Rui
2022-06-02 56 瀏覽
I have been eyeing this place for a while now. Finally had my first cuts-and-cups experience with Duet yesterday. Adam, the founder of the place, was my stylist of the day. He was clearly very busy garding the salon end of the shop all by himself during the lunch hours. But he's very attentive and carries a calming controlled air with him. He offered me a drink on the house and made sure I was settle down before getting back to the customer before me. I love love love the hair cut and real

Adam, the founder of the place, was my stylist of the day. He was clearly very busy garding the salon end of the shop all by himself during the lunch hours. But he's very attentive and carries a calming controlled air with him. He offered me a drink on the house and made sure I was settle down before getting back to the customer before me. I love love love the hair cut and really enjoyed learning the story behind Adam and Duet. And the head massage was so good that I almost fell asleep.

I enjoyed the latte so decided to try the food here as well. The shredded pork panini in BBQ source and homemade onion pickle is hearty and simply delicious. I didn't think I could finish the whole panini, but was pleasantly surprised how light and mouth watering it was. Before I knew it, it was done. 😅

Highly recommend this place! It has certainly uplifted the social scene in the neighbourhood. I would be glad to go back with a friend or two for a cuts-and-cups experience again any day.

BBQ Pork Panini
latte
2022-06-01
15 分鐘 (外賣自取)
BBQ Pork Panini
latte
  • BBQPorkPanini
2022-06-01 49 瀏覽
⊲ Duet Cuts & Cups ⊳佢係一間剪髮+coffee shop既餐廳~環境唔錯食物中規中矩還可以👌🏻.‣ Sukiyaki Beef Fettuccine⋆ $118自己加咗牛肉所以呢度睇落好豐富😛唔知係咪太多肉所以煮耐左,肉質都偏韌。牛肉似係封門柳個種,其實無咩壽喜燒嘅感覺🤔.‣ Bacon & Crystal Banana Waffle⋆ $88呢個好食呀!夠脆又香口,推薦waffle比大家食!有機會想試埋甜食
⊲ Duet Cuts & Cups ⊳
2022-05-20 51 瀏覽
呢間cafe最大賣點係隔離竟然係理髮店 真係夠晒特別 不過放心唔會好大影響💈最吸引一定係佢地嘅士多啤梨窩夫🧇口感外脆內軟 仲好有蛋香添😁個牛油果三文魚酸種麵包都值得一試🥰煙熏三文魚超厚肉❣️

個牛油果三文魚酸種麵包都值得一試🥰煙熏三文魚超厚肉❣️
2022-05-09 57 瀏覽
結合理髮和咖啡美食的複合式咖啡館為於黃埔,一出港鐵行幾分鐘就到。餐廳以黑色為主,咖啡館分成左右兩邊。一邊是理髮區,一邊是飲食區,簡約的裝潢,座位不算太多。焦糖香蕉煙肉窩夫鹹甜配搭,窩夫酥香,香蕉上有一層薄薄既焦糖,可惜煙肉略微乾身牛奶抹茶賣相非常吸引,抹茶味略微淡左少少。整體來講 食物質素有待改善,環境就真係一般,空間感唔算大,如果想黎渡過一個休閒下午 未必太適合,人多時候比較嘈雜

焦糖香蕉煙肉窩夫

牛奶抹茶
賣相非常吸引,抹茶味略微淡左少少。

呢日去了朋友推薦的這間Cafe午餐,想不到這間Cafe入邊原來仲係一間Salon,小店裝修好型格,選用黑白色調為主。.🍝 壽喜燒牛肉闊面 $118充滿日式和風的闊面,醬汁用上帶微甜的壽喜燒醬汁和忌廉煮成,而且闊面煮得剛剛好,口感彈牙,每條面都沾滿醬汁,加上生蛋黃,更加惹味。而個面上面重有好多木魚,🐮牛肉份量亦不少,食落好嫩滑,牛味香濃,好有驚喜。.🦀蟹肉牛油果酸種麵包 $88蟹肉份量好多,而且好新鮮,充滿蟹🦀的鮮味,配上我最愛的🥑牛油果,加木魚和🍞酸種麵包,是不錯的輕食。.🧇煙肉配脆糖香蕉窩夫 $88見到這個鹹加甜的配搭好特別,所以決定一試,因為平時好少食到。想不到個味道會咁夾,味道鹹香的🥓煙肉,配上香甜的焦糖🍌香蕉,鹹甜交織,味道充滿層次,而窩夫都好好味,外脆內軟。.🍵Matcha Tonic $58身為抹茶控,梗係叫抹茶飲品,估唔到味道又幾Fresh帶微酸,味道幾特別。
🍝 壽喜燒牛肉闊面 $118

🦀蟹肉牛油果酸種麵包 $88

🧇煙肉配脆糖香蕉窩夫 $88

🍵Matcha Tonic $58
2022-05-07 46 瀏覽
☕Duet Cups @duetcups嘩~~事隔幾個月終於開始有晚市堂食,我也可以慢慢回恢Foodie的本業😂,雖然分享其他類型的東西也很有趣,也可以增加版面的豐富性,但我更愛吃丫~~這次的是一家咖啡店跟髮型屋一體的店,這種在外國其實已經流行了滿久~另一半/家人在剪髮時,在等的人就可以舒服的坐在咖啡廳邊吃~🍓忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨窩夫即叫即做的窩夫上桌時因為疊高了很吸睛,咬下去很脆口,如果糖漬的醬少淋一點會更好,因為下層的窩夫會吸到水份輕微變軟,夾著cream cheese是意想不到的配合~🍝冬蔭功海鮮闊麵點這個是因為...我愛辣🌶️跟蝦🦐,而且每次去吃泰菜時都會點冬蔭功湯,所以不考慮就選了。沒想到調味很出色,也吃得到辛辣味~份量也很足🌮牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋蔥因為母親大很喜歡吃牛油果,我個人是一般般, 但果蓉應該是有處理過,很滑順而且沒有我不太喜歡的味道,配著不會失敗的煙三文魚,是輕食之選☕污糟 Dirty有兩種咖啡豆可以選,對咖啡還不了解的我就隨便挑了~💲約HKD 150@人(連飲料)🏡紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖#文末抽獎 #抽獎文 #giveaw
☕Duet Cups @duetcups

🍓忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨窩夫

🍝冬蔭功海鮮闊麵

🌮牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋蔥

☕污糟 Dirty
有兩種咖啡豆可以選,對咖啡還不了解的我就隨便挑了~

💲約HKD 150@人(連飲料)
🏡紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖
#文末抽獎 #抽獎文 #giveaway #hkgiveaway #giveawayhk #giveaways
#hkgirl #852girl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #hkpr #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #ootd #hongkonger #outfitoftheday #likeforlikes
#香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #相機食先 #飲食日記 #好物分享 #黃埔美食 #咖啡店 #香港咖啡店
#poyeefoodie
2022-05-06 44 瀏覽
🍽又一間好味café 呢間舖頭前面係café後面係salon,如果剪頭髮嘅可以買杯咖啡,都幾方便☕️唔好以為咁就食物就冇咁好食呀,同樣出色~🐖煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包💰$98出色❗️軟包外面少少脆入面軟熟,手撕豬肉煮到入晒味,醬汁好味又juicy,加埋菠蘿好夾!菠蘿多汁,食落成個包都豐富有層次,好惹味😋再嚟嘅話都會再食呢款🉐🥑牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋葱💰$98平時都鐘意食呢款,牛油果醬三文魚都多,仲有一小角檸檬吱埋落去仲啱我口味~好好食🉐🧇雪糕配自家製蘋果窩夫💰$88甜品都好靚,有雪糕嘅窩夫特別好味😋除咗呢款仲有其他口味,睇相睇menu都好正咁☕️炭燒烏龍💰$55🍵Matcha Latte💰$45🚩Duet Cuts & Cups (紅磡) @duetcups 📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖
🍽又一間好味café

唔好以為咁就食物就冇咁好食呀,同樣出色~

🐖煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包💰$98

🥑牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋葱💰$98

🧇雪糕配自家製蘋果窩夫💰$88

☕️炭燒烏龍💰$55
🍵Matcha Latte💰$45

📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖
2022-05-02
10 分鐘 (堂食)
  • 煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包
2022-05-01 599 瀏覽
-{黃埔salon咖啡店🥙}一直係hall嘅對面😂終於有機會試😆🤤壽喜燒牛肉意粉🤤 ($118)上菜就見到隻生蛋同埋木魚嘅配搭好吸引🥳撈埋汁食有啲大阪燒嘅風味 寬條麵都掛汁😎而且牛肉粒唔韌!大概有8至10粒左右☺️👖褲評: 7.8/10🤤煙燻燒烤手撕豬肉意粉🤤 ($98)肉嘅份量好多😋有好重嘅ribs燒烤醬味 有啲肉嘅部分都做倒焦香味🤟fusion得黎好夾😝但友人話唔鐘意個醬太酸😌👖褲評: 7.6/10🤤忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨窩夫🤤 ($78)有兩大塊窩夫!配搭較單調 窩夫脆但冇乜蛋香🤨雖然有忌廉芝士但係唔會好吊倒味 普通啦~👖褲評: 6/10Pasta兩個都唔錯!店員同環境都幾好🤓室外仲有位係pet-friendly😙性價比: 7.5/10服務: 8.5/10環境: 8/10🚩Duet Cuts & Cups🚩地址:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai黃埔 #fuudjai紅磡
{黃埔salon咖啡店🥙}
一直係hall嘅對面😂終於有機會試😆

🤤壽喜燒牛肉意粉🤤 ($118)

👖褲評: 7.8/10

🤤煙燻燒烤手撕豬肉意粉🤤 ($98)

👖褲評: 7.6/10

🤤忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨窩夫🤤 ($78)

👖褲評: 6/10

忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨窩夫
壽喜燒牛肉意粉
煙燻燒烤手撕豬肉意粉
2022-05-01 44 瀏覽
市面上好少呢類將Salon同Cafe二合為一既餐廳,風格走黑白型格路線,食物有質素,係值得支持的小店~Salon 走型格路線~ 乾淨又企理~ 剪頭髮仲送埋咖啡~我地叫左冬陰功海鮮闊麵~醬汁好出色,香濃惹味,除左冬陰功既酸辣外,亦有海鮮既甜味,闊麵煙韌,青口同蝦既質素都唔錯~仲叫左蒲燒成條鰻魚滑蛋窩夫~甜既窩夫經常會食,見到呢個咁有趣既配搭忍唔住要試☺️鰻魚肥美,魚味頗濃,加上烤得夠熱,食落特別香~滑蛋厚身嫩滑,窩夫香脆,三者配搭毫無違和感甜品叫左威士忌蘋果批千層窩夫~三樣食物當中最有驚喜,威士忌加上雲呢拿雪糕係好夾,兩者混合出黎既味道係整個甜品既精髓,肉桂蘋果煮得軟淋香甜,窩夫同樣脆身,絕對係一個出色有層次既甜品😍只係雪糕溶得比較快,要食快小小
Salon 走型格路線~ 乾淨又企理~ 剪頭髮仲送埋咖啡~

📍黃埔 𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊❝Salon💈💇🏻‍♀️入面既cafe😳‼️多款Fusion意大利闊面🍝❞🦐娘惹喇沙大蝦闊面 $108 (4/5)好惹味 充滿椰香辣味🌶有3隻新鮮連殼既蝦🦐闊麵質地彈牙😬🐮壽喜燒牛肉闊面 $118 (4/5)甜甜的醬汁😋牛肉係腍身偏厚既牛柳塊 牛味香😙撈蛋黃食~整體黎講 意粉確實唔錯 醬汁款式超岩男友口味!! 日式/東南亞口味 mix 意粉🤩不過份量細咗dd 男友話唔夠食🤣近門口位係餐廳area 偏細的 再行入去就係salon😆꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Duet Cuts & Cups紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…#joys_黃埔🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…#joys_西式
📍黃埔 𝚆𝚑𝚊𝚖𝚙𝚘𝚊

娘惹喇沙大蝦闊面

🦐娘惹喇沙大蝦闊面 $108 (4/5)
好惹味 充滿椰香辣味🌶有3隻新鮮連殼既蝦🦐闊麵質地彈牙😬

壽喜燒牛肉闊面
🐮壽喜燒牛肉闊面 $118 (4/5)
甜甜的醬汁😋牛肉係腍身偏厚既牛柳塊 牛味香😙撈蛋黃食~

近門口位係餐廳area 偏細的 再行入去就係salon😆

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Duet Cuts & Cups
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_黃埔

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
娘惹喇沙大蝦闊面
壽喜燒牛肉闊面
  • 壽喜燒牛肉意粉
2022-04-30 690 瀏覽
💈Duet Cuts & Cups💈📍:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖⏰:10:00am-10:00pm呢間系由咖啡店同salon結合既概念店 咖啡店走黑灰泥水風格 感覺好舒服幽靜 再行入啲就係髮型屋🤣特別方便剪頭髮嘅時候 同行朋友可以到隔離飲杯咖啡休閒吓😂呢度嘅食物款式幾多元化 除咗意粉之外 仲有包類、甜品窩夫同咖啡等 味道都唔錯 價錢亦都唔算太貴!🍝壽喜燒牛肉闊條麵壽喜燒牛肉嘅份量好多 軟嫩好食 一片都幾厚身 搭配左生雞蛋、木魚做拌碟 闊條麵口感好煙韌 都幾彈牙 沾滿左香濃嘅蛋汁👍🏻🥖煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包長條包身烘到脆卜卜 手撕豬肉好香口 肉質軟嫩 薄身 份量都幾多架 加埋燒烤汁好Juicy 裏面搭配左兩塊超厚身既菠蘿片 鹹鹹甜甜既口感減低左油膩感👍🏻🧇咖啡雪糕千層窩夫千層窩夫鬆軟得來帶點酥脆嘅口感 再加上咖啡雪糕 味道苦得來帶點甜 最驚喜係窩夫上邊會加咗少少咖啡豆粒增加口感 呢個有驚喜!🍵玫瑰國寶茶食完油膩嘅嘢梗係要飲番杯茶解膩😍 用咗原片嘅玫瑰花瓣 充滿咗玫瑰香 茶味好濃 配搭埋玫瑰🌹真係好好飲😍沖多幾次都唔會太淡!
💈Duet Cuts & Cups💈
📍:紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖
⏰:10:00am-10:00pm

🍝壽喜燒牛肉闊條麵

🥖煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包

🧇咖啡雪糕千層窩夫

🍵玫瑰國寶茶

2022-04-27
15 分鐘 (堂食)
  • 壽喜燒牛肉意粉
  • 煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包
2022-04-28 18 瀏覽
呢間Cafe以黑白色為主調,設計非常型格🖤🤍除左係咖啡色,入面仲係髮型屋!可以比大家一路嘆住啡食住野等剪頭髮😆明太子蟹肉闊麵($98)明太子配搭蟹肉一定無伏!蟹肉都幾甜~ 係穩陣之選🤣如果闊麵硬返少少會更好!牛油果煙三文魚配酸種面包($98)酸種面包都幾煙韌🤩表面搽上牛油果,口感非常綿滑🥑份量好足料!三文魚成朵花咁~ 賣相好精緻呀!食落都算幾肥美🥰雪糕配自家製蘋果窩夫($78)賣相超吸引📸😍窩夫蛋香味濃,食落非常香脆!肉桂味都幾出😋蘋果份量都好足😚夾埋雪糕一齊食超邪惡!Flat White ($40)拉花好靚🥰今次試左比較fruity嘅咖啡豆,飲落都幾順滑,果香好突出~ 又唔會酸!唔錯😚

明太子蟹肉闊麵($98)

牛油果煙三文魚配酸種面包($98)

雪糕配自家製蘋果窩夫($78)

Flat White ($40)
2022-04-25 16 瀏覽
這間位於黃埔的理髮咖啡店,將外國理髮店結合咖啡店的複合型態帶到香港,店鋪前半部是咖啡室,後半部則是髮廊,顧客可以一邊享受理髮服務時,同時一邊滿足口腹。🦋牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋蔥 $98煙三文魚滑順絲柔的油花口感,具煙燻風味又不會過咸,配搭牛油果蓉及酸種麵包,平凡中帶驚喜的輕食之選。🦋藍青口配蕃茄羅勒闊條麵 $118藍青口味道鮮美,闊條麵彈牙有口感,蕃茄羅勒汁酸酸甜甜幾開胃。🦋威士忌蘋果批千層窩夫 $88千層窩夫鬆軟又帶點酥脆口感,再放上一大球雲呢拿雪糕,上面淋上楓糖漿,底下是浸透肉桂的蘋果片,非常討好。🦋抹茶湯力 $58用了日本抹茶粉打成,再混上Tonic ,簡單不失美味,消暑清新,抹茶控不妨一試。🦋牛奶咖啡 $40聽聞這間咖啡店的咖啡師得獎無數,來頭不小。拉花已經滿分💯,再喝一口令人忘卻煩憂。

🦋牛油果煙三文魚酸種麵包配自家醃製洋蔥 $98

🦋藍青口配蕃茄羅勒闊條麵 $118

🦋威士忌蘋果批千層窩夫 $88

🦋抹茶湯力 $58

🦋牛奶咖啡 $40

2022-04-22 25 瀏覽
Salon & Cafe 都係第一次見‼️ 整頭髮嘅等候時候間得食有得飲✨係真係幾方便🥰 本身都擔心入到去會唔會有染發劑等等化學味🤔 點知完全冇事👍🏻 仲要聞到好香嘅咖啡味😆 好誘人😍💕 可以休休閒閒咁渡過一日✨煙肉配脆糖香蕉窩夫本身都係抱着好奇心嚟叫呢個鹹甜嘅組合~~點知煙肉香蕉意外的夾👍🏻 窩夫比較厚實,煙肉嘅咸香,搭配焦糖香蕉,唔單止中和左煙肉嘅油膩感,仲突出咗焦香✨ 忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨玫瑰窩夫焦糖加士多啤梨簡直係絕配😋 新鮮嘅士多啤梨微酸,糖漬士多啤梨清甜,搭配Cream Cheese 及厚實窩夫~酸酸甜甜💕 士多啤梨嘅份量都幾多下~真係好足料,感覺好實在👍 雖然咖啡嘅香氣好吸引😆但因為夜晚飲,驚瞓唔着🤣 所以就試咗佢幾款抹茶飲品🍵Matcha Tonic加咗Tonic嘅抹茶,微酸的味道,飲落去好清爽✨ 係一款有驚喜的飲品‼️Matcha Latte牛奶味比較濃,抹茶牛奶入口好順滑💕

煙肉配脆糖香蕉窩夫

忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨玫瑰窩夫

Matcha Tonic

Matcha Latte
牛奶味比較濃,抹茶牛奶入口好順滑💕

2022-04-20 26 瀏覽
🤎Duet Cuts & Cups (紅磡) 🧸紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G28號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️#Gladys獨食不會肥黎過呢間餐廳之後好想以後整頭髮都可以嚟呢度整😆一邊剪頭髮一邊食嘢簡直就係人生極樂🙌🏻帶埋另一半黎就唔使再怕佢哋催三催四🤭你哋可以放心😏平時嘅理髮店係超級多頭髮碎,呢間舖頭乾淨得很‼️靜雞雞話你知我淨係睇餐牌都睇咗好耐🤦🏻‍♀️今日又係我就嘅一人挑戰😵‍💫我每一樣嘢都好想食,但係一個人完全食唔到咁多🥺唔緊要下次我一定要帶人黎二訪😤-冬陰功海鮮闊面🦐 $128好愛泰國🇹🇭的我,見親冬陰功都一定要點,完全抵抗唔到🤩佢呢個冬陰功非常出色,香料味同埋辛辣味調得啱啱好唔會太過互搶風頭🤪如果香料味道重啲更加似泰國嗰隻Mama👩🏻面😝。上面都有幾隻青口、蜆肉同埋大蝦,呢個價錢我覺得真係幾扺食。哈哈食到一半店員問我會唔會辣得滯,因為佢話聽到我咳🤣我都醒唔起自己又咳🤣不過唔係好辣😌闊面都幾大條,份量多😝夠哂我食😚-忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨玫瑰窩夫🧇 $98當我正在糾結要叫鰻魚窩夫定係士多啤梨窩夫嘅時候俾我見到有玫瑰兩個字,我當然唔會放過😆話哂係即叫即整,
#Gladys獨食不會肥

-冬陰功海鮮闊面🦐 $128

-忌廉芝士配自家製糖漬士多啤梨玫瑰窩夫🧇 $98

當我正在糾結要叫鰻魚窩夫定係士多啤梨窩夫嘅時候俾我見到有玫瑰兩個字,我當然唔會放過😆話哂係即叫即整,大約等20分鐘左右🤫上台嘅時候真係好靚好靚好吸睛😏打卡一流,全部都疊高晒。窩夫熱辣辣上枱好脆身😍愛了愛了。好鍾意食呢個窩夫初頭我仲諗緊會唔會有玫瑰味,點知原來….真係有少少😍士多啤梨好甜😍😍加埋旁邊嘅糖漬一齊食,更甜☺️☺️☺️仲有忌廉芝士夾住一齊食,好爽好爽。

-玫瑰國寶茶🌹 $55

好香好香好香😍呀!好中意!呢個味道就好似以前細個用嘅玫瑰浴鹽沖涼嗰陣香味😍太香了😚好愛好愛!一倒出嚟就聞到😍😍😍😍下次一定要再嚟💯💯💯

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-04-20