2022-02-10 199 瀏覽
今日同朋友黎到深水埗大南街呢間小店飲咖啡同食cake☕️🍰因為朋友要遲少少到,但店入面要齊人先入座,所以我行左個圈再番轉頭。(朋友係例遲開既話就記得喇~)入到去入面係得幾張細枱,當時係三點左右,咁岩冇咩人等緊位,我同朋友坐左入最角落上一級樓梯個張枱。入到黎見到menu有凍手沖,因為凍手沖唔係度度都有,就已經決定好要飲佢。豆方面因為都多選擇又第一次黎,我都唔知飲咩好,於是叫店員介紹一下~最後我揀左歌倫比亞既日曬,出到黎有白桃同橙味、口感好smooth。蛋糕方面我叫左個北海道牛乳蛋卷,配左honey comb,令到味道冇咁單調。整體而言蛋糕好食啡好飲,值得再去🤤
今日同朋友黎到深水埗大南街呢間小店飲咖啡同食cake☕️🍰
整體而言蛋糕好食啡好飲,值得再去🤤
2022-01-29
2022-01-30 244 瀏覽
店舖主打手工咖啡 價錢亦比較進取 一杯咖啡大約都$70-85😱而非咖啡產品選擇少 得3款 但每人至少要Order一杯飲品 認為呢個rules不太友好 若set最低消費額會較好 可以讓客人自由選擇🧐個人不喝咖啡 惟飲品方面只有朱古力同Soda選擇 不太感興趣下求其叫左杯朱古力 若有得選擇寧願食多件cake🥲cake味道係不錯的✨Matcha Rollcake ($55)Rollcake賣相吸引 淋上抹茶醬令蛋糕更cream😍蛋糕濕潤軟熟 抹茶味香濃 吾會假甜 甜度適中✨Chocolate ($60)一坐低店員就比左2張menu 全部都係咖啡飲品 個人吾飲咖啡所以諗住食件cake就算 點知話要最低消費一杯飲品🥲就問店員有冇其他drink menu 原來要問先會拎比你😂😂😂3款選擇下簡左chocolate 飲品味道偏酸 朱古力味吾夠濃 郁✨Ethiopia Latte ($85)朋友飲呢杯表示酸味較重 就算加左奶亦都中和吾到個酸味 價錢咁進取 卻令人失望 試過一次便好

✨Matcha Rollcake ($55)

✨Chocolate ($60)

✨Ethiopia Latte ($85)
  • 抹茶卷蛋
2022-01-17 199 瀏覽
深水埗cafe愈開愈多!趁著平日較少人,便為著卷蛋一訪flow🤗怎料被安排到吧枱位置,可以欣賞到咖啡師手沖咖啡。可惜我不太懂得欣賞咖啡🙈但相信flow的咖啡質素應該不錯,因為發現店內有不少熟客!⁡👉🏻食物: 4.2/5⁡▪️焙茶卷蛋不論淋醬、蛋糕或cream都充滿焙茶香🥰作為焙茶控表示會滿意!蛋糕頗濕潤、甜度還可,面層配上果乾,頗有趣的配搭。值得一試👍🏻⁡▪️咖啡咖啡師盛意拳拳下,我亦點了一杯偏向果味的咖啡🤣的確比平時易入口,味道層次軟豐富。(但可惜我本身就很少飲咖啡……下次點latte會比較合適)

👉🏻食物: 4.2/5

▪️焙茶卷蛋
▪️咖啡
2022-01-02 260 瀏覽
深水埗大南街眾多咖啡店,我今日中午光顧了一間以前未去過的。因為我比較早起,12點後營業的咖啡店我比較少去。咖啡店的裝修很時髦,由於剛剛營業,裏面一個食客都沒有。店員好似知道我是來嘆咖啡的,遞了三張咖啡豆的餐牌給我,分別來自三間烘培廠。其中一間英國烘培廠Dark Arts吸引了我的目光,他們有款水洗豆來自肯亞尼耶利(Nyeri),名稱就叫’Kill all Humans’。這杯手沖咖啡味道較濃,有甜瓜(Cantaloupe)和櫻桃的味道。我又點了一份北海道牛乳卷蛋,卷蛋微冷,甜度合適而且不太膩。手沖咖啡 $70北海道牛乳蛋糕 $50
北海道牛乳蛋糕
手沖咖啡

手沖咖啡 $70
北海道牛乳蛋糕 $50
北海道牛乳蛋糕
手沖咖啡
2021-12-27 228 瀏覽
飲latte要70蚊杯,深水埗地段但貴過港島區價格的cafe,望住個餐牌我眼都突,我估係我唔識欣賞杯啡SOE with milk,只此一次,比呢個價位,同區我應該有好多選擇。
2021-12-27
2021-11-29 318 瀏覽
最近認真了解咖啡豆後開始喜歡手沖咖啡,這間coffee shop主打手沖咖啡,場內有一個大型吧檯,可以看著咖啡師沖不同類型的咖啡,喜歡的話還可以和他們討論咖啡☺️咖啡店定期會更換咖啡豆,這次我嘗試的是來自立陶宛的咖啡豆 #Trouble ,這款豆最有趣是有濃濃的白酒味,酸度會比較高,適合喜歡fruity的朋友。 因為點了ice drip,所以咖啡上有一個大大的冰磚,看似威士忌的喝法,連入口感覺也像威士忌般,越冰越好喝,續味有點甜,入口的感覺很順滑,下次要來喝熱的了☕️🔹北海道牛乳卷蛋 $50因為主要是喝咖啡,這裡沒有太多食物,但都有多款卷蛋讓你配咖啡喝,卷蛋口味眾多,我選了味道比較基本清新的北海道牛乳卷蛋,它的口感實在,裡面有不會太過分的牛乳cream,有奶味但不會太甜,想要再甜一點可以吃旁邊大大顆的焦糖脆脆🙈

🔹北海道牛乳卷蛋 $50

北海道牛乳卷蛋
北海道牛乳卷蛋
大南街推介 | 用心經營精品咖啡☕️-轉角位的一間平凡𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗦𝗵𝗼𝗽?!𝗡𝗼 𝗡𝗼 𝗡𝗼~它內裡臥虎藏龍😱主打精品咖啡 又精心配搭好咖啡豆及沖法-☕️ | 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟳𝟬 |雖然不太懂咖啡 但感覺味道十分驚艷!很有層次 又順口 是其他地方未曾嘗過🌟9/10☕️ | 𝗛𝗮𝗻𝗱 𝗗𝗿𝗶𝗽 $𝟴𝟬 |比較重烘焙味 日本的豆子不太是我的口味🌟5/10🍰 | 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗮𝗸𝗲 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟱𝟬 |𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺十分滑 卷蛋不會太甜 剛剛好如更濃焙茶味 就𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁了🥰🌟7/10⚠️ | 總結: 70大洋一杯咖啡 也能成為我心中𝗡𝗼.𝟭 可想而知 味道有多麼深刻☺️-📍𝗙𝗹𝗼𝘄深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖

大南街推介 | 用心經營精品咖啡☕️

轉角位的一間平凡𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗦𝗵𝗼𝗽?!
𝗡𝗼 𝗡𝗼 𝗡𝗼~它內裡臥虎藏龍😱
主打精品咖啡 又精心配搭好咖啡豆及沖法

☕️ | 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 $𝟳𝟬 |
雖然不太懂咖啡 但感覺味道十分驚艷!
很有層次 又順口 是其他地方未曾嘗過

🌟7/10

📍𝗙𝗹𝗼𝘄
深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖
2021-10-08 475 瀏覽
主打手沖咖啡及卷蛋蛋糕,是一個十分適合慢活的地方週末經常排長龍,由於冇限時,有朋友試過係岀面等位等個幾鐘🙈好彩我平日去有位店員都好主動介紹各款咖啡豆🤎由於都是靚咖啡所以定價較高,我選擇左款$70最平的,可以加奶做latte我朋友杯凍朱古力$6x幾有驚喜🤩入面有朱古力碎,入到尾都幾濃👍🏼(每人最低消費一杯飲品,如果飲非咖啡類可能要主動問店員拎另一份牌)卷蛋有多款選擇,有抹茶、焙茶、黑芝麻、北海道牛乳、紫薯等等焙茶味幾好食😋蛋糕濕潤鬆軟、焙茶cream好滑好濃

主打手沖咖啡及卷蛋蛋糕,是一個十分適合慢活的地方

卷蛋有多款選擇,有抹茶、焙茶、黑芝麻、北海道牛乳、紫薯等等
焙茶味幾好食😋蛋糕濕潤鬆軟、焙茶cream好滑好濃

2021-08-29 424 瀏覽
深水埗賣布街一帶都開了不少有風格的咖啡店,每一間都很特別,完全是cafe 探店拍照愛好者所愛,今次到了這家主打不同程度的烘焙咖啡豆,都必有一款適合你口味,特別讚啊!

2021-08-22 402 瀏覽
深水埗咖啡和卷蛋天堂❤️一定要來這家呀~//✨ETHIOPIA 不太懂咖啡,選了店員推介日本中炒的豆單,說這杯味道較fruity,其實也不太會分別,不過是好喝的啦😛✨黑芝麻卷蛋蛋糕體未算很鬆軟,但都算濕潤,而且黑芝麻味不錯🖤 黑白配搭,用上原味忌廉,整體味道不會太甜。✨抹茶卷蛋外層再額外淋上抹茶醬,外貌超吸引🍵蛋糕體比黑芝麻味更鬆軟濕潤👍🏼抹茶味很濃,甘甘甜甜☺️雖然是黑芝麻愛好者,但更喜歡抹茶這款,推薦呀!!😝
深水埗咖啡和卷蛋天堂❤️一定要來這家呀~
✨ETHIOPIA

✨黑芝麻卷蛋

✨抹茶卷蛋
ETHIOPIA
2021-08-22 430 瀏覽
大南街多coffee shop 但flow is one of my favourite! 今次係8月 熱到爆既天氣去 雖然要排隊 但為左一試佢地啲啡 我等! Coffee shop 入面坐位唔多 但其實坐得舒服 Staff 好有心介紹唔同豆 由於天氣太熱 叫左杯ice hand drip 雖然ice hand drip 但都飲到啲taste notes 飲落去好舒服 乾淨 全靠啡師有手勢今次無特別叫野食 但見佢啲cake 唔錯 如果下次可以同啡師溝通多啲就好啦 想請教多d

Coffee shop 入面坐位唔多 但其實坐得舒服

今次無特別叫野食 但見佢啲cake 唔錯
如果下次可以同啡師溝通多啲就好啦
想請教多d

2021-08-04 543 瀏覽
平日(Wed)大概排咗10分鐘服務都合理如果嗌espresso based coffee就有3隻豆都係around 80蚊一杯我嗌一杯espresso 一杯iced americano(好似係Ethiopia)Espresso:味道ok 但係唔知係粉磨唔夠細定壓力唔夠定水太多 有啲稀 如果賣under50hkd 合理 80蚊一杯嘅espresso我唔覺得呢杯可以合格Americano:呢杯唔知係咪因為係espresso加水 espresso本身已經稀 搞到飲落比其他舖頭嘅americano稀好多 咖啡味完全唔夠出 就算賣40hkd都唔合格 更何況佢收緊85hkd總結:如果咖啡係咁嘅水平就唔好收咁貴咖啡唔會因為收貴咗而好飲咗
平日(Wed)大概排咗10分鐘
服務都合理

如果嗌espresso based coffee就有3隻豆
都係around 80蚊一杯

我嗌一杯espresso 一杯iced americano
(好似係Ethiopia)

Espresso:

Americano:

總結:
如果咖啡係咁嘅水平就唔好收咁貴
咖啡唔會因為收貴咗而好飲咗

2021-08-04
10 分鐘 (堂食)
$165 (其他)
2021-07-24 360 瀏覽
文青cafe越嚟越越多,特別係深水埗,覺得呢一年間數量倍增。好鍾意飲咖啡嘅男朋友,帶我去到呢區,一間開啟佢尋覓冰手沖之旅嘅咖啡店😂flow嘅面積比較細,大約十多個座位,不過因為限客令座位減半,等咗九個字先可以入座。環境幾靜幾開揚,適合悠閑嘆啡,感覺舒服😌呢度有比較少見嘅冰手沖,而且barista手勢好,沖到咖啡豆嘅flavour notes出嚟,我呢啲咖啡新丁都飲到唔同flavours,飲過其他cafe嘅冰手沖,就明白點解客人喺flow門口等咁耐都願意🙊==============================Iced Hand Drip $75Barista健談,會同客人分享佢哋沖咖啡心得,近距離睇住barista做每一杯手沖好療癒~呢次揀Lilo Coffee Roasters嘅Dominican Ramirez,入口有生果酸味,順滑唔澀容易接受👌🏼黑芝麻卷蛋 $35卷蛋偏硬身,cream幾滑甜度啱啱好,個人比較重口味,覺得黑芝麻味唔突出,不過不失,卷蛋唔係flow最出色嘅地方。==============================flow 📍深水埗大南街195-201號興

Iced Hand Drip $75

黑芝麻卷蛋 $35
flow
📍深水埗大南街195-201號興基大廈地下3號舖
⁡1️⃣⭐️抹茶卷蛋 $50 (7.5/10)⭐️望落濃郁,食落更濃郁😍 近排好興抹茶野食,但好多都得個睇字,食落唔濃😢 但哩個卷蛋完全無失望❤️ 抹茶醬好濃郁,有回甘味😚 但又唔會苦澀到有草青味😆 卷蛋好濕潤,加埋上面幾粒紅豆食啱晒🥳⁡2️⃣ Ecuador Lugmapata Iced Hand Drip $85 (7/10)flow嘅咖啡相對出面貴啲,但完全感受到佢地對咖啡嘅執着😚 今次揀咗Ecuador嘅豆做Iced Hand Drip,飲落唔太酸😛 有微微嘅車厘子果香🍒 但杯裏面本身有好大舊冰,放耐咗溶咗有少少沖淡左咖啡嘅味道🥺⁡3️⃣ 原味牛乳卷蛋 $50 (6/10)牛乳味濃郁嘅卷蛋,依家好濕潤😋 配合自家製honey comb,完美組合👍🏻 可惜相比抹茶卷蛋,驚喜度同記憶點唔高😢⁡⁡

1️⃣⭐️抹茶卷蛋 $50 (7.5/10)⭐️

原味牛乳卷蛋

3️⃣ 原味牛乳卷蛋 $50 (6/10)

2021-07-19 298 瀏覽
This coffee shop don’t provide alternatives to dairy milk - no oat milk and no soya milk. For a coffee shop they aren’t catering for every need This is not a coffee shop to work from - When asked if I could use the electric to power my laptop, the answer was no… I could have spent longer working and spent more on coffeeThe coffee taste is very basic with a Columbia coffee costing 83.5hkd Very poor service - very poor customer service

2021-07-19
$85 (其他)
用餐優惠
信用卡優惠