2024-09-21 259 瀏覽
無啦啦落紅雨☔️ 求其入中環陸海通大廈避雨 點知俾我發現陸洲🤩 有間新開嘅coffeelin 係等停雨期間就填飽個肚先😋青醬磨菇馬鈴薯丸子🧆 •Gnocchi with Basil Pesto• 每粒薯仔都非常細粒 煎至半焦口感 一粒一粒停唔到口 入面仲有薄片磨菇加青醬 vegetarian最佳之選~雞肉煙肉三文治🥪 •chicken with bacon and parmesan cheese sandwich• 雞肉煙肉🥓夾埋一齊 煙肉幾有口感 食完素pasta要食返少少肉補充protein🤓食完主食就到pastry🙂‍↕️ coffee break 靈魂之最臻子朱古力牛角包🥐 •Hazehut croissant• 大大件pastry配咖啡一流😋 聽住出面落雨嘅瀝瀝聲 瞬間覺得時間都過得慢啲肉桂卷🥨 •cinnamon whirl• 成個肉桂卷俾大量提子乾密集式包圍住!如果你係提子乾愛好者一定唔可以錯過最後緊係要叫個甜品收尾😆 •Griso Coffee Tiramisu• 好creamy嘅口感 同平時做法有少少唔同 呢度個手指餅係有整細粒分開擺 令個tiramisu更有口感 咖啡味

臻子朱古力牛角包🥐 •Hazehut croissant•

肉桂卷🥨 •cinnamon whirl•

最後緊係要叫個甜品收尾😆

•Griso Coffee Tiramisu•
好creamy嘅口感 同平時做法有少少唔同 呢度個手指餅係有整細粒分開擺 令個tiramisu更有口感 咖啡味唔算好重

☕️ Flat White ☕️Americano
可能揀single or double shot, whole/skimmed/oat milk 🍼

整體環境好舒服 唔會有種急住還枱 可以坐係度慢慢傾計嘅感覺
2024-09-13 381 瀏覽
之前試過佢地其他分店 佢地中環新分店開張 菜式同之前食過都有啲唔同 店舖既裝飾vintage得黎好靚 坐落都好舒服🪴Seafood Spaghetti with butter, anchovies sauce, prawns and squid 💰$168 呢個意粉真係超出色!!!!我同朋友都一致覺得係近排食過最好食嘅意粉🍝 一上枱已經聞到好香嘅煎蝦味 個意粉個汁調味亦都整得好好👍🏻 可以話係滿分🤣Cinnamon Whirl + Espresso tonic 💰$65Cinnamon roll就正正常常啦~~ 幾脆口配埋Espresso tonic都唔錯 咖啡唔算特別酸 味道偏淡~Tiramisu 💰$68個Tiramisu唔算好甜 入口都幾順滑Hojicha Latte 💰$55淡淡地茶香味 飲落幾好飲 唔會話驚有粉粉地既口感😌

之前試過佢地其他分店 佢地中環新分店開張

呢個意粉真係超出色!!!!

Cinnamon roll就正正常常啦~~ 幾脆口

Tiramisu 💰$68
個Tiramisu唔算好甜 入口都幾順滑

Hojicha Latte 💰$55

淡淡地茶香味 飲落幾好飲 唔會話驚有粉粉地既口感😌
2024-09-08 680 瀏覽
˙ᴥ˙復古意式風情是coffeelin的核心元素。但每一家分店都有獨特的風格,剛剛新開不久的中環店也不例外,設計師匠心獨具用上分明的顏色,帶來復古又chic的視覺的衝擊午餐的頭盤選了鮮嫩的意式菜湯,用上ricotta口感更細滑,還有葉子狀拉花,細節度✔️選了兩款不同的意粉分享,地中魚堤魚醬意粉鮮味十足,配上彈牙的魷魚圈和烤大蝦,醬汁既濃綢又creamy可以平衡堤魚的咸香,意粉是Al Dente,彈牙又有嚼勁的意粉另一款經典的意大利肉醬闊條麵也很好吃,一道說易不易,說難不難的傳統意大利美食,ragu肉醬的很香濃有層次,這裏的熱食跟跑馬地店一樣有質素!最早認識這裏的咖啡就是Dirty,口味香濃飲到帶少許nutty。比較深刻的是Misty Forest,口感有點像cold brew帶有微微的可可香,表面有一層綿密的foam,一開始會覺得比較清淡,細味又嚐到層次感,整體也很滿意—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:Starter:small spinach soup. Ricotta and caramlized butter Main: Tagliatelle with beef raguSea
˙ᴥ˙

復古意式風情是coffeelin的核心元素。

—————-

𖠿𖥣 Coffeelin
〒中環皇后大道中31號陸海通大廈1樓2號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
  • Misty  forest
  • Tagliatelle with beef ragu
2024-09-07 394 瀏覽
✨ 今日朋友帶我到中環食lunch, 餐廳位於中環最熱鬧的皇后大道中,高格局設計,落地大玻璃,舒適環境享受午餐。***** ***** ***** ***** ***** 我哋點了兩個lunch set🫕菠菜湯配意大利乳酪鮮甜可口、加入乳酪幾有新鮮感。吞拿魚藜麥沙律🥗健康嘅前菜,吞拿魚藜麥使開胃。米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸🍚燉飯口感唔錯、軟硬適中的,豬肉腸切粒混入燉飯當中。地中海緹魚醬意粉配大蝦及魷魚🦑🦐每啖意粉都掛上醬汁,淡淡的咸香味,加上新鮮大蝦同魷魚,同朋友食到食唔到口。Misty Forest 🥃這是凍的,面層可可味cream非常吸引,咖啡屬於nutty, 超級濃香但容易入口。餐廳位置在商廈大堂位置,地下廣告牌唔當眼,好難察覺,所以屬於中環隱世餐廳,值得推薦。

***** ***** ***** ***** *****

我哋點了兩個lunch set

🫕菠菜湯配意大利乳酪
鮮甜可口、加入乳酪幾有新鮮感。

吞拿魚藜麥沙律🥗
健康嘅前菜,吞拿魚藜麥使開胃。

米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸🍚
燉飯口感唔錯、軟硬適中的,豬肉腸切粒混入燉飯當中。

地中海緹魚醬意粉配大蝦及魷魚🦑🦐

Misty Forest 🥃

🌟Lunch Set x2🌟1️⃣米蘭燉飯配烤意大利豬肉腸 $138+吞拿魚藜麥沙律+白咖啡米蘭燉飯味道好creamy同chessy🧀,食到粒粒豬肉腸,飯粒軟硬適中,豬肉腸嘅咸香味道滲入飯粒相當惹味😳;跟餐沙律都好有誠意,有橄欖、蕃茄、吞拿魚、藜麥等多種新鮮配料,清新開胃🤗 2️⃣肉醬意大利扁麵 $138+菠菜湯配意大利乳酪+白咖啡肉醬意大利扁麵有驚喜! 醬汁絕對唔係即開果種,肉醬酸甜嘅味道balance得好好,香料🌱更加提升左味道,意粉寬身好掛汁,挺身有韌勁仲有蛋香,大推👏! 百零蚊有齊前菜/主菜/飲品,係中環區黎講性價比好高!

🌟Lunch Set x2🌟

+菠菜湯配意大利乳酪
+白咖啡

2024-08-31
午餐
Coffeelin 係港島有唔少分店,宜家終於開到黎中環喇🤤!  Cafe嘅每間分店menu都有少少唔同,每次visit都keep住有驚喜🥰 中環分店裝修好復古,磚紅色嘅木檯凳同深綠色嘅牆身、布簾營造到好懷舊嘅vibe ✨Coffeelin中環分店提供唔同配搭嘅手工pasta、salad同埋pastries,啱晒上班一族黎食早餐、lunch或者tea😆-—————————▪️ Basil Pesto Gnocchi $108Gnocchi煙煙韌韌,每粒嘅size都比坊間細,pesto好香,連埋sundried tomamtoes同蘑菇食好夾又唔油膩 😙-—————————▪️ Ricotta Anchovies Toast $48 (Available after 3pm)呢個配搭幾特別,ricotta 嘅奶香中和咗anchovies (鯷魚) 嘅鹹腥味,底層嘅white toast有輕輕烘過,不過整體份量比較細-—————————▪️ Apple Cinnamon Cake with Vanilla Cream $48蛋糕好濕潤,入面有好多蘋果粒粒,cinnamon 味好濃郁,配上vani

▪️ Basil Pesto Gnocchi $108

Basil Pesto Gnocchi

Ricotta Anchovies Toast

-—————————

蛋糕好濕潤,入面有好多蘋果粒粒,cinnamon 味好濃郁,配上vanilla cream食好滿足!🥰

▪️ Misty Forest $60

呢款係由nutty espresso 同 cacao husk tea 調製而成嘅special drink,飲落好香堅果味同chocolate嘅回甘,nutty愛好者一定要試下!😆
Misty Forest

▪️ Matcha Latte $50

Matcha latte 味道唔算濃, 不過整體飲落順滑暖胃, 有些少回甘
Matcha latte
2024-08-26 420 瀏覽
Coffeelin 新店嚟到了中環非常就腳嘅LHT Tower同炮台山店一樣、新店走意式Full Menu路線朝早早餐供應烤麵包Bruschetta 同簡單Pastry 為主午餐就有三文治、沙律🥗仲同CP 值相對高嘅 Pasta Set🍝頭盤+主菜+餐飲 都係$128起🔖 Milanese Risotto w/ Roast Italian Pork Sausage 意大利嘅豬肉腸係好似臘腸咁油份比較重配上落咗大量忌廉同牛油煮嘅意大利飯口味有啲太重手呢~🔖 Morning Call Signature 系列之一冷萃香片配上咖啡🫖入口口感Creamy絲滑❣️早餐8點開始供應 (至11am)Lunch Set 由12點開始
同炮台山店一樣、新店走意式Full Menu路線
午餐就有三文治、沙律🥗
仲同CP 值相對高嘅 Pasta Set🍝
頭盤+主菜+餐飲 都係$128起

意大利嘅豬肉腸係好似臘腸咁油份比較重
配上落咗大量忌廉同牛油煮嘅意大利飯
口味有啲太重手呢~

🔖 Morning Call
Signature 系列之一
冷萃香片配上咖啡🫖
入口口感Creamy絲滑

❣️早餐8點開始供應 (至11am)
Lunch Set 由12點開始
午餐