2022-11-05 277 瀏覽
今日約左朋友去銅鑼灣整牙,未夠鐘就係附近呢間cafe 坐低飲杯野hea 下時間😆- 燕麥奶抹茶Latte 🍵 💰$48係好靚既綠色漸層呀😍個人好鍾意配燕麥奶,香得黎唔會好甜☺️抹茶味香濃,正呀!😆- 伯爵燕麥奶茶 💰$45相對抹茶嗰杯,伯爵茶味顯得冇咁香濃,奶既比例偏多不過都ok 既!- 牛角包🥐 (唔記得加幾錢轉set🤪)店員幫我地加熱左個牛角包,好鬆脆,牛油味香濃!😋氣氛同環境都好relaxing,放工同朋友黎嘆返杯咖啡傾下計都唔錯!☺️

- 燕麥奶抹茶Latte 🍵 💰$48
係好靚既綠色漸層呀😍
個人好鍾意配燕麥奶,香得黎唔會好甜☺️
抹茶味香濃,正呀!😆

- 伯爵燕麥奶茶 💰$45
相對抹茶嗰杯,伯爵茶味顯得冇咁香濃,奶既比例偏多
不過都ok 既!

- 牛角包🥐 (唔記得加幾錢轉set🤪)
店員幫我地加熱左個牛角包,好鬆脆,牛油味香濃!😋

2022-09-21 170 瀏覽
經過好多次個門口,每次都係諗下次要去試吓😅當日需要喺銅鑼灣食個快lunch,終於就嚟試咗啦🥰East Latte 喺Times Square後邊街,非常方便,餐廳主打白色配上綠白咕臣,裝修簡潔,個人覺得佢嘅食物同咖啡唔係特別出色,但係Cafe內就坐得舒服,就算係咁忙碌嘅銅鑼灣,入咗去之後都覺得舒服寧靜,餐廳雖然唔大,但亦見有幾枱係打開電腦係到做嘢,職員亦唔會令你覺得好急趕想你快啲走,所以都係一百幾號嘅地方坐吓chill吓佢哋有一個All day combo,買任何croissant sandwich加$18就可以有嘢飲,所以價錢都算幾OK㗎

2022-09-19 117 瀏覽
▫️晨早流流又要起身返工🥱 真係要整返個靚早餐先有力氣做野😤 呢間cafe所有飲品統一價格$36,有咖啡、朱古力、純茶,好多選擇,真係好難揀呀🤭🍵 Matcha Oat Milk Latte $36▫️抹茶味好香濃,用上燕麥奶感覺都健康啲🤪🥨 Cinnamon Swirl +$8▫️全日購買任何飲品+$8就可以配一款麵包🥖 幾抵食🤩 店員會幫手即刻整熱,好鬆軟,仲好香肉桂味☺️▫️食完個靚早餐咁就have a nice day啦🌞

🍵 Matcha Oat Milk Latte $36
▫️抹茶味好香濃,用上燕麥奶感覺都健康啲🤪

🥨 Cinnamon Swirl +$8

▫️食完個靚早餐咁就have a nice day啦🌞

2022-08-23 112 瀏覽
夏日炎炎行到就快暈低,見到銅鑼灣鬧市中有間cafe,唔理啦入去涼一涼冷氣先,全店咖啡茶都係劃一HKD36~同朋友一人叫一杯!椰香抺茶同燕麥奶焙茶!兩杯都茶香濃郁,若隱若現冰碎間見到有碎碎茶顆粒~買野飲再加HKD 8可以配麵包~好抵

同朋友一人叫一杯!
2022-06-23 164 瀏覽
咖啡店以純白簡約設計為主,門口同店內都有不同的打卡位但最特別係推開後門之後,有一個好特別的隱蔽小空間花園,又有一個不同的感覺,可以輕輕鬆鬆嘆一杯咖啡,食一個甜品食物方面:Hojicha Latte : 焙茶味濃,入口香滑,加上可愛的綿羊拉花,值得一讚Pain Au Chocolate : 外表酥脆,口感似丹麥酥,面層及餡裡都充滿朱古力醬,吃落有層次感Chocolate Lava Cake : 朱古力心太軟食落流心暖笠笠,非常甜美
咖啡店以純白簡約設計為主,門口同店內都有不同的打卡位

食物方面:

早上經過The Matcha Tokyo,發現了在它對面的East Latte這家的環境走的是居家式的風格,有些盆栽、書籍、沙發、公仔等等,營造了清新、悠閒、舒適的氣氛~❈單點 (散叫)❈☞ 燕麥奶抹茶 Matcha Oat Milk Latte HK$48 | 評分:9/10抹茶味很香濃,只是不是名字寫著的話我不知道是燕麥奶 (以為就是一杯好喝的抹茶拿鐵) 店員提示說沒有拉花,冷的熱的都是用外賣杯裝的喲☞ 牛角包 Croissant (早上9-12點購買任何飲品就會贈送牛角包/多士,正) | 評分:9/10皮很鬆脆,很香的牛油味,有手掌般的大小享受好了早餐,又是一條好漢🎩★温馨提示★現在購買他們的優惠券,以後用優惠券(每張值HK$30)就可以換領任何飲品,而且不用補差額喲到期日為今年10月30日,要買就要趕快了

❈單點 (散叫)❈
燕麥奶抹茶 Matcha Oat Milk Latte

店員提示說沒有拉花,冷的熱的都是用外賣杯裝的喲

) | 評分:9/10

皮很鬆脆
,很香的牛油味
,有手掌般的大小
享受好了早餐,又是一條好漢🎩

★温馨提示★
到期日為今年10月30日,要買就要趕快了

早餐
燕麥奶抹茶 Matcha Oat Milk Latte
2022-05-03 132 瀏覽
attracted me from the front door‘s poster(buy the coffee get free for toast.) I order in 12:03 but they don’t offer the promotion of poster for me. On Second Don’t understand why served with disposable paper cup and plastic cup even I was dining in, coffee is not very well and also the staff service very poor. Very disappointed and wont come again This is a very bad experience for me.
flat  white
2022-05-03
2022-01-28 151 瀏覽
係時代廣場後面 最近都開左某間相當出名既抹茶飲料店 係人來人往既店隔離 就有一間外表相當法式既咖啡店 雖然街道好多人 但依度岩岩就好似係自成一角咁寧靜舒適 岩咩食飯既間/見下客/開會因為都係一間咖啡店 食物方面相對唔算多 主要都係啲輕食 好似三文治咁。 位置上 原來行入去店舖都有一個小小 算係outdoor既位置坐。 今次入去就幫襯左一份「雙重芝士火腿牛角包」($58) 原來做緊promote 光顧牛角包可以加$20配一杯飲料 計埋都係$78 仲要免加一 , 其實都幾抵。 等左陣好快職員已經送到黎。 可能疫情關係 堂食都係以外賣餐具裝上 。 牛角包size適中, 都相當鬆軟,配合double cheese and ham 味道相當吸引 美中不足係牛角包偏凍,建議可以烘番熱小小/本身焗一焗會更加好。 跟餐order左日式煎茶, 煎茶因為用茶包關係其實都不過不失

雙重芝士牛角包配日式剪茶
雙重芝士牛角包配日式剪茶
2022-01-21 108 瀏覽
cafe門外有一個黃色人仔 好容易就搵到入到去係一間咖啡小店裝飾以白色為主行入d推開門就有驚喜入要有個秘密小空間有少許燈飾佈置加埋木餐桌感覺柔和舒適Hojicha Latte 有可愛的綿羊拉花 焙茶味濃Pain Au Chocolate Chocolate Lava Cake
cafe門外有一個黃色人仔

Chocolate Lava Cake
2021-12-12
  • Hojicha Latte
2022-01-05 109 瀏覽
𓍲 𓍲 𓍲 ᴇ ᴀ ꜱ ᴛ • ʟ ᴀ ᴛ ᴛ ᴇ⋯霎東街上主打Latte的咖啡店提供SOE Latte外,也有Tea Latte和牛角包於港島Cafe來說,CP值頗高!早上的Morning Combo買一杯啡,送一個熱烘烘的牛角包或是來個All Day Combo也算不錯(牛角包Sandwich +$20配飲品)⋯冬曰限定的winter latte,yirgacheffe配搭oat milk和薑餅糖漿,感覺甜蜜溫暖三文治味道不錯,牛角包微熱酥脆唯不太喜歡有點冰冷的蕃茄醬和肉丸⋯𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿*𝗜𝘁𝗮𝗹𝗶𝗮𝗻 𝗧𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝘄/ 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝘆 𝗠𝗲𝗮𝘁𝗯𝗮𝗹𝗹 𝗦𝗮𝗻𝗱𝘄𝗶𝗰𝗵 ⁵⁵*𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ⁵²^ all day combo - buy a sandwich and get a drink w/ extra $20⋯🪧 銅鑼灣霎東街9A號地舖
𓍲 𓍲 𓍲 ᴇ ᴀ ꜱ ᴛ • ʟ ᴀ ᴛ ᴛ ᴇ

霎東街上主打Latte的咖啡店
提供SOE Latte外,也有Tea Latte和牛角包
於港島Cafe來說,CP值頗高!
早上的Morning Combo
買一杯啡,送一個熱烘烘的牛角包
或是來個All Day Combo也算不錯
(牛角包Sandwich +$20配飲品)

三文治味道不錯,牛角包微熱酥脆
唯不太喜歡有點冰冷的蕃茄醬和肉丸

𝙊𝙍𝘿𝙀𝙍𝙀𝘿
*𝗪𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ⁵²

🪧 銅鑼灣霎東街9A號地舖
很多cafe都會用白色做主調,一來很日系,二來給人一種舒服的感覺。這間cafe也是,不過還多了一些書讓大家拿來看~這天下午來的時候旁邊幾檯人不是做功課就是開會,的確這裡的氣氛是很workable😆🔹Mocha Cake with Almond $36少少肚餓的情況下我看中了他們自家製bakery,這款常溫蛋糕有點pound cake的感覺,加上是mocha,感覺不錯。雖然外型像poundcake但它一點都不油膩,反而有點咖啡版香蕉蛋糕的感覺。almond粒大大粒讓蛋糕口感更加豐富,mocha散發出偏向咖啡的味道,如果烘熱吃會更開心😍🔹Earl Grey Tea Latte $42伯爵茶味確實是香濃,喝著喝著還會喝到伯爵茶葉,奶泡都打得很厚,不過我不知道原來熱的tea latte也會加糖,不喝甜的我有點難受,因為實在太甜,幸好有不太甜的蛋糕中和一下,不然我應該放棄了它🥲如果大家下次再點記得問清楚可否走甜…或者喜歡喝甜就沒有問題了😮‍💨

🔹Mocha Cake with Almond $36

🔹Earl Grey Tea Latte $42

2021-10-30 125 瀏覽
銅鑼灣有條街叫Sharp Street East,中文叫霎街東有點奇怪,所以叫「霎東街」;霎東街其中一段接上霎東街,Sharp Street West。街道上有間不太起眼的咖啡店叫East Latte,店內設計簡約,近收銀檯的位置安裝了四個層架,放置了五顏六色的杯和用玻璃樽裝的咖啡豆。我點了一杯法式玫瑰鮮奶咖啡,咖啡甜度適中,玫瑰香味很突出。咖啡店在交通燈旁,霎東街又是單線行車,因此坐在咖啡店有時會聽到司機響咹,也許這是比較美中不足的地方吧。法式玫瑰鮮奶咖啡 $52

法式玫瑰鮮奶咖啡 $52

法式玫瑰鮮奶咖啡
法式玫瑰鮮奶咖啡
2021-10-26 99 瀏覽
行過銅鑼灣諗住搵下有無新既coffee shop 點知行左一陣就比個門面吸引左入去環境 4/5:市內環境還算舒適,簡單裝修得黎有種整潔舒服的感覺,旁邊書架放咗啲唔同國家嘅旅遊書, 輕輕睇左一睇,有種去旅行飲咖啡嘅感覺,而我就揀左出面有個小小的outdoor位食品質素 4/5:就咁叫左杯Latte,店員有推介各種咖啡豆的特性,d豆炒得幾香,味道不錯賣相 3/5:可能因為我想座出面既關係, 我得隻紙杯, 不過都唔緊, 要個拉花都唔錯overall 4分/5
行過銅鑼灣諗住搵下有無新既coffee shop
點知行左一陣就比個門面吸引左入去

環境 4/5:
,而我就揀左出面有個小小的outdoor位

食品質素 4/5:
latte

賣相 3/5:

overall
4分/5
2021-10-23 62 瀏覽
最近每星期都有一至兩天上午會在銅鑼灣, 因為習慣了早起, 所以會吃個早餐飲杯咖啡先工作。找到這家咖啡店是偶然的。第一次來買,點了French Latte, 店員問我要不要牛角包, 原來這裡早上買咖啡會附送牛角包, 很優惠。雖然我工作日沒有吃早餐的習慣,不過也試試吧。點好咖啡,就自助找位置,我順便開電腦處理一些事情。French Latte, 顧明思意是採用了法國的牛奶, 奶味較甜香,幸好咖啡味濃, 所以味道平衡。牛角包一點也不小,味道可以,這樣的早餐,已很足夠了。

雖然我工作日沒有吃早餐的習慣,不過也試試吧。

點好咖啡,就自助找位置,我順便開電腦處理一些事情。

牛角包一點也不小,味道可以,這樣的早餐,已很足夠了。

2021-10-05
早餐
  • French  latte
2021-10-23 52 瀏覽
時代廣場附近,找到一間比較寧靜嘅咖啡店☕️,等朋友、或者等開場未夠鐘,一杯咖啡☕️嘅時間剛剛好。環境設計簡約,空間感大,有舒適嘅座椅🪑。服務都幾殷切,就算坐耐咗都無趕客走,感覺很舒服,門口仲有打卡位😬———————————————————————————☕️French Latte☕️ Flat White💬咖啡☕️選擇唔算多款式,味道唔係太過令人回味嘅感覺,但製作認真,拉花精美,增添視覺上嘅滿足😀
———————————————————————————
☕️French Latte