2022-01-11 200 瀏覽
喺香港突然冒起嘅”Flash Coffee”咖啡連鎖店原來係新加坡過江龍一下子於港、九開了多間分店大部份店鋪以外賣店形式運作銅鑼灣廣場的”Flash Coffee” 係少數有提供座位的分店但只係有三張枱咋▫️Lemon Espresso Soda (HKD42) - 杯飲品只得梳打水味(咁啡色液體係什麼來的🤔)…我覺得呢杯飲品有少少伏🙈。我已經避開唔叫「香港招牌飲品」㗎啦(聽講瀨嘢嘅多數係香港招牌飲品),估唔到我叫呢杯飲品都係避唔過「伏」字。喺我心目中咖啡價錢係比起其他店鋪平囉。食物有muffin、三文治、牛角包等。今次我冇買嚟食😆大家有冇推介呀?
喺香港突然冒起嘅”Flash Coffee”咖啡連鎖店
原來係新加坡過江龍
一下子於港、九開了多間分店
大部份店鋪以外賣店形式運作
但只係有三張枱咋

下午茶
2022-01-01 188 瀏覽
今日行街行過見到有間好sharp 成間黃色🟡嘅coffee shop🤓,見到個Menu又奶醬多coffee🤡,好似幾得意咁即刻叫咗杯熱嘅試一試佢☃️。入口係好creamy 奶味都好重 after Taste有少少偏酸 另外有啲唔夠熱😕價錢就正常👌🏻 $42 regular size應該冇下次 因為都冇乜特別 唔太吸引😂😂 如果鍾意咖啡豆偏酸嘅朋友仔都可以試一試嘅或者你哋會鍾意 始終咖啡口味呢啲係好主觀嘅 haha
2021-12-29 151 瀏覽
行行吓發現傳說中嘅新加坡過江龍Flash Coffee喺銅鑼灣開咗分店,好奇心驅使下決定買杯香港限定嚟試吓~👀☕ (S) 黑麻麻鮮奶 Black Sesame Latte $30💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)💬 黑芝麻嘅香氣十分濃郁,叫咗半糖甜味恰到好處,配合鮮奶令質感順滑可口,細細杯飲完都唔會膩,暖入心絕對係禦寒必備!😋果然係知名連鎖品牌,飲品嘅質素頗具水準!能夠擴展到咁大規模一啲都唔簡單,有機會再試吓其他產品!👍🏻

💯 評分:🌕🌕🌕🌕🌕 (5/5)

黑麻麻鮮奶
2021-12-29
黑麻麻鮮奶
  • Blacksesamelatte
  • BlackSesameLatte
  • blacksesamelatte
2021-12-22 151 瀏覽
"Dare to be Different" ⚡這個🇸🇬 過江龍#flashcoffee登陸香港又開到我地頭~銅鑼灣😁 當然要一試!因為covid無咩機會出城😅係🇸🇬 住嘅期間竟然未見過😝————————————————喜歡茶記嘅港式鴛鴦☕見佢有個"香港限定" #flashyuenyeung所以先試~同茶記分別係佢用"Earl Grey"但出來的味道比較淡自己認為不夠香濃~奶味好重蓋過了咖啡香好似都飲唔到咖啡味亦不夠熱度~有點不似預期呢另外order咗個 🥐 配下茶烘熱了但整個都好Crispy好似食緊biscuits 咁~都係not my favourite 😢————————————————銅鑼灣店有幾張檯及坐位不會坐得好迫但環境坐位就一般當係去麥記快餐店咁啦😬價格算係大眾化~係個賣點可一試幸好😛堂食tea + food有九折但原來銅鑼灣店依家做緊promotion 首5張單用app place order滿$50 可用$25 coupon即係50%📴 ~(up to 50% 📴 yr first 5 App orders) 堂食外賣也可即係我今次蝕咗既然佢有discount pro
"Dare to be Different" ⚡

這個🇸🇬 過江龍#flashcoffee
登陸香港又開到我地頭~銅鑼灣😁 當然要一試!

因為covid無咩機會出城😅
係🇸🇬 住嘅期間竟然未見過😝

————————————————
喜歡茶記嘅港式鴛鴦☕
見佢有個"香港限定" #flashyuenyeung
所以先試~
同茶記分別係佢用"Earl Grey"
但出來的味道比較淡
自己認為不夠香濃~
奶味好重蓋過了咖啡香
好似都飲唔到咖啡味
亦不夠熱度~有點不似預期呢

另外order咗個 🥐 配下茶
烘熱了但整個都好Crispy
好似食緊biscuits 咁~
都係not my favourite 😢

但原來銅鑼灣店
依家做緊promotion

首5張單用app place order
滿$50 可用$25 coupon
即係50%📴 ~
堂食外賣也可

。。👣

"今日再試了Flat White" 唔錯~都幾香滑
  • Flat White
2021-12-20 157 瀏覽
幾個月前,在社交媒體留意到一家「咖啡過江龍」擴展到香港,並招兵買馬;其中一個吸引我的特點是 “tech-driven“。後來開始看見分店出現,與主要連鎖式精品咖啡店不同的是,店內不設座位、只提供外帶 (這點與大多數珍奶店沒有兩樣),而所謂的「科技帶動」,觀察到的主要是 Day One 便推出手機 app,並以不停更新的優惠作招徠,這點與外賣 app 類似。首五張單半價 (最多$25),確實頗為吸引,而我倆也曾下單嘗試 Flat White 捧一下場,感覺是不錯的。其大杯裝賣$35,比S字頭的 Venti 容量少 (接近其 Grande 份量),售價比「S店」的 Grande 裝便宜十塊,但要注意的是「S店」有堂食,而其價差可以說是用作提供這「悠閑/稍歇」的用餐體驗;若是蘋果對蘋果,兩者性價比不相伯仲,而且 Flash 的「特色產品」甚至比「S店」、「P店」等更貴:這次嘗試的 Avo Latte,大杯裝就索價五十大洋 (未計及優惠)!若不是有半價、而且嗜牛油果的同伴提出想試試,恐怕我不會下這張單了。只一杯咖啡,也要下筆嗎?喝完後,覺得要。實情是:同伴喝了兩口,立即塞番俾我,而我嚐了嚐後,

Avo Latte

只一杯咖啡,也要下筆嗎?喝完後,覺得要。實情是:同伴喝了兩口,立即塞番俾我,而我嚐了嚐後,決定為了不浪費才喝光的,但那份味覺體驗,接近一道傷疤般歴久不散,也想在此提醒各位食友:慎服!

「中伏」了嗎?「伏」這事兒是很個人的,總之我覺得有「伏」便是。

同伴喝了一口,丟下一句:「都冇牛油果味嘅!」便給了我。吓?那麼 “Avo Latte” 還剩下甚麼?我立即嚐了,剛碰到口腔便明白了:另一種「口味」騎劫了整杯飲料,甚至分辨不出那是一杯咖啡!App 裡描述,當中下了椰糖,其甜味嚐不出有何特別,但卻有一陣類似椰油的怪味:像混了爉的油⋯⋯那味道,簡直難以形容,但入口不久,便激起一個久遠的回憶,要想一下才確認其出處。

是咁的,唸小學時,被班主任「欽點」參與一個學校的聖誕演出 (嘩,時間與「中伏」日期十分接近),一隻類似步操的舞蹈。為了增強視覺效果,化妝是免不了的,而除了厚厚的粉底,還記得老師使勁的在我的咀上擦了大大個圈的鮮紅色口紅;不慎吃了些⋯⋯就是!那!種!味道!!我有這麼一個印象,有些化妝品是用到椰子油的,莫非這就是原因?

小時候的學校生活,或者是很甘美的回憶,但此刻留在本人咀巴裡的味道,則令我難以忍受!之後,我甚至認真考慮刪掉 App,不過念在其一般咖啡也算不俗,加上其優惠也可作為行銷學習的參考,才保留了下來。

好,苦水吐完了,但那味道,怎樣也吐不出來、已經烙印了!若您是嚐新一族,大著膽子要去以身試「飲」,我也不反對的,請過後告訴我、您的感受如何,好嗎?
2021-12-11
外賣自取
用餐優惠
優惠券
新加坡過江龍Flash Coffee⚡️一開就開四間分店!!之前見銅鑼灣一早圍咗版 已經好興奮 首先因為裝修太搶眼 全黃色💛仲有佢啲霓虹燈🚦唔打卡都對唔住自己再者因為睇過之前旺角店Menu 啲咖啡好平!😨如果係呢一類咖啡來講我諗喺香港係數一數二平(我唔敢確定 但佢係我見過嘅最平) 平時一杯同size latte應該係要around $40,有啲$3x,佢$25!!!!!!!!其實佢前幾日先開張 尋日第一日幫襯 呢2日我已經落咗4個order😂 不斷叫身邊嘅人試😂咖啡嘅款式好多☕️又有窩夫🧇muffin🧁曲奇🍪等烘焙食品👩🏻‍🍳佢可以用app落單📲仲可以儲分, 儲咗分又可以當錢洗💰另外有好多coupon!!!原價已經平用埋coupon仲平!總之淨係佢個app已經好多嘢玩 救命 上左癮!🇭🇰香港限定 - 奶醬多咖啡 $36 (S)作為 #奶醬多 嘅Super fans!見到呢杯杯^_^已經即刻心心眼😍可能你真係好睇呢一個價錢覺得買杯嘢飲$36貴😅但係其實呢啲特別𝚏𝚕𝚊𝚟𝚘𝚞𝚛嘅咖啡呢個價錢來講係平店員話如果想飲到LAYER就唔好攪勻,但個人感覺唔攪就只係一杯偏苦嘅LATTE....然後話 想攪

🇭🇰香港限定 - 奶醬多咖啡 $36 (S)

然後話 想攪勻就就咁搖個杯😅但係就咁搖係完全冇辦法撈到花生醬🥜所以飲咗兩啖我都係用返飲管攪勻😅😅咁樣花生醬嘅香味就已經慢慢出嚟 可能因為我飲凍 所以唔太濃 不過用飲管飲嘅時候中食到傑傑地嘅花生醬又食到啲花生粒🥜我好鍾意🧡花生醬同咖啡好夾

🥤𝙻𝚢𝚌𝚑𝚎𝚎 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝚂𝚘𝚍𝚊 $36

咖啡加梳打其實我已經好鍾意 平時加tonic嘅話就會肥仔好多 所以個人覺得用梳打水係好啲 而呢款係荔枝𝙵𝚕𝚊𝚟𝚘𝚛🤣其實我從來未試過 不過我覺得佢一定好飲嘅🥰
果然不出我所料 我叫咗半糖都已經好夠 荔枝味非常之出 由頭到尾每啖咖啡都有好香嘅荔枝味😍正!
Lychee  Espresso  Soda
Lychee  Espresso  Soda
Flash Coffee有堂食喇喇喇!剛開幕的銅鑼灣廣場分店有充裕堂食座位,也有充裕的打卡位。 門口一句”Yesterday You Said Tomorrow”很好。做什麼都好,Do It Now! 雖然之前各分店都陸續增加了Croissant, Muffin, Waffle, 和 DPT Cookies等等小食,但可以坐低慢慢食,是特別chill的。新產品還有Bottled cold brew和Bottled tea。齊齊做個「銅鑼灣揸̶F̶I̶T̶ 齋啡人」。
Flash Coffee有堂食喇喇喇!

剛開幕的銅鑼灣廣場分店有充裕堂食座位,也有充裕的打卡位。

齊齊做個「銅鑼灣揸̶F̶I̶T̶ 齋啡人」。

Espresso  Soda
Bottled  cold  brew
Bottled  cold  brew  +  bottled  tea
2021-11-20
Espresso  Soda
Bottled  cold  brew
  • Nutella  Mini  Sugar  Waffle