2021-08-29 963 瀏覽
朋友話深水埗大南街有兩間coffee shop都唔錯,可惜條隊大長,等咗十幾分鐘都唔覺有人離開,熱辣辣要企喺條街度等真係幾辛苦,於是我走去附近嘅基隆街睇吓仲有冇其他咖啡店,發現一間唔洗排隊嘅COFFEE matters ,就即刻叫個朋友轉陣。一杯凍咖啡,配兩件英式鬆餅,咖啡味道淡淡的,帶一點酸味鬆餅真係好細件,而且一D唔鬆,質地比較硬熱Latte都係好一般佢哋嘅服務態度有點趕客,幾個店員自己掛住傾偈,即使你企喺度等佢點餐,佢都懶得理你。另外,唔知點解佢部咖啡機發出嘅聲音好大,究竟係間舖嘅設計令D聲音放大,還是部機嘅問題就真係唔知,但部機真係嘈到影響晒成間舖嘅氣氛

一杯凍咖啡,配兩件英式鬆餅,咖啡味道淡淡的,帶一點酸味

鬆餅真係好細件,而且一D唔鬆,質地比較硬

熱Latte都係好一般

2021-07-16 704 瀏覽
前排係深水埗交收完之後想搵個地方chill下,知道深水埗多左好多文青cafe,於是就諗住去大南街一帶探索下!行行下經過見到呢間Coffee Matters,又唔使等位,所以就決定試試!雖然唔洗等位,但其實都坐得幾滿,所以只可以坐bar枱。望到menu比較多都係輕食類~好鍾意佢地有自家製Mini 版嘅scones / croissant!雖然好想試,但因為個日唔太想食咁heavy嘅野,所以簡單叫左份banana bread 加杯Ice Long Black,靜靜地坐低睇下書,咁又過左個晏晝💕佢地每日都有唔同嘅蛋糕供應架!不過就係off menu,會寫左係cashier隔離嘅小黑板上🙈期待下次再去試下佢地嘅蛋糕同scones! 😆

下午茶
2021-07-04 546 瀏覽
服務態度差 冇禮貌食物份量唔算多 價錢麻嘛 種類都唔算多 勉強ok I would not come again Places kind of okay because all the 雜物had been placed in the dinning area feeling so dirty ..............................
服務態度差 冇禮貌
食物份量唔算多 價錢麻嘛 種類都唔算多 勉強ok
I would not come again
2021-07-04
  • 牛油果蟹柳多士
2021-05-30 635 瀏覽
假日去深水埗飲咖啡要等位係一定既,三個人去飲,入去問過,目前未有位,因為有1個人坐左4人座位,然後表示我地出去外面坐陣等。隔左一陣,坐4人座位個位客人離開左,我地打算起身入去,突然有3個人衝左入直接坐低,入面既店員望住我地,然後若無其事。如果佢真係事先訂位其實可以講聲。大熱天時想焗到嘔係度呆等,就黎啦!
假日去深水埗飲咖啡要等位係一定既,
三個人去飲,入去問過,目前未有位,
因為有1個人坐左4人座位,然後表示我地出去外面坐陣等。

隔左一陣,坐4人座位個位客人離開左,
我地打算起身入去,
突然有3個人衝左入直接坐低,
入面既店員望住我地,然後若無其事。
如果佢真係事先訂位其實可以講聲。

大熱天時想焗到嘔係度呆等,就黎啦!

2021-05-30 443 瀏覽
朋友介紹的咖啡店入店內的時候我地3個人,剛好沒位子,我們三個人就跟店員說在門外面等結果有新客人直接進去了,也沒有要跟我們解釋。 如果告訴我們佢地訂坐了都比較好,結果咩都無講,亦都無理我地。永不再去!
朋友介紹的咖啡店
入店內的時候我地3個人,剛好沒位子,
我們三個人就跟店員說在門外面等
結果咩都無講,亦都無理我地。
永不再去!
2021-05-25 412 瀏覽
士紳化(Gentrification)指一個地方的特質因為較富裕的人或外來企業遷入而改變,有人說深水埗是其中一個例子,近年多了不少新的商鋪進駐。我覺得深水埗有不少地方還沒有改變,商鋪多了是事實,其中一類就是咖啡店。深水埗各處都有我未曾光顧的咖啡店,今天到這裏辦完事,隨心逛逛,走進了基隆街的一間咖啡店。很幸運,店内午餐時間還有空位。光顧日期:05/01/2021

光顧日期:05/01/2021
2021-05-15 383 瀏覽
估唔到係優質咖啡店林立嘅深水埗,可以搵到一間難食嘅Cafe叫咗牛油果蟹柳多士同埋 flat white兩者都係咖啡店餐單常客冇諗到兩樣都可以整得難食🥲多士⋯⋯個包好難食🥲 佢又唔係 sourdough嗰種質感、但又唔軟綿綿。感覺好似係擺咗好耐嘅包嗰種質地🥲 牛油果好薄,加咗蟹柳同黑椒味道有點古怪 Flat white 嚟嘅時候已經係呢個樣。冇拉花都算,但係味道好淡,咖啡唔香🥲🥲🥲 我諗呢個係我喺香港飲過最難飲嘅肥威無食哂就走咗⋯⋯唯一優點係好chill,同事又nice但喺深水埗有大把更好嘅選擇
估唔到係優質咖啡店林立嘅深水埗,可以搵到一間難食嘅Cafe

叫咗牛油果蟹柳多士同埋 flat white
兩者都係咖啡店餐單常客
冇諗到兩樣都可以整得難食🥲

Flat  white  無拉花

無食哂就走咗⋯⋯

唯一優點係好chill,同事又nice
但喺深水埗有大把更好嘅選擇
深水埗真的很多很多cafe,想找一間咖啡好喝,不那麼打卡的店,走了好一會進了這裡。坐得舒適,餐桌之間相隔很遠,每桌都很有私隱。本來想叫一些pastry吃的,但看到樣子選不下,完全是自家製的樣子,但...不吸引。店員的態度也不怎麼友善,叮囑我們自己紙巾最後要自己拿走,疫情期間有這要求,當然理解,但可以友善一點地表達吧。Americano可選nutty or fruity blend,我選了fruity,味道尚可,是中規中距的Americano,我想比較適合配食物。Cold Brew真的普通,我想多放一兩天,風味會比較出,現在就是杯黑啡味道。坐了90分鐘,被店員邀請離座。
坐得舒適,餐桌之間相隔很遠,
每桌都很有私隱。
本來想叫一些pastry吃的,但看到樣子選不下,
完全是自家製的樣子,但...不吸引。

店員的態度也不怎麼友善,叮囑我們自己紙巾最後要自己拿走,
疫情期間有這要求,當然理解,但可以友善一點地表達吧。
Americano
是中規中距的Americano,我想比較適合配食物。
cold brew
Cold Brew真的普通,我想多放一兩天,風味會比較出,
現在就是杯黑啡味道。

坐了90分鐘,被店員邀請離座。
2021-05-09
Americano
2021-05-02 331 瀏覽
點了一杯Caramel latte, $40+已經預咗, 但質素完全不值這個價, 雖然整體口感順滑,咖啡味極淡, 亦冇什麼咖啡香, 飲開咖啡的人未必喜歡, 士多啤梨磅蛋糕一件$45少於一寸厚,以呢個價錢來說極為普通及偏貴。環境尚算整潔乾淨但可能空間比較細,油煙味甚重。整個餐廳只有兩個人,一個沖咖啡一個收銀,服務就唔好預有幾多。總體來說可一不可再
呢幾年深水埗越開越多coffee shop,好多都係每逢週末都人山人海,今次趁放假放平日,於是約埋閨密一齊去發掘一下~☕️《Iced Latte》&《Hot Cappuccino》☕️☕️Iced Latte表現平穩,咖啡豆香味正正常常,唔會酸,口感順滑,不過唔算大杯,這個價錢可接受。Hot Cappuccino冇拉花有啲扣左分,泡沫夠厚夠均勻,不過都係偏細杯,小編覺得唔夠飲🙉《牛油果蟹柳多士》🥑🦀🥖牛油果同蟹柳都幾多,鋪到滿晒成塊多士,黑椒味好出,一片綠油油非常吸晴,適合下午茶嚟坐低hea吓+食tea+打吓卡。📸《雙拼迷你牛角酥 - 吞拿魚沙律 & 蛋沙律》🥐🐟🍳的確非常精緻迷你,不過就可以一次過食兩種口味,兩款都正常發揮,不過做tea都有啲唔夠飽,性價比較一般。🙊總括來講,咖啡店嘅食物是有一定質素的,但略嫌份量有點少,令價錢相對變得貴,不過打卡影靚相同hea時間就一流🙈!

Iced Latte

Hot Cappuccino

《牛油果蟹柳多士》🥑🦀🥖

《雙拼迷你牛角酥 - 吞拿魚沙律 & 蛋沙律》🥐🐟🍳
雙拼迷你牛角酥

牛油果蟹柳多士
啡·嚐 @ Coffee Matter深水埗espresso 四重奏今次嚟到深水埗另一間人氣咖啡店,一開門見到有幾個年輕嘅咖啡師,即刻感覺到成間鋪好有活力,正呀🤓因為食咗嘢,所以今日預留左多啲quota飲咖啡☕️ 首先試咗佢嘅Espresso四重奏,即係一杯espresso 分開4段提取,可以由淺到深試晒佢嘅不同的風味,哩個體驗幾特別😬之後叫咗少少嘢食,同埋咖啡,感覺都係中上,不過不失,但未有一個記憶點令我會再回頭囉😢食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Coffee Matter

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
番叮:⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2021-01-10
5 分鐘 (堂食)
2021-01-09 696 瀏覽
一直對深水埗的印象停留於平民區,玩具街,布街,電子零件,但其實深水埗一帶近年逐漸發展為文青小區,尤其開設多間特色咖啡店。今次行開基隆街連續見到幾間cafe,於是隨心入咗一間😛綠白格仔地磚走懷舊風,角落仔牆上貼上香港人打氣字句,門外露天有一兩張枱亦供坐;食物款式唔算多,除了各款咖啡外,有牛角酥、scone、麵包小吃等,是日蛋糕都有兩三款不過平日點半去到已經差不多賣晒😓👓Flate White (無拉花) $42其實以依個價錢黎講連一個拉花都冇真係差少少😅味道係好飲嘅,奶味好重所以易入口,但唔夠咖啡豆香味。評分:7/10👓Iced Mocha $46味道非常普通,可可味好淡唔夠突出,咖啡味又唔夠香濃☹️評分:6/10👓小山園抹茶捲蛋 $45完全唔值呢個價錢!同想像中有點不同,薄薄的一件捲蛋,厚度仲衰過平時餅店買嘅卷蛋切件。味道又唔算十分出色,淡淡抹茶味唔夠香濃甘苦,雖然唔算好甜。真係兩啖就食晒一陣風咁,憑甚麼要呢個價錢🤔評分:5.5/10 整體來講環境普通因為空間唔算大坐得有點迫,食物質素麻麻價錢偏貴,cp值唔高😞唔建議特登去,經過hea下都還好

👓Flate White (無拉花) $42
評分:7/10
👓Iced Mocha $46
味道非常普通,可可味好淡唔夠突出,咖啡味又唔夠香濃☹️
評分:6/10
👓小山園抹茶捲蛋 $45
評分:5.5/10
2021-01-09 461 瀏覽
Flat White- 一般 - 貴 - 唔會再嗌Cappuccino - 貴- 沒拉花 但沒標明- 奶打得好差- 全部泡- 味道超差Scones - 一心以為基本英式傳統甜點- 黎到先知係朱古力粒?!沒標明在menu- 果醬得幾滴 唔夠搽- cream 唔係clotted cream 整體- 貴!但一啲都唔值!- 連咖啡都沖唔到!- 唔會再黎!
Flat White

- 黎到先知係朱古力粒?!沒標明在menu
- 果醬得幾滴 唔夠搽
- cream 唔係clotted cream

整體
- 貴!但一啲都唔值!
- 連咖啡都沖唔到!
- 唔會再黎!

2020-12-27 463 瀏覽
而家呢啲時勢,就想搵間coffee shop hea 下,今日就黎左呢間,去到唔洗等位,一入去就可以落單比埋錢,但原來佢地唔坐得耐,只有1個半鐘時間,大家要留意番。牛油果蟹柳多士$58-賣相吸引,牛油果好新鮮,佢落左少少沙律醋,都ok既👏🏻Mocha$44-好好飲,朱古力味夠濃👏🏻
Mocha$44-好好飲,朱古力味夠濃👏🏻
2020-12-16
  • Mocha
2020-12-18 414 瀏覽
深水埗除左多平野買之外,仲開左好多cafe,鍾意coffee嘅可以多啲黎explore下今日試呢間coffee matters係一間小店,除左coffee都有d小食,tea time黎啱曬,正餐就唔夠飽- Toast with crab stick & avocado 🥑 ($58) 幾特別味道又好夾😋 加左black pepper好好味- Piccolo ☕️ ($36)

- Piccolo ☕️ ($36)
2020-12-18