2021-09-06 147 瀏覽
法國Exchange既時侯成日食,法國街頭都係crepe既店,你會見到窗前nutella榛子醬山。前排同聚舊傾起Exchange,回憶返哂黎,tea time搵左間最近去回味下。🥢Big Feast 美式手撕豬肉🥢 $118法式薄餅係甜食,用左小麥粉、牛奶、雞蛋、冧酒整成麵漿,塗上少少牛油去煎。經典口味係香蕉同榛子醬組合,不過未試過鹹食就試下。餅皮係重中之中,呢到既餅皮有點厚度,煙韌又富有蛋香,雖然係揀左鹹食,不過餅皮都係帶甜,就咁食個餅皮都覺得正。手撕豬肉唔會好老好鞋,燈籠椒紫洋蔥搭配BB醬。🥢Wagyu Beef Byrger with French Fries 和牛漢堡配薯條🥢 $168呢到既burger比得上burger專門店,和牛漢堡扒多汁又有口感,加埋半浴芝士同香口既蘑菇,very nice。我好喜歡佢個薯條,一黎係粗狀,二黎炸得乾身。

🥢Big Feast 美式手撕豬肉🥢 $118
手撕豬肉唔會好老好鞋,燈籠椒紫洋蔥搭配BB醬。

2021-09-05 138 瀏覽
中午時間與同事係Moko搵食,發現依間賣法式可麗餅既店舖,除了可麗餅,原來仲有意粉、pizza等食物,就心感興趣試下😋❀ 白汁大蝦 crepe平時好少食鹹既crepe,估唔到味道都唔錯呢!Crepe上面有蝦及白汁蘑菇,調味唔錯👍🏻而入面都包住有生菜、白汁蘑菇及芝士,口感非常豐富,鹹香美味❀ 美式手撕豬肉puff pizza 跟平時既pizza唔同,依間既pizza係用酥皮做餅底,非常鬆脆香口!Pizza餡料十分豐富,有手撕豬肉、芝士、燈籠椒及洋蔥,手撕豬肉鹹甜可口,配埋其他配料味道好夾~❀ 雙紅吉士 crepe賣相好吸引~以紅黃間段既組合充滿視覺效果!Crepe皮薄帶點煙韌上面鋪草莓、覆盆子及雲呢拿吉士醬,吉士醬香甜幼滑,莓果既酸味中和吉士醬既甜味,整體唔會太甜,酸甜開胃

❀ 白汁大蝦 crepe

❀ 美式手撕豬肉puff pizza

❀ 雙紅吉士 crepe

2021-08-19
午餐
  • 雙紅吉士 crepe
  • 白汁大蝦 crepe
2021-09-05 113 瀏覽
Passed by this crepe cafe couple of times and finally get my hands on it.Ordered an oreo shake and a caramel apple w/mango sorbet.The oreo shake is literally the BOMB!! This is an A+ for sure. It's the best oreo shake I tried so far. Not too sweet, just the perfect combination. Will definitely come back for it's drink. 😊The caramel apple crepe is not so bad, always craving for an apple dessert where ever I go. I rated the crepe C because I think it's really just okay. 😅 But I don't recommend it

The caramel apple crepe is not so bad, always craving for an apple dessert where ever I go. I rated the crepe C because I think it's really just okay. 😅 But I don't recommend it to go with the mango gelato. The mango gelato is too sour for my liking. Probably the vanilla gelato will taste better with it.

The service lady is really nice and attentive. Really enjoyed my time here. 💕
2021-09-04 130 瀏覽
香港可麗餅嘅餐廳都頗多,但係整得好食嘅不多。呢一間可麗餅無論喊定係甜,都係頗出色。價錢適中,性價比一流。見到餐廳嘅裝修非常寬敞,新淨。坐得好舒服,職員態度友善,整體感覺良好。餐牌選擇多,而我哋就選擇左食咸食。意式炸芝士燉飯球外表吸引,份量算多及大。只見咬落去裏邊充滿燉飯,食落去幾飽肚,唔好低估佢嘅飽肚感!表面外脆,味道口感吸引。北海道帶子可麗餅帶子新鮮,餅底味道充滿濃郁嘅蛋香味。配埋表面的木魚絲,口感層次豐富。係飽肚嘅主食之一。值得一試!卡邦尼意粉呢個我幫你意粉比想像中更入味,味道偏鹹,適合重口味人士享用。不過整體質素頗高。經典狂迷至於甜食,就選擇左呢款Nutella 同香蕉為主嘅可麗餅。適合喜歡吃朱古力,和味道偏甜嘅朋友。荔枝蜜桃梳打味道清新,容易入口。Conclusion: 性價比高嘅可麗餅餐廳,下次一定會再嚟試吓其他款式。

見到餐廳嘅裝修非常寬敞,新淨。
坐得好舒服,職員態度友善,整體感覺良好。

餐牌選擇多,而我哋就選擇左食咸食。

意式炸芝士燉飯球

北海道帶子可麗餅
帶子新鮮,餅底味道充滿濃郁嘅蛋香味。
配埋表面的木魚絲,口感層次豐富。
係飽肚嘅主食之一。值得一試!

卡邦尼意粉

經典狂迷

荔枝蜜桃梳打
味道清新,容易入口。

2021-09-01 111 瀏覽
今日約左朋友去MOKO 買野 順便食晚飯朋友話3 樓有間食Crepe可以一試原來除左Crepe 佢仲有gelato可以堂食或者外賣餐廳環境幾清新首先點左一個小食 諗住大大份夠飽肚 就叫左焗混芝士薯條主食叫左卡邦尼意粉 甜品可以後上 有甜味同咸點的Crepe 飯後甜品梗係叫左個焦糖玉桂薯條冇失所望 果然大大碟 芝士份量都唔少 卡邦尼意粉做的幾幼滑 配埋個汁口感唔錯未食甜點已經飽左八成不過見到賣相咁靚的Crepe 仍然食指大動平均每人百幾蚊 已經包左小食主菜同甜點質素都唔錯 值得一試
今日約左朋友去MOKO 買野 順便食晚飯

不過見到賣相咁靚的Crepe 仍然食指大動

平均每人百幾蚊 已經包左小食主菜同甜點
質素都唔錯 值得一試
2021-08-31
一個人喺新世紀廣場,想簡單快趣食一餐,喺各層行吓,見到呢間食Crêpe嘅餐廳,睇落幾企理,咁就決定入去試吓😆Crêpes源自法國🇫🇷西部一個叫Brittany嘅地方,有甜有鹹,甜嘅叫 sweet crêpes 鹹嘅叫 savory galettes,係一種好薄嘅 pancake。Sweet crêpes 一般係用麵粉做,而 savory galettes 好多時係蕎麥粉做,但係有極多變化同組合,所以材料、做法、口味 .. 可以係千變萬化😆叫咗 $118嘅「Savory Big Feast 美式手撕豬肉」,同埋$35嘅 Cappuccino😆Cappuccino 先嚟,幾香幾滑😋。Savory Big Feast 亦都好快就上埋,裏邊除咗手撕豬肉之外,仲有 生菜、紅洋蔥、燈籠椒 同埋 Mozzarella Cheese🧀,材料都幾多😋

2021-08-17
2021-08-29 74 瀏覽
話說好耐無食crepes,喺Moko行街經過見到好正咁,一於試下!有驚喜!餐廳有好多卡位,座位夠哂寬敞,而且店員好helpful♥️讚!<芝味三文魚Crepe>急不及待要叫個Crepe先!三文魚份量多,除咗玫瑰花之外,Crepe入面都有三文魚架!啖啖都有芝士、菠菜、牛油果,呢個配搭好match,推介!<四重芝士菠菜Puff Pizza>係Puff Pizza!個酥皮好鬆軟、好香口,呢個pizza好邪惡,係有超多芝士,我呢d cheese fans真係食到好滿足♥️🤫<椰焦風情>我喺餐廳門口見到咁多gelato,已經好想食😅😍呢個雪糕Sundae有齊我中意嘅元素!Cream、棉花糖(仲要係有椰絲)椰子gelato、焦糖脆脆♥️正<Lemonade soda>

<芝味三文魚Crepe>
啖啖都有芝士、菠菜、牛油果,呢個配搭好match,推介!

<四重芝士菠菜Puff Pizza>

<椰焦風情>

<Lemonade soda>
  • 四重芝士菠菜Puff  Pizza
2021-08-29 44 瀏覽
太子旺角走多了這裡跟多年前大不同的確什麼也在變今天也大概是這個月最後一次過來焦糖肉桂 Caramel Garden $88溫暖的肉桂蘋果陷和香草奶油凍淋上焦糖醬和焦糖核桃蘋果粒很多略帶酸酸的很適合不愛甜食的在下奶油口感不肥膩味道也不重夾著蘋果一起吃會有另一種感覺內涵平衡分佈 讓你每一口都能勻巡地吃到每一樣東西Cup of Chamomile Tea 🍵 $32飲料選擇沒很多那就洋甘菊吧據說洋甘菊對緊張焦慮抑鬱和睡眠不良都有所緩解讓在下來聞一聞輕淡的甜美感除了這..好像沒其他的 😅看來在下是沒救了..?服務員有2 3位可是好像都沒怎麼理會客人整餐過程裡看遍多次客人叫助無援而理所當然在下也是其中一個
太子旺角走多了

讓在下來聞一聞
輕淡的甜美感
除了這..
好像沒其他的 😅
看來在下是沒救了..?

服務員有2 3位
可是好像都沒怎麼理會客人
整餐過程裡看遍多次客人叫助無援
而理所當然在下也是其中一個
2021-08-29
2021-08-27 60 瀏覽
旺角Moko呢個大商場好正,入邊好多餐廳,有好多嘢行。趁着暑假同屋企人出嚟行吓,到下午茶時間,嚟到呢間幾吸引嘅餐廳試吓法式crepe美式手撕豬肉crepe 薄薄嘅皮入邊包住美味嘅豬肉,配上特製嘅醬汁,原來鹹味嘅法式烤餅同樣好吸引。食完之後覺得,比平時甜嘅更加突出好味。意式炸芝士燉飯球非常獨特的小食,外邊係除博博嘅咋粉,裏面包着有黑松露香味嘅意大利飯,配上淡淡的芝士味,第一次食呢種食品,感覺新奇而且好好味!連沙律醬都有加入黑松露,勁正。Galeto shake 士多啤梨無可抗拒嘅甜品及飲品,用餐廳自家製嘅雪糕打成嘅奶昔,配上口口嘅忌廉,仲有新鮮士多啤梨果肉,正到暈低!Galeto shake 朱古力榛子朱古力雪糕顏色同樣非常吸引,好飲到停唔到口呢!食完咁豐富嘅一餐,大家都充滿能量,繼續行前面嘅路呀!

美式手撕豬肉crepe

意式炸芝士燉飯球

Galeto shake 士多啤梨
無可抗拒嘅甜品及飲品,

Galeto shake 朱古力榛子

朱古力雪糕顏色同樣非常吸引,好飲到停唔到口呢!

食完咁豐富嘅一餐,大家都充滿能量,繼續行前面嘅路呀!
2021-08-09
2021-08-27 35 瀏覽
中意食Crepe 既朋友一定要黎試試,佢地既Crepe有鹹有甜,仲要有好多唔同款式,眼花撩亂!😍 今次已經係第三次再次光臨,推介!《Double Red》($88)由草莓、紅莓再加吉士組合而成,非常豐富,賣相非常presentable🤩 吉士好Creamy亦香濃,加入莓果酸味令整體唔會太甜膩。Crepe皮好薄,食落好煙韌,非常可口!😋《Sausage Party》($98)以酥皮取代傳統Pizza選用既麵包皮,非常驚喜!酥皮焗至酥脆可口,酥皮並無淋到,仲好脆😋材料亦好豐富,有芝士、香腸、火腿、車厘茄及蘑菇,芝士好足料,整體非常唔錯!

《Double Red》($88)

《Sausage Party》($98)
2021-08-26 44 瀏覽
經常都會,經過呢個商場,食嘢買嘢好方便,商場呢層又特別多嘢食,約咗屋企人食晏😊————————🟧Smoked Salmon Toast:又脆又香的多士,三文魚🍣的滑溜、鋪滿了的番茄🍅,健康美味😋——————🟩Black and White:皮的軟熟又脆又軟熟又帶點煙煙韌韌的口感,香蕉🍌味➕朱古力的味道⋯⋯香滑好味😋又不會太甜———————-🟥Oreo Joy:配合了Oreo加cream,濃郁的朱古力味道,吃甜點🍦的開心和喜悅😋————————🟪The Naughty:充滿了果仁和棒子的香氣,望見已經很吸引的一杯飲品,有咬口的又香又濃又滑的好味道😋———————⏭手作曲奇🍪:原來呢度仲有自家手作的曲奇🍪⋯⋯為食貓的我,又買D返屋企食吓先😋————————-輕鬆閒情又寫意午餐聚聚好心思食..拍…寫已經成為我生活中的一部份鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰————————

🟧Smoked Salmon Toast:
又脆又香的多士,三文魚🍣的滑溜、鋪滿了的番茄🍅,健康美味😋

——————

🟪The Naughty:

———————
⏭手作曲奇🍪:
原來呢度仲有自家手作的曲奇🍪⋯⋯
為食貓的我,又買D返屋企食吓先😋

————————-
輕鬆閒情又寫意
午餐聚聚好心思
食..拍…寫已經成為我生活中的一部份
鍾意食…鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶🥰
2021-08-25 55 瀏覽
行行下商場見有啲肚餓就入嚟試下~牛油果蟹餅 🥑🦀擺盤精美,蟹肉絲調味不錯, 放喺脆脆薄片包一齊食, 口感豐富, 好食~ 加州風情雞肉crêpe 望落去平平無奇, 但係內裏餡料豐富!都幾多雞肉, 加埋新鮮沙律菜同埋少量乾辣椒粒, 微微嘅辣, 仲幾飽肚添!四重芝士菠菜酥皮薄餅呢樣絕對有驚喜!平時食開傳統薄餅多, 今次用上酥皮好特別!即叫即製, 上枱熱辣辣, 超脆超酥皮!芝士可以微微拉絲, 菠菜如果多少少就更加好啦!✅堂食有加一服務費❎冇得訂枱, walk in only
行行下商場見有啲肚餓就入嚟試下~

牛油果蟹餅 🥑🦀

加州風情雞肉crêpe

四重芝士菠菜酥皮薄餅

✅堂食有加一服務費
❎冇得訂枱, walk in only
2021-08-18
2021-08-25 60 瀏覽
香橙芝味 💲88芒雪千層 💲88(每日限量供應20份)牛油果蟹餅 💲108✅ Crêpe皮煙韌,香橙cream cheese輕盈不膩,橙迷必試🍊✅ 芒果拿破崙絕對係誠意之作🥭 Gelato口感細膩,酸甜開胃💛 $88有兩大件高質拿破崙,四人share都夠分‼️✅ 牛油果蟹餅係不敗組合,啖啖蟹肉配上粒粒牛油果同蕃茄,滿滿滋味🤤 不過略賺牛油果未熟透🥑👅Taste:7.25/10💰CP值:7.25/10🙋🏻‍♀️Service:7.25/10👁‍🗨Stylishness:7/10
香橙芝味 💲88
芒雪千層 💲88(每日限量供應20份)
牛油果蟹餅 💲108

👅Taste:7.25/10
💰CP值:7.25/10
🙋🏻‍♀️Service:7.25/10
👁‍🗨Stylishness:7/10
2021-08-12
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-08-25 67 瀏覽
上星期二staycation兼吃自己助餐,悠閒地在商場逛,途經食店與餅店想幫襯,不過要留肚,乘今天在花墟附近,順道來了這間西餐廳,原因是想起Gelato,他比雪糕低脂低糖,吃了好像沒有哪種罪惡感,天氣熱就想吃雪糕。(榛子Gelato Shake)$58榛子碎鋪滿忌廉面,杯裡是滿滿朱古力味的濃厚Gelato,滑滑少甜,出到朱古力味的味道。😋(和牛漢堡配薯)$168包身頗高且軟熟,充滿牛味的漢堡又嫩又多肉汁,因加了溶化的芝士與煮熟的磨菇洋蔥。食漢堡包真的不可斯文,大口大口的吃才過癮。松露蛋黃醬汁與鮮蕃茄的汁一起湧而出,美味😋;薯條用美國薯仔做,外脆內粉,配上最佳拍檔-茄汁,經過調味處理👍。(美式手撕豬肉可麗餅)$118可麗餅一塊褶叠了六層(上三,下三),皮薄帶柔軟口感👍,豬肉幼條有咬口味道適中,質感有點像豬肉鬆,豬肉份量ok,配上青紅椒紫洋蔥與莫薩里拉芝士,如青紅椒洋蔥份量加多點更理想,整個餅比較薄身,相對看價錢偏高了點點,幸好味道不錯。

(榛子Gelato Shake)$58

(和牛漢堡配薯)$168

(美式手撕豬肉可麗餅)$118

2021-08-05
2021-08-24 52 瀏覽
入人地crepe店不吃crepe😳一間外國人店舖,我地今日但求飽肚和牛漢堡配薯條 🍟 $168我會用唔滯又好飽肚黎形容,而且圖片不是只供參考。同佢張圖一模一樣,外觀冇變形。佢啲肉juice也不太油,洋蔥好甜,再配有黑松露醬,同新鮮嘅蕃茄生菜,夾得來又有鮮味。薯條係粗薯條,仲要分量超多。即叫即炸,好耐都係仲好熱好脆。Puff pizza 美式手撕豬肉 $108見佢係餐牌廚師推介,就想試吓佢。嚟到見到佢好吸引。足足兩層嘅酥皮,上面再配有豬肉同埋芝士,好邪惡呀。豬肉甜甜地,但酥皮酥脆到我唔食點食好,因為佢真係好脆呀。食完漢堡都好夠飽,加埋呢個上心口了。
入人地crepe店不吃crepe😳
一間外國人店舖,我地今日但求飽肚

和牛漢堡配薯條 🍟 $168
薯條係粗薯條,仲要分量超多。即叫即炸,好耐都係仲好熱好脆。

Puff pizza 美式手撕豬肉 $108