九龍灣德福廣場二期 5樓的新Food court 名Foodeli, 內有多款選擇,很有新鮮感, 有韓🍘式,日🍱式,西🥘式及中🍚式,應有盡有,適合任何人士的口味,一家大細都可以各得其所,  小朋友最喜歡有趣可愛造型的包點店,  場內多數小女孩都是吃包包, 而我喜歡兩餸/三餸套餐, 平宜之選,  我老公喜歡燒鵝飯。最重要的是,價錢合理,座位又夠多,坐得很舒適,  早上11:30 才open,
兩餸套餐+豆漿
2020-10-31
2020-10-20 782 瀏覽
山城小麵山城牛肉麵牛肉份量好豐富,仲要每一舊牛肉都係好厚身.雖然牛肉厚身但入口夠嫩腍,肉質唔會又實又乾.牛肉之間帶帶點牛筋,咬落十分爽口彈牙.特製既辣油中辣椒籽辣而不嗆,帶陣陣麻香味.雖然望落好多辣油但入口唔會過份油膩.麵條質感煙韌Q彈,手拉感十足.又唔會好易被湯浸到糊晒,而且仲吸盡牛肉麻辣湯底既精華.蒜泥白肉薄切五花腩肥新瘦均勻,一層肥一層瘦.入口肥肉唔肥膩之餘口感爽彈.配上海量蒜泥十分入味.粒粒辣椒籽夠香麻又唔會過辣,夠晒惹味.紅糖冰粉透明既冰粉可以當甜品之餘又可以化解口腔內既麻辣感.冰粉入口超級滑溜,比啫喱更滑更爽彈,一吸入口瞬間滑入喉嚨內.清香既紅糖再加上山楂同紅棗和一下甜膩感.Pepper lunch 黑椒牛肉飯紅典鐵板牛肉飯都食過好幾次,味道依然無令人失望.鐵板燒得夠熱,令珍珠米容易起到飯焦咬落脆卜卜.黑椒味滲入係牛肉同飯內都十分香口,香而不辣.牛肉燒熟後帶陣陣牛香,混合飯內再配上香甜既粟米真係絕配.
山城小麵

蒜泥白肉

Pepper lunch
黑椒牛肉飯

2020-10-14 699 瀏覽
德福廣場新開food court 有好多選擇,我又去打卡搵平民好野食啦🤣。Chicken 852 新出咗滋味鹹蛋黃炸雞套餐, 雞上下髀炸得脆卜卜, 咬落去珍珍鹹香味出曬嚟, 而且炸雞肉嫩juicy, 一個餐兩件真係唔夠我食🤣🤣令我哋都食咗江仔記嘅牛四味炒麵, 肉嘅份量好足😋, 牛筋燜度好諗好軟熟, 牛丸爽口彈牙, 呢個價錢呢講非常唔錯👀~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 7/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 9/10💲人均:$70⏪回頭率:80%~~~~~📍Foodeli九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
⏪回頭率:80%
📍Foodeli
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
~~~~~
德福廣場開咗個新food court @foodelihk ~有成10間餐廳比你選擇😆一個地方可以食到中、日、韓等多元化嘅餐廳今次就試咗 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝟠𝟝𝟚 同 江仔記ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝟠𝟝𝟚咸蛋黃炸雞配薯條、可樂呢間主打即叫即炸,再配即炒嘅鹹蛋黃醬,一睇就知好有誠意😜外皮脆薄,沾滿濃濃鹹蛋黃醬同蛋黃碎粒~食落咸咸甜甜,而且仲啖啖流沙黃!內裏雞肉鮮味嫩滑!係好邪惡但真係好惹味👍🏻👍🏻👍🏻江仔記江仔記係麵專家的名物,今次要食嘅係佢地嘅牛四味~內有牛丸、牛腩、牛筋同牛肚!牛丸好爽口之餘仲有牛味~牛腩鬆化軟嫩,非常入味,腩位肥瘦適中,唔會食到整口油😜牛筋充滿骨膠原,軟身得嚟好黏~麵底夠爽口~掛湯力佳!𝔽𝕠𝕠𝕕𝕖𝕝𝕚:九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖。

今次就試咗 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝟠𝟝𝟚 同 江仔記

ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝟠𝟝𝟚

咸蛋黃炸雞配薯條、可樂

江仔記

𝔽𝕠𝕠𝕕𝕖𝕝𝕚:
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖。
2020-10-08 520 瀏覽
九龍灣德福新開左間foodcourt,今日來呢邊做野就來試下先!呢間foodcourt食物種類幾多,有點心,韓國野,燒肉,燒味,川菜,實有款岩你心水!今日就試左2間餐廳,江仔記同852炸雞。852炸雞:咸蛋黃既炸雞以為好似kxc甘有d伏,但食完完全唔係一回事,咸蛋黃味勁濃,而炸雞炸到外皮勁脆但入面就勁嫩滑,而且仲勁juicy ‼真係食到停唔到口‼江仔記:牛四味麵,入面有牛丸﹑牛腩﹑牛筋同牛肚!真係成碗面都充滿牛味吖!牛丸好爽口,而其他3味好入味。
今日就試左2間餐廳,江仔記同852炸雞

真係食到停唔到口‼

2020-09-29 486 瀏覽
德福廣場開咗新嘅food court, @foodiemapping 梗係忍唔住要即刻去打卡啦👠。云云選擇底下我哋揀咗pepper lunch同埋山城小麵😜, pepper lunch嘅鐵板黑椒牛肉飯其實一路都食開, 次次見到香噴噴嘅牛肉就已經食慾大增❤️。 今次另外食咗山城小麵嘅麻辣牛肉麵套餐, 小食點咗蒜泥白肉, 整體都唔錯, 比較有驚喜嘅係佢個紅糖冰粉💘, 滑嘟嘟凍食都幾清涼解暑😁~~~~~~~~😋味道: 8/10📸賣相: 7/10🛋️環境:8/10💁‍♂️服務: 7/10💎性價比: 9/10💲人均:$60⏪回頭率:80%~~~~~📍Foodeli九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖~~~~~

~~~~~~~~
😋味道: 8/10
⏪回頭率:80%
📍Foodeli
九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖
2020-09-26 3464 瀏覽
「德福廣場」二期四樓和五樓,原本是日資百貨公司「PIACO」,跟它自己的美食廣場。不過在「PIACO」租約期滿,離開「德福廣場」之後,原有舖位變成了「無印良品」,以及美食廣場「Foodeli」。「Foodeli」裡面雖然沒有飯類食品,能夠同時提供「白飯」、「雞肉」和「牛肉」給我,更遑論是「白飯」、「雞扒」加「牛腩」,迫使我需要同時光顧兩檔不同攤位。結果我其中一檔炸雞檔攤位裡面,購買了一客「鹹蛋黃炸雞髀」連雞皇飯,加上汽水飲品的套餐。「鹹蛋黃炸雞髀」的實際鹹蛋鹹味和甜味,主要集中了在炸雞上髀,和炸雞下髀的表面上。本來「鹹蛋黃炸雞髀」表面的鹹蛋黃,只是淋在炸雞的表面上,鹹蛋黃裡面的鹹味和甜味肯定不可能透過炸雞皮,直接滲透進入雞肉裡面。但是由於「鹹蛋黃炸雞髀」表面的鹹蛋黃醬汁實際份量頗多,而且鹹蛋黃醬汁裡面也有來自鹹蛋的鹹味和甜味,所以憑著鹹甜味道的鹹蛋黃醬汁,「大包圍」包裹着炸雞,令炸雞食到基本的鹹味和甜味。不過有一點可以肯定的是「鹹蛋黃炸雞髀」,「鹹蛋黃炸雞髀」在未沾染濃厚鹹甜味的「鹹蛋黃醬汁」之前,雞肉裡面的味道其實很淡,完全食不到任何來自雞肉的鮮甜味道。至於「雞皇飯」裡面的疑似「白汁

至於「雞皇飯」裡面的疑似「白汁」的醬汁,醬汁實際顏色竟然不是偏向白色,而是偏向黃色。而且「雞皇飯」裡面的雞肉實際份量很少,少到難以食到來自雞肉裡面的鮮甜味。

至於晚餐裡面的「牛腩」食品,我在「Foodeli」另外一個檔攤,購買了一碗「原汁牛腩粗麵」。「原汁牛腩粗麵」湯底的味道偏鹹,但是或許因為加入了蔬菜作為陪襯,所以湯底裡面的鹹味最後還未算去到非常厲害。

「原汁牛腩湯麵」裡面真的只有「牛腩」,半顆「牛筋」都沒有,所以實際上在「原汁牛腩湯麵」裡面食到的「牛腩」實際份量,其實不算很多,即使「牛腩」實際口感不硬,還只是勉強滿足到我的晚餐必食「牛腩」目標而已。

結果我在「Foodeli」裡面食了兩件「鹹蛋黃炸雞髀」、一碗雞皇飯、一碗牛腩湯麵加一杯「雪碧」汽水,結果總共消耗了我一共港幣七十九元。

雖然「Foodeli」兩份套餐總價錢不算便宜,牛腩麵裡面的牛腩不多,炸雞裡面的鹹蛋黃鹹味和甜味分布不算全面,但總算勉強令我不需要在「德福廣場」裡面走來走去,就食齊所有要求食品,總算飽着坐車返回「西貢」了。

原汁牛腩麵

芝士雞皇飯

鹹蛋黃炸雞髀

2020-09-02
15 分鐘 (堂食)
原汁牛腩麵
2020-09-16 1601 瀏覽
It feels like forever, but finally Telford Plaza has a food court again! Located on the 5/F of Phase 2, Foodeli delivers “better food, better mood” with 10 different cuisines to choose from.Super excited that Pepper Lunch is back, so I had to get their signature beef pepper rice set. The beef, corn and rice were served on a sizzling teppan and sprinkled with freshly ground peppers. Of course, the best parts are pouring the two sauces (soy garlic and honey soy) to your own liking, and the crunchy

Super excited that Pepper Lunch is back, so I had to get their signature beef pepper rice set. The beef, corn and rice were served on a sizzling teppan and sprinkled with freshly ground peppers. Of course, the best parts are pouring the two sauces (soy garlic and honey soy) to your own liking, and the crunchy rice on the sides and bottom of the hot plate!
Beef Pepper Rice Set

The salted egg yolk fried chicken thigh and drumstick from Chicken no.852 were huge! The flavor was quite distinct while the chicken meat was undeniably succulent! The fries were better than expected, although a little bland without ketchup.
Salted Egg Yolk Fried Chicken Set

Other restaurants include:
◦ Tastes Bistro
◦ James Buns & Dimsum
◦ Shan Cheng Noodle

2020-09-12
10 分鐘 (堂食)
Beef Pepper Rice Set
Suddenly I felt like eating Pepper Lunch and rushed to the food court to eat! Good news! The large food court "Foodeli" has officially entered Telford Plaza in Kowloon Bay on the 28th of August! Ten popular brands from local and overseas gather here, including Chinese, Japanese, Korean and other local catering brands, advocating "Better Food Better Mood"!Pepper lunch - Black Pepper Beef Rice with Cheese, Fried Egg Chicken Chop Cheese Japanese Curry Rice is definitely a favorite of many people!

Another shop 山城小麵: The signature beef noodles was enticing!

It also came with a signature dessert brown sugar ice jelly! Felt so satisfied all at once!
  • 山城小麵
  • Pepper  Lunch
2020-09-14 1898 瀏覽
上星期到九龍灣德福廣場行街, 發現二期5樓開了一個大型美食廣場~Foodeli, 原來在7月已經正式進駐九龍灣德福廣場II期了。 場內有各式各樣不同種類的餐廳選擇, 中、日、韓和本土餐廳都有, 這麼多間餐廳真是令我花多眼亂, 最後決定食山城小麵: 山城牛肉麵,麻辣手撕雞和紅糖冰粉。Pepper Lunch: 煎蛋雞扒芝士日式咖喱飯配可樂。山城小麵: 山城牛肉麵~ 辣度適中, 麵條煙韌Q彈, 牛肉口感夠腍又入味。麻辣手撕雞~ 香噴噴的辣椒味, 手撕雞嫩口, 入口帶有麻香辣。紅糖冰粉~ 食完辣辣的麻辣手撕雞後, 嘆番碗冰涼潤喉的冰粉,正! Pepper Lunch: 煎蛋雞扒芝士日式咖喱飯~邪惡芝士拉絲和日式咖哩醬汁,咖哩微甜而不辣, 大大塊肥美的雞扒加上太陽蛋惹味又滋味。Foodeli 環境光猛, 清潔乾淨, 餐廳種類很多選擇, 下次到德福行街又多一個選擇了。

山城小麵:

麻辣手撕雞
煎蛋雞扒芝士日式咖喱飯配可樂
煎蛋雞扒芝士日式咖喱飯
2020-09-08 404 瀏覽
原來德福啱啱開咗個新嘅Food court 叫做Foodeli, 呢個Food court 都好大吓,就係喺新Muji 樓上,佢嘅裝修幾modern而且很多卡位,所以都坐得幾舒服,入面有「Pepper Lunch, School Food, Chicken 852, 濟洲烤肉,占士包點,江仔記,祺子燒鵝,Mosburger, 千味家,山城小麵」等等......選擇算幾多,以後去德福商場,就唔食嚟食去得果幾間了。。P.S. 窗口卡位同入門口一排圓形卡位,又靚又好坐👍🏼。。原來樓下間Muji 係全港最大,我食完嘢落去行,發現好多特別野,大家可以去行吓。

P.S. 窗口卡位同入門口一排圓形卡位,又靚又好坐👍🏼

2020-08-28
當天跟太太來到最近重開的德福廣場美食廣場Foodeli以往的美食廣場很少,但自從裝修後搬到5樓,面積變得頗大、餐廳選擇多、環境舒適且座位很多由於是美食廣場,佔了一桌座位後需自行到餐廳點餐,我們便選擇了這兩間餐廳占士包點點了一份自選套餐,自選手絲雞腸粉、叉燒包及汽水手絲雞腸粉份量足,雞新鮮而味道濃郁,腸粉拉的很滑,跟手絲雞雖不算很搭但口感卻不錯,可以一試叉燒包味道不錯,肉味濃而包亦不會太老Mos Burger在此點了特級和牛漢堡,配上脆雞塊及汽水和牛漢堡多汁而且很厚,醬汁同樣香濃雞塊炸的很香脆,亦不會有雪藏的味道,配合汽水來吃真的完美在美食廣場除了可以自選不同的食物外,隨意混搭,亦隨時可以加點不同種類的食物,所以這裡重開絕對能吸引我們不日再次光顧呢
當天跟太太來到最近重開的德福廣場美食廣場Foodeli

占士包點
手絲雞腸粉配叉燒包及汽水
點了一份自選套餐,自選手絲雞腸粉、叉燒包及汽水

手絲雞腸粉

叉燒包
叉燒包味道不錯,肉味濃而包亦不會太老

Mos Burger
特級和牛漢堡配脆雞塊及汽水
在此點了特級和牛漢堡,配上脆雞塊及汽水

特級和牛漢堡
和牛漢堡多汁而且很厚,醬汁同樣香濃

脆雞塊
雞塊炸的很香脆,亦不會有雪藏的味道,配合汽水來吃真的完美

2020-09-02
5 分鐘 (堂食)
手絲雞腸粉配叉燒包及汽水
手絲雞腸粉
叉燒包
特級和牛漢堡配脆雞塊及汽水
特級和牛漢堡
脆雞塊
2020-09-04 1356 瀏覽
今晚放工後相約同事一齊去德福商場2期新開既Food court Foodeli ,首先用自助機選擇食邊一間店舖再選食物,之後就去找坐位等叫號碼!相當之方便快捷!仲提供埋自助飲水機及洗手機,疫情下食得更放心!👍🤩占士包點🤩蒸籠飯龍仔鰻魚飯 配檸檬🍋薏米水肥美嫩滑既鰻魚+飯放置在荷葉上再放入蒸籠內將之蒸熟,鰻魚飯擁有著迷人的荷葉香氣,獨特的風味讓人回味再三,鰻魚口感非常的軟嫩,刷了醬汁之後的味道更是迷人,醬汁味道、荷葉香氣加上鰻魚本身的鮮美讓人瞬間覺得美味到了極點了。再加配埋檸檬🍋薏米水,酸酸地唔太甜,夏天天氣比較炎熱,飲用一些薏米水可以預防水腫,健脾益胃💪🤩江仔記🤩招牌鴛鴦麵 配 南乳豬手一碟 配凍檬茶招牌鴛鴦麵有雲吞及白色魚蛋,雲吞內有蝦都十分新鮮,而白色魚蛋食落口好彈牙,幼麵都冇皂水味,很爽口增加口感,配埋佢特製辣椒🌶️醬超可口。南乳豬手都好大碟,豬手入味皮爽不爛又夠唸身,層次豐富,味道惹味!配凍檬茶一流!😋+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!#Foodelihk #Foodeli #BetterFoodBetter

🤩占士包點🤩蒸籠飯龍仔鰻魚飯 配檸檬🍋薏米水

🤩江仔記🤩招牌鴛鴦麵 配 南乳豬手一碟 配凍檬茶

+++++++++++++++

#Foodelihk #Foodeli #BetterFoodBetterMood #FoodCourt #Foodhall #hk #hongkong #telford ##telfordPlaza
自從MOS Burger 推出了期間限定的和牛漢堡後,我就控制不住自己,基本上,一個星期,都會購買最少3 次。來到九龍灣德福廣場,二期內的Foodeli 美食廣場,縱使有十多間餐廳可以選擇,非常吸引,但我還是鍾情和牛漢堡和牛漢堡份量非常巨型,牛味充足,配上新鮮的生菜,蕃茄,和醬汁,一口咬下, 滿足感難以形容。配上套餐內的可樂,炸雞塊和炸雞腿,簡簡單單,已是人間美味。不論男生,女生,食完一整個套餐,都定能飽足, 最適合一眾食肉獸享用呢。

來到九龍灣德福廣場,
二期內的Foodeli 美食廣場,
縱使有十多間餐廳可以選擇,非常吸引,
但我還是鍾情和牛漢堡

極品和牛漢堡

和牛漢堡份量非常巨型,牛味充足,
配上新鮮的生菜,蕃茄,和醬汁,
一口咬下, 滿足感難以形容。

配上套餐內的可樂,炸雞塊和炸雞腿,
簡簡單單,已是人間美味。

不論男生,女生,食完一整個套餐,
都定能飽足, 最適合一眾食肉獸享用呢。

• 極品和牛漢堡
最近,政府終於開放晚市堂食,實在是可喜可賀。這日,便相約在九龍灣上班的先生,來到全新開幕的Foodeli 美食廣場晚膳。和雜誌介紹的一樣,地方超級大,10 多間餐廳任君選擇。首先來到中式小菜館~千味家,店前的玻璃櫃擺滿了各式蒸煮炒菜, 五顏六色的,非常吸引眼球,咖哩雞,炒蔬菜, 番茄雞蛋, 蒸肉餅等等,43 元兩款,48 元三款, 價錢可算非常實惠。🎯 豬肉炆苦瓜~苦瓜有咬口,不會太軟腍,吸收了豬肉的精華,甘中帶甜,連同醬汁,三扒兩口便吃光半碗飯。🎯 肉碎煮茄子~味道有驚喜, 茄子先炸後煮,入口軟滑兼帶炸過的香味,送飯一流。🎯 香辣炸豬排~豬扒炸得金黃,口感實在,醃得也夠味,大口食肉,最易令人感到滿足。餸菜小小一碗,份量剛剛好,家庭式的住家菜,非常討好。

首先來到中式小菜館~千味家,

🎯 豬肉炆苦瓜~

豬肉炆苦瓜

🎯 肉碎煮茄子~
味道有驚喜, 茄子先炸後煮,
入口軟滑兼帶炸過的香味,送飯一流。

肉碎煮茄子

🎯 香辣炸豬排~
豬扒炸得金黃,口感實在,醃得也夠味,
大口食肉,最易令人感到滿足。

香辣炸豬扒

餸菜小小一碗,份量剛剛好,
家庭式的住家菜,非常討好。

• 香辣炸豬扒
  • 碎肉煮茄子