2022-06-30 48 瀏覽
呢日lunch time同朋友經過教育路,見到有一間裝修、環境、氣氛都唔錯嘅西餐廳,裝修靚到直情唔似係元朗咁。我哋喺餐廳門口停留咗一陣之後,俾佢個Day time menu吸引咗。一份Lunch set有齊餐包+餐湯,餐包食落軟熟。餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜味濃,入口綿滑🤪🤪📍紐西蘭肉眼扒配意粉($108)大大塊8安士嘅肉眼扒,煎得幾靚仔,冇乜血水,牛味香濃!意粉係正常水準,不過不失,我見隔離枱客人叫咗薯菜~📍香煎芝士軟殼蟹漢堡配蟹皇千島醬($118)Burger賣相誇張,因為配料太大份嘅關係,最後都係要拆件分開食。軟殼蟹炸得香脆誘人,食得好滿足。中間夾住咗一大塊香煎芝士,最後都食唔晒,因為真係太邪惡🙈🙈
📍紐西蘭肉眼扒配意粉($108)
📍香煎芝士軟殼蟹漢堡配蟹皇千島醬($118)
2022-06-30 674 瀏覽
呢間cafe由門外到室內都以古典綠色為主調, 裝修行輕奢華路線, 拍住拖嚟食早餐就啱哂嘞. 早餐嘅價錢都貼地, 見到早上時間都已經有唔少街坊幫襯. All day breakfast份量超多, 如果你係比較細食, 一個人叫一個餐隨時食唔哂👋🏻☀️All Day Breakfast Set個餐有英式炸魚, 炒蛋, 薯條, 金門火腿, 煙三文魚, 煙肉, 紐倫堡腸, 炒菇, 蕃茄, 茄汁豆, 牛角包同沙律菜. 十幾種食材入面我最鍾意大大塊嘅金門火腿同煙肉🥹 我仲再加多份脆薯餅, 飽到上心口✨其實加多$70仲可以要多半份波士頓龍蝦, 下次再嚟會試吓☀️生酮早餐高纖+低碳水之選, 有芝士焗煙肉大啡茄, 炒蛋, 半個牛油果, 煙肉, 紐西蘭牛肉同埋feta cheese. 加$10仲可以轉黑松露炒蛋. 牛油果同芝士一齊食好夾, 牛油果控必食✨跟餐仲可以以平啲嘅價錢嗌杯飲品. 推介好重椰味嘅椰香咖啡, 同埋海鹽焦糖咖啡💛個人必食推介: All Day Breakfast 返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#全日早餐 ($108)#生酮早餐 ($88)#椰香咖啡 (跟餐$25)#海鹽焦糖咖啡 (跟餐$2

☀️All Day Breakfast Set

☀️生酮早餐

💛個人必食推介: All Day Breakfast

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#全日早餐 ($108)
#生酮早餐 ($88)
#椰香咖啡 (跟餐$25)
#海鹽焦糖咖啡 (跟餐$25)
#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #教育路 #元朗 #元朗美食 #香港美食 #食好西 #打卡餐廳 #coupleskitchen #多國菜 #歐陸式 #Burger #扒房 #德國脆皮豬手 #食在元朗 #元朗美食 #氣酒 #手工啤 #紅酒 #特飲 #couplesdate #carpediem
  • All  Day  Breakfast
難得weekend黎到元朗食野,梗係要搵啲打卡熱點✨咁岩見到呢間餐廳11:30都仲有早餐,一於入去食個早餐先😁📎 W. Couple Kitchen All Day Breakfast Set 呢個All Day Breakfast Set非常豐富,除左正常要有既Scrambled eggs, Bacons, Ham之外,佢仲有埋Fish and chips 👍🏻舊魚柳唔算好多炸粉,Size夠晒大舊,加埋個Sauce好開胃,其他items正常發揮,值得一讚既係佢地唔係比Toast, 而係croissant,睇得出餐廳既心思❤️📎 Veggie Light Breakfast Set 呢個輕盈早餐非常適合女生既食量,畢竟女生早餐未必食到好多野,而且最重要係低脂🤣個黎麥沙律好fresh, 仲有superfood Avocade 🥑大啡菇同蕃茄都好fresh , 個大啡菇既seasoning 做得唔錯,仲有個toast, 好多時候All Day Breakfast嘅toast都會好雞肋,不過呢個多士非常好食👍🏻📎 Boston Lobster (Half Portion) 嗱嗱嗱!最過分就係呢

All  Day  Breakfast  Set

📎 Veggie Light Breakfast Set
素食輕盈早餐

嗱嗱嗱!最過分就係呢味,早餐竟然有龍蝦食!實在太過奢侈😍龍蝦嘅seasoning做得幾唔錯,有足夠嘅蒜同椒鹽,呢個價錢嚟講都算大隻而且多肉,肉質正常,呢個價錢絕對值得一試!😎
波士頓龍蝦
All  Day  Breakfast  Set
素食輕盈早餐
波士頓龍蝦
⋆⁺₊⋆.Cᴏᴜᴘʟᴇ’s Kɪᴛᴄʜᴇɴ.牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子 / $188 套餐 /帶子處理的不錯,有經過自然退冰的帶子,並將水份擦乾再香煎的帶子-不但表皮香氣十足,帶子的嫩度平均不老韌,甜味也不流失。香氣十足的黑松露醬,配上奶香味的燉飯真的很搭!香煎芝麻吞拿魚扒配意式油醋汁+溫泉蛋沙律/ $188 套餐 / 吃得出來吞拿魚有用海鹽醃製後,經過焗爐烤後,做成外熟內生的口感,烤完後整條黏上黑白芝麻,增添了芝麻香氣。而且吞拿魚含有非常豐富的蛋白質,蛋白質非常適合健身或正在減肥的人士食用♡︎♡︎是日餐湯-蕃茄羅宋湯傳統羅宋湯通常會吃到熬煮湯底過後的蔬菜,餐廳的蕃茄羅宋湯,用的烹煮方式是巧達濃湯的方式,嚐到的是一種香滑綿密的蕃茄羅宋湯( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ )..⌫ Couple's Kitchen (元朗)元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖..#元朗咔嚓 #打卡餐廳 #coupleskitchen #多國菜 #歐陸式 #Burger #扒房 #德國脆皮豬手 #食在元朗 #元朗美食 #氣酒 #手工啤 #紅酒 #特飲 #couplesdate #carpediem .

⋆⁺₊⋆
Cᴏᴜᴘʟᴇ’s Kɪᴛᴄʜᴇɴ

牛肝菌黑松露意大利飯配香煎帶子 / $188 套餐 /

是日餐湯-蕃茄羅宋湯

⌫ Couple's Kitchen (元朗)
元朗教育路63-69號福照樓地下2-3號舖
2022-06-22 44 瀏覽
經開元朗男友話依間評價都唔錯所以去試下事實上係都真係唔錯首先因為中意藍色點左杯藍色既碟豆花鮮奶for影相綑邊係椰絲,整體味道偏淡,不過碟豆花本身都淡味同埋我其實唔好飲奶所以我真係for影相【原隻焗龍蝦意粉】龍蝦同意粉味道都好食雖然龍蝦係主角但意粉好唔好味都好重要而整體都係好味既龍蝦亦有膏多肉感覺都新鮮【炭烤紐西蘭肉眼扒】肉質唔會好韌,雖然都唔算好淋不過係因為男友唔食得咁生所以叫左7成5成肉感應該會好啲汁味道都唔錯不過可以多啲汁會更好以食龍蝦同鋸扒嚟講價錢唔算貴而且味道係都唔錯唔會伏所以性價比都算高~
經開元朗
男友話依間評價都唔錯所以去試下
事實上係都真係唔錯
首先因為中意藍色點左杯藍色既碟豆花鮮奶for影相
綑邊係椰絲,整體味道偏淡,不過碟豆花本身都淡味
同埋我其實唔好飲奶所以我真係for影相

【原隻焗龍蝦意粉】
龍蝦同意粉味道都好食
雖然龍蝦係主角但意粉好唔好味都好重要
而整體都係好味既
龍蝦亦有膏多肉感覺都新鮮

【炭烤紐西蘭肉眼扒】
肉質唔會好韌,雖然都唔算好淋
不過係因為男友唔食得咁生所以叫左7成
5成肉感應該會好啲
汁味道都唔錯
不過可以多啲汁會更好

以食龍蝦同鋸扒嚟講價錢唔算貴
而且味道係都唔錯唔會伏
所以性價比都算高~
2022-04-09
午餐
2022-06-21 66 瀏覽
香煎鵝肝牛肉漢堡餐$208香煎紐西蘭肉眼扒餐$268好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:放假跟男朋友去了南生圍,再去Yoho 行街。行完一整天,累透了,便決定在元朗找一間比較舒適的餐廳。選了位在教育路,一間極歐陸風的餐廳—Couple’s Kitchen。個人覺得餐廳的裝修、擺設和餐具等都好講究,影相📸️打咭一流。尤其喜歡那套金色刀叉🍴匙,美得忍不住問侍應可以從哪裏購入😆。另外值得一提的是,餐廳有間房,大約可容納12人。想有點私人空間搞個party,會是不錯的選擇。餐廳提供多款套餐,大部分都抵食。我和男朋友各選了一個。男朋友腸胃不太好,不能承受太生的牛🐂肉。肉眼扒點了7成熟。平日一向點medium rare 的我,怕7成會好乾或韌,但竟是夠腍又juicy,又沒有出血水👍🏻。而且肉眼扒富有牛油的香味。肉眼扒旁邊的伴菜也是值得欣賞的地方。擺碟非常用心。香煎鵝肝牛肉漢堡好大個,好足料,內有生菜🥬、蕃茄、好juicy 的漢堡扒、半溶芝士、煎香過的煙肉以及鵝肝。漢堡包🍔高身得沒有可能一口咬下去吃,只可分層吃
香煎鵝肝牛肉漢堡餐
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:

紐西蘭肉眼扒

香煎鵝肝牛肉漢堡好大個,好足料,內有生菜🥬、蕃茄、好juicy 的漢堡扒、半溶芝士、煎香過的煙肉以及鵝肝。漢堡包🍔高身得沒有可能一口咬下去吃,只可分層吃。除漢堡包,碟上還有少量沙律🥗及薯條🍟。
香煎鵝肝牛肉漢堡

2個餐均送沙律/餐湯、飲品及甜品。湯是濃郁南瓜🎃湯。其中一個餐配有蒜蓉包。蒜🧄蓉包烤得好脆,蒜蓉好香。
南瓜湯
餐飲點了玫瑰果洛神花茶及有氣青蘋果🍏梳打。裝飲品的杯又是美美的。美美的餐具🍴真的好重要,可以令食物看起來更吸引。
甜品是一個迷你canele 及一塊迷你waffle。Canele 有點煙煙韌韌的。Waffle 就外脆內軟糯。2件甜品質素都高。原本我因為減肥,打算只吃一口試試,但最後我還是自己把整份甜品吃掉😅。唯有安慰自己,「不吃的話,哪有力減肥?」
是日甜品

餐廳質素高又抵,建議經常去元朗的你,加入成為他們的會員,可享更多優惠

紐西蘭肉眼扒
香煎鵝肝牛肉漢堡
2022-06-21 44 瀏覽
咁啱去咗元朗附近睇戲,係教育路揀餐廳時見到呢間墨綠色設計嘅輕奢舒適風格餐廳,估唔到食物都幾高質👍🏻▪️焗非洲雞 $168原隻都係無骨🦴最適合我呢啲懶得拆骨嘅人🥹小知識分享:非洲雞其實係葡國菜嘅標準菜式😜呢個非洲雞超級juicy,可以感受到其醬料嘅,嫩滑嘅雞肉食到滿滿香料味:椰汁、鮮奶、椰蓉、花生、洋葱等!▪️西班牙海鮮飯 $188飯桶表示一定要有啲carbs頂下個肚!呢個paella超級大碟,海鮮配料豐富:青口、魷魚、鮮蝦、帶子!食海鮮嘅時候唧少少烤焦檸檬汁🍋,會令整體更fresh!▪️青檸啤 $28呢個啤酒酷似以前係德國讀書好鍾意嘅Radler,姐係一半lemonlade加一半啤酒🍻酒精濃度低啲、酒精感淡、氣泡感充足,飲落較接近汽水👍🏻

▪️焗非洲雞 $168

▪️西班牙海鮮飯 $188

▪️青檸啤 $28
2022-06-18 34 瀏覽
是日元朗拍拖日,一齊入到第三國家元朗去搵野食,既然係去拍拖就緊係去Couple’s Kitchen 嘆下個豪華西餐,鋸下扒飲下茶-香辣黑胡椒軟殼蟹意粉 $128又係軟殼蟹,最愛必點系列。呢款和辣黑胡椒軟殼蟹比較上係黑胡椒既辣味重小小,食落都幾惹味,同時意粉醬汁吾稀,正正子-香煎紐西蘭肉眼扒 $268 (set)餐湯: 忌廉南瓜湯小食: 香脆蒜蓉包精選甜品: Macaron飲品: 白茶花茶決定要叫一個set撐下枱腳,咁當然吾少得一塊紐西蘭肉眼扒,由於都係牛魔王,一於就3成熟,上到枱肉眼扒有餘溫下應該到4成左右,切開紅肉,吾錯吾錯忌廉南瓜湯超濃厚な味,仲有南瓜蓉,抵讚!配埋蒜蓉包一流甜品當然吾可以走,Macaron,有檸檬同古古力味飲品方面話左飲茶就緊係飲茶,Twining 白茶登場,大大壺可以慢慢嘆

香辣黑胡椒軟殼蟹意粉 $128

香煎紐西蘭肉眼扒 $268 (set)
餐湯: 忌廉南瓜湯
小食: 香脆蒜蓉包
精選甜品: Macaron
飲品: 白茶花茶

忌廉南瓜湯超濃厚な味,仲有南瓜蓉,抵讚!配埋蒜蓉包一流

甜品當然吾可以走,Macaron,有檸檬同古古力味

2022-06-18 54 瀏覽
今晚趁住 Happy Friday 就去遠少少行街, 見到墨綠色外型嘅 ❥⧽𝐂𝐨𝐮𝐩𝐥𝐞'𝐬 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 ❥⧽ 好吸引, 所以就入去食飯咯。餐廳以墨綠色, 灰色同金色為主, 感覺型格, 枱與枱之間嘅距離亦都好舒適。𓊈紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁𓊉除咗紅蝦, 意粉裡面有蝦肉, 魷魚, 蜆肉, 墨魚仔同火箭菜。紅蝦燒得好香, 而且已經拆咗2節蝦殼所以好方便食。龍蝦汁香濃但係一d 都唔膩, 配埋火箭菜一齊食, 令到意粉個味道清新咗, 好好食。𓊈香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉𓊉一整隻軟殼蟹擺盤真係好吸引眼球, 軟殼蟹炸得外脆內軟, 側邊有半個燒檸檬可以蘸嚟一齊食, 解油膩感。黑胡椒意粉充滿橄欖油香, 好惹味。𓊈有氣蜜桃蘇打𓊉淡淡嘅蜜桃味好香, 飲落唔會覺得太甜, 好味。𓊈有氣青蘋果蘇打𓊉青蘋果味超濃, 好清新。𓊈是日餐湯 & 甜品𓊉個湯好有質感, 甘荀味超濃。甜品放得好精緻, 窩夫好鬆脆。✧✧ 整體食物飲品都好好, 職員態度友善, 整個用餐體驗都幾好, 值得再去呀。

𓊈紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁𓊉

𓊈香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉𓊉

𓊈有氣蜜桃蘇打𓊉
淡淡嘅蜜桃味好香, 飲落唔會覺得太甜, 好味。

𓊈有氣青蘋果蘇打𓊉
青蘋果味超濃, 好清新。

𓊈是日餐湯 & 甜品𓊉
個湯好有質感, 甘荀味超濃。甜品放得好精緻, 窩夫好鬆脆。

紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁
香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉
有氣蜜桃蘇打 & 有氣青蘋果蘇打
是日餐湯
是日甜品
5 分鐘 (堂食)
紅蝦海鮮意粉配龍蝦汁
香辣海鮮黑胡椒軟殼蟹意粉
有氣蜜桃蘇打 & 有氣青蘋果蘇打
是日餐湯
2022-06-17 33 瀏覽
元朗其實真係好多嘢食😋今次就去咗呢間復古英式Cafe jap jap平時經過已經比佢個大門口吸引以墨綠色為主調嘅英式vintage風 入到去裝修都好靚樓底夠高亦有拱門、吊燈、擺設睇得出裝修佈置方面都落足心機ぐ( ˙༥˙ )我哋叫咗兩個經典營養早餐🥣set 班尼迪克蛋配英式鬆餅$88呢個set有英式鬆餅配塞拉諾火腿、水波蛋配埋荷蘭醬,呢個combo 好岩中意食Bennett’s egg ge me🤩紐倫堡腸,煙肉,烤蕃茄,茄汁豆仲有什菜沙律配柚子沙律醬 好滿足嘅組合仲可以配小食呀 眼闊肚窄嘅我仲加咗$8叫多蕃茄意粉🍝 個意粉都好入味蕃茄味好濃🍅🍅佢個套餐仲包左🥖🥣 餐包+餐湯上枱既餐包微暖,🍞食落好軟加埋🧈🧈🤤餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜🎃味濃 呢度最特別嘅係ketone friendly menu 生酮早餐(欖油)$88高纖低碳水ge 組合 有芝士煙肉大啡菇,炒蛋,牛油果,煙肉,香煎紐西蘭牛肉,佢個🐮 啖啖肉 肉質鮮嫩,加埋個希臘羊奶芝士沙律🥗就唔怕太heavy 🥰香脆虎蝦辣茄汁配蒜蓉飽$128上枱熱辣辣足料大蝦🍤🍤包埋脆卜卜嘅炸粉再配埋蒜蓉包🍞🧄咬落啖啖肉好彈牙嘅蝦肉🥹🥹總括來講呢
我哋叫咗兩個經典營養早餐🥣set

班尼迪克蛋配英式鬆餅$88

佢個套餐仲包左🥖🥣 餐包+餐湯
上枱既餐包微暖,🍞食落好軟加埋🧈🧈🤤
餐湯係忌廉南瓜湯,南瓜🎃味濃

呢度最特別嘅係ketone friendly menu
生酮早餐(欖油)$88
高纖低碳水ge 組合

香脆虎蝦辣茄汁配蒜蓉飽$128

總括來講呢間嘢裝修靚 環境舒服重點係食物質素都好高 ☺️☺️我見佢啲下午茶set 都好靚 下次一定要去試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

2022-06-16 696 瀏覽
14.06.2022 星期二Couple's Kitchen今日有個很重要的約會,就是到紅十字會捐血中心捐血;捐血後當然找個地方吃好西,補充體力呀。在元朗教育路很多食肆,其中Couple's Kitchen一直很受歡迎,於是訂枱試試。餐廳門外很易辨認,像古老深緑色火車一樣,進入地方很寬敞,古典的牆燈、車卡般的窗口、明亮的鏡子,令地方顯得典雅漂亮,配上金色的餐具特別高貴。主廚推介有頂級肉食誘惑套餐,如紐西蘭肉眼扒/羊架、加拿大豬鞍架、炭燒美國1885西冷扒/肉眼扒、M5和牛西冷、法式鵝肝安格斯牛柳;如果人多可以試試四十安士的澳洲M5和牛肉眼戰斧扒。另外也有漢堡、意粉、意大飯套餐、晚市二人套餐。我選了一個吞拿魚扒套餐,餐牌介紹「吞拿魚含有非常豐富的蛋白質,每100克的吞拿魚就有25.5克的蛋白質,非常適合健身或正在減肥的人士食用」,應該都適合剛剛捐完血。南瓜湯香南瓜味炒菠菜$38很欣賞這間西餐廳,有菠菜、西蘭花選擇,菠菜份量算是不少,用器皿盛載之外,還用木鉆板托上,賣相漂亮。香煎芝麻吞拿魚扒配意式油醋汁,溫泉蛋沙律果然沒有選擇錯誤,這個芝麻吞拿魚扒肉質鮮嫩香口,加上芝麻實在很美味,還有新鮮
14.06.2022 星期二
Couple's Kitchen

香南瓜味

炒菠菜$38
炒菠菜

香煎芝麻吞拿魚扒配意式油醋汁,溫泉蛋沙律
果然沒有選擇錯誤,這個芝麻吞拿魚扒肉質鮮嫩香口,加上芝麻實在很美味,還有新鮮温泉蛋和沙律,真的是健康之選,推介!惟一不太喜歡意式油醋汁,所以我沒有點。

馬卡龍、脆脆格餅
甜品馬卡龍甜甜,格餅微脆,還可以。

Latte
拉花漂亮,咖啡香濃。
Latte

這間餐廳環境很寬敞舒適,無論情侶、家人、朋友聚會閒談都很適合,食物健康美味,服務殷勤,職員有笑容;惟一洗手間有蚊子,可能這幾天下雨,希望有改善。
2022-06-14
炒菠菜
  • 花花世界
餐廳以古典綠為主調整體感覺隆重而奢華場內播著輕快既音樂 氣氛濃厚非常適合情侶約會.《西班牙海鮮飯》賣相吸引 顏色鮮艷非常🥘蕃紅花同紅椒粉的香氣撲鼻而來粒粒米都被鮮甜的湯汁包裹著加點檸檬汁 醒胃之餘又能提鮮.《香煎鵝肝牛肉漢堡配薯條》漢堡界終極邪惡的組合🍔🍟呢到牛肉漢堡的份量目測有6兩😂而且仲有煎香的芝士同煙肉 咸香味十足配埋鵝肝既油香 整體層次好豐富.《Damn Lemon》微醺的感覺就是最好只有3.2度酒精的Damn Lemon🍋入口清爽 帶淡淡的檸檬香氣絕對是氣氛組的擔當

餐廳以古典綠為主調

只有3.2度酒精的Damn Lemon🍋
入口清爽 帶淡淡的檸檬香氣
絕對是氣氛組的擔當
2022-06-13 50 瀏覽
星期日想同男朋友食好啲、有儀式感啲,就去試下之前見到既Couple’s Kitchen。門口裝修好突出,係走英式懷舊風,綠色做主色,我仲成日叫佢做「綠色餐廳」😂香港人話得食好啲通常都想鋸下扒,見到佢既Set Dinner 價錢合理,二百幾蚊就有扒鋸😋🐮香煎紐西蘭肉眼扒 8oz Dinner Set ($268) Dinner Set 配左南瓜湯、沙律、小食同甜品🍗 花椒雞翼 炸得超好,雞翼好juicy,花椒唔係好辣,我唔食得辣既都覺得好好味!同埋西餐有花椒做調味,係好有趣既fushion菜🎃 南瓜湯好濃南瓜味🥗 配左柚子沙律汁,男朋友好鐘意🥩 肉眼扒好重牛味,調味做得好好,叫左5成熟都真係煮到五成,側邊無overcook情況🧇 甜品有兩個靚靚Macaroon同迷你Waffle好好食😋 但佢反而裝甜品個碟唔係靚靚打卡碟🤣🤣 🍝🦐虎蝦海鮮意粉配龍蝦汁 Set($188)餐廳無晒紅蝦就換左虎蝦好欣賞佢地黎返個蝦頭,但中間就剝晒蝦殼,食得黎可以保留儀態,而又仲有蝦頭可以啜下蝦膏😆而龍蝦汁好濃味,意粉仲有BB青口同魷魚粒跟餐仲有兩杯野飲,twinnings 花茶都包,個杯好靚😆埋單五百多,完滿完

Dinner Set 配左南瓜湯、沙律、小食同甜品
🍗 花椒雞翼
同埋西餐有花椒做調味,係好有趣既fushion菜

🎃 南瓜湯好濃南瓜味
🥗 配左柚子沙律汁,男朋友好鐘意

🥩 肉眼扒

🧇 甜品
有兩個靚靚Macaroon同迷你Waffle
好好食😋
但佢反而裝甜品個碟唔係靚靚打卡碟🤣🤣

🍝🦐虎蝦海鮮意粉配龍蝦汁 Set($188)
餐廳無晒紅蝦就換左虎蝦
而龍蝦汁好濃味,意粉仲有BB青口同魷魚粒

跟餐仲有兩杯野飲,twinnings 花茶都包,個杯好靚😆
埋單五百多,完滿完結星期日😆
2022-06-12
2022-06-08 57 瀏覽
Couple’s Kitchen (元朗)元朗呢間歐陸式裝修嘅多國菜餐廳真係好靚裝修主要以綠色為主調所有座位都好寬敞令人有一種好輕鬆放鬆嘅感覺試左一份炭燒美國1885西冷牛扒套餐($358)包左餐湯、前菜、主食、飲品同甜品餐湯係蕃茄薯仔忌廉湯用咗好多蕃茄同薯仔打制而成入口蕃茄味濃郁好細滑係一個好開胃嘅餐湯前菜試左花椒雞翼新鮮炸起熱辣辣越食花椒味就越突出帶少少微辣味道好特別西冷牛扒有好香炭燒味伴碟仲有好香滑嘅黑松露薯蓉黑松露味相當濃郁甜品仲有泡芙同馬卡龍泡芙入面嘅忌廉雪到凍冰冰好似雪糕咁馬卡龍外脆內軟有好香檸檬味另外仲叫咗一份意式煙豬面溫泉蛋卡邦意粉($108)煙豬面肉好香醬汁層次豐富又Creamy 帶有好香嘅煙肉味而且份量好多我仲試咗一枝西班牙Damm Lemon啤酒($28)用咗天然地中海檸檬製作酸味好適中好balance好易入口好清爽呢間餐廳仲有好多其他特別菜式例如花椒炸魚薯條、焗非洲雞同德國脆皮豬手等下次要再食下其他菜式😋
Couple’s Kitchen (元朗)

元朗呢間歐陸式裝修嘅多國菜餐廳真係好靚
裝修主要以綠色為主調
所有座位都好寬敞
令人有一種好輕鬆放鬆嘅感覺

試左一份炭燒美國1885西冷牛扒套餐($358)
包左餐湯、前菜、主食、飲品同甜品
餐湯係蕃茄薯仔忌廉湯

黑松露味相當濃郁

甜品仲有泡芙同馬卡龍
泡芙入面嘅忌廉雪到凍冰冰好似雪糕咁
馬卡龍外脆內軟有好香檸檬味

另外仲叫咗一份意式煙豬面溫泉蛋卡邦意粉($108)
煙豬面肉好香
醬汁層次豐富又Creamy
帶有好香嘅煙肉味
而且份量好多

我仲試咗一枝西班牙Damm Lemon啤酒($28)
用咗天然地中海檸檬製作
酸味好適中好balance
好易入口好清爽

呢間餐廳仲有好多其他特別菜式
例如花椒炸魚薯條、焗非洲雞同德國脆皮豬手等
下次要再食下其他菜式😋

入黎呢間野食係隨心,事前亦無睇過食評經過門口,見到我最鐘意既綠色唯一可以讚既地方係裝修環境本身平時都吾會寫食評呢間野令到我第一次寫我覺得間野咁差,上黎OpenRice睇下咩料先一睇啞左,咁多好評我就好彩啲,叫左個西班牙海鮮飯($188)吾係特別驚喜,比起我男朋友果份不過不失拉本身男朋友叫左個s6係和牛($398)等左好耐,等到我差吾多食完都未黎我無睇時間,但我特登食到好慢,想試下佢塊扒(我諗超過20分鐘以上)之後搵個男侍應問問佢:好耐,點解仲未有?佢答:肉處理得耐少少🤏咁我地再等(我男朋友以為黎既係和牛,仲同佢講5成熟牙🤣🤣)講到呢到大家係咪以為黎緊既都係牛肉呢🫣🫣黎到發現原來黎既吾係牛肉係羊架($298),真係好失望我地就問我地係叫牛吾係羊(因為我男朋友吾好羊)個女侍應落錯單之後佢有講再整俾我地。。。但我地已經等左30分鐘問佢再等幾耐,佢話20分鐘左右我男朋友就話吾等拉,我食呢個算哇,個羊架生到呢,雖然我男朋友話5成熟,但我地以為係牛🥺🥺食左幾啖就無食其實我覺得收得咁既價,啲人訓練係咪應該好少少,幫我地落單果個侍應講野又細聲間野咁既價,食物又吾係話好驚喜吾會再去食
入黎呢間野食係隨心,事前亦無睇過食評
經過門口,見到我最鐘意既綠色
唯一可以讚既地方係裝修環境
本身平時都吾會寫食評
呢間野令到我第一次寫
我覺得間野咁差,上黎OpenRice睇下咩料先
一睇啞左,咁多好評

我就好彩啲,叫左個西班牙海鮮飯($188)
吾係特別驚喜,比起我男朋友果份不過不失拉
本身男朋友叫左個s6係和牛($398)
等左好耐,等到我差吾多食完都未黎
之後搵個男侍應
問佢:好耐,點解仲未有?
佢答:肉處理得耐少少🤏
咁我地再等
(我男朋友以為黎既係和牛,仲同佢講5成熟牙
🤣🤣)
講到呢到大家係咪以為黎緊既都係牛肉呢🫣🫣
黎到發現原來黎既吾係牛肉

係羊架($298),真係好失望
我地就問我地係叫牛吾係羊(因為我男朋友吾好羊)
個女侍應落錯單

之後佢有講再整俾我地。。。但我地已經等左30分鐘
問佢再等幾耐,佢話20分鐘左右
我男朋友就話吾等拉,我食呢個算
哇,個羊架生到呢,雖然我男朋友話5成熟,但我地以為係牛🥺🥺
食左幾啖就無食

間野咁既價,食物又吾係話好驚喜
吾會再去食