2021-03-20 502 瀏覽
返工前 男友帶我去食個早餐個人嚟講比較喜歡幫襯小店早餐比喺平時食嗰啲all day breakfast 細份但係精緻得來份量啱啱好有時唔係多 足夠就已經好好 hahha雖然因為趕住返工食得有啲趕但就幫係全日叉足電💕遲啲有機會會過嚟試埋lunch set
返工前 男友帶我去食個早餐
雖然因為趕住返工食得有啲趕
但就幫係全日叉足電💕
遲啲有機會會過嚟試埋lunch set
2021-03-15 637 瀏覽
首次在香港吃和式早餐餐廳注重食物不加味精,採用日本蛋及無添加麵包因此吸引到來光顧來到餐廳門前才知道是一間很狹窄的小店感覺即時有啲失望但同朋友吃後,大家反應一樣要再來試其他定食對食物的批語「Oishi」
首次在香港吃和式早餐
餐廳注重食物不加味精,採用日本蛋及無添加麵包
因此吸引到來光顧
來到餐廳門前才知道是一間很狹窄的小店
感覺即時有啲失望
但同朋友吃後,大家反應一樣
要再來試其他定食
對食物的批語「Oishi」

Flat  white
和式全日早餐
  • 洋式全日早餐
  • Flat White
2021-03-06 616 瀏覽
Favilla cafe🤍🇯🇵❤️𝙏𝙪𝙘𝙠𝙚𝙙 𝙖𝙬𝙖𝙮 𝙗𝙚𝙝𝙞𝙣𝙙 𝙖𝙡𝙡 𝙩𝙝𝙤𝙨𝙚 𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙧𝙘𝙞𝙖𝙡 𝙗𝙪𝙞𝙡𝙙𝙞𝙣𝙜𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙤𝙛𝙛𝙞𝙘𝙚 𝙩𝙤𝙬𝙚𝙧𝙨, 𝙁𝙖𝙫𝙞𝙡𝙡𝙖 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙞𝙨 𝙖 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙨𝙝𝙤𝙥 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙣𝙛𝙪𝙨𝙚𝙙 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙎𝙘𝙖𝙣𝙙𝙞𝙣𝙖𝙫𝙞𝙖𝙣 𝙞𝙣𝙛𝙡𝙪𝙚𝙣𝙘𝙚𝙨.𝙒𝙞𝙩𝙝 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙖𝙧𝙚 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝𝙡𝙮 𝙢𝙖𝙙𝙚 𝙪𝙥𝙤𝙣 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧, 𝙞𝙩 𝙞𝙨 𝙩𝙞𝙢𝙚 𝙩𝙤 𝙚𝙭𝙥𝙡𝙤𝙧𝙚 𝙤𝙣𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙚𝙘𝙧𝙚𝙩 𝙘𝙖𝙛𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙧𝙚𝙨𝙩𝙖𝙪𝙧𝙖𝙣𝙩𝙨 𝙞𝙣 𝙌𝙪𝙖𝙧𝙧𝙮 𝘽𝙖𝙮.🏙📊📅1️⃣𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐚𝐭 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐒𝐜𝐫𝐚𝐦𝐛𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 𝐒𝐞𝐭 𝐌𝐞𝐚𝐥🎣🍚蒲燒鰻魚滑蛋定食 HKD 108味道分(tastefulness):⭐️⭐️⭐️⭐️打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️⭐️份量分(Size):⭐️⭐️⭐️環境(Environment):⭐️⭐️⭐️服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️2️⃣𝐕𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐫𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐥𝐥 𝐃𝐚𝐲 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭🥦🥕🌽素食全日早餐 HKD98味道分(tastefu
Favilla cafe🤍

打卡分(photogenicity):⭐️⭐️⭐️
份量分(Size):⭐️⭐️⭐️
環境(Environment):⭐️⭐️⭐️
服務(Service): ⭐⭐⭐⭐️

✅ Favilla Cafe (鰂魚涌, Quarry Bay)
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5A舖
2021-01-24 1365 瀏覽
💛Favilla Cafe·呢間我哋想食咗好耐㗎喇 不過我哋上一次去嘅時候佢冇開 今次就終於嚟到呢度食飯啊😍😍佢啲選擇唔算好多 但係每一樣都幾好味😎·洋式全日早餐$118佢個滑蛋真係做得好好食 唔會過熟得黎 好夾個黑松露 佢底下個sourdough都好好味 好脆😋之後個煙三文魚同紫薯蓉都好好味 係個沙律入邊啲火箭菜真係好苦 苦到我哋最後都冇食晒🤣·味噌炒蛋雞扒定食$88呢一個一上台又係好靚 佢個飯唔會話太多 不過都好夠嘅 而且佢個雞扒整得好嫩 個醬都超好味 而且仲有啲水果伴碟😌·#rbyeat#rby日本菜 #rby西餐#rby💛#rby 鰂魚涌 #rby觀塘 #rby荃灣 #rby尖沙咀·📍鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5A舖📍觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖📍尖沙咀香港理工大學A座鍾士元樓地下AG058號舖
💛Favilla Cafe

📍荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
📍尖沙咀香港理工大學A座鍾士元樓地下AG058號舖
洋式全日早餐
2021-01-13 1021 瀏覽
據悉此日式cafe 在weekday 是座無虛席,唯有選擇星期天才來幫襯。日式的意思,主要是食物。點了日式咖喱漢堡味噌滑蛋定食和明太子雞翼定食。明太子雞翼應該即叫即做,熱辣辣,味道調得不錯,拍得住高水準的日式居酒屋。咖哩漢堡味噌滑蛋定食反而一般,雖然味道都不錯,但是對味噌滑蛋有點期望,可惜腳食不出有什麼特別。反而伴碟的紫薯,卻意外驚喜,帶點甜而香。再點了 latte,可以選擇 nutty or fruity。筆者選了 fruity,味道先是咖啡的香,之後有一點點甜味滲出,十分高水準。最後,黃店一間,要多加支持。
最後,黃店一間,要多加支持。
latte
咖喱漢堡味噌滑蛋定食
2021-01-10
午餐
latte
  • 明太子雞翼
2021-01-10 772 瀏覽
鰂魚涌有好多間餐廳,但唔係間間都可以做飯堂。最近多數都係幾個人食飯,反而試到多啲唔同小店,仲估唔到有驚喜。店子小小,坐位大概只有10多個,開放式廚房設計,大家可以聞到烹調食物的香氣,好在抽油煙機夠勁,就算食完都唔會一身油煙味。揭揭餐牌,有All day breakfast、定食、沙律等等,選擇都算多。明太子雞翼定食(辛口)原價$98每個定食都有主菜、湯、沙律同水果。有三隻雞翼,每隻都脹卜卜,咬落有滿滿明太子,一個人獨食三隻無難度!沙律同水果都新鮮,加埋碗珍珠米,夠哂飽。燒縞花魚定食 原價$98一樣係有主菜、湯、沙律同水果,呢條魚睇落就己經大大條,燒得剛剛好,唔會太乾,一個人都真係食唔哂一條。Flat White 跟套餐價 $27從牛奶中感受到咖啡味,而咖啡入面都搵到滑溜的咖啡。提提大家:12:45前離座或14:00後入座可享85折

明太子雞翼定食(辛口)原價$98
燒縞花魚定食

燒縞花魚定食 原價$98
Flat White

Flat White 跟套餐價 $27
從牛奶中感受到咖啡味,而咖啡入面都搵到滑溜的咖啡。

提提大家:12:45前離座或14:00後入座可享85折
2021-01-05
燒縞花魚定食
Flat White
  • 明太子雞翼定食(辛口)
2021-01-01 658 瀏覽
行柏架山之前, 上網搵下附近有咩特色cafe。落左巴士行5分鐘就到左呢間位於海光街既日式小店, 裏面座位數量不多, 約10-12個左右; 門口放了一塊黑板牌, 好易認。早餐選擇算多, 有allday breakfast, 牛角包, 酸種包。一場來到就食豐富d, 叫左allday, 仲要挑戰我平時好少食既鰻魚。(我本身愛食魚類的,但鰻魚既味道卻很"特別"地濃! 不愛吃😅) 佢呢份日式鰻魚早餐, 標榜係用原生態養殖既鰻魚, 而是係蒲燒, 食落真係唔同: 嫩滑既魚肉, 配合燒汁, 減少了鰻魚本身的"鮮"味; 我連埋炒蛋一齊食, 厚厚的, 口感好豐富! 反而多士烘得太燶, 有點硬; 紫薯蓉顏色悅目, 又是健康食物, 挽回一點分數!😉 最後品嚐埋大杯flat white, 準備向大風坳進發了!

啡·嚐 @ Favilla Cafe係鰂魚涌附近搵咖啡店,最後選擇左呢間book mark咗好耐嘅良心店,店面唔算太大,但係麻雀雖小,入邊嘅選擇都好齊全,有主食,有輕食,有奶啡,有手沖,基本嘅都有🤓因為下午茶嘅關係,我只係叫左個muffin,同埋一杯奶啡一杯espresso,整體都唔錯,但係我回頭率應該都唔高,不過良心店值得支持,住附近嘅朋友可以去試下呀🤓食物:⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ Favilla Cafe

#aus_cafe
2020-11-22
  • flat  white
2020-11-22 532 瀏覽
在鰂魚涌附近返工其實都挺不錯因為有很多美食, Favilla Cafe我已經吃過好幾次因為他們的鰻魚午餐定食實在太好吃了!雖然他們的店舖有小, 午餐時分需要等30分鐘左右, 但是值得的!他們主要有3個午餐可供選擇, 有鰻魚飯配紫薯/薯仔沙津連日式麵豉湯或鰻魚全日早餐或明太子雞翼! 他們的鰻魚很肥美, 而且旁邊有沙律減少飽滯感! 至於明太子雞翼也很驚喜, 是無骨雞翼釀明太子, 口感十足! 在上班前加點一杯Cappuccino讓下午過得沒有那麼難過!
2018-10-03
30 分鐘 (堂食)
2020-10-29 923 瀏覽
It’s tea time!平日lunch time總是座無虛席,今天故意選擇在非繁忙事段碰碰運氣,終於有機會到訪這人氣日系coffee shop✨餐飲主打和式健康輕食料理和手沖咖啡,由於是下午茶時段決定和友人點了芝士蛋糕以及藍莓muffin,味道真的不錯,算足林立於繁忙的商業區中的小绿洲💫
It’s tea time!

2020-10-21 956 瀏覽
鰂魚涌,一個比較陌生的地區。與朋友來附近酒店staycation,順道到附近探索一下。🔸️環境: 🌕🌕🌕🌗這間餐廳真的很細小,座位不多,枱與枱之間有點密,等待的人多,且必須在店外等,因為店內真的容不下。日式的設計及精緻的餐具,令人胃口大開。🔸️食物: 🌕🌕🌕🌕🌕賣相吸引,令人垂涎欲滴。雞,新鮮又軟,沒有一般雞胸的粗糙,很好咬感。冷麵很爽口, 配合他們特別調配的汁,超讚!  不過,我當時一時衝動將所有汁倒進麵裡,吃到最後太咸,提議大家一點點地下調味更好。朋友點的釀雞翼,面頭煎得均勻,皮脆肉嫩,最重要是前面沒有骨頭,啖啖肉,吃得很輕鬆。女士可以繼續保持儀態。拉花靚,朋友話 Mocha好飲。綠茶牛奶,可以再濃郁些便完美。🔸️服務: 🌕🌕🌕🌕雖說中午人多,店小,並沒有因為想賺多轉,令服務變急速,服務員細心介紹,不催不趕,讓我們有一個輕鬆好自的下午。

🔸️環境: 🌕🌕🌕🌗

🔸️食物: 🌕🌕🌕🌕🌕
賣相吸引,令人垂涎欲滴。

雞胸素麵

炒蛋雞扒定食

🔸️服務: 🌕🌕🌕🌕
雞胸素麵
炒蛋雞扒定食
2020-10-19 621 瀏覽
«929»多分店favilla cafe 濃濃抹茶×植物奶🍵☕️﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷MATCHA LATTE $47▶ICE CAPPUCCINO $43之前想去觀塘店但摸門釘,路經鰂魚涌本店於是去飲杯咖啡~🌿近排想皮膚好啲開始試下戒牛奶轉飲植物奶,但多數都只會係屋企沖咖啡個陣轉用植物奶,見到呢度都可以轉!🤩兩款飲品都好ok! 咖啡係有層次嘅味道,真係可以慢慢細味品嘗😂 而抹茶奶都非常之濃,由於我都飲慣植物奶,轉咗都唔會覺得有太大分別,一樣好飲😙特別覺得層奶泡打得好好,又厚又綿密,飲到最底都仲未融晒,口感100分~﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣Favilla Cafe鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5A舖The Artlab by Favilla觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室hōmu by favilla荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
«929»

多分店favilla cafe 濃濃抹茶×植物奶🍵☕️
﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣

▷MATCHA LATTE $47
▶ICE CAPPUCCINO $43

之前想去觀塘店但摸門釘,路經鰂魚涌本店於是去飲杯咖啡~🌿

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
Favilla Cafe
鰂魚涌海光街7-9號龍景大廈地下5A舖
The Artlab by Favilla
觀塘開源道55號開聯工業中心B座6樓602A室
hōmu by favilla
荃灣青山公路荃灣段398號愉景新城2樓2013號舖
2020-10-16 555 瀏覽
鰂魚涌呢條海光街好多選擇,今次試下呢間,可以做左會員先,有得草分睇下有咩食先!好似影漏左頁,我同frd最後嗌左鰻魚滑蛋定食登登!個鰻魚好正,質地厚實,大大份!仲有生果同沙律,咩都有啲好健康佢啲生果好好味好甜!跟住講下個滑蛋,真係好滑,又好厚實,好滿足.飯就另上,夾舊魚,爬啖飯,enjoy~~雖然個定食有湯,但我地都嗌左杯咖啡,試試佢~跟餐有得平啲嗌杯咖啡,岩哂上班族,食完飯唔好恰眼訓。.我嗌左杯mocha,有拉花,好靚~仲有得揀豆,揀左nutty,味道唔會太酸。黑朱古力味好濃,唔甜~好特別既mocha

睇下有咩食先!

好似影漏左頁,我同frd最後嗌左鰻魚滑蛋定食
登登!

2020-09-11 978 瀏覽
因為在附近工作,經常會到這裏吃早餐,或是吃午餐。正餐很好吃,不在話下,但就連只是一杯cappuccino 也做得很好飲!無論我怎樣累,只要喝一杯他們的咖啡,我就會回過魂來我不喜歡味道較酸的咖啡,所以選了nutty味道(對啊!order咖啡的時候,他們會問你要選fruity 或 nutty!非常貼心呢! )早餐的話,all day breakfast 真的超級豐富,每一個材料都用心烹調。非常有心機!推薦大家來到一定要試一試!

無論我怎樣累,只要喝一杯他們的咖啡,我就會回過魂來

推薦大家來到一定要試一試!
  • flat  white
  • Cappuccino
  • 洋式全日早餐
  • 蒲燒鰻魚味噌炒蛋吐司
  • 和式全日早餐
2020-08-27 872 瀏覽
深灰色的店面, 座落鰂魚涌出名的海光街, 其貌不揚. 一推開店門, 好似發光一樣, 實在係太靚呀, 淡色花花, 連外賣紙袋都係同一個風格呢!好啦, 睇吓個餐牌, 全日早餐都有三款! 分別係和式, 洋式同素食.  注重體態美的我當然是選了素食全日早餐啦, 呵呵~佢有味噌炒蛋, 大啡菇, 秋葵, 番茄, 沙律, 再加件牛油吐司, 好豐富架. 其實個餐都幾飽, 男仔就難講坐滿人的小店, 還是外賣最理想, 也合適四處游走的我. 開啦, 嘩, 好似一個花園咁, 色彩繽紛, 連擺位都係設計過架!沙律菜好新鮮, 仲有紅綠雙色的提子. 番茄同大啡菇夠厚身, 咬落夠juicy.味噌炒蛋有水準, 唔會好水咁, 但又滑滑的. 秋葵有少少脆我鍾意. 紫薯薯蓉甜而不膩. 加一杯凍綠茶, 過一個懶洋洋的下午等外賣時不忘欣賞小店的設計, 日系風格, 下次再來文青一下.

好啦, 睇吓個餐牌, 全日早餐都有三款!

坐滿人的小店, 還是外賣最理想, 也合適四處游走的我.

素食全日早餐
牛油吐司

加一杯凍綠茶, 過一個懶洋洋的下午
凍綠茶

2020-08-27
10 分鐘 (外賣自取)
素食全日早餐
牛油吐司