2022-09-07 397 瀏覽
之前食過Crostini幾次,第一次認識佢係好多年前同事last day買咗呢間cake做散水餅🧁然後自己食幾次都一樣咁高質好味,今次適逢生日月,提早食一個蛋糕先😍Crostini推出咗新蛋糕系列,入面會有15款唔同口味嘅蛋糕,當中主打🍫法式黑朱古力九層蛋糕🎂由外層100% & 內層70% dark chocolate mousse & 無麩質朱古力蛋糕製作成足足9️⃣層layer外層朱古力慕絲用上🇫🇷法國頂級朱古力品牌Valrhona嘅Guanaja、雞蛋、牛油為材料,內層以70%黑朱古力慕絲層層相間🍰質感柔軟蓬鬆,朱古力味極濃郁,就算咁濃都唔會甜到漏😋層次極豐富,口感細膩,適合無麩質飲食人士,仲要食落都唔似大多無麩質蛋糕咁鞋口,朱古力mousse好滑溜,值得品嘗🥰💰$428🚩Crostini 📍沙田廣場/ 啟田商場/ 樂富廣場/ 時代廣場/ 馬鞍山新港城中心/ 荃灣廣場/ 荷里活廣場/ 上水中心/ 荃灣千色匯/ 泓富廣場/ 逸瓏灣II期/ 青衣城/ 九龍貿易中心/ 杏花新城

質感柔軟蓬鬆,朱古力味極濃郁,就算咁濃都唔會甜到漏😋

💰$428

🚩Crostini
2022-09-04
5 分鐘 (外賣自取)
2022-02-16 498 瀏覽
在家工作咗幾日,放假終於忍唔住出去飲咖啡😂因為疫情嘅關係,真係周圍都好靜呀!搵到一間咖啡坐得好舒服,環境好寧靜🤗Lunch set $82➡️輕盈三文魚pizza薄餅香香脆脆,火箭菜嘅香味容入係Pizza,加埋三文魚味道好夾!➡️玫瑰Latte淡淡的玫瑰清香+奶滑嘅咖啡甜度啱啱好,🤣有d唔夠飲!呢個lunch set好抵,飲玫瑰lattte都唔洗價錢☺️👍🏻👍🏻👍🏻#觀塘美食 #咖啡店 #玫瑰latte🌹 #三文魚pizza #crostinibakery #cutekitfoodie
在家工作咗幾日,放假終於忍唔住出去飲咖啡😂

Lunch set $82

➡️輕盈三文魚pizza
三文魚pizza

➡️玫瑰Latte
淡淡的玫瑰清香+奶滑嘅咖啡甜度啱啱好,🤣有d唔夠飲!
Rose  Latte

#觀塘美食
#咖啡店
#玫瑰latte🌹
#三文魚pizza
2022-02-09
1 分鐘 (堂食)
三文魚pizza
Rose  Latte
2022-01-16 263 瀏覽
成日都想試下Crostini 嘅蛋糕, 今日朋友生日就買個嚟試下,試咗個皇牌蛋糕《莓花綻放》通常試都係試皇牌好似穩陣D,難食極都有個限度蛋糕呢家嘢通常都係飽都食唔落,而今次我地都係飽到上心口,抖咗陣先切,點知可以成個清曬,唔洗食多日酸酸甜甜的士多啤梨慕絲配上香軟的杏仁海綿蛋糕、士多啤梨果醬及柚子奶油夾心,係好fresh, 唔漏唔會好濟肚, 重要係少甜, 價錢$338 可以一試呀重要有樣又好食,小朋友同大人都話唔錯

重要有樣又好食,小朋友同大人都話唔錯

外賣自取
2021-08-08 535 瀏覽
同肥髀去剪頭髮,預早少少在髮型屋樓下嘅唔咖啡店食埋下午茶,在商業大廈嘅大堂,樓底高但冷氣不足,有點熱,開放式格局,店面細不過都有座位,有晒咖啡、麵包、西餅、朱古力、曲奇,連花束💐都有得賣😆(生意真難做)自助式落單+取餐!收銀處枱面餐牌唔齊,要大電視出嘅飲品餐牌先齊全,所以要問店員先確定有美式咖啡美式咖啡($25)外賣杯,深藍色杯幾貴氣,咖啡本身夠熱,味偏甘唔會酸,是我喜歡嘅味道!肥髀食:蕃石榴有汽果汁($31)忌廉芝士菠蘿包($12)麵包是預製,要讚會去焗爐翻熱,上枱擺盤都企理,醬會另上,比客人自己選擇落幾多店員較cool,仍是有禮的!優閒下午茶
同肥髀去剪頭髮,預早少少在髮型屋樓下嘅唔咖啡店食埋下午茶,
自助式落單+取餐!

肥髀食:
石榴汽水

蕃石榴有汽果汁($31)
忌廉芝士菠蘿包

店員較cool,仍是有禮的!

優閒下午茶
2021-08-08
2021-02-18 785 瀏覽
Crostini既嘢飲好一般🥺Latte好似即沖咖啡咁,caramel latte又甜得太誇張⋯但野食係唔錯既😋蛋糕、熱食、麵包都十分高質,曲奇禮盒都好正!送禮自用都抵!仲要每個月都有咖啡嘢飲買一送一,麵包買二送一等優惠,係觀塘算係唔錯既cafe。環境方面,D檯同凳都幾闊落,坐得舒服。係正觀塘地鐵站附近幾方便。但好多時都比較嘈,因為佢係正電梯大堂,樓上office d人一放工就超大聲傾計,d聲好應超級大聲😖再加上d staff都好鬼死嘈🤦🏻‍♀️完全唔識自律🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️又粗口又興奮咁🤦🏻‍♀️

2020-07-23 996 瀏覽
我們在觀塘工廈經過想飲杯咖啡休息一會兒,看到這家有位置可以坐就決定進去吧。店舖位置泓富廣場地下大堂,環境不太大 大約有幾張餐桌和一張吧枱而已。店舖環境不算很涼快而且感覺有點熱,是冷氣不足嗎😂😂。💥Ice Americano HKD$35💥Rose Latte(L Size) HKD$36咖啡味道一般,不算太香濃。這個價錢算是這樣吧haha,因為是連鎖咖啡店所以不能要求太高。這分店不會有下一次了,因為真很熱😅😅。

💥Ice Americano HKD$35

💥Rose Latte(L Size) HKD$36

2020-07-21
5 分鐘 (堂食)
2020-01-23 886 瀏覽
作為一間cafe,咖啡的質素要一定的,我在閒日的下午(非繁忙時間)點了一杯flat white,但沖出來的效果居然是這樣,未免太差了(比Mc Cafe的質素還要差)味道方面,基本上我已沒有期望,真的不會有下次

味道方面,基本上我已沒有期望,真的不會有下次
2019-07-07 1268 瀏覽
在7月1日📅星期一的晚上再次來到泓富廣場G/F大堂的法式🇫🇷咖啡☕店。當天order了一份蕃茄什菌Pizza,店員回復需要等侯20分鐘,店員在接到order後,開始製作,店員自己都覺得很熱,原來是大堂在星期日及公眾假期的日子把冷氣溫度調整到最低。😓😞當天的蕃茄什菌Pizza,用料非常清新,全素食,蕃茄經過焢焙後,很清爽,而且蕃茄的新鮮度沒有流失,什菌配上蕃茄提供了非常充足的素食纖維。當天的餐飲,Earl Grey Tea的茶味十足,而且很濃郁。
2019-07-01
20 分鐘 (堂食)
2019-06-23 899 瀏覽
近黎真係愛上左Crostini,雖然唔係咩平價野,但勝在啲包、cake、咖啡各樣都好啱我口味,間唔中都會黎幫襯下。今次就第一次黎觀塘分店,之前一直以為觀塘得一間細舖冇得堂食嘅,點知原來轉個彎豈觀塘廣場對面嘅商廈地下係有大舖架,而且仲提供十零廿個位。兩點幾先黎食午餐,餓到扁。order左兩個set。set one有黑松露忌廉意粉,配salad、cake、coffee。set two有辣肉腸pizza,配coffee。兩款主食唔係話好突出,始終我都係覺得Crostini嘅輕食係最正嘅!!!

2019-01-03 1051 瀏覽
Crostini 門面裝修比人有一個高級既感覺,店內除了有麵包同蛋糕賣外,重有好多不同種類既物品,例如有衣服、頸巾、雨傘、手袋、手機保護套、鮮花等等,估唔到依家賣餅都可以咁多元化。😂 😂不過今次去幫襯只係買蛋糕,買左個一磅芒果拿破崙 ; 除了間鋪裝修靚外,估唔到個盒同餐具都見得下人。 芒果拿破崙 ($238) : 成個蛋糕賣相唔錯,面頭既朱古力牌都印有店面,下面係層次好豐富既千層酥皮夾住吉士醬,酥皮脆口得黎又唔會鬆散,加上只係買 $238,性價比超高

2018-10-07 713 瀏覽
I decided to bring my own cup to buy the coffee lately. In return, I was treated, to my surprise, by the waitress there as free riding occupier to the Cafe to intentionally squeeze me into a tightly occupied table to give space to other customers.Bravo for the company to hire such uncivilized, rude and insenitive waitress, and hope you feel good to lose a regular customer like me!

2018-10-07
30 分鐘 (堂食)
2018-09-23 620 瀏覽
闊別兩年的Crostini 原來還是屹立於這座商業大廈內, 感覺依舊但就像就增加了意粉、pizza這類角色, 始終商業林立如果只單靠輕食和咖啡、 客路未免太窄了一點, 不過今天的我還是喜愛挑蛋糕。。。紫薯latteHK$29.呷在口中比預期遜色, 味道來得遍淡、 雖則拉花圖案上算合格但始終味道行先 ,所以令整杯紫薯latte 完全級扣下分數~另一款白桃洋甘菊慕絲HK$42. 個人認為 入口比較乾身濕潤程度亦比預期遜, 而且味道上有點兒作假、 心想還是叫上一些大路作品應更好, 外表勝於內涵如果只用嚟呃like自然理應收貨、 但加埋味道個人就覺得可以選取其他~以上兩款食品個人就覺得未為合格 , 師父用料份量還是要有進步空間、 不過整體上論小店咖啡以算是好坐, 雖然地方小小 但是三、兩個小貓下寧靜空間感倍生。

紫薯latte

白桃洋甘菊慕絲

2018-09-05 357 瀏覽
在網上看到Crostini 指定飲品買一送一,這晚約朋友來吃個quick dinner 再去💃很久沒吃這裡的Panini ,印象中的Panini好像配料較多,現在好像被夾扁了,只有一片芝士和火雞火腿,感覺有點單薄,不過也算跟價格相稱啦!而熱朱古力買一送一後只需$10真的很吸引!可惜的是份量不太均勻,其中一杯朱古力粉太少,奶味較重,另一杯則是特濃😋大概是店員沖調時忘記份量了吧🤔
火雞芝士Panini

而熱朱古力買一送一後只需$10
Hot  chocolate
大概是店員沖調時忘記份量了吧🤔
Hot  chocolate
2018-07-01 123 瀏覽
I was a regular patron to the branch every weekend. However, I found the service getting more and more disappointing. The service received had turned from politeness to a little bit rude. Most importantly, today the coffee served was found with a unmistakable crack at the bottom. It was totally gross and unkempt.I am at odd why the caterer would find it okay to serve to their customer. Maybe the customer service is deteriorating, I had better find another Cafe next time.

2018-03-17 653 瀏覽
因為仲有少少時間,近近地就去飲杯咖啡先去上堂,叫咗杯salt caramel coffee,等咗一陣,濃濃咖啡就沖好,見到個面層奶泡滿滿的,個心形都畫得好靚,飲咗一啖,先係嚐到焦糖味,之後就係海salt 味道,兩樣野都好夾,絕對不輸給starbuck,而且只係$26,最重要係飲到底層奶泡仲係度,冇散哂,真係要讚下👍🏼
Salt  caramel  coffee
Salt  caramel  coffee