餐廳: Enjoy Eat
資訊:

2018-08-10 143 瀏覽
九龍城每一處都是泰國餐廳,冇諗過會有一間值得人回味的西餐廳,從前來九龍城都是為了吃泰國餐,但現在有這一間可以過嚟特登食,今日我同朋友特登過咗嚟食西餐,今次我叫咗1份帶子海鮮意大利飯,一上枱已經見到海鮮大大件,好香忌廉香草味,意大利飯煮得剛好不太硬,咬落煙煙銀銀,米心是熟透的,配上忌廉汁吃完再想吃,再配上大件的帶子咬落鮮甜美味,煮得剛好不黏牙齒,蝦鮮甜新鮮彈牙,青口洗得乾淨不會像有一點海草的物體,食落鮮甜沒沙,
2018-07-19 198 瀏覽
今日同朋友黎到九龍城區覓食,其實因為呢頭太多食肆令人花多眼亂於是我地行左一陣就黎左呢間餐廳到食午餐,首先呢間餐廳環境好似一間Bar入到去好似食晚市咁比較舒適,當我地拿餐牌睇都有好多款色俾客人選擇因為某D餐廳通常都係得幾款菜色,於是我都點左D餐,當餐送到黎已經聞到一股香濃既醬汁味到開始食鴨既時候仲以為個醬汁既味道會蓋個鴨既味道點知原來係兩種味道係分開而鴨既肉質亦都好嫩滑而不老亦都好有層次感,至於餐湯方面我選擇蕃茄濃湯,味道亦都控制好好不會太酸太甜.
香料燒鴨飯
香料燒鴨飯
2018-07-14 143 瀏覽
難得放假可以出街買下野, 先落九龍城食個午飯再落太子, 九龍城食肆多但又無咁迫, 所以好多時都會黎.泰菜好多, 所以揀呢間食西餐, 午餐有set既, 價錢大約由50幾到90蚊不等, 唔算貴, 而且款式仲幾多選擇, 有豬牛鴨魚柳, 無肉類既千層面, 長通粉都有.揀左紅酒繪牛肋條改配薯蓉, 牛肋條都唔少, 牛肋炆得夠腍身, 入口軟嫩, 一D都唔韌, 而且夠晒入味, 好正.薯蓉好滑溜, 薯味濃郁, 食完都唔覺太漏. 仲有D雜菜響底, 感覺健康晒.午餐份量唔會太細碟, 味道好好味, 呢SET野晚餐再推都大把人食, 抵讚.

午餐
2018-07-02 134 瀏覽
系九龍城區都比我地發現左呢間西餐廳,一般一聽日九龍城十車八九都系諗住系食泰國菜,呢間系我女朋友上網見好多人讚抵食兼大碟,甘就黎試下不同的菜式,兩人撐吓枱腳食下西餐浪漫下,我地叫左個美國安格斯斧頭扒配薯條,晚餐,一上台斧頭扒已經幫我地切好了分了件,慳返唔使自己切,望落色澤均勻,有豐富的肉汁流出,煮得不會過熟,食落淡淡牛香停留在口腔,肥瘦均勻,所以一點也不靱口,肉汁流落在口腔中。薯條是即炸的,不像其他是返炸,熱辣辣薯條特別好味。
2018-06-29 99 瀏覽
环境:餐厅不大,不过好彩那日不用排队食物:真系好抵食~无论是主食(饭、意粉、薯泥)、肉菜(乳猪、牛肋条、咸猪手、鸭)、蔬菜(🥦、🥕、瓜)、水果(🍎、🍐),劲大量都系只需60-70蚊~~点的鸭,分足两餐吃都完全够饱~~ 味道也不会逊色
环境:餐厅不大,不过好彩那日不用排队

2018-06-29 94 瀏覽
好奈都無黎到九龍城呢區食飯,一心諗住同女朋友系度食泰國菜,點知想食果兩間超多人排隊,甘更系轉地方啦,點知比我地發現左呢間西餐廳,雖多人但唔多人排隊,好快就到左我地。野食味道出奇地不錯,無諗過會食到好野,我地叫左個風乾火腿黑松露什菌長通粉,一上台己經嗅到超香濃的黑松露味,長通粉每一處都布滿醬汁濃郁白汁配上黑松露,食落超香口,不膩,長通粉煮得剛剛好,不太硬,不太軟的,咬落彈牙的。配上簿簿的咸香的火腿。
2018-06-28 67 瀏覽
平時一般人黎到九龍城都會系諗住食泰國餐,或者食下火鍋,今次朋友帶我黎食呢間西餐廳,呢度真系無咩餐廳系食西餐的,價錢不貴,因為一份餐好足份量好大餐,佢可以配埋飯或者意粉或者薯條食,我今次叫左個美國安格斯斧頭扒配薯條,即炸薯條熱辣辣,不是再番炸的薯條,咬落脆口,不油膩,安格斯斧頭排我地叫左7成熟,食落口一點也靭,牛味香濃,肥瘦均好,不太肥膩的,再配上香濃的牛肉汁,令到原本的牛肉味更濃厚,更停落在口中,

2018-06-06 126 瀏覽
今晚来到九龙城。在黄珍珍泰国菜馆街口直入可找到这间隐世小店。我已帮趁三年了。以西餐及薄饼为主。特色是西餐厅挂上很多中国字画。看来老板非常喜欢中国文学。这里招呼好。食物更好。西餐的汤不够热是不好喝的。这里就满足我的要求。足料,够热,而且老板娘还会问要不要多来一碗?任喝不用钱。很窝心。我每次来都叫西班牙黑毛猪排配薯菜。猪排爽口。表面煎得微焦刚刚好。肉质粉红色,不会太干。好香口。可惜份量变小了。两年前是很大块的。吃完喝一杯大大的冻柠檬茶。非常满足。这里不收加一服务费。一个晚餐160多元比其他餐厅稍平。化算。
2018-06-06
  • 西班牙黑毛猪排
2018-05-20 105 瀏覽
呢幾日皓熱天氣襲港,家中兩隻小寶貝都感覺好熱,趁著閒日帶佢哋去九龍城寵物店修剪毛髮,放抵佢哋就同媽咪去食dinner,睇睇九龍城除左㤗國菜之外重有乜好嘢食,終於發現到喺打鼓領道有間意大利餐廳,於是今次就轉吓口味。行入去地方雖然唔係好大,但座位設計得都好寛敞同舒適,裝飾都好特別同埋燈光好柔和。媽咪話想試吓呢間意大利嘅Pizza,所以我揀咗個二人套餐,今日餐湯係番茄濃湯,飲落真係感覺好多蕃茄肉係入面,稀稠適中,仲夠曬熱辣辣,真係好好味😋Enjoy eat沙律菜係呢間鋪頭招牌個名,裏面有好多唔同品種嘅沙律菜,加埋啲沙律汁好醒胃又健康。頭盤4選一,因比較喜歡吃脆口,所以㨂咗個地中海焗蟹餅,餠餡內材料十足,配上一碟份量唔少嘅沙律菜,感覺唔會好油膩。Pizza有多款可㨂一,揀咗個墨西哥西椒牛肉pizza,有牛肉粒在面,𡁻落又夠淋,味道醃得好入味和咸淡適中,餅邊又烤到脆bo bo .原來呢間Pizza係傳統手藝,手拉同埋全麥粉發酵製薄餅,真係與別不同,零舍有口感😋仲有焗椰香南瓜千層麵,一上枱巳香氣撲鼻,連隔離枱位太太都話好香。我哋叫咗番石榴汁同埋菠蘿汁,我比較喜歡番石榴汁,媽咪就比較喜歡菠蘿汁,話好

我哋叫咗番石榴汁同埋菠蘿汁,我比較喜歡番石榴汁,媽咪就比較喜歡菠蘿汁,話好清甜。

我哋又嗌咗個香煎比目魚,墊有翠玉瓜、矮瓜、青瓜同西蘭花伴碟,魚塊又夠厚肉,是用香草醃的,煎到金黃色,入口鮮嫩滑溜,又係一味健康的菜式。

呢間意大利餐廳原來不設加一服務費,重有食滿$200元,下次帶埋張賬單收據仲可以亨有九折優惠👏🏻,不過限期一個月😌。(提提大家餐廳星期二是休息日。)
黎到九龍城,今日唔想食泰國菜,見到呢間西餐廳,所以就入左去試喇餐廳燈火偏暗,有一種神秘既氣氛唔知佢D野好唔好食呢呢個係主菜既餐牌,每個餐都會跟一個湯同一杯飲品我地今次就試左一個美式烤焗豬扒骨配BBQ汁(跟沙律,法式炸薯條) & 香草煎雞胸首先就黎左個蕃茄忌廉湯忌廉味就唔係好濃反而重點係放左係蕃茄味上面個湯入面有好多蕃茄蓉,正!中意蕃茄既人一定會中意呢個湯飲完湯就黎左個小食意式蒜蓉牛油芝士焗鮮鮑魚(5隻)平時食鮑魚好少係配芝士但今次呢個配搭認真蒜蓉同芝士僻走左鮑魚既腥味配以薯蓉底,一口鮑魚、一口薯蓉,口感細膩!主菜一到,我同朋友都很驚訝真係無諗住份量咁大,奉勸細食既朋友考慮下叫既數量!首先係美式烤焗豬扒骨配BBQ汁(跟沙律,法式炸薯條)呢道菜既擺盤好靚,我同朋友都忍唔住要影相BBQ汁酸酸甜甜,非常之惹味配搭埋個ribs食,好醒胃!另外呢個餐係跟薯條,D薯條係粗薯條,薯味十足,建議大家可以點BBQ汁一齊食,會比點茄汁更好味架香草煎雞胸呢道菜誠意十足,重點並不只係放係雞胸上,佢既配菜係更加出色配菜有新鮮即燒茄子、蕃茄、翠玉瓜、檸檬我完全感受到廚師既用心,新鮮P.S. D配菜上碟仲係熱辣辣架呢
黎到九龍城,今日唔想食泰國菜,
見到呢間西餐廳,所以就入左去試喇

餐廳燈火偏暗,有一種神秘既氣氛
唔知佢D野好唔好食呢
呢個係主菜既餐牌,
每個餐都會跟一個湯同一杯飲品
蕃茄忌廉雜菜湯
首先就黎左個蕃茄忌廉湯
忌廉味就唔係好濃
反而重點係放左係蕃茄味上面
個湯入面有好多蕃茄蓉,正!
中意蕃茄既人一定會中意呢個湯

飲完湯就黎左個小食

平時食鮑魚好少係配芝士
但今次呢個配搭認真
蒜蓉同芝士僻走左鮑魚既腥味
配以薯蓉底,
一口鮑魚、一口薯蓉,口感細膩!

主菜一到,我同朋友都很驚訝
真係無諗住份量咁大,奉勸細食既朋友考慮下叫既數量!
美式烤焗豬扒骨配BBQ汁(跟沙律,法式炸薯條)

首先係美式烤焗豬扒骨配BBQ汁(跟沙律,法式炸薯條)
呢道菜既擺盤好靚,我同朋友都忍唔住要影相
BBQ汁酸酸甜甜,非常之惹味
配搭埋個ribs食,好醒胃!
另外呢個餐係跟薯條,D薯條係粗薯條,薯味十足,
建議大家可以點BBQ汁一齊食,會比點茄汁更好味架

香草煎雞胸
呢道菜誠意十足,重點並不只係放係雞胸上,
佢既配菜係更加出色
配菜有新鮮即燒茄子、蕃茄、翠玉瓜、檸檬
我完全感受到廚師既用心,新鮮

P.S. D配菜上碟仲係熱辣辣架
法式梳乎厘
呢個真係聞名不如見面既梳乎厘
制作時間需時18分鐘,不過絕對值得等待架!
佢個質地非常鬆軟,不會太甜,
為我地今次晚餐既劃上一個完美句號

總結黎講呢間係一間高質既隱世西餐廳
仲要全日免加一
係抵食、好味之選!
菠蘿汁&蘋果汁
2018-05-17
蕃茄忌廉雜菜湯
意式蒜蓉牛油芝士焗鮮鮑魚(5隻)
美式烤焗豬扒骨配BBQ汁(跟沙律,法式炸薯條)
法式梳乎厘
菠蘿汁&蘋果汁
到九龍城多數都吃泰菜, 今次搞搞新意思, 試試九龍城的西餐。餐廳標榜傳統手制意大利薄餅及歐陸風味, 剛好今天很餓,就選了一個沙律, 一個薄餅及一份乳豬。下單不久後先送上了湯, 晚上點主菜都會轉為跟餐配有湯及飲品。是日餐湯為甘荀湯, 飲到不少顆粒, 非常真材實料, 最值得欣賞是湯非常熱! 不像某些餐廳供應一些只是暖的餐湯。凱薩沙律: 要食菜又要fresh, 點了一份凱薩沙律。沙律份量十足, 羅馬生菜新鮮爽甜。香草芝士菠菜薄餅: 考慮到主菜選了乳豬, pizza就選個沒有肉的。上桌pizza很熱, 芝士很拉絲, 再配上菠菜, 很好吃。欣賞這裡的批底, 厚薄度剛好, 批邊香脆而不會過硬。意式烤乳豬: 一份有1/4隻, 乳豬皮非常非常脆, 咬下去有清脆的卡一聲! 沾上一點旁邊的醬汁, 大滿足! 配菜可選薯條/薯蓉/白飯, 亦可加錢轉意粉。不想吃太熱氣, 選了薯蓉。薯蓉份量很多, 吃得岀店家的誠意, 並非粉開而是以真薯仔壓成蓉。最驚喜的是配上的蔬菜, 有南瓜, 青瓜, 翠玉瓜, 蕃茄, 茄子及新鮮菠蘿, 而且份量十足。所有蔬菜都有烤過, 帶有一陣燒烤氣味, 不要錯過, 一定要吃!跟餐的飲品不論凍

凱薩沙律

香草芝士菠菜薄餅

意式烤乳豬1/4隻

跟餐的飲品不論凍熱飲都一樣大杯。而且店員服務很殷勤, 店舖環境亦很輕鬆, 很適合與朋友聊天。結帳記得留著收據, 憑單下次惠顧可有9折。
2018-04-26
凱薩沙律
香草芝士菠菜薄餅
意式烤乳豬1/4隻
2018-05-03 1923 瀏覽
今晚我兩個好姊妹出左黎九龍城搵我食飯吹水,所以我揀左間坐得舒服又就腳既餐廳同佢地girls talk。呢間餐廳係係打鼓嶺道,即係富豪東方酒店隔離街,地點對於我地黎講好方便,又有巴士站又有小巴站。餐廳既裝修比較簡約,以深木色爲主,但係環境、座位都舒服。Menu呢度主打傳統既手製pizza,仲有意大利乳豬。二人套餐先係$318,仲全日唔加一tim。呢個二人套餐包左餐湯、頭盤、沙律、意粉、pizza同餐飲。餐湯今晚既餐湯係甘荀湯,甘荀打到好夠溶,味道天然而且清甜健康凱薩沙律(+$18)羅馬生菜新鮮爽口,沙律醬比例適中,醒胃之選地中海焗蟹餅呢個蟹餅好足料,食落啖啖蟹肉焗肉醬千層麵呢個千層麵超香濃,食落肉醬夠juicy,而且超「芝」味意大利風乾火腿pizza呢個pizza係薄身pizza,外脆內軟,超好嚼口,估唔到咁好食呢個二人餐份量夠我地三個女仔食,超級抵食

餐廳既裝修比較簡約,以深木色爲主,但係環境、座位都舒服。

Menu

餐湯
今晚既餐湯係甘荀湯,甘荀打到好夠溶,味道天然而且清甜健康

凱薩沙律(+$18)
羅馬生菜新鮮爽口,沙律醬比例適中,醒胃之選

地中海焗蟹餅
呢個蟹餅好足料,食落啖啖蟹肉

焗肉醬千層麵
呢個千層麵超香濃,食落肉醬夠juicy,而且超「芝」味

意大利風乾火腿pizza

呢個二人餐份量夠我地三個女仔食,超級抵食
2018-04-25
2018-05-02 1026 瀏覽
九龍城出名好食肆林立,朋友話有間餐廳「平.靚.正」!份量多,價錢抵,味道好!全日免加一,而且侍應服務很好!可算是九龍城中性價極高的餐廳中西合璧擺設成為餐廳特色二人套餐只需$318,有小食、餐湯、1個Pizza、1個意粉,飲品,好抵食份量都足足夠三個女仔食甘荀湯100%用甘荀打成,味道天然清甜凱撒沙律羅馬生菜新鮮爽口,沙律醬份量適中,不會太多醬蟹餅蟹餅還有一絲蟹肉千層肉醬義大利麵肉醬十分juicy,蕃茄味十足義大利風乾火腿薄餅餅底薄唔會太厚,而且十分香脆,加上火腿咸香、半溶芝士非常美味葡式乳豬 $248即燒乳豬是必食之選,份量頗多,上碟熱辣辣,皮脆肉嫩,皮下脂肪不多。還有薯蓉伴碟。一口乳豬,一囗薯蓉,非常美味可口,以後都不需要去澳門都有皮脆肉嫩乳豬食囉最後還有餐茶.Menu

中西合璧擺設成為餐廳特色

份量都足足夠三個女仔食

100%用甘荀打成,味道天然清甜

凱撒沙律
羅馬生菜新鮮爽口,沙律醬份量適中,不會太多醬

蟹餅
蟹餅還有一絲蟹肉

千層肉醬義大利麵
肉醬十分juicy,蕃茄味十足

義大利風乾火腿薄餅

葡式乳豬 $248

最後還有餐茶

Menu

• 葡式乳豬
2018-04-24 70 瀏覽
去九龍城睇完樓,食下晚餐慰勞下。睇到太攰了,隨意入了一間便算。餐廳不太大,但waitress 服務很好太攰了,什麼也不想想,見套餐都算多食物及價錢ok,就點了。洋蔥湯洋蔥味濃,多洋蔥,也夠熱。法式焗蠔有一隻是味道較濃的醬汁焗蠔,而另隻是味道較清淡的,有點芝士及菠菜在蠔表面。Enjoy Eat 沙律大量的炸麵包粒,芝士粒,delicious!意式雜肉大會pizza有辣肉腸,有肉(我估計是牛肉) 等等, 肉的確大件而腍,pizza是薄身的,脆脆的, 即場烤焗,味道ok!意大利香草汁菠菜燒雞闊麵燒雞柳加上闊條麵, 燒雞柳帶點黑椒味,闊條麵帶點香草粒,有質感。今次點的2人餐餐廳還有豬手,不過叫了餐,還是留待下次吧還有燒乳豬, 幾特別!食后感: 食物適合我的口味,也新鮮,服務ok
去九龍城睇完樓,食下晚餐慰勞下。

睇到太攰了,隨意入了一間便算。

餐廳不太大,但waitress 服務很好

太攰了,什麼也不想想,見套餐都算多食物及價錢ok,就點了。
洋蔥湯
洋蔥味濃,多洋蔥,也夠熱。

法式焗蠔

Enjoy Eat 沙律
大量的炸麵包粒,芝士粒,delicious!

意式雜肉大會pizza

意大利香草汁菠菜燒雞闊麵

今次點的2人餐

餐廳還有豬手,不過叫了餐,還是留待下次吧

還有燒乳豬, 幾特別!

食后感: 食物適合我的口味,也新鮮,服務ok
2018-04-09 82 瀏覽
一般九龍城都系食泰國餐,好少會食到西餐,呢一間西餐真系值得介紹下,價錢大眾化,份量又大大碟,口味又不錯,仲可以食到健康既食物!而家比較流行健康,紅菜頭是首選的,今日竟然有紅菜頭湯,好濃郁的湯,又吃不到臭青味,入口青甜,再黎過主菜pizza ,pizza 最緊要就系餅底要焗得香口,脆口,而呢塊就做到呢個要求,吃落香脆,不硬,帶點麵包的鬆軟,不似吃餅乾一樣,仲要重芝士,芝士不太咸吃落很煙靭,可以拉到好長果,再配上腸,正