自從有一次同事散水餅派cookie vission 嘅cookie 真係食過返尋味🤭 一直都mark 左喺to eat list🗒️今日黎開哩頭搵食🍽️照過黎買埋cookie🍪平日夜晚1930 都仲有咁多人🤣 果然係好出名🫶🏻啲曲奇好多選擇😍 除左曲奇仲有啲donuts😌唔知係咪因為平日夜晚所以有buy 3 get 1 free😍買左4個😍 超級大件所以都要2-3個人分🤣順便分埋啲卡路里⚡️🍪Matcha Macadamia💕曲奇係有抹茶粉整同埋入面係真材實料嘅抹茶流心餡🍵 好喜歡佢唔係偏甜/偏奶嘅綠茶餡🫶🏻成個餅唔算甜😋仲有埋啲夏威夷果仁嘅油脂同香味🤓成件事upgrade左😌 唔怪得係熱門推介🤩我都覺得係實至名歸👏🏻🍪Triple Choco💕朱古力味都幾濃郁 一定滿足到朱古力控嘅胃口😝餅面有啲應該係原粒朱古力所以甜過Epic Choco如果對甜食有強烈渴求可以揀🤓🍪Vietnamese Coffee💕咖啡味都好足夠 口味唔會太小朋友/咖啡糖真係有平時飲即沖越南咖啡嗰種味入面係咖啡流心餡 因為有咖啡香又唔會好漏亦都品嘗到曲奇嘅香味 不錯😋😋🍪Epic Choco💕超濃朱古力流心餡 朱古力控
今日黎開哩頭搵食🍽️照過黎買埋cookie🍪

亦都品嘗到曲奇嘅香味 不錯😋😋

Epic  Choco
🍪Epic Choco💕
超濃朱古力流心餡 朱古力控一定會好滿足🤩
同triple choco比我覺得呢個香啲冇咁甜同冇咁漏🫶🏻

Matcha  Macadamia
Triple  Choco
Vietnamese  Coffee
Epic  Choco
  • Matcha Macadamia
2023-06-01 440 瀏覽
🧀🍪 Blue Cheese $50用足夠食個晏嘅價錢,買一塊曲奇,內心其實有暗暗鬧咗自己一句「是咪癡線」🤯不過佢大塊又厚身,食落更加覺得,唔係普通一塊隨便就啪入口嘅曲奇,將佢當成係喺餐廳、要用刀叉享用嘅一份甜品都不為過🤩軟滑嘅藍芝士 內餡,氣味相當濃烈(直接話臭好似太過分🤭),但一入口就化成鹹香,中和曲奇嘅甜味🤤曲奇應該唔止用麵粉整,食落既有我愛嘅軟曲奇風味,又有燕麥、合桃少少脆嘅口感,即使拎返屋企食都仲係好正🥺
🧀🍪 Blue Cheese $50

Blue  Cheese
Blue  Cheese
2023-05-17 488 瀏覽
全部都係美式曲奇、冬甩,四五十蚊一個,個個都好有份量,足料又厚身、流心又爆餡,不過美式甜點始終係高熱量又好甜,買一個多人share就啱啱好。*Pistachio bombolone $68Bomboloni係一個冇窿嘅冬甩,中間唧入滿滿嘅餡料。麵團鬆軟但偏油膩,冇麥香蛋香,反而開心果餡料好出色,好澎湃嘅份量,濃厚creamy又有開心果味,加埋面頭滿滿嘅開心果碎,簡直係一個開心果炸彈。Epic chocolate $50No. 1之選,叮熱後中間半流心,朱古力超級香濃,不過好甜好甜,就係單純嘅朱古力。非常厚身重手,食落其實好似一個濕潤嘅Brownie。*Matcha macadamia $50Best seller!!! 比較容易出油,抹茶味好濃,甜中帶微微茶甘,叮熱後中間半流心,配搭夏威夷果仁、白朱古力粒,口感好但真係甜上加甜。*Extra chewie pistachio $38薄薄一片但最有驚喜!叮熱咗後更會香,開心果味好香濃,同樣偏甜,但口感微煙韌,唔錯唔錯。
Pistachio bombolone $68
Pistachio bombolone

Epic chocolate $50
Matcha macadamia $50
Extra chewie pistachio $38
2023-05-07
2023-05-04 514 瀏覽
係大坑食飯,咁啱路經,每次去大坑必定掃一輪貨!曲奇厚身,翻焗後外脆內軟,某些款式還會流心!口味適合香港人,如港式奶茶、椰子芋頭、焙茶🍵可能因為我哋係差唔多閂門前去,仲送左一塊好大塊嘅蝴蝶酥!
係大坑食飯,咁啱路經,每次去大坑必定掃一輪貨!

2023-04-28 549 瀏覽
本來特意來到大坑, 是去AOZORA bakery 朝望, 但吃過她們的出品, 有點兒不滿足, 始終她們出品雖然是算高水準, 但未到驚為天人, 要跨區來試。 所以為了補償我的不滿足, 就特意拜訪同樣紅極一時的”cookie vision “地方不算難找, 店的裝潢是簡約風。產品只有兩款, 曲奇🍪和冬甩🍩但味道選擇則不少本來是想試其最出色的麻糬曲奇, 但原來已紅沒有再出售了退而求其次, 就試其冬甩🍩Earl Grey $30一拿起來, 也有點重量有點黏黏的咬一口下去, 是鬆軟的麵包麵包雖然鬆軟但毫無蛋香外層的earl grey 甜漿, 沒有半點茶味之餘只能用甜, 爆甜, 甜到嘔來形容,很可怕😱欣賞的是其花生🥜顆保持爽脆也有果仁香值得一提,店員有禮

地方不算難找, 店的裝潢是簡約風。
產品只有兩款, 曲奇🍪和冬甩🍩

但味道選擇則不少
本來是想試其最出色的麻糬曲奇, 但原來已紅沒有再出售了
退而求其次, 就試其冬甩🍩

Earl Grey $30

一拿起來, 也有點重量
有點黏黏的

咬一口下去, 是鬆軟的麵包

麵包雖然鬆軟
但毫無蛋香
外層的earl grey 甜漿, 沒有半點茶味之餘
只能用甜, 爆甜, 甜到嘔來形容,
很可怕😱
欣賞的是其花生🥜顆保持爽脆
也有果仁香

值得一提,店員有禮
2023-04-27
2023-04-21 424 瀏覽
見啲朋友專登揸車去食,今次去開大坑,即管去試吓。入到間鋪,好簡單,無多餘嘅裝飾,玻璃櫃入面放滿唔同口味嘅曲奇同冬甩🍩,成件事啱啱好,反而有啲頭痛唔知㨂咩好最後叫咗Portinges Eggtart曲奇 Donut Holes 同埋入面有果醬嗰隻Portinges Eggtart 曲奇:係軟曲奇,唔會甜到反胃,一試驚人!!入面真係有 EGGTART   好好食呀!食咗一啖完全停唔到!!!!下次要試埋其他味先得!一塊其實都可以當LUNCHDONUT HOLES: 一啖一舊,剛剛好士多啤梨果醬:唔記得咗叫咩名,果醬唔算好甜,但好香士多啤梨味,而且有啲微酸,剛好平衡返冬甩本身嘅甜唯一唔好嘅係,當日比咗紙袋 ,啲油有啲透咗出嚟同埋記得唔收CASH㗎!
見啲朋友專登揸車去食,今次去開大坑,即管去試吓。

DONUT HOLES: 一啖一舊,剛剛好

唯一唔好嘅係,當日比咗紙袋 ,啲油有啲透咗出嚟

同埋記得唔收CASH㗎!
  • COOKIES
2023-04-16 1157 瀏覽
Passing by and seeing their varieties, it was pretty hard to resist not entering to check on their cookies and donuts. Shop served loads of varieties. We asked for 6 donut holes, one peanut butter jelly cookie and one lemon earl grey cookie.Donut holes was alright. Golden colour. Cinnamon was visually seen but hardly taste any apart from sugar. Dough was soft and airy. It would be appreciated if more cinnamon sugar contains higher cinnamon content.Lemon earl grey cookie was a surprise! It's alwa

Lemon earl grey cookie was a surprise! It's always difficult to taste earl grey flavour in earl grey products but this cookie had a strong earl grey flavour! Tea leaves were visually seen and could chew on the leaves too😅 There was lemon curd stuffed in the centre to give a tangy taste. Cookie was in a chewy texture, more like a half bake cookie dough. Not bad.

As a peanut butter fan, of course their peanut butter jelly cookie drew my attention. Sadly, after two bites, I decided to stop eating it. Cookie was stuffed in peanut butter and strawberry jam. Peanut butter was overly sweet combining with sugary strawberry jam. It was too sweet to the point it became bitter. Peanut butter was gooey and smooth type but too thick that the half bake cookie dough became so dense and heavy. Too oily to continue your next bite. It wasn't my cup of tea.

Overall, I may try again another flavours or even their donut but will not purposely visit only if passing by.
下午茶
2023-04-15 297 瀏覽
從未去過大坑食嘢,上網搵到呢間cookie 好多人報道又講到好似係大坑名物,點都要trytry!店的裝修白色配深綠色瓷磚,打卡幾靚,店細細得幾個位。除咗唔同款的cookie仲有賣donut, 價錢約$30-50件,都唔平!因剛食完正餐,所以只點了一件chocolate chewy cookie $30試吓! 有驚喜!!外脆內軟,味道香濃又唔會太甜,chocolate 有點溶溶的,令到食落去唔會好乾~ 都算係食過嘅軟心曲奇No.1! 下次去一定要試其他味,推!

2023-04-15 236 瀏覽
開舖一排人氣依然未減Matcha Macadamia $50 超重抹茶味!曲奇大大件幾重手😂外皮少少脆,入面仲有白朱古力同夏威夷果,咬一啖抹茶爆漿流心😍抹茶醬帶回甘 不過食到一半已經好膩,配茶或者咖啡更好
開舖一排人氣依然未減
Matcha Macadamia $50
不過食到一半已經好膩,配茶或者咖啡更好
2023-03-30 402 瀏覽
Cookie Vission一直係網上被熱捧今次嚟到大坑附近就去訪一訪~鋪面門口走簡約工業風 店面小小但都設有座位俾客人即時享用一入到就俾林林種種嘅曲奇同Donut搞到花多眼亂價格由$35-$65不等 價錢雖然唔算平 但曲奇Donut嘅Size仲大過我嘅拳頭今次試咗Triple Chocolate $40Triple 就係用咗黑朱古力、牛奶朱古力同白朱古力而成但對我嚟講都係有啲大塊 食完好漏而且可能我無選擇到流心曲奇 感覺一般
Cookie Vission一直係網上被熱捧
今次嚟到大坑附近就去訪一訪~

鋪面門口走簡約工業風
店面小小但都設有座位俾客人即時享用
一入到就俾林林種種嘅曲奇同Donut搞到花多眼亂

今次試咗Triple Chocolate $40
Triple 就係用咗黑朱古力、牛奶朱古力同白朱古力而成
但對我嚟講都係有啲大塊 食完好漏
而且可能我無選擇到流心曲奇 感覺一般
外賣自取
最近個feed 不斷被呢間位於大坑嘅曲奇店洗版🫶🏼見個個都講到咁好食就等我一齊去排隊買啦🥰仲要有得用消費卷🫰🏼weekend 黃昏去到排咗半個鐘 但係好多大熱嘅味道例如pb jelly, matcha mochi, smores, triple chocolate都已經售罄🥺佢哋除咗cookies之外都有賣brioche, feuille, donut, donut holes😋每日舖頭嘅ig story 都會同大家講當日新鮮出爐嘅pastries🤌🏼全部食完出奇地唔會好膩 雖然平均每塊都差唔多$50 但真係好足料👍🏼值得再encore 試埋其他味😚 ($45)reheat 完仲好食 ($40)出面個皮鹹鹹地 個filling有啲花生醬味🥜 ($50)最後一塊竟然俾我買到🤩抹茶有啲回甘 個流心好正 ($50)中間嘅朱古力醬帶苦 ($50)焙茶味好出好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️CP值:⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️人均:-

[Hot Cocoa Donut] ($45)
reheat 完仲好食

[Pistachio Donut] ($40)
出面個皮鹹鹹地 個filling有啲花生醬味🥜

[Matcha Macadamia] ($50)
最後一塊竟然俾我買到🤩抹茶有啲回甘 個流心好正

[Epic Chocolate] ($50)
中間嘅朱古力醬帶苦

[Hojicha] ($50)
焙茶味好出

好味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
CP值:⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
人均:-
2023-03-20 290 瀏覽
叫左件matcha macadamia ,我係即場食,所以冇人地講到勁流心,抹茶味濃,少苦但回甘,甜度係岩岩好。買完係有個細細既位比你坐係到享用。一個人食一件真係好飽,食完之後係唔駛食正餐,最好幾個人share一件。

買完係有個細細既位比你坐係到享用。
2023-03-20 266 瀏覽
朋友推介呢間食曲奇成日覺得大坑好唔就腳一直都未去幫襯朋友告知原來可以喺網上訂購買滿$400就可以加錢送貨到屋企忍唔住即刻訂返幾塊試吓後尾仲發現原來Cookie Vission係Winnie開嘅舖頭以前佢開嘅 Oddies 係我最喜愛嘅甜品而家曲奇可以送貨真係大鑊喇睇嚟減重計劃又要延期 都叫咗兩款冬甩試吓不過冬甩一隻唔係我杯茶所以唔會再encore 個綠色嘅椰子斑斕冬甩好香食完之後全日個口都有浸好香嘅斑斕味我喺OpenRice度見到有個「飯友」建議將曲奇擺入焗爐180度加熱4分鐘然後攤一陣先食我跟咗佢嘅建議呢個焙茶曲奇充滿濃烈嘅焙茶味可能我食慣焙茶味雪糕流心嘅焙茶反而覺得麻麻哋👆呢個 EPIC 朱古力曲奇係全盒裏面我最鍾意嘅Encore 之選第二好食嘅就係呢個Chocolate Chewie 曲奇朱古力味好香好好咬口果然無改錯名本身我好鍾意Oatmeal 所以呢個 Key Lime Oatmeal 曲奇都係我會encore嘅選擇口感非常豐富仲有甜甜嘅提子乾酸酸甜甜配搭得好好不過老實講其他嘅曲奇就真係麻麻哋所以下次再買都只會買呢三款
朋友推介呢間食曲奇

第二好食嘅就係呢個Chocolate Chewie 曲奇
朱古力味好香
好好咬口
果然無改錯名
Key  Lime  Cream  Oatmeal   Cookie
本身我好鍾意Oatmeal
EPIC  Chocolate   Cookie
Chocolate Chip  Chewie
Triple Chocolate   Cookie
2023-03-13 285 瀏覽
想試呢度既ᴄᴏᴏᴋɪᴇ好耐,終於試到啦❗️好多款式選擇,曲奇外脆入面流心 ,唔會太乾,好厚好足料,真係幾好食,又唔會太甜,難怪咁出名😍今次試咗抹茶味,抹茶味超級濃郁,一咬落去啲醬就流出來🤤抹茶控唔好錯過呀💚▪️ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴍᴀᴄᴀᴅᴀᴍɪɴᴀ $𝟻𝟶♡好味指數 🌕🌕🌕🌕🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌕🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌕🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌕🌑
▪️ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ᴍᴀᴄᴀᴅᴀᴍɪɴᴀ $𝟻𝟶

Matcha  Macadamina
Matcha  Macadamina
  • Matcha Macadamia
2023-03-07 270 瀏覽
🇭🇰Cookie Vission·呢間之前我一路都勁想試佢個葡撻曲奇 但係去過幾次佢次次都賣晒🫢今次我哋去大坑呢邊食brunch前 見佢門口冇人排隊就決定即管入去睇下 點知真係所有味都有😍😍所以最後我哋就買咗一個葡撻曲奇食完brunch 下午茶既時候喺屋企焗返熱黎食😎·Portuguese egg tart cookie $50不過唔知係咪我期望太高 我覺得佢冇我想像中咁好食 因為佢個葡撻係比我想像中淺嘅 所以個口感唔算話好突出🤔曲奇本身都係個種好味既美式曲奇黎既 不過佢食落就比較普通 我自己覺得epic chocolate嗰個有啲朱古力chunks同果仁食落會多啲口感🤣同埋因為呢款佢係冇咁濃朱古力 配埋個蛋撻食落都會偏甜少少🍪😂·#rbyeat#rby甜品飲品#rby大坑 #rby天后·📍大坑浣紗街6號全興樓地舖
🇭🇰Cookie Vission
Portuguese egg tart cookie