2021-08-06 640 瀏覽
一行五人午膳後逛街,在時代廣場買了戰利品後順道去了某咖啡店下午茶,互看大家的收獲,我們點了afternoon tea set 連兩杯茶或咖啡☕☕,另加三杯咖啡。我就要了一杯 Cappucino, 而另外二位女友就點了齋啡。我吃了一件三文魚三文治,一件 macaroon 和二粒士多啤梨,很新鮮的士多啤梨很爽呵😋😋飲完咖啡就各自回家。
飲完咖啡就各自回家。
2021-08-04
2021-07-22 501 瀏覽
黃昏經過,本來只想飲杯野,忽然醒起呢間好似有set⋯⋯熱飲+麵包只係$40,好多款麵包、牛角酥之類可以揀。銅鑼灣嚟講真心抵!荒死蝕底嘅我,要左最貴嘅杏仁片牛角酥同玫瑰latte,真係超抵!牛角酥翻熱左,外面好脆少甜,入面鬆軟,仲有杏仁片,非常非常非常之好食!完全拍得上名牌bxx hxx、gxx cxx!杯咖啡有靚靚玫瑰花瓣同拉花,飲落香滑,如果玫瑰味重D更好。女店員妹妹好nice好好笑容,令到成件事更relax更正!唯一扣分係個場,因為近皇室堡後門成日有人出入,比較熱⋯⋯下次會加$10轉凍飲。仲有cake set,唔記得$60幾,不過cake我麻麻⋯⋯下次經過一定會再幫襯!
杯咖啡有靚靚玫瑰花瓣同拉花,飲落香滑,如果玫瑰味重D更好。
女店員妹妹好nice好好笑容,令到成件事更relax更正!
下次經過一定會再幫襯!
  • 杏仁片牛角酥
2021-06-29 535 瀏覽
之前Times Square所換的購物及餐飲卷將快到期,所以放假就來逛逛,順便飲杯咖啡。平日過了Lunch hour來到,想不到仍然座滿客人,就先望望佢地的花精品,邊等位吧~Super Bao $75Pepper Pit Ham Cheese Wheat Bread麥包有先烘熱,咬下去是外脆內軟,黑椒豬脾肉本身已夠味Pizza Set $89Parma Ham Cheese如果Parma Ham增加多少少就更好了餐飲有很多選擇,不同口味的咖啡類,而我們就較喜歡Rose Latte~

Super Bao $75
麥包有先烘熱,咬下去是外脆內軟,黑椒豬脾肉本身已夠味

Pizza Set $89
Parma Ham Cheese
如果Parma Ham增加多少少就更好了

2021-06-15 432 瀏覽
早前趁馬卡龍有快閃優惠買左嚟試,整體唔會勁甜/好漏,個人覺得甜度岩岩好,而且質地好脆,唔係好硬好甜個種,所以攞上手大力啲都有機會整爛佢🤣價錢$138/16粒,原價$288😆足足平左半價有多!性價比真心高~當然味道上就唔算多,只有4款味,不過整體嚟講係好食嘅!💛黃色:柚子味,酸酸地幾清新💚綠色:食到少少開心果味🤎啡色:朱古力味,呢款比其他味道甜啲💗粉紅色:raspberry / strawberry?

💛黃色:柚子味,酸酸地幾清新
💚綠色:食到少少開心果味
🤎啡色:朱古力味,呢款比其他味道甜啲
💗粉紅色:raspberry / strawberry?
Macaroon
2021-05-26
Macaroon
2021-06-07 424 瀏覽
行過見到呢件裝蛋糕個樣好靚,就買咗件朱古力香蕉蛋糕返去,個皮好脆好薄,有少少朱古力脆脆喺上面,好香嘅朱古力味,唔算好甜,裏面係cream狀嘅香蕉朱古力,最裏面係流心純朱古力,裏面比較甜,值得推介。

香蕉朱古力蛋糕
香蕉朱古力蛋糕
2021-06-03 372 瀏覽
繼續食生日蛋糕,今次食嘅係Crostini 嘅白桃洋甘菊慕絲蛋糕,慕絲係由德國洋甘菊所製成,中間夾心係白桃啫喱,配上海棉蛋糕,味道清新👍🏻👅好味度:8(10分滿分)
白桃洋甘菊慕絲蛋糕

👅好味度:8(10分滿分)
慶祝紀念
生日
白桃洋甘菊慕絲蛋糕
2021-05-22 468 瀏覽
由於有times Square dining coupon , 所以入嚟坐下,星期六嘅中午竟然人唔多,天氣熱🧊,呢度冷氣好夠好舒服❣,環境都幾好,有bar 檯,啱後生,有正常檯,半圓沙化,啱一家大細👨‍👩‍👧‍👦,檯就細張咗啲,人唔多,唔嘈,可慢慢hea☕ , 感覺唔似香港嘅銅鑼灣,好悠閒,order 咗個pizza set HKD89免費可配我最愛嘅mocha.意外地見倒麵包做買一送一,好抵😲,我最愛嘅牛角包16蚊都有買一送一,不過就唔可以同coupon一齊用(都合理嘅)🙌自助型式,自己order自己攞餐,所以都無收加一。pizza 幾香咁👍,有6件,個碟都幾靚🌟,除咗豬仲有芝士,焗得啱啱好,mocha 都唔細杯,不過用即棄杯就好唔環保,mocha 朱古力濃,咖啡味弱,但總括都可以。要讚一讚staff 嘅勤快,每次有客人走就立即收拾,除咗檯面仲認真睇埋地面有無垃圾,比起啲中價/高級餐廳仲整潔,值得學習👍👍👍👍

自助型式,自己order自己攞餐,所以都無收加一。

2021-05-22
2021-04-18 312 瀏覽
Tried their berry cheese cakeThe stuffing is too hardOverall quite light in flavour But heavy in textureChocolate mousse cake is more easy goingBut slightly too bitter as well
Tried their berry cheese cake
The stuffing is too hard
But heavy in texture
Haven't tried to have a meal here before and this time I got some cookies for trial haayou can choose one flavor you like haa, i'd recommend salted chocolate earl grey one!Classic Salted Chocolate and Earl grey cookies is having really soft and crispy  and fantastic taste, such a goodgood choice haaaClassic Cranberry Hazelnut Cookies is another good choice, more berry oriented haa, you can eat a nut of carnberry and raspberry has, you can taste Hazelnut at the end but not strong flavorCoffee and
, such a goodgood choice haaa
Coffee and Almond cookies smelling and tasting good too haa, strong coffee bean flavor, even I’m not big fan of coffee, it’s indeed yummm and crispy
, and I love the texture of mixed nuts insides the cookies haaa
Coffee and Almond Cookies
But personally I like Salted Chocolate Earl grey moree haaa, more complex taste, may try other flavors next timee haa, if let me ranks those three flavors, I’d say salted chocolate earl grey is the best, coffee almond second, and cranberry hazelnut is the least haaa, but I do think you gonna love these cookies!
2021-02-23 800 瀏覽
經過想買一D蛋糕回家當下午茶☕️ 望到琳琅滿目既蛋糕櫃🤣造型七彩繽紛幾得意 🌈仲要鏡面Glaze 🪞 買幾件試一試先🌝 整體感覺味道同酒店級數有點距離😅 材料有個大問題就係唔夠天然 🌱 但係賣相同CP值來看 算是不錯💰⭐️ 黑加倫子開心果慕絲 🍇幾款Mousse cake既結構都大同小異😅 開心果味道最令我深刻👍🏻 果仁踏實的味道中和了蛋糕的甜度🥜⭐️ 雲呢拿士多啤梨慕絲 🍓士多啤梨果醬味太重🌚味道有點失真 Vanilla Cream 幾滑但過甜🍦⭐️ 幸福橘子 🍊造型最可愛😍 真係好似一粒橘🤣酸酸微微幾清新 😋⭐️ 白桃洋甘菊慕絲 🍑白桃味比較甜但不是清甜🥲 用洋甘菊做甜品看似好新鮮🌼 可惜吃不出該有的花香⭐️ 夏日蜂芒 🥭用芒果做主題既蛋糕不錯👍🏻 有啫喱 慕絲同海綿蛋糕多重口感💕 蜜蜂造型都好精緻🐝

⭐️ 黑加倫子開心果慕絲 🍇

⭐️ 雲呢拿士多啤梨慕絲 🍓

⭐️ 幸福橘子 🍊
造型最可愛😍 真係好似一粒橘🤣酸酸微微幾清新 😋

⭐️ 白桃洋甘菊慕絲 🍑

⭐️ 夏日蜂芒 🥭

2021-01-27 728 瀏覽
最近朋友介紹咗一間店舖俾我話d 曲奇🍪好好味,叫我去試下。見佢講到咁好味,一於去買嚟試下。.$58蚊有2百幾克都幾抵,口味仲有好多款😍,揀到我哋都心大心細選擇困難😆。最後揀左3款口味,牛油曲奇🍪、雜錦曲奇🍪同埋海鹽朱古力伯爵茶曲奇🍪,用嚟做Tea Time 真係梳乎。.一打開包裝一陣陣香味撲鼻👃🏻而來,曲奇🍪香味好濃郁口感更鬆化!曲奇🍪微甜而不膩,奶香味重,酥軟入口即溶化,令人想食完一塊再接一塊,食到唔停得口( ♥д♥)。.除咗門市可以買到仲可以上網買架!!.好味指數:😋😋😋😋4/5推介指數:😋😋😋😋4/5抵食指數:😋😋😋😋4/5.🍽 Crostini Bakery & Cafe (銅鑼灣)📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場7樓728-729號舖

除咗門市可以買到仲可以上網買架!!

好味指數:😋😋😋😋4/5
推介指數:😋😋😋😋4/5
抵食指數:😋😋😋😋4/5
📍銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場7樓728-729號舖
2021-01-27 472 瀏覽
💓心動·愛慕🍰Amour, love you打卡少女甜品,未到情人節已經忍唔住試一試😍🍫奶香濃厚白朱古力Mousse🍋微酸醒胃檸檬cream🧁柔軟開心果海綿蛋糕🍒清甜可口Raspberry cremeux外型已經令人心動,杏仁餅底上面更融入多層口感。心動嘅cake,不妨買俾令你心動嘅佢。$42@crostinihk
💓心動·愛慕🍰
Amour, love you

打卡少女甜品,未到情人節已經忍唔住試一試😍

🍫奶香濃厚白朱古力Mousse
🍋微酸醒胃檸檬cream
🧁柔軟開心果海綿蛋糕
🍒清甜可口Raspberry cremeux

外型已經令人心動,杏仁餅底上面更融入多層口感。
心動嘅cake,不妨買俾令你心動嘅佢。

@crostinihk
2021-01-27 441 瀏覽
較早前看到Crostini 有麵包、咖啡、甜品、更有輕食提供已經想一試,今天來到,當然不可錯過!餐廳提供全日早餐、意粉第二份半價、更有Pizza Set,緊有一款適合你。簡單的休閑生活就係咁簡單,一份輕食、一杯咖啡、在特別的日子中更可買下鮮花,贈予愛侶,美好的一天從這裡開始!香蒜大蝦炒意粉 / 凍玫瑰鮮奶咖啡凍玫瑰鮮奶咖啡入口甘香順滑,甜度得宜,玫瑰味突出。香蒜大蝦炒意粉賣相吸睛,有4隻大蝦外,更加入了紅椒、黃椒、紫蒜在伴,真係見到都垂涎欲滴。大蝦口感彈牙爽口,炒意粉都軟硬適中,配上香蒜香口惹味,食到停唔到口。咖啡芝士慕絲慕絲蛋糕綿密,入口甜度適中,咖啡味濃郁。

香蒜大蝦炒意粉 / 凍玫瑰鮮奶咖啡

凍玫瑰鮮奶咖啡
入口甘香順滑,甜度得宜,玫瑰味突出。

香蒜大蝦炒意粉

咖啡芝士慕絲
慕絲蛋糕綿密,入口甜度適中,咖啡味濃郁。
2021-01-24 448 瀏覽
早排去時代廣場行街🛍見到 Crostini Bakery & Cafe 好多人排隊,搞到好想試下🤔.迷你沙律🥗沙律菜新鮮爽脆🥬仲有一粒蕃茄仔🍅配埋芝麻醬就剛好🤤.拿破崙藍青口大蝦意粉🍝大蝦厚肉爽口🦐藍青口就細隻啲😢仲有蕃茄、燈籠椒🫑洋葱🧅茄味濃郁😛.赤狐仙景🦊前後兩塊朱古力🍫表面係綿花糖,白朱古力 Mousse 包住芒果果凍同百香果 cream😙綿滑清新😉底下嘅海綿蛋糕同曲奇🍪好有層次😆.夏日蜂芒🐝表面芒果啫喱彈牙🤪下面係芒果芝士 Mousse、芒果果凍🥭芒果酸奶、海綿蛋糕🍰滿滿都係芒果味☺️酸酸甜甜.芒果百爵茶合桃包🥖芒果同合桃其實唔多😔不過芒果香甜,合桃大粒脆口😋麵包鬆軟👍🏻但百爵茶味道好淡🥺.榛子朱古力🌰榛子同朱古力味香濃且 balance
榛子朱古力🌰榛子同朱古力味香濃且 balance
2021-01-21 272 瀏覽
以為時代廣場要上到10樓以上先至有食肆,原來中間嗰幾層都有幾間咖啡店☕️比呢一間7樓嘅咖啡室吸引左,門口放咗好多唔同款式嘅蛋糕又有麵包,睇真啲原來佢仲有意大利粉同埋咖啡☕️冇乜時間,買咗幾件蛋糕返屋企試雲呢拿士多啤梨慕絲($43)榛子朱古力慕絲($43)黑加倫子開心果慕絲($38)我鍾意食佢個開心果,加埋黑加倫子好特別,平時喺街度好少會見到,如果佢哋都有出馬卡龍我都會一定試吓!朱古力係配上一件脆脆餅喺面,一邊飲咖啡一邊食就最啱啦!

冇乜時間,買咗幾件蛋糕返屋企試

雲呢拿士多啤梨慕絲($43)
榛子朱古力慕絲($43)
黑加倫子開心果慕絲($38)

朱古力係配上一件脆脆餅喺面,一邊飲咖啡一邊食就最啱啦!