呢間寵物友善ᴄᴀꜰᴇ無論係環境定係食物都做得好出色 空間感夠大定價唔會太進取 食得出啲嘢食好有心思♡泰式辣肉碎金不換煎蛋飯 $𝟫𝟤呢個係招牌菜!估唔到ᴄᴀꜰᴇ都有咁特別既飯食加埋個辣辣地既肉碎同煎蛋都好好食🤤♡香煎帶子明太子意粉 $𝟣𝟢𝟤忌廉汁配明太子真係好絕配配埋帶子就真係啱啱好呢個價錢做到ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ真係好抵食嘢飲仲可以半價🙂‍↕️♡蜜汁雞扒沙律 $𝟫𝟤減肥嘅朋友就可以考慮叫呢個沙律係高蛋白質餐🤣雞扒嘅份量勁多 基本上兩個人食都夠食沙律嘅份量都唔少配埋柚子醋或者芝麻醬食落去就超開胃♡ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ( ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ+$𝟤𝟪)呢個蘿蔔蛋糕係我食過其中一個好出色嘅ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ 🥕佢嘅蘿蔔味同埋蛋糕勁夾而且ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ嘅份量都啱啱好食落去濕濕地唔會太過乾身🍰真係會想為咗佢再返返嚟食♡ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ& ʀᴏꜱᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ比較ꜰʀᴜɪᴛʏ 既咖啡加埋靚靚既拉花人都開心ᴅ🙂‍↕️ʀᴏꜱᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 係超好飲!凍熱都正🌹
定價唔會太進取 食得出啲嘢食好有心思

減肥嘅朋友就可以考慮叫呢個沙律
係高蛋白質餐🤣
雞扒嘅份量勁多 基本上兩個人食都夠食
沙律嘅份量都唔少配埋柚子醋或者芝麻醬食落去就超開胃

♡ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ( ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ+$𝟤𝟪)
佢嘅蘿蔔味同埋蛋糕勁夾
而且ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ嘅份量都啱啱好
食落去濕濕地唔會太過乾身
🍰真係會想為咗佢再返返嚟食

♡ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ& ʀᴏꜱᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ
比較ꜰʀᴜɪᴛʏ 既咖啡加埋靚靚既拉花人都開心ᴅ🙂‍↕️
ʀᴏꜱᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ 係超好飲!凍熱都正🌹
2025-05-13 70 瀏覽
🥣應該係第四次黎食。之前都食過蜜汁雞扒,好好味,仲有all day breakfast 大大份。今次試左個帶子明太子意粉。汁底好好味啊。飲食期間好relax好enjoy。環境係休閒風格。
3K
2025-05-06 66 瀏覽
今時今日好多餐廳都歡迎主人跟竉物一起共享空間,尤其西貢區。呢間 Cafe店主一定好喜歡狗狗,牆上壁報板貼滿狗狗相片。多溫馨啊!煙三文魚鮮果沙律沙律菜非常新鮮翠綠。配以雜果,清甜多汁。絕對係夏天消暑開胃菜式。三文魚肥美,健康之選。芝士火腿牛角包稍微烘熱,醇香的芝士和火腿味道更為突出。牛角包質感酥化不油膩。檸檬撻味道酸酸甜甜,散發出清新感覺。撻皮底十分鬆脆。玫瑰咖啡隱隱約約嘅玫瑰花香,怡神。跟咖啡好夾。
今時今日好多餐廳都歡迎主人跟竉物一起共享空間,尤其西貢區。

煙三文魚鮮果沙律
三文魚肥美,健康之選。

芝士火腿牛角包
稍微烘熱,醇香的芝士和火腿味道更為突出。
牛角包質感酥化不油膩。

檸檬撻
味道酸酸甜甜,散發出清新感覺。
撻皮底十分鬆脆。

玫瑰咖啡
隱隱約約嘅玫瑰花香,怡神。
跟咖啡好夾。

2025-05-06
西貢多咗好多Cafe,我哋最後揀咗一間以鹿做主題嘅cafe,chill得嚟又坐得舒服😎🐥明太子雞翼 $78等咗20分鐘,終於等到明太子雞翼🤩雞翼有醃過而且有啲甜甜地嘅蜜糖味。雞翼嘅肉質好淋,但明太子味唔算好突出,個人覺得就咁無骨雞翼已經足夠👍🏻🍝黑松露野菌忌廉意粉 $96黑松露味好濃,意粉上面鋪滿野菌,野菌嘅份量好多。意粉嘅軟硬度都啱啱好,好彈牙,亦好掛汁,一啖野菌一啖黑松露忌廉意粉,意粉包裹住野菌嘅甜味,值得一試推介😍😋🍹Lychee Ice Tea $49用一個鹿嘅竹籤拮住三粒荔枝嘅冰茶,好可愛😍冰茶唔會太甜,正常啱啱好👍🏻☕️Hot Hojicha Latte $48焙茶味好濃,鍾意焙茶嘅你千祈唔好錯過😋

🐥明太子雞翼 $78

🍝黑松露野菌忌廉意粉 $96

🍹Lychee Ice Tea $49

☕️Hot Hojicha Latte $48
焙茶味好濃,鍾意焙茶嘅你千祈唔好錯過😋

午餐
  • 黑松露野菌忌廉意粉
二訪呢間愛店cafe,不過係西貢所以未必成日方便去到🥲店員consistently服務好好,好貼心出面嘅位置又pet-friendly,坐下chill下好幸福兩次都覺得有種歲月靜好嘅實在感꒦ິ^꒦ິ坐出面影嘅食物相靚到唔洗點filter佢嘅lunch set性價比一流,咖啡半價,+$28仲有蛋糕🍰✧ 香煎帶子明太子意粉 ✧ 蜜汁雞扒沙律✧ 黑松露忌廉野菌意粉✧ 泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯主食特別鍾意佢個明太子意粉同雞扒沙律上次食過好鍾意個雞扒沙律,今次一行五人兩狗叫咗兩份😬大愛佢嘅carrot cake同玫瑰咖啡,冷熱都好飲我搵到我人生rose latte啊💕
二訪呢間愛店cafe,不過係西貢所以未必成日方便去到🥲
店員consistently服務好好,好貼心
兩次都覺得有種歲月靜好嘅實在感꒦ິ^꒦ິ
坐出面影嘅食物相靚到唔洗點filter

✧ 香煎帶子明太子意粉
✧ 蜜汁雞扒沙律
✧ 黑松露忌廉野菌意粉
✧ 泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯

主食特別鍾意佢個明太子意粉同雞扒沙律
上次食過好鍾意個雞扒沙律,今次一行五人兩狗叫咗兩份😬

大愛佢嘅carrot cake同玫瑰咖啡,冷熱都好飲
我搵到我人生rose latte啊💕

2025-04-27 22 瀏覽
西貢有好多Cafe,但食過呢間後鍾情呢間😍環境食物都很好,推介推介。不論坐係餐廳內,或者坐係室外位置,環境都很舒適。今日天氣唔太熱,選擇坐係室外,很Chill。要講講,到店惠顧,每個細節都能完全感受到Cafe的誠意。食完後很滿足😊泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯 原本係Cafe唔會想叫飯食,但見網上咁多人推介呢間Cafe既泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯,所以都想試一試。食過後又會推介大家食呢個飯,真心好食。金不換味道出,煙三文魚鮮果沙律因為我同朋友都唔係食太多野,但又想試多D野,所以叫咗一份沙律。沙律上檯時好有驚喜,顏色好靚,未食前都可以欣賞一下。而沙律的顏色也突顯煙三文魚和鮮果蔬菜都好新鮮,加埋少少酸甜醬汁,好開胃,睇得出即使係沙律都是有心機製作。提拉米蘇芝士蛋糕喜歡Tiramisu的我,當然要試試,店的Tiramisu完美結合了咖啡和芝士的香味,口感絲滑,令人回味。意式泡沫咖啡咖啡完全結合了濃郁咖啡、絲滑奶泡,好飲😋

泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯

煙三文魚鮮果沙律

提拉米蘇芝士蛋糕

意式泡沫咖啡
咖啡完全結合了濃郁咖啡、絲滑奶泡,好飲😋

2025-04-18 46 瀏覽
去咗西貢hea咗半日,真係好relax 揀咗間舒適嘅coffee shop,有室內外座位,可以好好慢活一下😌✨All Day Breakfast $124+$10 轉咗bagel🥯 /可以轉大牛角包🥐ADB有薯餅、太陽蛋、茄汁豆、煙肉🥓蘑菇🍄‍🟫煙三文魚、腸仔同水果杯,勁豐富✨泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯 $96肉碎份量十足!香辣惹味,配上白飯或者用生菜包住食都好吸引🤩仲有粒靚靚太陽蛋,滋味滿足!✨蜜汁雞扒沙律 $96雞扒大大塊,煎得外脆內嫩,入口好juicy配上爽脆嘅沙律菜,好清新✨Iced Chocolate $49朱古力味香濃,入口吾會過甜

去咗西貢hea咗半日,真係好relax

✨All Day Breakfast $124

+$10 轉咗bagel🥯 /可以轉大牛角包🥐

✨泰式香辣肉碎金不換煎蛋飯 $96

✨蜜汁雞扒沙律 $96
雞扒大大塊,煎得外脆內嫩,入口好juicy
配上爽脆嘅沙律菜,好清新

✨Iced Chocolate $49
朱古力味香濃,入口吾會過甜
2025-03-20 334 瀏覽
前幾日見咁好太陽帶咗我隻愛犬出街,久違地嚟到西貢放鬆一下。搵咗間coffee shop,坐喺室外位置,嘆返個美味嘅brunch,享受難得嘅悠閒時光,感覺好chill好舒服ღ白汁蟹肉意粉 $96蟹肉鮮美,意粉質感爽口,搭配清爽嘅白汁,食落一啲都唔膩,入口好清新ღ蜜汁雞扒飯 $96蜜汁雞扒外焦內嫩,配上香噴噴嘅飯,仲跟埋新鮮嘅沙律菜,完美嘅組合令人心滿意足還加了兩粒煎雙蛋,好吸引🤩ღMatcha latte +$24有靚靚拉花,加上香濃嘅抹茶香氣,口感絲滑冇苦澀味ღLychee Soda +$25荔枝梳打涼浸浸,入口清新又解渴ღChocolate Cake +$28朱古力味道香滑濃郁,甜蜜嘅滋味令整個早午餐畫上完美嘅句號
前幾日見咁好太陽

ღ白汁蟹肉意粉 $96

ღ蜜汁雞扒飯 $96

還加了兩粒煎雙蛋,好吸引🤩

ღMatcha latte +$24
有靚靚拉花,加上香濃嘅抹茶香氣,口感絲滑冇苦澀味

ღLychee Soda +$25
荔枝梳打涼浸浸,入口清新又解渴

ღChocolate Cake +$28
朱古力味道香滑濃郁,甜蜜嘅滋味令整個早午餐畫上完美嘅句號
位於西貢既Deer Coffee,咖啡店環境舒適,充滿悠閒氣息,好適合朋友聚會或者單獨享受一杯好咖啡。牛油果多士多士外脆內軟,搭配熟透牛油果,口感滑順,味道清新。香煎帶子明太子意粉意粉煮得剛好,口感彈牙。帶子煎得金黃酥脆,裡面鮮嫩多汁,搭配鹹香明太子,味道鮮明又開胃。Muffin Banana鬆軟Muffin,散發濃郁香蕉甜香味,搭配少許堅果,增加口感層次,實在係完美下午茶既好選擇!Hot Rose Latte咖啡香與玫瑰花香融合得恰到好處,搭配滑順奶泡,飲落帶種柔和甜味,面頭灑上玫瑰碎花,好適合影相打卡!New York Cheese Cake奶香濃郁,口感綿密,底部餅乾好香脆,與柔滑芝士形成對比,令人回味無窮。Deer Coffee地址: 西貢市場街25號地舖
牛油果多士
多士外脆內軟,搭配熟透牛油果,口感滑順,味道清新。
香煎帶子明太子意粉
Muffin Banana
Hot Rose Latte
New York Cheese Cake
Deer Coffee
地址: 西貢市場街25號地舖
2025-02-24 452 瀏覽
今日學完波就落咗西貢食lunch, 睇咗好多間都好多人。見到呢間岩岩有位就去試試啦。我同友人叫咗個黑松露野菌忌廉意粉,經歷芝士漢堡,叫咗杯凍朱古力同一杯熱玫瑰咖啡,最先到嘅係飲品,杯熱玫瑰咖啡好有驚喜,好有玫瑰香又有少少甜同咖啡好夾黑松露野菌忌廉意粉好香又creamy, 意粉掛汁一齊食一流,份量好足。最後就係個burger, 好juice, d汁多到流出嚟,好好食。不過單叫個burger 就唔包薯條,要另外再28。單食個burger 如果係女仕食都夠男仕可能差啲啲。

最後就係個burger, 好juice, d汁多到流

2025-02-22
放假去咗西貢嘅 Deer Coffee✨咖啡店環境靜謐,好適合放鬆心情❣️佢哋主打嘅食物同飲品都好有水準,今次試咗幾樣,全部都好出色,同朋友都食得好開心😬🔹黑松露野菌忌廉意粉意粉煮得岩岩好,口感滑順,搭配濃郁忌廉醬,散發黑松露香,味道層次分明。每一啖都充滿松露獨特風味。🔹蜜汁雞扒沙律新鮮沙律菜,色彩繽紛,食落相當清爽。雞扒經過蜜汁醃製,外層微焦,肉質嫩滑,帶有甜味。搭配兩款沙律醬,提升味道層次,係一個健康又好味嘅選擇。🔹Hot Latte咖啡香濃可口,口感順滑,散發咖啡豆香氣,搭配綿密奶泡,味道十分平衡。🔹Chocolate Cake內裡濕潤,朱古力味濃郁,每一啖都感受到濃厚朱古力香,口感綿密,甜而不膩。🔹Muffin Banana香蕉鬆餅外脆內軟,香氣四溢,散發濃郁香蕉味,質感輕盈,搭配少許果仁,增添口感。Deer Coffee✨📍西貢市場街25號地舖

🔹黑松露野菌忌廉意粉

🔹蜜汁雞扒沙律

🔹Hot Latte

🔹Chocolate Cake

🔹Muffin Banana

Deer Coffee✨
📍西貢市場街25號地舖
平日我愛到cafe坐坐,喝著咖啡,享受慢活的感覺。這天和bff來到西貢碼頭,發現這裏有不少cafe,當中充滿小清新氣息的而Deer Cafe就是其中一間。白汁煙三文魚意粉三文魚份量挺多,肉質嫩滑,魚油甘香,而意粉有香草、忌廉及牛油味,口感彈牙,掛上白汁後,味道超讚。蜜汁雞扒飯推介!雞扒超級大塊,雞皮微脆,帶有淡淡焦香,內層雞肉嫩嫩的,充滿蜜糖甜香,伴飯一流。Carrot Cake & Blueberry Cheese Cake紅蘿蔔蛋糕味道溫潤甜蜜,沒有任何草青味,相反,可以吃到紅蘿蔔的甘甜及肉桂味,加上蛋糕內放了合桃粒,口感豐富;藍莓芝士蛋糕上放了厚厚的藍莓果醬,每一口都有濃郁莓味及芝士香。 Caramel Latte & Rose Latte蛋糕配上咖啡,絕對是慢活人生的最佳享受。焦糖拿鐵香甜醇厚,口感綿密細膩;Rose Latte入口先是玫瑰幽香,隨後是咖啡味及奶香,層次感極重。

平日我愛到cafe坐坐,喝著咖啡,享受慢活的感覺。

白汁煙三文魚意粉

蜜汁雞扒飯

Caramel Latte & Rose Latte

難得平日有一天假期不用上班,趁着好天氣到西貢走走 下午一點來到西貢海旁的這間 deer coffee,感覺環境不錯,決定試試 我們點了兩份午市套餐,可以優惠價加埋飲品柚子茶:少少甜,唔會掩蓋咗茶味,清清地又潤喉白汁蟹肉意粉:蟹肉份量好多,鮮味有點被胡椒味蓋過,記得撈吓啲意粉,因為白汁喺晒個底,撈勻會好味好多Matcha latte: 拉花拉得好靚,綠茶味都夠濃郁,奶泡又夠滑煙三文魚鮮果沙律:因為覺得兩份澱粉質太Heavy,所以叫咗一份沙律,份量幾慷慨,煙三文魚和鮮果蔬菜都好新鮮,加埋少少酸甜醬汁,好開胃New York cheese cake: 是日和朋友預祝生日,沒有訂位,即興來到這間餐廳,店員好好人,幫我寫咗 happy birthday message,仲寫得好靚,我哋都食得好開心,覺得呢度好舒服,下次到西貢都會再來
難得平日有一天假期不用上班,趁着好天氣到西貢走走

我們點了兩份午市套餐,可以優惠價加埋飲品

柚子茶:少少甜,唔會掩蓋咗茶味,清清地又潤喉

2025-01-15 486 瀏覽
☕️唔知大家放假有冇已經去到唔知去邊度好嘅煩惱好想搵一個避世嘅好地方遠離繁囂搵一間咖啡店靜靜地坐吓呢間寵物友善ᴄᴀꜰᴇ無論係環境定係食物都做得好出色 空間感夠大而且食物嘅質素都唔錯 定價唔會太進取食得出啲嘢食好有心思♡香煎帶子明太子意粉 $102忌廉汁配明太子真係好絕配配埋帶子就真係啱啱好呢個價錢做到ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ真係好抵食嘢飲仲可以半價🙂‍↕️♡蜜汁雞扒沙律 $92減脂減肥嘅朋友就可以考慮叫呢個沙律自己去咗皮之後簡直就係高蛋白質餐🤣雞扒嘅份量勁多 基本上兩個人食都夠食沙律嘅份量都唔少配埋柚子醋或者芝麻醬食落去就超開胃♡ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ( ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ+$28)呢個蘿蔔蛋糕係我食過其中一個好出色嘅ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ 🥕佢嘅蘿蔔味同埋蛋糕勁夾而且ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ嘅份量都啱啱好食落去濕濕地唔會太過乾身🍰真係會想為咗佢再返返嚟食♡ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ比較ꜰʀᴜɪᴛʏ 既咖啡加埋靚靚既拉花人都開心ᴅ🙂‍↕️
☕️唔知大家放假有冇已經去到唔知去邊度好嘅煩惱

嘢飲仲可以半價🙂‍↕️

♡蜜汁雞扒沙律 $92
雞扒嘅份量勁多 基本上兩個人食都夠食
沙律嘅份量都唔少配埋柚子醋或者芝麻醬食落去就超開胃

♡ ᴄᴀʀʀᴏᴛ ᴄᴀᴋᴇ( ʟᴜɴᴄʜ ꜱᴇᴛ+$28)
佢嘅蘿蔔味同埋蛋糕勁夾
而且ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ嘅份量都啱啱好
食落去濕濕地唔會太過乾身
🍰真係會想為咗佢再返返嚟食

♡ ꜰʟᴀᴛ ᴡʜɪᴛᴇ
比較ꜰʀᴜɪᴛʏ 既咖啡加埋靚靚既拉花人都開心ᴅ🙂‍↕️
#christine開飯日記平日放假又係周圍搵食嘅好時間🤭,諗住去西貢行吓,就搵咗間chill啲嘅Cafe坐下同朋友吹吓水。見到呢一間餐廳個裝修好有田園風,個感覺令人好放鬆。🌟香煎帶子明太子意粉($102)我哋就叫咗佢哋lunch set ,佢嘅帶子煎得啱啱好。唔會過熟😍仲好厚肉👍而且佢嘅明太子份量啱啱好🤭好creamy,加埋紫菜食真係一流😍🌟蜜汁雞扒沙律($92)雞扒煎得好好,外皮好香脆😍而且有甜甜嘅蜜糖香味👍而且呢佢嘅沙律菜都好新鮮嘅。配埋嗰兩款醬一齊食呢一種好fresh嘅感覺🌟Rose Latte(+$22.5)只要叫佢嘅午餐,可以5折配一杯嘢飲。朋友仔就叫咗Rose latte。佢嘅玫瑰味都幾出嘅👍而且個咖啡本身都幾濃郁👍👍🌟Cappuccino(+$22.5)而我就叫咗Cappuccino,奶泡打得非常之綿密😍😍飲落咖啡係偏nutty啲嘅🌟Carrot Cake(+$28)最鍾意食Carrot cake 嘅我點可以唔點,佢嘅Carrot cake真係做得好出色😍本身蛋糕做得唔會太死甜,而且有少少乾果嘅點綴。而且蛋糕體本身做得好濕潤👍有淡淡的肉桂香味❤️真係食到停唔到口呢一間下次
#christine開飯日記

🌟香煎帶子明太子意粉($102)

🌟蜜汁雞扒沙律($92)

🌟Rose Latte(+$22.5)

🌟Cappuccino(+$22.5)

🌟Carrot Cake(+$28)

呢一間下次去西貢,我一定會再encore佢😍性價比較高,而且座位都好舒服用,員工又好有禮貌👍👍
2097 瀏覽