2018-06-04 2102 瀏覽
早排有同事買散水餅,喺呢間餅店買左好多打迷你撻,其中一個朱古力撻,簡直一試愛上。朱古力味濃但唔會死甜,撻皮係重點,鬆化、脆、富牛油香!剛出糧豪一豪佢,買幾件同家人分享。原來normal size冇朱古力撻,勁失望,迷你版要好多日前訂,20件以上起貨,無緣。結果買左三件其他款試下。聞名嘅朱古力流心,雲石鏡面好靚,頭兩淡好甘,超濃朱古力,中間似慕絲,好rich。食多兩啖,中間有流心,稍甜,中和番。呢件香蕉咖啡撻大推!外型先聲奪人,中間有香蕉蓉,咖啡粉加香蕉,估唔到又幾夾,最重要仍然係撻皮,讚!藍苺芝士相對冇咩特別,但咬落幾實淨。三件蛋糕盛惠$130,酒店級價錢,星級水準!

2017-12-24 2631 瀏覽
地點在Aegean Place 愛琴坊,入到去我也找了一陣,要打畀負責人帶我入去,他們就在一間餐廳後面的小巷,門面小小的,但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。見到有聖誕的tart set很可愛非常吸引因朋友生日所以較早前whtsapp店主,訂了一個 16pcs,看圖片還以為很大,看到實圖,真的很mini,但就感覺很可愛很漂亮。朋友看到也很開心,不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。他們除了mini也有normal 的size,還有全統的蛋糕可以訂購,他們有facebook可以瀏覽。已經推介給朋友
地點在Aegean Place 愛琴坊,
入到去我也找了一陣,
要打畀負責人帶我入去,
他們就在一間餐廳後面的小巷,
門面小小的,
但櫥櫃擺放了非常精緻的西式糕餅。

見到有聖誕的tart set
很可愛非常吸引

因朋友生日所以較早前whtsapp店主,
訂了一個 [heart shape mini tart set] 16pcs,
看圖片還以為很大,
看到實圖,真的很mini,
但就感覺很可愛很漂亮。

朋友看到也很開心,
不單止外形漂亮 ,味道還很好,不太甜,
tart皮味道是牛油曲奇,朱古力味香濃,
士多啤梨大粒香甜, 內裏有些少吉士醬。

他們除了mini也有normal 的size,
還有全統的蛋糕可以訂購,
他們有facebook可以瀏覽。

已經推介給朋友

heart shape mini tart set 16pcs
2017-11-28 4637 瀏覽
在虛幻國度下的「愛琴坊」,環境碓是怡人舒泰,唯吃過的兩間食店也不過爾爾,既吃得不夠飽,味道又不滿足,著實不是味兒,也吃得我就是原本在牆壁上的藍天白雲,也看得變成寒煙雨!潔白的海鷗,彷彿也變成黑色的鴉兒在恥笑著我!吃畢肉骨茶,將餐具交還「海南寶寶」後,穿越無人冷巷後返回「愛琴坊」,途中經過一間甜品店,黎太見店內的甜品造型美麗,便打算買一個品嚐,向店員查問後,店員謂櫃內的甜品全已被購下,不作出售,但見我們想吃,便謂即做一個給我們。那我們決定要一個「Banana & Coffee Tart」。待了約十數分鐘後,店員從店舖走到虛幻國度,送來這個「Banana & Coffee Tart」!這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而
這個「Banana & Coffee Tart」,非常好味!名字上雖然不見朱古力的名字,但撻上那六條朱古力實在好味到不得了,濃濃的朱古力味不甜不膩,吃得我滿心歡喜,沾上略帶苦味的可可粉和帶有咖啡味的忌廉,就是一個絕配,再連同鬆脆的撻皮和香蕉一起吃,絕對是天衣無逢的美味,而這種美味,才能夠匹配牆壁上的藍海白雲,甜美的味道,吃得我就如揚帆在藍海中,仰望白雲高掛在藍天下,柔和的陽光照得我原本心寒的內心也溫暖起來!而海鷗,亦終於悠閒地再次飛舞著!
至於這件甜品的賣相,雖與餐牌上有少許出入,但仍不失精緻,而我更欣賞是盛放甜品的長方形碟,一塊過的,邊紋亦打造得如岩石似的形狀,非常有形!這件甜品,絕對推介!這間甜品小店,亦很有意思!我會記著「DUO Patisserie」這個名字!
Banana & Coffee Tart
亦終於,在這個美麗的虛幻國度吃到非常令人滿心歡喜的味道!
離開這個虛幻國度,返回殘酷無情的現實都市去,通過「愛琴坊」的門口,回想,剛才就是經過這度門走進「愛琴坊」的,單看這道門,坦白說,真的不知道原來這個是美食廣場。

走回觀塘地鐵站,也走了十多分鐘的時間,在抱恙下走,不其然感到有點累,唯想起剛才的美味,心裡還是笑了。
2017-11-25
Banana & Coffee Tart
原來愛琴坊呢個地方有其他野食,環境都幾唔錯,好好座,好有希臘的感覺。今次去了呢間買甜品,買了個士多啤梨和籃妹撻,水果好甜的😃而成個撻整體上都唔係太甜,不過味道無乜特別,好普通,唔可以講話好好味,今次係去開觀塘,順便過埋黎,如果要特登入黎買就未必了,因為唔係勁好味姐😃😃
2017-11-05 1798 瀏覽
今日經過觀塘,比櫥窗的蛋糕吸引着,餅店服務員很好禮貌,逐一介紹,忍唔住買幾件回家同家人分享。蛋糕種類很多,咪道又多,樣樣也很特別。今天買了兩件生果撻,兩件朱古力,一件綠茶紅豆,一件咖啡。其實件件都有驚喜, 不是太甜,用心製作,好食到停不到口。有機會值得一試。
2017-08-12 3403 瀏覽
老闆(娘)態度好,服務好臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做Mini都有好多款選擇全部細細地一啖一個可以試多幾隻味唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚又靚又好味,仲真係識流心不過就得normal size
老闆(娘)態度好,服務好
臨急臨忙早一日前先Whatsapp訂都肯幫我做

Mini都有好多款選擇
全部細細地一啖一個可以試多幾隻味

唔會太甜,連唔特別喜歡甜食既男同事都讚好

呢款Dark Chocolate Lava同事們勁讚
又靚又好味,仲真係識流心
不過就得normal size
2017-08-05 2362 瀏覽
琴日星期五last day, 最近啲同事嘅散水餅多數都係cupcakes,自己都食到有啲悶,所以決定提早一日訂呢間嘅tarts and cakes。佢地有normal size 同mini size, 其實兩隻size 都靚,不過mini size睇落精緻好多,所以今次買左差唔多70件mini size做散水餅!啲餅唔止得外表靚,仲好好味,而且唔會太甜,好多同事都唔止食一件,仲話好味過酒店啲cakes,用黎做散水餅一流! 值得一提嘅係雖然鋪頭細細,得三個人,但佢地服務好好,又有耐性,仲有送貨服務,會幫你諗埋點樣砌啲餅,令盒餅睇起黎再靚啲,睇得出真係用足心機做,抵讚!自己都忍唔住係拎餅嘅時候,買多兩件normal size,因為有啲款佢地係冇出mini,正

2017-08-04
外賣送餐
下午茶
2017-06-18 1806 瀏覽
前一排在facebook看到介紹DUO Patisserie的蛋糕有朱古力牌裝飾,剛好和家人在觀塘晚飯,就即日決定訂蛋糕。一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。爸爸很喜歡👍🏼以往慶祝都是吃一大個蛋糕,今次可以試幾款口味,份量不太多對我們來說剛剛好。原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋對於不太喜愛甜品的我,吃了幾款也不覺得膩,當中的應該是吉士醬跟水果和餅底配搭得很好。黑朱古力岩漿甜度適中,味道香濃。不喜歡吃太甜的人可以一試。下次有機會我也會到店品嘗😋

一共訂了4個normal size和一塊朱古力牌。
爸爸很喜歡👍🏼

原本不抱太大期望,但一試後就有驚喜。
每款蛋糕也各有特式,我喜歡黑朱古力岩漿,士多啤梨和藍莓😋

不喜歡吃太甜的人可以一試。
下次有機會我也會到店品嘗😋
2017-06-17
慶祝紀念
父親節
2017-02-01 2132 瀏覽
竟然係觀塘工廠區,😱比我搵到一間專造Dessert Cake 嘅 Duo Patisserie , 又揀到至愛嘅 Dark Chocolate 黎試下~⭐😋Ummmm,個甜品比想像中堅實,甜度就最岩情人節食呀!  有D 太甜... 甜到漏, 呢個朱古力唔係我杯茶, 所以我喝返杯茶解甜。鐘意精致嘅朋友,呢間係唔錯嘅!

甜到漏, 呢個朱古力唔係我杯茶, 所以我喝返杯茶解甜。

鐘意精致嘅朋友,呢間係唔錯嘅!
2017-01-18
外賣自取
 為乜野一個葡撻都要寫一篇, 原因一係讚一係彈。賣八蚊一個葡撻價錢算合理, 至小我認為是物有所惜的。葡撻外觀上無論顏色, 酥皮形態以至厚度也不俗, 令人滿有想吃的慾望。將它帶返公司時大約5-6分鐘路程一打開紙袋, 葡撻還是熱辣辣, 於是盡情地一口咬下去。蛋漿蛋白比例較多, 有焦糖香但甜度不會太高。非常鬆化香口, 借得一試。

為乜野一個葡撻都要寫一篇, 原因一係讚一係彈。
賣八蚊一個葡撻價錢算合理, 至小我認為是物有所惜的。
將它帶返公司時大約5-6分鐘路程
一打開紙袋, 葡撻還是熱辣辣, 於是盡情地一口咬下去。
2015-12-21
近來吃甜品的慾望明顯地降低了 (但對其他野既慾望處於正常狀形態, 大家唔使擔心)不過呢個來世界上又點會有唔偷食魚既貓呢?何況我係半隻貓所以我今日又再偷腥啦 。來到DUO ,  之前寫過幾篇食評,  So Far 出品合我口味今日點燈 栗子撻 $32長方形點上金薄點綴外形簡潔大方, 配搭亦沒有花巧, 由頭到腳只有栗子蓉和牛油曲奇餅底。栗子蓉較稀唔夠香, 味道亦不太像真, 甜味較低, 略嫌低於average。我認為應該加啲不同的原素令到甜味和層次感有所提升 , 現在感覺太單調。至於牛油曲奇餅底, 富牛油香亦香脆, 基本上可以接受。
不過呢個來世界上又點會有唔偷食魚既貓呢?
何況我係半隻貓所以我今日又再偷腥啦 。
今日點燈 栗子撻 $32
長方形點上金薄點綴
至於牛油曲奇餅底, 富牛油香亦香脆, 基本上可以接受。
2015-12-03
外賣自取
我相信小妹黎過幾次店員應該記得我。今天午飯時間行了一圈看看餅櫃又多了一款小妹至愛既栗子撻,不過呢款留返下一次試,今次主要目的是Green Tea Red Bean Moouse因為黎左 DUO 兩次都食唔到, 所以心深不忿 , 但今日終於比我奪得美人歸。更急不及待抱佢返公司就地正法。一拍即合可以講人, 亦可以描述係一件工作上。咁食物可唔可以咁講, 我相信都OK ( 反正講錯都唔使負責任 )例子來自遠古日本人已經將抹茶和紅豆配一對, 配搭成多款經典之甜品。其中我喜歡的中村騰吉的一款紅豆抹茶甜湯, 真是好味到尖叫。(但只限抹茶粉絲, 如非者你會叫救命 ) 越講越遠, 都係講返呢款MOOUSE加上黑白朱古力點綴, 外觀上已加分 抹茶 Moouse 幼滑度一般, 魚膠粉如果可以輕手小小, 抹茶可以香多小小,就會好味好多, 但配埋香糯甜美紅豆, 味道又提升返唔小喎 , 甜度也適中。縱使甜品有進步空間, 但亦因為看得出他們是用心做甜品, 咁點都要比返個笑面,小店加油~
我相信小妹黎過幾次店員應該記得我。

今天午飯時間行了一圈看看餅櫃又多了一款小妹至愛既栗子撻,

不過呢款留返下一次試,

更急不及待抱佢返公司就地正法。

一拍即合可以講人, 亦可以描述係一件工作上。

其中我喜歡的中村騰吉的一款紅豆抹茶甜湯, 真是好味到尖叫。

(但只限抹茶粉絲, 如非者你會叫救命 )

越講越遠, 都係講返呢款MOOUSE
加上黑白朱古力點綴, 外觀上已加分

小店加油~
2015-11-06
下午茶
午飯時間無乜胃口, 咁岩經過DUO,正常狀態下小妹一定買Dessert, 但今早已吃過甜所以應該要收歛一下,我唔想咁早有三高。LUNCH 有三款 Baguette , 今日無胃口到連丁點肉都唔想食。所以只選了牛角包。由於店員再為牛角包番焗了一會, 所以當小妹拎到外賣返公司時,牛角包還是暖暖的, 一打開牛油紙已早聞到那陣陣牛油香 。外形較像長條形, 唔夠靚仔。急不及待一啖咬落去, 酥皮鬆脆度一般,還好口感不是太過油膩 , $15 都吃得過。
午飯時間無乜胃口, 咁岩經過DUO,
我唔想咁早有三高。
所以只選了牛角包。
牛角包還是暖暖的, 一打開牛油紙已早聞到那陣陣牛油香 。
外形較像長條形, 唔夠靚仔。
急不及待一啖咬落去, 酥皮鬆脆度一般,
還好口感不是太過油膩 , $15 都吃得過。
2015-10-29
2015-10-29 1197 瀏覽
小妹工作地點與這個 Food Court 只是一街之隔, 場內除了有食店外還林林種種的店鋪。某天路過經過DUO Patisserie 一眼鎖定Green Tea Red Bean Mousse 由於當時已吃飽飽, 所以定必擇日重賽。世事永遠不似預期, 當你想要嗰樣野既時候就會搵唔到。小妹係講野那件心儀甜品 è Green Tea Red Bean Mousse由於所有甜品是他們每天在店內新鮮制造, 所以可能幾天更轉一次款, 如果想吃某些心儀的甜品, 最好先致電, 以免白走一躺。店員見小妹唸野咁樣, 於是介紹了好幾款甜品, 最終選擇了Banana & Coffee Tart $28第一個印象呢件CAKE 應該肥爆, 又朱古力又香蕉而且份量絕不惹小,比正常蛋糕份量多約大三份一。上層佈滿濃郁而且多到瀉既朱古力片, 內裡是份量足的咖啡Cream和香蕉片, Cream都幾滑, 感覺甜而不膩, 味道好爽, 如果要挑剔或者會嫌餅底唔夠脆 。但收 $28 則收貨之餘加個讚 。

由於當時已吃飽飽, 所以定必擇日重賽。

世事永遠不似預期, 當你想要嗰樣野既時候就會搵唔到。

最好先致電, 以免白走一躺。

店員見小妹唸野咁樣, 於是介紹了好幾款甜品, 最終選擇了

Banana & Coffee Tart $28

比正常蛋糕份量多約大三份一。

但收 $28 則收貨之餘加個讚 。

2015-10-19
2015-10-27 1005 瀏覽
之前放工見到依間新開既甜品店見有位坐就同朋友一齊試左個Tiramisu真心覺得超好味我朋友都覺得吾錯食完吾會有種“漏”既感覺重點係d甜品都係少甜!!女仔食完都吾會怕太大負擔而且價錢又合理加上,2位店主超好人又好笑容下次黎會再試埋其他款式
之前放工見到依間新開既甜品
見有位坐就同朋友一齊試左個Tiramisu
真心覺得超好味
我朋友都覺得吾錯
食完吾會有種“漏”既感覺
重點係d甜品都係少甜!!
女仔食完都吾會怕太大負擔
而且價錢又合理