2024-12-05
2024年11月24日 星期日難得到左星期日,當然要帶小朋友出去玩,今日就去左海運城一齊睇燈飾,之後再係入面行街係地下果層見到呢一間餐廳新開張,主要係售賣雪糕同飲品,見到品牌原來係過江龍,來自澳門,咁岩行到攰攰地有少少肚餓,所以就行左去幫襯下睇見餐牌都有幾多款唔同嘅飲品同雪糕,而且似乎係主打北海道牛乳,價錢嘅定位都算合理,但我哋偏好想食雪糕,因為見到雪糕嘅口味都比較特別,除咗期間限定既竹炭黑芝麻之外,仲有黑糖珍珠同黑松露口味,所以我同老婆決定每人都點一杯嚟試吓我就要咗黑松露函館3.7牛乳雪糕,見到店員整雪糕嘅時候用咗大量黑松露塗抹雪糕杯嘅內側,落雪糕嘅時候仲一層層不斷加上好多黑松露,所以未食落口就已經聞到濃烈嘅黑松露香味,從來冇諗過黑松露可以配牛乳雪糕,但係食落去味道又幾配合,牛乳嘅清香配搭住濃烈嘅黑松露,食完之後成個口腔都充斥着黑松露嘅餘香,愛好黑松露嘅人士必點!!老婆要咗黑糖珍珠雪糕,味道唔算太甜,黑糖味幾出,而且珍珠煙煙韌韌,同雪糕一齊食口感幾豐富,店員仲加咗幾層黑糖珍珠,所以每一啖都一定食到