成日都見到人哋打卡 今日終於經過可以嚟試吓 第一日門口就因為我拎住咗支水而俾佢鬧 其實成件事都勁無辜 因為我都冇諗住 不過都唔緊要啦,其實我哋都係諗住試吓佢嘅多士價錢嚟講其實都幾貴,要差唔多一百蚊嘅多士 打卡嚟講係幾靚嘅 味道方面,其實還可以 我覺得係自己可以整到嘅味道 材料方面都唔係太特別 應該唔會再訪
價錢嚟講其實都幾貴,要差唔多一百蚊嘅多士 打卡嚟講係幾靚嘅
2024-05-13 312 瀏覽
On a suggestion from a friend, I tried the Cold Brew at Fine Print, and wow, it did not disappoint! It’s brewed to be strong but incredibly smooth, without the bitterness you sometimes get with cold brews. There’s a subtle chocolatey note that makes it quite addictive. Served over ice, it’s super refreshing and exactly what you need on a hot day to cool down and perk up.
  • Cold Brew
自從認識到哩間咖啡店之後,佢哋嘅咖啡就成為咗我嘅top 1 咖啡🥇只要一有機會經過,基本上都唔會考慮其他咖啡店😝今日假期又再經過,加上出咗新menu,當然唔會放過佢😌Chicken Pesto Toast ($80)當年第一次食青醬意粉,係好多年前喺朋友屋企食飯。以前淨係識蕃茄醬 或者 忌廉醬,當第一次接觸青醬嘅時候,覺得好新鮮😯我唔算係超級青醬迷,但係餐廳menu有的話,都會揀,因為有青醬嘅餐廳唔多。最近得知咖啡店出咗青醬雞肉多士,已經好期待🥹,今日就去試一試😌除咗青醬雞肉內餡,仲有蕃茄乾 同 車打芝士。多士表面烘得好鬆脆,唔會食到成口損哂。滿滿嘅雞肉,加上半溶芝士🥹,好正。但係車打芝士本身偏咸同濃味,青醬本身味道亦唔算太濃味,個青醬俾啲芝士濃味蓋過咗。味道略為咸咗少少,食哂成份覺得有少少膩。Flat White (Oat Milk) ($35)每次黎 fineprint,基本上都係揀 flat white 或 latte,從來都無失望😌咖啡好香,豆偏向 nutty ,唔酸,加上奶打得好滑☕️去過唔同分店飲佢哋嘅咖啡,水準好穩定❤️推薦👍🏻👍🏻
只要一有機會經過,基本上都唔會考慮其他咖啡店😝
今日假期又再經過,加上出咗新menu,當然唔會放過佢😌

Chicken Pesto Toast ($80)

當年第一次食青醬意粉,係好多年前喺朋友屋企食飯。
除咗青醬雞肉內餡,仲有蕃茄乾 同 車打芝士。
多士表面烘得好鬆脆,唔會食到成口損哂。
滿滿嘅雞肉,加上半溶芝士🥹,好正。
味道略為咸咗少少,食哂成份覺得有少少膩。

Flat White (Oat Milk) ($35)

咖啡好香,豆偏向 nutty ,唔酸,加上奶打得好滑☕️
去過唔同分店飲佢哋嘅咖啡,水準好穩定❤️
推薦👍🏻👍🏻
2055 瀏覽
🫐🍯🍞 Ricotta toast - $95我叫咗Ricotta cheese嘅sourdough 有大量嘅RicottaCheese, blueberry仲有蜂蜜以中和返酸味🉑✨全部都係我鍾意嘅野 所以我覺得好好食Ricotta cheese係一種脂肪含量低 熱量低但口感綿密嘅一種 值得一試😛-🥑🍞Smoked salmon avocado toast - $115好足料🉑🉑✨本身去到冇咩胃口嘅朋友仔都清得乾乾淨淨🙂‍↕️🉑 單調嘅三文魚同牛油果加埋啲nuts 可以話係神仙配搭😛口感豐富🙂‍↕️ -🍫☕️ Mocha - $35鍾意飲mocha嘅你又點可以錯過呢?面頭有層薄薄嘅foam, 朱古力味都好濃郁🤪😍啱晒mocha嘅fansp.s. shout out to the ricotta toast & the stranger who photobombed 😝😝

🫐🍯🍞 Ricotta toast - $95

🍫☕️ Mocha - $35

Mocha
Mocha
2024-02-19 660 瀏覽
以前已經好鍾意哩間咖啡店,就喺舊公司附近,每日經過都聞到香噴噴嘅咖啡☕️🥹Half & Half ($95)哩個係心大心細人必食😌鍾意食牛油果,又鍾意食蕃茄芝士的話,叫哩個 half & half 就無錯。可以一次過滿足哂兩個願望❤️麵包底係咖啡店主打嘅sour dough,烘到鬆脆。牛油果同蕃茄芝士鋪到滿滿,好好味🥹Sourdough toast with butter ($25)唔係好肚餓,叫一份 toast 覺得太多,但又口痕想食啲嘢,可以叫哩個酸種多士🍞加$15可以追加果醬。一份多士有兩大片,可以滿足到唔係好餓但又想食少少嘢嘅你。Flat white (Oat Milk) ($35)咖啡難得用燕麥奶都唔洗加錢👍🏻飲過好多次,水準都好穩定。咖啡好香,奶打得好滑。就算用燕麥奶,個拉花都拉得好靚❤️咖啡店有戶外位,係pet friendly,方便大家帶埋毛孩一齊歎咖啡🐶推薦👍🏻

Half & Half ($95)

哩個係心大心細人必食😌
可以一次過滿足哂兩個願望❤️
麵包底係咖啡店主打嘅sour dough,烘到鬆脆。
牛油果同蕃茄芝士鋪到滿滿,好好味🥹

加$15可以追加果醬。
一份多士有兩大片,可以滿足到唔係好餓但又想食少少嘢嘅你。

Flat white (Oat Milk) ($35)

咖啡難得用燕麥奶都唔洗加錢👍🏻
飲過好多次,水準都好穩定。
咖啡好香,奶打得好滑。
就算用燕麥奶,個拉花都拉得好靚❤️

推薦👍🏻
2024-01-15 709 瀏覽
Fineprint主打咖啡及sourdough toast係港島有幾間分店~西營盤分店同樣走輕工業風,不過比較近馬路所以有啲嘈(´・_・`)-🔖Ricotta Toast ($95)軟綿綿嘅ricotta cheese充滿奶香,配上藍莓及蜂蜜食落甜甜哋~sourdough toast外脆內軟!成個combo好夾💓真係無得輸🫶🏻🔖Smoked Salmon Avo Toast ($115)煙三文魚配牛油果質素唔錯~最鐘意面層滿滿嘅杏仁碎令口感立即昇華曬👼🏻💭隱藏叫法任何toast都可以自選雙拼(需另外加錢)只要落單時同店員講清楚就得🤓如果係同朋友share,可以叫兩款正常版本再各自share每款一件😆咁就會抵啲!☕️Lovebird 鴛鴦 | Chai latte, Espresso ($35)成杯飲品只係飲到印度香料味,完全飲唔到咖啡味……☕️Flat White ($35)朋友表示味道唔錯👍🏻而且價錢相當合理!-Fineprint📍西環西營盤第二街14號地舖推介指數:8/10🍽: 10/11/2023-#sik6faan6laa3咖啡店
Fineprint主打咖啡及sourdough toast
Ricotta  Toast

🔖Ricotta Toast ($95)
成個combo好夾💓真係無得輸🫶🏻

Smoked Salmon Avo Toast

煙三文魚配牛油果質素唔錯~
最鐘意面層滿滿嘅杏仁碎令口感立即昇華曬👼🏻

💭隱藏叫法
任何toast都可以自選雙拼(需另外加錢)
只要落單時同店員講清楚就得🤓

Lovebird

成杯飲品只係飲到印度香料味,完全飲唔到咖啡味……

Flat  White

☕️Flat White ($35)
朋友表示味道唔錯👍🏻而且價錢相當合理!
Fineprint
📍西環西營盤第二街14號地舖

推介指數:8/10

🍽: 10/11/2023
#sik6faan6laa3咖啡店
Ricotta  Toast
Smoked Salmon Avo Toast
*・゜休閒工業風 Work Cafe ゜・*西營盤分店係 weekdays 去會比較少人,外國人比例較多啲人話呢間係必試,個人覺得性價比唔算太高西營盤分店亦都有個缺點係有啲近馬路,聽到啲車行過會好嘈𓏸 ricotta toast | $95Honey, blueberries, thyme 一講起 Fineprint 十居其九會諗到 ricotta toast份量比我想像中大份芝士口感綿密,配埋蜜糖好夾,唔會好漏藍莓都唔會好甜好酸,Balance 到芝士嘅膩感Sourdough 食落去較為硬身,切開都有啲難道但勝在麵包氣孔分布位置均勻,睇得出發酵好成功(#´ᗜ`#) 而且麵包外皮唔會過厚果然係以 sourdough 聞名嘅 Cafe (๑- ༥ -๑ )𖧷 無加一  𖧷 Free wifi 𖧷 任坐𖧷 水任斟𖧷 室內外座位‧˚₊ ៸៸#ewm西營盤#ewmCafe‧˚₊ ៸៸𖠿 西營盤 —— Fineprint 西環西營盤第二街14號地舖‧˚₊ ៸៸#西營盤美食 #香港美食 #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #西營盤好去處 #香港美食指南  #cafehoppinghk #cafeh
*・゜休閒工業風 Work Cafe ゜・*
啲人話呢間係必試,個人覺得性價比唔算太高
西營盤分店亦都有個缺點係有啲近馬路,聽到啲車行過會好嘈

𓏸 ricotta toast | $95
Honey, blueberries, thyme
份量比我想像中大份
芝士口感綿密,配埋蜜糖好夾,唔會好漏
藍莓都唔會好甜好酸,Balance 到芝士嘅膩感
Sourdough 食落去較為硬身,切開都有啲難道

𖧷 無加一

#ewmCafe

𖠿 西營盤 —— Fineprint
西環西營盤第二街14號地舖

‧˚₊ ៸៸

#西營盤美食 #香港美食 #餐廳推薦 #打卡餐廳 #餐廳推介 #西營盤好去處 #香港美食指南  #cafehoppinghk #cafehk #cafehopping #hk #hkdaily #hkfoodie #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #foodphotography #foodpics#foodblogger
2023-12-29
Fineprint (西環) @fineprint.hk 📍:西環第二街14號地舖🚗:西營盤地鐵B2出口 步行5分鐘📞:+852 9440-4889💲:~HKD80/head for teaFood quality✔️:Mocha, 👌🏼:Half and Half, Kuppa Kambucha (Lychee & Ginger) 總結:😋一間已經闖出名堂 真正售賣輕食嘅真·cafe以吐司 咖啡 cocktail 為主👍🏼😋飲品出色過食物 咁本身佢都係咖啡☕️起家 店內都有售賣各種包裝嘅咖啡豆 今次冇試咖啡 試咗mocha 都好好飲 而且價錢合理 加埋裝修舒服都算抵😋本身西環嗰vibes就好夠chill 配埋佢嘅裝修都好獨樹一幟 路過係會為知一亮 😋擺盤靚 環境又夠chill 打卡一流🤔️吐司🍞就考慮好耐放👌🏼定❌ 因為真係聞落去極香但食落去一啲味都冇 真係神奇 點解可以咁大反差 正常都係聞都食唔會咁大分別 所以落差好大 成件事真係羅生門咁 明明放喺吐司上都係食食物原味 但連原味都冇 我同朋友食哂成個後都係咁覺得…🥲🤔️叫咗杯Kuppa Kambucha就正常發揮
Fineprint (西環) @fineprint.hk

總結:

😋擺盤靚 環境又夠chill 打卡一流

🤔️叫咗杯Kuppa Kambucha就正常發揮

2023-10-13 696 瀏覽
終於去左喺小紅書封神嘅𝖥𝗂𝗇𝖾𝗉𝗋𝗂𝗇𝗍😎今次揀左西營盤分店,沿住店外圍有小小𝗈𝗎𝗍𝖽𝗈𝗈𝗋位可以坐,水泥牆工業風,窗邊位置超適合打咭🤭🤭至於食物方面💁🏻‍♀️𝖧𝖺𝗅𝖿 𝖺𝗇𝖽 𝖧𝖺𝗅𝖿 $90 (𝗁𝖺𝗅𝖿 𝖺𝗏𝗈 𝗍𝗈𝖺𝗌𝗍 , 𝗁𝖺𝗅𝖿 𝗍𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈 𝖿𝖾𝗍𝖺 𝗌𝖺𝗅𝖺𝖽)佢嘅𝗌𝗈𝗎𝗋𝖽𝗈𝗎𝗀𝗁超好食😋焗得好脆食到中間口感係好𝖼𝗁𝖾𝗐𝗒,兩個口味都超讚👍🏻👍🏻牛油果熟度啱啱好,上面加左小小𝖻𝖺𝗌𝗂𝗅成個口感香味即刻昇華左💚而個𝖼𝗁𝖾𝗋𝗋𝗒 𝗍𝗈𝗆𝖺𝗍𝗈味道清甜𝗃𝗎𝗂𝖼𝗒配左味道比較強烈,咸味較重嘅𝖿𝖾𝗍𝖺 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾味道好𝗆𝖺𝗍𝖼𝗁🤤🤤𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖡𝗈𝗐𝗅 $75 水果好新鮮份量同種類都好多甚至連𝖿𝗂𝗀都有絕對係誠意之作,而佢個𝖻𝖺𝗌𝖾係用𝗋𝗂𝖼𝗈𝗍𝗍𝖺 𝖼𝗁𝖾𝖾𝗌𝖾 知道好多人都超欣賞,不過我自己都係比較鍾意配嘅𝗒𝗈𝗀𝗎𝗋𝗍口感同味道多啲🤭🤭𝖲𝖺𝗅𝗍𝖾𝖽 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾 𝖢𝗁𝗂𝗉 𝖢𝗈𝗈𝗄𝗂𝖾 $30 我𝖾𝗑𝗉𝖾𝖼𝗍佢應該係軟曲奇,但食落口個感竟然係幾實淨,而曲奇上嘅鹽偏多🤪🤪都真係幾咸,大家可以慳返嗰$30😂😂𝖫𝗈𝗏𝖾𝖻𝗂𝗋𝖽 $35 我同朋友都揀左同一款,見到鴛鴦

至於食物方面💁🏻‍♀️

𝖧𝖺𝗅𝖿 𝖺𝗇𝖽 𝖧𝖺𝗅𝖿 $90

𝖡𝗋𝖾𝖺𝗄𝖿𝖺𝗌𝗍 𝖡𝗈𝗐𝗅 $75

𝖫𝗈𝗏𝖾𝖻𝗂𝗋𝖽 $35
我同朋友都揀左同一款,見到鴛鴦個名可能我哋都先入為主左覺得會係平時飲開嘅味演變出嚟,但當飲品黎到我哋大家都只係飲左一啖就冇再飲,因為個味太奇怪🤔️成杯野淨係飲到薑味同印度香料味咁,完全飲唔到奶茶或者咖啡味,而飲品上面係有一層肉桂粉,如果唔鍾意肉桂嘅寶寶都要注意啊😉

雖然當中有部分野唔啱我口味,但如果經開我都絕對會再幫襯,因為佢嘅𝗌𝗈𝗋𝖽𝗈𝗎𝗀𝗁真係超高質👍🏻絕對值得我番轉頭,我臨走仲要買左半個𝗌𝗈𝗎𝗋𝖽𝗈𝗎𝗀𝗁番屋企,你知我咩料啦😌😌
2023-10-11
2023-08-24 617 瀏覽
藍莓+ Ricotta是綿綿甜甜的,尤其是Ricotta,好好吃,加上上面的蜂蜜也很好吃,但是吃一片就很夠了,兩片就有點膩Cherry Tomato + Fetta是甜甜鹹鹹的,配上橄欖油和蔥,味道很平衡也很有意思
2023-06-18 699 瀏覽
Fine print never disappoints. The coffee is always consistently good 😊 Breakfast bowl🥣Summer bowl 🥣Lovebird🐦‍⬛ -seems to be chai flavored Latte ☕️🏠 fine print @fineprint.hk 📍Sai wan味道: ⭐️⭐️ ⭐️⭐️打卡位: ⭐️⭐️ ⭐️環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️服務: ⭐️⭐️⭐️價錢:🤑
Fine print never disappoints.

Breakfast bowl🥣

環境: ⭐️⭐️⭐️ ⭐️
服務: ⭐️⭐️⭐️
價錢:🤑
2023-06-05 461 瀏覽
多士係燶的,鋪細去完廁所叫人等,你就算整野都可以讓下唔,咩事呀以家,啲野濃態度又差,隔離間鋪好過你地好多。唔係冇位都唔會去你呢間鋪,呢個價錢根本大把選擇,短髮個女人如你唔想做辭職啦!!
2023-04-03
10 分鐘 (堂食)
星期四早晨去食早餐,都唔係好多人,未坐滿,但店員好似睇唔到人,都唔識帶客人入座,叫左一個ricotta, 也唔會同我confirm係一塊定兩塊⋯⋯最後食既時候,仲發現一根好似眼睫毛⋯⋯

2023-05-07 513 瀏覽
今日去又咗西營盤嘅Fineprint coffee shop~環境好舒服,好Relaxing。☕️ 咖啡,Cappuccino 同 flat white都好飲。味道香濃同好滑,偏roasted嘅味。🍽️ 至於食物方面,都有好多選擇。我鍾意佢哋嘅sourdough系列。Sourdough輕微焗過,鬆化,有咬口感😬。以下係我試過味道當中嘅推介次序✅1️⃣ 推介 👍 👍 👍 - 好fluffy嘅Ricotta cheese,有啲似scrambled egg。 上面有新鮮嘅藍莓🫐,同drizzle啲蜜糖-食落去甜甜地同感覺健康- 每次食完都有一種好開心,好幸福嘅感覺☺️2️⃣ 推介 👍 👍 - 鷹嘴泥嘅份量啱啱好,Creamy嘅質感同個麵包好夾。Sun-dried tomato 比我想像中酸啲。另外加咗啲芫荽同feta cheese,有清新嘅感覺。- 整體嚟講有少少酸3️⃣ 推介 👍 - 一次過滿足兩個願望!- 牛油果通常都好味。呢度加咗芫荽同啲檸檬汁帶出清新嘅味道- 櫻桃蕃茄好鮮甜加埋啲芝士好香。🧒🏻👦🏻 staff 都好friendly! 🏡 環境舒適,大部份時間都比較忙同熱鬧。亦有好嘅音樂。再行入啲,
環境好舒服,好Relaxing。

以下係我試過味道當中嘅推介次序✅

1️⃣ 推介 👍 👍 👍 [Ricotta]

-食落去甜甜地同感覺健康
- 每次食完都有一種好開心,好幸福嘅感覺☺️

2️⃣ 推介 👍 👍 [Hummus]
- 整體嚟講有少少酸

3️⃣ 推介 👍 [half/half - Avocado/cherry tomato]
- 一次過滿足兩個願望!
- 牛油果通常都好味。呢度加咗芫荽同啲檸檬汁帶出清新嘅味道
- 櫻桃蕃茄好鮮甜加埋啲芝士好香。

🧒🏻👦🏻 staff 都好friendly!

🏡 環境舒適,大部份時間都比較忙同熱鬧。亦有好嘅音樂。再行入啲,就會見到有室外嘅枱。

其實佢有好多間分店,我自己就去過中環同埋大坑嗰兩間~ 大家都可以試吓!
Cappuccino
Cappuccino
Flat  white
Hummus  toast
2023-04-21 341 瀏覽
Fine print有幾間分店,集中喺港島區,有唔少外國人嘆咖啡,外賣嘅都唔少。水泥風嘅裝修+木色/黑色嘅枱凳+簡約嘅餐具,都吸引咗好多人打卡,預咗要排隊。酸種麵包係佢哋嘅主打,配搭唔同嘅toppings,幾乎每枱都有一碟酸種多士。*Half and half $95酸種多士有微微嘅麥香,酸味未算重,烘熱咗偏向硬脆。一半係切片牛油果,唔係好熟好軟腍嘅牛油果,反而係半熟,質地微硬身同多士意外地夾,配羅勒葉又好fresh。另一半係番茄仔+菲達芝士,甜番茄配鹹芝士好夾,就算係羊奶芝士都唔會腥。Piccolo $30奶泡細膩,而且相當熱。牛奶、咖啡比例半半,非常啱我口味。
Half and half $95
Half and half

Piccolo $30
奶泡細膩,而且相當熱。牛奶、咖啡比例半半,非常啱我口味。
Piccolo
2023-04-16