2023-09-20 885 瀏覽
經過中環IFC嘅city‘super最吸引嘅就梗係佢哋嘅生蠔檔喺香港唔係度度地方都可以買到新鮮嘅法國生蠔City Super會根據時令嘅季節除咗法國之外,都會有澳洲塔斯曼尼,日本,等等,唔同其他地方嘅生蠔提供。我個人就比較喜歡食法國嘅生蠔鍾意佢哋嘅質地比較爽脆,而且海水味濃,蠔肉鮮味可口,啖啖回甘今次經過店員推介選擇咗city super special selection Oyster no.0 $58生蠔有No.0、No.1及No.2等分別,主要以重量作區分,超過150克為No.0、而111克至150克則為No.1、86克至110克為No.2所以no.0 即係代表最大隻同埋最重!如果想試驗吓生蠔係咪新鮮?可以用叉輕輕篤一篤佢嘅群邊,如果識得收縮即係代表生蠔仲係好新鮮!基本上每一次喺city’super買生蠔都係10分新鮮!
經過中環IFC嘅city‘super
最吸引嘅就梗係佢哋嘅生蠔檔
喺香港唔係度度地方都可以買到新鮮嘅法國生蠔

City Super會根據時令嘅季節

我個人就比較喜歡食法國嘅生蠔

所以no.0 即係代表最大隻同埋最重!

2023-09-05 550 瀏覽
金鐘地鐵站的city’super美食好正😋經過我都會買做早餐或者午餐,好健康。希臘沙律內涵非常豐富,裏面有六種蔬菜,口感清新,好Juice。芝士夾埋山菜同青瓜一齊食好開胃,仲有我最鍾意食嘅黑橄欖,好滿足。華都夫沙律入邊有我鍾意食嘅薯仔,加咗合桃碎,有飽腹感,有啲生菜🥬薄荷同埋提子粒口感好豐富。再配上一支北海道牛奶成個早餐好完美。😋🥰
金鐘地鐵站的city’super美食好正
2022-08-21 1697 瀏覽
經過citysuper一定係佢個蠔啦本身食開法國細約瑟芬osephine, 貪佢平$38同海水味同爽。 但竟然冇哂, 轉左另一隻納文比亞。 都無計, 照order 另加兩隻特大約瑟芬($50)。 講番個位先, 納文比亞果隻都算有海水味,但同時都有少少creamy,但唔知係咪食開法國蠔, 隻海水味係唔同, 總係覺得法國陣海水味甜d。 但overall都算ok。至於特大約瑟芬, 當然他好食好多, 仲好大隻下, 好有滿足感, 夠份量海水味好足。但我都係覺得細隻好食d, 香水味再濃d, 同埋可以食多幾隻呀嘛,寫住咁多先。
經過citysuper一定係佢個蠔啦

2022-08-07 1036 瀏覽
IFC午餐價格較高、經濟飯盒選擇不多!路過CITY SUPER見到好多經濟飯盒,每盒都是約$50,款式很多、芝士千層麵很香、重芝士味,味道少鹹,很有口感!搭配香草更佳!
IFC午餐價格較高、經濟飯盒選擇不多!

2022-07-02 923 瀏覽
麵包控又一次感到超滿足這次試左新鮮出爐的肉桂捲 超大size 軟歐包 朱古力味蒸蛋糕好滿足肉桂捲每一層都沾滿椰蓉粉入口即化 超級香濃朱古力蒸蛋糕少糖有營健康一半蒸蛋糕一半蛋糕味道軟歐包超飽腹 加熱之後還原法式餐廳餐前麵包的滋味棒
麵包控又一次感到超滿足
好滿足
肉桂捲每一層都沾滿椰蓉粉
入口即化 超級香濃
朱古力蒸蛋糕少糖有營健康
一半蒸蛋糕一半蛋糕味道
軟歐包超飽腹 加熱之後還原法式餐廳餐前麵包的滋味
2021-05-30 1884 瀏覽
第一次買city super外賣其實都幾抵又好食份量岩岩好佢有好多款野食選擇 有set揀都係五十幾蚊有main有薯菜有我最鍾意既千層麵同黑松露薯蓉仲有炒雜菇 好好食! 下次會試埋個咖喱飯
第一次買city super外賣其實都幾抵又好食
份量岩岩好
佢有好多款野食選擇 有set揀都係五十幾蚊有main有薯菜

2021-05-30
2020-12-13 1623 瀏覽
識食一定係食姬香香印姬香係韓國香印最頂級品種一枝一束種植方法 生得唔靚唔理想農夫會毫不猶豫咁剪咗佢✂️品質好 夠大粒 先會有姬香公主標記姬香香印 粒粒都圓潤飽滿 脆皮爽口 充滿麝香味每次食佢都冇令我失望🥰大家認住label個姬香公主樣啦
識食一定係食姬香香印
姬香香印 粒粒都圓潤飽滿 脆皮爽口 充滿麝香味
每次食佢都冇令我失望🥰
大家認住label個姬香公主樣啦
2020-08-23 1100 瀏覽
One thing I love about Citysuper is that it offers a wide variety of options, many of which are exotic, imported from many different countries. So recently, I bought this French yoghurt contained in this beautiful purplish pot!-La Fermière is a French brand founded in 1952. It proudly produces French yoghurt, which vastly differs from its more famous counterpart, Greek yoghurt.First, unlike Greek yoghurt that’s brewed in large vats and then poured into cups, French yoghurt employs a unique techn
First, unlike Greek yoghurt that’s brewed in large vats and then poured into cups, French yoghurt employs a unique technique called cup-set, in which it’s produced in small pots from the very beginning.
Second, their textures are drastically different. As Greek yoghurt is strained to remove the whey, it’s smoother and has a thicker consistency. French yoghurt, oppositely, is unstrained and uses whole milk, which gives a rich, creamy and semi-solid texture.
Surprisingly, my sister rarely likes eating yoghurt but she loves this small cup of French yoghurt a lot! It’s mainly because it’s not as sour, and it’s sweeter and has a richer milk aroma than the normal yoghurt. At the bottom of the cup, we’re pleasantly surprised by the blueberry jam that suddenly loomed out of the creamy whitish yoghurt and flowed like molten lava!
Highly recommend this delightful snack!
French  yoghurt
French  yoghurt
2020-08-13 928 瀏覽
平安街晚收咗工但冇人約唯有係公司樓下嘅Citysuper買啲外賣番屋企同自己撐枱腳😭🚶🏻‍♂️三文魚小卷🍙Citysuper 嘅小卷食落好紮實同好厚切,感覺好滿足👍🏻而且佢個三文魚切得好大粒唔會有種食緊刺身嘅頭頭尾尾嘅感覺,成口都係三文魚油爆油感覺👍🏻三文魚薯仔沙律🥗Citysuper 好貼心,每盒包裝好嘅沙律係唔同重量嘅,啱晒啲一個人又食唔倒咁多又想買少少嚟試嘅我😭諗住佢細細盒原來三文魚底下有好多好大舊薯仔塊勁足料!

三文魚小卷🍙

三文魚薯仔沙律🥗

2019-12-24
2019-08-06 2453 瀏覽
citysuper外賣部有好多唔同款既沙律呀三文治呀等等。果日諗住去買個食開既蝦,豆腐,牛油果沙律既時候,見到呢個生菜包,好似好吸引。omnipork既碳水化合物含量唔算好低,所以如果戒既人要小心。佢58蚊有幾件,都算唔貴,亦可以試到而家大熱既素肉之一。佢既omnipork拎上手唔會散開,就算在公司食呢個生菜包都唔會太混亂。佢食落都真係幾似豬肉,可以以假亂真。不過口感質地就好似比真既肉Q彈少少。不過如果唔係全神貫注咁食,我就真係分唔到了!
citysuper外賣部有好多唔同款既沙律呀三文治呀等等。

佢58蚊有幾件,都算唔貴,亦可以試到而家大熱既素肉之一。

佢食落都真係幾似豬肉,可以以假亂真。
不過口感質地就好似比真既肉Q彈少少。
不過如果唔係全神貫注咁食,我就真係分唔到了!
omnipork生菜包

2019-08-05
omnipork生菜包
2019-07-30 1226 瀏覽
呢個椰汁布甸我成日行過都會被吸引,今日終於受唔住誘惑,買一杯試吓。我好鍾意奶類食品飲品,椰汁哩啲都係我個飛佛。一打開個蓋啲椰汁幾乎滿瀉,我先飲咗幾啖濃濃嘅椰汁,之後就開始食布甸,佢啲布甸好滑,應該係牛奶布甸,除咗布甸之外其實仲有啲椰果,所以成杯食晒其實係好飽肚嘅!$35抵唔抵食就見仁見智啦,不過我會再幫襯!
椰汁牛奶布甸
2019-07-16
椰汁牛奶布甸
2019-07-28 1151 瀏覽
生日天去IFC睇Toy Story, 趁仲未開場又未食lunch,我哋就走去CitySuper買外賣喺天台食🤤我都幾鍾意自己想食啲咩就揀啲咩黎買,選擇多。我哋買咗自選assorted沙律,熱食set combo,同bellota bellota 既西班牙黑毛豬火腿。Salad: ~$150• Tofu and Avocado Salad• Mixed Berry Salad with Parma• Prawn Salad呢個熱食Combo睇落簡單,但我地叫嘅每一樣野都好食,我最鍾意既係炸三文魚鰭,好有煎魚嘅油香! ($26 三只) ,另外燒肉同薯蓉都唔錯。
Assorted Salad  +  iberico ham  +  bento  combo

Salad: ~$150
• Tofu and Avocado Salad
• Prawn Salad

2019-07-16
3 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2019-06-17 1031 瀏覽
經過CitySuper,諗住見佢d壽司刺身都好新鮮咁,就買咗一盒海膽拼帶子,因為見佢既海膽顏色都好靚,而且份量唔少!另外佢既帶子刺身亦都好大粒所以好有興趣試下!帶子刺身係超級大,超鮮甜呀!咁大粒入口真係啖啖肉呀!基本上點少少豉油加少少Wasabi都已經夠曬好味!海膽既部份係超級失望!因為食落首先無海膽既味道,而且係勁苦!本身以為可能係一格有問題,點知食落係格格都有同一個問題!佢面嗰層既海膽係苦到直情放唔到入口!試左面個幾塊巳經成盒放棄左!如果下次以咁既價錢,都係去番出面專賣刺身既專門店比較好,因為都係第一次食到咁苦既海膽!絕對係失望😞🤦🏻‍♀️

海膽既部份係超級失望

2019-06-10 810 瀏覽
🇭🇰又熱又曬☀,一定要買定飲品適當時候補充水分💦經過見到citysuper 有呢款果汁買,即刻心心眼😍鐘意佢無添加🙂,包括左無添加糖,色素,防腐劑,咁就飲得安心喇😬平凡既我地今次飲左西柚汁😋貪佢維他命C😛天氣咁熱,飲完佢可以減少起斑,又可以美白和減少皺紋,真係好呀🥰飲晒成支當食左幾個西柚,好healthy 🏃🏻‍♀️飲落口,真係啖啖西柚肉,不過喜歡既人就會好喜歡,唔喜歡既就都唔會喜歡😝因為佢真係無添加糖,入落真係好似食左西柚咁,連西柚既苦澀味都有,不過平凡既我地就好like😍之前去韓國🇰🇷旅行都有飲過一支無添加既西柚汁,價錢當然平過香港好多啦!不過要係香港健康飲食(外食)都係要付出多點點💰
🇭🇰又熱又曬☀,一定要買定飲品適當時候補充水分💦

2019-06-04 518 瀏覽
啱啱做完gym, 一定要食返健康啲, 一定要補充足夠嘅蛋白質, 同埋維他命。 喺附近想搵健康嘅快餐好難, 好彩有citysuper。佢個沙律好夠味, 完全唔會食到草青味, 個醬都唔會好奇怪, 同個大蝦沙律非常match。 我最怕啲沙律冇味好難食 , 難得搵到一間中意嘅 , 以後一定成日買。 除咗有啲健康嘅菜之外 , 仲有勁彈牙新鮮嘅大蝦, 仲有我最鍾意既avocado, 仲有豆腐。 最重要係就腳, 可以買上office食。除咗呢個仲有好多其他選擇。

除咗呢個仲有好多其他選擇。