今日帶媽媽黎鬧市吃晚餐,精挑細選決定黎到Doux,如題,主菜同甜品的賣相和味道都十分之出色,媽媽超級喜歡,下次一定會再帶媽媽黎!飲品我點了竹炭朱古力奶蓋,朱古力好濃郁,不會太甜,甜度適中,配奶蓋口感細滑。媽媽好養生咁點了水果茶,芳香陣陣,入口香甜,不錯!帶子沙律的帶子煎得好香口,外面是金黃色的,大大粒好新鮮,而沙律就有好多款蔬菜,有羽衣甘藍、番茄、無花果等等,連合桃都有,好豐富。青口香檳忌廉汁意粉,青口鮮甜,意粉的香檳忌廉汁非常可口,配意粉變得好細滑,好好味~黑毛豬鞍好睇又好食,厚切豬鞍肥瘦比例適中,夠juicy。甜品Ruby Peach賣相100分,真係好似一個桃咁,切開係一個桃味mousse蛋糕,好精緻!

媽媽好養生咁點了水果茶,芳香陣陣,入口香甜,不錯!

黑毛豬鞍好睇又好食,厚切豬鞍肥瘦比例適中,夠juicy。

2019-07-03
2019-07-22 92 瀏覽
食物種類少,待應態度差,前言不對後語,落單前問待應有否折扣,待應說明只有兩頁有折扣(得牛扒,春雞同羊架),落單後説没有羊架了,當時只是七點半,即係得雞同牛扒,但賣單時,並没有折扣,反說巳寫明在openrice上,食完賣單咁講,打死狗講價,好啦,照賣單,食咗一千二百幾蚊,過兩日收到OpenRice e-mail話我 取消訂單,打去餐廳問,反問我有呢個電話號碼登記咩!係咪無呀!反正碌卡,咁我同銀行講我無去過呀!唔使找

2019-07-16 106 瀏覽
Came around 6:30 and the restaurant was not that busy, just a couple of tables occupied. We ordered a burger and a foie gras risotto. Burger came around 15 minutes after we ordered but the risotto took more than 45 minutes! Do they have just one cook in the kitchen? Totally unacceptable. We had to ask twice for them to follow up on our order. When it finally came out, they had served the same dish to another table that arrived much later than us. The taste was decent but definitely not worth the long wait.
2019-07-16
45 分鐘 (堂食)
2019-07-10 120 瀏覽
去食之前一個星期朋友係Openrice book檯,去到發現原來through openrice book檯,主菜可以有折!餐廳燈光就暗D,檯細D,不過檯與檯之間距離都夠,傾計好舒服前菜是磯燒鮑魚,好爽口入味,我地三個人一人一粒,剛好叫左3碟主菜,pork chop同埋Carbonara都好好味,一路食唔停口牛排等左好耐,食落去果刻覺得等得耐都是值得架,D肉好juicy,好淋牛排好大分,我地一人食左一舊已經好飽雖然好飽,但係甜品望落好吸引,所以都有叫係一個桃🍑,裏面係桃味既mousse 我本身唔係太鍾意桃,都竟然覺得好azaming總結,呢間餐廳既性價比好高,如果去旺角,我會再去食!

餐廳燈光就暗D,檯細D,不過檯與檯之間距離都夠,傾計好舒服
前菜是磯燒鮑魚,好爽口入味,我地三個人一人一粒,剛好
牛排好大分,我地一人食左一舊已經好飽

雖然好飽,但係甜品望落好吸引,所以都有叫
係一個桃🍑,裏面係桃味既mousse
我本身唔係太鍾意桃,都竟然覺得好azaming

總結,呢間餐廳既性價比好高,如果去旺角,我會再去食!
2019-06-15
慶祝紀念
生日
  • 磯燒鮑魚,牛排
2019-07-08 129 瀏覽
諗住同朋友慶祝生日,於是打電話預約。約左時間留低電話,店員又吾cofirm,又1d 時間都吾比人就cut我線!但其實我有關於生日既野問!於是我打返去好有禮貌咁問佢有朋友生日可以點做?佢同我講黎到講就得,咁我問佢冇理由係朋友面前同你地講佢生日想你地幫我寫字,佢就話要提早一日先有(我知要生日牌係提早一日,但我只係想畫碟寫Happy birthday),於是我問可吾可以留低Birthday message到時落order就知,佢話好忙吾得閒!但係其實吾會浪費你好多時間,最後擾攘左幾分鐘,店員就好冇禮貌既語氣同我講「咁你快d!想寫咩!」。最後我嬲到冇預約直接取消!真係好嬲,態度需要去到咁差咩?依家吾係我態度差對你,係好有禮貌咁問你,而且要求吾係過份,有d咁既店員,就算d野食幾好,d甜品幾靚都吾想幫襯!

2019-07-05 152 瀏覽
偶然發現一間係旺角鬧市中 環境食物服務都唔錯 但又未多人識嘅性價比之選🤩.食晏真係好抵食 lunch set HK$68-HK$118 已包餐湯 沙律 主菜同埋飲品 仲免收加一添.高度推薦佢皇家芥末楓糖烤法國春雞(HK$88) 烤得岩岩好 表皮脆卜卜 而雞肉好嫩滑 味道甜得黎有少少芥末味 而且份量一啲都唔少 仲有薯菜添👍🏻.餐廳環境都幾好 落地玻璃光線充足 而且人流唔算多 可以靜靜地傾下計👫👭
2019-07-04 122 瀏覽
朋友生日指定叫我book左呢間餐廳我就抱住一個試新嘢既心態上到去估唔到餐廳環境好正 又有feel餐廳屬簡潔 開揚岩曬d情侶黎由於我地幾個朋友係黑松露愛好者所以我地將Menu上既黑松露都嗌曬🥰黑松露薯條 💰68薯條係粗薯條 增加左口感平時食開黑松露醬多數係鹹既但呢次試左帶甜味既黑松露醬 味道唔錯都好夾食完都仲覺得唔夠😂😂黑松露什菌貝殼粉 💰108Cream加上什菌再加上黑松露既點綴真係超級Match超級Creamy而且唔會話特別膩 但美中不足係味道偏淡都要再自己落鹽🧂先夠味8oz 澳洲黑毛安格斯西冷 💰238我地嗌左7成熟既牛肉 上到黎肉質都算粉紅好重牛味🐂但口感偏韌 但都係部分幾塊伴碟有小番茄 秋葵 紫薯🍠黃薯黑松露薯蓉 💰40由於一上到黎大家瘋狂搶所以唔記得影相😂😂😂但都想話 奶油味好突出 薯蓉好綿密食唔到顆粒 但味道都偏淡都需要🧂鹽 去再做調味烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁💰268老實講豬真係出色過牛 因為豬完全唔韌不得止 係油脂分佈得好好配上黑醋蜜糖汁 酸甜酸甜 超開胃 伴碟都係有紫薯 黃薯 番茄仔 秋葵特別想講🍠紫薯好好味 超甜芒果香橙冰茶 💰58味道偏橙🍊味多d 不過不

朋友生日指定叫我book左呢間餐廳

但呢個價位黎講 可以坐係度吹水
而且嘢食又唔差 其實性價比都幾高下

• 烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁
2019-07-03 95 瀏覽
兩個人食,21:30後去,人唔太多幾好!經Open rice book位重有正價75折,但唔知個fd有無用!我地慶祝十週年(友誼)😂嗌左兩杯野飲,唔記得名,但可以揀有無酒精❤️淨係叫左兩樣野share,個青口意粉味道幾好!但D青口就一般...主菜揀左圖中嘅牛排,sorry影朦左,個牛排整體Ok架,不過太多根!
兩個人食,21:30後去,人唔太多幾好!
嗌左兩杯野飲,唔記得名,但可以揀有無酒精❤️

淨係叫左兩樣野share,個青口意粉味道幾好!
但D青口就一般...

2019-06-27
$200 (宵夜)
2019-06-25 108 瀏覽
食物ok,環境和服務不錯,toilet 有待改善下午茶menu唔覺有沙律,可增加沙拉選擇玫瑰咖啡和草莓窩夫不錯價錢合理,環境夠靜,舒服感覺叫咗個三文魚三文治麵包略硬
食物ok,環境和服務不錯,toilet 有待改善
下午茶menu唔覺有沙律,可增加沙拉選擇
玫瑰咖啡和草莓窩夫不錯
價錢合理,環境夠靜,舒服感覺
叫咗個三文魚三文治麵包略硬
2019-06-24
  • 草莓窩夫,玫瑰咖啡
2019-06-24 364 瀏覽
女性朋友生日想食西餐為咗方便大家,就揀喺旺角區食揀呢間最主要原因係俾個signature甜品嘅賣相吸引住用黎打卡呃like一流上到去,地方唔算好大店員服務都幾周到Dinner menu食物選擇唔算多因為朋友唔食海鮮嘅關係揀左幾款非海鮮類嘅菜式三個人每人叫咗一杯特飲左: 日本青梅西瓜梳打中: 芒果香橙冰茶右: 草莓荔枝蘋果醋梳打三杯味道都幾清新Appetizer揀咗煙三文魚沙律賣相唔錯 沙律分量十足 值得一提係個黑醋汁 味道酸酸甜甜好醒胃亦可以中和返紫生菜嘅苦澀味鵝肝法蔥意大利飯忌廉白汁煮嘅意大利飯好好味飯嘅口感軟硬適中配搭埋鵝肝非常好食朋友們都讚不絕口雜菌配pasta絕對係不敗之選黑松露味好香貝殼粉係大大粒嗰種 口感軟硬適中黑毛豬份量唔算好大肉質又鮮嫩配搭埋黑醋汁 味道非常夾 去到壓軸出場 當然唔少得女士們最期待嘅甜品位啦一共叫咗兩款share包括signature嘅Ruby Peach同Honey Comb兩款賣相靚到唔捨得食 擺盤好精美 影相打卡一流至於味道方面 mousse cake部分偏甜 整體配搭上絕對睇得又食得因為今次慶祝朋友生日特別喺落單嗰陣request咗喺甜品加生
女性朋友生日想食西餐
為咗方便大家,就揀喺旺角區食

揀呢間最主要原因
係俾個signature甜品嘅賣相吸引住
用黎打卡呃like一流

上到去,地方唔算好大
店員服務都幾周到

特別喺落單嗰陣request咗喺甜品加生日牌
店員仲多次同主角講生日快樂
朋友都好開心

總括而言
呢度無論環境、食物質素、服務都上佳
旺角區嚟講真係值得推介嘅好地方
Honey Comb
  • Ruby peach
  • 烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁
2019-06-19 187 瀏覽
今天早收工同事便提議一起找好東西解決晚餐,在同事的建議下來到Doux試試。交通也很方便的,旺角B3出口上天橋過對面,下天橋轉彎就到。 一坐下服務員便拿了兩個箱子給我們放包包,讓我們舒舒服服地坐著吃大餐。先來個帶子沙律,輕煎的帶子又嫩又有水份,清甜中帶點黑椒味。沙律蔬菜全部很新鮮,點上黑醋,酸酸甜甜的很開胃,還有炸過的核桃,非常香脆可口。主菜是鵝肝醬意大利飯,鵝肝單面煎得脆口,入口即化。米粒大大顆,有粘性而且有裹口感。還有,青口香檳忌廉汁意粉,一碟意粉有很多隻小青口,每隻都飽滿的肉,而意粉熟得剛剛好。最後,當然要留點胃吃甜品啦,這間餐廳的甜品簡直賞心悅目,這個Ruby Peach切開的流心的,裡面是香香的桃味醬,口感又像雪糕又像蛋糕,軟綿綿的,吃完這個漂亮的甜品結束了今晚的聚餐。
帶子沙律

鵝肝意大利飯

帶子沙律
鵝肝意大利飯
2019-06-17 134 瀏覽
朋友話帶我去一間餐廳,甜品賣相非常吸引。餐廳位於旺角彌敦道,地點位置優越。餐廳地方闊落,窗邊可欣賞美麗風景。餐牌上有好多菜式可以選擇。當然唔少得甜品啦。帶子沙律,沙律菜爽中帶甜,再配上鮮甜帶子,車厘茄,合桃,醋,非常健康。青口香檳忌廉汁意粉,鮮甜青口配上彈牙意大粉,醬汁掛於每條意粉上。小食拼盤,炸薯條配上芝士非常香脆,熱辣辣的炸芝士條,裡面充滿芝士,炸蝦爽口彈牙。黑毛豬鞍,肉質厚,口感柔軟富彈性。Ruby Peach,桃形外殼,內裏夾着桃啫喱, 做成流心效果,充滿桃味,伴碟仲有啲都係用桃做成嘅啫喱,同埋花瓣,賣相吸引,甜度適中。
朋友話帶我去一間餐廳,甜品賣相非常吸引。
餐廳位於旺角彌敦道,地點位置優越。
餐廳地方闊落,窗邊可欣賞美麗風景。
餐牌上有好多菜式可以選擇。
當然唔少得甜品啦。
黑毛豬鞍,肉質厚,口感柔軟富彈性。
  • Ruby peach
  • 輕煎北海道帶子甘藍沙律
2019-06-14 100 瀏覽
不可一、不可再上open rice 搵左幾間..點知搵左間中伏既🤦‍♀️見到佢寫果個Endless甜品好得意咁(又可以寫字,咪黎同朋友食生日飯囉~點知...(貴、不好吃、也沒什麼特別!!跟相也有點出入)最嬲既係....啲服務員既態度😤😤差!劣!野食已經麻麻!態度比野食更差😑😑😑比張單黎既時候我只係問...叫牛扒點支紅酒,紅酒不是8折的嗎?她說:你不是7點來的嗎?我說:係阿她回說:你7點黎咁緊係冇8折啦⋯⋯我朋友叫我萛~不要跟她吵😤😤那種態度!真的....劣得很!!
不可一、不可再

上open rice 搵左幾間..點知搵左間中伏既🤦‍♀️
最嬲既係....啲服務員既態度😤😤差!劣!
野食已經麻麻!態度比野食更差😑😑😑
她說:你不是7點來的嗎?我說:係阿
她回說:你7點黎咁緊係冇8折啦⋯⋯

2019-06-07 153 瀏覽
今日約左客食飯老闆叫我話事,腦根急轉彎就想起彌敦道 726號 DOUX,之前食過二次水準不錯,而且餐廳頗有年輕格調,簡單舒服境觀開揚就這間喇!大家都點好自己心水午餐,先來客餐湯。🍴粟米忌廉湯啖啖幼滑濃度適中,仲有粒粒脆口粟米好喝。鴨胸沙律清新又爽口最適合炎炎夏日。🍴甫燒原條鰻魚、配玉子飯 $118這份是我是日午餐,賣相漂亮先來一片腌蘿蔔勁開胃,酸甜爽脆可口,再來一片甫燒鰻魚,滑口魚脂啖啖滋味,配一片蘿蔔有清新減膩平衡口感 perfect。👍🍴8oz 澳洲西冷 $118老闆同客都叫了🥩西冷牛扒,他選擇食 7 成熟,我試了二件感覺充滿牛香味,見他們大口食啖啖肉應該無得輸,仲有個配菜薯蓉超滑,簡直滑不溜口,個客仲讚無介紹錯添!👏我個人就比較喜歡 5 成熟😋🍴香濃咖啡晚上攞酒杯傾生意,日間就攞住咖啡杯☕️慢慢傾住先喇!🤣午市餐牌款式同選擇頗多 👍,款款都想食😆!

大家都點好自己心水午餐,先來客餐湯。
🍴粟米忌廉湯
啖啖幼滑濃度適中,仲有粒粒脆口粟米好喝。

鴨胸沙律清新又爽口最適合炎炎夏日。
清爽開胃👍

🍴甫燒原條鰻魚、配玉子飯 $118
賣相吸睛

🍴8oz 澳洲西冷 $118

我個人就比較喜歡 5 成熟😋

🍴香濃咖啡
晚上攞酒杯傾生意,日間就攞住咖啡杯☕️慢慢傾住先喇!🤣
👍

午市餐牌款式同選擇頗多 👍,款款都想食😆!
2019-06-04
賣相吸睛
2019-06-04 104 瀏覽
今日黎到一間一直都好想去嘅餐廳,眼見正評爆燈,就去試下係咪真係咁正先,上到去個環境暗暗地,都幾好氣氛,大約有十五張檯啦,黎到好有視覺效果侍應嘅服務態度真係一級棒。麵包賣相精緻烘得香脆內軟,漢堡口感豐富。薯條厚切,外脆,入面粉軟,正!另一款黑松露貝殼粉外貌雖是普通, 可是一口吃下味道卻是令人一吃難忘, 黑松露菜色鮮美, 令我不禁回想到在出產黑松露的克羅地亞旅行時吃過的味道帶子甘藍沙拉微烤過的赤貝看起來外表很美吃起來,表面有少少焦,吃的時候表皮有D脆,帶子肉好軟,雖然有點少但是建議整顆一次過吃,超滿足。沙拉會搭配酸甜醬,除了蔬菜還有核桃同葡萄乾。味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。服務:服務態度好,店員臉上常有笑容。 環境ok,消費有比較親民。

麵包賣相精緻烘得香脆內軟,漢堡口感豐富。
薯條厚切,外脆,入面粉軟,正!

帶子甘藍沙拉
味道:这里的菜式多样款式多,口感纯正喇。

2019-06-03
12 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠