2021-08-08 112 瀏覽
Finally have time to visit this new coffee shop in YL! Got a table at 09:30😆 this coffee shop is nicely designed and quiet! Staff were friendly! Nice vibe!Tasting Notes:Long Black: smell so good and taste so smooth☺️ feel relaxed and softened after first sip💆🏻‍♀️Plain Bagel with Cream CheeseScone (Original Flavour)Dirty

Tasting Notes:

Long  black

Plain Bagel with Cream Cheese
Plain  bagel  with  cream  cheese

Scone (Original Flavour)
Scone  (oroginal  flavour)

2021-08-07
早餐
Long  black
2021-08-02 157 瀏覽
今日係元朗工業村行出來,行到身水身汗既時候遇到呢間cafe, 佢係位於世宙商場內的一角。餐廳地方不大,但木系裝修好清新及舒適,我被安排坐在最入的位置:接近午餐時間,叫了一份bagel sandwich - fit to go, 加$28就可變套餐,多一杯咖啡~Bagel 包著三文魚、炒蛋、沙律菜及牛油果醬:Iced Cappuccino, 味道帶酸及有少許果味、夠香濃,Nice!~其實想再坐耐些,但因為趕時間,吃完就立即走了⋯ 埋單$116:

Bagel 包著三文魚、炒蛋、沙律菜及牛油果醬:
Bagel  Sandwich  (fit  to  go)

Iced  Cappuccino

其實想再坐耐些,但因為趕時間,吃完就立即走了⋯

埋單$116:
2021-08-02
Iced  Cappuccino
2021-07-31 98 瀏覽
Weekend行過幾次見到幾多人排隊,今日又行過就都試下。買佐杯最常見又最見工夫的latte,得小杯一種size選,咖啡豆也冇得選,祇有house blend一種,38文算係貴過香港cafe平均價錢。因為之前見好多人排隊其實幾期待!入口之後就真係。。。麻麻咖啡比較酸,但又肯定不是輕烘焙,因為重烘焙的煙熏味很濃。通常小杯分量因為牛奶唔多,唔會沖淡咖啡aroma,但系成杯飲完都冇揾到上頭的果種香味。。。只可以講麻麻。
Weekend行過幾次見到幾多人排隊,今日又行過就都試下。
因為之前見好多人排隊其實幾期待!入口之後就真係。。。麻麻
2021-07-18 117 瀏覽
元朗不嬲都多好野食,難得入到元朗,緊係要搵間咖啡店chill下呢間位於世宙商場地舖既咖啡店舖頭細細,裝修簡約,用左植物作擺設,更顯舒適,最特別就係將咖啡店個名掛了係天花板,非常搶眼Dirty呢間既Dirty係我其中一間覺得好好飲的我鍾意偏向咖啡味道較濃亦不失奶既香甜既dirty, 呢杯完全係做到呢個味道,污糟層次分明,出面好多間都奶味太重,啡味欠奉Latte奶泡打得好綿滑,拉花線條好實,成杯飲落啡味香濃,佢既House blend 係mix左Columbia + Ethiopia 咖啡豆,果味都幾出,而咖啡豆仲係佢地自己炒的Bagel Sandwich餡料有牛油果醬、蛋、番茄、菜,雖然個bagel食落似麵包,唔係我鍾意煙煙韌韌既質感,但厚厚的餡料,味道亦都好夾,好食小山園抹茶卷蛋小山園抹茶茶味香濃,個抹茶忌廉都好香滑,卷蛋鬆軟,成件微甘唔太甜小小既咖啡店無諗過咖啡係咁出色,輕食又好味,唔係得個樣,元朗多好野食果然係無錯的

呢間既Dirty係我其中一間覺得好好飲的

小山園抹茶卷蛋
成日食cafe都覺得食物質素一般,尤其係我最愛飲的mocha latte好多地方都沖得唔好飲,同埋香港唔多地方有scones食,咁岩呢間兩樣都有,仲有埋roll cake,簡直中哂我中意食既野😋講返食物方面:-Mocha latte: 雖然價錢唔算平,但好彩都唔算細杯,同埋夠濃唔會好浠身,如果奶味同甜味再重d就更好,但都係少有算沖得好飲的!👍-Earl Grey Scone :店員話係今日先有呢個味,食落覺得scone質地係好食的,都似文華果種質地,如果大舊d就好因為都要$30一個,但算係少數整得好食的scone,下次會想試下原味夠唔夠牛油香味😋-Green tea roll cake: 質地軟滑,d green tea cream幾好食,如果蛋糕再滑身d就更完美,不甜,適合唔食得甜既朋友🥰Overall : 食物質素高,飲品亦好,值得一提係店員都好有善好好服務,環境舒服,係一個chill的好地方🥰

講返食物方面:

呢2個星期都去開元朗世宙呢邊~發現呢一間地方雖然唔係好大但非常多人打卡嘅新cafe~樓底好高,天花板嘅「✈️CRUISING 」字母燈表明心跡希望大家可以係呢度享受一個🌿小清新短旅程~我的小清新之旅由我的tea time 開始⋯「Iced Mocha」朱古力味太少咖啡味雖偏濃亦較滑,但偏果酸味~偏酸嘅咖啡唔係人人鐘意~特別係👦🏻男仕,我發現大部分男仕都唔會鐘意~所以如果佢酸嘅強度可以減返d,會比較多人容易接受~「Roll Cake (hojicha)」焙茶卷蛋蛋糕🍰、內夾Mochi~焙茶味濃,無論蛋糕定忌廉餡料都出色~整體香滑軟熟,而且中間嘅麻糬煙韌唔硬~絕對起到點睛作用,話咁快就比我個囡食清光~「Matcha Latte 」大人の味道,茶香奶滑,覺得似無糖~比較貼近我鐘意嘅口味,但質地唔太「抹茶」嘅感覺~茶底可以再濃厚d,令佢杰身返少少~依家過於輕柔,感覺唔夠實在~「Basque Burnt Cheesecake (京都久丸小山園)」屬於巴斯克芝士蛋糕,可惜係芝士味蓋過抹茶味~雖然質地都滑但唔夠輕同柔軟~同抹茶Latte相反,佢又過於實在,變相就太過飽肚~如果佢中間可以做成抹茶流心我深

呢2個星期都去開元朗世宙呢邊~
發現呢一間地方雖然唔係好大但非常多人打卡嘅新cafe~
樓底好高,天花板嘅「✈️CRUISING 」字母燈表明心跡
希望大家可以係呢度享受一個🌿小清新短旅程~

我的小清新之旅由我的tea time 開始⋯
「Iced Mocha」
朱古力味太少咖啡味雖偏濃亦較滑,但偏果酸味~
偏酸嘅咖啡唔係人人鐘意~
特別係👦🏻男仕,我發現大部分男仕都唔會鐘意~
所以如果佢酸嘅強度可以減返d,會比較多人容易接受~

「Roll Cake (hojicha)」
焙茶卷蛋蛋糕🍰、內夾Mochi~
焙茶味濃,無論蛋糕定忌廉餡料都出色~
整體香滑軟熟,而且中間嘅麻糬煙韌唔硬~
絕對起到點睛作用,話咁快就比我個囡食清光~

「Matcha Latte 」
大人の味道,茶香奶滑,覺得似無糖~
比較貼近我鐘意嘅口味,但質地唔太「抹茶」嘅感覺~
茶底可以再濃厚d,令佢杰身返少少~
依家過於輕柔,感覺唔夠實在~

屬於巴斯克芝士蛋糕,可惜係芝士味蓋過抹茶味~
雖然質地都滑但唔夠輕同柔軟~
同抹茶Latte相反,佢又過於實在,變相就太過飽肚~
如果佢中間可以做成抹茶流心我深信可以解決以上問題~

作為一間新開cafe, 以甜品同飲品嚟講確實還有進步空間~
下次有機會再過世宙呢邊嘅時候,再試試佢地嘅鹹點😊😊
  • Matcha  Latte
2021-07-02 146 瀏覽
如果講食cafe元朗就係一個好地方呢間cafe 位置雖然係市中心但擁有絕對的寧靜 比大家可以偷個下午放鬆心情舒暢😍😍😍店舖室內大約10個座位室外有一張打卡位 港女專用今次我小小地叫左一件蛋糕同2杯咖啡一件芝士蛋糕咖啡分別係 Dirty 同 hot flat white咖啡質素好 無論凍定熱 都飲到即刻炮製的味道加上全玻璃設計 可以從外望住咖啡師製造 是一種享受蛋糕🍰方面, 熱門款培茶好快賣晒 所以試左芝士蛋糕味道好香 口感比較creamy 重括, 以一間市中心輕型cafe 呢間算係值得一試 雖然假日人比較多 以及6點關門 推介特別在平日較小人的時候到 不需要等太久
如果講食cafe

一件芝士蛋糕
咖啡分別係 Dirty 同 hot flat white
咖啡質素好 無論凍定熱 都飲到即刻炮製的味道
加上全玻璃設計 可以從外望住咖啡師製造 是一種享受

蛋糕🍰方面, 熱門款培茶好快賣晒 所以試左芝士蛋糕
味道好香 口感比較creamy

重括, 以一間市中心輕型cafe
2021-06-29 111 瀏覽
之前已經介紹過一次😛除左上次杯Dirty,今次試多三樣新嘢☺️🔸 Green-gel (Bagel sandwich)好大個好足料Bagel有咬口!好健康嘅感覺,一個人食一個一定飽。🔸All day breakfast 🍳🥓🧇正常水平,咩都想食下所以先叫呢個🤣其他無咩特別😝🔸Dirty☕️一如以往的質素,好飲!🔸 Matcha coffee🍵😳呢個配搭第一次見,所以叫黎試吓,估唔到係好好飲啊!

🔸Dirty☕️一如以往的質素,好飲!

2021-06-21 138 瀏覽
「香港篇 - 元朗」“Cruising coffee ✈️” 🌟🌟🌟🌟🌟/5很欣賞老闆娘對追夢的勇氣、熱誠🔥對話間 感覺好自在🥰鋪頭裝修正是我的type🧡🔻Latte ☕️($38+$5 to oat milk)當日正好想減少腸胃負擔轉飲oat milk 🥛 點知比佢依杯☕️驚艷到😱從未試過有啡咁夾oat milk😱飲落係fruity d 帶花香🌺飲落質感稀dd不過就light d🥰拉花仲好靚tim😍🔻Hojicha roll cake 🍰 ($44)個roll cake都超好食😋焙茶味超濃😍蛋糕體幾鬆軟🥰焙茶cream好濃好滑🤤入面仲有大大舊麻糬😍未算好煙韌食完都唔會漏😋💁🏻‍♀️買埋包house blend豆同oat milk番去自己再沖😙多謝老闆娘教埋我點拉美美既拉花🥰可惜練極唔識😅
「香港篇 - 元朗」
“Cruising coffee ✈️” 🌟🌟🌟🌟🌟/5
很欣賞老闆娘對追夢的勇氣、熱誠🔥
對話間 感覺好自在🥰鋪頭裝修正是我的type🧡
🔻Latte ☕️($38+$5 to oat milk)
當日正好想減少腸胃負擔轉飲oat milk 🥛
點知比佢依杯☕️驚艷到😱
從未試過有啡咁夾oat milk😱
飲落係fruity d 帶花香🌺飲落質感稀dd
不過就light d🥰拉花仲好靚tim😍
🔻Hojicha roll cake 🍰 ($44)
個roll cake都超好食😋焙茶味超濃😍
蛋糕體幾鬆軟🥰焙茶cream好濃好滑🤤
入面仲有大大舊麻糬😍未算好煙韌
食完都唔會漏😋
多謝老闆娘教埋我點拉美美既拉花🥰可惜練極唔識😅
2021-06-20 95 瀏覽
Cruising coffee70% dark chocolate sconeMatcha roll cakeIced cappuccino價錢💲: $30/ $44/ $43好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.7/5 -元朗除左多餐廳,連cafe都唔小!今次去左呢間cruising coffee試下佢既水準😌 店舖面積好細,只得10個位內,不過如果人唔多都幾舒服既。有狗狗仲可以坐出面🐶-✅70% dark chocolate scone. scone入面好多朱古力粒,所以食落係啖啖都好濃的朱古力味😚 而因為用左dark choco,所以唔會太甜。scone的質地就正常發揮,唔太乾,但有小小漿口🤔 搽埋牛油食就會更香啦!-✅✅Matcha roll cake. roll cake控的我好開心!份量係比較小,一個人輕鬆食晒,我完全唔想分比人食😂 見到咁綠都知好抹!蛋糕好濕潤,密度好高,帶有小小抹茶味,最主要的抹茶味係來自面頭同入面的抹茶cream🍵 cream好抺好滑,但可以再多d去填補左個窿窿佢🤭 入面仲有一舊抹茶麻糬,係比較拉
Cruising coffee
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.7/5

✅✅Matcha roll cake. roll cake控的我好開心!份量係比較小,一個人輕鬆食晒,我完全唔想分比人食😂 見到咁綠都知好抹!蛋糕好濕潤,密度好高,帶有小小抹茶味,最主要的抹茶味係來自面頭同入面的抹茶cream🍵 cream好抺好滑,但可以再多d去填補左個窿窿佢🤭 入面仲有一舊抹茶麻糬,係比較拉絲軟糯的質地,好難先扯得開🤪 一啖食晒所有元素正!但真係可以切得大舊小小😔

🆗Iced cappuccino. 唔識飲咖啡的我覺得OK😂 偏奶,唔覺係好酸個d☺️

佢地都有做一啲輕食,不過環境真係比較窄,所以平日去應該開心啲🤨 今次試個2款甜品都唔錯😆

2021-06-16 104 瀏覽
周日上午,純粹經過小店,打算嘗過Brunch,故沒有考慮All Day Breakfast。因為太Heavy。初次甫到,我便被那Menu內容吸引,他們售賣兩款Bagel,分別是Green Bagel和Fit-To-Gel Bagel 🥯 。兩款Badger都採用Sesame Bagel,軟硬適中。Fit-To-Gel Bagel塗滿牛油果他他醬、配上厚實的生菜、煙三文魚及滑蛋,不見油膩,但異常飽肚。友人點了Green Bagel🥯 ,蕃茄、牛油果配搭清新。其實,小店還主打手沖咖啡,咖啡豆選擇也不少。不過,我們這次還是嘗試Matcha飲品:Matcha Latte及Matcha Coffee。Menu顯示Matcha Latte採用「一保堂」抹茶粉。其實,與其他日本牌子又沒有太大分別⋯⋯可能我味覺比較差😮‍💨😮‍💨。至於,Matcha Coffee,抹茶配Espresso,甘味濃濃,出奇配合。整體來說,小店佈置簡約,但佔地太少,座位不多。要慢慢Hea,一定要選對時間。簡潔擺設抹茶飲品有驚喜。左面是Matcha Coffe,右面是Matcha Lattee。Fit-To-Gel Bagel

友人點了Green Bagel🥯 ,蕃茄、牛油果配搭清新。

簡潔擺設

Fit-To-Gel Bagel

Green Bagel

傳統拉花顯功架:奶泡企身!

玫瑰拉花,靚!

2021-06-10 1068 瀏覽
🛫Cruising Coffee☕️ 元朗近期有間新開嘅大熱打cafe睇相以為幾大下 但原來去到超細間下🤣睇黎大家都用左廣角鏡影😆 細得黎 裝修都幾靚 透光設計 天花有大大個店名嘅燈 ✈️cafe 主要提供輕食bagel scones 同蛋糕仔咁🍵🧀Matcha Basque burnt cheesecake ($54)(京都久丸小山園)蛋糕質地順滑 但抹茶味唔夠濃 得淡淡茶味🤪🍥Roll cake ($44)(靜岡焙茶)呢個蛋糕焙茶味反而幾出 入面啲cream 都幾滑 但可惜蛋糕質地有點”確喉” 食落去會漲住個口🤢而入面舊mochi 都唔夠煙韌 一pat 野嘅口感 令人失望😞☕️Cappuccino ($38)🍵Matcha Latte ($48)(一保堂 幾世之昔)呢個反而有驚喜 一飲就知用靚抹茶粉😋入口綿滑 飲完淡淨雅的茶味留係口腔雖然甜品質素有待提升但值得一讚係係店員服務好好 好熱情❤️我地企門口睇緊menu 時都主動邀請我地入去 又話介紹下menu 有咩👍🏻值得一讚😼 下次會試吓bagel 🥯
🛫Cruising Coffee☕️

元朗近期有間新開嘅大熱打cafe

(京都久丸小山園)
蛋糕質地順滑 但抹茶味唔夠濃 得淡淡茶味🤪

🍥Roll cake ($44)
(靜岡焙茶)

☕️Cappuccino ($38)
🍵Matcha Latte ($48)
(一保堂 幾世之昔)
呢個反而有驚喜 一飲就知用靚抹茶粉😋
入口綿滑 飲完淡淨雅的茶味留係口腔

2021-06-07
下午茶
2021-06-09 54 瀏覽
※Hojicha roll cake帶有期望黎試呢度嘅hojicha roll cake,可惜無預期中咁啱口味。焙茶味唔夠濃,而蛋糕亦都唔夠柔軟同濕潤,用叉吉落去要用啲力先分開到。而中間雖然有麻薯,但係可能雪得太耐,有少少硬,以致口感失色左少少。※Dirty 咖啡反而值得一讚!一開始飲落覺得酸度好高,但放多一陣,酸度減低左,nutty味愈黎愈出,亦變得順口!
Hojicha  Roll  Cake
※Hojicha roll cake

※Dirty
2021-05-25 1080 瀏覽
#pb食在元朗航空界咖啡店✈️終於去左最近元朗大熱Coffee shop😍 位置有少少偏僻 要搵一搵先得🤪 同埋佢都幾細 平時見人影相以為好大 點知原來得5-6張枱左右🤣 店內擺左好多植物 仲有大大個Cruising係頭上🥰 .食物選擇就算多 主要可以Bagel、甜品為主 另外有兩款鹹食😋 建議大家黎都係歎下咖啡、食下甜品🤪🔹Fit-to-gel Sesame Bagel🥯佢有兩款Bagel選擇 Green Bagel & Fit-to-gel Bagel😋 今次試左Fit-to-gel 好大個 好足料👍🏻 食半個都已經少少飽🤪 芝麻Bagel本身都好香 加埋煙三文魚、炒蛋、菜、牛油果莎莎醬 食落唔會好鹹好濃味🥰 🔹All-day Breakie❤️懶人之選🥰 平時All-day通常係牛角包 呢間轉左用Bagel 特別d😋 食落不過不失 味道唔算驚喜🤪🔹Hojicha Roll Cake🍰推介❤️ 捲蛋口感鬆軟 焙茶味夠濃😋 中間仲有嚿麻糬👍🏻 唯獨係覺得細件左少少🤪🔹Flat White☕🔹Iced Mocha☕.整體鹹食味道一般 但咖啡、甜食都幾好🥰 不過店內空間比較細 唔係太好意思坐
#pb食在元朗
航空界咖啡店✈️

🔹Fit-to-gel Sesame Bagel🥯

🔹All-day Breakie❤️

🔹Hojicha Roll Cake🍰

🔹Flat White☕
🔹Iced Mocha☕

整體鹹食味道一般 但咖啡、甜食都幾好🥰 不過店內空間比較細 唔係太好意思坐太耐🙈

Cruising Coffee
元朗元朗安寧路38號世宙商場地下4號舖
2021-05-24 124 瀏覽
因趕不上巴士回家進行zoom meeting, 打算在附近找間coffee shop 坐下先處理。找到了“你”。店員先問有甚麼喜歡的味道,她在眾多咖啡豆中選了幾款給我推介。 最後我選了一款果酸味較出的,以虹吸的方式處理。當溫度尚暖時, 酸味不太重,但當溫度下降時,酸味比較出,而且整個口腔也有一種果味包圍著。一邊下著雨,一邊品嘗,一邊進行zoom meeting。nice.店員還幫我解決了我的燃眉之急。 很窩心呢~

店員還幫我解決了我的燃眉之急。 很窩心呢~