2025-05-21 6 瀏覽
今次黎到呢間西餐廳探店, 係由本地米芝蓮廚師主理的創意中法fusion菜,裝潢富現代感,仲有水晶大吊燈裝飾, 燈光柔和, 感覺很輕鬆,可以慢慢食和傾下偈。*工人鮮炸薯條( 可自選兩款醬汁)㨂咗黑松露醬和黑蒜醬, 薯條即叫即炸, 熱辣辣上枱, 食落脆卜卜,點埋醬更惹味和香口*咖啡煙燻西班牙豬鞍呢款豬鞍肉真係幾好, 帶點煙燻後濃郁的味道,肉質又嫩滑不會乾,配搭芥辣汁,蘋果紅棗泥黑醋汁, 更加提味和沒有油膩感,口感真豐富*燒白味噌日本黑鱈魚鱈魚燒得外脆內嫩, 十分嫩滑, , 食落口魚油香滿滿的, 好味*懷舊糖蔥餅配雪糕第一次食呢款創意甜品, 糖蔥餅多數係街邊見到有賣, 估唔到呢度會有, 食落脆脆的,配埋黑芝麻雪糕,又幾特別, 甜而不膩, 唔錯唔錯*Strawberry Smoothie & Mango passion fruit smoothie兩款smoothie都好大杯又冰凍, 不過我自己就喜歡Passion fruit個杯多小小, 小小酸酸地又唔會過甜, 好refresh! 門口有展示做緊大熱Labubu優惠, 喜愛Labubu的朋友都快啲黎試下!

*工人鮮炸薯條( 可自選兩款醬汁)

*咖啡煙燻西班牙豬鞍

*燒白味噌日本黑鱈魚

*懷舊糖蔥餅配雪糕

2025-05-18
2025-05-06 6 瀏覽
餐廳主打中法融合菜,菜式充滿創意。餐廳設計優雅浪漫,水晶大吊燈散發溫暖光線,配合柔和背景音樂,非常適合情侶約會或特別場合。📌迷你精緻盤三小食三小食包括煙燻花雕鵪鶉蛋、鴨肉春卷和櫻花蝦三文魚他他。三文魚他他表面點綴金箔,增添高貴感。煙燻花雕鵪鶉蛋帶有濃郁煙燻香氣,口感豐富;鴨肉春卷外脆內軟,鹹香適中。📌蘭王蛋招牌卡邦尼雲吞雲吞皮薄餡嫩,內裡的蘭王蛋帶來濃郁蛋香,與奶油醬汁相得益彰。📌煙燻美國IBP法式穀飼豬鞍豬鞍肉煙燻後味道濃郁,肉質嫩滑,芥辣帶來微辣提味,蘋果紅棗泥加上黑醋汁則平衡了油膩感,甜酸口感令人回味。📌紐西蘭青口海鮮白汁意大利粉除了青口外,還加入了大蝦、蜆肉和菇菌,醬汁濃郁但不膩,意粉煮得恰到好處,Q彈有咬口。📌懷舊糖蔥餅配雪糕糖蔥餅帶有童年記憶的熟悉味道,鬆軟濕潤,配上冰涼的朱古力雪糕,口感層次豐富,甜而不膩。📌Peach Mango Oat Milk Shake採用燕麥奶,口感順滑,果香濃郁。📌Apple lime soda清新解渴,解膩一流。餐廳成功將中法融合菜發揮得淋漓盡致,食物質素非常高,價格合理,另外整體氛圍讓人放鬆,適合細味美食。

📌迷你精緻盤三小食

📌懷舊糖蔥餅配雪糕
懷舊糖蔥餅配雪糕

📌Peach Mango Oat Milk Shake
Peach Mango Oat Milk Shake

採用燕麥奶,口感順滑,果香濃郁。

📌Apple lime soda
Apple lime soda

清新解渴,解膩一流。

2025-05-05
  • 卡邦尼雲吞
  • 三文魚他他
2025-04-06 198 瀏覽
聽人講依間中法fusion 餐廳有Oppa 睇🤭 即刻約埋🐧🐧 朋友仔去見識下☺️ 內裡環境雅緻,柔和嘅燈光配搭舒服嘅音樂,氣氛情調十足👍 勁chill❤️ 叫咗一客晚市套餐✅ 內包小食、前菜、意粉、主食同埋甜品,超級豐富😘 精緻小食擺盤超靚勁用心❤️ 三款小食分別係煙燻花雕鵪鶉蛋、鴨肉春卷同埋櫻花蝦三文魚🤗 鵪鶉蛋一咬開蛋汁滿溢,帶有濃郁嘅酒香,超迷人😍 鴨肉春卷外脆內嫩,加上酸甜醬汁好清新✅ 櫻花蝦三文魚鮮美無比,口感層次豐富🌟 前菜㨂咗蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞😋 雲吞一切開,又濃濃蛋汁傾瀉而出😍 好有驚喜😎 芝士味道鹹香出眾,配埋白汁同埋多士一齊食,倍添滋味🤗 意粉㨂咗大蝦天使麵✅ 蝦肉爽滑彈牙,嚼感十足👍 帶子、海濠煮得好入味😋 天使麵軟硬恰到好處,掛汁又入味🤤 主食㨂了好吸引嘅煙燻美國JBP法式穀飼豬鞍🥰 勁大塊好足秤🤗 食落肉質有彈性,肉汁滿溢🤤 令人食唔停口咁正🤭 甜品㨂咗巴斯克芝士蛋糕配紅棗蘋果泥❤️ 芝士蛋糕軟滑綿密,芝士滋味濃厚🤩 外層微微焦香,甜度剛剛好😚 加埋特調嘅紅棗蘋果泥,非常清新😎 多叫了一客工人鮮炸薯條😎 可自選兩款醬汁😋 🐧 就㨂咗黑松露醬同埋燒烤醬🥰 薯條

多叫了一客工人鮮炸薯條😎 可自選兩款醬汁😋 🐧 就㨂咗黑松露醬同埋燒烤醬🥰 薯條炸得熱辣辣脆卜卜,好惹味超香口📍 兩款醬汁濃稠又惹味👍 配薯條一流😚

飲品點了兩杯靚靚梳打🥰 色澤迷人悅目,飲落清爽又解膩❤️ 配搭肉食海鮮超級正👍
DIVINE 119滿滿小店風情,被吸引而來🙌🏻😂整體食物質素不錯,而且幾抵食。💁🏻‍♀️💁🏻‍♂️今次食晚餐,菜式豐富,每位3、4百已有交易🤝🏻.。Exquisite snacks🝮櫻花蝦三文魚|鴨肉春卷|煙燻花雕鵪鶉蛋小食拼盤賣相靚靚,櫻花蝦三文魚撻脆口撻皮包住櫻花蝦、三文魚,口感有層次🎉;鴨肉春卷炸得香脆,包住一絲絲鴨肉,又幾夾😋;煙燻花雕鵪鶉蛋🥚 做成流心效果,好味!🤤.。Soup & Appetizers ** 🍲🥢 🝮蘭王蛋|招牌卡邦尼|自家製雲吞 西式雲吞包住流心蘭王蛋,配上卡邦尼汁,食材處理得宜👌 .🝮巴馬火腿|密瓜|黑醋沙律巴馬火腿做花心🌹,再將蜜瓜🍈切成薄片,再一層層砌成玫瑰花形,賣相靚之餘,蜜瓜層層口感,完全提升咗成件事✨.。Pasta & Starter 🝮鮑魚|紅蝦|天使麵 鮑魚、紅蝦🦐都係鮮味一類,配上自家製茄汁,整體味道不錯,不過我鍾意比較更有咬口嘅天使麵🍝😜.🝮北海道|刺身帶子|海鮮他他 🥑🍣 中間加上牛油果同芒果等食材,食落似係沙律一類,味道清新🍃🌊.。Main 🝮煙燻|美國JBP法式|穀飼豬鞍 🐖🔥 厚切豬鞍經過慢煮工序,肉質有彈性而JUICY,好味到一

。Exquisite snacks
🝮櫻花蝦三文魚|鴨肉春卷|煙燻花雕鵪鶉蛋

。Soup & Appetizers [Choose 1 of 5]** 🍲🥢
🝮蘭王蛋|招牌卡邦尼|自家製雲吞

西式雲吞包住流心蘭王蛋,配上卡邦尼汁,食材處理得宜👌
🝮巴馬火腿|密瓜|黑醋沙律

。Pasta & Starter [Choose 1 of 5]
🝮鮑魚|紅蝦|天使麵

🝮北海道|刺身帶子|海鮮他他 🥑🍣

中間加上牛油果同芒果等食材,食落似係沙律一類,味道清新🍃🌊
。Main [Choose 1 of 9]
🝮煙燻|美國JBP法式|穀飼豬鞍 🐖🔥

厚切豬鞍經過慢煮工序,肉質有彈性而JUICY,好味到一口接一口😍

🝮燒白味噌日本黑鱈魚 🐟🍽️

用刀切開已感覺到鱈魚嫩滑桯度,用上白味噌作輕輕調味,已經好讚👍
。Dessert [Choose 1 of 2]
本身食到甜品已經好飽,但兩款甜品本身諗住淺嚐,點知食到停唔到口 🤤💕
🝮銀杏|腐竹糖水|豆腐雪糕

呢款係中西FUSION甜品,先吃一口豆腐雪糕,細味一下會食到豆腐味道
銀杏腐竹糖水同一般中式的更香濃,所以兩樣夾埋一齊食,有相映成趣效果🎊
🝮自製|巴斯克芝士蛋糕|紅棗蘋果泥 🍏🍰

自製巴斯克芝士蛋糕,口感軟滑而芝士味香濃,大滿足😋✨
➕加購 大雪茄🥳🌯

原價$80,宜家FOLLOW餐廳IG,可以優惠價$56享用,當然要試一下💖。將春卷做成雪茄形狀,再用煙灰缸盛載,有FEEL🔥,內餡包上鴨肉|鵝肝,可再點黑蒜醬,味道不錯👍
💁🏻‍♂️💁🏻‍♀️後記:
食到好西會做下RESEARCH📝,原來呢度個主廚👨🏻‍🍳有從事逾10年米芝蓮餐飲經驗👏🏻,朋友話「臥虎藏龍🐉」,真係唔係講玩笑😄✨
2025-01-23
早餐
隱藏在太子的高質中法fusion菜主廚在米芝蓮餐廳磨刀十年抱著對食物的熱誠開的街坊小店將法國菜融入中國文化原本對地點和$300+五道菜沒抱太大期待結果從前菜開始就和閨蜜讚不絕口份量超足!我們2位share吃了十道菜這價錢在香港竟然能吃到這麼高質的食物!?Dinner set 包括:1 - 精緻小食:櫻花蝦三文魚他他、鴨肉春卷、慢煮花雕鵪鶉蛋2 - 湯/開胃菜 5選13 - 意粉/ 前菜 5選14 - 主菜:大推脆鱗甘雕5 - 甜品:必點巴斯克芝士蛋糕!加$45就有超大杯house red/ white/ sparkling
隱藏在太子的高質中法fusion菜
主廚在米芝蓮餐廳磨刀十年
抱著對食物的熱誠開的街坊小店
將法國菜融入中國文化

原本對地點和$300+五道菜沒抱太大期待
結果從前菜開始就和閨蜜讚不絕口
份量超足!我們2位share吃了十道菜
這價錢在香港竟然能吃到這麼高質的食物!?

Dinner set 包括:
2 - 湯/開胃菜 5選1
3 - 意粉/ 前菜 5選1
4 - 主菜:大推脆鱗甘雕
5 - 甜品:必點巴斯克芝士蛋糕!

《太子 ·爆抵食5道菜中法餐》😍 超高性價比5道菜中法fusion菜😍太子勁抵食嘅中法fusion菜 最平$315 食到5道菜 真係超抵 。餐廳主廚有10年米芝連經驗,主打中法混合菜 食物擺盤精緻 勁岩 節日慶祝 朋友聚會食———————————————————————小食大雪茄 $80 大雪架 同 煙灰缸 造型 超特別 。 鴨肉, 鵝肝 ,黑蒜醬 造成嘅炸春卷。外皮炸到香脆 又吾油膩🍽️ -5道菜 dinner set- 🍽️- Snacks -🐟櫻花蝦三文魚、🐣煙燻花雕鵪鶉蛋、🦆鴨肉春卷 。三文魚 配上薄片脆脆 。鵪鶉蛋有香濃花雕酒味 。蔥卷外脆 內有鴨肉絲 擺盤吸引- Soup & appetizers (choose 1 of 5) -蘭黃蛋招牌卡邦尼自家製雲吞雲吞包住蘭黃蛋 煙肉 芝士 同香滑嘅卡邦尼醬 成件事好夾黑松露野菌日本大根蘿蔔大根加流心蛋 旁邊有巴馬火腿 燒汁 搭配。令到原本較清淡嘅蘿蔔 口味更豐富。秋葵豬肋排脆餅秋葵豬肋排 配自家製燒烤醬 醬汁有中國風味道 好特別 幾香口惹味- Pasta & starter (choose 1 of 5) -紅蝦天使麵好足

小食

雲吞包住蘭黃蛋 煙肉 芝士 同香滑嘅卡邦尼醬 成件事好夾

黑松露野菌日本大根蘿蔔

秋葵豬肋排脆餅

紅蝦天使麵
好足料 大大隻紅蝦 青口 帶子 番茄醬汁充滿勁香濃蝦味 意粉勁掛汁

勝瓜大顯煙三文魚籽燉蛋
幾特別 好似茶碗蒸 燉蛋好滑 配上大量嘅海鮮,定有蜆肉 蝦 同昆布

北海道刺身帶子海鮮他他
他他口味好清新 入邊有牛油果 、青瓜 同芒果配上鮮味濃郁嘅刺身帶子

- Main (choose 1 of 9) -
煙燻美國法式殼飼豬鞍 $325
豬鞍肉質軟滑 好厚身 一啲都吾乾 同蘋果紅棗泥 非常襯 為豬鞍添上清新嘅味道

自製燒烤醬豬肋排 $315
豬肋排份量十足 自家製嘅燒烤醬為豬肋排增添另一番風味 豬肋排 肉質仲保持到juicy

燒白味噌日本黑鱈魚 $335
鱈魚燒得非常嫩滑 大大塊 加上白味噌 輕微嘅調味 非常鮮味

香煎紐西蘭BB羊架 $398
羊架熟度剛剛好,肉質粉嫩 味道一啲都吾蘇 再加上配菜食 一流

Dessert (choose 1 of 2)
銀杏腐竹糖水,配豆腐雪糕
西式擺盤加入勁香滑嘅中式腐竹糖水 又吾會過甜 配豆腐雪糕 好清新

自製巴克斯芝士蛋糕配紅棗蘋果泥
芝士蛋糕口感好軟滑 配上淡淡紅棗蘋果泥 出奇地夾

2025-05-05 0 瀏覽
$3xx 就食到5道菜中法fusion料理, 主廚有10年米芝蓮餐廳既經驗, 連擺盤都跟足平時fine dining 一樣咁精緻, 以呢個價錢嚟講真係超抵食!!Dinner Set 🍽️ snacks 櫻花蝦三文魚|鴨肉春卷|煙燻花雕鵪鶉蛋擺盤非常吸引, 三文魚幾美肥, 加上脆米同下面既脆餅, 食落口感豐富. 鴨肉春卷炸得酥脆, 食到入面一絲絲鴨肉, 鵪鶉蛋勁重花雕香味, 咬開仲有小小流心.———————————————————————🍽️ Soup or Appetizers ( 五選一) -蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞 -秋葵豬肋排脆餅 -黑松露野菌日本大根蘿蔔朋友同我揀咗其中三款, 自家製雲吞個卡邦尼醬好香滑creamy, 雲吞入面包住煙肉所以幾有口感. 黑松露野菌日本大根蘿蔔都好好味, 黑松露味濃郁, 大根蘿蔔非常軟腍.———————————————————————🍽️ Pasta or Stater (五選一) -鮑魚紅蝦天使麵 -勝瓜大蜆煙三文魚籽燉蛋 -北海道刺身帶子海鮮他他當中必試鮑魚紅蝦天使麵, 個意粉醬就好似

Dinner Set

🍽️ snacks
櫻花蝦三文魚|鴨肉春卷|煙燻花雕鵪鶉蛋
———————————————————————
🍽️ Soup or Appetizers ( 五選一)
-蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞
-秋葵豬肋排脆餅
-黑松露野菌日本大根蘿蔔

———————————————————————
🍽️ Pasta or Stater (五選一)
-鮑魚紅蝦天使麵
-勝瓜大蜆煙三文魚籽燉蛋
-北海道刺身帶子海鮮他他

當中必試鮑魚紅蝦天使麵, 個意粉醬就好似將大量蝦精華濃縮埋一齊咁, 蝦味勁濃郁, 而且仲配搭咗帶子、紅蝦同青口, 鮮味十足.
另外燉蛋亦蒸得非常嫩滑, 配上多粒蜆肉同鮮蝦, 感覺有小小似日式茶碗蒸咁, 都好好味.
———————————————————————
🍽️ Main (九選一)
-燒白味噌日本黑鱈魚 $335
-咖啡煙燻西班牙豬鞍 $325
-自製燒烤醬豬肋排 $315
-香煎紐西蘭BB羊架 $398

黑鱈魚肉質柔軟嫩滑, 魚皮位置仲帶黃油香, 白味噌亦令味道更豐富. 西班牙豬鞍食落真係有淡淡咖啡香, 非常特別, 而且肉質軟嫩, 又夠厚夠大塊.
——————————————————————
🍽️ Dessert (二選一)
銀杏腐竹糖水配豆腐雪糕 |巴斯克蛋糕
腐竹煮到完全融合係糖水之中, 所以口感非常綿密, 而且唔會太甜, 配埋豆腐雪糕剛剛好, 食落味道幾清新. 巴斯克蛋糕質地夠絲滑, 芝士味亦都夠香濃, 兩款甜品都唔錯.
——————————————————————-
🍽️ 大雪茄 $80
見到呢個大雪茄賣相好吸引, 所以特登叫嚟試下, 其實係用春卷皮包住鴨肉同鴨肝, 內裡既鴨肉好札實, 再蘸埋黑蒜醬, 幾香幾好食!

2025-04-12 88 瀏覽
估你唔到法國餐同朋友去咗一間荔枝角道嘅法式餐廳聽講個主廚以前喺米芝蓮餐廳做過有啲信心保證所以膽粗粗就入咗去試吓點知原來真係幾好食👷🏻‍♀️工人鮮炸薯條🍟呢個薯條好特別有四款醬可以揀檸檬茄汁、黑松露醬、燒烤醬、黑蒜醬叫咗我哋最鍾意嘅黑松露醬 同埋未試過嘅🧄黑蒜醬啲薯條擺咗一陣都仲係超級脆黑松露醬好有誠意好香 係沙律醬加啲黑松露碎碎唔係嗰啲超市買嘅一張張黑松露加沙律醬黑蒜醬唔係我哋平時嗰種蒜頭味佢係有少少香氣有少少酸酸甜甜咁 越食越上癮🤤未試過嘅一定要嚟試吓其他地方都冇見過問返原來係廚師自己整嘅醬 唔係剩係gimmick係真係好食🥹跟住嗌咗一個五道菜嘅set有小食、頭盤、意粉、主菜同甜品小食係固定無得揀既🌸櫻花蝦三文魚、鴨肉春卷、煙燻花雕鵪鶉蛋🦆我覺得三樣入面最出色就係個鵪鶉蛋🥚花雕味香得來呢唔會覺得太苦太酒精佢仲要係流心蛋超級出色好意想不到🇮🇹蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞🐣個雲吞皮有少少煙靭然之後入面超多芝士配埋個蛋汁完全唔膩 芝士味濃所以蛋味唔算好出但係溝埋唔滯 點埋個超級脆嘅多士食就啱啱好🍝鮑魚紅蝦天使麵🦐因為個set嘅份量超級多所以呢就唔係好食得晒但係呢個意粉都會令我哋好想食晒佢紅蝦
估你唔到法國餐

同朋友去咗一間荔枝角道嘅法式餐廳
聽講個主廚以前喺米芝蓮餐廳做過有啲信心保證
所以膽粗粗就入咗去試吓點知原來真係幾好食

👷🏻‍♀️工人鮮炸薯條🍟
呢個薯條好特別有四款醬可以揀
檸檬茄汁、黑松露醬、燒烤醬、黑蒜醬
叫咗我哋最鍾意嘅黑松露醬 同埋未試過嘅🧄黑蒜醬
未試過嘅一定要嚟試吓其他地方都冇見過
問返原來係廚師自己整嘅醬
唔係剩係gimmick係真係好食🥹

跟住嗌咗一個五道菜嘅set
有小食、頭盤、意粉、主菜同甜品
小食係固定無得揀既

🌸櫻花蝦三文魚、鴨肉春卷、煙燻花雕鵪鶉蛋🦆
我覺得三樣入面最出色就係個鵪鶉蛋🥚

然之後主菜嘅材料係超級好好值得去食
我諗我會為咗呢度嘅主菜同甜品再返嚟食過😙

門口有白雪公主牌 矮過白雪公主仲會有折😌
😏快啲約埋生得的骰又可愛嘅公主黎食
今日經過太子見到一間水泥封裝修嘅中法fusion菜小店,睇落Menu都幾吸引同價錢相宜,所以就入咗去試吓🙈🙈🅵🅾🅾🅳鵝肝多士呢款多士外脆內軟,配上香濃嘅鵝肝醬,咬落去真係好味,必點❤️黑松露野菌湯湯品濃郁,黑松露嘅香味一撲鼻,野菌嘅鮮味令整碗湯層次感十足,飲落去暖心又暖胃🥰半熟紅蝦意大利飯意大利飯煮得啱啱好,米粒彈牙,紅蝦新鮮,配上特製醬汁,意式同海鮮嘅味道完美結合,令人陶醉😍燒白味噌日本黑鱈魚黑鱈魚烤得外焦內嫩,味噌嘅香甜同魚肉嘅鮮美交融,口感豐富👍🏻懷舊糖蔥餅配芝麻雪糕呢道創意甜品將懷舊嘅糖蔥餅同香滑嘅芝麻雪糕結合,口感獨特,甜而不膩😋銀杏腐竹糖水配豆腐雪糕呢款甜品清新爽口,銀杏同腐竹嘅搭配更加豐富,豆腐雪糕嘅柔滑感為之加分,十分特別🥄

🅵🅾🅾🅳

鵝肝多士

黑松露野菌湯

半熟紅蝦意大利飯

燒白味噌日本黑鱈魚

懷舊糖蔥餅配芝麻雪糕

銀杏腐竹糖水配豆腐雪糕
2025-03-16 553 瀏覽
經過門口見午餐餐牌不錯,諗住入去試吓。但入到去,樓面完全冇人,我自己找空檯坐低,見到有食客係要自己走去水吧度要求埋單,等極都等唔到有侍應出來。終於等到有侍應出來我旁邊張檯上菜,但佢完全冇理過我。我叫「唔該」,佢冇回應就走咗去,但轉頭拎張餐牌黎放低就走,都係一句野都冇講過。我再同佢講,「我兩位」,佢先話「哦兩位」,但佢都只係去拎多張餐牌黎,連位都冇加。到我哋想點餐,舉晒手示意個侍應都係唔過嚟。唔緊要,我自己出去水吧度同佢點餐,佢竟然話問,佢果吓先話9個餐入面得返3個餐。咁點解俾餐牌時完全唔講,一粒聲都唔出,完全唔想招呼客人咁樣,咁我哋唯有自己離開啦。門口寫自己做中法料理,但連茶餐廳嘅待客之道都不如,真心不了

門口寫自己做中法料理,但連茶餐廳嘅待客之道都不如,真心不了
午餐
經過太子,發現一間門口唔太起眼嘅西餐廳,見到晚餐套餐只需三百零蚊就有5道菜!上網一查,原來係主打中法fusion✨,咁有特色、價錢又唔貴,決定試一試!Dinner Set $335(按主菜款式價錢)🍽 精緻小食煙燻花雕鵪鶉蛋有酒香,一咬開蛋汁即刻爆出嚟,估唔到係流心蛋,幾有驚喜👍🏻鴨肉春卷配上酸甜醬汁,味道幾特別,令到口感更有層次。櫻花蝦三文魚新鮮,入口又脆又軟,食材配搭幾有心思!🥚 蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞一切開雲吞,流心蛋黃即刻流出,好有蛋香🥰 芝士味好濃,煙肉唔會過鹹,配埋塊多士一齊食,好香好邪惡!🍄 黑松露野菌湯(額外加點$48)菌味濃郁,湯底好濃稠🍲 feel到係好多菇菌blend出嚟,但黑松露味比較淡,如果可以再重手啲就更好。🦐 紅蝦天使麵蝦肉帶子新鮮,天使麵掛汁力強,醬汁超重蝦味🧡 整體味道濃郁,但唔會太膩。🐟 燒白味噌日本黑鱈魚魚油香氣十足,肉質嫩滑,味噌調味恰到好處,唔會過鹹😋 最特別係,傳統西餐通常會用蘆筍,但呢度改用芥蘭,突顯中法fusion嘅風格,幾有趣!🍰 巴斯克芝士蛋糕配紅棗蘋果泥蛋糕口感軟滑,芝士味濃厚,帶微微焦香,甜度適中🍏 配埋紅棗蘋果泥,清新解膩,

Dinner Set $335(按主菜款式價錢)
🍽 精緻小食
🥚 蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞
🍄 黑松露野菌湯(額外加點$48)
🦐 紅蝦天使麵
🐟 燒白味噌日本黑鱈魚
🍰 巴斯克芝士蛋糕配紅棗蘋果泥
蛋糕口感軟滑,芝士味濃厚,帶微微焦香,甜度適中🍏 配埋紅棗蘋果泥,清新解膩,味道有層次!
餐點設計幾有特色,以呢個價錢食到5-course dinner,CP值算高,喺市區要搵到咁抵食嘅fusion西餐唔容易,值得一試!
2025-03-08
竟然俾我發現隱藏係荔枝角道鬧市之中,有間由有米芝蓮十年經驗主廚👨‍🍳主理嘅中法Fusion 餐廳 Divine119,5️⃣Course Dinner Set 最低 只係$315❓️❗️Dinner Set (5 Course Menu )🌟Exquisite Snacks🔴櫻花蝦三文魚 - 三文魚他他有脆米,味道微辣鮮香,口感軟滑又香脆😍。🔴鴨肉春卷 - 炸得十分香口,肉香味滿滿🥰。🔴煙燻花雕鵪鶉蛋 - 煙燻香氣濃郁,嫩滑加上流心,相當好食😋。🌟Soup or Appetizers (choose 1 of 5)蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞流心藍黃蛋下放上大片芝士🧀及煙肉🥓,芝士🧀味道極之香濃,配搭鹹香煙肉🥓及鬆脆多士一齊食,口感更豐富,味道更香濃🤤。Pasta or Starter (choose 1 of 5)北海道刺身帶子海鮮他他北海道刺身帶子混合紅蝦他他🦐,底層是牛油果粒🥑、芒果粒🥭及青瓜粒🥒,面層再放上金箔及沙律菜🥗,顏色碧綠金黃,高級精緻,唔單止好靚仲好好味,味道清新鮮味,十分醒胃😋。Main (choose 1 of 9)香煎美國牛肉眼(美國安格斯最高級別) $488肉眼排🥩

Dinner Set (5 Course Menu )

🌟Exquisite Snacks
🔴鴨肉春卷 - 炸得十分香口,肉香味滿滿🥰。

蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞

北海道刺身帶子海鮮他他

Main (choose 1 of 9)
香煎美國牛肉眼(美國安格斯最高級別) $488
肉眼排🥩份量十足,成熟剛好,煎得非常焦香,油脂邊位尤其香口,肉質柔軟緊緻,啖啖肉😍。

Dessert (choose 1 of 2)
自家製巴斯克芝士蛋糕🍰,口感十分軟滑,面層焦脆香甜,芝士味道十分濃郁。食埋冰涼嘅雲呢拿雪糕,勁滿足😋。

Á La Carte
腐乳煙肉卡邦尼意大利粉 $90
煙肉🥓份量多,意大利粉🍝煮得剛好,口感微硬,掛上濃郁的醬汁,口感creamy,食完勁滿足,估唔到同腐乳可以咁夾😍。

大雪茄 $56(原價 $80)
一上枱真係幾神似,仲要有埋「煙灰缸」和「煙灰」,做得都幾逼真下😂。其實係春卷皮包裹鴨肉及鵝肝,炸得十分香脆😍,肉香混油香再蘸上黑蒜醬,香味倍增🤤。

🌟follow 社交平台 大雪茄即享七折,
🌟逢星期五、六,每晚8:30-9:30會有Live band

2025-01-19
估唔到喺荔枝角道會有一間內有乾坤的西餐廳經過未必會被它的裝橫吸引但係竟然可以$300食到米芝蓮級數的西餐!!!而且還要是5-course menu五道菜價錢由main決定~店員還會細心介紹每道菜式▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂☞ Dinner Set $315 + $88任飲紅白香檳☞ Snack 精緻小食三道菜擺盤超靚~ 鴨肉春捲帶煙燻味 花雕鵪鶉蛋酒味超入味櫻花蝦三文魚他他鮮味十足☞ Appetizer 蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞好有驚喜 雲吞皮包著蛋黃一切開蛋黃十分流心!!卡邦尼醬濃郁得來不會太膩☞ Pasta 鮑魚紅蝦天使麵鮑魚紅蝦新鮮彈牙爽口天使麵用上蕃茄羅勒醬 酸酸甜甜十分開胃☞ Main 自家燒烤醬豬肋扒即點即烤 外皮烤得金黃香脆 份量大切開有8塊左右 配上燒烤醬十分惹味☞ Dessert 銀杏腐竹糖水配豆腐雪糕估唔到中式糖水都可以crossover雪糕腐竹糖水令豆腐雪糕的豆香更突出了☞ 鹹蛋黃炸雞意大利飯單點的A la Carte 鹹蛋黃炸雞超香 味道濃郁(✪ω✪)於是意大利飯用白汁中和鹹蛋黃味 超match!☞ 懷舊糖蔥餅配黑
估唔到喺荔枝角道會有一間內有乾坤的西餐廳
經過未必會被它的裝橫吸引
但係竟然可以$300食到米芝蓮級數的西餐!!!
而且還要是5-course menu五道菜
價錢由main決定~
店員還會細心介紹每道菜式
☞ Dinner Set $315 + $88任飲紅白香檳

☞ Snack 精緻小食三道菜
擺盤超靚~ 鴨肉春捲帶煙燻味
花雕鵪鶉蛋酒味超入味
櫻花蝦三文魚他他鮮味十足

☞ Appetizer 蘭王蛋招牌卡邦尼自家製雲吞
好有驚喜 雲吞皮包著蛋黃
一切開蛋黃十分流心!!
卡邦尼醬濃郁得來不會太膩

估唔到中式糖水都可以crossover雪糕
腐竹糖水令豆腐雪糕的豆香更突出了

☞ 鹹蛋黃炸雞意大利飯
單點的A la Carte
鹹蛋黃炸雞超香 味道濃郁(✪ω✪)
於是意大利飯用白汁中和鹹蛋黃味 超match!

☞ 懷舊糖蔥餅配黑芝麻雪糕
最最推薦的一道菜!!!!
糖蔥餅蛋皮是廚師自己煎的 蛋香味濃
脆口糖蔥餅配上黑芝麻雪糕 不會有死甜的感覺
好吃到流淚╥﹏╥
📍Divine 119
太子荔枝角道139號地舖
Weekend 經過太子,朋友話想食西餐,見呢間Divine119 門口裝飾都幾靚,Lunch Set 又唔貴一於入去試試😎,原來係法式 Fusion 菜🇫🇷。叫咗個煙燻西班牙豬鞍加前菜同洋蔥湯,$100 都唔洗!再加多左個望落幾 Fun 嘅大雪茄🤩講番個主菜先,豬鞍俾我想像中厚身但係食落又唔會嚡烚烚,juicy!幾出色 🧅洋蔥湯湯頭清澈,飲落都濃郁,配埋香脆蒜蓉包唔錯唔錯😌。估唔到小食先嚇我一跳🤣 大雪茄上到枱,朋友已經哇咗聲,睇落連啲「煙灰」都做得好逼真😂,上碟都好用心,真係擺咗喺「煙灰缸」度,好盞鬼。咬咗一啖係鴨肉春捲嚟,個皮幾脆,配埋入面嘅黑蒜醬鴨肉鵝肝內餡,食落好香口惹味。😝而家仲做緊優惠,Follow 佢哋 社交平台 7 折就試到大雪茄,強烈建議去試吓💨。

🧅洋蔥湯湯頭清澈,飲落都濃郁,配埋香脆蒜蓉包唔錯唔錯😌。

2025-01-05
午餐
2024-12-26 1247 瀏覽
只可以講每人接近$600的收費,但完全是茶餐廳的服務。食品所帶來的驚喜只有廚師發辦頭盤,但最大的驚喜是原來是全晚最好的菜式!最大的得着是體驗了享用正宗法國餐的時間,我們這一頓飯足足花了超過兩個半小時,中途有點眼瞓,但勝在店舖的門時常也會嘭嘭聲巨響,令你精神為之一振!卒之經歷了一個漫長的晚上,等到我們喜愛的拿破崙甜品上場了,這完全是一個打破我的思維,請看圖片。整晚也沒有為客人更換餐具,那忙你是吃什麼東西,都係「一叉走天涯」,佩服佩服!!
2024-12-25