2024-10-15 230 瀏覽
如果想放慢生活節奏,去一家氣氛很好的餐廳慢活,十分贊成來到 Day One Cafe 🖤🤍🖤🤍裝潢cool tone 的色調,配上健康的食物,我特別喜歡Keto All day breakfast!!Chill住的同時健康吃飯。還有慢煮雞胸意粉,高蛋白質的營養餐,雞胸相當鮮嫩!在觀塘聊聊天,慢活着10分推介!📍 Day One Cafe (駱駝漆大廈第三座) (觀塘)觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座6樓U01室#意式咖啡 #美食咖啡小资生活 #我的咖啡日记 #咖啡
如果想放慢生活節奏,
去一家氣氛很好的餐廳慢活,
十分贊成來到 Day One Cafe 🖤🤍🖤🤍
裝潢cool tone 的色調,
配上健康的食物,
我特別喜歡Keto All day breakfast!!
Chill住的同時健康吃飯。
還有慢煮雞胸意粉,
高蛋白質的營養餐,
雞胸相當鮮嫩!

在觀塘聊聊天,
慢活着10分推介!

觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座6樓U01室

#意式咖啡 #美食咖啡小资生活 #我的咖啡日记 #咖啡
2024-10-08 278 瀏覽
觀塘旺區中的健康之選,位於觀塘駱駝漆大廈中6樓,自成一角的Day one coffee。除咗係打工仔的健健康康選擇,亦係假日休閒,的好地方。當日係假日,打開Menu主食竟然有一半都係健康餐,適合喜蛋白質及生酮人士。另外,咖啡店的特色咖啡和甜品,都有不少選擇。我當日選吃了煙三文魚黑松露炒蛋牛油果酸種多士配柚子沙律。 一上枱黑松露味已經好香好吸引,炒蛋鋪係多士面包住其他食材上,脹卜卜擺放得非常靚。切開之後見到入面放滿煙三文魚及牛油果肉,啖啖足料,十分有層切。以餐飲價加配的飲品仲可以減$15,當日選了一杯焙茶鮮奶,焙茶味香而不過甜,拉花更係錦上添花。最後,以甜品作完美既結束。Affogato一直都係我至愛的甜品,雲呢拿雪糕配以香濃咖啡,底部更放有咖啡豆碎,十分有口感。臨走前,見到餐廳原本有做會員優惠,每日都有優惠禮遇,係附近返工及住既我馬上加入!

2024-10-05 315 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈有不同菜式既餐廳,位於6樓既「Day One Cafe✨」值得推薦,餐廳以西式美食為主,健康又美味,而每日有不同既會員優惠,沙律、意粉、薯條、咖啡等等非常多選擇。「傳統卡邦尼扁意粉」口感軟硬適中,配上香濃嘅煙肉粒及卡邦尼醬,味道豐富,非常好味。「蒜香欖油煙鴨胸翠肉瓜麵」,呢道菜非常健康,用咗香噴噴嘅蒜香欖油,搭配煙燻鴨胸,配上翠肉瓜作為麵條,既健康又美味,每一啖都充滿層次感。小食「煙三文魚牛油果芝士卷」,呢個小食亦係健康之選,煙三文魚配上牛油果同芝士,口感滑順,味道清新。如果你想試下美味又健康嘅西式餐點,記得去「Day One Cafe✨」啦!🍴😊

2024-10-04 277 瀏覽
以前喺觀塘返工,有時都會去Day One呢間駱駝漆黑白型格Cafe食lunch,自從轉咗工只有weekend會過嚟,發現原來佢哋有weekend Menu,無論主流西餐同生酮健康餐都有好多選擇。星期日約咗friend去觀塘party Room玩,就買個外賣上去一齊食,佢哋外賣包裝都好企理,放咗兩三個字都冇影響食物質素👍🏻傳統卡邦尼扁意粉 $92 採用粗粒煙肉油脂十足好鹹香,每一條意粉都掛上濃香蛋黃汁,面頭仲有芝士碎同香草,邪惡經典之選勁好食松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯 $118面頭勁多蟹肉,好滑好鮮甜,好多椰菜花飯同菇絲、洋蔥粒一齊炒,完全唔覺得有草青味,再加上香滑忌廉汁令佢質地唔削,都有幾分似飯粒煙三文魚牛油果醬芝士卷 $68西餐版花之戀,煙三文魚軟滑鹹香,包住清清地嘅牛油果同水牛芝士波波,配搭健康又好食

傳統卡邦尼扁意粉 $92

松葉蟹肉明太子炒椰菜花飯 $118

煙三文魚牛油果醬芝士卷 $68
2024-10-02 261 瀏覽
有時想食健康啲又唔想自己煮,就要搵下出面有咩健康既選擇,呢間cafe有一半既菜式都係低碳/高蛋白質既組合,啱哂做gym/要減肥既各位蜜汁燒春雞配薯蓉:燒春雞皮脆肉滑又啖啖肉,骨又易去,咸味啱啱好,薯蓉又好滑,抵食龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉:雖然唔係好食得出蕃茄味,不過龍蝦汁味係有既,有4隻蝦大大隻,感覺比出面既意粉少油同冇咁重口味,雖然佢唔係健康餐menu但都係幾健康既感覺焙茶鮮奶:估唔到有拉花,焙茶味濃不過偏甜,但係可以轉脫脂奶/植物奶減少脂肪,係個幾好既選擇呢到除左自家製既野食,仲有社交平台shop寄賣既bagel+蛋糕+咖啡豆,幾欣賞呢種小店互助既商業模式環境都幾闊落同乾淨,店員好nice又會係咁幫我地refill水,希望可以推出更多新既健康餐等大家有更多選擇
蜜汁燒春雞配薯蓉
蜜汁燒春雞配薯蓉
2024-10-01 220 瀏覽
🐷焗酱烧猪肋骨配薯蓉焗烤的猪肋骨很嫩很入味,搭配沙沙的薯蓉和皱皮酸甜小番茄(一起吃超香🍝传统卡邦尼扁意粉芝士控的最爱🥛焙茶鲜奶来hk一定要喝焙茶,烘过的茶叶香味更浓,和鲜奶搭就是世一
🐷焗酱烧猪肋骨配薯蓉
🍝传统卡邦尼扁意粉
芝士控的最爱
🥛焙茶鲜奶
来hk一定要喝焙茶,烘过的茶叶香味更浓,和鲜奶搭就是世一

2024-09-29 308 瀏覽
是日星期日放假 同老公行駱駝漆開倉 行到攰就入左呢間cafe chill下🤗揀左weekend menu一個A2同A5佢仲有一d高蛋白同生酮既餐揀 岩灑健身人士下次都想試下😍呢個黑松露蛋好好食!熟既程度岩岩好 配埋牛油果、煙三文魚同酸種多士好match!下次會想再encore~飲品跟主食可以減$15 叫左 桂花烏龍茶 同抹茶latte 茶味好濃郁 加左幾次水仲好濃!龍蝦汁鮮蝦扁意粉意粉硬度適中 有4隻大蝦 個龍蝦汁調味岩岩好 唔會死咸!成餐都好滿意 店員都好好服務!下次會再黎😍
是日星期日放假 同老公行駱駝漆開倉
行到攰就入左呢間cafe chill下🤗
揀左weekend menu一個A2同A5
佢仲有一d高蛋白同生酮既餐揀 岩灑健身人士下次都想試下😍

龍蝦汁鮮蝦扁意粉
意粉硬度適中 有4隻大蝦 個龍蝦汁調味岩岩好 唔會死咸!
成餐都好滿意 店員都好好服務!下次會再黎😍

• 煙三文魚黑松露炒蛋牛油果醬酸種多士配沙律
2024-09-27 229 瀏覽
今日去左觀塘駱駝漆6樓嘅樓上cafe食晚飯。餐廳黑白灰,裝修風格簡潔,座位都足夠,仲可以見到水吧枱沖咖啡同其他飲品。食物叫左慢煮澳洲肉眼配薯蓉。+ $30 沙律飲品 焙茶鮮奶沙律先到,份量正常,有羽衣甘藍,生菜,車厘茄等。蔬菜新鮮爽脆,沙律醬係檸檬醋醬,分開上,配新鮮沙律菜好夾,醬汁唔會太酸,食落配埋羽衣甘藍獨有嘅香味好清新。主食 慢煮澳洲肉眼配薯蓉(七成熟)擺盤型格,長方型碟裝上,扒已經切好,見到肉中間保持嫰紅顏色。配上簡單嘅鹽同黑胡椒作調味。肉眼咬落肉香味重,肉質軟嫰,鹽同黑胡椒份量啱啱好。店員都有提供鹽同黑胡椒,有需要都可以自行再調味。薯蓉配上燒車厘茄同秋葵,燒過嘅車厘茄咬開爆汁,好惹味。秋葵新鮮。薯蓉冇過多嘅調味,有順滑嘅口感,薯香味濃。焙茶鮮奶,焙茶淡香,配上牛奶口感幼滑。餐廳都氣氛唔錯,食物選擇都唔少,仲有crossover嘅甜品同健康餐得,幾多選擇~
今日去左觀塘駱駝漆6樓嘅樓上cafe食晚飯。

食物叫左慢煮澳洲肉眼配薯蓉。
+ $30 沙律
飲品 焙茶鮮奶

主食 慢煮澳洲肉眼配薯蓉(七成熟)

肉眼咬落肉香味重,肉質軟嫰,鹽同黑胡椒份量啱啱好。

店員都有提供鹽同黑胡椒,有需要都可以自行再調味。

薯蓉冇過多嘅調味,有順滑嘅口感,薯香味濃。

焙茶鮮奶,焙茶淡香,配上牛奶口感幼滑。

2024-09-27
2024-09-27 160 瀏覽
今日黎到官塘, 去左駱駝漆大廈到試下一間cafe,叫做Day One Coffee,環境好舒服,裝潢簡我地叫左2個意粉, 卡邦尼扁意粉,意粉煮得幾好,Q彈有咬口,卡邦尼既醬汁濃郁而且滑順,加埋有煎過既煙肉鹹香,真係好夠味。意粉又掛汁,食落好滿足然後係龍蝦汁蕃茄鮮蝦扁意粉,龍蝦汁都算濃郁,有淡淡既海鮮香味,同蕃茄既酸甜配合得好好好。扁意粉既口感非常好,吸滿左醬汁,每一啖都係蝦味。蝦新鮮彈牙,令人食得津津有味,整體搭配得宜,真係好有水準我地另外仲加左酸種面包,呢個面包外酥內軟,咬下去有一種獨特的酸味,搭配埋蜜糖係上面,味道更上一層樓黎到Cafe,點可以唔試佢既咖啡,我地叫左杯Hot Latte,佢仲有得揀nutty同furity,係用兩隻唔同既咖啡豆,我叫左nutty,咖啡有烘焙香,奶泡滑順,唔錯!總括來講,呢到既野食好食,坐既環境好舒適,會推薦比週未想搵個地方chill下既大家

2024-09-21
2024-09-27 181 瀏覽
位於觀塘工廠區的 Day One Cafe,除了是忙碌工廠區內的一隅靜謐之地,更是一個讓味蕾嘗遍創意料理的好去處。這裡的環境簡約而舒適,適合聚會或單獨享受一杯咖啡。或健康之選#### 龍蝦汁番茄鮮蝦扁意粉這道意粉以蝦和濃郁的龍蝦汁為主角,讓人一試成主顧。意粉的口感柔滑,與龍蝦汁的濃厚完美結合,帶來了海鮮的鮮甜味。番茄的酸甜平衡了龍蝦汁的濃郁,讓整個菜式更具層次感。蝦在煮制時保留了彈性,令人每一口都感受到海洋的味道。#### 明太子蟹肉椰菜花飯接下來是明太子蟹肉椰菜花飯,這道菜的創意令人驚喜。椰菜花的米飯替代了傳統的白米,既健康又富有嚼勁。明太子的鮮香和蟹肉的鮮甜交融,為這道菜增添了豐富的風味。每一口都能感受到明太子的咸香,搭配蟹肉的細膩口感,讓人感受到海洋的氣息。這道菜不僅顏色鮮艷。#### Cappuccino最後,讓我來談談他們的 cappuccino。這杯咖啡的拉花工藝非常精美,展現了咖啡師的高超技藝。咖啡的濃郁香氣撲鼻而來,口感絲滑,泡沫輕盈而不膩。每一口都是對味蕾的享受,既能提神又能讓人心情愉悅。搭配剛剛品嚐的美食,這杯 cappuccino 真是完美的結尾。

#### 龍蝦汁番茄鮮蝦扁意粉

#### 明太子蟹肉椰菜花飯

#### Cappuccino

2024-09-26 132 瀏覽
黎駱駝漆入護膚品,行過見到新餐廳,拉埋朋友仔入去試吓環境舒適地方闊落,侍應有禮貌服務周到, 叫咗嘅幾個餐點都做得唔錯👍招牌蒜香橄欖油煙鴨胸翠玉瓜麵All day breakfast 焙茶拿鐵Espresso tonic蒜香翠玉瓜麵係必食推介,勁重蒜香,好香口,夾埋清爽嘅翠玉瓜麵平衡返油膩嘅感覺同埋佢嘅煙鴨胸做得非常出色,厚切不特止,而且煎得非常香,未食已經聞到超香,食落口有鴨胸嘅油香,但唔會太油膩,好有驚喜飲品方面,杯焙茶latte對我嚟講有少少甜,不過自己比較淡口,好在佢嘅焙茶味係好夠👍朋友話杯Espresso Tonic幾好飲,夏天想飲咖啡又想有少少氣gur 下,真係幾唔錯,下次嚟一定要試
黎駱駝漆入護膚品,行過見到新餐廳,拉埋朋友仔入去試吓

招牌蒜香橄欖油煙鴨胸翠玉瓜麵

All day breakfast

焙茶拿鐵

Espresso tonic

原來觀塘駱駝漆工廈入面除咗有小店都有餐廳㗎喎今日喺駱駝漆買嘢 意外發現入面都有啲Cafe選擇餐牌入面除咗Cafe常見嘅意粉 沙律 咖啡類最令我驚喜嘅係有翠玉瓜麵同椰菜花飯而且食材配搭同調味都好吸引健康得嚟唔會口淡淡我哋分別點咗明太子蟹肉椰菜花飯同煙三文魚牛油果沙律明太子汁似乎有落咗忌廉食落非常香滑Creamy加埋明太子嘅鹹香 食到唔會覺得係低卡嘅椰菜花飯不知不覺咁食得輕盈沙律正常 新鮮想特別稱讚嘅係沙律醬嘅配搭口味偏甜而清爽 唔係好濃密個種醬好對我嘅口味等外賣嘅同時 比Cafe嘅甜品吸引咗呢度除咗有蛋糕之外,都會有牛角包窩夫同埋Tiramisu我哋點咗一下Tiramisu 整體酒味甘醇 絕對唔會甜 配搭埋焦糖脆餅 一流
原來觀塘駱駝漆工廈入面除咗有小店都有餐廳㗎喎

想特別稱讚嘅係沙律醬嘅配搭
口味偏甜而清爽 唔係好濃密個種醬
好對我嘅口味

等外賣嘅同時 比Cafe嘅甜品吸引咗
呢度除咗有蛋糕之外,都會有牛角包窩夫同埋Tiramisu

我哋點咗一下Tiramisu
整體酒味甘醇 絕對唔會甜
配搭埋焦糖脆餅 一流

2024-09-19 150 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈又開左間cafe, 上網睇佢話有適合生酮飲食嘅食物,所以就嗌咗外賣同屋企人試吓,整體都幾好食,食物都幾有特色。龍蝦汁番茄鮮蝦扁意粉意粉煙煙韌韌,唔會太軟啱啱好。龍蝦汁嘅味道都幾重,所以醬汁偏Creamy不過佢再加埋蕃茄就啱啱好。Creamy之餘,酸酸尾尾,蝦都有好多隻,所以個醬汁都好有蝦味,而且份量都大。招牌蒜香橄油煙鴨胸翠玉瓜麵呢個就係比我個生酮飲食朋友試嘅,用翠玉瓜做麵條,食落去好清新。咬落去有口感,翠玉瓜都好,配合到蒜香味!煙鴨胸都有好多舊,加咗少少蒜油嘅醬汁,好香口之餘仲有鴨香味!氣炸香烤雞翼雞翼香辣,調味非常足夠,唔會太過油膩,仲有五隻添,夠晒大份,鍾意食辣嘅朋友一定啱!整體來講,食物嘅質素都唔錯,份量都足夠,我見佢仲有啲健康餐沙律同埋生酮飲食嘅嘢。雖然嗌外賣但係溫度同嘢食質素都keep 到。

龍蝦汁番茄鮮蝦扁意粉

招牌蒜香橄油煙鴨胸翠玉瓜麵

氣炸香烤雞翼

2024-09-11
2024-09-17 182 瀏覽
每次到觀塘駱駝漆大廈都係好多人,行街前先醫飽個肚先,今日搵咗6樓呢間Day one cafe食下西餐。環境都算安靜舒服,至少空間夠,不會太壓迫。食物款式夠簡約清新,都係食意粉、沙律菜之類,不會太複雜,非常適合追求健康簡單的朋友。叫了一個現時時興的黑松露椰菜花飯,把椰菜花切到好像米一樣size 的炒飯,加入黑松露洋蔥,入口非常香,黑松露味道十分濃厚,配上爽脆鮮蝦,每啖飯都很爽脆,這個飯其實一粒米的成份都冇,只有椰荼花,但卻十分飽肚!另一個慢煮雞胸牛油果沙律,雞胸嫩滑、牛油果沙律菜新鮮,是一個健康的菜式。配合2杯顏色美觀的草莓乳酸梳打及雜梅沙冰,完滿的一餐!
環境都算安靜舒服,至少空間夠,不會太壓迫。

配合2杯顏色美觀的草莓乳酸梳打及雜梅沙冰,完滿的一餐!
2024-09-01
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 黑松露椰菜花飯
2024-09-17 171 瀏覽
📍Day One Cafe (觀塘 - 駱駝漆大廈)友人呢幾日開展左佢嘅減肥大計,於是就揀左間有得食健康啲嘅餐廳,去到睇menu發現連生酮人士都照顧到。坐低左之後,隔離枱都有問有無啲素食餐,咁侍應就表示肉類可以分開上比佢同枱食肉嘅人食。🩵Drink - Mocha ($48)Set drink price (-$15 = $33)🩵 Espresso Tonic ($42)Set drink price (-$15 = $27)每日晏晝同事都飲嘅咖啡🤣 今日就推介左友人試下,精華係上層d bubble💕 煙三文魚忌廉扁意粉🍝 ($108)放盤好靚 有個煙三文魚花材料入面就有啲菇、洋蔥🧅咁一齊炒我就鐘意佢啲忌廉汁唔會太多,但啲意粉又唔會好乾💕招牌蒜香橄欖油煎鴨胸翠玉瓜麵 ($92)友人見佢係翠肉瓜麵咁得意就叫左黎試我就偷左小小試我覺得個麵好爽脆,連啲汁一齊食都似食緊平時嘅蒜香意大利麵💕朱古力醬牛角包窩夫🧇配朱古力雪糕🍦我最愛嘅甜品,最近終於瘦返啲,我可以獎勵自己食返個窩夫餐廳煮緊嘅時候就已經聞到個陣牛油香🧈一出爐就即刻食嘅野,當然特別好食同脆卜卜啦正常份量,食完飯食就岩岩好啦間餐廳同其他
📍Day One Cafe (觀塘 - 駱駝漆大廈)

🩵Drink - Mocha ($48)
Set drink price (-$15 = $33)

🩵 Espresso Tonic ($42)
Set drink price (-$15 = $27)

💕 煙三文魚忌廉扁意粉🍝 ($108)
放盤好靚 有個煙三文魚花
材料入面就有啲菇、洋蔥🧅咁一齊炒
我就鐘意佢啲忌廉汁唔會太多,但啲意粉又唔會好乾

💕招牌蒜香橄欖油煎鴨胸翠玉瓜麵 ($92)
友人見佢係翠肉瓜麵咁得意就叫左黎試
我就偷左小小試
我覺得個麵好爽脆,連啲汁一齊食都似食緊平時嘅蒜香意大利麵

💕朱古力醬牛角包窩夫🧇配朱古力雪糕🍦
我最愛嘅甜品,最近終於瘦返啲,我可以獎勵自己食返個窩夫
餐廳煮緊嘅時候就已經聞到個陣牛油香🧈
一出爐就即刻食嘅野,當然特別好食同脆卜卜啦
正常份量,食完飯食就岩岩好啦

間餐廳同其他舖頭有合作寄賣
門口嘅櫃有Bagels 同 cheese cake 🍰