2015-04-11 900 瀏覽
Came here for lunch with boyfriend before going to the museum.Cocomo is a Japanese style cafe located inside Yata department store. It's actually located at the food court area but as it's an actual restaurant, there is 10% service charge. Prices are expensive and they serve pasta and rice sets.Veggie Pasta Piatto ($68). This came with a drink of coffee, tea or orange juice. Originally wanted orange juice but they had run out so I had an ice tea.The set came with mushroom olive oil pasta, spinac

The set came with mushroom olive oil pasta, spinach and potato croquette, Italian tomato salad and baked vegetables in pumpkin cream sauce. I was surprised the food was pretty good. The pasta was al dente and fragrant. The spinach and potato croquette was a bit to oily but the filling was creamy and soft. The Italian tomato salad had slices of mozarella. It was ok. Nothing amazing about it. But the thing I loved the most was the baked vegetables in pumpkin cream sauce. The sauce was cheesy goodness. I couldn't get enough.
Boyfriend ordered a side of fries and these were great. Crispy exterior. Soft interior.
The food was pretty good. Portion size was ok for women. A bit too small for guys. A nice option for a meal in a mall setting.
2015-04-08
2014-11-13 1370 瀏覽
今晚同男朋友係呢到食晚飯,感覺都唔差因為唔係咩特別日子,大家都係想揾個地方竭一竭所以先選擇cocomo,先講環境,因為係一田入面,附近都係超市環境,咁氣氛就無乜架啦,但都叫有啲屏風隔一隔咁坐低,店員安排我地兩個坐張四人台 ,開心!我地叫左個蟹肉意大利粉、香蒜蜆肉意粉、黑松露煙三文魚沙律同安格斯牛扒。黑松露煙三文魚沙律幾好味,黑松露絕對夠分量同香味,可自選醬汁分量中間啦 不多不少$60幾蚊還可以。香蒜橄欖油蜆肉意粉同想像中有點分別,我喜歡的香蒜式意粉是有很多很多蒜的,這個的話我嫌他不足,而且我不算太喜歡橄欖油過多,不過男就還喜歡這味道。$58蟹肉意大利粉還算好吃,蟹粉足夠,忌廉足夠,只是味有點淡,可以放多一點鹽。$68安格斯牛扒麻麻地,要了5成熟,味道正常普通,但不值$108伴菜薯角炸得很醜,看來放了很久,很冷不好吃。4樣野買單$320幾蚊,西餐正常價,不過相對地點環境食物質素,略貴。服務正常沒有不愉快的感覺
今晚同男朋友係呢到食晚飯,感覺都唔差
因為唔係咩特別日子,大家都係想揾個地方竭一竭

咁坐低,店員安排我地兩個坐張四人台 ,開心!

黑松露煙三文魚沙律

幾好味,黑松露絕對夠分量同香味,可自選醬汁
分量中間啦 不多不少$60幾蚊還可以。

香蒜橄欖油蜆肉意粉

蟹肉意大利粉

安格斯牛扒
麻麻地,要了5成熟,味道正常普通,但不值$108
伴菜薯角炸得很醜,看來放了很久,很冷不好吃。

服務正常沒有不愉快的感覺
2014-11-12
  • 黑松露煙三文魚沙律
2014-10-14 1284 瀏覽
差唔多公司三文治都係每次食TEA必點,用左烘底的A-1麵包,入面的煎蛋、煙肉好新鮮,配埋生菜火腿啱啱好,感覺好Fresh仲可以減低罪惡感tim >3<「抹茶白玉」雖然唔夠專賣抹茶甜品的店好食,抹茶迷一定唔能滿足於此。抹茶雪糕既味道幾淡,帶不出抹茶的甜與微苦但系都唔錯既,要求不高的話,可以一試。另外一 Tea Set 可以自選三款"一口甜品",一次過滿足哂三個願望細細個甘好得意,一啖就可以食晒,雖然食完好似冇食甘
公司三文治
差唔多公司三文治都係每次食TEA必點
抹茶白玉
但系都唔錯既,要求不高的話,可以一試。
三款一口甜品
細細個甘好得意,一啖就可以食晒,雖然食完好似冇食甘
2014-09-24
公司三文治
  • 熱咖啡
因為工作關係,經常來沙田。每次來到,都習慣到一田內的COCOMO食下午茶,因為喜歡招呼好及食物質素穩定。可是,今次來到就見到我最唔希望見到的事,"加價"。不過,都唔緊要嘅,度度都加價,在新城市廣場想食平D,可能只有麥X勞同大X樂。沒有A1麵包的SET,沒有了帆立貝明太子意粉,所有SET都係60蚊以上,以前的可以50蚊仲有找。不過,見到新餐牌好似好吸引,都係決定入去試。我點了01海鮮意粉餐,餐飲揀了橙汁。第一口食啖沙律先,煙三文魚當然冇問題啦,D菜都係新鮮嘅,係因為COCOMO的食材一向唔差。跟住食吓意粉,起初以為都灘凍了,(我見佢要砌晒所有食物成一碟,都應該要花時間)。但,食落都OK,仲熱熱地,因為如果唔熱,我好怕有腥味,但是只有茄汁香甜味,GOOD!然後,食南瓜汁焗蔬菜,呢個好好味。入面有一舊西蘭花,茄子同紅蘿蔔,外層有D芝士。個南瓜汁好CREAMY,唔會太鹹或太甜,厚度非常適中,唔太稀或杰。後來,我用晒D汁來撈D意粉仲好味。個吉列大蝦呢,留在最後食,唔知係咪太遲食佢,凍咗會硬D嗎?嘩,D吉列真係好"吉",好似就來"吉"損個咀。味道和口感就失色了,因為,都係燶咗D,"蝦仔"就當然唔係

可是,今次來到就見到我最唔希望見到的事,"加價"。

下午茶甜品餐牌
下午茶餐牌

我點了01海鮮意粉餐,餐飲揀了橙汁。
01海鮮意粉下午茶

個吉列大蝦呢,留在最後食,唔知係咪太遲食佢,凍咗會硬D嗎?

嘩,D吉列真係好"吉",好似就來"吉"損個咀。味道和口感就失色了,因為,都係燶咗D,"蝦仔"就當然唔係鮮啦,而吉列當然是很厚的啦。

結論係,都仲可以繼續幫襯嘅。但,下次要試第二D,怕咗個吉列。
2014-09-22
2014-09-16 946 瀏覽
餐廳環境舒適,位置處於超級市場和購物商舖之間,充滿氣氛。不過個人較喜歡寧靜的用膳環境,隨個人喜好而定。是次點了兩個菜都是蛋包飯,每款68元,兩種醬汁配搭各有特色。餐廳還具有各種菜式和甜品,有興趣的都可嘗試一下,友人點了一個28元的綠茶雪糕,質感結實,於雪糕球下方的忌廉配合,增加了雪糕的軟滑度,值得一試!
洋蔥汁牛脷蛋包飯
忌廉汁鮮蝦蘑菇蛋包飯
2014-09-14
2 分鐘 (堂食)
洋蔥汁牛脷蛋包飯
忌廉汁鮮蝦蘑菇蛋包飯
2014-08-10 1043 瀏覽
之前經過見到好多人食,於是今天經過決定試一試。下午茶時間都仲有好多人等位。今次試了公司三文治,咬了一口,食材不會散開, 味道很好。另外還吃了一杯草莓雪糕, 除雪糕外裏面還有新鮮士多啤梨, 鮮果棒粒,酸乳酪, 清新又有層次感。
2014-08-09 870 瀏覽
今日約左粉絲喺呢頭相見傾下心事~原先諗住去一田大飯堂食小食~點知多人到不得了~相當熱鬧!想搵個位坐下都冇~~最終見呢間餐廳有個獨立的空間,又比較清閒,所以決定試新野~!餐廳分兩邊,我原先諗住去比較少人的一邊,服務員小姐就話這邊要搞衛生所以帶我去另一邊的6人圓枱坐下,其實我地只有二人~心中有少少担心可能要搭枱..坐下了服務員放下兩杯清水和餐牌便走開了~~可能佢地想給客人大量的空間感掛~可是一走冇回頭,我地示意左好耐先有服務員為我地落單~我地點了几份茶餐: 芝士肉醬通粉,黑松露三文魚沙律,同美式漢堡由於大家午飯都未食,所以勁肚餓~呢間餐廳感覺真係好遊閒,連食物上枱唔算好快~!呢個時候我地真係要好好控制下肚餓中的情緒!!同粉絲傾下講下~終於有得食了~賣相同餐牌的相有9成似~真係開心芝士肉醬通粉 - 大大片超濃的芝士加上好重口味肉醬,一向勁中意芝士的我緊係超開心~可惜肉醬部份略為咸左少少~失去左肉香同蕃茄漿的香味~所以有點失色,長通份煮得唔會好淋,有點硬~黑松露三文魚沙律 - 而家好興乜都加D黑松露~我本人都好中意呢種香味~!!所以見有話黑松露的菜式,都點黎試試~~~ 滿以為只會比三兩滴黑松露
點知多人到不得了~相當熱鬧!想搵個位坐下都冇~~
可是一走冇回頭,我地示意左好耐先有服務員為我地落單~
呢個時候我地真係要好好控制下肚餓中的情緒!!
黑松露三文魚沙律 - 而家好興乜都加D黑松露~我本人都好中意呢種香味~!!所以見有話黑松露的菜式,都點黎試試~~~ 滿以為只會比三兩滴黑松露漿就算,真係少少喜出望外, 一放上黎就有陣陣的黑松露醬的香味攻擊臭覺!! 三文魚份量好夠~至少有三大片~來貨質地~唔會太差~清菜沙律材料好新鮮~而且菜款算多~唔會只得生菜同蕃茄!
美式漢堡拼薯條 - 整體黎講真係好有1/3美國特色!!樣樣都好粗LOOK~洋蔥蕃茄同漢堡扒都係~相當厚切!就係整體份量只得正宗的三份一~!洋蔥蕃茄微微燒過~如果唔係咁食得生洋蔥的人,要KO佢的話都有點難度! 漢堡扒入口好重牛肉味~ 食落的感覺相信係整件做起左放喺雪櫃,要的時候再拎返出黎煎,日子耐左所以乾身左少少,我中意咁粗LOOK的薯條~外脆內軟~~正~!
我地一邊食一邊傾計~差唔多夠鐘先記得仲有餐飲~一路上都冇服務員過黎清理加水~
由於餐廳分開兩邊~所以每次我地要搵人的時候,都要好似長頸鹿咁伸長晒D手同頸先望到個服務員..到埋單的時候都係...後來我地發現喺我地坐的範圍再冇其他的客人~再睇真D就發現喺入口放左個清洁中的牌子~原來我地坐的地方正在搞衛生,難怪我地可以包場飲菜咁HIGH LA...
最後餐飲我地照舊點左杯熱檸水成今餐的句號,兩片的檸檬...可能唔係太新鮮~所以有點苦
總括黎講...算係個坐得舒服唔錯的KILL TIME 好地方~!唔介意佢的服務的話~!值得再去~

題外話/補充資料: 店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~陰公~
2014-08-08
2014-07-07 753 瀏覽
位於一田的Cocomo,雖然說是一間餐廳,但是它是比較開揚,沒有設置任何門之類的東西,和出面人來人往的人潮只是一欄之隔。在等候食物期間,往外一看,看著外面趕急的人潮,對照自己在餐廳內從容不迫的畫面,別有一番樂趣。Lunch menu 主打都是一些較輕盈的菜式,Light Lunch 包湯或沙律,A1面包,主菜一客,飲品一杯。西蘭花忌廉湯味道清淡,配上西蘭花蓉,輕盈健康;味道清淡,但又不失忌廉湯Creamy 的口感,Good!日式煎鯛魚飯鯛魚煎得香脆,不過醬汁點咸,掩蓋了魚的味道。以一田來說,這間餐廳的價錢合理,而且食物味道亦不過不失,可以一試!

日式煎鯛魚飯
日式煎鯛魚飯
鯛魚煎得香脆,不過醬汁點咸,掩蓋了魚的味道。

2014-07-04
2014-07-01 1022 瀏覽
去文化博物館睇吉卜工作室之場面設計手稿展前, 比COCOMO既set lunch吸引, 因為餐包係A1麵包Lunch set有 A1麵包 + 餐湯/沙律 + 意粉/飯/扒餐 + 餐飲 (當然價錢係會唔同啦)A1麵包好鬆軟好食! 羅宋湯稀左小小!沙律有火龍果,車厘茄同菜!好食!芝士磨菇肉醬意粉 - 肉醬好香好食!忌廉南瓜海鮮飯 - 好creamy, 好食, 不過好快會飽!

A1麵包好鬆軟好食!
羅宋湯稀左小小!
沙律有火龍果,車厘茄同菜!好食!
芝士磨菇肉醬意粉 - 肉醬好香好食!
2014-06-01
2014-05-17 1221 瀏覽
是日畢業禮是我和老婆仔的畢業禮天氣一般, 加上時間已經不早在參與典禮後我和老婆仔決定進行標準的約會行街睇戲食飯最後雖然沒有看電影但都同樣過得開心逛街過後來到沙田的一田由於今天已經很累所以打算到座位較舒適的地方進餐選擇了之前吃過下午茶沒試過晚飯的這裡老婆仔要了68元的蝦蕃茄燴飯我則點了66元的咖哩芝士雞扒烏冬這個蝦蕃茄燴飯蝦看起來不太吸引感覺只是普通吃起來也沒什麼特別老婆仔也說這個燴飯算是難吃枉老婆仔是為了吃燴飯而點這個對這個飯非常不滿至於咖哩芝士雞扒烏冬則是個相對保險的選擇雖然咖哩味不太濃只有咖哩味但沒有咖哩香芝士還是可以明顯的看到而且烏冬而很爽份量也很多雞扒也煎得不錯所以也可一試吃過晚飯後我們選擇了一個小朋友式的約會到了玩具反斗城又去了冒險樂園夾了一堆糖回家離開時都捨不得就似一個小朋友要離開樂園一樣不過我們捨不得的不只是樂園還有對方
是日畢業禮
是我和老婆仔的畢業禮
天氣一般, 加上時間已經不早
在參與典禮後

不過我們捨不得的不只是樂園
還有對方
2014-05-16
2014-02-22 1154 瀏覽
Set lunch 價錢由$50多到最貴的$90幾。本身對其開放式用餐位置不太有好感,但既然母親大人要吃,也沒有推卻的餘地。午餐包括餐包,沙律或餐湯,主菜及飲品。餐包由侍者捧著三款到枱前由你自選。選了小法包,沒有太硬身,不過凍冰冰的。餐湯為瑞士雜菜湯:不知道瑞士式的雜菜湯是否這個模樣,湯是清湯,有些紅蘿蔔,椰菜,西芹等蔬菜就是了。味道一般,過後沒有很口乾的情況,味精應該下得不多。主菜要了$90多元的牛扒配磨菇汁跟薯菜,由於身體不適,吃熟一點較穩妥,就要了港式的七成熟。上枱一看已深知不妙,一切⋯⋯全熟⋯⋯扒身本身已經薄,口感已不好,加上全熟鞋口非常,肉味亦差。雖則$90多的套餐不是要求什麼好貨式,但這也未免太令人失望。只有剛炸起的薯角因為熱辣辣及惹味來挽回一點分數。咖啡是母親大人點的,上枱嗅不到香氣,未加奶前顏色已經很淺色,可能咖啡成份不多吧。幸好侍者有禮,不然這一百八十元的二人午餐應該會吃得很不高興。結帳後已經跑到超市找吃的,填不飽肚子的午餐⋯⋯

午餐包括餐包,沙律或餐湯,主菜及飲品。

結帳後已經跑到超市找吃的,填不飽肚子的午餐⋯⋯
2014-01-27 651 瀏覽
店子分開了兩邊,有點特別啊~~坐下來便專心點菜,傻仔敏和豬頭人各點了個LUNCH SET,包了飯品和餐湯/沙律,$48/@,十分抵食。羅宋湯味香濃,份量又夠多,還配上熱辣辣的芝麻餐包~泉玉子磨菇煙肉意大利粉,意粉煮得剛好,軟硬適中,稠稠的醬汁和旦汁包著意粉,很好吃~咖啡旦包飯,飯被旦包著,還有點旦汁,滿是旦香。

餐湯配包
羅宋湯味香濃,份量又夠多,還配上熱辣辣的芝麻餐包~
咖啡旦包飯,飯被旦包著,還有點旦汁,滿是旦香。
題外話/補充資料: 店子開放式設計,邊吃邊有遊人對你行注目禮,很不自在啊。
2014-01-22
餐湯配包
2014-01-17 532 瀏覽
平時行過一田已經想試,,適逢朋友跟自己慶祝生日,,便提意到這一試,,加上朋在這吃過午餐,,也覺ok今次只有兩人用餐,,而我又比較細食,,所以叫小食類比較多,,叫的每款都不錯,味道都幾好,,雞軟骨很香口,,這款吃得最多,,如果能再多一點就好,,,軟殼蟹沙律也不錯,,,加了錢配搭了煙三文魚,,,平常不喜歡的也覺這個煙三文魚不錯,,,沾少少醬來吃很美味,,牛肉飯反而沒什麼特別,,,亦不會難吃,,,亦加錢配了個南瓜餅,,,這個南瓜餅很好吃,,個人很喜歡,,,,香腸雖然看上沒特別,,但味道不錯,,,總體來說價錢都算平,味道又唔錯,,,覺得抵食又好味,有機會都一定會再黎
2014-01-07
慶祝紀念
生日
  • 雞軟骨
2014-01-06 432 瀏覽
今日經過一田買野,經過呢間野,記得一年多前同家姐及朋友食過幾次,果時覺得係幾好味,價錢又唔貴,轉餐係逐樣加錢,湯,飲品,甜品,小食,沙律等都係加$10。可以隨喜愛逐樣加。但今次黎到叫左個大蝦蕃茄繪飯,炸魚薯條,是日南瓜餐湯,蜜桃茶。真係超級失望。。。炸魚薯條,rating 6/10炸魚好脆, 一切散晒,入口好硬,有些over done, 而個醬都麻麻地,諗住薯條ok,點知超乾身。南瓜湯: rating 4/10 淡而無味,好稀大蝦蕃茄繪飯: rating 5/10同Menu 既大蝦size 掙好遠,其實係三隻比細蝦大少少的size...入口肉霉,三隻都好唔新鮮。飯個樣都靚,但可能加左些青椒,加上蕃茄味唔出。。成個飯味道怪怪地。唔難食但都唔好食,唔似平時食既蕃茄繪飯。蜜桃茶: rating 8/10成餐飯最好食,加左些薄荷葉,味道都幾夾,而且賣相唔錯。本來未食前係咁同男友講呢間好好味,但點知同預期差咁遠,成餐飯佢有彈無讚。。睇來再黎食既機會都幾微。

炸魚薯條,rating 6/10

南瓜湯: rating 4/10
淡而無味,好稀

大蝦蕃茄繪飯: rating 5/10

蜜桃茶: rating 8/10
成餐飯最好食,加左些薄荷葉,味道都幾夾,而且賣相唔錯。
2014-01-05
3月10日, 趁著呢度百貨公司舉行購物節, 我同呀比山長水遠入到沙田掃貨~ 不過先要食飽個人先有力掃貨, 就近近地喺百貨公司裡面試下呢間西日料理.::: 馬蘇里芝士蕃茄煙肉忌廉意粉 ::: $55先來個餐湯, 今日係西蘭花忌廉湯. 西蘭花味欠奉, 只係飲到一d青青地嘅味道, 質地都略為稀咗d, 加上幾粒麵包都無濟於事...意粉嘅忌廉反而都算杰, 不過成個意粉都淡淡地, 芝士味唔突出, 最差係煙肉, 只有肥肉油淋淋咁, 幾片幾片疊住好似冇炒開過...凍啡已經係最正常, 有啡味但係唔會苦~::: 鮮蝦配龍蝦汁忌廉意大利飯 ::: $65先來前菜沙律同餐包, 呢個沙律比平時o個d田園沙律特別, 除o左沙律菜車里茄粟米粒之外, 仲有青瓜粒同一片橙! 感覺整個沙律用料都幾新鮮, 沙律醋亦用上清新嘅柚子汁, 唔錯~ 餐包賣相可愛吸引, 食落亦鬆軟可口, 媲美新鮮出爐貨色!主菜鮮蝦配龍蝦汁忌廉意大利飯就略為遜色... 所謂鮮蝦只有三四隻, 食落似盲目彈牙欠鮮味嘅橡膠急凍蝦. 意大利飯亦彷彿用上普通米粒燴煮而成, 龍蝦汁忌廉味道亦薄弱, 再配上三色彩椒味道更古怪... 呀菲要額外灑上大量芝士粉先吊番多

::: 馬蘇里芝士蕃茄煙肉忌廉意粉 ::: $55
凍啡已經係最正常, 有啡味但係唔會苦~

::: 鮮蝦配龍蝦汁忌廉意大利飯 ::: $65
主菜鮮蝦配龍蝦汁忌廉意大利飯就略為遜色... 所謂鮮蝦只有三四隻, 食落似盲目彈牙欠鮮味嘅橡膠急凍蝦. 意大利飯亦彷彿用上普通米粒燴煮而成, 龍蝦汁忌廉味道亦薄弱, 再配上三色彩椒味道更古怪... 呀菲要額外灑上大量芝士粉先吊番多d味...
餐飲的凍檸茶亦強差人意, 茶味帶澀檸檬又孤寒... 結果只是杯又凍又澀的茶.

其實呢度環境可愛裝修富日本風又位於人來人往嘅百貨公司內本應就有先天條件唔憂無生意, 但觀其咁認真裝飾嘅環境與及算講究嘅食物賣相, 味道相對地係追不上水平... 亦確實令我地失望了... 呢度仲有好多其他選擇, 下次行完百貨都寧願行遠d去第二度搵食好過~
餐包
沙律+西蘭花忌廉湯