2012-12-21 739 瀏覽
聖誕節周圍都好多人,於是再次去到我最後的cafe食朋友的生日飯加上未日飯..上次食左下午茶今次就食正餐了首先飲左餐湯先,今日係忌廉湯我自己比較鍾意忌廉味濃的忌廉湯,但係佢地的忌廉湯味道太淡了不過好大碗湯,飲完都有飽的感覺朋友們都叫左燒雞配意粉意粉是用茄汁燴的,但茄汁味不濃,不過不失的意粉燒雞味道濃郁,燒汁都鎖在雞塊內,而且已經切好,非常方便而我就叫左牛排,見到朋友的燒雞是切好的於是我有諗過自己的牛排會唔會又係切好==幸好沒有!個人認為食牛排要自己切先會好味薯菜沒什麼味道,比較失望,因為這裡小食中的薯條很好食牛排味道很好,雖然不是很高級但煮的好好味,跟黑椒汁配在一起是享受最後叫了飲品,牛奶咖啡味道比上次更好飲,但糖水沒有整得很均勻,整到一邊甜一邊唔甜,需要改善..
上次食左下午茶今次就食正餐了
首先飲左餐湯先,今日係忌廉湯
我自己比較鍾意忌廉味濃的忌廉湯,但係佢地的忌廉湯味道太淡了
不過好大碗湯,飲完都有飽的感覺

朋友們都叫左燒雞配意粉
意粉是用茄汁燴的,但茄汁味不濃,不過不失的意粉
燒雞味道濃郁,燒汁都鎖在雞塊內,而且已經切好,非常方便
幸好沒有!個人認為食牛排要自己切先會好味
薯菜沒什麼味道,比較失望,因為這裡小食中的薯條很好食

最後叫了飲品,牛奶咖啡
2012-09-25 487 瀏覽
跟朋友喝完酒開完會,到附近的cafe吃個甜點朱古力Oreo曲奇奶昔朱古力味很香濃,奶昔打得很滑,杯邊的花紋好漂亮,好想知道是怎樣做出來的~很喜歡Blueberry Cheese Cake芝士很厚,味道很濃,不過有點太實了,而且藍梅醬太甜~這裡整體環境很好,白色的裝修主題,但同時很有privacy!非常舒服~
跟朋友喝完酒開完會,到附近的cafe吃個甜點
朱古力oreo曲奇奶昔
朱古力Oreo曲奇奶昔

很喜歡
Blue berry cheese cake
Blueberry Cheese Cake

芝士很厚,味道很濃,不過有點太實了,而且藍梅醬太甜~

2012-09-24
$50 (宵夜)
朱古力oreo曲奇奶昔
2012-09-20 121 瀏覽
去開朗豪坊,想去一間環境清靜的CAFE,即時想起這朗晴坊間Elsie~ 純白的裝修,予人家的感覺~我們分別點了 1)龍利柳意粉($3x) 2)燒汁雞扒飯($3x)餐湯選了忌廉湯,有少量粟米粒,而且不太鹹,不錯~但塊蒜蓉包好細片,唔夠喉bor~龍利柳意粉的意粉配上一些雜菌,而且幾creamy,好食,而塊龍利柳啲汁甜甜哋,有少少奇怪友人的雞扒飯,她說味道不錯,個飯仲用心型模整的,好有心思,而且雞扒很大塊,都不錯~餐飲要了熱檸水,可以消消膩~p.s. 盡可能選遠離開放式廚方的坐位,否則個身有油煙味!!

餐湯選了忌廉湯,有少量粟米粒,而且不太鹹,不錯~

但塊蒜蓉包好細片,唔夠喉bor~

餐飲要了熱檸水,可以消消膩~

午餐
  • 燒汁雞扒飯
2012-08-08 132 瀏覽
今日去旺角行,行完之後就想搵間cafe食個下午茶同埋坐低傾下計上open rice見到e間餐廳好似幾好所以就試下啦...好易搵到..一入到去環境好好,唔係好多人..真係一個好岩坐低傾計的地方環境設計主要係白色,睇落去都好舒服叫左一個田園沙律..$28..不貴個人不太喜歡洋蔥的味道,如果唔鍾意食洋蔥的人就不要叫這個了沙律沒有用上沙律醬而是用了醋,酸酸甜甜好好食..之後叫左個薯條配春卷本身以為冇咩特別但竟然比到驚喜我..個調味粉幾好味..有少少辣要左2杯飲品..一杯牛奶咖啡,一杯白朱古力...沒有什麼特別的但係我就覺得有d細杯..
一入到去環境好好,唔係好多人..真係一個好岩坐低傾計的地方
環境設計主要係白色,睇落去都好舒服
叫左一個田園沙律..$28..不貴
個人不太喜歡洋蔥的味道,如果唔鍾意食洋蔥的人就不要叫這個了
沙律沒有用上沙律醬而是用了醋,酸酸甜甜好好食..

之後叫左個薯條配春卷
2012-08-08
2012-07-18 107 瀏覽
是日同朋友行完街想搵個地方傾下計、吹下水,於是去左呢間餐廳一入到去,覺得環境好靜, 但唔知係米因為座位由4人座位分拆出黎,感覺比較迫紅湯好足料,牛油餐包好香,但我嫌有啲細塊 一啖冇哂主菜就叫左一個白汁海鮮意粉,好濃味,但得好少海鮮,有d失望 友人叫左杯鮮橙梳打,不過太甜飲唔晒,蹝哂值得推介既就係 - 要加錢既曲奇奶昔!一試就會愛上
是日同朋友行完街想搵個地方傾下計、吹下水,於是去左呢間餐廳

紅湯好足料,牛油餐包好香,但我嫌有啲細塊
一啖冇哂

主菜就叫左一個白汁海鮮意粉,好濃味,但得好少海鮮,有d失望

友人叫左杯鮮橙梳打,不過太甜飲唔晒,蹝哂

值得推介既就係 - 要加錢既曲奇奶昔!一試就會愛上

2012-07-12
2012-07-17 134 瀏覽
每次與好友相聚選用餐地點都傷透腦筋可是最近有點忙 就把責任交給了朋友最後選了在朗晴坊的elsie café & restaurant這算是我去過最舒服的café桌子之間預留了很多空間 不會有擁擠的感覺員工的反應很快也很細心 有求必應晚上的餐牌有兩個 一個要加錢才有湯和餐飲都是一些西餐 另外和可以再加錢加沙律甜品小食等我選了一個海鮮闊條麵先送上蒜蓉包和白湯 味道普通闊條麵的海鮮有蜆和魷魚等常見材料配材還有紅椒黃椒和洋蔥闊條麵的汁比較稠 奶味很濃 正合口味餐飲只包括22元以下的飲料 即一般茶餐廳飲料加錢要了杯cookie milkshake造型不錯的 oreo milkshake上面再加一層忌廉 卡路里爆登一般來說 卡路里越高的食物味道越好 推介吃飽飯後一群人繼續談天說地飲料喝光後員工還是無怨言的為我們加水聚會在歡樂聲中結束 可以盡慶而歸了
每次與好友相聚選用餐地點都傷透腦筋

吃飽飯後一群人繼續談天說地
飲料喝光後員工還是無怨言的為我們加水
聚會在歡樂聲中結束 可以盡慶而歸了
2012-04-30 88 瀏覽
剛上健身室做運動,想找個地方補充體力,便來到這家樓上 café。裝修以白色為主調,簡潔明亮。服務員友善地遞上餐牌,我們見下午茶的選擇不算太多,只有7款,稍為討論後便點菜了。瑞士雞翼 瑞士汁調教得一流,那種甜味令人精神煥發。雞翼共有4只,全都十分入味,只要用叉子輕輕一接觸,雞肉和骨已分離,而雞肉吸收了清甜的瑞士汁。炸薯條拼咖哩角薯條長身,炸得金黃香脆,薯仔味充足;咖哩角有3只,體積較迷你,方便入口咀嚼。咖哩角表皮薄,不太辣,但餡料不太多。每個下午茶餐配價值$22的飲品,價值高過$22的飲品須補差價。這裡可讓客人悠閒地喝茶和翻閱雜誌,消磨一個下午。

瑞士雞翼

炸薯條拼咖哩角

2012-04-29
約咗老友放工食餐飯傾下計,地點當然選擇大家都最方便嘅旺角~~由於去到又未齊人,喺旺角要搵到坐得舒服又唔會俾人趕走嘅餐廳,就唯有係樓上Cafe了~~於是就到朗晴坊,是但揀一層的一間樓上Cafe 就入去了!今次的幸運兒係位於8樓的elsie上到去見到雖然無乜裝修,不過環境尚算不錯,待應姐姐的樣子也不差,簡單的白色枱配上灰色椅子,也坐得幾舒服~~我們約6:45到達,店內只有約一兩枱,後來人數漸多;一坐下便為我們添了清水,因為有朋友未到,我們等了約半小時才下單,途中也沒有吹過我們下單~~價錢方便有比較便宜的套餐,70蚊左右一個主菜包餐包餐湯飲品~~另外有一個二人餐,朋友夫妻便點了這個~~另外一個MENU的食物較吸引,不過價錢還未包套餐,要另加25蚊~~相信一分錢一分貨,我們結果也點了這個~~先來的係餐湯,我點的是紅湯(明明影咗相,點解唔見咗架呢?!)味道就真的不太好。。。頗淡,無乜料,而且只有酸味;朋友的白湯,聽聞好飲D~餐包,真係好細塊,其實成本應該不貴,應該可以大方D俾大D吧!包也不夠脆,牛油味算夠~二人餐朋友的主菜:香草煙肉蕃茄螺絲粉伴香煎龍脷柳他說龍脷柳也煎得很香~算幾好味~二人餐朋友
於是就到朗晴坊,是但揀一層的一間樓上Cafe 就入去了!
今次的幸運兒係位於8樓的elsie

另外有一個二人餐,朋友夫妻便點了這個~~

包也不夠脆,牛油味算夠~
二人餐朋友的主菜:香草煙肉蕃茄螺絲粉伴香煎龍脷柳
他說龍脷柳也煎得很香~算幾好味~
二人餐朋友的主菜:炭燒肉眼扒,配意粉
聞落去好香的,也聽聞幾好味,不過有一PART燒得燶咗搞到有D苦咁話,敗筆~
這個是我的蒜香牛油燒虎蝦配香煎龍脷柳伴挪威煙三文魚 (名字真夠長)
虎蝦開邊的,蒜香牛油味足,蝦都頗彈牙亦都算厚肉~食完好香口!
龍脷柳真係煎得好香,抵讚
三文魚就感覺有D雪味,不太好~
意粉,我就最鐘意係茄汁炒,炒得幾甜幾好味,份量也OK!
最後反而個瓜幾有驚喜,甜甜的仲要好彈牙爽口,好味!我平時好少食呢D瓜都食哂!
蝦真係整得OK!肉質亦都唔覺太差~~
最後係遲來朋友叫的,俾我地留意到竟然係心型飯~~嗯~~呢D唔只係可遇不可求,下次真係要請教下點先可以得到心型飯了~~
餐飲只包$22的,其實即係最平的熱檸茶奶茶,可以補差價換其他飲品,不過我地都無咁做了~~

總括黎講我地黎樓上CAFE其實都預野食唔會太好食,只求坐得舒適傾下計,我曾經都去過某D CAFE食物同飲品完全入唔到口的;不過呢度D野食都可以接受,亦見到有用心去整一餐可以俾人入口嘅晚餐~~
2011-12-15
2011-12-05 51 瀏覽
呢間樓上Cafe都係肥妹仔推介既,因為肥龍B本人覺得上樓好雜,所以好怕上呢D地方, 估唔到都有好野食呢!!我地是日叫左個2人套餐!!有湯, 沙律, 意粉, 一個主菜, 同餐飲!!肥龍B最欣賞都係個意粉,好濃, 好夠味, 而且好Creamy!!餐湯賣相都OK靚, 唔似罐頭金寶湯!!味道好, 份量就細左少少!!唔太夠食......個意粉有煙肉吊味!!所以味道好濃, 有少少海鮮...幾隻蝦仔, 個汁好Creamy!!加埋香草, 洋蒽, 非常非常好味!!值得推介!!呢個扒就一般般啦,,,因為塊扒入面有好多肥膏...會食到好似成口油,配菜就hea左少少...呢兩款咖啡雖然係餐飲!!但因為呢間係Cafe既關係,所以D飲品都唔錯, 飲得過!!而且坐得舒服, 唔太逼!!人流又唔太多, 可以慢慢坐傾計都得,加上佢有D位可以坐成10幾人,玩下, 飲下, 傾下計都唔錯!!
呢間樓上Cafe都係肥妹仔推介既,
因為肥龍B本人覺得上樓好雜,
所以好怕上呢D地方, 估唔到都有好野食呢!!

我地是日叫左個2人套餐!!

有湯, 沙律, 意粉, 一個主菜, 同餐飲!!
肥龍B最欣賞都係個意粉,
好濃, 好夠味, 而且好Creamy!!
個蒜蓉多士好的式!!
餐湯賣相都OK靚, 唔似罐頭金寶湯!!
凱撒沙律
味道好, 份量就細左少少!!
唔太夠食......
不得不推介的意粉!!
個意粉有煙肉吊味!!
所以味道好濃, 有少少海鮮...
幾隻蝦仔, 個汁好Creamy!!
加埋香草, 洋蒽, 非常非常好味!!
值得推介!!
塊扒多左少少肥膏...
呢個扒就一般般啦,,,
因為塊扒入面有好多肥膏...
會食到好似成口油,
配菜就hea左少少...
兩杯咖啡
呢兩款咖啡雖然係餐飲!!
但因為呢間係Cafe既關係,
所以D飲品都唔錯, 飲得過!!

而且坐得舒服, 唔太逼!!
人流又唔太多, 可以慢慢坐傾計都得,
加上佢有D位可以坐成10幾人,
玩下, 飲下, 傾下計都唔錯!!
2011-12-05
個蒜蓉多士好的式!!
凱撒沙律
不得不推介的意粉!!
兩杯咖啡
2011-05-01 60 瀏覽
甚少出沒於樓上café,尤其是旺角區的,總覺得自己是超齡人士,不該在這類地方出現。在機緣巧合的情況下,有機會來到朗晴坊8樓的樓上咖啡店Elsie午餐。原來,客人除了年青男女外,亦有些家庭聚會,有的甚至帶埋蛋糕上去開生日會,好不熱鬧。以年青人為目標市場,餐廳的收費自然不會高昴,$40以內便有交易,而且選擇並不少,飯意粉扒和Pizza等俱有供應,似乎蠻不錯呢!點菜後,先有餐湯,沒得選擇,是栗米忌廉湯。餐湯用一隻水滴型的器皿盛著,感覺幾好。相信是罐頭湯來的,有點粟米粒和少許洋蔥在內,沒什麼特別,勝在夠熱。餐包也連隨送上,是精緻的小籃子,放入兩小件蒜茸包,年青人對擺盆是幾有心機的。麵包不熱,還好是帶蒜茸和香草的香氣,總算可以接受。蜆肉燴意大利飯配蘇格蘭三文魚,米飯尚且做得軟熟,只是味道較為淡口。面頭有一隻蜆和一片薄薄的三文魚,起碼不會是難食。更有驚喜的反而是配角既翠肉瓜,爽脆清甜。輪到我既Pizza,是5吋Size,不大,卻頗厚身,上面鋪滿三色椒、洋蔥、煙肉、蘑菇和火腿等材料,十分豐盛。原本想用手吃,誰知軟身得差點無法拿起,唯有用回刀叉好了。同樣地,薄餅感覺是比較清淡。餐飲方面,可加錢轉特飲,

餐飲方面,可加錢轉特飲,便揀了杯Caramel Latte。呷一口,很熱,焦糖味道的確很足,夠晒甜,可惜缺乏咖啡的香,不過都在預期之中。畢竟不能要求這班年青人沖一杯專業的咖啡出來吧。

今餐老友作東,在此說聲謝謝。

或可參考:http://fabricelau.blogspot.com/2011/04/elsie-cafe-cafe.html?utm_source=BP_recent
2011-01-26 37 瀏覽
難得放假,最怕趕命般用餐。好友選了在旺角下午茶,心想定必要匆匆忙忙。然而當我走進這幢大廈後,發現別有洞天。這間cafe以白色佈置,光潔明亮,感覺舒服。我們到訪時只有數名客人,很是清靜,最適合談天。食物份量很足,味道平凡,沒有予人驚喜。侍應的態度不敢恭維,端上食物時只是隨手放下,打瀉了湯也沒有發覺。她們笑容欠奉,說話也很冷淡。給這間餐廳一個「笑」,乃是基於環境和價錢。至於食物質素和服務,則有待改善。
難得放假,最怕趕命般用餐。
好友選了在旺角下午茶,心想定必要匆匆忙忙。
然而當我走進這幢大廈後,發現別有洞天。
這間cafe以白色佈置,光潔明亮,感覺舒服。
我們到訪時只有數名客人,很是清靜,最適合談天。

食物份量很足,味道平凡,沒有予人驚喜。
她們笑容欠奉,說話也很冷淡。

給這間餐廳一個「笑」,乃是基於環境和價錢。
至於食物質素和服務,則有待改善。
忌廉粟米湯
雞扒意粉
2010-11-15 45 瀏覽
上星期去elsie Cafe有個gathering早咗15分鐘到達 staff居然話未夠book場時間唔俾入搞到成班人企喺門口焗住等夠鐘望入去仲要入面得一個staff喺水吧 連一個客都無入到去無咩招呼唔在講 食物水平低而且無餐具 其他小食都算 食沙律都係用牙簽吉!!!另外飲品有多冰可樂同紅色無雜果Fruit Punch我第一次拎咗杯"Fruit Punch"上手就發現有飛行物體!!!!!有相為證!!! 嚇死我~ 好彩唔係拎起就飲 小心!小心!我真係好希望店主睇到呢篇文章真係要多多改善!!
上星期去elsie Cafe有個gathering
早咗15分鐘到達 staff居然話未夠book場時間唔俾入
搞到成班人企喺門口焗住等夠鐘
望入去仲要入面得一個staff喺水吧 連一個客都無

入到去無咩招呼唔在講 食物水平低
而且無餐具 其他小食都算 食沙律都係用牙簽吉!!!

另外飲品有多冰可樂同紅色無雜果Fruit Punch
有相為證!!! 嚇死我~ 好彩唔係拎起就飲 小心!小心!

我真係好希望店主睇到呢篇文章
真係要多多改善!!
2010-11-06
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2010-06-03 24 瀏覽
最近,都在朗晴坊搵食這間cafe的環境不錯..但燈光太光,攪到要轉桌子我和男朋友點了dinner set食物賣相不錯,但味道就好一般我點就是海鮮意大利飯伴蘇格蘭煙三文魚第一口感覺幾好味但第二口覺得個意大利飯的汁有點酸整個飯好一般!!男朋友點的是香煎龍柳配吞拿魚意大利飯較為好味這個意大利飯是有茄汁,幾開胃,不過就濃了點最好味就係龍柳!! 煎得好香之餘,仲有濃濃的蛋香!!至於 , 飲品方面那杯莫卡,根本就是水!!!!!超淡!!!應該是太多冰而致的...而凍O茶就有點甜,不太特別總結這店的食物質素一般但作為朋友相聚傾計都不錯!
最近,都在朗晴坊搵食
這間cafe的環境不錯..
但燈光太光,攪到要轉桌子
我和男朋友點了dinner set
食物賣相不錯,但味道就好一般
我點就是海鮮意大利飯伴蘇格蘭煙三文魚
第一口感覺幾好味
但第二口覺得個意大利飯的汁有點酸
整個飯好一般!!

男朋友點的是香煎龍柳配吞拿魚意大利飯較為好味
這個意大利飯是有茄汁,幾開胃,不過就濃了點
最好味就係龍柳!! 煎得好香之餘,仲有濃濃的蛋香!!

至於 , 飲品方面
那杯莫卡,根本就是水!!!!!超淡!!!
應該是太多冰而致的...
而凍O茶就有點甜,不太特別
總結這店的食物質素一般
但作為朋友相聚傾計都不錯!
海鮮意大利飯伴蘇格蘭煙三文魚
香煎龍柳配吞拿魚意大利飯
莫卡
2010-05-31
香煎龍柳配吞拿魚意大利飯
2010-06-02 36 瀏覽
無意中於網上討論區尋找樓上cafe得知小店,不找還真的不知道朗晴坊的存在,饒恕我這個路痴吧!!上到門外,看到招牌找對了!入到店內,地方的確給人一個舒服休閒的感覺,大概因已是二時多了,店內只見幾個員工靠在窗邊的位置用膳,也沒什麼客人。沒人理會的情況下,我只好自找位置坐下,接著終於有人送上餐牌同清水,隨後我點上一杯熱咖啡及一件芝士蛋糕店員再為瞽送上餐具,其間除了我詢問蛋糕有什麼選擇,我和店員的溝通亦僅只至此。。泡沫咖啡 cappuccino。。 聞起來很香,雖然沒有拉花點綴,只是灑上可可粉,但奶泡密度適中,口感幼滑,不錯呀。。藍莓芝士蛋糕 blueberry cheese cake。。欣賞那用焦糖醬畫上的配襯,有著粒粒果肉的藍莓醬但不會過甜或酸,而芝士蛋糕質感適中,餅底頗脆,值得一試!總結來說還可以,只是服務有點愛理不理似的,價錢有點高,但環境的確不錯!!適合喜歡寧靜舒適環境的朋友,或一個人看看書,三五知己聊聊天,倒是多一個選擇!
饒恕我這個路痴吧!!上到門外,看到招牌找對了!

店內只見幾個員工靠在窗邊的位置用膳,也沒什麼客人。

隨後我點上一杯熱咖啡及一件芝士蛋糕店員再為瞽送上餐具,
其間除了我詢問蛋糕有什麼選擇,我和店員的溝通亦僅只至此

。。泡沫咖啡 cappuccino。。
聞起來很香,雖然沒有拉花點綴,只是灑上可可粉,
但奶泡密度適中,口感幼滑,不錯呀

而芝士蛋糕質感適中,餅底頗脆
,值得一試!

泡沫咖啡
藍莓芝士蛋糕
2010-06-02
泡沫咖啡
藍莓芝士蛋糕
  • 芝士蛋糕
小弟一向對食沒什麼特別要求,所以都抱著『冇期望,就有驚喜』的心情上去...入到去,第一個感覺係好焗, D油煙一屋都係, 攪到 D 褸一陣味!餐廰面積唔大,但O個位女仔待應好似睇唔到我O地咁, 要等好Q耐至有人 SERVE...食物如圖, 一般,但好在佢用白色碟, 加分~如果計坐低傾計,這會是一個頗好坐的地方,因為連 WAITRESS 都唔會不時過來攪你!哈~

食物如圖, 一般,但好在佢用白色碟, 加分~

哈~
2010-01-14