當我知道呢間隱世的高質良心咖啡店將於月底要結業,我真係嚇咗一跳😳 第一個反應及留言係,「吓?!我仲未去食全日早餐呀!」好彩當時店家回覆我9月仲有2日供應食物咋!所以,我9月最後嘅星期六特登去食份全日早餐配靈魂奶啡💛🥘 Courage All Day Breakfast (HK$115).有朋友曾經同我推介呢度嘅全日午餐係好好食,幸好我終於食咗一份啦✌🏼真係不是浪得虛明,真係好豐富、好好食,值得等20分鐘㗎👍🏼.第一眼最吸引定係2片裸麥吐司,放在一齊呈現心形形狀💛,烘得脆口,上面塗上蜜糖,好味😋.火炙芝士蕃茄,出面少見,蕃茄輕輕烤熟的,多肉多汁,上面仲有片火炙芝士,好正!.厚切煙肉,半肥瘦、層次分明、不太油膩,我比較鍾意食厚切多過長條薄脆煙肉· 松露炒蛋,炒蛋加入牛奶和芝士,剛熟的軟滑口感,滿蛋香和芝士味,松露醬似乎只係係裝飾品😂.薯餅,脆口不油膩,薯味十足!.挪威煙三文魚有2大片,田園蔬菜都幾新鮮爽脆 ☕️ Latte (HK$35).仍然係靚靚的多心拉花.幼細奶泡,順滑口感,味道均勻,可能係作出了一些神奇的化學作用,呢度嘅奶啡特別好飲💛📌提提你:.2023.10.28係咖啡店的最後一天

.薯餅,脆口不油膩,薯味十足!
.挪威煙三文魚有2大片,田園蔬菜都幾新鮮爽脆

Courage  All  Day  Breakfast  &  Latte

☕️ Latte (HK$35)
.仍然係靚靚的多心拉花

📌提提你:
.2023.10.28係咖啡店的最後一天營業,有點不捨,但我會好好記住個味道😢
.咖啡店每日供應有限食物,去之前先查看店家社交平台有咩食和營業時間,唔好摸門釘呀!
.慢工出細貨,來呢度係享受,要chur住食快餐就不必去呢度啦😊
2023-09-30
  • All Day Full Breakfast
2023-08-06 484 瀏覽
今日諗住約個朋友去尖東食lunch, 但朋友臨時有事, 最後一個去食, 見到呢間好似幾好, 就入去試吓先。 叫咗個安格斯牛柳粒意粉, 伯爵茶, 一路等一路就多人嚟食, 但等到20分鐘嘢食都未嚟到, 催咗侍應一次, 佢回覆係整緊, 越等我就不耐煩, 因為我都趕住返工, 再催之下, 幾分鐘後嘢食到,我足足等咗35分鐘先到。 食lunch時間等咁耐, 好似過份咗, 而且個個應該都趕住返工, 唔係星期六或日食休閑午餐。 食物一般, 有乜驚喜, 可以唔使再嚟試其他。
2023-08-04
午餐
2023-07-15 425 瀏覽
印象中已經開咗好幾年,但位置上人流唔多,所以幫襯嘅人都唔多,而且裝修略為舊啲。見到counter有賣水彩畫咖啡卡仔,好可愛耶。*Bagel w/ avocado & portobello & scrambled eggs 牛油果啡菇貝果配炒蛋 $84Bagel係用Blendit藍莓味bagel,食唔到藍莓嘅甜味,而且唔夠煙韌、唔夠香味,有少少失望。炒蛋嫩滑,份量多,牛油果軟腍又香,大啡菇切片鋪喺bagel上面,略為唔夠juicy。*Magic $38唔係好多咖啡店都有magic,係澳洲墨爾本獨有嘅咖啡😂Double ristretto加入薄奶泡嘅牛奶,整成一杯5oz咖啡。咖啡牛奶比例1:1,所以咖啡好香好濃。
Magic $38
牛油果啡菇貝果配炒蛋
2023-06-22
$120 (早餐)
牛油果啡菇貝果配炒蛋
2023-05-28 593 瀏覽
勇氣十八咖啡室💛手沖咖啡☕️尼加拉瓜日曬咖啡豆橘子風味帶酸飲到尾會有少少杏仁味煙三文魚洋蔥煎蛋貝果🥯藍莓貝果煙韌有咬口安格斯牛柳粒沙律🥗流心朱古力鬆餅🧁非常邪惡🤩好濃嘅朱古力,蛋糕濕潤食完好有滿足感😌Magic 唔係度度都有得飲㗎好好飲😌Dirty濃縮咖啡撞落冰凍嘅鮮奶漸層漂亮,順滑可口
勇氣十八咖啡室💛

安格斯牛柳粒沙律🥗
安格斯牛柳粒沙律

流心朱古力鬆餅🧁
非常邪惡🤩
好濃嘅朱古力,蛋糕濕潤
食完好有滿足感😌

唔係度度都有得飲㗎
好好飲😌

濃縮咖啡撞落冰凍嘅鮮奶
漸層漂亮,順滑可口

手沖咖啡
2023-04-27 557 瀏覽
一入到去就已經聞到陣陣的咖啡香味,係屬於cafe的悠閒感覺Latte簡單的latte art,但成個圖係好firm好出。奶泡綿密,同香濃咖啡match得好好Dirty想飲涼涼地的,我估dirty 係不二之選大啖咁飲,感受冷熱交融的感覺流心藍莓muffin為咗流心的口感,會即刻加熱令流心帶微暖唔會太甜太酸,味道剛剛好Ham and cheese croissant上枱的溫度足夠令芝士剛剛溶,又唔會太熱可以即刻入口
一入到去就已經聞到陣陣的咖啡香味,係屬於cafe的悠閒感覺

Dirty
想飲涼涼地的,我估dirty 係不二之選
大啖咁飲,感受冷熱交融的感覺

流心藍莓muffin
為咗流心的口感,會即刻加熱令流心帶微暖
唔會太甜太酸,味道剛剛好

Ham and cheese croissant
上枱的溫度足夠令芝士剛剛溶,又唔會太熱可以即刻入口
2023-04-10 477 瀏覽
﹆ ﹆ ﹆ 那年十八的夢想還在嗎 ﹆ ﹆ ﹆呢幾年係尖沙咀出沒嘅次數直線下降尤其通關後, 可以預想我踏足呢頭嘅機率更低有機會嚟尖沙咀, 多謝都會搵未食過嘅餐廳去但估唔到都幫襯咗幾次呢間Courage Eighteen除咗立場外, 更重要係食物、飲品都不錯每次到訪也是滿座的, 就知佢地嘅口碑不錯啦!𓂅 Latte (ᴴᴷᴰ 35)每次嚟幫襯, 咖啡都係唔同味道, 決定都係mark一mark🤭 SOE Ethiopia Guji G1 (natural process) 第一下飲落嘅感覺係「好滑🥰!」, 但我覺得Ethiopia豆本身香氣無咁出, 少咗上次到訪嘅一份驚喜𓂅 Bagel & Cream (ᴴᴷᴰ 45)也呢到用上嘅係另一間良心小店 blendithk 嘅Bagel, 外脆內挺煙韌嘅口感是值得一讚
﹆ ﹆ ﹆ 那年十八的夢想還在嗎 ﹆ ﹆ ﹆

呢幾年係尖沙咀出沒嘅次數直線下降
尤其通關後, 可以預想我踏足呢頭嘅機率更低
有機會嚟尖沙咀, 多謝都會搵未食過嘅餐廳去
但估唔到都幫襯咗幾次呢間Courage Eighteen
除咗立場外, 更重要係食物、飲品都不錯
每次到訪也是滿座的, 就知佢地嘅口碑不錯啦!

𓂅 Latte (ᴴᴷᴰ 35)

𓂅 Bagel & Cream (ᴴᴷᴰ 45)
2023-04-01
5 分鐘 (堂食)
  • Latte
2023-04-09 309 瀏覽
今日同朋友去咗尖沙咀地鐵站附近嘅一間Cafe聊天 cafe環境舒服,坐得唔會太迫設有戶外也可以作吸煙區 這樣設計可以好好分隔非吸煙區同吸煙區非吸煙者也可以坐外面享受風景✨同朋友share左兩樣主食一款甜點同一款茶飲🤗⭐️煙三文魚水波蛋水波蛋切落會非常之流心但個底包就略嫌普通而個煙三文魚嚟講都唔會太咸仲有蛋汁濕潤但整體嚟講唔算今日最出色吸引⭐️牛油果蘑菇貝果配炒蛋呢個主食係今日最大嘅重點非常之吸引🥰會想推薦俾其他朋友一試🫶🏻牛油果食落軟熟味道濃郁 蛋炒得非常之嫩滑連埋蘑菇加bagel一齊食 成個組合口感非常之豐富♥️⭐️lemon cocktail tea 呢款茶不含酒精,但係飲落去會有淡淡的酒香,要注意要浸一段時間先好開始飲,一開始太淡味反而飲唔出嗰浸酒香味🤗期間職員不停為我地加水服務態度非常之好甜品選擇咗呢款⭐️流心朱古力鬆餅,味道十分之濃郁朱古力味非常突出,中間會有流心食落唔會太甜 表皮焗得非常脆係一款唔錯既甜品用作收尾♥️🥰
同朋友share左兩樣主食一款甜點同一款茶飲🤗

甜品選擇咗呢款
2023-04-05
牛油果蘑菇bagel配炒蛋
2023-01-21 799 瀏覽
Google 介紹這間小店,決定去試吓。Salmon egg Benedict 好有水準!我超鍾意食egg Benedict, 周圍去試,這間是 one of the best ones I’ve tried! 個包底keep 住脆,難得👍🏻。個醬味道適中,帶出水煮蛋的香。Angus Beef linguini with balsamic vinegar sauce,酸味味,好好味!牛肉粒well done, 我喜歡。杯Americano 有點酸,喜歡acidic coffee 的話可以一試,我自己就麻麻….座位有些窄,但都可以的。服務很好👍🏻
Google 介紹這間小店,決定去試吓。

Salmon  egg  Benedict

Angus  Beef  linguini

Americano

座位有些窄,但都可以的。

服務很好👍🏻
2023-01-21
$120 (早餐)
Salmon  egg  Benedict
Angus  Beef  linguini
  • Angus  beef  linguini
2023-01-05 520 瀏覽
之前黎過幾次,鐘意食呢到的貝果,夠紮實有咬勁,但可惜呢到唔係太好坐,坐位好逼,亦偏嘈,今日再訪,一樣好嘈。不過幾鐘意呢到的blueberry bagel,出自blendit,不過店家烘得有點過硬,加上餐具多年不改善,其實好難切,拎起食最方便。叫左大啡菇+烚蛋+牛油果,好夾好好食,調味簡單,自己可加多啲黑椒或鹽。旁邊的沙律菜加左黑醋同油,唔錯。叫左杯magic,係double ristretto再加奶,大概係濃啲的flat white,呢杯覺得普通,冇想像中香濃。

2023-01-01
2022-11-24 514 瀏覽
牛油果|炒蛋|啡菇|貝果牛油果🥑好creamy 炒蛋好滑,唯一美中不足系貝果焗過左,有的硬Dirty 冷熱交替既口感👍好抵食😊😊😊朋友叫左碟意粉🍝無影相,佢都好滿意👍室內嘅環境都係行返港式街頭嘅feel,所以都可以影下啲香港街景畫設有室外座位,見到有人食煙,不過寵物可唔可以入去就唔肯定啦不過對於我哋呢啲唔食煙嘅人嚟講,就吾太好啦,咁啱我哋坐門口位,所以不停吸二手煙😢😢😢最緊要系人均消費先$86
牛油果|炒蛋|啡菇|貝果
冷熱交替既口感👍
好抵食😊😊😊

朋友叫左碟意粉🍝無影相,佢都好滿意👍

設有室外座位,見到有人食煙,不過寵物可唔可以入去就唔肯定啦

最緊要系人均消費先$86
2022-11-08
  • Dirty
  • All  day  breakfast
2022-09-01 1090 瀏覽
香草白汁雞柳扁意粉🍝 $74碟意粉食到好多蔬菜🥬,感覺好健康,中間都食到有好多洋蔥🧅,令成份意粉有菜的鮮甜味,超好食😋,雞柳都勁大條,同埋唔會煮到過柴,仲有肉汁鮮嫩,唔知食咩嗰陣可以一試貝果配 牛油果 |炒蛋 |啡菇 $74個貝果🥯係勁香,勁煙靭,係比較硬身需要牙力去咬,但真係越咬越香,食完一舊都仲想食多一舊!😻 炒蛋同啡菇都仲係好鮮嫩多汁,配埋比貝果食幾好Crage Eighteen (尖沙咀)尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
香草白汁雞柳扁意粉🍝 $74

貝果配 牛油果 |炒蛋 |啡菇 $74

Crage Eighteen (尖沙咀)
尖沙咀麼地道63號好時中心地下55號舖
2022-08-23 771 瀏覽
喺尖東上完堂,想搵間價錢實惠質素又好嘅 cafe 食 lunch,呢度係不二之選。我幾鍾意呢度嘅佈置,某啲細微位睇得出頗有心思,例如門口嘅佈局,又例如大門嘅把手。呢度嘅咖啡非常出色,我叫咗杯 latte,奶泡打得好幼滑綿密,咖啡味濃偏 nutty,同奶味配搭得好好。至於食物就比咖啡略為遜色,我叫嘅係意式青醬青瓜松子仁扁意粉,一上枱,見到咁淺色,就知青醬味唔夠,試一啖,果然味道偏淡,個汁比較稀,唔係我最喜歡嘅口味。

2022-08-13 613 瀏覽
尖東咖啡館今個星期我哋計劃咗去藝術館。去藝術館之前我哋就去尖沙咀搵吓嘢食啦。今晚見到呢間Cafe就衝入去試吓。我哋叫咗牛柳粒意粉意粉, 意粉質感啱啱好, 係我鍾意嘅口感。 不過嗰個汁就似係平時兩餸飯匈牙利牛肉嗰啲匈牙利汁😅 但係牛肉係煎得香, 只係有少少韌姐。 至於另一個啡菇牛油果炒蛋Bagel 我哋都覺得個好煙韌有啲太煙靭🫢🫢 但係嘅大啡菇就煎得好Juice, 牛油果都唔苦味, 炒蛋就好出色, 滑滑的。 咖啡我哋揀咗flat White脫脂奶。果味唔係好重, 用咗一啲比較清淡嘅咖啡豆, 不過都可以一試。 味道 ⭐️⭐️⭐️價錢 ⭐️⭐️⭐️回頭率 ⭐️⭐️⭐️#dessert #comfortfood #foodlover #hkfood #hkfoodie #foodie
尖東咖啡館

味道 ⭐️⭐️⭐️
價錢 ⭐️⭐️⭐️
回頭率 ⭐️⭐️⭐️

#dessert #comfortfood
#foodlover #hkfood
#hkfoodie #foodie
2022-07-04 1033 瀏覽
今次就去咗尖東小店 courageeighteen ,朋友在網絡看到覺得唔錯就入去試吓❤️餐廳都幾好可以坐到兩個鐘頭慢慢傾偈先至走人🥰二人叫咗兩個食物加飲品$239飲品叫兩杯咖啡☕️拉花做得唔錯幾細緻,咖啡味都唔錯,不太酸,啱我哋口味不過感覺上食物味道就偏淡😅但係份量都唔少,價錢都算幾抵食。講真我哋兩個就麻麻哋羽衣甘藍,好彩這裏的就比較新鮮所以易入口,不然個草青味就偏重。意粉的龍蝦汁味比較淡,鹹味都比較弱,幸好意粉口感不錯,蝦都幾爽口

2022-07-01 674 瀏覽
係尖沙咀搵一間cafe可以話好易,不過都會想試下啲小店,佢地理位置唔算易搵,我去到都見唔到佢,不過最後總算搵到🤣 入到去細細間,牆上重掛住好多以香港為主題嘅畫作賣,幾特別😯..➊ 🥯 Bagel 配牛油果|炒蛋|啡菇 $74哩一間嘅Bagel勁煙靭,好有咬感,切落去真係會切到手軟🤣 我個人就食唔出佢嘅藍莓味🫐 但上面鋪滿左煎蛋同埋牛油果,口感勁creamy😍 菇嘅份量都唔多,整體而言都唔錯🫢..➋ 🍞 Toast 配炒蛋|啡菇 $59多士邊烤得好脆,蛋滑溜,簡簡單單都好食😋..➌ 🥛 Latte Macchiato (Soy milk) $38哩間cafe對素食者friendly ,可以轉豆奶或者燕麥奶🤓

➊ 🥯 Bagel 配牛油果|炒蛋|啡菇 $74
➋ 🍞 Toast 配炒蛋|啡菇 $59
多士邊烤得好脆,蛋滑溜,簡簡單單都好食😋