2021-12-12 46 瀏覽
周末去了南豐紗廠逛文青小店,四處人頭湧湧,有點吃不消。餓了,決定離開人群,在網上找了找附近的餐廳,竟找到了一間在5分鐘步程可到的小小咖啡廳。座位舒適、安靜、性價比甚高,真心推薦給大家。感恩周末也有lunch sets, 點了🐱蒲燒鰻魚滑蛋飯這個堅有驚喜!鰻魚好大條,而且好軟嫩,沒有吃到一任何骨刺的感覺!蒲燒汁挺香,滑蛋很滑,蛋味濃,加埋紫菜的口感,我覺得我可以encore無限次!吃到膩還有伴碟沙律,超值!🐱日式紅酒燉牛肉配飯這個製作需十分鐘左右,牛肉份量挺多啖啖肉,有牛味,不是太腍有軟筋,有咬勁,紅酒味不強烈,但鹹甜適中。🐱Tiramisu Coffee (Signature coffee)沒有在其他cafe見過類似的,覺得很特別所以加了$24試試。賣相精緻,真的跟tiramisu很像!最下層是甘香的espresso, 上層是厚厚滑滑甜甜的cream, 最上層是香濃可可粉。混在一起喝甜度適中,味道挺特別。🐱Mocha拉花很漂亮,味道也很正宗。

感恩周末也有lunch sets, 點了

🐱蒲燒鰻魚滑蛋飯

🐱日式紅酒燉牛肉配飯

🐱Mocha

拉花很漂亮,味道也很正宗。
2021-12-12 32 瀏覽
去到荃灣西呢個工廠區 真係冇咩選擇得間酒樓 同cafe…. 咁一個人 唯有cafe啦🤷🏻‍♀️雖然剛過咗lunch time 但都係1400 啫點知🤦🏻‍♀️話有啲冇返貨😢想食鰻魚冇鰻魚 食雞胸沙律冇雞胸咁有咩呢?😅 雞扒飯同牛肉飯#日式紅酒燉牛肉配飯 $88份量唔算好多 我自己就剛好 不過👨🏻男士應該難講啲味道都ok 不過就唔夠熱♨️ 好在搭返幾舊西蘭花🥦 冇咁dry 興幸跟返杯☕️ 唔係嘅話🤔$88 有啲唔值本身想揀 #sparkinglemoncoffee 點知檸檬🍋冇貨🤣🤣🤣其實呢間野係咪新開😅😅店員介紹 #玫瑰鮮奶咖啡 #roselatte (呢杯唔會冇啦🤭)玫瑰味都重 但可惜甜咗啲#hongkongfood #hongkongfoodie #hkig #覓食 #咖啡 #食咩冇咩 #售罄 #coti #coffeetime #西式餐廳 #沙田 #觀塘 #荃灣
去到荃灣西呢個工廠區 真係冇咩選擇

本身想揀 #sparkinglemoncoffee
點知檸檬🍋冇貨🤣🤣🤣
其實呢間野係咪新開😅😅

店員介紹 #玫瑰鮮奶咖啡 #roselatte
(呢杯唔會冇啦🤭)
玫瑰味都重 但可惜甜咗啲
Rose  Latte

午餐
Rose  Latte
2021-12-09 65 瀏覽
今日放假去搵下朋友食lunch,朋友就要番工,為左就佢方便就揀左佢公司附近嘅餐廳,位置係工廠區同商業大廈附近,適合呢邊番工嘅人去🔅蒲燒鰻魚滑蛋飯 🍱$88呢個價錢有成條鰻魚真係抵讚👍🏻鰻魚汁好多,偏濃,鰻魚肉質肥美,食落幾柔軟。蛋都炒得幾好,非常嫩滑,仲配左沙律菜,幾抵食🔅香蒜蜆肉意粉 🍝$78佢煮緊果陣已經聞到好濃蒜香味,意粉軟硬度煮得剛剛好,唔會淋晒亦唔會好油,蜆肉都幾新鮮,冇砂🔅玫瑰鮮奶咖啡 🌹$42咖啡味濃,帶有淡玫瑰香,上面加左幾片玫瑰花瓣,賣相吸引,朝早買番杯番工都係一個唔錯嘅選擇🔅焦糖布甸咖啡 🍮$42雖然叫焦糖布甸,但係入面係冇布甸嘅,係用左焦糖布甸嘅糖漿黎整,表面烘左一層焦糖脆,調和左咖啡嘅苦味,如果喜歡帶甜嘅咖啡,推介點呢杯

🔅蒲燒鰻魚滑蛋飯 🍱$88

🔅香蒜蜆肉意粉 🍝$78

香蒜蜆肉意粉

🔅玫瑰鮮奶咖啡 🌹$42

🔅焦糖布甸咖啡 🍮$42

香蒜蜆肉意粉
2021-12-07 32 瀏覽
坐落於荃灣工廈區嘅特色咖啡店Coti 深深被店內裝潢所吸引,充滿歐陸風情,簡潔白色主調再配上灰藍飾櫃,門口擺放嘅聖誕樹同掛飾,真係好有聖誕氣氛,即時尋回昔日歐洲旅行的畫面,絕對係我杯茶🥰 忌廉汁煙三文魚意粉 $78即煮熱辣辣上碟好新鮮,餐具又夠精緻,厚厚嘅煙三文魚意粉再鋪滿芝士粉同香草,忌廉汁好creamy,而且粘稠度剛剛好,唔會一舊舊又唔會太稀,意粉夠煙韌又大碟,兩個人可以Share食都幾夠飽,唯一就係煙三文魚咸咗啲啲,相信食開濃味嘅朋友應該好鍾意❤️紅豆鮮奶 $42大粒紅豆煮得夠晒腍身,鮮奶打出嚟嘅奶泡又香又滑慢煮無激素雞胸雜菜沙律 $72可選兩款醬汁 黑醋/胡麻醬,雞胸煎到脆脆地嘅口感,胸肉夠味又juice,沙律有車厘茄仲加咗啲藜麥,好味健康又有益,夠晒light泡沫咖啡 $38最期待杯泡沫咖啡,細滑嘅香濃奶泡,灰藍咖啡杯配上精美拉花 ,飲落去質感夠豐盈,嚟多杯唔該😋呢間咖啡店推薦大家可以一試,價錢合理,款式算多元化,唔係淨得啲牛角包或者批咁簡單,主食都好用心製作,而且姐姐們仲好細心同友善,我有時食嘢都會考慮埋店員服務,呢間真係一流👍🏻

坐落於荃灣工廈區嘅特色咖啡店Coti

忌廉汁煙三文魚意粉 $78

紅豆鮮奶 $42
大粒紅豆煮得夠晒腍身,鮮奶打出嚟嘅奶泡又香又滑

慢煮無激素雞胸雜菜沙律 $72

泡沫咖啡 $38

2021-12-05 48 瀏覽
COTI位於荃灣工業區,屬於新式工廈。餐廳面積不大,約有5-6張枱供客人堂食,環境舒服寧靜,滿適合想安靜地享用既人士。忌廉汁煙三文魚意粉,煙三文魚份量算多,以煙三文魚裝飾了一朵花,意粉中亦有三文魚碎。意粉軟硬適中,醬汁濃稠,調味剛剛好。😋蒲燒鰻魚滑蛋飯,有沙律菜作為伴碟,沙律菜新鮮。鰻魚勁勁勁大塊,滑蛋煮得剛剛好,一啖滑蛋鰻魚白飯,簡單係絕配。玫瑰鮮奶咖啡,整得好靚,很有心思❤️玫瑰味很香,估唔到呢個配夾會甘好👍🏻焦糖布甸咖啡,喜歡甜點焦糖既你,一定要飲。另外最值得一讚係店員嘅服務態度,好nice好親切☺️與附近既客人有講有笑,相信係附近既熟客嚟。如果我係附近上班,相信每天既咖啡都會係到買。🤣🤣

忌廉汁煙三文魚意粉

玫瑰鮮奶咖啡

焦糖布甸咖啡,喜歡甜點焦糖既你,一定要飲。

忌廉汁煙三文魚意粉
2021-12-04 25 瀏覽
上次已經嚟過一次食個quick lunch印象好深刻嘅係店員嘅勤奮同埋待客之道,非常親切,餐牌同上次你好似有少少分別,應該會定期換一換菜單👍🏻所以今次依然快咗一個忌廉汁煙三文魚意粉 $78,價錢以lunch來講偏貴,但係包埋一杯coffee或茶類飲品後個人覺得幾合理,意粉非常Kimi,佢除咗面頭用煙三文魚卷左一朵玫瑰之外,其實意粉裏面本身亦加左好多碎三文魚增加口感。朱古力簡單拉花,口感順滑濃厚,亦都係有誠意之作,個人十分喜愛🤣

2021-12-04 30 瀏覽
唔知有冇人同我一樣都覺得如果喺公司附近有一間啱自己口味嘅咖啡店為一件好美好嘅事,我自己返咗荃灣好耐,同事介紹下原來呢一間一直喺自己公司嘅附近都幾受歡迎😂呢度始終係商業大廈範圍嘅地舖,所以我諗應該都係冇得用明火煮食,午餐嘅選擇固然係唔算多,但勝在款式一定啱你口味,減肥機可以食下輕食牛角包沙律等,想豐富啲嘅亦有意粉或者飯,我就揀咗呢一款日式紅酒燉牛肉飯,上到嚟非常之熱辣辣,而且份量係比我想像中多好多好多,淨係肉嗰部份可能都已經有六大嚿,加埋一杯摩卡,真係一個幾唔錯嘅lunch😀

2021-12-03 24 瀏覽
公司位於工業區,樓下有間出奇地有水準的Cafe。地方雖小,但環境舒適,店前應節地放了聖誕樹🎄。食物一如以往有質素,職員也很細心。🍴紅酒燉牛肉飯:份量多得男仔也吃得飽,紅酒味雖然唔重,但大大件牛肉,冬天食碟熱騰騰的牛肉飯特別温暖。🍴煙三文魚意粉:意粉汁夠creamy ,意粉煮得剛好,同事一口氣清了整碟😆☕️Americano: 雖然小妹唔飲咖啡,但呢度出名咖啡當然要試一啖,果然香濃提醒😳,仲唔苦澀添!🍵鮮奶抹茶:小妹唔飲咖啡唯有飲抹茶,最中意軟綿綿奶泡親吻嘴脣,而且抹茶味夠濃👍🏻味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅速度:🔅🔅#COTI #COFFEETIME #foodie #foodporn #foodstagram #food #foodphotography #foodlover #foodblog #foodbloggers #eat #eatinhk #hkcuisine #kyfoodiary #食評 #食在荃灣 #荃灣美食 #荃灣 #咖啡 #沙律 #必食之選

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅

2021-11-29 27 瀏覽
忙完一個星期,終於到星期六啦,約了朋友係荃灣行街,於是就係附近食飯,餐廳係寫字樓地下,鋪面細細不過格局幾精緻。我們點了兩個餐。一個是蒲燒鰻魚滑蛋飯嘩,好大塊鰻魚呀,成塊鰻魚蓋過左d飯,滑蛋做得很滑,很嫩,又唔會膩,而且d飯係用日本珍珠米,更加加分,好快可以全部食完,整體上個餐真是不錯的。另一個是忌廉汁煙三文魚意粉這裏的擺盤都好靚,好有態度,煙三文魚夠入味,意粉都不錯。鮮忌廉朱古力忌廉是店員即場手打,好綿好滑,朱古力味濃郁👍🏻
我們點了兩個餐。

一個是蒲燒鰻魚滑蛋飯

另一個是忌廉汁煙三文魚意粉

這裏的擺盤都好靚,好有態度,煙三文魚夠入味,意粉都不錯。

鮮忌廉朱古力

忌廉是店員即場手打,好綿好滑,朱古力味濃郁👍🏻
  • 蒲燒鰻魚滑蛋飯
2021-11-25 22 瀏覽
地方雖然比較偏僻 位於荃灣工業區嘅商業大廈大堂 主要serve附近上班人士💼👠 餐廳面積亦唔大 只有五張二人枱 我估主要係做外賣生意 但佢地嘅食物同咖啡質素非常好👍🏻 服務亦都一百分💯 如果喺附近返工 絕對會經常幫襯呢度嘅人氣鰻魚飯真係超超超超好味😋基本上個個黎到都係想食鰻魚飯我地十二點去到 一點前已經賣晒有個客人黎到已經唔係講自己想食啲咩而係直接問店員仲賣剩啲咩 灰得黎但又好好笑似乎客人都慣左lunch hour呢度啲野食好快就會售罄˜”*°•原條鰻魚滑蛋配日本飯($88)•°*”˜ 燒汁鰻魚超長超大塊 目測有成20cm長 唔好睇佢黑炆炆好似濃左咁 食落絕對唔燶冇苦澀味 而且仲一啲都唔腥亦都冇骨 鰻魚醬汁味道香濃 加埋重蛋味嫩嫩滑蛋同好多紫菜絲 真係食唔停口 yummy😋˜”*°•慢煮無激素雞胸雜菜沙律($72)🐔🥗•°*”˜ 沙律可以揀胡麻/和風/黑醋汁 既然揀得沙律 要健康就要徹底健康 所以揀左黑醋😂 酸酸甜甜非常好味 雞胸望落去成舊法包咁外表好似好乾 但其實內裡絕對唔係 肉質非常軟熟濕潤 雖然未去到多汁但一啲都唔乾柴 超多protein成份食晒😋˜”*°•玫瑰鮮奶咖啡($42)

呢度嘅人氣鰻魚飯真係超超超超好味😋
基本上個個黎到都係想食鰻魚飯
我地十二點去到 一點前已經賣晒
有個客人黎到已經唔係講自己想食啲咩
而係直接問店員仲賣剩啲咩 灰得黎但又好好笑
似乎客人都慣左lunch hour呢度啲野食好快就會售罄

˜”*°•原條鰻魚滑蛋配日本飯($88)•°*”˜

˜”*°•慢煮無激素雞胸雜菜沙律($72)🐔🥗•°*”˜

˜”*°•玫瑰鮮奶咖啡($42)•°*”˜
非常香甜嘅玫瑰味 面頭仲放上玫瑰花花瓣碎 好有心思

另外最值得一讚係店員嘅服務態度👍🏻 繁忙時間都只係得兩位員工 勁多人排隊又勁多外賣單 煮又係佢地沖咖啡又係佢地送餐執枱都係得佢地兩個 忙到個頭出曬煙但依然笑容可掬 客人要求有求必應 態度非常好 好nice好親切
2021-11-21 50 瀏覽
今日與一位在荃灣工業區工作的朋友吃飯,他提議在這裡吃午餐,餐廳就在商廈內的地舖。蒲燒鰻魚滑蛋飯(HKD88)炒蛋口感嫩滑,上面加上許多紫菜碎,賣相相當吸引。長長的鰻魚完全沒有腥味,再配上甜甜的鰻魚汁,非常美味。另外,還有配有大大份的沙律菜,整份午餐非常豐富。日式紅酒燉牛肉配飯(HKD88)燉牛肉肉質軟嫩,而且非常入味,份量十足。每份套餐都包一杯飲品,我們點了一杯熱朱古力和一杯凍抹茶鮮奶。另外,店員的服務態度好好,好有親切感。

蒲燒鰻魚滑蛋飯

蒲燒鰻魚滑蛋飯(HKD88)
日式紅酒燉牛肉配飯

日式紅酒燉牛肉配飯(HKD88)
燉牛肉肉質軟嫩,而且非常入味,份量十足。

另外,店員的服務態度好好,好有親切感。
午餐
2021-11-19 38 瀏覽
荃灣西呢邊,除左好多工廈cafe之外,其實喺商廈入面都可以收埋一間cafe!相信好多人都估唔到喺角落入面都會有呢間唔顯眼嘅Coti😯平時返工叫杯咖啡就少不了,lunch選擇都唔算少,店面一共就十個位左右,簡約乾淨,店員2人做到冇停手,服務認真,叫左個沙律配煙三文魚/雞扒嘅時候,佢仲叫我一定要揀雞扒!好食d🤣非常之nice!而的確香煎雞扒冇令我失望,拌胡麻醬食,雞皮乾煎得好脆,食落口幾乎0油膩感,沙律份量亦唔少,啱晒我呢d唔想食太heavy嘅人食,健康人生🥰朱古力大推!好香濃,好rich,識飲一定飲朱古力,仲會有拉花😆

2021-11-19 18 瀏覽
荃灣西有一間我幾鍾意嘅cafe仔,唔單只係因為佢嘅野飲幾唔錯之外,呢一間coti嘅店員更加係非常之Nice,能夠同一個客人都打好關係,更多了一份窩心☺️發覺最近好似轉左menu,就黎食一食個lunch,叫咗店員都話係呢度嘅招牌之一: 鰻魚滑蛋飯,仲配埋沙律,非常豐富,鰻魚口感淋滑,醬汁係屬於偏甜嘅鰻魚汁,不得不提佢嘅滑蛋都幾高水準,估唔到小小cafe都可以整到如此風味😯跟餐可以叫咖啡或茶,我就叫多杯蜜桃茶,正常水準🍑lunch價錢$88,完全可以一試!

2021-11-17 59 瀏覽
今日放假同左朋友去行山😅我地係起點搵附近有咩食果陣見到呢間Coti,之前食過其他分店覺得唔錯就同佢提議下,佢都欣然接受😂由於佢食野比較健康而且on diet緊,所以佢叫左比較light既慢煮無激素雞胸雜菜沙律配mocha,而我就點左日式紅酒燉牛肉飯配熱玫瑰茉莉花茶 ~佢既雞胸沙律真係好健康,係典型減肥/增肌/生酮人士必選餐點😂雖然健康但唔代表唔好食☺️我試左一舊仔雞胸,完全唔柴口,嫰滑多汁,慢煮果然唔同!😙朋友話Mocha幾香滑,朱古力同咖啡味都唔會蓋過大家,perfect!👍我既紅酒燉牛肉好香😍 牛肉半肥瘦帶啲筋位,幾有口感,肉質一絲絲唔算韌,略帶甜味,配飯一流👏玫瑰茉莉花茶幾清香,好岩女仔飲😊食飽飽有氣有力就出發行山去lu😂😂
今日放假同左朋友去行山😅

雖然健康但唔代表唔好食☺️
我試左一舊仔雞胸,完全唔柴口,嫰滑多汁,慢煮果然唔同!😙
Mocha

我既紅酒燉牛肉好香😍

熱玫瑰茉莉花茶

玫瑰茉莉花茶幾清香,好岩女仔飲😊

食飽飽有氣有力就出發行山去lu😂😂
2021-11-17
Mocha
熱玫瑰茉莉花茶
  • 慢煮雞胸沙律
  • 紅酒牛肉飯
  • mocha
  • 玫瑰茉莉花茶
荃灣工廈都有好嘢食呀仲要係有地舖可以泊車嘅地方添 間唔中呢 荃灣跟住愉景新城嘅咩新開一間隱世咖啡店嘢食好食之餘嘢飲都非常之好飲呀 今日同朋友揸車過嚟經過一間咖啡店就停低試下飲杯咖啡啦咖啡味好浪仲有個呢拉花添我就飲咗杯玫瑰茶呀養生非常之好飲呀 我哋都未食嘢仲食過埋個friend啦食咗一個燉牛肋骨配飯肉汁好鮮味配飯一流仲有少少沙律添好好平衡好健康我就食咗個全日早餐呀有蜜瓜喇沙栗子雞扒咁樣雞扒煎得好鮮味好好味 可以靜靜哋同朋友喺度傾下偈飲下嘢真係 週末一大享受啊

我就飲咗杯玫瑰茶呀養生非常之好飲呀

可以靜靜哋同朋友喺度傾下偈飲下嘢真係 週末一大享受啊