因為工作關係,經常來沙田。每次來到,都習慣到一田內的COCOMO食下午茶,因為喜歡招呼好及食物質素穩定。可是,今次來到就見到我最唔希望見到的事,"加價"。不過,都唔緊要嘅,度度都加價,在新城市廣場想食平D,可能只有麥X勞同大X樂。沒有A1麵包的SET,沒有了帆立貝明太子意粉,所有SET都係60蚊以上,以前的可以50蚊仲有找。不過,見到新餐牌好似好吸引,都係決定入去試。我點了01海鮮意粉餐,餐飲揀了橙汁。第一口食啖沙律先,煙三文魚當然冇問題啦,D菜都係新鮮嘅,係因為COCOMO的食材一向唔差。跟住食吓意粉,起初以為都灘凍了,(我見佢要砌晒所有食物成一碟,都應該要花時間)。但,食落都OK,仲熱熱地,因為如果唔熱,我好怕有腥味,但是只有茄汁香甜味,GOOD!然後,食南瓜汁焗蔬菜,呢個好好味。入面有一舊西蘭花,茄子同紅蘿蔔,外層有D芝士。個南瓜汁好CREAMY,唔會太鹹或太甜,厚度非常適中,唔太稀或杰。後來,我用晒D汁來撈D意粉仲好味。個吉列大蝦呢,留在最後食,唔知係咪太遲食佢,凍咗會硬D嗎?嘩,D吉列真係好"吉",好似就來"吉"損個咀。味道和口感就失色了,因為,都係燶咗D,"蝦仔"就當然唔係

可是,今次來到就見到我最唔希望見到的事,"加價"。

下午茶甜品餐牌
下午茶餐牌

我點了01海鮮意粉餐,餐飲揀了橙汁。
01海鮮意粉下午茶

個吉列大蝦呢,留在最後食,唔知係咪太遲食佢,凍咗會硬D嗎?

嘩,D吉列真係好"吉",好似就來"吉"損個咀。味道和口感就失色了,因為,都係燶咗D,"蝦仔"就當然唔係鮮啦,而吉列當然是很厚的啦。

結論係,都仲可以繼續幫襯嘅。但,下次要試第二D,怕咗個吉列。
2014-09-22