2021-09-11 522 瀏覽
見到係太子嘅黃店,諗住嚟試下。打開門就比職員喝止,話企返出面. 我連有冇位都未知過左一陣,一位態度極差又黑面嘅員工出離話冇位,問佢大概等幾耐又hea答. 我地話唔等,佢即刻反白眼.

2021-09-05 335 瀏覽
今日拍拖❤️❤️因為要去太子還野💃🏻所以揀咗一間喺太子嘅Cafe😝上次老公揀嗰間都唔係太好食🤣所以都係等我自己嘅美食雷達出動❤️呢間有肉有素👍🏻👍🏻我就叫咗個北非焗蛋一上枱仲係熱辣辣出緊煙👍🏻👍🏻🔥呢個北非焗蛋都幾好食💃🏻但係真心3塊包唔夠喉🤣用匙羹撥開個面😝蛋黃係咁流出嚟👍🏻👍🏻肉醬好好食😝我覺得3包真係太少🙈真係重要嘅嘢要講幾次🤣🤣老公食嗰個Orzo都幾好食不過係個青瓜好似都有少少生🤣🤣但係成個配搭係好好食👍🏻你味奇怪係在於分開食係唔好食😎但夾埋一齊又好好食🤣野飲分別嗌咗呢兩杯超級清新🔥另一杯係好重朱古力味嘅咖啡😝

呢間有肉有素👍🏻👍🏻

野飲分別嗌咗呢兩杯

超級清新🔥
另一杯係好重朱古力味嘅咖啡😝
2021-09-04 343 瀏覽
第一次去cafe食嘢係真好食嘅!店面小小,但係每一道菜式都好特別,第二度食唔到南非焗蛋聽個名就知道係心機菜,配沙律同法包焗蛋入面有薯仔粒,粟米同鹹牛肉,上面有杏仁片翠玉瓜上面有好似米形狀嘅意粉,成個設計好似係瓜入面刮走啲囊,再釀入啲囊咁薯仔團用雜菌忌廉煮,十分淋+入味食落唔單止煙煙韌韌,而且好掛汁雞胸入面有芝士煙肉,食落一啲都唔鞋旁邊有粟米餅同水波蛋,本身乾身嘅餅加蛋漿嘅滋潤雞胸本身調味都已經夠,亦可以加 BBQ 醬嚟咗一次已經好鐘意呢間餐廳,有機會要再多啲嚟支持用心整嘢食嘅小店

南非焗蛋聽個名就知道係心機菜,配沙律同法包

焗蛋入面有薯仔粒,粟米同鹹牛肉,上面有杏仁片
北非焗蛋

米型粉

馬鈴薯團

薯仔團用雜菌忌廉煮,十分淋+入味
食落唔單止煙煙韌韌,而且好掛汁
烤釀焗雞胸

雞胸入面有芝士煙肉,食落一啲都唔鞋
旁邊有粟米餅同水波蛋,本身乾身嘅餅加蛋漿嘅滋潤
雞胸本身調味都已經夠,亦可以加 BBQ 醬

2021-08-28 275 瀏覽
同朋友行完街,隨便上網揀左間幾多好評嘅餐廳。果然係人氣cafe,都有人keep住黎。去到無位,可以留低電話等佢call你,可能係週末嘅關係,我地都等左接近45分鐘。Roasted Stuffed Chicken Breast平時食brunch食黎食去都係all day breakfast,今次試左佢地其中一個人氣dish,果然無令人失望。雞肉入面釀左菇同煙肉,加埋芝士焗,味道有層次,而且雞肉一啲都唔老,驚喜!Gnocchi口感好特別,食落有少許煙韌,個sauce就係正常嘅忌廉汁。雖然唔算驚喜,但都相當有水準。Refreshing tonic用青瓜新鮮窄,夏天飲好適合!Flat White - 幾好!推薦

Gnocchi

Refreshing tonic
用青瓜新鮮窄,夏天飲好適合!

Flat White - 幾好!

推薦
2021-08-28 1110 瀏覽
⛲️⛲️[DAWN]太子神隱系咖啡廳太子的橫街窄巷🚧近年開多了好多Cafe小店,各自發光發亮🌟,當中更不乏一些自家創作🧑🏼‍🎨料理🤩!今次朋友搵到呢間特色小店🛖,出名食一d 古靈精怪又少見的items😁!我哋就決定放棄order那些常見的All day或 Brunch😜,投入新世界😙……初初點餐時都會疑惑🧐,個 Pasta Menu📗裡嘅料理,除了主食🥓和配料汁醬🥣之外,點解都好像沒有明確食材😎嘅主角出現嘅呢🤔?🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🧙🏻‍♀️🍽 Gnocchi 馬玲薯團 HKD$98🥔🥔———————————————————小編見到隔離枱🪑食緊一個擺盤非常豐富🎊嘅烤腩豬肉🐷水波蛋夾包Brunch😍😍 … 心心眼之際,眼尾突然「納」到menu📒上出現坊間很少見的gnocchi 薯團波波😲!於是即刻決定😋!這店的gnocchi沒有出邊超市那膠膠地嘅感覺😙,而且掛上香得一陣陣的田螺忌廉汁😋!小編終於明白所謂主角是多餘的🤣,每一粒掛汁嘅薯團波波本身已經係自己嘅主角😎😎👍🏻!🍽 Witch 女巫 HKD$92 🧙🏻‍♀️🥣 —————————————
⛲️⛲️

[DAWN]
太子神隱系咖啡廳

🍽 Gnocchi 馬玲薯團 HKD$98🥔🥔
———————————————————

🍽 Witch 女巫 HKD$92 🧙🏻‍♀️🥣
—————————————
一個濃郁的蕃茄🍅紅菜頭凍湯,伴以鴦鴛🦆色的滑滑冷烏冬和冷蕎麥麵🍜,加上魷魚仔🦑和雜菌,剛剛好👍🏻👍🏻!整份料理都是凍食的,紅紅的湯底,似足在女巫的大鍋中🍵端出來一樣,味道很fresh😋!消解了☺️太陽伯伯☀️的魔熱💦!

☕️ Long Black HKD$36
————————————-
不得不讚呢間小店對咖啡☕️的誠意👍🏼!當小編點Long Black🖤的時候,原來還可以選擇偏果香味 (fruity)🍇的還是堅果香🌰的咖啡。由於小編不大喜歡帶酸的味道,所以就要了杯較深烘焙的堅果香🌰Long Black🖤了。

🧙🏻‍♀️DAWN
📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖

2021-08-19 344 瀏覽
最近頻頻出旺角太子多少年沒有在這片荒土遊蕩了或許離開尖沙咀對在下而言是一種好事?去看看其它地方走走去過的 未去過的路今晚的第二餐Dawn沒對比沒傷害跟剛才那間的感覺差遠了環境在下沒有很喜歡說真的走到門口時在下還猶豫了一下是否已經休息了明明來之前看了下資料現在距離關門時間還有一個半小時🤔Loading的時候旁邊有個路人直接走進去了噢原來是營業中 😑別怪在下有時笨笨的..馬鈴薯糰 Gnocchi $98這就是吸引在下來光顧的食物裡面混入了煙肉 白菌 洋蔥汁底是田螺忌廉有點太濃味之下加點一杯咖啡短笛 Piccolo Latter $35好幾天沒有飲咖啡了好像是..?應該是..😶因為最跟親愛的近見面的都不是早餐時間啊😐但為什麼早上才會想飲咖啡..🤔(自言自語的離題中..)這裡的咖啡味道沒有很濃奶味也不出眾大概是那薯糰真的真的太濃味了看來在下今晚需要“啤水”同時也好有效地讓在下不想去吃第三次晚餐剛找了餐廳就等下一次再來吧 😆相信在下以後會多去旺角太子和香港區的除了食暈九龍城外在下會繼續發掘好餐廳的 😋
最近頻頻出旺角太子
多少年沒有在這片荒土遊蕩了
或許離開尖沙咀
對在下而言是一種好事?
去看看其它地方

明明來之前看了下資料
現在距離關門時間還有一個半小時🤔
Loading的時候旁邊有個路人直接走進去了

原來是營業中 😑
別怪在下有時笨笨的..

馬鈴薯糰 Gnocchi $98

好像是..?
應該是..😶
因為最跟親愛的近見面的都不是早餐時間啊😐
但為什麼早上才會想飲咖啡..🤔
(自言自語的離題中..)
這裡的咖啡味道沒有很濃
奶味也不出眾
大概是那薯糰真的真的太濃味了
看來在下今晚需要“啤水”
同時也好
Dawn

這間位於太子但地方比較僻
而且餐廳門面毫不起眼,
不過一進店內就有一份廳悠閑自在的感覺
裝修有點小清新,牆上有一些簡潔的佈置食物種類不算多,但看到很有心思
Gnocchi馬鈴薯糰 ($98)
不是很多CAFE有售,覺得有點特別所以點了
個人都很推薦,
薯仔糰超級煙韌!煙煙靭靭的十分有咬口
煙肉碎粒加上香稠的忌廉汁一開始會感覺好漏好滯怕吃不完
但好神奇,會不經意的食完
如果一個人吃最後會很飽,分享更美味

Roasted Stuffed Chicken Breast 烤釀雞胸($112)不是平平無奇的雞胸肉 它中間夾了很多蘑菇
焗釀的雞胸一點都不會乾
還有粟米薯餅配一切就流出大量蛋汁的水煮蛋
添加了不少口感和層次
看似簡單但味道不錯

SourBomb ($40)💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受———————————————————記得Like.Share.Follow 💛
Dawn

這間位於太子但地方比較僻
而且餐廳門面毫不起眼,
不過一進店內就有一份廳悠閑自在的感覺
裝修有點小清新,牆上有一些簡潔的佈置
食物種類不算多,但看到很有心思

Gnocchi馬鈴薯糰 ($98)
不是很多CAFE有售,覺得有點特別所以點了

焗釀的雞胸一點都不會乾
還有粟米薯餅配一切就流出大量蛋汁的水煮蛋
添加了不少口感和層次
看似簡單但味道不錯

SourBomb ($40)
💛以上是以個人的喜好所作出分享和感受

———————————————————
記得Like.Share.Follow 💛
2021-08-01 492 瀏覽
喺冇特別預期嘅情況之下試咗呢個意粉 ($98)非常有驚喜可能因為餐牌上面淨係寫住’意粉‘咁普通嘅名所以唔太多人介紹過但係其實非常高質呢份用嘅係辣椒忌廉汁食落去感覺似食緊冬陰功味嘅忌廉汁有落辣椒但唔會太辣啲泰式香料味道好出配料仲有珍珠帶子 洋蔥 紅尖椒 洋蔥 加咗蟹籽增加左口感甜鹹辣味好平衡意粉嘅硬度適中推薦❤️.
喺冇特別預期嘅情況之下試咗呢個意粉 ($98)
非常有驚喜
甜鹹辣味好平衡
意粉嘅硬度適中
推薦❤️
意粉
今日透過同事介紹來了這間cafe,想不到很有驚喜!🥰🥰🥰💯💯💯👍🏻👍🏻👍🏻🔸眼看香港在這5年間愈來愈多cafe,感嘆是很多cafe都只做好裝修卻不做好食物。在香港要找到一間令人印象深刻的cafe真的不能再只靠裝修。慶幸能跟Dawn的老闆聊了一會兒,很欣賞他的一句說話「食物比華麗的裝修更重要」。🔸然言,Dawn絕對是我其中一間必定會再回頭的cafe。謝謝老闆和店員的用心,再一次證明了,用心製作的食物,客人是會感受得到的❤️💯🔸p.s. 今日天氣好熱,我點了一杯Espresso Tonic, 自問已試過接近十間不同cafe的, 這間的真的好好飲! 誠意推薦🤤🤤🤤💯🔸以下是My favourite dish之一!
🔸
以下是My favourite dish之一!

• 北非焗蛋
  • 馬鈴薯糰
閨蜜上次話夜晚想試呢間cafe,兩個傻仔行到一半先發現佢1800 last order。今次佢話想食brunch,即刻諗起呢間。天氣酷熱可能影響健康,我地行咗幾步路已經滴曬汗,嚟到呢間門面毫不起眼、但12點都未夠就去到已經full咗大半嘅cafe。cafe嚟講食物質素唔錯,菜式特別,走嗰陣仲要排隊添!;baked egg $92除咗三塊烘得香脆嘅法包,仲有流心蛋匿咗喺入邊。配埋芝士、蛋、薯仔、粟米、 咸牛肉同雜菌,味道似肉醬多利亞,不過口感層次更豐富。芝士有拉絲嘅效果, 頂層既蛋表面焗到微焦,整體食落酸酸甜甜,帶陣香草味道。我將啲醬搽上法包到食,但食剩好多醬,強烈要求要多兩塊法包呀!!!!!!!( ๑˃̶ ॣꇴ ॣ˂̶)♪⁺;latte $40咖啡有得揀fruity定nutty,我一如既往地揀nutty,飲到少少雲呢拿+hazelnut 味,奶味偏重呢。同場加映;oreo seasalt cheesecake $40;matcha latte $45

;baked egg $92

;latte $40

同場加映
;oreo seasalt cheesecake $40
;matcha latte $45
2021-07-11
2021-07-11 500 瀏覽
輕食早餐🐷烤豬腩肉$118🥚🥗🫓水皮蛋、蔬菜、夾包、柚子胡椒汁 這個要試試👍🏻,腩肉好似肉絲咁淋身,味道唔錯其實都飽肚😆🥐法式牛角包$48🥓🥚煙肉碎、蛋沙律煙肉碎比較燶比較熱氣,蛋沙律醬汁帶點帶酸,蛋份量相對比較少🍵Matcha latte $45☕️熱朱古力$45喜歡佢唔太甜😋💰8️⃣入到餐廳先找座位,再去櫃檯落單比錢,攞了號碼牌後會有服務員送餐來🌟地點好近花墟,估唔到這裡有間特色餐廳,行完花墟攰攰地來飲杯嘢hea吓都唔錯
輕食早餐

🐷烤豬腩肉$118
🥚🥗🫓水皮蛋、蔬菜、夾包、柚子胡椒汁
這個要試試👍🏻,腩肉好似肉絲咁淋身,味道唔錯
其實都飽肚😆

🥐法式牛角包$48
🥓🥚煙肉碎、蛋沙律
煙肉碎比較燶比較熱氣,蛋沙律醬汁帶點帶酸,蛋份量相對比較少

🍵Matcha latte $45
☕️熱朱古力$45
喜歡佢唔太甜😋

烤豬腩肉  &  法式牛角包
煙肉碎蛋沙律法式牛角包
2021-04-16
$260 (早餐)
烤豬腩肉  &  法式牛角包
2021-06-28 658 瀏覽
聽聞焗蛋係必食招牌菜 所以就想試試本身都未食過呢種焗蛋 都幾期待係咩味😊🔻北非焗蛋 $92材料有 粟米 薯粒 咸牛肉 菇類 頂層既蛋半生熟 表面焗到燶燶地剩係睇賣相已經流哂口水除此之外 蕃茄醬 蕃茄粒就咁食會有啲膩 配埋法包一齊食就岩岩好略嫌法包份量太小 唔蛋夠食隨碟仲有個幾清新既沙律小編都係第一次食 覺得味道唔錯🔻蒜片辣椒意粉 $98有4-5粒大蝦🍤 溫泉蛋呢個係辣炒意粉黎 幾香口幾開胃 唔算係好辣 食到小小辣既朋友可以試味道都係正正常常 意粉都幾彈牙

聽聞焗蛋係必食招牌菜 所以就想試試

幾香口幾開胃 唔算係好辣
食到小小辣既朋友可以試
味道都係正正常常 意粉都幾彈牙
2021-06-26 485 瀏覽
呢排食好多cafe 呢間算數一數二❤️食評可以總結為 個薯糰好食焗蛋都好食意粉仲好食🤤馬鈴薯糰 ($98)呢個dish其實唔係好多地方可以食到 我覺得佢個田螺忌廉汁幾特別 好香不過個汁稠身d 適合開心share 如果唔係會好漏另外個北非焗蛋 ($88)我鐘意佢嘅原因係第一下係有蛋漿同拉絲 而且唔鍾意食蕃茄嘅我覺得佢個蕃茄醬唔會好酸 同脆卜卜嘅蒜蓉包好夾🤤🤤🤤而蒜片辣椒意粉 ($98)佢外型唔係話好特別 但食落好香蒜味 而且撈埋溫泉蛋 個意粉唔dry好正🤪🤪會encore
呢排食好多cafe 呢間算數一數二❤️
食評可以總結為 個薯糰好食焗蛋都好食意粉仲好食🤤

馬鈴薯糰 ($98)

另外個北非焗蛋 ($88)
而蒜片辣椒意粉 ($98)
5 分鐘 (堂食)
2021-06-06 758 瀏覽
📍 Dawn主打多國菜式的cafeeee〰️有日嚟到太子 有人介紹呢間cafe好好食😋於是就試下,都有唔少人等,入面位置唔算多~ 裝修好似小房子咁😂 店員態度還好少西~菜式唔算多,仲要佢入邊好多嘢都係自助形式🤣 ———————————————————-🍝 意粉 $98首先叫咗個意粉,好彩佢個名真係咁叫😂😂 材料有珍珠帶子雜菌紅尖椒洋蔥金不換配辣椒忌廉汁~ 上咗賣相算係幾靚🥰不過食落口先知道原來係冬陰功味嚟嘅😂瞬間變咗fusion菜😱帶子都多,不過我就覺得冬陰功味太重遮左本身食材嘅味道🥺同埋好似唔太夾意粉咁😭🥪 北非焗蛋 $92英文係backed egg 2.0😂睇英文好過睇中文呢間嘢~ 好啦咁入面有咩呢!!有粟米薯粒鹹牛肉雜菌蔬菜番茄醬連蛋焗埋一碟之後比你配法包食嘅😚我第一次見呢種菜式,第一感覺係飽唔飽架係咪小食黎🤣 食落啲味偏淡但就冇話邊隻味零舍突出刺激到味蕾咁🥲,講真有種唔知自己食緊咩嘅感覺😂😂😂 但又熱辣辣幾惹味,配埋法包口感幾豐富😚🍝 馬鈴薯糰 $98呢味餸喺香港好少見到,唔係好多餐廳會整,非常特別👌🏻!!啲薯仔糰超級無敵煙韌~~~~勁好咬口呀😆😆同埋煙肉白菌洋蔥配埋田螺忌廉汁一
📍 Dawn
———————————————————-
🍝 意粉 $98

🥪 北非焗蛋 $92

🍝 馬鈴薯糰 $98
呢味餸喺香港好少見到,唔係好多餐廳會整,非常特別👌🏻!!啲薯仔糰超級無敵煙韌~~~~勁好咬口呀😆😆同埋煙肉白菌洋蔥配埋田螺忌廉汁一齊煮,係禾從未試過既味道🤣🤣🤣總之就係好味啦〰️如果去嘅一定要試下!巧!特!別!的!!!!❤️❤️

📍地址:

Dawn (太子)
太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖

去之前記得打定去先呀~~~~店員會係有位前10分鐘打俾你㗎😆
2021-05-11 909 瀏覽
見到依間cafe啲菜式唔係咁常見,睇到啲評價又幾好,所以決定黎試下!💕😋✨Gnocchi 馬鈴薯糰 $98🥔第一次試Gnocchi,煙煙韌韌,口質幾得意,但係配埋咁creamy 嘅忌廉汁有啲滯,但係整體黎講係值得一試!😚✨Baked Egg 2.0 北非焗蛋 $92 🍳🍞有芝士牛肉蕃茄粟米薯粒,同埋三隻流心蛋🥚,配埋焗脆左嘅toast食啱啱好。但係得3塊toast唔係好夠,建議加多一兩塊😌咁就啱啱好

✨Gnocchi 馬鈴薯糰 $98🥔

✨Baked Egg 2.0 北非焗蛋 $92 🍳🍞