2017-12-07 55 瀏覽
放工同朋友食飯,最好搵間cafe 坐低慢慢傾經過旺角,係一堆舖頭入面竟然搵到一間cafe 仔,入面環境設計的幾舒服,牆上有唔同佈置,座位都闊落坐低既時候 店員仲介紹原來佢地既餐牌會定時換,帶比客人新鮮感前菜叫左炸薯條配黑松露醬薯條好大盤 黑露松撒左係上面離遠都聞到個香味薯條炸得脆 唔冧 好味主菜叫左巴馬火腿黑松露意大利飯又係黑松露啊! 巴馬火腿唔係太咸配飯都易入口 黑松露汁煮到夠creamy飯軟硬適中 一齊食真係幾好味第二個主菜叫左香辣蒜片白酒蜆肉意粉辣味唔算突出,但好多蜆肉,酒味都有少少朋友好鍾意食蜆 差唔多食哂成個意粉!仲叫左個柚子雞翼 勁多柚子係上面 包住啲雞翼食落去濃濃柚子味 配搭好新鮮 但又好match 正
放工同朋友食飯,最好搵間cafe 坐低慢慢傾

前菜叫左炸薯條配黑松露醬

又係黑松露啊! 巴馬火腿唔係太咸
配飯都易入口 黑松露汁煮到夠creamy
飯軟硬適中 一齊食真係幾好味

第二個主菜叫左香辣蒜片白酒蜆肉意粉
辣味唔算突出,但好多蜆肉,酒味都有少少
朋友好鍾意食蜆 差唔多食哂成個意粉!

仲叫左個柚子雞翼
2017-12-07 60 瀏覽
旺角有名你叫劣食之都,經歷過食到腸胃炎同中伏放題既教訓既我一向都避之則吉。不過呢兩年試過啲旺角東既新野都有少少刮目相看架。之前都聽講過伊中對面有間cafe啲野食唔錯,上網search 先知好好彩佢地咁啱有新menu新菜式,新出咗個抹茶甜品有齊窩夫雪糕心太軟,諗落去覺得澎湃啊,搵日收工就即刻走咗去食。去到餐廳既時候都尚早,環境好靜,不過佢樓底偏高,多人都唔會覺得嘈,好適合一班女仔friend re-u傾下計架。當晚我地兩個人叫咗主菜加嗰個新甜品,佢叫抹茶控啊,名符其實都真係for 抹茶控啦~叫主菜呢野飲有discount 既,同行友人叫咗檸檬薑茶兩份飲(圖)真係比檸檬你架唔係淨係個檸檬薑茶包,仲有得refill,好抵飲啊!好快主菜就上場喇,今次我叫咗新菜單上既香草醬帆立貝意粉。Pesto醬好香啊~不得不說帆立貝煎得好好, 出面有少少焦面但咬落啲肉汁爆哂出黎, 半熟既帆立貝既香甜令人抗拒不能! 加上香濃既香草醬意粉, 食完大大碟都真係仲會覺得唔夠喉不過令我最期待始終係甜品既時間啊。三樣賣相咁吸引既綠茶甜品同時出現, 真係唔知食邊樣野先先好喇我地先解決咗綠茶雪糕, 夾埋啲紅豆特別好味~綠茶窩

我地先解決咗綠茶雪糕, 夾埋啲紅豆特別好味~綠茶窩夫相對上比較淡, 不過都係好香口, 我覺得最好食係心太軟! 綠茶既朱古力既香氣混合, 外脆內軟, 一啖放入口即刻治癒心靈啊
意粉, 漢堡之類西式餐廳野聽落好似好易煮, 但要搵到好食既真係一啲都唔容易。有時百幾蚊出黎但唔好食真係會幾激氣架。聽朋友講旺角既Coffee Talks幾好食, 所以專程約朋友一嘗。總括而言我覺得食物製作有誠意, 食材有質素, 而且環境清淨, 拍拖約會見重要既人都唔會失禮啊!:)第一樣好值得欣賞既係menu真係好多選擇, 細細間cafe冷飲熱飲甜品前菜主食都有齊, 佢地最近仲改良餐單再加野, 真係任何時候去去幾多次都唔會怕唔知食乜好啦。好多人會覺得多就一定唔專樣樣都麻麻地, 但我就唔係咁諗。例如我地叫既牛肉漢堡, 店員好細心咁幫我分好插上竹籤, 咁就唔會食得論盡啦。漢堡好大份好足料, 舊扒肉汁豐富唔會好乾。另一樣主菜係青醬帆立貝意粉。帆立貝可以煎到外面少少脆內裡未熟透變乾已經好唔容易, 我最欣賞係個意粉啊其實! 意粉唔會太乾/太油/太濕, 同青醬比例岩岩好, 麵條彈牙冇煮到淋哂爛哂, 容我再三強調, 呢個意粉, 出面以意粉黎做招牌菜既連鎖餐廳都完全比唔上。另一樣想講既就係名為綠茶控既甜品。就咁睇98蚊好似好貴, 但我想講佢唔貴,相反, 係超級抵食。呢個甜品有齊綠茶心太軟, 綠茶雪糕加宇

另一樣想講既就係名為綠茶控既甜品。就咁睇98蚊好似好貴, 但我想講佢唔貴,相反, 係超級抵食。呢個甜品有齊綠茶心太軟, 綠茶雪糕加宇治紅豆, 仲有綠茶窩夫, 三個share都夠食啊! 仲要佢唔係得個色, 係真係拎過黎嗰時已經聞到綠茶香。我特別推介心太軟既, 綠茶解咗甜品既膩之餘少少既澀味襯托上朱古力既味道, 兩個人分享呢一份滋味特別幸福😊
2017-12-04 76 瀏覽
難得出旺角行街,當然要搵間餐廳醫肚。但旺角大部分都係重口味,打邊爐放題韓燒。花多眼亂。行下行下行左去花園街。見到新開左間cafe幾吸引,岩曬我依啲奶茶咖啡不離口既人。店内環境整體感覺舒服,但唯一缺點就係有小小細。但都無阻我飲咖啡既興致。今次叫既野食全部都係店內推介之內。先講下我叫既玫瑰鮮奶咖啡。重玫瑰味但又唔會搶左咖啡既香味另外唔好咖啡既朋友可以試下其他。主菜,辣雞翼辣得好野味而身為芝士控既我,四重奏芝士pizza就岩曬。啖啖芝士勁滿足,忌廉汁煙肉蘑菇意粉,相信唔需要多講,一個字正整體黎講,一定會再翻黎食,平靚正
難得出旺角行街,當然要搵間餐廳醫肚。

但旺角大部分都係重口味
,打邊爐放題韓燒。

花多眼亂。行下行下行左去花園街。
見到新開左間cafe幾吸引,岩曬我依啲奶茶咖啡不離口既人。

今次叫既野食全部都係店內推介之內。
先講下我叫既玫瑰鮮奶咖啡。
重玫瑰味但又唔會搶左咖啡既香味

另外唔好咖啡既朋友可以試下其他。
主菜,辣雞翼辣得好野味

而身為芝士控既我,四重奏芝士pizza就岩曬。
啖啖芝士勁滿足,

忌廉汁煙肉蘑菇意粉,相信唔需要多講,一個字正

整體黎講,一定會再翻黎食,平靚正

玫鮮奶咖啡
忌廉汁煙肉蘑菇意粉
辣雞翼
芝士四重奏比薩
2017-12-04 52 瀏覽
今日收工同朋友約左係旺角行一陣,然後經過見到間cafe幾吸引咁,就決定入去試下。可能平日既關係,間店都唔算好多人,適合同朋友靜靜地傾下計牆上有個無分針同秒針既大掛鐘,據說係令客人係呢度可以舒舒服服、忘記時間😚餐牌都幾多選擇,我地決定每樣嗌啲一齊試下😍我地嗌左個忌廉汁煙肉磨菇意粉($88)加$28配特式雞翼三隻意粉好夠味,煙肉同磨菇份量都好多另外嗌左個黑松露醬薯條($64)薯條可以再多啲黑松露醬,薯條份量好多,兩個人食有少少吃力。最後,我地嗌左個抹茶控($98)甜品作結呢個重量級甜品包括抹茶心太軟、窩夫同雪榚身為抹茶控既我覺得好好食呀~呢間野好值得一試,下次要再帶朋友黎
可能平日既關係,間店都唔算好多人,適合同朋友靜靜地傾下計

餐牌都幾多選擇,我地決定每樣嗌啲一齊試下😍

我地嗌左個忌廉汁煙肉磨菇意粉($88)
加$28配特式雞翼三隻

意粉好夠味,煙肉同磨菇份量都好多

另外嗌左個黑松露醬薯條($64)

薯條可以再多啲黑松露醬,薯條份量好多,兩個人食有少少吃力。
最後,我地嗌左個抹茶控($98)甜品作結

呢個重量級甜品包括抹茶心太軟、窩夫同雪榚
身為抹茶控既我覺得好好食呀~
呢間野好值得一試,下次要再帶朋友黎
2017-12-02 53 瀏覽
當日遊歴完迪士尼樂園,在這餐廳和朋友吃生日飯。裝修簡潔,座位較逼。當日點餐:餐牌沒有說明這是辣的,但我吃到辣味。黑松露薯條不錯,方便大家吃不飽時填飽肚子。但黑松露黏作一團,沾不到薯條。Pizza值得一試,足夠的牛油果香,名符其實地成為Pizza的主角。雞翼就令我失望,當日點了柚子蜜和辣味雞翼。醬汁其實不錯,嗜辣的人一定要點辣雞翼。可惜,雞翼有雞毛若仔細看,雞翼上半部份有雞毛。有幾隻雞翼都是如此。而且我覺得有點貴,$28一份,下次不會點。不過,這兒的飲品不錯,外貌精美,味道好。5個人一起吃飯,最後埋單約$180一位。如果你想靜靜地吃個飯,可以考慮這兒就是不要點雞翼
當日遊歴完迪士尼樂園,在這餐廳和朋友吃生日飯。

裝修簡潔,座位較逼。

當日點餐:

餐牌沒有說明這是辣的,但我吃到辣味。

黑松露薯條不錯,方便大家吃不飽時填飽肚子。
但黑松露黏作一團,沾不到薯條。

可惜,雞翼有雞毛

不過,這兒的飲品不錯,外貌精美,味道好。

5個人一起吃飯,最後埋單約$180一位。
如果你想靜靜地吃個飯,可以考慮這兒

就是不要點雞翼

2017-11-30
慶祝紀念
生日
2017-11-29 61 瀏覽
My friend knows that I am a avocado lover so she recommended me to come to this cafe and tried their signature avocado dish.The cafe is located in mk east , a walkable distance from prince Edward and moko mall.It was cozy, and the staff were very nice.Without a minute of hesitation , I ordered the avocado pasta and smoothieIt was very rich and Creamy, and I can feel that there is at least half of an avocado blended in it. Highly recommend to all avocado lover. You can see that there are even som

It was very rich and Creamy, and I can feel that there is at least half of an avocado blended in it. Highly recommend to all avocado lover. You can see that there are even some slices on the top of it!!!

For the Tiger prawn pasta, the pasta is cooked well but then the avocado taste is not as strong as I expected. It’s a bit hard for me to eat the prawn in shell too but ya, it’s a new attempt for me

Overall: decent cafe with hearty chef. Would come back for coffee and all day brekkie
1K
2017-11-27 3181 瀏覽
我A姐個好姊妹終於結婚喇,好想唱返句『眼見你快做新娘 做蜜友的真想撒嬌』!所以我哋要搵個地方可以舒舒服服咁傾吓嚟緊做伴娘同婚禮嘅安排,我哋今日就去到旺角嘅Coffee Talks,貪佢坐得舒服,我哋可以慢慢坐慢慢傾,而更重要係啱啱轉咗新Menu,一於試吓啦!牛油果忌廉汁扒虎蝦意粉第一次食牛油果係配上意大利粉,估唔到係咁有驚喜!每條意大利粉都變成綠色,食落好Fresh,再配埋Creamy嘅忌廉汁,一啲都唔膩,仲好match!當然唔少得三大隻,夠晒彈牙嘅大蝦啦。煙三文魚意大利飯意大利飯整得非常正宗,粒粒飯都煙煙靭靭,相當有咬口。而意大利飯用上忌廉汁,啱晒鍾意Creamy嘅我哋,仲夠晒飽肚添。特式茉莉花鮮水果茶近期興水果茶,嚟到Coffee Talks一定要試試,水果茶有西瓜、火龍果、青檸等,最重要係茶底有茉莉花清香,好解喝!榛子朱古力雖然今日M佬無份同我食飯,但我特登整咗杯印有我哋AandM嘅朱古力!榛子味配上朱古力一直係我的最愛,好滑好濃呀!

2017-11-27
3 分鐘 (堂食)
2017-11-27 87 瀏覽
這天到花園街買垃雜嘢, 晚飯時間未到已經很肚餓, 接近旺角東站有間特色cafe, 趁還有座位我們二人即衝入內。 特飲,咖啡意粉輕食其實都是行完街後最好選擇。 店內裝修都以木為主,輕鬆寫意。餐牌都以西式意粉pizza小食為主。意式羅勒汁帶子意粉$108 呈綠色的羅勒汁包著每條意粉, 也充滿橄欖油的香味, 帶子先炒香,但似乎只是外面僅僅煎熟透, 個心仲未熟,個人接受到。鮮牛油果牛奶沙冰$56 ( 每日限量)口感濃滑,充滿牛油果香的牛奶沙冰讓人感覺舒服健康。榛子牛奶咖啡 $42咖啡表面的泡打得香滑, 初飲楱子味很突出。 $118牛油果仲未完, 接著來是, 覺得好creamy, 就是喜歡牛油果杰杰地質感那種飽肚感而又不失健康, 虎蝦都新鮮彈牙!跟歺還加了一個特色雞翼 $28,選了辣汁, 香辣惹味,不錯!店舖沒有加一,在旺区內價格算是相宜。

餐牌都以西式意粉pizza小食為主。

意式羅勒汁帶子意粉$108
鮮牛油果牛奶沙冰

鮮牛油果牛奶沙冰$56 ( 每日限量)
口感濃滑,充滿牛油果香的牛奶沙冰讓人感覺舒服健康。
榛子牛奶咖啡

榛子牛奶咖啡 $42
咖啡表面的泡打得香滑, 初飲楱子味很突出。

牛油果忌廉汁扒虎蝦扒意粉

[牛油果忌廉汁扒虎蝦扒意粉] $118
牛油果仲未完, 接著來是[牛油果忌廉汁扒虎蝦扒意粉], 覺得好creamy, 就是喜歡牛油果杰杰地質感那種飽肚感而又不失健康, 虎蝦都新鮮彈牙!

特色雞翼

店舖沒有加一,在旺区內價格算是相宜。
榛子牛奶咖啡
牛油果忌廉汁扒虎蝦扒意粉
特色雞翼
2017-11-12 64 瀏覽
今天同老公行街買下野,由尖沙咀行到太子,超攰!經過洗衣街見到間Coffee TALKS,見佢地方雅潔,佈置優雅,座位寬敞舒適,好適合休息一下傾下計,所以我和老公就入座了!玫瑰鮮奶咖啡:有拉花咖啡,我就要了一杯有玫瑰花香味的鮮奶咖啡,上面拉了我的名字,好美啊!真捨不得攪勻,咖啡奶味比較重,可能是要用一些奶來拉花,除了咖啡味還帶有玫瑰花香,好飲!千島海鮮比薩:Pizza 餅底厚薄適中,熱食很脆,海鮮加入千島醬很惹味!海鮮意大利飯:海鮮新鮮,有大蝦和大青口,飯裏除了有Creamy的醬汁,還有很多蜆肉,使口感更豐富,十分美味!

2017-11-06
2017-11-11 65 瀏覽
🎼忘了時間的鐘 滴滴答答不休🎼太子cafe Coffee Talks... 入去首先見到呢個只有時針、冇分針嘅鐘,目的,就係想令人置身其中,忘掉時間,好好享受呢度hea一hea...裝修非常別緻,雖然店鋪唔係好大,但坐得舒服。食物供應以輕食為主,有意粉、pizza、risotto同burger...我太餓所以order兩份意粉。香辣蒜片白酒大蜆意粉($98)蒜片同辣椒帶出嘅微辣,仲有白酒香,yummy!!意式羅勒汁帶子意粉($108)帶子煎到微香,羅勒汁嘅香草味都夠獨特呢!雞翼($28/3隻)加配價可以有柚子味同辣味選擇,我揀左後者,辣辣地幾惹味。青蘋果梳打(原價$42/配主菜$32)焦糖朱古力(原價$40/配主菜$30)連朱古力都有美美嘅拉花,味道仲唔錯添!一杯咖啡,已經可以令人忘掉時間,享受一個咖啡時光。
🎼忘了時間的鐘 滴滴答答不休🎼

裝修非常別緻,雖然店鋪唔係好大,但坐得舒服。

香辣蒜片白酒大蜆意粉($98)

蒜片同辣椒帶出嘅微辣,仲有白酒香,yummy!!

意式羅勒汁帶子意粉($108)

帶子煎到微香,羅勒汁嘅香草味都夠獨特呢!

雞翼($28/3隻)加配價

可以有柚子味同辣味選擇,我揀左後者,辣辣地幾惹味。

青蘋果梳打(原價$42/配主菜$32)

焦糖朱古力(原價$40/配主菜$30)

連朱古力都有美美嘅拉花,味道仲唔錯添!

一杯咖啡,已經可以令人忘掉時間,享受一個咖啡時光。

• 焦糖朱古力
2017-11-10 71 瀏覽
今日系朋友生日 系家人介紹下去左依間餐廳食下 睇睇味道如何!當時座位已坐得七七八八 幸好我地早去到!環境方面有好多裝飾品 令人覺得好relax 方便大家傾下計 食下野甘。牛油果忌廉汁大蝦意粉:意粉混合左牛油果黎煮 令到成碟意粉吾會好漏 同時帶少少creamy 意粉軟硬度適中 吾會太硬同太林。加上有三隻大蝦做配菜 蝦隻爽口彈牙!個人吾中意食濃味又漏既意粉 所以特別中意依款意粉 健康又好食!千島海鮮比薩:初初未上台個時覺得個Pizza應該無乜特別,到到放入口 比我好驚喜!食落有濃濃既千島醬味 好香口 另外pizza餅皮好脆身 仲有吾少配菜 例如蝦同蟹棒!相信小朋友刀吾會抗拒,好岩一家大細食丫!焦糖朱古力:由於個人吾太喜歡咖啡 見隔離台order左杯野飲 自己又order左杯。依個飲品外表好精緻好靚 飲落好甜 有cream系度 個同樣吾覺得漏!超級推介比大家飲!

2017-10-29 255 瀏覽
得悉這裡很多菜色都是以牛油果為主之後,便誓要來這裡試試。這天下班後,終於約了另一位同為「牛油果控」的朋友來~餐廳帶點文青風格,落地玻璃窗前以高枱設計,適合食客在這裡嘆咖啡,度過一個悠閒的下午。牛油果很甜,面頭也加了三塊新鮮牛油果,牛奶味重,形成 creamy 幼滑的質感。帶微微的柚子味,不會過甜。這個比薩富有色澤,餅底亦夠脆。但選用蟹肉的質感較結實和有韌性,而牛油果就有點老,所以沒有了牛油果本身的獨特甜味,使整個的味道比較淡。對這個沒有特別的期望,反而出人意表。雖然只有一個啡菇,但也不小的,夠熱,切下來即湧出大量汁。本是懷著期待的心情來一嚐牛油果菜式,雖然不是每項牛油果菜式都啱心水,反而試到其他不錯的菜式,也沒有令我們太失望~

柚子雞翼
帶微微的柚子味,不會過甜。
牛油果蟹肉車厘茄比薩
芝士煙肉焗大啡菇配沙律

2017-10-12
芝士煙肉焗大啡菇配沙律
2017-10-28 82 瀏覽
好耐冇寫食評啦🙈 前排有點忙 同男朋友又勁耐冇睇戲喎 近排有好戲睇 拿拿臨去睇埸戲先係新世紀廣場睇 入面既食店已經食過7788啦打算落天橋睇下有冇特色野未食過啦😂一落天橋就誤打誤撞入左間舒服既cafe 地點超方便🤗🤗講下食左d咩先 我男朋友係大食豬 叫左個意粉: 意式羅勒汁帶子意粉再叫左杯 hot mocha 而我就叫左一個tea set : 芝士煙肉大啡菇配沙律加 daily special piece cake係朱古力脆脆慕絲蛋糕 +$28加3件雞翼 +$28 (有得揀 柚子味/辣味)加個蜜桃梳打Errrrr打到呢到 我發覺好似我先係大食豬😭講下食物先😎我問男朋友個意粉好冇食佢話好食😎完我有懇求佢俾一粒帶子我食結果只係批准我食半粒 點解?你地睇下相就知😎咪就係太正所以俾得半粒我囉帶子煎得兩面金黃色 上面仲有蟹子 好好味 最緊要係冇雪藏味嘛不過作為香港人既我 覺得意粉有少許硬身 不過我知道其實正宗係咁既😂 我下次會叫佢整淋dd😛到我個 HUGE tea set😍首先我要讚下個大啡菇好好好juicy arrrrrr😍😍👍滿滿既芝士 加上香口既煙肉條 溶化入菇裏面 好好好滿足呀一切落去
好耐冇寫食評啦🙈 前排有點忙 同男朋友又勁耐冇睇戲喎
近排有好戲睇 拿拿臨去睇埸戲先
係新世紀廣場睇 入面既食店已經食過7788啦
打算落天橋睇下有冇特色野未食過啦😂
一落天橋就誤打誤撞入左間舒服既cafe 地點超方便🤗🤗

再叫左杯 hot mocha

而我就叫左一個tea set : 芝士煙肉大啡菇配沙律
加3件雞翼 +$28 (有得揀 柚子味/辣味)
加個蜜桃梳打

我又要又要再讚啦 係讚個cake

我自細好鐘意blink blink野 喂唔講唔得
你睇下佢個蛋糕平面 有金粉架😍✨✨
好靚呀

唔係得個殻 朱古力味濃郁 質感好smooooooth 好正呀😛
食到飽飽 望著岀面窗既一片綠油油景色
有點...想訓覺😪
唔得
你睇下佢個蛋糕平面 有金粉架😍✨✨
好靚呀
食到飽飽 望著岀面窗既一片綠油油景色
有點...想訓覺😪

2017-10-27 76 瀏覽
同朋友喺旺角行街 行到去太子個頭 好肚餓就搵咗間coffee Shop坐低食下野首先我地叫左個沙律 烤雞凱薩沙律個烤雞我覺得整得好好 唔會有雪味👍🏻👍🏻沙律入面仲有脆卜卜嘅煙肉同麵包粒口感好好 個汁就係普通沙律醬😚意式羅勒汁帶子意粉帶子煎得幾好 個汁稍稍有d 乾 撈勻個底嘅橄欖油食會好好多👍🏻👍🏻食完沙律同意粉 傾左陣計 想食埋甜品 就叫左個抹茶控有抹茶心太軟同窩夫 雪糕 紅豆 好豐富個心太軟真係好正 抹茶味好濃厚 而且帶少少回甘💕💕 好岩鍾意食抹茶嘅人相比個窩夫就失色左少少 但都好脆身 同雪糕一齊食都好正👍🏻野飲方面就叫左玻璃焦糖泡沫咖啡同金桔檸蜜玻璃焦糖泡沫咖啡 面頭個焦糖好脆身 咖啡比較苦 但連埋一齊飲就岩岩好 ☺️.另外呢到好靚 門口bar 枱位好岩打卡影相😊😊

首先我地叫左個沙律 烤雞凱薩沙律

個烤雞我覺得整得好好 唔會有雪味👍🏻👍🏻