2023-12-25 415 瀏覽
喺屋企附近嘅呢間Coffee & Laundry,都係第一次試。已經開到第六年。放假落街,諗住買杯咖啡 chill chill。隻杯好靚呀😍住喺呢區嘅人對隻杯嘅插畫一定好有感覺全部都係熟口熟面嘅舖頭同埋貨車。
2023-11-03 354 瀏覽
🧭獨特體驗:洗衣鋪同外賣咖啡店二合一。同老闆傾開計,老闆話呢種模式其實外國都有好多,唔知點解香港無。有啲人過黎打咭,以為啲洗衣機係假既,全部都係真架,真係有人用的。老闆無奈咁講,鋪頭打咭係好睇,吸到唔少人黎,但有人唔守規矩,甚至放相機入去部洗衣機度影一啲新奇角度...更過份都有,果段時間都只好將規則整得嚴左,依家大家都好自律了。記住,打咭還打咭,唔好亂搞人地部洗衣機,放相機入去絕對唔得,將自己個頭伸入去影d趣怪相都絕對唔得。做個有公德心的人啊。🍳食物質素:咖啡真係好好飲。我上次係果度飲完一杯坐左陣即時叫多杯🍴推薦搭配:coffee tonic。我超鐘意🪑環境座位:打咭10分之選。去之前睇定其他人係點構圖,照住影就唔會錯。木系洗衣鋪加咖啡店,無得輸🚗交通:西營盤站 A1行5分鐘。上環果邊去就坐電車,電車站好近咖啡店💰人頭費:50

🍴推薦搭配:coffee tonic。我超鐘意

💰人頭費:50
  • coffee tonic
2023-07-29 522 瀏覽
諗住買嘢飲去到5點幾,見到有個姐姐(遮遮)洗梗野收舖諗住唔打擾佢影兩張相就走因為另一邊係洗衣無啦啦佢大叫係真係大叫 我哋收咗舖架喇我心諗洗衣24你咪收舖 完全無阻住你我哋話我哋比錢洗衣都知做生意係要放低錢ok點知佢都係唔滿意勁罵自問去coffee shop無一百都有幾十未試過態度可以差到咁講真茶仔啲姐姐態度都好佢十倍本身睇食評,啲人話咖啡唔好飲咁如果連打卡都咁困難都無乜值得再去因為睇食評 話就算幫襯飲品影相都好似監控咁最後問附近啲人 原來間野出名係咁罵人同埋最後問好多朋友都係凌晨去坐都無問題最後如果想打卡既朋友幫襯洗衣會無咁谷氣
諗住買嘢飲
點知佢都係唔滿意勁罵
自問去coffee shop無一百都有幾十
未試過態度可以差到咁
講真茶仔啲姐姐態度都好佢十倍
本身睇食評,啲人話咖啡唔好飲
咁如果連打卡都咁困難都無乜值得再去
都係凌晨去坐都無問題
最後如果想打卡既朋友
幫襯洗衣會無咁谷氣
2022-11-16 1015 瀏覽
成日喺Instagram見到人哋去呢間洗衣店打卡,今日終於有時間嚟朝聖一下!顧名思義其實佢係一間洗衣店,只係有一個角落位賣咖啡,店面好細,係只有外賣或者企喺門口飲,當日都見到好多年輕人嚟打卡咖啡店入面有佢自家焙烘嘅咖啡豆和自家設計嘅飾物,好得意!同埋佢呢度啲插畫好靚,鍾意設計或者藝術嘅朋友都好值得嚟朝聖一下!Queen,s Coffee佢個底層係Espresso,再加入橙味、蜜糖、檸檬汁同Tonic去製作,飲落去成個感覺係好Flesh,橙味好香濃,蜜糖中和返個橙苦澀味,啱啱好!係一杯好多層次嘅tonic,真係幾好飲!

Queen,s Coffee

2022-11-02
10 分鐘 (堂食)
  • Queen’s  coffee
2022-10-05 602 瀏覽
以咖啡和洗衣店結合的一間小店,非常適合邊飲邊靜靜歇息的空間。PANDA LATTE (SESAME) (COLD, $50)• 奶和芝麻的味道比例是6:4,先會嚐到奶味,芝麻味繼而漸漸滲出,兩者都偏向清新,芝麻的味道自然,喝的時候會感覺到芝麻粒粒。• 甜度不高,口感如果能更濃厚一點會更好。BAGEL (+$25)• 當天Bagel的味道是芝麻蕃薯味,Bagel本體口感偏向紥實和煙韌,芝麻份量多,內裡蕃薯味道十分突出。

PANDA LATTE (SESAME)

• 甜度不高,口感如果能更濃厚一點會更好。

BAGEL

BAGEL (+$25)

2022-05-22 792 瀏覽
疫症封關被迫留港兩年多, 呢段時間只能夠四處搵打卡熱點, 幻想當作旅行。早前係社交平台見到一間位於上環嘅洗衣店跟沖調飲品店cross-over, 環境氣氛很有美式洗衣店風格, 吸引我同男朋友特意前去打卡。呢間係真正自助乾洗衣店, 門口位置有一小角落主打售賣即沖飲品, 而咖啡系列幾有特色。我就揀咗熱沖繩黑糖咖啡, 見到店員以火搶將面層嘅糖燒熔, 製作有誠意。店內同店門口有少量位置可以坐低慢慢飲/等待洗衫時間,沖繩黑糖咖啡嘅黑糖相當突出, 突出到覺得過甜, 咖啡味完全唔太出, 但飲到底, 味道相反, 沒有黑糖味, 反有咖啡澀味。價錢接近連鎖式coffee shop, 但呢度冇舒適環境坐低enjoy, 個人覺得有d不值。打卡環境還ok, 經過影張相/乾洗還可以, 飲野就不了!

店內同店門口有少量位置可以坐低慢慢飲/等待洗衫時間,

沖繩黑糖咖啡
2022-03-22 696 瀏覽
我一向都覺得響一排洗衣機前面影相,好型~~竟然響香港,都有一個「洗衣機打卡熱點」,就梗係去影下啦!.呢間24小時洗衣店,原來仲有賣咖啡,而且仲要好香濃、好好飲!真係要讚一讚😇😇👏🏻👏🏻.。沖繩黑糖咖啡:咖啡好香,面層嘅焦糖用左火槍燒過,撞出黎嘅口感好特別⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.。鮮奶抹茶:朋友係綠茶控,佢一路飲、一路讚左2-3次,佢話好香、好好飲喎~~.另外,咖啡杯嘅設計都幾靚~當然最靚嘅就係:一排洗衣機啦🥳🥳(呢度真係好多人歎住咖啡,然後等洗完衫,都幾chill丫😉)
我一向都覺得響一排洗衣機前面影相,好型~~
竟然響香港,都有一個「洗衣機打卡熱點」,就梗係去影下啦!
另外,咖啡杯嘅設計都幾靚~當然最靚嘅就係:一排洗衣機啦🥳🥳
2022-01-25
2021-11-09 832 瀏覽
上環實在太多太多可以打卡嘅Cafe朋友介紹特登嚟到這間咁有趣咁可愛嘅地方邊個會諗得到一路洗衫一路可以幫襯飲杯嘢食個蛋糕?非常天才但係眼見其實還有其他店舖有同一個意念都唔知邊個抄邊個了唔緊要嘅嘢飲好飲就得啦 這杯咁Flash嘅梳打飲完即刻醒神晒 再加上這個地方真係好開心坐喺街邊睇住風景如果有洗衫嘅朋友就真係可以慢慢等啲衫洗老實講係啲咁開心嘅地方梗係令你啲衫慢慢洗千祈唔好咁快洗完依家鋪嘅工作人員非常好傾一個晏晝一個鐘頭兩個鐘頭話咁快就過
上環實在太多太多可以打卡嘅Cafe

朋友介紹特登嚟到這間咁有趣咁可愛嘅地方

唔緊要嘅嘢飲好飲就得啦 這杯咁Flash嘅梳打

老實講係啲咁開心嘅地方梗係令你啲衫慢慢洗千祈唔好咁快洗完

依家鋪嘅工作人員非常好傾一個晏晝一個鐘頭兩個鐘頭話咁快就過
2021-11-08 380 瀏覽
西上環興起的洗衣鋪咖啡店✨經過西營盤,碰見幾間以洗衣鋪為主題的咖啡店☕️是真的可以自助洗衣的店舖!😆是次選了一間以木系為主,配以黑白型格地板,給人有種美式懷舊的感覺。🌟光顧時真的有客人自助洗衣😆咖啡店有飲品和麪包糕點小吃。老闆為店舖設計了一系列可愛獨特的公仔,裝修、佈置也別具心思!👏🏻飲品杯上也有獨特可愛的熊貓公仔🌈除了咖啡,亦有其他非咖啡的飲品。是次選了《Matcha Latte》$49冰涼解渴,不會太甜,好味道👍🏻朋友點了梳打和朱古力,也好味道!這間店打卡影相無問題,但不要太過分,盡量不要影響其他客人,點到即止,自制。😊
西上環興起的洗衣鋪咖啡店✨

經過西營盤,碰見幾間以洗衣鋪為主題的咖啡店☕️

是真的可以自助洗衣的店舖!😆

光顧時真的有客人自助洗衣😆

咖啡店有飲品和麪包糕點小吃。

飲品杯上也有獨特可愛的熊貓公仔🌈

除了咖啡,亦有其他非咖啡的飲品。

是次選了《Matcha Latte》$49
冰涼解渴,不會太甜,好味道👍🏻

朋友點了梳打和朱古力,也好味道!

2021-08-28 538 瀏覽
係一間裝修非常chill 嘅 coffee shop門口個bench 位 天氣涼涼地真係可以坐足一日🥰 望住上環嘅街境 好有外國生活weekend嘅感覺 最重要係已經好小人過黎打卡 只有自己坐喺度呆一日 無限時真係好舒服早一日見到有page係ig tag左佢哋杯dirty 咁可愛有panda print就即刻衝左去女朋友叫左樽cold brew 個print一樣好有心思 係香港嘅街道dirty黎講 個size比岀面細杯嘅 反而我自己覺得哩個size岩岩好🥰至於cold brew 女朋友一口氣清左 雖然無問佢好唔好味 但行動證明左🤣
係一間裝修非常chill 嘅 coffee shop
Cafe 同 洗衣店 合二為一平時洗過衫快則都需要半個鐘多d不如坐低係舖頭嘆返杯咖啡先上環🧼邊洗衫邊嘆咖啡。Coffee & Laundry📍上環皇后街1號📍1 Queen Street,Sheung Wan,Hong Kong
Cafe 同 洗衣店 合二為一
平時洗過衫快則都需要半個鐘多d
不如坐低係舖頭嘆返杯咖啡先
上環🧼邊洗衫邊嘆咖啡

Coffee & Laundry
📍上環皇后街1號
8 分鐘 (堂食)
2021-07-04 473 瀏覽
上環有一間超人氣既咖啡店 🐼panda & laundry🐼, 不論平日, 假日都好多人冒名去影相打咭📸 住喺上環既我, 當然要去湊下熱鬧, 打下咭喇🤭呢間咖啡店與洗衣店二合為一, 可以一路嘆住杯咖啡, 一等洗衫👕 超舒服😎 而洗衫仲可以24小時隨時去添, 超有彈性😎而家夏天, 店方仲推出左幾款特色凍飲🍹 款款都好有特色, 今次就叫左杯 "冰涼檸檬橙咖啡"🍋🍊☕, 酸酸甜甜配上咖啡感覺超新鮮, 超清新, 熱辣辣既夏天飲都真係透心涼

2021-07-04
外賣自取
2021-07-04 114 瀏覽
上環有一間超人氣既咖啡店 🐼panda & son🐼, 不論平日, 假日都好多人冒名去影相打咭📸 住喺上環既我, 當然要去湊下熱鬧, 打下咭喇🤭呢間咖啡店與洗衣店二合為一, 可以一路嘆住杯咖啡, 一等洗衫👕 超舒服😎 而洗衫仲可以24小時隨時去添, 超有彈性😎而家夏天, 店方仲推出左幾款特色凍飲🍹 款款都好有特色, 今次就叫左杯 "冰涼檸檬橙咖啡"🍋🍊☕, 酸酸甜甜配上咖啡感覺超新鮮, 超清新, 熱辣辣既夏天飲都真係透心涼❄️

2021-07-04
外賣自取
2021-06-20 319 瀏覽
專程去打卡既cafe,未見過一間自助洗衣鋪有咖啡飲,等洗衫既時候好無聊,可以買杯野飲同打卡,忙碌既生活,可以坐低放慢腳步抖一抖!蜜糖檸檬梳打 $46酸酸甜甜既味道,好似飲緊汽水,不過店舖出名cafe,有機會再去試!
蜜糖檸檬梳打

蜜糖檸檬梳打 $46
2021-03-05 713 瀏覽
身為港女梗係搵曬全港邊到有得打卡🙈咁啱係ig見到有間咁特別嘅cafe!同外國D laundry一樣就即刻同frd約好去影相😆大家記住千祈唔好塞個頭入洗衣機影相😖另外店鋪ig同埋notice board都有寫到D instructions比大家影相架!可以follow佢地ig~☕️Iced Americano 💰43驚飲唔慣 就嗌左一杯好正路嘅美式😛酸酸地 同我平時飲開偏苦嘅唔同 都可以接受~🍵Matcha Latte 💰46frd就話有D抹茶粉未沖開 我冇飲就唔多評價🤨

☕️Iced Americano 💰43

🍵Matcha Latte 💰46