2017-02-25 753 瀏覽
Happy Friday !又是很多人的星期五!今次等了大約半小時才入座!水牛城雞翼非常惹味!而且雞翼很大隻,非常抵食,值得encore!軟殼蟹沙律本以為份量是很少的, 怎料上菜時被嚇到!沙律份量非常多,有整整一隻軟殼蟹,而且是新鮮炸起,熱烘烘的。再配上酸酸辣辣的沙律汁,非常開胃!海鮮忌廉湯意粉果然是湯意粉,一定要伴着湯來吃才有忌廉的味道,配料很足,有帶子、蝦、魚塊、菇等,非常搭配!大C Cup很喜歡這個,一喝便知是用新鮮水果鮮榨出來的,先是濃郁的橙味,後上士多啤梨味,再有淡淡的奇異果味,很有層次,而且不會太甜,很健康。唯一不理解的是這杯飲料加了芽菜,感覺不太搭配。美中不足的是他們的上菜次序調亂了, 先上意粉,再上雞翼,最後才上沙律,幸好我們沒有點了很多食物,要不然一定吃不完這個份量很大的沙律!下次可以試試他們的其他鮮榨果汁,真的很期待!
水牛城雞翼

非常惹味!而且雞翼很大隻,非常抵食,值得encore!

大C  Cup
大C Cup

下次可以試試他們的其他鮮榨果汁,真的很期待!
2017-02-24
30 分鐘 (堂食)
大C  Cup
After we finished climbing up the lions rock hill, we were at somewhere in Lok fu, which was not close to mtr and seemed there was no nice restaurant nearby. We didn"t know where should we go and suddenly a minibus stopped. We immediately crossed the road and asked the minibus driver where was that minibus going. He said Kowloon tong station and we were delighted and got on the minibus because we were too tired after hiking and knowing that Kowloon tong must have something to eat.We chose EXP ev

We chose EXP eventually. We felt it has a great, positive change comparing with our visits several years ago. At the old days, we felt it was selling some ordinary dishes with average quality. But now, it changes, positively!
We ordered some food to share !

shrimp pizza with avocado sauce !! Avocado is a popular food in recent years and I really love it ! The pizza was great ! It has shrimp, egg salad (love it !) and avocado sauce! Love this unique combination ! The shrimp is fresh and the egg salad taste good. The avocado sauce is creamy too! They match very well together and the taste of this pizza is quite new to me. Will definitely encore if I go exp again.

For the pasta of scallop with squid sauce, it is pretty good too, though it is not as surprised as pizza mentioned above.

2017-02-17 475 瀏覽
呢晚同好友短聚,冇心水話要食咩,隨意之下揀咗EXP。七點前去到,唔使等位,仲咁啱安排咗喺溜冰場旁邊嘅枱,可以一路食飯一路睇人溜冰之前以為呢間餐廳價錢好貴,原來唔係,食物價錢算係中價位,叫咗3樣野都係$260到。我哋叫咗大蝦芒果西柚蕎麥麵、炸軟殼蟹沙律、鮮茄水牛芝士薄餅。大蝦芒果西柚蕎麥麵,麻麻地,調味唔係好夠,同埋落多少少汁會好d。麵質...唔係日式餐廳就唔同佢計較啦...但面頭吃幾隻蝦幾爽口,唔錯。炸軟殼蟹沙律,沙律汁微辣,幾開胃。d軟殼蟹都幾大件。上咗菜一陣先食,軟殼蟹冇沾到汁嘅部分依然脆身,抵讚叫pizza會俾咗E/X/P嘅架盛住。鮮茄水牛芝士薄餅,個餅皮好鬆軟,茄醬嘅蕃茄味好濃郁,芝士厚厚嘅一層,好香。攤凍咗都係好食。由於係隨意之下入去食,對佢冇expectation,但佢嘅價錢、味道同份量都令人滿足同驚喜

叫pizza會俾咗E/X/P嘅架盛住。

2017-02-16
2017-02-11 645 瀏覽
下午茶時間係九龍塘覓食 尋尋覓覓結果隨便去了EXP其實係我心目中EXP 同美心差唔多 有其他選擇都唔會揀佢不過見佢下午茶好似幾抵食就試下窩夫配炒蛋煙肉($46)呢個有啲伏,唔係味道的問題而是份量的問題估唔到呢個價錢窩夫竟然咁細份🙈真係食完都無咩感覺不過味道都OK嘅肉桂菠蘿薄餅($38)呢個唔錯喔😋甜味的pizza幾特別肉桂味好濃 雖然無咩餡但都幾好味而且pizza size 都OK的其實exp整體質素算好的 不過平時咁多人排我應該唔會去 無人排食下都無妨感覺同是美心集團我會prefer exp 多過simplylife啦
下午茶時間係九龍塘覓食 尋尋覓覓結果隨便去了EXP

窩夫配炒蛋煙肉($46)
肉桂菠蘿薄餅($38)

下午茶
  • 肉桂菠蘿薄餅
2017-02-05 656 瀏覽
同朋友食tea,入座限時1.5hour環境舒服,咁岩有近溜冰場嘅位坐, 仲可以一路睇人溜冰一路食嘢。首先,叫咗個pizza,講真個火腿同個pizza好唔夾,食落去好怪,但係勝在夠新鮮,新鮮熱辣出爐, 而菠蘿唔係切粒菠蘿,而係一塊塊薄片菠蘿,食落幾得意。之後叫咗個即焗雪糕班戟, 同想像中有啲唔同,喺幅相都見到,個皮外面有太燶,但士多啤梨味雪糕食落有少少乳酪味,成個感覺都唔錯,而且又係即焗, 所以雪糕溶咗喺上面 ,正。
同朋友食tea,入座限時1.5hour

2017-01-28 835 瀏覽
於晚飯時間,又一城的每一間餐廳都有很多人排隊,難得今天不用排隊,十分興奮!從Menu看到有很多不同菜式,花多眼亂!點餐後大約10分鐘就上菜。水牛城雞翼雞翼size比坊間的大,即使淋上了醬汁亦能保持雞翼剛炸起的脆口感!醬汁酸酸甜甜,不會太濃,很惹味!蜆肉意粉份量剛好,意粉的軟硬度適中,而且很多汁,洋蔥份量頗多,唯一覺得香草味太重蓋過了蜆肉的鮮味。煙三文魚紅蔥薄餅這個真的很棒!薄餅的軟硬度適中,煙三文魚跟番茄醬汁非常搭配,而且嗅到紅蔥的味道很香,非常滿意!這一間有很多不同地方的菜式,亦有fusion 菜,而且價錢適中,值得再來試試!

從Menu看到有很多不同菜式,花多眼亂!

點餐後大約10分鐘就上菜。

2017-01-26
2017-01-27 511 瀏覽
喺又一城食嘢諗起都知道一定會貴啦今次我哋就揀咗呢間跟住溜冰場隔離嘅餐廳本身以為要等好耐但係唔使5分鐘就有位啦🙊🙊🙊🙊由於我哋好肚餓先至去食嘢嘅所以嚟唔切影下周圍嘅環境直接入主題就係叫咗啲3款嘢食啦首先呢一個蜆肉意粉雖然佢啲峴肉就唔係好大粒同埋唔係好多🙈🙈但係佢好就好在佢唔係炒好油膩配埋啲洋蔥同埋小香料都尚算可以啊😊應該係呢一個日式吉列豬扒咖喱飯就算唔錯啦因為佢啲豬扒炸得一啲都唔油個蛋都炒得好滑飯就啱啱好算OK架😋😋而最可以印象深刻嘅就係佢嘅Pizza啦呢個Pizza真係值得一讚😝👍🏻👍🏻我哋叫左Parma ham and cheese ge 🍕 佢啲芝士夠晒多最重要嘅係佢嘅Pizza底超級脆同埋薄😝😝😝咬落去係超級crunchy 🙊🙊我想講我食到好飽都想食多兩件囉🙊🙊🙊 認真本身自己唔係特別鍾意食pizza呢個Pizza真係令我印象好深刻要值得試🤗🤗🤗🤗價錢又唔貴!
喺又一城食嘢諗起都知道一定會貴啦

咬落去係超級crunchy 🙊🙊
我想講我食到好飽都想食多兩件囉🙊🙊🙊

認真本身自己唔係特別鍾意食pizza
呢個Pizza真係令我印象好深刻
要值得試🤗🤗🤗🤗價錢又唔貴!

5 分鐘 (堂食)
2017-01-25 446 瀏覽
放假日黎到又一城行街,又係午飯既時間,今次要試既係呢間EXP,平時假期黎到都見佢大排長龍,難得今日唔算多人,我地等左一兩張台就到喇,而且仲坐正溜冰場隔離,食飯之餘都可以望下人地溜冰串燒,醬汁既味道都唔錯燒帶子墨汁意粉,帶子新鮮,墨汁意粉都好好味煙三文魚紅蔥pizza,味道幾得意,pizza厚身,食一兩塊都飽晒食物味道、餐廳環境同服務都唔錯,價錢合理,值得一試
串燒,醬汁既味道都唔錯
燒帶子墨汁意粉,帶子新鮮,墨汁意粉都好好味

食物味道、餐廳環境同服務都唔錯,價錢合理,值得一試
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
2017-01-25 376 瀏覽
本身見佢冇乜特別,諗住都系食個啲意粉呀Pizza呀,但有驚喜首先服務好好,有禮貌喔叫左個帶子墨汁意粉好好味、好鐘意食。另外叫左煙三文魚Pizza雖然個茄汁同洋蔥有啲偏酸,不過整體都好食2個人食都有啲飽。最後叫左個甜品,雪糕三文治鍋芺出奇地好味,有抹茶雪糕、雲尼拿雪糕、士多啤梨雪糕冇失望貴左少少都覺得值得。環境都幾好,又坐得舒舒有機會都想再食希望水準可以keep住加更好同埋出多啲美食,多啲選擇依家都好想食
首先服務好好,有禮貌喔
叫左個帶子墨汁意粉
好好味、好鐘意食。另外叫左煙三文魚Pizza
雖然個茄汁同洋蔥有啲偏酸,不過整體都好食
2個人食都有啲飽。最後叫左個甜品,雪糕三文治鍋芺
出奇地好味,有抹茶雪糕、雲尼拿雪糕、士多啤梨雪糕
冇失望
貴左少少都覺得值得。環境都幾好,又坐得舒舒
有機會都想再食
希望水準可以keep住加更好同埋出多啲美食,多啲選擇
依家都好想食
2017-01-23
5 分鐘 (堂食)
燒帶子墨魚忌廉汁意粉$98帶子好大粒、味道鲜甜好多墨魚汁(好香好鲜味)意粉好彈牙 煙三文魚紅葱薄餅$92餅底似麵包口感(好鬆軟)红葱絲(味道酸甜,易入口,平時唔食葱的我,都可以食)煙三文魚配麵包口感的薄餅(好味)煙鴨胸露筍炒飯$82炒飯唔油膩,好乾爽味道淡味左小小,飯面有塊青檸,壓出檸汁,加入飯中食,味道鮮明好多(帶子鲜甜,鸭胸肉質,不夠嫩)(自家制)芝士餅配雪糕$52外表平實,長方型(足夠3人细分,一齊食)味道方面,好香濃的芝士味,口感好實(足料的忌廉芝士)配芝麻雪糕(好正!)芝麻味好香(即焗)泡芙班㦸配雪糕$58平底鑊+班戟上枱📸📸📸班戟好薄身,邊位焗得金黄色(不錯),味道(好香蛋味,有小小甜味,熱食的班㦸,味道佳(無奈雪糕,不算太冰凍,溶得好快)扣左小小外表分數。Mix 蔬果汁飲品(天然,味道)go green綠能量$35內有(青蘋果 ,奇異果,葡萄 , 檸檬)味道好果汁味(青蘋果,奇異果味重,滲出小小檸檬香味)power ginger 勁果薑👇$35內有(青蘋果, 甘筍 ,橙 ,生薑)青蘋果味和橙味好夾(加了甘筍好清新),生薑不算辣,(味道有層次感)capital C
燒帶子墨魚忌廉汁意粉$98

帶子好大粒、味道鲜甜
好多墨魚汁(好香好鲜味)
意粉好彈牙

煙三文魚紅葱薄餅$92

餅底似麵包口感(好鬆軟)
红葱絲(味道酸甜,易入口,平時唔食葱的我,都可以食)
煙三文魚配麵包口感的薄餅(好味)
煙鴨胸露筍炒飯$82
炒飯唔油膩,好乾爽

(自家制)芝士餅配雪糕$52
外表平實,長方型(足夠3人细分,一齊食)
(即焗)泡芙班㦸配雪糕$58
平底鑊+班戟上枱📸📸📸
泡芙班戟配雪糕
Mix 蔬果汁飲品(天然,味道)

go green綠能量$35
內有(青蘋果 ,奇異果,葡萄 , 檸檬)
味道好果汁味(青蘋果,奇異果味重,滲出小小檸檬香味)
power ginger 勁果薑👇$35
內有(青蘋果, 甘筍 ,橙 ,生薑)
capital C 大C cup👇$35
內有(橙,奇異果,草苺)
橙和士多啤梨味突出,奇異果籽令飲品有口感
座位與鄰枱之間較闊(有空間感),旁邊係溜冰場,睇住溜冰食晚餐,,(氣氛不錯)
2017-01-10
  • 芝士蛋糕配雪糕
  • 煙三文魚紅葱薄餅
  • 燒帶子墨魚忌廉汁意粉
2017-01-08 685 瀏覽
今日早左放工,約左屋企人去食個TEA。為左就我地點,又選擇係又一城搵下TEA 吃。其實又一城都幾方便,又有地鐵又有火車,約朋友一流。有好幾間餐廳都有TEA SET ,但見到等位,又唔係好想等,所以最後選左係EXP吃,因為一去到已經有位。TEA SET 的餐牌都幾多選擇,有咸有甜,總有一款啱食,如果以地點計,價錢都好合理。我地三個人叫左個二人TEA SET 和喇沙麵。二人TEA SET $98 加一,包飲品2 杯,有四款小食,都幾豐富。最喜歡個歡芝士餅,芝士味濃,好彩細細件,否則會覺得太”漏“。沙律都唔錯,唔會太多汁,啱啱好。雞翼都唔錯,炸得好脆,D 肉汁仍然保留到。肉碎薯角都好味,少少酸辣,好開胃。如果以TEA 來講,份量剛好,唔會太飽,晚飯仍然食得落。至於喇沙麵,我無試到,不過家人就話唔會太辣,個味都OK,不過油左少少。呢度最好的地方係無時間限制,如果約朋友傾計,都係唔錯的選擇。TEA SET 的餐仲可以加少少錢,轉鮮榨果汁,好似健康好多,下次可以試下。

我地三個人叫左個二人TEA SET 和喇沙麵。

沙律都唔錯,唔會太多汁,啱啱好。
雞翼都唔錯,炸得好脆,D 肉汁仍然保留到。
肉碎薯角都好味,少少酸辣,好開胃。
如果以TEA 來講,份量剛好,唔會太飽,晚飯仍然食得落。

2016-10-21
2017-01-03 730 瀏覽
去開又一城買野, 順便食埋晚反. 又一城都好多餐廳選擇, 不過因為想食西餐, 揀左溜冰場旁邊呢間.同朋友點左buffalo wings, 香腸pizza 同雞肉意粉. 份量非常足夠, 三樣野味道亦唔錯.最大驚喜係杯特色果汁, 味道不錯夠新鮮.
去開又一城買野, 順便食埋晚反.

最大驚喜係杯特色果汁, 味道不錯夠新鮮.
2016-12-30
  • 水牛城雞翼
2016-12-22 1280 瀏覽
芝士焗薯塊配煙肉牛油果醬,薯塊是先炸后焗,非常香脆。煙肉如果碎粒上,口感會比較均勻。芝士控一定大叫芝士不足。蜆肉意粉,夠清,不過本人比較喜歡Creamy 的白汁。鮮茄水牛芝士薄餅,芝士控一定非常滿意,簡單配搭,帶出濃郁滿足。甜品是即焗泡芙班戟配雪糕,要等15分鐘,但好好食,值得!
蜆肉意粉,夠清,不過本人比較喜歡Creamy 的白汁。
甜品是即焗泡芙班戟配雪糕,要等15分鐘,但好好食,值得!
2016-12-22
10 分鐘 (堂食)
2016-12-13 1523 瀏覽
難得的下午茶時間⋯習慣遲起身的我~或許世人的午餐就是我的早餐。但今次的下午茶卻真的是3點3喔~一心來到「又一城」一心要上L2層享用好想好想的下午茶及甜點⋯同一層的H&M、同一個位置、同一的餐廳形象⋯好開心的入座,好興奮的點餐⋯最後:請問可以俾個cake menu我嗎?店員覆:我地餐廳冇cake供應~如果想食cake,可能要上多兩層,同一位置嘅嗰間餐廳先有⋯⋯⋯⋯不是這家餐廳嗎?燈光差不多、佈置差不多⋯都是西餐廳吧?心裡滿佈疑惑,很自然地用電話尋找起來⋯一心想去的L2層,卻進錯餐廳,原來身處UG層的EXP!恍然大悟!一心想嘆一個輕巧的下午茶,再嘆一客令人幸福滿滿的切餅,不行了,一切都不能了,眼淚在心裡流了。幸好,EXP的「雞肉磨菇忌廉意粉」也不俗!忌廉醬汁與粉條的比例剛剛好,意粉幼細,條條分明,兼掛上比例剛好的忌廉醬汁,味道適中不會有漏感,磨菇及雞肉的份量也不少,味道上有經過精心的烹調處理,與意粉很配搭!餐飲要了一客熱檸茶,茶是用鐵壺另上的,保熱溫度處理的很好,順帶小心鐵壺的溫度也頗高,不要被燙倒喔!茶的份量可斟到兩杯,很能迎合下午茶的主題喔~下午茶就是要喝茶呢。雖然很想很想食切餅⋯可惜
難得的下午茶時間⋯
習慣遲起身的我~或許世人的午餐就是我的早餐。
但今次的下午茶卻真的是3點3喔~

雖然很想很想食切餅⋯可惜食完意粉後,胃子已經沒位了,唯有等下次機會吧~
下午茶
2016-12-12 1107 瀏覽
記得以前讀書成日會去EXP食lunch,tea又或者proper dinner~~~因為12月較多飯局,有時又唔想去尖沙咀同銅鑼灣呢d咁多人既地方食飯,所以都會近近地去又一城食飯順便懷念一下以前番學既日子😂 .平日晚上既關係都唔洗等太耐位🌞等左5-10分鐘就有得入座啦🤗因爲唔太肚餓所以淨係叫左沙律,pizza同麵包布丁🙃 , ,<<軟殼蟹沙律>> ,朋友鍾意食軟殼蟹所以就叫左呢個沙律. 一上枱見到個份量嚇親😂因爲都幾大碟下. 味道帶點酸辣,作為開胃菜十分不錯!而且軟殼蟹都好大舊下,抵食😼 ,<<巴馬火腿菠蘿薄餅>> ,即叫即整😍熱辣辣既pizza未上枱已經令人流哂口水. 本身都好鍾意食Parma ham,但就咁配pizza好怕咸,呢個組合配埋個菠蘿🍍就岩岩好👍🏻. pizza 雖然係厚批,但食到鬆軟口感🤗唔錯唔錯. ,<<麵包布丁配雲呢拿雪糕>> 本身想食pancake但係朋友話想食麵包布丁就叫啦🙄🙄估唔到呢個好似好普通既甜品原來先係驚喜之作😭👏🏻又係即叫即整,岩岩出爐既麵包布丁真係人間極品

<<軟殼蟹沙律>> ,
朋友鍾意食軟殼蟹所以就叫左呢個沙律.

<<巴馬火腿菠蘿薄餅>> ,

<<麵包布丁配雲呢拿雪糕>>
本身想食pancake但係朋友話想食麵包布丁就叫啦🙄🙄估唔到呢個好似好普通既甜品原來先係驚喜之作😭👏🏻又係即叫即整,岩岩出爐既麵包布丁真係人間極品. 味道適中唔會過份甜,而且布丁上仲有雲呢拿雪糕👍🏻香甜既雲呢拿雪糕果然同熱辣辣既麵包布丁係一對😂食完好滿足😋
是日晚餐每人約$120.除左仲維持到以前番學既價錢之餘,食物水準亦都進步左👍🏻多人排隊都唔係無原因🙈
10 分鐘 (堂食)