2021-08-15 7 瀏覽
中環寫意經典音樂Cafe周未去西營盤行街影相,想搵個地方坐下,見到呢間好有feel,充滿經典音樂氣氛,好適合打卡( ′∇′)餐廳環境昏暗浪漫,裝修佈滿美國經典歌手的海報和播放著英文歌曲,看得出店主很喜歡米高積遜。細小環境中都帶一點寫意,人流少的街道感覺悠閒。小店細小,座位有限~另收+1 服務費#經典美國芝士漢堡 $120漢堡由甜甜的軟麵包配上生菜、蕃茄、秘製醬料和手作牛肉漢堡扒等組成。漢堡扒肉味濃,醃製洋蔥醬料甜甜的很特別。熱騰騰的幼身薯條沒什麼鹽,沾點茄汁,不錯#popcron chicken $65點了一款小食,以為是炸雞球,原來是炸帶皮雞胸塊,肉質厚實,充滿蛋白質。感覺有點像送啤酒的菜🤣熱氣之選服務質素:7/10環境舒適度:6/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
中環寫意經典音樂Cafe

好適合打卡( ′∇′)

小店細小,座位有限~另收+1 服務費

#經典美國芝士漢堡 $120

#popcron chicken $65

服務質素:7/10
環境舒適度:6/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:6/10
2021-08-15
2021-08-15 21 瀏覽
果然係西營盤、上環一帶隨處一逛,都會搵到一間有特色嘅小店呢~依間經典美式cafe令人充滿驚喜,店內充滿著音樂氛圍,牆上掛有有不少音樂名人既畫像,門口放有一部黑膠唱碟機,配上黑色高枱,設計相當型格。店舖環境舒適,仲設有半露天座位,配上輕快既音樂,非常休閒寫意~❀ Black Truffle Rib-Eye Sandwich 香脆既法包配上拉絲既芝士,味道唔錯。Rib-eye肉質鮮嫩,配上酸酸甜甜嘅sauces,加埋黑松露既香氣,成個sandwich食得好滿足,好有驚喜~❀ Classic buffalo wings雞翼煎得香口仲好juicy。醬汁偏稠身,食落酸酸辣辣,味道好香濃,辣味重夠曬惹味。平日見到buffalo wings都一定會叫,今次都無失望❀ TWG tea (Creme Caramel)店內選用了始於新加坡既TWG tea,茶味香氣撲鼻,帶有淡淡焦糖味,飲落口感亦香甜,焦糖奶油既尾韻相當明顯,味道好特別

❀ Classic buffalo wings
Classic buffalo wings

❀ TWG tea (Creme Caramel)
TWG tea (Creme Caramel)
下午茶
Classic buffalo wings
TWG tea (Creme Caramel)
上環西環係一個好得意嘅地方,你越行上去就會發覺有好多唔同嘅精品Cafe,每一間都有佢嘅特色,今日我嚟到呢美式Cafe,唔係食漢堡包,而係食香港好少見既Patty Melt!Patty Melt ($130)第一次食,估唔到咁好味!佢個餡係切碎安格斯牛,肉味好濃郁好淋!然後再夾左Cheddar、Mozzarella同埋Parmesan芝士同埋甜甜的焦糖洋蔥係入面,芝士、牛肉同洋蔥交織而成,三樣超夾好幸福😍星星眼指數:🤩🤩🤩🤩🤩-Hot Chocolate ($45)係我飲過最濃但係又唔苦嘅朱古力,非常高質。佢有64% Cocoa,真係好似飲緊溶咗嘅黑朱古力Bar咁,而且佢好香滑,最後有少少甜味Balance番個朱古力甘味,好完美星星眼指數:🤩🤩🤩🤩🤩

Patty Melt ($130)
星星眼指數:🤩🤩🤩🤩🤩

Hot Chocolate ($45)
星星眼指數:🤩🤩🤩🤩🤩

2021-08-12 9 瀏覽
🍴Black Angus patty Melt sandwich :烤脆的麵包夾着牛味濃的安格斯牛扒,配上滿滿的mossarella同 cheddar cheese 🧀 ,十分滿足。加埋甜甜的caramelized onion 🧅 ,食到尾唔會太膩。🍴karma 沙律bowl:材料有青豆、烤西蘭花、烤南瓜、小蘿蔔片,蔬菜烤至焦香,配上酸甜黑醋,又清新又美味。🥂Mocktail (Hawaii breeze, Summer passion):前者有青蘋果和kiwi 味,後者是柚子、菠蘿🍍和熱情果味,個人覺得前者較清新特別👍🏻味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2021-08-12 4 瀏覽
之前同朋友一齊去咗食呢間啲嘢食真係超級美國style 肉丸超級好味 個甜品好似係喺歐洲運過黎嘅真係超級好味下次想試佢個all day breakfast !翻舖頭啲音樂裝飾都幾靚 有啲復古又好美國
之前同朋友一齊去咗食
呢間啲嘢食真係超級美國style
肉丸超級好味
甜品好似係喺歐洲運過黎嘅

真係超級好味
下次想試佢個all day breakfast !
翻舖頭啲音樂裝飾都幾靚 有啲復古又好美國
2021-08-12 5 瀏覽
荷李活道一帶都有好多特色嘅餐廳嘅今日放工就同朋友嚟到呢一間靜靜地但係好cozy好friendly嘅餐廳 細細but感覺舒服都係噃一啲爵士樂嘅歌曲放工嚟到輕鬆下都真係幾寫意嘅 我就嚟happy hour飲咗一杯夏威夷 飲品都好新鮮裏面夾住咗啲水果味感覺清新好似去咗外國咁樣 一食方面我就係一個鍾意食意粉嘅人 所以我就點咗個 照燒雞香草意粉分量都幾多個汁好creamy 照燒雞蛋啖肉好香口 真係幾好食又夠飽 喺度聽下音樂成個簡簡單單嘅晚餐都係人生一大享受 呢度嘅服務非常之好啲面都會好親自感同你傾下偈呀咁樣 感覺都好friendly嚟呀下次一定會再去

Hawaiian

teriyaki chicken pesto pasta

Hawaiian
teriyaki chicken pesto pasta
  • Creamy Pesto Grilled Chicken
2021-08-11 6 瀏覽
西營盤地鐵站附近的環境有著遠離俗世繁囂,又像坐了時光機回到幾十年前的香港,正當感覺在時空交錯中且帶點迷之際,又出現了一些現代感重的店舖和食店,這區帶給了我十分有趣的體驗。我和朋友選了這家十分型格的cafe,享受了一段美好的時光Creamy Black Truffle Pasta $100黑松露意粉的忌廉不會很厚,松露的味道都是足夠的,而且調味各方面都做得剛剛好,很好吃!Black Truffle Fries $65黑松露薯條非常惹味!在遠處都聞到松露的香味!而且份量也比預期中多,吃完薯條已經很飽了。Flat White $45Flat White 我喜歡他奶味比較重,是我喜歡的味道。Iced Cappuccion $50
我和朋友選了這家十分型格的cafe,享受了一段美好的時光

Black Truffle Fries $65

Flat White $45

Flat White 我喜歡他奶味比較重,是我喜歡的味道。

Iced Cappuccion $50
🐕Classic Creations Cafe 在西營盤,是一件小小的cafe, 這裏有高質的咖啡,和美味的食物,十分適合和朋友來聊天而且有小狗也可以來光顧!我們食飯當天,隔離就有一隻可愛小狗。先說說我最喜歡的☕咖啡☕,這裡的Latte奶泡打得很細很滑,咖啡不是很nutty,比較淡的風味,可以品嘗到咖啡豆本身的花香,又不會很酸,我猜測是中度烘焙。另外的cappuccino沒有拉花,有朱古力粉係面,我覺得朱古力味好出,所以比較喜歡latte😬。食物方面,我們的order了☆🍝肉丸意麵☆,肉丸真的很好吃。他用了漢堡扒感覺的牛肉碎去做,裡面的肉還是粉紅色,不會生,啱啱好,出門又焦香。唯一係覺得意粉整體偏酸,可以加返啲鹹的車打芝士,相信會更滋味🤔。跟著我們又試了☆🥪青醬雞扒三明治☆,這個真係大份又美味,我覺得比義大利麵更加好味👍👍👍!個雞扒這係好嫩滑,外脆內嫩!火候好掂!個沙拉青醬都好好味,加埋火箭菜,好refreshing。😍食完已經飽,仲有薯條,抵!不過佢係幼薯條,我個人喜歡粗薯條😢

• Chicken Pesto Sandwich
2021-08-08 13 瀏覽
星期日去咗西區放鬆 下,喺寧靜嘅新街發現咗懷舊風格嘅Cafe 。 Creamy  pesto  grilled  chicken 青醬雞肉意粉$110 雞肉肉質嫩滑,雞皮有少少燶邊,不過都慣咗唔食雞皮。 青醬扁意粉超大碗,一個人食會偏膩口,可以2 個人分享。惹味嘅青醬以羅勒為主,加入松子, 增加口感。Chocolate (Hot) $46 我向店員要求朱古力要拉花, 會更適合打卡。拉花幾精美,可可味亦唔會過甜。整體正正常常,味道唔算突出。

Chocolate (Hot) $46

2021-08-07 5 瀏覽
Cafe 門口嘅吧枱開陽,入面都有座位,裝潢以深色為主,牆上,高櫃都放滿歌手嘅畫及酒瓶,加上昏黃嘅吊燈,感覺好relax 。 門口仲有dog park, 可以帶埋主子去喎Classic CheeseBurger ($120)Burger 真係好厚身, 漢堡包烤得外脆內軟,漢堡扒肉厚juicy,肉味香濃,芝士溶化香口,醃洋蔥絲獨特又夠惹味,仲有清甜番茄、醃黃瓜、爽脆生菜及滿滿嘅醬汁, 一啖咬落去啦口感豐富😋 配一大盤幼細薯仔,炸得金黃色非常香脆Hot Mocha ($46)咖啡味濃郁,鮮奶好順滑易入口,仲有淡淡朱古力香

Classic CheeseBurger ($120)

Hot Mocha ($46)
咖啡味濃郁,鮮奶好順滑易入口,仲有淡淡朱古力香

• Classic  Cheeseburger
係香港平時去開嘅cafe 都係走文青Style 飲咖啡☕️,呢間cafe 就走外國路線,飲品有齊汽酒、紅酒🍷、白酒、啤酒🍻、咖啡☕️、茶同汽水~~舖仔細細,大概只有十二個位,播放住外國歌曲🎵🎶,有情調得黎又唔會太過大聲,啱曬同朋友黎小酌兩杯,放鬆傾下計。Black Truffle Rib-Eye Sandwich 黑松露肉眼扒法包 $135Sliced NZ Grass-Fed Rib Eye , Italian Black Truffle Aioli, Caramelized Onion, Melted Cheddar Cheese, Oven Toasted French Baguette切片紐西蘭草飼牛肉眼扒,配上焦糖洋蔥🧅夾入法包🥖之中,麵包上面滿黑松露蒜泥蛋黃醬同蕃茄醬。雖然話係肉眼扒,但油膩感又唔算重,加埋有焦糖洋蔥加持(焦糖洋蔥嘅好味程度絶對係妹仔大過主人婆❗️),味道都算唔錯。黑松露同車打芝士嘅存在感唔高,但可能就係因為存在感唔高,味道先可以咁柔和。對芝士有些少敏感嘅我可以肯定個包係有落芝士,絶對貨真價實,無犯商品說明條例架😆。Iced Chocolate (64% Coco

Iced Chocolate (64% Cocoa)
Iced Chocolate (64% Cocoa) $50
朱古力🍫係64% 所以唔太甜得黎又唔會太苦,不過叫左凍朱,唔係好快飲曬所以溶左好多冰🧊,好彩都唔會好淡。黎緊秋天涼返啲,有機會再返黎飲個熱朱先!

題外話/補充資料: 呢度仲係寵物友善餐廳黎,有養狗嘅朋友又多個選擇啦!
2021-08-03
2021-08-04 23 瀏覽
一入呢間cafe就覺得好正,有播歌,環境舒服,氣氛好好,好chill😊搭地鐵到西營盤站,行過嚟都要5至10分鐘今日真係超熱,啱啱坐低,佢就嗱嗱臨放低杯凍水俾我哋❤️非常細心Latte❤️夜晚飲咖啡會驚瞓唔着😆Black Angus Patty Melt Sandwish嘩!呢個三文治好有驚喜!望落好似普普通通咁一拎起個三文治就知不得了!🤩🤩🤩個包烤得超脆!裏面啲牛肉碎包住啲洋蔥,啲sauce甜甜地配搭埋一齊非常好味😋😋😋Buffalo wings😊

搭地鐵到西營盤站,行過嚟都要5至10分鐘

Latte❤️夜晚飲咖啡會驚瞓唔着😆

嘩!呢個三文治好有驚喜!
望落好似普普通通咁

一拎起個三文治就知不得了!🤩🤩🤩
個包烤得超脆!

Buffalo wings😊

• Black  Angus  Patty  Melt  Sandwish
2021-08-04 20 瀏覽
因為朋友的指點讓容易迷路的我走入了這條叫「新街」的橫街。行過嚇一跳,為何橫街上會有殯儀舖?這裏又不是紅磡的「曲街」!驚魂未定的我,是但走入一間餐廳定驚,剛好見到在這間餐廳門口企有幾位「食物熊貓」車手,估計這餐廳屬平靚正款式吧!讀過餐牌發現這兒是吃意粉,三文治,飲咖啡,TWG茶為主。百多元的一碟食物,飲品是50多元,在這SOHO區算是這樣吧。我點的定驚combo是「Creamy Pesto Grilled Chicken Pasta $110+Iced Long Black $44」烤雞扒厚肉,烤到有燶面但雞肉卻是滑的,醃的味道是剛剛好。扁意粉的份量,一個人是足夠吃的,混合了Pesto sauce,加入松子仁及芝士粉,鹹鹹的又帶香草香,衹是意粉煮得偏軟身。Iced Long Black幾香濃,與烤雞扁意粉都很夾,扁意粉並不適合喝甜咖啡的。邊吃意粉邊聽jazz歌,非常適合我定驚,而且價錢並不算好貴。

烤雞扒厚肉,烤到有燶面但雞肉卻是滑的,醃的味道是剛剛好。
2021-08-04 11 瀏覽
唔係朋友帶路 真係唔會知道呢間餐廳傍晚時份 街上非常寂靜 偏偏呢間餐廳 傳出柔和嘅音樂結合埋柔和嘅暗黃燈光 成個氣氛都好舒服開頭就值得讚 因為而家天氣咁熱一坐底就俾2杯冰水我地 呢樣野唔係間間餐廳都識做我當日係點咗1個主食 1個小食Rib Eye Steak SandwichRanch Dry Rub Wings首先想講下個雞翼小食真係令我有驚喜 因為一上碟就聞到好強勁嘅蒜香佢個皮係較為乾身 特色嚟 但咬落去就有好強勁嘅肉汁形成強烈反差對比 總結3隻字 好好食!個肉眼扒Sandwich 亦都非常好首先佢係用Baguette 硬身少少好處係當肉汁流入個飽後 個飽唔會淋哂 呢樣真係幾好 肉眼扒份量亦唔欺場 厚切火侯適中 配埋洋蔥同其他醬汁我會比80分!

唔係朋友帶路 真係唔會知道呢間餐廳

Ranch Dry Rub Wings
首先想講下個雞翼小食
真係令我有驚喜 因為一上碟就聞到好強勁嘅蒜香
佢個皮係較為乾身 特色嚟 但咬落去就有好強勁嘅肉汁
形成強烈反差對比 總結3隻字 好好食!

個肉眼扒Sandwich 亦都非常好
首先佢係用Baguette 硬身少少
好處係當肉汁流入個飽後
個飽唔會淋哂 呢樣真係幾好
肉眼扒份量亦唔欺場 厚切
火侯適中 配埋洋蔥同其他醬汁
我會比80分!
2021-08-04 10 瀏覽
週未既假日瞓飽當然要食返個豐富既早餐再慢活一日輕鬆一下,食一份豐富既早餐等一時間諗到既係邪惡既美式早餐,雖然熱量爆炸但難得星期日就破一下戒.All Day American Breakfast 整份早餐豐富到不得了,一份早餐有9款配料一定滿足晒你既要求.Tater Tots薯球:薯球炸得香脆又唔會好油膩,新鮮炸起一咬聽到清脆既咔嚓聲,味道充滿薯香.Baked Beans焗茄汁豆:味道酸酸甜甜,中和返煙燻肉類既肉膩感.Bacon 煙肉:第一眼望落雖然賣相唔算太吸引,但咬完一啖後卻相當驚艷.一向比人感覺好肥膩既煙肉經煎香過後油膩感全消!而且入口香脆鹹香,同平時食既完全唔同,呢到真係似係外國食既口味.Grilled tomato 烤蕃茄:香甜多汁,同樣帶降低油膩感既效果.Eggs 太陽蛋:蛋白外邊脆,中間蛋黃流心再沾上烘多士食,味道濃郁又充滿蛋香.Sausage 香腸:腸衣好香脆,味道唔會太鹹.Toasted white bread 烘多士:烘過後既多士唔會好乾,如果可以烘多少少會更香口.White button mushroom 白蘑菇炒香過既蘑菇菌香濃郁.Homemade pickles

All Day American Breakfast
Tater Tots薯球:

Baked Beans焗茄汁豆:
味道酸酸甜甜,中和返煙燻肉類既肉膩感.

Bacon 煙肉:
Grilled tomato 烤蕃茄:
香甜多汁,同樣帶降低油膩感既效果.

Eggs 太陽蛋:

Sausage 香腸:
腸衣好香脆,味道唔會太鹹.

Toasted white bread 烘多士:
烘過後既多士唔會好乾,如果可以烘多少少會更香口.

White button mushroom 白蘑菇
炒香過既蘑菇菌香濃郁.

Homemade pickles 醃青瓜
自寫製既醃青瓜入口爽脆帶一陣醋酸香,充份地清新一下口腔既同時去除肉既油膩感.

Dirty
將溫熱既eapresso倒入冰凍既鮮奶內,不但製成一杯富藝術色彩既咖啡更帶出咖啡與鮮奶之間既平衡感.Dirty入口冰冷中帶點溫感,口感相當順滑香口.
Dirty
$150 (早餐)
  • All Day American Breakfast