2019-09-16 233 瀏覽
今日小妹約左幾個好朋友食飯,想搵個地方傾下計,之前有朋友介紹係旺角鬧市中坐得舒服,食物又高質既西餐廳。位於旺角彌敦道726號,棟大廈全部都係餐廳,呢間餐廳就位置18樓。餐廳裝修簡約但擺設精緻,放滿不同既啤酒樽做擺設。首先叫個沙律醒下胃,見到有我最鐘意食既羽衣甘藍,仲要配上新鮮煎起既北海道帶子再配上幾款嘅果仁乾果,好適合一啲健康人士。北海道帶子甘藍沙律$128跟住就叫個小食拼盤,有芝士薯條,魚手指,炸蝦,炸雞件。全部都有濃濃既芝士鋪面。啲芝士配上熱辣辣既炸物,鐘意芝士既朋友一定要試下。小食拼盤$138跟住再叫左個黑松露雜菌貝殼粉,黑松露味好重配上忌廉汁簡直係絕配,佢個特點係用左貝殼粉,比起普通意粉長通粉特別。黑松露雜菌貝殼粉$108黎到呢間餐廳既重頭戲就係甜品同飲品,甜品佢有好多唔同既款式,賣相仲要非常特別。今次我地叫左個 Ruby Peach,佢外表係一個桃既形狀,外邊係一層軟林林嘅蛋糕,入面包住桃味既流心醬同啫喱,味道相當出色。甜品伴碟都唔馬虎,襯托得好好。Ruby Peach $98飲品方面,我地4位各叫左一杯,見到隔離枱叫左杯熱既水果茶,賣相好特別,甜度都好適中,但我更加推介我飲
餐廳裝修簡約但擺設精緻,放滿不同既啤酒樽做擺設。
北海道帶子甘藍沙律$128
北海道帶子甘藍沙律
小食拼盤$138
黑松露雜菌貝殼粉$108
黑松露雜菌貝殼粉
Ruby Peach $98
Ruby Peach
飲品方面,我地4位各叫左一杯,見到隔離枱叫左杯熱既水果茶,賣相好特別,甜度都好適中,但我更加推介我飲既凍水果茶,入面充滿住不同嘅生果,生果味配合茶味簡直係一流。
呢間餐廳真係好推介,下次一定會再黎的。
2019-09-15
北海道帶子甘藍沙律
黑松露雜菌貝殼粉
2019-09-15 89 瀏覽
樓上雅座係唔錯嘅,又有落地玻璃窗,可以見到美麗嘅香港夜景。openrice 訂位仲有折or Asia mile. 我地兩個人撐枱腳就只叫左兩個套餐,有湯,有沙律,加一個主菜。是日餐湯係甘筍湯,好甜,好有甘筍味。沙津哈蜜瓜非常甜配上提子乾,沙律菜,加黑醋,非常醒胃,做前菜一流。輕煎北海道帶子黑松露野菌意大利飯 - 帶子大而爽,香噴噴嘅黑松露配上creamy 嘅意大利飯,絕配溫泉蛋煙三文魚忌廉汁煙斗粉 - 每次打開溫泉蛋都好自瘉,望著啲蛋汁慢慢流出加上煙三文魚粒同黑椒粒,加埋煙斗粉,一匙匙咁食,一啖滿足不同口感。
是日餐湯係甘筍湯,好甜,好有甘筍味。

2019-09-14 1558 瀏覽
老友退休喇,為她慶祝下人生下半場,學習過慢活的日子,網上搜尋這間Doux 環境幽靜,最啱姊妹們午間小聚,人生就係要去享受下呢種日子,不境辛勞了幾十年工作。。。環境很好啊!又光猛,坐落是令你有好舒服感,因為有大玻璃窗可以望向樓下煩囂嘅鬧市,可讓你有安息一刻,侍應生熱情招待和介紹今日的午餐食品。我哋開心share套餐,北海道蟹棒蜆肉意大利飯和bb豬肋排,有飯有肉🍛🍖。蟹棒鮮味不像雪藏哪種味道,再配埋黏黏的意大利飯肉汁味好creamy鎖住啲米食落不油膩,bb豬肋排一啲都唔bb,哈!有六條之多呢!午餐真係幾有份量啊!切開一條條,每人有三條,味道有點似燒烤味甜甜地,仲有沙律菜同薯條。侍應生很細心預備埋支茄汁❤飲品我選了 ice peach tea 外貌似凍奶茶,飲落味道有清淡的桃味,入口清清甜甜。老友就飲熱泰式奶茶☕ 覺得茶比較濃不似中國茶味。我哋食下講下已經坐咗兩個幾鐘啦也不覺呢!食物和環境確實是一個好去處。✌😁

老友就飲熱泰式奶茶☕ 覺得茶比較濃不似中國茶味。

我哋食下講下已經坐咗兩個幾鐘啦也不覺呢!

食物和環境確實是一個好去處。✌😁

2019-09-09
午餐
  • ice Peach tea
  • bb豬肋髀
2019-09-14 871 瀏覽
今天終於有機會和友人吃一頓悠閒的美味午餐。位於彌敦道726號18樓的Doux餐廳,環境寧靜舒適,單邊的大玻璃窗外景緻非常開揚,估計晚上的氣氛一定更好。我們從午市套餐的餐牌上選了兩個午餐後,便邊談邊等。未幾,餐湯、沙律和茶便送上。今天的忌亷粟米蘑菇湯非常濃滑,鴨胸沙律菜爽脆,醋汁頗為醒胃。冰凍的白桃冰茶有著淡淡的桃香味,喝一口便即能將暑氣盡消,透心涼。~烤西班牙黑毛豬黑毛豬烤得恰到好處,邊位微焦脆,非常美味,肉質鮮美有𡁻口。隨餐的汁醬,不會過鹹,味道適中。伴碟的沙律菜正好豐富食物的多層次感覺。連皮的薯條外脆內軟,一定不能錯過,不用點茄醬亦美味無窮。~慢烤BB豬肋排份量不少,猪肋排醃得非常入味,微辣,肉質淋滑,好容易便能一條一條骨切開。伴碟沙律菜增添纖維,平衡了這菜的營養。新鮮炸起的薯條雖然較熱氣,但也不能抗拒,所以完全沒有吃剩。今天的午餐非常充實豐富,滋味無窮。估計這裡的午餐是即叫即製的,所以製作需時,但邊閒談邊等,等候時間不經不覺便過去了,換來的是一頓美味的午餐。

~烤西班牙黑毛豬

~慢烤BB豬肋排

2019-09-12
2019-09-06 128 瀏覽
今日來到旺角食晚飯,選了以甜品出名的西餐廳Doux,樓高18層飽覽旺角大部份夜景,落地大玻璃前拍拖食飯感覺良好。餐牌有分飲品跟食品,還有甜品,而甜品種類繁多,現場亦有很多不同牌子的手工啤酒及賣相好靚的Cooktail。輕煎北海道帶子甘藍沙律 $128帶子略煎加上少少鹽和胡椒,肉質鮮嫩,口感一流。羽衣甘藍貴為super food 加上沙律醋另上,餐前醒胃。沙律𥚃面有大量生果粒、黑梅、合桃。特別一提,合桃略帶蜜糖味,上碟時仍然香脆,應該用蜜糖焗過,非常美味。法國活藍青口香檳忌廉汁意粉$138意粉分量足夠,最重要忌廉汁唔太膩,可能加上香檳去煮,而藍青口亦鮮味彈牙。經典漢堡$128飽皮用上市面既奶油豬包,比用傳統漢堡包更為配合到中間的漢堡扒。芝士、洋蔥加上一種應該是自家製的醬汁,應該是Doux的招牌菜。朱古力心太軟$98上碟已經很有藝術感的感覺,賣相好似一盤盆栽,熱辣辣的朱古力心太軟下面鋪着一些類似龍鬚糖扮成的軟泥,加上一球應該是鐵觀音味的雪糕,非常完整的一餐。

輕煎北海道帶子甘藍沙律 $128

法國活藍青口香檳忌廉汁意粉$138

經典漢堡$128

朱古力心太軟$98

2019-09-06 658 瀏覽
今個星期是我家的紀念日,一心就想帶家人去食一下西餐。不過今次就定下了一個目標給大家,就是要找一間既既好食,而Budget 在每人 $200至$250之內的西餐廳。於是就當然在網上找一些熱門的看看,很快我就拿下主意,去這間位於旺角的 ‘DOUX’ 。我們訂了晚上7點半,去到已經有不少人在內用膳,而且聽到他們都是慶祝生日或其他紀念日的,場內非常開心。而且餐廳內裡空間非常寬敞,令人坐得很舒適。播放著最新又流行的英文歌,我和家人就開始看看今晚食什麼。💓 1.      輕煎北海道帶子甘藍沙律母親就最喜歡食羽衣甘藍沙律,一來營養值超高,可以整腸通便、抗老美肌、增強免疫力等,二來味道獨特兼且平時在家煮飯比較少食,所以母親就特別喜愛。羽衣甘藍配北海道帶子認真不錯,帶子經過微微煎香,入口即溶,不用太多咀嚼。💓 2.      小食拼盤四個人,就叫一碟小食拼盤吧。當中有: 鮮炸薯條、香炸芝士雞肉、吉烈蝦餅、芝士。特別好食的就是香炸芝士雞肉,炸得來又不會太老,食落仍然非常鮮嫩,值得一讚。我有一個小提議,如果小食拼盤不是全部炸物,效果可能會更好。💓 3.      經典漢堡漢堡的材料不花巧,用上經典的配菜及
💓 1.      輕煎北海道帶子甘藍沙律
💓 2.      小食拼盤
💓 3.      經典漢堡
漢堡的材料不花巧,用上經典的配菜及Sauce。重點仍然是其漢堡牛肉,DOUX以House Steak來製做,非常之有牛肉味,以及容易入口。漢堡亦配上薯條,份量充裕。
💓 4.      黑松露什菌蝴蝶粉
很久都未食過蝴蝶粉,加上黑松露和什菌煮成,散發出陣陣菌味。而且Sauce亦調製得剛好,不會過稠又不會過淡。健康得來又好食,主食來計,這份值得推薦。
黑松露什菌蝴蝶粉
💓 5.      Ruby Peach
最後,當然要點一份甜品作為結尾。DOUX的甜點每份都做得非常精緻,而且是以水果作為主題,於是我們就選了水蜜桃 – Ruby Peach來試試。賣相絕對值滿分,這個 ‘桃’ 包含Fondant Ruby Peach Mousse, Peach Liqueur Jelly, Mint & Rye Crumble。簡單來說,就是有桃味Mousse、桃花露酒果凍,薄荷和黑麥金寶。所以口感非常軟淋淋,而且不會太甜,非常好食!
Ruby Peach
飲品方便,我們點了三杯飲品
💓 6.      DOUX水果茶 (熱)
DOUX水果茶 (熱)
💓 7.      日本青梅西瓜梳打
日本青梅西瓜梳打
💓 8.      Vedett Extra Blond  (Beer)
Vedett Extra Blond
今餐食得非常盡興,DOUX環境舒適,食物質素非常高,而且價錢亦符合我們預算之內,平均每人$230左右。下次與另一半或朋友聚會時,必定會考慮再來DOUX。
2019-09-05
黑松露什菌蝴蝶粉
Ruby Peach
DOUX水果茶 (熱)
日本青梅西瓜梳打
Vedett Extra Blond
2019-09-03 108 瀏覽
之前已經和好姊妹來了這家餐廳吃過了,最深印象是他們精緻的甜品,哈哈,今晚又要來試一試呢!經典漢堡這份漢堡包餐,真是真材實料,牛肉是新鮮打成的,配上特製的醬料,一口咬下漢堡包時,多層次的享受,有蕃茄蔬菜,還有濃濃的芝士醬,令人胃口大開!烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁友人切開時,豬肉的肉汁流出,鮮嫩無比,而且還隱約見到有薄薄的脂肪,正!還有番薯、蕃茄作伴菜,令我這位愛吃蔬菜的人感到滿足。水果茶侍應會在你面前將水果茶滾起後,才倒下來給我喝,新鮮製起的水果茶,果然是零舍不同,和街外的水果茶實在不能相提並論,濃郁的果香、配上各式各樣的鮮甜水果,加上特製水壺,是打卡必備!Ruby Peach 見到網上這個甜品的點擊率非常高,所以我也禁不住試一試呢!中間的果蓉配上軟綿綿的蛋糕,巧正呢!下次還想試試其他甜品,看起來10分精緻呢!

水果茶

2019-08-31 161 瀏覽
第一次嚟呢度食飯,撞正食飯時間,所以都要等一陣先搭到lift上去。坐定定就開始睇下食咩同飲咩啦!首先上嘅喺輕煎北海道帶子甘藍沙律,蔬菜好新鮮,平時沙律除咗菜之外都有其他配料,今次除咗蕃茄仔同果乾之外,仲有核桃,加埋黑醋,好開胃呀!而主食就揀咗經典漢堡同烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁。漢堡嘅牛肉質感夠滑仲有肉汁呢~而豬鞍肉質嫩滑,忍唔住一直食呢~ 最後又喺甜品時間,我哋叫咗Ruby Peach,因為平時都好鍾意食桃味嘅糖同飲品,見到有桃味甜品緊喺要試下。睇落同桃一樣,其實入面喺Mousse同Jelly嚟架,有少少酸嘅果醬味,但喺就有幾種唔同口感,好清新!
坐定定就開始睇下食咩同飲咩啦!
2019-08-24 95 瀏覽
每月一聚的日子又到了,今天選擇了在旺角的樓上西餐廳。餐廳燈光設計相對昏黃,但無阻我們品嚐美食和談天說地的氣氛。帶子沙律除了有帶子,還有羽衣甘藍、核桃、蜜瓜、蕃茄仔等,配上酸甜沙律醬,很開胃,很清新。青口意粉用的是法國青口,細細仔,但啖啖肉,配上香檳忌廉汁。紐西蘭肉眼有16安士,上碟前已切片,7成熟,十分腍,而且香口,配有蕃薯、蕃茄仔、秋葵和粟米芯,飽肚且健康。Ruby Peach賣相吸引,外脆內軟,且有少許流心。
每月一聚的日子又到了,今天選擇了在旺角的樓上西餐廳。
餐廳燈光設計相對昏黃,但無阻我們品嚐美食和談天說地的氣氛。

青口意粉用的是法國青口,細細仔,但啖啖肉,配上香檳忌廉汁。

Ruby Peach賣相吸引,外脆內軟,且有少許流心。
2019-08-23 112 瀏覽
今日夜晚相約朋友到旺角食晚餐,路經彌敦道726號大廈,發現大廈內有林林總總的食肆,而我就被大廈門口的招牌吸引著,有西式、中式雞煲及火鍋、日式同韓式料理等等,最後朋友決定選擇位於18樓的西式餐廳DOUX。輕煎北海道帶子甘藍沙律,作為頭盤食物來說確實是出色,帶子咬落有點肉汁,而且帶點鹽味,我相信用來煎帶子的鐵板原先有煎過牛肉,因而帶子吸引了這些精華,令到帶子的香味昇華。羽衣甘藍,配合其他生菜,哈密瓜,葡萄乾及核桃,加上黑醋及橄欖油,酸酸甜甜,整碟沙律絕對是一道十分開胃的頭盤小食。經典漢堡House Burger,牛肉肉味濃郁,肉質不會過韌,配上自製洋蔥醬料,鹹中帶點甜,的確幾惹味。薯條方面採用了粗薯,略嫌薯條唔夠熱,整體上這個Burger 是值得一試的。烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁,這份豬鞍價錢為$268,我和朋友本著充當白老鼠的心態試吃,因為這個價錢通常其他人都會點選肉眼扒或西冷扒,而不會試豬。今次一試,足以證明我倆並沒有選擇錯誤!豬鞍肉汁豐富,而且一點也不韌,頗為驚喜,因為我認為烹調豬肉難度比較高,要豬肉全熟但又不可過韌,煮法與牛扒絕對不同。而黑醋蜜糖汁,甜甜酸酸,但又不會蓋過肉
今日夜晚相約朋友到旺角食晚餐,路經彌敦道726號大廈,發現大廈內有林林總總的食肆,而我就被大廈門口的招牌吸引著,有西式、中式雞煲火鍋、日式同韓式料理等等,最後朋友決定選擇位於18樓的西式餐廳DOUX。

烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁,這份豬鞍價錢為$268,我和朋友本著充當白老鼠的心態試吃,因為這個價錢通常其他人都會點選肉眼扒或西冷扒,而不會試豬。今次一試,足以證明我倆並沒有選擇錯誤!豬鞍肉汁豐富,而且一點也不韌,頗為驚喜,因為我認為烹調豬肉難度比較高,要豬肉全熟但又不可過韌,煮法與牛扒絕對不同。而黑醋蜜糖汁,甜甜酸酸,但又不會蓋過肉汁的味道,這道菜式是必試。

甜品方面,Ruby Peach中間類似mousse cake狀態,而且有流心蜜桃汁,味道清甜,作為飯後甜品來說是挺特別的。
2019-08-18 81 瀏覽
朋友黎過呢間餐廳食過,覺得幾好食,於是就推介我黎食啦。帶子沙律,份量都幾多喎,碟旁邊有一個小小的碟,裝住黑醋,黑醋好開胃。沙律嘅中間放左2隻輕微燒過嘅帶子,幾好食。呢碟沙律幾特別嘅就係有哈密瓜,又幾消膩喎。青口香檳忌廉汁意粉,上碟幾靚,意粉放喺中間,旁邊就擺曬青口。忌廉汁好香好濃,意粉好彈牙,每一條意粉都有忌廉汁,好滿足。黑毛豬鞍,豬唔似牛咁可以揀幾成熟,豬要全熟嘅,但呢隻豬鞍就算全熟都唔會韌,唔係入口即溶,但都容易咬開,而且豬味都重,唔錯。最後嗌左個甜品Ruby Peach,外型係桃,但入面慕絲,好滑好清甜。
朋友黎過呢間餐廳食過,覺得幾好食,於是就推介我黎食啦。

2019-08-08
2019-08-16 89 瀏覽
來到呢間餐廳食西餐,位置寬敞,座位舒適。雙層經典漢堡 上碟時見到2層肉已經覺得好大份,漢堡配料有芝士,蕃茄,生菜。2層肉肉汁鮮嫩,面包外脆內軟,必叫之選。薯條炸到卜卜脆青口香檳忌廉意粉 擺碟漂亮,一共有6-7隻青口,青口肥美鮮甜。意粉軟硬度適中,彈牙爽口,而忌廉汁濃郁而不膩。Ruby peach 網上見到呢間的甜品最出名,叫左桃味,其實仲有好多選擇, 例如香蕉,番茄。甜品擺碟精美,桃形的慕絲蛋糕,中間係流心桃味醬,下面係海綿蛋糕,唔會太甜。仲有一啲花花做伴碟(不過唔知食唔食得)呢間餐廳的食物,環境都超值,下次一定再來。
來到呢間餐廳食西餐,位置寬敞,座位舒適。

雙層經典漢堡
青口香檳忌廉意粉

Ruby peach

呢間餐廳的食物,環境都超值,下次一定再來。

2019-08-15 74 瀏覽
餐廳燈光暗暗地,氣氛都唔錯喎。而且枱同枱之間都隔得比較開,幾好。帶子沙律,一上枱就見到2隻大大隻帶子,好清楚見到係有燒過嘅,由於係燒過嘅關係,入口好香,而且粒帶子都幾厚,好彈牙,好食👍沙律菜方面就唔係食開嘅生菜,呢隻菜冇生菜咁爽口,但佢都夾雜左其他沙律菜嘅,仲有合桃,密瓜同車厘茄,配上黑醋汁真係好開胃呀。黑毛豬鞍,我平時唔太鐘意食豬類嘅食物,不過朋友想試,所以就嗌左啦。食落口好稔,唔會臊,比我想像中好食。配上少少蔬菜可以消膩。Ruby peach,最後就當然要食甜品啦,外型好靚呀,好似一個真嘅桃咁。切開係有啲醬同好滑嘅蛋糕,好滿足👍

2019-08-10 68 瀏覽
七夕的晚餐究竟去哪兒吃呢?羡慕那些有男朋友一早定好餐廳的女生們記得要好好珍惜呀!!!雖然是中國的節日 但是不知道爲什麽還是會想吃西餐 哈哈哈最後選擇了這家在市中心旺角的這家西餐~首先說說環境吧!環境還不錯 就是很浪漫的那種 黑黑的音樂還不錯~食物吧~ 我們選了一個鵝肝飯跟一塊鮮紐西蘭肉眼牛排~那個鵝肝飯真的太好吃了!!!!外面脆脆的 什麽叫入口即溶的感覺終於感覺到了!!!意大利飯也很好吃!!!至於牛排吧~~個人覺得很一般~~擺盤還不錯 但性價比不高 不值!總括來説吧~覺得這餐廳的食物還是不錯的~下次想試試看其他西餐例如意粉或其他還有一點 服務服務是不錯的~服務員態度還好~可是不知道為什麽菜要等那麽久牛排五成要等半個多小時~希望是意外 哈哈哈哈哈哈下次快點就好!!!
七夕的晚餐究竟去哪兒吃呢?

羡慕那些有男朋友一早定好餐廳的女生們
記得要好好珍惜呀!!!

雖然是中國的節日 但是不知道爲什麽還是會想吃西餐 哈哈哈
最後選擇了這家在市中心旺角的這家西餐~
首先說說環境吧!
環境還不錯 就是很浪漫的那種 黑黑的
音樂還不錯~

食物吧~ 我們選了一個鵝肝飯跟一塊鮮紐西蘭肉眼牛排~
那個鵝肝飯真的太好吃了!!!!

外面脆脆的 什麽叫入口即溶的感覺終於感覺到了!!!
意大利飯也很好吃!!!
至於牛排吧~~個人覺得很一般~~

擺盤還不錯 但性價比不高 不值!
總括來説吧~覺得這餐廳的食物還是不錯的~
下次想試試看其他西餐例如意粉或其他
還有一點 服務
服務是不錯的~服務員態度還好~
可是不知道為什麽菜要等那麽久
牛排五成要等半個多小時~

希望是意外 哈哈哈哈哈哈
下次快點就好!!!

• 鵝肝法蔥意大利飯
2019-08-08 953 瀏覽
呢餐係朋友嘅生日飯,佢就鍾意食Cafe同埋坐低傾吓計,就有朋友幫手訂左呢間。睇見佢嘅Menu,本身食物款式已經唔多,加上其中一個人皮膚敏感唔食得牛肉,最後可以點嘅菜寥寥可數。鵝肝法蔥意大利飯($178)呢個飯應該係貴在有整塊鵝肝,但份量實在太少,每人分得兩啖,跟住過咗一陣先有第二碟嘢食。黑松露雜菌貝殼粉($108)呢個出品正正常常,屬中等水平。紅酒醋燴辣肉腸配甜薯條($98)辣肉腸食唔到好辣,因為醬汁嘅關係,係有少少甜嘅,其實係幾特別。有驚喜嘅係,薯條係甜番薯,並唔係一般薯仔,呢度菜式可以試下。烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁($268)豬肉係OK嘅,醬汁都幾特別,屬於中上水平卡邦尼貝殼粉($108)Ruby Peach ($98)其實成餐飯就係為咗佢,呢個甜品係幾靚嘅,表皮係少少脆脆既質感,裏面係慕絲,食落又唔會太甜膩,幾啱我口味嘅,賣相亦都非常靚。整體來講,我覺得呢間餐廳其實麻麻。因為佢嘅款式其實好少,性價比亦都唔高。另外因為當日餐廳好似冷氣系統出咗問題,擺咗部大風扇係門口通風,吹正我哋,簡直頭髮都吹甩。查詢店員之後,亦都無辦法改善呢個情況,實在係貼錢買難受。不過最後都係要多謝店
鵝肝法蔥意大利飯($178)
黑松露雜菌貝殼粉($108)
呢個出品正正常常,屬中等水平。
紅酒醋燴辣肉腸配甜薯條($98)
烤伊比利亞黑毛豬鞍配法式黑醋蜜糖汁($268)
豬肉係OK嘅,醬汁都幾特別,屬於中上水平
卡邦尼貝殼粉($108)
Ruby Peach ($98)

不過最後都係要多謝店員,協助吹蠟燭環節,但之後都唔會再有下次。
2019-07-19
慶祝紀念