2018-08-25 474 瀏覽
夏日炎炎,在人頭湧湧的中環區行了一會就......真是又熱又喝,行經IFC當然要入去涼一涼,順便飲杯嘢解解渴。不出一會,就被好colourful、好夏日的Flamingo Bloom吸引了,原來它在IFC開了分店,不過就只供外賣,好岩一班白領人士,方便快捷。看看頭頂的餐牌,有五大類,有綠茶|茉莉毛尖、黑茶|西雙胎菊、抹茶拿鐵、高山|油切烏龍和Naked Zero Edition。除此之外,旁邊還有個凍櫃,放了兩款IFC限定的Fruit-Infused Detox Water 。既然只在此限定,我又點會錯過。******************************以一個透明的高身膠樽盛載,清楚睇到內裏真材實料。有兩款口味,分別草莓維他命水 Gold Infused Fruit Detox Combo和藍莓維他命水 Platinum Infused Fruit Detox Combo($29),我就揀了後者。仔細看看,內有四款鮮果片,包括橙片、檸檬片、青檸片 和藍莓粒,份量約2-4。終於明白為何叫維他命水皆因四款水果也含豐富維他命C,不單止有益健康,加強抵抗力,而且味道帶點酸甜,天然清
藍莓維他命水
仔細看看,內有四款鮮果片,包括橙片、檸檬片、青檸片 藍莓粒,份量約2-4。終於明白為何叫維他命水皆因四款水果也含豐富維他命C,不單止有益健康,加強抵抗力,而且味道帶點酸甜,天然清新,解渴醒神,是夏日好選擇。
這兩款夏日好選擇只於IFC店的外賣櫃中供應,要飲就記得去IFC分店。留意呀!
2018-08-22
2018-08-04 488 瀏覽
小秘書今日中午要去「PMQ 元創方」上cooking class👩🏻‍🍳 烈日當空行上半山,無杯凍飲喺手又點得呢😆 咁啱路過「Flamingo Bloom」就馬上被店舖啲裝飾吸引住👀 飲品款式實在太多,小秘書都唔知點揀🥤好不過喺未揀到飲品之際,小秘書又比啲promotion product吸引咗注意力,店員話加$29就可以換對拖鞋同「flamingo」一隻 😍😍 小秘書對心心眼即刻出哂嚟加埋杯「奶蓋綠茶+蘆薈、少甜」配搭口味怪怪的😕不過既然係自己揀,就試吓欣賞佢... 承惠$70😛 雖然係高消費咗啲,但係有得飲又有禮物,我好like呀👍🏻👍🏻

2018-08-04
2 分鐘 (堂食)
$70 (其他)
一句說話總結《Flamingo Bloom》今日收工途經IFC見到新開一間珠奶店吸引無數白領女士駐足同Flamingo火烈鳥影相打卡好奇心驅使下迫我買咗杯蜜桃茉莉綠茶另加十九蚊就有一個火烈鳥水泡同人字拖真係開心到不得了因為下次去沙灘老婆就有新拖鞋著而我個女今晚沖涼又有新水泡陪佢游水至於你問我點解講咗咁耐都無提過杯飲品係因為蜜桃本身已經好香甜茉莉本身又好清香綠茶本身又咁可口但我諗極都唔明點解溝埋一齊可以咁唔夾所以真係唔知點評價好。

一句說話總結《Flamingo Bloom》

10 分鐘 (堂食)
2018-07-17 412 瀏覽
上班必經的地方新開張了一星期左右,但每天經過都沒有去試,剛好今天預早了時間上班,就去買一杯試試上星期有新開張優惠,加$18可以有紅鶴水泡連一對拖鞋這間店已經有很多分店,但小妹從來未試過本來想喝新推出的「玫瑰鮮奶烏龍」,但小妹又想喝奶蓋,所以最後選擇了$36的「奶蓋玫瑰烏龍」弄得很漂亮但小妹就嫌奶蓋太太太少了拿回office慢慢喝奶蓋很濃玫瑰烏龍很香,亦有回甘,而且可以解了奶蓋的油膩但整體而言,亦真的是有點貴雖然是中環區不錯咧~那麼小好下次會選擇回到新界區買了
上班必經的地方
上星期有新開張優惠,加$18可以有紅鶴水泡連一對拖鞋
這間店已經有很多分店,但小妹從來未試過
奶蓋玫瑰烏龍(少冰)
弄得很漂亮
但小妹就嫌奶蓋太太太少了

拿回office慢慢喝

奶蓋很濃
玫瑰烏龍很香,亦有回甘,而且可以解了奶蓋的油膩

但整體而言,亦真的是有點貴
雖然是中環區不錯咧~那麼小好下次會選擇回到新界區買了
奶蓋玫瑰烏龍(少冰)
2018-07-12 321 瀏覽
Flamingo bloom 位於 ifc 嘅分店新開張~ 之前在舊店飲過一次但印像麻麻地~ 畀多次機會試下先😁~ 由於長期糧尾 係我朋友 🤣 所以今次揀杯簡單啲 冇咁貴嘛 😆檸檬西雙胎菊 $26~ 從來冇諗過菊花茶可以加檸檬~ 原來都可以夾到呀 😃 呢杯甜度適中~ 檸檬 同茶 都唔會澀~ 淡淡菊花味在 after Taste 滲出嚟  ~ 😍 檸檬與青檸 有層次 唔單調 真真不錯 😃行出ifc 勁多 agent 賣樓~ 小姐要唔要睇示範單位呀? 🙄 反眼了~ 飲啖茶好過~飢point : 7/10#hungermarch #非飢詩

飢point : 7/10
#hungermarch #非飢詩
2018-07-09 342 瀏覽
最近IFC新開了Flamingo Bloom,我被他的裝修吸引了。昨晚本來想試試,但Calbeepapa眼見排長龍,我們便打消念頭。👉🏻👈🏻確實早起的鳥兒有好處,今早十一時左右路經IFC,竟然發現Flamingo Bloom沒有人排隊,當然要把握時機!😄看見餐牌選擇多不勝數,眼花撩亂,我決定向店員資詢一下意見。店員很有善,先了解一下我的口味,再加建議。由於時間還早,感覺口淡淡,所以今天我要求茶味較淡的飲品。夏天天氣悶熱,當然想要一些醒神東西,而我又想有咬口,店員推薦我較fruity的「珍珠草莓茉莉綠茶」。等了三分鐘左右,飲品到了!因為我有加錢,所以飲品奉上時會以顔色鮮艷的吹氣flamingo盛載,賣相相當討好,吸引相機先食!📷入口感覺非常清新,茉莉花茶很清香,草莓新鮮🍓,草莓味濃,飲落去還可以飲到草莓粒粒,酸酸甜甜,十分醒胃!😋珍珠是有別一般台式飲品,不是黑色那款,而是透明的,口感超煙韌。👍🏻據了解除了茉莉花茶外,Flamingo Bloom還有油切烏龍茶、胎菊普洱及較罕有的蝶蘭紅茶四款。按照個人口味,有多種水果任你配搭,還可加珍珠或奶蓋,調校一杯自己喜歡的消暑飲品,發掘飲茶新體驗!💯
  • 草莓茉莉綠茶
2018-07-09 252 瀏覽
星期六要到Apple整嘢。無意中見到FlamingoBloom係中環IFC開左啦!而且買飲品➕$19 就有隻pink火烈鳥同埋一對人字拖 (可選白色或者綠色底色),都幾令 ,質地都唔錯。剛好要買新拖鞋係屋企著 ( ˘ ³˘)❤ 。講返飲品先,呢杯係紫蓝藍莓ᴴᴷ$43,颜色係紫溝藍-變靛 ,得左😅😅。有食到blend左既藍莓粒粒 ,而且用左almond milk,有淡淡既杏仁香,同時避免左鮮奶既飽濟感,仲係無糖架 🤫!感感好健康,好refreshing 😄!係夏天既必需品!🍹🍹🍹🍹🍹
星期六要到Apple整嘢。
無意中見到FlamingoBloom係中環IFC開左啦!
2018-07-07
10 分鐘 (堂食)
$62 (其他)
2018-07-08 145 瀏覽
第一次幫襯,叫左杯凍蜜桃綠茶,幾好飲,味道fresh唔假,又唔太甜,幾仲意。唔知係未新開張做promo,加$19仲有膠拖換,幾抵!有藍色/白色揀,仲有size。

外賣自取
2018-07-06 207 瀏覽
On my first visit, I knew this tea brand was going to be a success from the branding, decor and design.Now they have opened a third branch at IFC!!!!!It is so amazing that they have their own flip flops which I got today for only $19 with any drink above $33.The flipflops are so comfy too because they are curved and light!! Anyway, the rose oolong was satisfying as the tea flavour and rose were balanced.There was a nice caramel aftertaste.Also had the Jasmine Lychee which is good on a hot day

[on promotion till the 8th]

Also had the Jasmine Lychee which is good on a hot day because it was sweet and blended with ice into a slush.