.【 📍銅鑼灣|丹麥 轉角 遇法國 🇫🇷 風情 小餐館 】.Good vibe Sunday|難得嘅好天氣 出街遊走一下經過小餐館 門外小吧枱 下午3️⃣時多仍擠擁過半嘅客人.直覺話俾我聽|要試一試 🕵🏻‍♂️ #探店 #探店求食物.小餐館只有一位小姐姐在外場🤵🏻熱帶風情⛱️🏝️短恤|點餐 送菜 倒酒 🍺|一手包辦.回憶起 法國🇫🇷短居時|一位侍應🤵🏻‍♂️服務兩間餐館微黃燈色💡 座位不到20人|但整體佈置不錯.站在大門 就留意👀到|列出3️⃣排啤酒/杯架而酒精飲品 選擇也有好幾款▫️ 生啤 Draft Beer 🍺 ▫️ 泰啤 Thai Beer 🍻 ▫️ 紅酒 Wine 🍷▫️ 白酒 White Wine 🥂▫️ 健力士 ▫️ 威士忌 Whisky 🥃感覺晚上☝🏻 就變成小酒館.📝 3️⃣點時段|剛好係 🀄️ 早餐 午餐 下午茶 既黃金交叉點❌|選擇許多 但大姐姐推薦我🌟鐵板餐 Grilled Iron Plate 🍽️ 🌟班尼迪蛋 Breakfast 🍳 egg Benedict.1️⃣ 鐵板特選帶骨肉眼|Grilled Bone-in Ribeye配 蒜蓉汁 With Garlic Sauce|$135 ✴️ 等20分
【 📍銅鑼灣|丹麥 轉角 遇法國 🇫🇷 風情 小餐館 】
▫️ 健力士

▫️ 威士忌 Whisky 🥃
感覺晚上☝🏻 就變成小酒館
🌟鐵板餐 Grilled Iron Plate 🍽️
配 蒜蓉汁 With Garlic Sauce|$135 ✴️ 等20分鐘烹調
2️⃣ 煙三文魚班尼迪|Smoke Salmon Benedict|$56
3️⃣ 炸魚薯條|Fish & Chips|$44
等上菜時段|小小廚房卻不斷送餐|外邊亦有幾位等自取外賣🥡
🉐 肉眼扒 7️⃣成熟|火喉剛好 肉質鮮嫩 無血水
入口鬆軟|除蒜蓉汁 亦加入 泡菜&芝士🧀
泡菜酸 抵消 芝士濃|而 蒜蓉汁亦顯得溫和易入口
薯條拌泡菜芝士 也是一絕👍🏻
🉐 班尼廸蛋🍳|絕對係住5🌟星酒店🏨早餐必點
1️⃣ 半熟蛋黃 2️⃣ 香脆麵包 3️⃣ 綿花蛋白 4️⃣ 疊成層次分明
都是有一定技巧
👨🏻‍🍳 總結報告 👩🏻‍🍳
🉐📃性價比:8.9/ 10 😋
|多國菜|All Day Breakfast|扒房|酒吧|
—————————————————————
📬 Day & Night|銅鑼灣 Causeway Bay
地址:銅鑼灣加路連山道5號地舖
💈 MON-SUN| 12:00-21:00
Fish  &  chips
Fish  &  chips
2024-05-11 32 瀏覽
鐵板紐西蘭草飼牛柳(138hkd) 牛柳軟腍,蒜蓉汁🧄好香,上面有創意地加上木魚絲,真係第一次見,仲有多多芝士🧀份量適中,薯條熱辣辣,仲有少量菇,一個人的晚餐都可以好開心💕威士忌🥃(45hkd) 牛排配酒永遠都係咁幸福☺️用嘅都係大牌子,味道質素有保證~牛舌心串(45hkd)爽脆得嚟入面好軟腍,加上少少鹽味,呢個價錢食到有質素的牛舌心,cp值很可以👍🏻如果有肚量會想食兩串😂#foodiblum西式
鐵板紐西蘭草飼牛柳(138hkd)

威士忌🥃(45hkd)
牛排配酒永遠都係咁幸福☺️用嘅都係大牌子,味道質素有保證~

牛舌心串(45hkd)

#foodiblum西式
2024-05-11
2024-05-09 43 瀏覽
Day & Night🌞🌛位於銅鑼灣核心🌃,約朋友食飯都方便☺️,雖然落紅雨☔️都冇阻我要食牛扒嘅心❤️‍🔥!我哋叫咗鐵板紐西蘭草飼牛柳🥩medium cooked,牛質鮮嫩,入口即溶,牛味好夠😋!黑松露薯條新鮮熱辣脆卜卜🍟,醬汁先係重點,好香黑松露味~🌿香草白酒煮蜆🐚嚟講味道好香甜,蜆好大隻,煮到好入味!🤩仲叫咗兩杯啤酒,Stella Artois同Hoegaarden,同薯條食勁夾!😍
喺銅鑼灣除咗可以一嚐百年老店嘅餅店之外喺加路連山道都開始越開越多特別嘅餐廳而並唔係連鎖餐廳, 嗰度相對嚟講,遠離銅鑼灣嘅中心清靜得多😌食完嘢仲可以去附近嘅維園行一轉感受吓大自然嘅氣息。 😙而喺加路連山道就有一間性價比超高嘅西式餐廳就係Dad & night , 🤩就好似個名一樣,無論朝早定係夜晚都可以合適😍喺朝頭早嘅時候呢一度食班尼迪,又有營養而且配搭豐富,選擇可以有煙三文魚或者煙肉或者巴馬火腿甚至係食素嘅話就有牛油果蕃茄,😍另外仲有自選早餐同埋全日早餐去揀😙煙三文魚班尼迪— 🍳無論係早餐定係晏晝班尼迪都係一個幾唔錯嘅選擇,🍳而且營養高,底層嘅Muffin配埋煙三文魚同埋水波蛋上淋上一層最緊要嘅蛋黃醬。 🍳配搭非常之乾淨,而且味道極之濃郁。🍳切開一半蛋黃慢慢咁樣流出嚟為個味道增添層次, 煙三文魚風味濃厚,🐟而菠菜就好好咁樣中和晒咁多款嘅味道帶嚟清新嘅感覺🐟芝士漢堡配炸薯條— 🍔以一個$48嚟講,性價比係極之極之高, 厚嘅漢堡包再配上一層又係厚嘅漢堡扒,🍔喺廚房度新鮮咁樣煎好咗零舍香🥩再配埋經典嘅車打芝士片, 🧀簡單又熱辣辣嘅漢堡,咁就整好咗,配埋粗薯條,絕對係經典嘅美式漢堡🍔鐵板紐西蘭

喺朝頭早嘅時候呢一度

芝士漢堡配炸薯條

鐵板紐西蘭草飼牛柳— 🥩食得西餐,當然亦都唔少得有牛扒嘅選擇,牛柳最好嘅地方就係啖啖肉, 🥩五成熟嘅時候就係最正,中間嘅嫩紅色再加埋外層焦香咗嘅啡肉色就係最好嘅對比同時食出兩層唔同嘅肉質,🥩另外側邊就配埋芝士焗薯條又係非常邪惡嘅配搭,但係味道真係一流🍟

Day & Night
銅鑼灣加路連山道5號地舖
2024-05-04
10 分鐘 (堂食)
下午茶
  • 班尼迪
  • 牛柳
2024-05-05 108 瀏覽
放工後係附近搵食,見到呢間新開業的「Day & Night」,就一於去幫襯🤗餐廳裝潢雅致舒適,餐牌主打即叫即製的西式食物,有鐵板餐、意粉、小食及串燒等,飲品除左汽水外,亦有啤酒、紅酒及白酒等提供。鐵板餐方面有五款鐵板餐有牛扒、豬扒及羊扒等,可跟黑椒或蒜蓉汁🧄必食‼️鐵板紐西蘭草飼牛柳 $138上桌前已淋上醬汁,我選擇左蒜蓉汁🧄牛柳多汁肉厚,肉質軟腍適中,肉味相當濃郁,口感嫰滑無渣。而配菜炸薯條及蘑菇,仲加左芝士呀🧀整體非常惹味濃郁,擺盤賣相精緻👍🏻意式紅醬意大利粉 $68配海鮮 +$22「紅醬」是以大番茄為基底🍅,味道甘甜微酸的,加配左海鮮包括大蝦🦐、大蜆及魷魚🦑,海鮮夠足料,即時提升整體鮮甜味,口感又豐富。可樂 $15食鐵板餐飲番罐冰凍的可樂,解解膩😜

鐵板紐西蘭草飼牛柳 $138

意式紅醬意大利粉 $68
配海鮮 +$22

可樂 $15
食鐵板餐飲番罐冰凍的可樂,解解膩😜
可樂
2024-05-02
可樂
2024-05-02 100 瀏覽
銅鑼灣加路連山道新開小店「Day & Night」,餐廳裝修以沉實型格為主,餐牌貼在門外當眼處,一目了然。我便是被餐牌吸引到而進入餐廳了。⭐️鐵板紐西蘭草飼牛柳厚厚的牛柳,叫了5成熟,剛剛好,牛柳是牛肉品項中最嫩的,含脂量少,該店採用紐西蘭草飼牛柳,品質有保證!⭐️煙三文魚班尼迪好欣賞呢間嘅Benedict,唔膩,一切落去就有流心蛋配埋煙三文魚仲有醬汁,真係好鍾意!⭐️牛舌心串店長推介,即叫即燒,選用牛舌心部位厚切鹽燒,肉質柔韌軟嫰!
銅鑼灣加路連山道新開小店「Day & Night」,

⭐️鐵板紐西蘭草飼牛柳

⭐️煙三文魚班尼迪

⭐️牛舌心串
店長推介,即叫即燒,選用牛舌心部位厚切鹽燒,肉質柔韌軟嫰!
2024-05-02 303 瀏覽
Day & Night📍加路連山道5號地舖今日嚟到銅鑼灣shopping,行到攰想補充一下能量,見到商場內都是連鎖餐廳,想試下新野,就行返出商場,睇下有乜美食。行到加路連山道見有間新開既 Day & night,門前餐單個價真心抵食,響店員落力介紹下,我們就決定試下。叫個all day breakfast黎襯返放假既心情先,雞蛋提供有幾款煮法供客人選擇,我選了太陽蛋,店員特別介紹可以加點Parmesan Cheese落蛋度食,增加層次感,的確食到不同的風味,香腸外皮煎的香脆,煙三文魚質地鮮嫩,口感滑順,帶有淡淡既煙燻味,烤菇烤得剛好,食到爽嫩,好濃菇味,沙津菜好新鮮,個汁既酸甜洽到好處,薯餅,培根都唔錯。朋友見到鐵板餐唔過佰元,即刻叫返個試下。一上檯有驚喜,個黑椒汁響個鐵板滾動緊,薯條係新鮮炸起,唔錯,牛排唔係好厚嗰款,但都幾大塊,牛味濃郁,肉質嫩口,面鋪上木魚絲同有泡菜,幾有新鮮感。店內唔係好大,大概廿多個位,要讚一下店員非常友善客氣,同客人有講有笑,時刻關心客人的用餐體驗,是1個唔錯既用餐地方。
Day & Night
📍加路連山道5號地舖