2025-07-22
朋友生日,早幾日就訂咗銅鑼灣Firebird呢間日式Grill & Bar同佢慶祝,真係有驚喜!餐廳門口已經好有日本居酒屋feel,一入去仲係open kitchen設計,坐低望住師傅現場燒嘢食,成間鋪有啲小酒館既熱鬧感覺,加上好多後生仔女,成個氣氛都好輕鬆自在。揀佐張枱貼近廚房睇到師傅點樣準備食物,感覺即刻親切咗。。牛油果伴金䱽魚 $88 ,呢個真係清新夾雜咸香,魚生同牛油果一齊食,無得輸。火山熔岩鮭魚卷 $98,好有賣相,炸卷咬落去又香又脆,上面仲有拉絲既炸絲同醬汁,口感層次幾有驚喜。。串燒方面,免治雞肉棒 $38 ,真心推介,拎埋蛋黃沾一沾,滑滑蛋香加上嫩雞肉,好香口。
雞腎串 $28,偏爽口,正正常常。
特上牛肉串燒盛盒 $188 ,包5串,有多款牛肉、蔬菜同配料,每串都有唔同味道,重口味同嫩滑兼備。。餐廳既招牌菜,火焰原隻雞腿 $138侍應喺枱前加vodka點火,好有儀式感,烤完幫我地剪細塊,香味勁出,雞皮脆肉嫩,食得過癮。。飲品都幾有新意,七點之前order仲有七折優惠,Strawberry Smoothie $50 好滑、唔會太甜。Matcha Milkshake $48
牛油果伴金䱽魚
火山熔岩鮭魚卷
。
串燒方面,免治雞肉棒 $38 ,真心推介,拎埋蛋黃沾一沾,滑滑蛋香加上嫩雞肉,好香口。 雞腎串 $28,偏爽口,正正常常。 特上牛肉串燒盛盒 $188 ,包5串,有多款牛肉、蔬菜同配料,每串都有唔同味道,重口味同嫩滑兼備。
免治雞肉棒
火焰原隻雞腿
。
Matcha Milkshake $48 好香濃,仲有果肉同麻糬做裝飾,打卡都靚。
Strawberry Smoothie
。
最後甜品一環本身期望唔高,訂位既時候remark定慶祝生日,侍應上甜品時特別寫咗「Happy Birthday」,好有儀式感。抹茶蕨餅伴雪糕 $48 煙煙韌韌,配埋雪糕一齊好夾。
自家製草莓大福 $38 用足大大粒新鮮士多啤梨,紅豆餡啱啱好,口感好新鮮。
。
總結,Firebird有氣氛、有open kitchen,啲串燒、雞腿、甜品都有驚喜位,服務ok,價錢以銅鑼灣嚟講唔算貴,慶祝場合啱曬。真心會再嚟encore!
。
#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣打卡地點 #銅鑼灣餐廳 #香港美食 #旅遊推薦 #地區美食 #日本菜 #壽司 #開心聚餐 #香港探店 #香港好去處 #美食之旅 #香港平民美食 #朋友聚會 #香港美食必吃榜 #香港遊玩攻略 #香港打卡 #美食日常 #寶藏小店地圖 #必吃榜 #朋友生日飯 #FireBird