2022-09-26 247 瀏覽
之前見網上有介紹元朗開左呢個復古風格嘅餐廳 仲有三層英式下午茶 好似好吸引😍不過呢日我同朋友係黎食dinner 間鋪外面係以墨綠色為主真係又復古又易認 特別係入面個窗望出去見到d霓虹燈牌真係有回到過去嘅感覺🤣🤣前菜🍲甘筍湯色澤橙黃 好濃郁嘅甘筍味 滿滿嘅維他命A😂😂🥗沙律呢個有驚喜 本來以為係一般嘅沙律醋/胡麻醬 但原來係柚子汁 甜甜地好fresh😋😋🍗花椒雞翼呢個唔錯 淡淡嘅花椒香 BB辣 唔食得辣嘅朋友都食得🤣🤣 而且雞翼係單骨嘅方便食用主菜🍝紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁本來以為會好似一般餐廳咁海鮮意粉就只係蝦、蜆肉 但呢度除左五隻大大隻爽口彈牙嘅紅蝦 意粉入面仲有細蝦、蜆肉、魷魚🦑、章魚🐙真係好多海鮮🤣🤣意粉彈牙又掛住濃濃嘅龍蝦汁 正👍🏻🐂香煎紐西蘭肉眼扒 8oz有3個熟度揀 我地叫左7成熟 塊扒有手掌✋大😈都幾juicy又有牛味亦唔韌 值得一試🥰🥰配菜有少量甘筍、蘑菇仲有焗薯 都唔錯😋🍰是日甜品雲呢拿泡芙+蘋果卷蛋卷蛋好特別本來睇有條條紅紋以為係西瓜味 但原來係蘋果🍎唔會好甜有啖啖果香 都幾好食😋🍵Twinings Scented Tea洛神花茶酸酸地幾開胃 又可以解膩 而白茶花茶淡淡

前菜

🐂香煎紐西蘭肉眼扒 8oz
香煎紐西蘭肉眼扒 8oz

🍰是日甜品

🍵Twinings Scented Tea
洛神花茶酸酸地幾開胃 又可以解膩 而白茶花茶淡淡嘅茶香 少少甘配甜品都幾好🤣🤣

2022-09-23
沙律+甘筍湯
花椒雞翼
紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁
香煎紐西蘭肉眼扒 8oz
  • 柚子汁沙律
  • 是日甜品
呢間墨綠色嘅餐廳非常特別,今次專程去試一試,享受一下高級晚餐✨餐廳的裝潢主要以古典綠為主調,帶點復古韻味,裝修很高檔,坐下的時候感到非常舒適😎燈光有點暗,氣氛浪漫,比較適合情侶或者朋友聚餐🤩餐廳主打西式晚餐,餐牌方面可以看到有很多選擇,以套餐為主😋小K最後決定點了兩個獨享西式品味套餐奉送是日餐湯(甘筍湯),味道有點像蘿蔔味,不過又比蘿蔔湯好喝🥰紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁,濃濃的龍蝦汁加上幾隻大蝦,可以說是完美的配搭😎牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子,這個有點驚喜,意大利飯有好香的黑松露味道,牛肝菌比較少吃,沒有想到原來這麼好吃😆飲品方面點了橙汁和柚子汁😊是日甜品(卷蛋 & 泡芙),卷蛋裡面還會有朱古力粒,值得比個Like🤗

小K最後決定點了兩個獨享西式品味套餐

飲品方面點了橙汁和柚子汁😊

2022-09-24
  • 牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子
  • 紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁
元朗國出名多好嘢食 今次就介紹呢間超靚打卡西餐廳Couple’s Kitchen走復古奢華英倫風 非常有氣派🕌餐廳環境非常典雅 墨綠色牆身加金邊拱門雲石餐枱配上精緻餐具 非常典雅又有質感✨除咗西餐 餐廳仲有Tea set選擇 樣樣精緻又打卡able📸無論係情侶定係一家人都非常適合嚟約會聚餐👨‍👩‍👧‍👦👩‍❤️‍👨慶祝生日亦都一流 當日聽到幾次餐廳播生日歌🎂-☕️Tea set For 2 配雀籠花茶 ($298)-🫖雀籠花茶呢間餐廳連花茶都非常用心咁用金色鳥籠佈置⚜️每一set杯具都唔同 我哋就係雲石紋嘅 非常典雅又靚仲有蠟燭坐底熱住花茶 確保每一啖都係暖暖的🥰淡紅色花茶由洛神花、玫瑰花、菊花、茉莉花以及杞子冲成飲落酸酸甜甜 養生又解油膩😋-Tea Set三層架小點心放係金邊英式三層架上 擺盤用心精緻✨-甜點🥞英式提子鬆餅最頂層係tea set必備嘅scone 上枱時仲暖暖的🤍鬆餅嘅麵粉同牛油味十足 加上提子乾增添口感👍🏻配上蜜糖沾着食 甜甜的又有另一番滋味口感相當唔錯 但如果可以在鬆軟就更好🙈-🧇迷你窩夫餅🍎迷你蘋果卷蛋🍩法式馬卡龍馬卡龍有士多啤梨同朱古力味兩粒 蛋白餅非常酥脆 咬落即碎
元朗國出名多好嘢食 今次就介紹呢間超靚打卡西餐廳
餐廳環境非常典雅 墨綠色牆身加金邊拱門
雲石餐枱配上精緻餐具 非常典雅又有質感✨
慶祝生日亦都一流 當日聽到幾次餐廳播生日歌🎂

☕️Tea set For 2 配雀籠花茶 ($298)

🫖雀籠花茶
呢間餐廳連花茶都非常用心咁用金色鳥籠佈置⚜️
每一set杯具都唔同 我哋就係雲石紋嘅 非常典雅又靚
仲有蠟燭坐底熱住花茶 確保每一啖都係暖暖的🥰
淡紅色花茶由洛神花、玫瑰花、菊花、茉莉花以及杞子冲成
飲落酸酸甜甜 養生又解油膩😋

泡芙細細粒 可以一口食曬好方便
內裏custard cream凍冰冰的 綿密又好食🥰

鹹點
🥗藜麥沙律五色杯
用細玻璃杯裝住嘅沙律 有煙三文魚、麵包脆脆、藜麥同車厘茄
煙三文魚鹹鹹香香 藜麥配上蛋黃醬 非常有驚喜🥰
食落魚籽鮮味十足 每粒都有卜卜口感 又唔會腥
配上蟹肉脆餅食 海鮮滋味滿滿🦀

呢個價錢食到呢個質素嘅Tea set簡直係好驚喜🥹
賣相精緻 食物都非常唔錯 環境又舒適 真係好滿足🤩
下次要再嚟試吓佢哋嘅正餐先!

✨留意下午茶時段係15:00-17:00, 星期六日及公眾假期有加一服務費✨
呢間餐廳用深綠色同金色做主調,獨特帶點輕奢感,係優雅女生打卡之選💁🏻‍♀️Couple's Kitchen Tea Set☕️$298 For 2 (Bird Cage Tea 1 set)配雀籠花茶1套逢星期一至日3點-5點供應底層:藜麥沙律五色杯-煙三文魚嘅味道好突出,呢個五色杯味道好有層次,好特別黑松露芝士雜菌焗酥盒-好鍾意食焗酥盒,鬆化帶牛油香味,加埋黑松露芝士雜菌更加香鵝肝多士配無花果醬-多士好脆,個醬嘅配搭都幾好精選風味撻-係pizza個種芝士番茄味,幾啱我口味三文魚子蟹肉伴脆餅-魚子係分開以盒裝上,份量超多,可以就咁食,配埋上蟹肉脆餅味道口感更加豐富中層:迷你窩夫餅、精選泡芙、法式馬卡龍、迷你薄荷朱古力蛋糕、日式蜜瓜卷-我比較鍾意呢個下午茶set嘅鹹點,精緻同特別啲,中層嘅甜品就比較大路,甜得嚟都又唔會太溜頂層:英式提子鬆餅-口感鬆軟,奶味比較重玫瑰洛神花茶花茶賣相超igable,飲落好濃,而且甜度好夠

Couple's Kitchen Tea Set☕️

配雀籠花茶1套
逢星期一至日3點-5點供應

底層:

藜麥沙律五色杯
-煙三文魚嘅味道好突出,呢個五色杯味道好有層次,好特別

黑松露芝士雜菌焗酥盒
-好鍾意食焗酥盒,鬆化帶牛油香味,加埋黑松露芝士雜菌更加香

鵝肝多士配無花果醬
-多士好脆,個醬嘅配搭都幾好

精選風味撻
-係pizza個種芝士番茄味,幾啱我口味

三文魚子蟹肉伴脆餅
-魚子係分開以盒裝上,份量超多,可以就咁食,
配埋上蟹肉脆餅味道口感更加豐富

中層:

頂層:

英式提子鬆餅
-口感鬆軟,奶味比較重

玫瑰洛神花茶
花茶賣相超igable,飲落好濃,而且甜度好夠
  • Afternoon  Tea  Set
2022-09-22 54 瀏覽
元朗 - 《Couple’s Kitchen》📍 元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖係元朗有間裝修好有歐陸式嘅西餐廳🧡佢有個signature tea set~好靚好有少女心雖然話就話係couple’s kitchen不過打卡tea set都係岩同少女一齊食❣️之前試過~覺得食物質素唔錯最緊要CP值高(*´∀`*)Lunch menu會送餐湯或者沙律🥗及餐包香烤紐西蘭肉眼扒伴紅酒汁(💰158)8oz既肉眼扒望落又好大塊😙七成熟煎得啱啱好,食落好香牛味又唔會靭可以揀配意粉,薯條或者飯~另一個main有配薯條,所以呢個set揀左意粉意粉聞落有好香既牛油味!仲有啲蒜頭粒😍食得岀係有炒過,好有咬口,又唔會好淋配菜都好有誠意,係有煎過既瓜菜香煎芝士炸軟殼蟹漢堡配蟹黃千島醬(💰138)呢個burger聽個名就覺得好吸引~咩都有咁芝士係煎香左既Gran Moravia cheese,十分之有特色軟殼蟹雖然唔係好大隻但炸得好香脆,非常夾蟹黃千島醬估唔到佢入面仲有三文魚魚籽,增添成個口感隨餐仲送熱飲或者Twingings花茶(๑╹ω╹๑ )平時都係飲開佢既earl grey tea今次第一次試飲
元朗 - 《Couple’s Kitchen》
📍 元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖

係元朗有間裝修好有歐陸式嘅西餐廳🧡
佢有個signature tea set~好靚好有少女心
雖然話就話係couple’s kitchen
不過打卡tea set都係岩同少女一齊食❣️
之前試過~覺得食物質素唔錯
最緊要CP值高(*´∀`*)

Lunch menu會送餐湯或者沙律🥗及餐包

香烤紐西蘭肉眼扒伴紅酒汁(💰158)
8oz既肉眼扒望落又好大塊😙
七成熟煎得啱啱好,食落好香牛味又唔會靭
可以揀配意粉,薯條或者飯~
另一個main有配薯條,所以呢個set揀左意粉
意粉聞落有好香既牛油味!仲有啲蒜頭粒😍
食得岀係有炒過,好有咬口,又唔會好淋
配菜都好有誠意,係有煎過既瓜菜

香煎芝士炸軟殼蟹漢堡配蟹黃千島醬(💰138)
呢個burger聽個名就覺得好吸引~咩都有咁
軟殼蟹雖然唔係好大隻
但炸得好香脆,非常夾蟹黃千島醬
估唔到佢入面仲有三文魚魚籽,增添成個口感

隨餐仲送熱飲或者Twingings花茶(๑╹ω╹๑ )
平時都係飲開佢既earl grey tea
今次第一次試飲白茶花茶,又幾清幾香
推薦嗌花茶😽
餐廳環境安靜,燈光偏暗座位距離適中舒適,氣氛都幾唔錯員工服務幾有禮貌,上餐速度都幾好情侶或者朋友聚餐都適合🤍-今次揀咗經典精選二人套餐分量非常充足,兩個人都係勉強食得晒有湯,前菜,主菜,甜品,飲品-❣️湯-龍蝦濃湯龍蝦湯味道濃郁,飲得出唔係用粉沖嗰啲湯入邊仲有龍蝦肉,唔會梅,都幾有彈性分量一個人啱啱好,唔會飲完食唔到其他嘢-❣️前菜-招牌沙律配柚子汁好足料,溫泉蛋略嫌有啲太熟沙律入邊有煙三文魚,仲有蝦仁煙三文魚唔會太鹹,蝦仁亦都好新鮮整體成個沙律都好Fresh-❣️前菜-鵝肝多士配土耳其無花果醬非常驚艷嘅一個前菜鵝肝一啲都唔孤寒,大大件好滿足多士非常脆口,配鵝肝食剛好解膩無花果醬酸酸甜甜,亦都好夾鵝肝-❣️主菜-日式溫泉蛋卡邦尼意粉意粉份量都幾大,滿滿嘅芝士,配埋溫泉蛋非常之香濃卡邦尼意粉其中一個精粹就係煙肉呢款意粉嘅煙肉炸到非常之香脆有陣陣嘅焦香味道-❣️主菜-焗非洲雞呢款非洲雞食落好有fusion感覺極之似印尼菜又似泰式菜醬汁非常之香,有香茅亦有椰漿味雞肉非常之嫩滑,勁多汁下面仲有薯條配,一個人一定食唔晒-❣️甜品-窩夫餅&卷蛋窩夫餅就普普通通但係卷蛋就唔會太甜但係好香推介大家可以試試佢
餐廳環境安靜,燈光偏暗
座位距離適中舒適,氣氛都幾唔錯
員工服務幾有禮貌,上餐速度都幾好
情侶或者朋友聚餐都適合🤍

今次揀咗經典精選二人套餐
分量非常充足,兩個人都係勉強食得晒
有湯,前菜,主菜,甜品,飲品
❣️湯-龍蝦濃湯
龍蝦湯味道濃郁,飲得出唔係用粉沖嗰啲
湯入邊仲有龍蝦肉,唔會梅,都幾有彈性
分量一個人啱啱好,唔會飲完食唔到其他嘢

❣️前菜-招牌沙律配柚子汁
好足料,溫泉蛋略嫌有啲太熟
沙律入邊有煙三文魚,仲有蝦仁
煙三文魚唔會太鹹,蝦仁亦都好新鮮
整體成個沙律都好Fresh
❣️前菜-鵝肝多士配土耳其無花果醬
非常驚艷嘅一個前菜
鵝肝一啲都唔孤寒,大大件好滿足
多士非常脆口,配鵝肝食剛好解膩
無花果醬酸酸甜甜,亦都好夾鵝肝

❣️主菜-日式溫泉蛋卡邦尼意粉
意粉份量都幾大,
滿滿嘅芝士,配埋溫泉蛋非常之香濃
卡邦尼意粉其中一個精粹就係煙肉
呢款意粉嘅煙肉炸到非常之香脆
有陣陣嘅焦香味道

❣️主菜-焗非洲雞
呢款非洲雞食落好有fusion感覺
極之似印尼菜又似泰式菜
醬汁非常之香,有香茅亦有椰漿味
雞肉非常之嫩滑,勁多汁
下面仲有薯條配,一個人一定食唔晒

❣️甜品-窩夫餅&卷蛋
窩夫餅就普普通通
但係卷蛋就唔會太甜但係好香
推介大家可以試試佢
  • 龍蝦濃湯
  • 鵝肝多士配土耳其無花果醬
  • 招牌沙律配柚子汁
  • 焗非洲雞
去開元朗有野做 咁就係教育路果頭搵食經過一間門面好靚嘅餐廳見到佢Menu有個好抵嘅3層架Tea set 本身想食求其麻甩嘢 即刻轉呔🤣$298 for 2 配雀籠花茶(Weekend +10% service charge)一上枱已經心心眼😍兩個雀籠咁鬼靚個茶一路有個小蠟燭warm住👍🏻就算影左好耐相都仲係熱嘅🤩玫瑰花味好香濃🌹仲有d果香Tea set真係一定要配熱茶😋野食方面 呢個價錢黎講 款式同份量都比想像中多鬆餅唔夠鬆軟 不過配咗秘製糖漿食落都唔錯Savory果層高質👍🏻仲有個小罐罐裝住魚子😂多士 黑松露酥盒 海鮮tart都好好食直頭想追加😂甜品果層亦都唔錯 絕對唔會甜到漏好surprise竟然有可麗路🤩Macaron同泡芙都好食👍🏻唯獨係窩夫已經冧咗🥲呢個價錢 環境靚 坐得舒服食物質素唔錯 打卡able👍🏻餐枱已經寫到明 要30分鐘準備時間最後都超過30分鐘先嚟到 大家要做好心理準備要等耐啲🥲
去開元朗有野做 咁就係教育路果頭搵食
經過一間門面好靚嘅餐廳

$298 for 2 配雀籠花茶
(Weekend +10% service charge)

一上枱已經心心眼😍兩個雀籠咁鬼靚

食物質素唔錯 打卡able👍🏻

餐枱已經寫到明 要30分鐘準備時間
最後都超過30分鐘先嚟到 大家要做好心理準備要等耐啲🥲
2022-09-21 49 瀏覽
🐳以前住在元朗區,經常經過這餐廳,但都沒有機會嘗試一下,反而搬離元朗後,竟然特地回來嘗試這間有情調又有feel的餐廳。😅🐳很喜歡他們的裝修😍,一踏進餐廳,感覺又乾淨又舒服,顏色很柔和😌,裝修也很高檔。今次我和老公都點了獨享西式品味套餐😋😋,有餐湯有甜品還有飲品,每款套餐只需💰188。🐳美式牛肉洋蔥漢堡🍔樣子非常吸引,整個漢堡很高很大,麵包烘得非常之好,非常鬆軟👍,牛肉肉質厚實,鎖住肉汁,味道很好,加上厚切炸薯條和沙律菜伴碟, 十分豐富。🐳紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁🍝🍤樣子非常漂亮,意粉和紅蝦放在碟上的形態非常美觀,看得出廚師對於擺盤十分有要求,龍蝦汁的味道十分濃烈,紅蝦超級超級彈牙好吃😋👍😍,非常有心思的一道菜。🐳另外甜品也十分好吃,很喜歡他們的馬卡龍,味道好之餘,口感也十分之好,煙煙韌韌的。

🐳美式牛肉洋蔥漢堡🍔

🐳紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁🍝🍤

Couple’s Kitchen(Yuen Long)一聽個餐廳名就知道係好啱同伴侶、老友一齊慶祝chill下嘅聚腳點😚😚 而且呢度嘅裝修好有格調 氣氛浪漫 簡直就係歐陸風打卡餐廳📸✨⌖ 自選雙拼薄餅 🍕(墨西哥雞肉🐔+紫洋蔥煙三文魚🐟)💰$158見餐廳有新菜式當然要試吓😌 薄餅份量都好足 一共有八件 屬於薄批 一次過可以試勻兩款口味都唔怕膩😆😆 墨西哥雞肉口味比較惹味 雞肉粒嫩滑 橄欖🫒令香味突出 配埋濃郁嘅芝士🧀都幾滿足 而煙三文魚嘅鹹香味十足 面頭有紫洋蔥🧅同火箭菜可以fresh下🍃⌖ 牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子Set💰$188餐湯有啲薯蓉嘅口感 杰身得黎味道OK🤨 餐飲就揀咗洛神花茶 酸得黎夠開胃😉 主菜意大利飯好大份 食落口感特別 比出邊食到嘅會更大粒同埋煙韌😙😙 味道係好香又好濃郁嘅牛肝菌汁 配埋啲菇菌類🍄認真正! 而面頭會有三粒軟熟嘅黑松露帶子 推薦😋最後甜品係迷你窩夫同咖啡馬卡龍 兩款都甜度適中 係一個唔錯嘅收結😎 哩個set性價比都頗高~☻ 回頭指數:7.5 / 10 ❝ #Amiの新界覓食記#Fatshit_ami #Lunchtime #元朗美食 #香港美食
Couple’s Kitchen(Yuen Long)

⌖ 自選雙拼薄餅 🍕(墨西哥雞肉🐔+紫洋蔥煙三文魚🐟)
💰$158

⌖ 牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子Set
💰$188

☻ 回頭指數:7.5 / 10

❝ #Amiの新界覓食記
#Fatshit_ami #Lunchtime #元朗美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #元朗西餐廳 #元朗多國菜 #元朗意大利菜 #西餐廳推介 #自選薄餅 #牛肝菌黑松露意大利飯 #打卡餐廳 #coupleskitchen #多國菜 #歐陸式 #Burger #扒房 #德國脆皮豬手 #食在元朗 #元朗美食 #氣酒 #手工啤 #紅酒 #特飲 #couplesdate
  • 帶子黑松露意大利飯
  • 是日甜品
【元朗歐陸風餐廳享受精緻下午茶🫖Couple’s Kitchen】-餐廳墨綠色復古英倫風嘅門面好搶眼🤩小編留意咗佢好耐😝今日終於有機會試啦😎-餐廳嘅裝潢非常典雅🥰係走奢華歐陸風金邊拱門、墨綠色嘅牆身配上雲石餐枱⚜️真係非常有質感🤩個酒吧都好靚💐有啲植物同花裝飾😙成間餐廳都好適合打卡📷我地嗌咗個Teaset For 2 配雀籠花茶1套 $298☕️😝💁🏻‍♀️除咗花茶之外,仲有可以選擇其他飲品💁🏻‍♀️🔹$348 For 2 配特色飲品或咖啡2杯🔹$388 For 2 配啤酒或紅白酒2杯❕留意下午茶時段係15:00-17:00😝同埋星期六日及公眾假期會有加一服務收費❕-食物製作需時30分鐘😝不過可以飲住茶傾住計先😋等咗冇耐就有得食🤩點心放係金邊英式三層架上💖擺盤用心食物精緻🙆🏻‍♀️十分貴氣☕️打卡一流💁🏻‍♀️-😋雀籠花茶💐🫖個鳥籠茶具超吸睛🫢金邊粉紅色茶杯好靚💖少女心爆棚🌸花茶用蠟燭保溫🕯️咁就可以keep住飲到暖暖嘅茶啦花茶呈淡紅色🌷入面有洛神花、玫瑰花、菊花、茉莉花以及杞子🥰飲落酸酸甜甜帶點玫瑰香味-[🔱頂層🔱]😋英式提子鬆餅🥞首先梗係要食作為英式下午茶最重要的代表😍🔆鬆餅🔆把鬆餅切開再搽上蜜糖

餐廳墨綠色復古英倫風嘅門面好搶眼🤩
小編留意咗佢好耐😝今日終於有機會試啦😎

餐廳嘅裝潢非常典雅🥰係走奢華歐陸風
金邊拱門、墨綠色嘅牆身配上雲石餐枱⚜️

💁🏻‍♀️除咗花茶之外,仲有可以選擇其他飲品💁🏻‍♀️
🔹$348 For 2 配特色飲品或咖啡2杯

花茶用蠟燭保溫🕯️咁就可以keep住飲到暖暖嘅茶啦

[🔱頂層🔱]

😋英式提子鬆餅🥞
首先梗係要食作為英式下午茶最重要的代表😍🔆鬆餅🔆
把鬆餅切開再搽上蜜糖🍯鬆餅表皮酥脆內層紮實😳入口可以感受到麵粉的香氣
口感相當唔錯但如果可以在鬆脆啲就好啦🥳

[🔱中層🔱]

😋可麗露🍯
可麗露又稱天使之鈴,係一種小型的法式甜點😝
呢隻係經典嘅味道🤩表層則硬脆又厚實的褐色焦糖外殼🤎內面軟身有嚼勁🥳仲有好香蜂蜜味🍯

😋可愛西瓜蛋糕卷🍉
西瓜造型瑞士卷好可愛🥰
蛋糕好軟熟😳忌廉竟然都係西瓜味🫢
味道唔會好怪好唔搭😋入邊仲有啲朱古力粒扮西瓜核🤣係幾特別嘅蛋糕卷

😋法式馬卡龍🟡🟤

😋泡芙

[🔱底層🔱]

😋藜麥沙律五色杯🥗
呢個係全場冠軍🏆最好味😋
沙律用玻璃杯裝住🍹入面有煙三文魚、麵包脆脆、藜麥同車厘茄
煙三文魚鹹香十足🥹其他配料增加口感
再加埋自家製蛋黃醬😝十分美味‼️

😋黑松露芝士雜菌焗酥盒💝
酥皮好香牛油味層次感十足🧈
食落好香濃嘅芝士味同黑松露味❤️‍🔥絕配!

😋精選風味撻🍕

再加上香脆多士😝係相當唔錯嘅鹹點

😋三文魚子蟹肉伴脆餅🦀
三文魚籽分量超多😝可唔鋪滿晒成塊餅乾
粒粒飽滿充滿海水味🧡不過餅乾略嫌唔夠脆🫢

總括嚟講😝食物質素幾好環境優美😙好適合同閨蜜嘆返個悠閑嘅下午茶👭🏻

📍Couple's Kitchen (元朗)
元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖
💸人均消費:$164
2022-09-17
鳥籠花茶
2022-09-18 53 瀏覽
又到元朗教育路轉個圈🤩 呢間墨綠色的毆陸餐廳 起教育路上很顯眼💚週末黎食個brunch 都幾寫意😌招牌全日早餐 $108呢份食哂真係可以頂到dinner time😂佢包的炸魚薯條都好食😋 迷你牛角包有驚喜 夾住煙三文魚 好正😙仲有炒蛋炒菇 金門火腿 煙肉 腸 茄汁豆 沙律🥗…想佝到個份量嗎?一碟勁重😂😂 味道份量都超值👍🏻生銅早餐 $88早餐食到 紐西蘭牛扒🤤 希臘羊奶芝士沙律 何等幸福仲有 芝士煙肉大啡菇 煙肉 炒蛋 牛油果🥑呢份早餐配搭😌我自己幾鐘意❤️天氣仲熱辣辣☀️ 無杯凍飲搞唔掂青蘋果梳打 熱情果梳打 每杯+$12港女見到靚靚飲品 心情會特別愉悅😆元朗友帶埋另一半去chill 下啦😋 鋪位大位置闊落 👍🏻幾好坐下次同大帝再去食dinner先得 見set都抵食😉
又到元朗教育路轉個圈🤩
呢間墨綠色的毆陸餐廳 起教育路上很顯眼💚
週末黎食個brunch 都幾寫意😌

招牌全日早餐 $108
呢份食哂真係可以頂到dinner time😂
佢包的炸魚薯條都好食😋
迷你牛角包有驚喜 夾住煙三文魚 好正😙
仲有炒蛋炒菇 金門火腿 煙肉 腸 茄汁豆 沙律🥗…
想佝到個份量嗎?一碟勁重😂😂 味道份量都超值👍🏻

元朗友帶埋另一半去chill 下啦😋
鋪位大位置闊落 👍🏻幾好坐
下次同大帝再去食dinner先得 見set都抵食😉
2022-09-14 38 瀏覽
想試呢間餐廳好耐,門面好似好靚。試完都覺得冇嚟錯👍🏼👍🏼食物好好味,🤤環境真係唔錯。😁😁聽朋友講中午更加抵食添,下次中午有機會都嚟試吓先得🤭🤭
想試呢間餐廳好耐,門面好似好靚。
試完都覺得冇嚟錯👍🏼👍🏼
食物好好味,🤤環境真係唔錯。😁😁
聽朋友講中午更加抵食添,
下次中午有機會都嚟試吓先得🤭🤭
2022-09-12 61 瀏覽
Couple’s afternoon tea $298個Tea set 好靚💖 英式宮廷風下午茶架,分開3層擺放點心,好精緻‼️另外鳥籠裝飾擺放花茶, 配上粉紅雲石紋茶杯,啱晒打卡🌟 底層:黑松露芝士雜菌焗酥盒、鵝肝多士配無花果醬、精選風味撻、三文魚子蟹肉伴脆餅、藜麥沙律五色杯中層:迷你窩夫餅、精選泡芙、法式馬卡龍、迷你薄荷朱古力蛋糕、日式蜜瓜卷上層: 英式提子鬆餅鵝肝多士好正,多士焗得好脆,鵝肝煎得好香,配埋無花果醬味道好夾😍蟹肉脆餅都正,蟹肉份量好多,配埋三文魚子味道好豐富😋藜麥沙律杯好健康~ 入面嘅醬汁好好味💕日式蜜瓜卷蜜瓜味好濃郁,泡芙入面係士多啤梨味😍提子鬆餅焗到好熱,一定要趁熱食呀👍🏻洛神花茶入面有菊花杞子洛神花等等,味道甜甜酸酸,好好飲😝下面仲有火heat住壺茶~好窩心👍🏻餐廳內裝修精緻,座位闊落坐得好舒服!店員亦都好親切有禮,係嘆tea嘅好地方🤣Couple's Kitchen (元朗)元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖
Couple’s afternoon tea $298

個Tea set 好靚💖

上層: 英式提子鬆餅

蟹肉脆餅都正,蟹肉份量好多,配埋三文魚子味道好豐富😋
藜麥沙律杯好健康~ 入面嘅醬汁好好味💕

Couple's Kitchen (元朗)
元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖
2022-09-12 40 瀏覽
平日出開元朗時不時望到呢間餐廳個門面幾靚😻同埋望落好大間🫢今次收工終於去試下,餐廳入面設計好有格調,以為食物價格會比較貴,但原來性價比係西餐黎講十分唔錯🥰適合同朋友慶祝活動👍🏻~二人套餐👥 $588~🥢龍蝦濃湯🦞龍蝦湯賣相不錯,有3個奶泡,味道方面,個湯唔會太淡,但又唔似出面好多龍蝦湯咁鹹,恰到好處🫶🏻個湯有幾粒龍蝦,增加口感🥰🥢溫泉蛋煙三文魚凱撒沙律🥚🥗沙律上鋪滿一層薄薄嘅芝士碎🧀有少量沙律汁,整體唔會太heavy😻幾開胃👅前菜黎講,煙三文魚嘅份量亦都唔少👍🏻🥢焗非洲雞(原隻去骨)🐔賣相同埋擺盤好吸引😝爭d唔記得左相機食先🤣味道方面甜甜地,有一層薄薄類似肉醬係面,整體上有d似葡汁嘅味道,雞肉肉質嫩滑,即使係雞胸都唔會鞋口🫣薯條自家製,望落新鮮,食落唔油膩😻🥢香煎紐西蘭肉眼扒8oz🥩我地揀左5成熟,成舊牛扒都冇根😻基本上一切就切得開🍴牛扒肉質非常軟熟,而且肉味十足,夠晒Juicy😋配菜亦都整得唔馬虎,有幾粒蘑菇,蘿蔔仔,同埋薯仔🥔🥢是日精選甜品🧁馬卡龍(雲尼拿味,莓味)窩夫🧇🍹凍檸茶x2

~二人套餐👥 $588~

🥢龍蝦濃湯🦞

🥢溫泉蛋煙三文魚凱撒沙律🥚🥗

🥢焗非洲雞(原隻去骨)🐔

🥢香煎紐西蘭肉眼扒8oz🥩

🥢是日精選甜品🧁
馬卡龍(雲尼拿味,莓味)
窩夫🧇
🍹凍檸茶x2

2022-09-11 75 瀏覽
這次去了一家位於教育路的小店,門面是深綠色拱門挺特別的,裡面裝修優雅環境舒適😚。 我們去的時間有午餐和下午茶,這次就去 Tea Set,朋友說過性價比高,就更想試試看啦。 🙈 - ▪︎Couple's Kitchen Tea Set HKD$298 這個三層層架賣相精美,另配配雀籠花茶1套,也可因應喜好而升級咖啡或紅白酒。 平日來吃沒有加一服務費,可以慢慢地享受下午茶時光😎。 -💓頂層💓 英式提子鬆餅:鬆餅外脆內軟口感鬆脆,味道香甜。 - 💓中層💓 可麗露:這個平常也喜歡吃的,味道微甜口感煙韌。 迷你窩夫餅:細細件口感香脆,配上草莓果醬味道甜甜的。 精選泡芙:冰冷的軟綿綿口感,忌廉質感軟滑。 法式馬卡龍:香脆的外皮,配甜甜的口感味道挺好。 日式草莓卷 | 蜜瓜卷:蛋捲口感鬆軟,兩款味道香甜。 - 💓底層💓 黑松露芝士雜菌焗酥盒:黑松露味道濃郁,酥盒口感酥脆。 鵝肝多士配無花果醬:鵝肝入口即化,味道酸甜多士脆口。 藜麥沙律五色杯:可以中和食物油膩感,挺健康的組合。 三文魚籽蟹肉伴脆餅:蟹肉鮮味配脆餅口感豐富。 - ▪︎雀籠花茶 這個時套餐附送的花茶,花茶

💓頂層💓
英式提子鬆餅:鬆餅外脆內軟口感鬆脆,味道香甜。

💓中層💓
可麗露:這個平常也喜歡吃的,味道微甜口感煙韌。
迷你窩夫餅:細細件口感香脆,配上草莓果醬味道甜甜的。
精選泡芙:冰冷的軟綿綿口感,忌廉質感軟滑。
法式馬卡龍:香脆的外皮,配甜甜的口感味道挺好。
日式草莓卷 | 蜜瓜卷:蛋捲口感鬆軟,兩款味道香甜。

💓底層💓
黑松露芝士雜菌焗酥盒:黑松露味道濃郁,酥盒口感酥脆。
鵝肝多士配無花果醬:鵝肝入口即化,味道酸甜多士脆口。
藜麥沙律五色杯:可以中和食物油膩感,挺健康的組合。

三文魚籽蟹肉伴脆餅:蟹肉鮮味配脆餅口感豐富。

▪︎雀籠花茶
這個時套餐附送的花茶,花茶口味是固定的,是玫瑰花茶。 玫瑰花茶味道香濃,茶味清香挺暖胃的☺️。 飲光之後可叫店員幫忙加熱水,再享受多一會兒🥰。
2022-09-09
15 分鐘 (堂食)