2019-07-10 79 瀏覽
星期五食完個lunch,見少少地唔算多人排,一於同同事買番杯飲品番公司飲啦!黑糖珍珠鮮奶 中($29)奶味好重,黑糖亦唔會太甜,岩岩好!就算冇叫到走冰,飲到最後都好用味~仲值得讚賞係珍珠,超q彈勁有口感😍黑糖鮮奶仙草 中($29)至於我同事都一樣叫左杯黑糖鮮奶,不過因為天時暑熱,佢就加左仙草,可能係因為配料叫左仙草既關係,陣黑糖味冇飲黑糖珍珠咁濃,但係d味都係好夠。天口咁興,每日一珍奶冇難道🤤🤤👍

黑糖珍珠鮮奶 中($29)
黑糖鮮奶仙草 中($29)
天口咁興,每日一珍奶冇難道🤤🤤👍

2019-07-09 77 瀏覽
今日同朋友仔去開apm行街,其實apm呢排開左好多間台式茶店,呢間野周圍比較少見,我同朋友仔決定試下!好彩果時去到仲未算好多人排隊,等左一陣就到我地了。作為黑糖super fans既我試左個黑糖鮮奶茶,另外加埋仙草同紅豆,飲落口感好有層次,最驚喜係黑糖同仙草都幾夾。杯野黑糖味好出,完全滿足到我呢啲黑糖粉絲我朋友叫左杯爆粒檸檬綠茶 佢話好fresh 同夠哂酸 好岩炎炎夏天飲~ 下次大家經過apm行街可以試試!

下次大家經過apm行街可以試試!
2019-07-04 102 瀏覽
真係第一次飲呢間,咁岩路過朋友話好飲就不妨試下。今次叫左杯經典芝士綠茶,30%甜,少冰。第一淡飲落去芝士味好濃,甚至覺得有d over左。不過係好飲。但飲到一半左右就開始唔夠芝士,得番淡淡嘅茶,感覺有點失落。但總括係好飲,但都要成差唔多30蚊,未必會成日買。
2019-06-26 76 瀏覽
Happy lemon簡直就是大眾回憶, 記得小時候, 爸爸媽媽已經帶我到happy lemon買沙冰吃。現在長大了,happy lemon還在, 今日就決定 尋回童年回憶。Happy lemon以經現代化了很多, 飲料也很多元化,除了鮮果茶和沙冰外, 還有oreo系列 和黑糖系列!作為黑糖控的我點了一杯黑糖仙草紅豆奶茶, 非常驚喜, 這裏的奶茶依舊是非常大杯, 大約有700 cc。 黑糖的甜味很甜, 仙草和紅豆也很配合。份量太大,最後也喝不完整杯奶茶。另外點了一杯益力多果鑽雪冰斯, 味道酸中帶甜, 沙冰每一啖都帶著果汁味道, 非常優質。 同樣地, 飲品size非常大, 最後難以喝完整杯飲料。
黑糖仙草紅豆奶茶
益力多果鑽沙冰斯
2019-06-26
5 分鐘 (外賣自取)
黑糖仙草紅豆奶茶
益力多果鑽沙冰斯
2019-06-26 86 瀏覽
收工過後就翻觀塘食晚飯,食晚飯前就同家姐黎APM行下,甘攰當然要買杯手搖獎勵下自己😂Menu好多唔同選擇,記得以前最中意叫佢個個oreo奶茶,夠濃味得黎仲可以食到好多oreo🤟🏻💙深培珍珠奶茶一直都中意飲熱既珍珠奶茶,因為甘樣可以更飲得出佢既茶底。呢杯既茶底超濃,有回甘,但唔會澀。珍珠煙煙unun幾好食🤤🤤💙岩鹽芝士蜜香紅茶呢度既芝士茶亦係永遠不會失望😂芝士厚身,少許咸香🤤🤤紅茶有小小苦澀,不過都ok!

💙深培珍珠奶茶

💙岩鹽芝士蜜香紅茶
2019-06-26 207 瀏覽
Happy Lemon呢個檸檬妹妹logo好有親切感,由細見到大。是日同仔仔係APM行街,準備走出呢個冷氣天堂時當然要做定消暑準確。就係一人一杯凍飲拎住走自己就想清清地,叫咗杯芝士經典綠茶芝士奶蓋鹹鹹甜甜咁,將普通的蜂蜜綠茶變得更深層次。深培珍珠奶茶培茶經過特別烘焙後比一般中國茶香濃。帶有一點像咖啡的苦澀味,是一杯大人的珍珠奶茶兩杯飲品我們均沒有叫小甜但都唔會過甜,自覺好似健康小小(笑)非常推介!
就係一人一杯凍飲拎住走

芝士經典綠茶

自己就想清清地,叫咗杯芝士經典綠茶

芝士奶蓋鹹鹹甜甜咁,將普通的蜂蜜綠茶變得更深層次。
深培珍珠奶茶
培茶經過特別烘焙後比一般中國茶香濃。
帶有一點像咖啡的苦澀味,是一杯大人的珍珠奶茶

2019-06-23
芝士經典綠茶
2019-06-25 92 瀏覽
HAPPY LEMON真的在我學生時代的一個回憶,見到個LOGO,不自然真的會買杯飲,但因為台式飲品太多,所以有一段時間無飲過了HAPPY LEMON了,難得去APM經開,見到HAPPY LEMON,所以就去買返我的回憶(笑)HAPPY LEMON現在做緊推廣,有充滿黃色的LEMON特飲,見到檸檬的DISPLAY,就知夏日到左,想飲D爽口的東西,見到有爆珠系列,所以就點了爆珠檸檬紅茶,爆珠檸檬紅茶.爆珠檸檬紅茶手搖的檸檬紅茶,見到好多檸檬片,幸好職員提我唔好少甜,唔是會好酸,飲下時,感覺真的剛剛好,檸檬紅茶的味道真的唔可以同紙包飲的比較,另外食到一粒粒的爆珠,加埋檸檬紅茶,爽的感覺真的好突出,茶味足夠,簡簡單單就是最好飲~!
HAPPY LEMON真的在我學生時代的一個回憶,
見到個LOGO,不自然真的會買杯飲,
就知夏日到左,想飲D爽口的東西,
見到有爆珠系列,所以就點了爆珠檸檬紅茶,
爆珠檸檬紅茶.

爆珠檸檬紅茶
簡簡單單就是最好飲~!
2019-06-24
  • 爆珠檸檬紅茶
2019-06-23 96 瀏覽
星期六朝早要係觀塘上堂,晏晝有得同男朋友係APM行下街。行行下有D口渴,又咁啱行過呢間 Freshtea By Happylemon,見到個MENU有唔同種類既野飲非常吸引,啱晒俺尖既男朋友最後男朋友嗌左一杯Oreo脆脆奶茶好多oreo脆脆係面😻飲落係台式既奶茶味,每一淡都食到oreo脆脆,味道自然,沒想到同oreo嘅配搭可以咁好。而我就嗌左一杯岩鹽芝士蜜糖紅茶茶底甘香清新,軟芝士味道香濃。混和芝士後亦不覺得有違和感。係咁熱既天氣,一路行著街一路飲,真係好舒服呀埋單都係60有找!
星期六朝早要係觀塘上堂,晏晝有得同男朋友係APM行下街。

最後男朋友嗌左一杯Oreo脆脆奶茶
味道自然,沒想到同oreo嘅配搭可以咁好。

而我就嗌左一杯岩鹽芝士蜜糖紅茶
茶底甘香清新,軟芝士味道香濃。混和芝士後亦不覺得有違和感。
係咁熱既天氣,一路行著街一路飲,真係好舒服呀

埋單都係60有找!

2019-06-22 67 瀏覽
今天三十多度,走到Apm當然要買返杯台灣茶來消暑。happy lemon freshtea 一向多人排隊,炎炎熱日,選了杯奶蓋芝士綠茶(微甜),牛奶加上鹹香的芝士,一鹹一甜,相當獨特。happy lemon 既奶蓋芝士的杯蓋獨特,讓人飲時以 45度完美地送進口,一同嘗到厚厚的芝士奶泡及清香的茶底。奶蓋的厚度和濃稠適中、入口有奶香及淡淡的芝士味、茶底甘香,相當解喝。阿女就選了最喜歡的黑糖鮮奶,今次加了鮮草及紅豆,好似食緊紅豆冰。本身好怕太甜,但這杯黑糖鮮奶的甜度可接受,只是杯底的紅豆較甜,炎炎夏日喝一杯,大滿足呢!
今天三十多度,走到Apm當然要買返杯台灣茶來消暑。

happy lemon freshtea 一向多人排隊,

2019-06-20 76 瀏覽
Fresh tea by happylemon,真係由細已經聽過呢個名。Apm分店的位置轉左位置,而家間店比較近地鐵站apm出口的扶手電梯。飲品選擇夠多。爆粒繽紛鮮果茶($33):綠茶底夠清新,杯內有蘋果片、百香果肉、檸檬果肉等等,味道酸酸甜甜,感覺好fresh!玉露抹茶4.3鮮奶($32)(鮮奶泡+$3轉岩鹽芝士):抹茶味濃厚,加特濃的4.3鮮奶,以及岩鹽芝士奶蓋,整杯飲品感覺好creamy好rich,亦夠晒飽肚呢!

飲品選擇夠多。

• 爆粒繽紛鮮果茶
2019-06-19 68 瀏覽
近年,香港開了不少飲料店,這個戰場可謂愈來愈激烈。這家店前陣子也火m熱過來,的確,觀塘apm這個地帶旺中帶靜,忙內偷閒的氣氛很容易帶動起來。門面黃色,很colorful。吸引了好動的我來試試,也點了一個黑糖4.3鮮奶奶茶。這個飲料是用上了黑糖的奶茶,加入了厚厚的4.3鮮奶,鮮奶的香味引出茶香,也維持冰涷口感,即使少甜了,也不會覺得澀。內裡亦加入了仙草,為奶茶加入了滑滑的口感,好味之餘,口感也一流!

2019-06-19 177 瀏覽
我平時都好小飲呢類台式搖搖杯,因為怕肥,但今天,真的要放縱一下,紓緩這幾天的繃緊情緒。講起Happy Lemon, 我印象中佢係我人生第一間幫襯買珍珠奶茶嘅舖頭。那時我仲讀緊書~美好的回憶午飯後來到買茶,見到咁多人真係諗過縮沙,不過好彩落完單都唔算等好耐~岩鹽芝士深焙奶茶(中杯)Oreo脆脆奶茶(中杯)兩杯嘅甜度同冰量都無減到。因為想試返個原味,在無減甜嘅情況下,兩杯茶嘅甜度都適中;另外我一邊工作一邊嘆,都差唔多成個鐘先K.O,但完全無因為啲冰融化而令到杯奶茶淡咗。Oreo脆脆奶茶:好多Oreo脆脆~我形容為小朋友口味,Oreo令奶茶味更溫和。欣賞~岩鹽芝士深焙奶茶:肥都要飲,抵抗唔到嘅好味!芝士濃厚,帶點鹹,好味喎;我好鍾意個茶味,好似日本焙茶,茶味比一般更香濃;奶味濃郁,I like it!回到公司繼續加油💪🏻香港加油💪🏻

那時我仲讀緊書~美好的回憶

岩鹽芝士深焙奶茶(M)

岩鹽芝士深焙奶茶(中杯)
Oreo脆脆奶茶(M)

Oreo脆脆奶茶(中杯)

兩杯嘅甜度同冰量都無減到。

回到公司繼續加油💪🏻香港加油💪🏻

2019-06-14
岩鹽芝士深焙奶茶(M)
Oreo脆脆奶茶(M)
2019-06-18 58 瀏覽
Happy Lemon算係香港早期開業台式飲品店,真係「細細個就聽過佢個名」😆。同屋企人分別買咗一杯「爆粒黑烏龍茶」以及一杯「芝士深焙奶茶」。雖然有唔少人等候,但等咗唔夠5分鐘就飲得。「爆粒黑烏龍茶」澄橙黃色,一睇就檸檬味十足。飲落去酸甜解渴,但又唔會有檸檬嘅苦澀味,啱晒夏天飲☀️!至於「芝士深焙奶茶」一定係其中一杯我最愛嘅台式飲品。芝士味好真,飲到底都有芝士味。芝士嘅鹹香味同奶茶簡直係perfect match😋!

2019-06-18 515 瀏覽
今日同朋友一齊游完水,好口渴想買嘢飲,去咗apm Happy Lemon. Happy Lemon係童年回憶,細細個媽咪行過偶然都會買一杯俾我飲,見證住佢由賣普通嘅水果茶,到而家推出不同系列,選擇越來越多,質素亦更配合香港人口味。而家每一間手搖飲品店都有黑糖飲品,happy lemon都不例外,不過今次想試特別啲嘅嘢。通常有oreo碎嘅飲品都會較為甜,所以叫咗少甜,味道就剛剛好啦,少甜後的奶茶茶味突出,味道自然,沒想到同oreo嘅配搭可以咁好,呢個款式係其他飲品店都好少見。$27 一杯咁有質素嘅飲品絕對值得,老實講好多台式飲品店都名不符實,反而happy lemon近年進步不少。另外這杯芝士經典綠茶也是少甜,綠茶帶有自然甘香,減少糖分之後反而突出這個優點,與比較濃味的芝士奶蓋形成強烈對比,味道反而更有層次,所以鼓勵大家叫少甜,如果想外帶攞回家的話,少冰也是選擇,支持環保,用可循環再用的飲筒吧!鄰近寫字樓,這一間有外賣速遞服務,方便打工仔。

Oreo  脆脆奶茶

岩鹽芝士經典綠茶

支持環保,用可循環再用的飲筒吧!

鄰近寫字樓,這一間有外賣速遞服務,方便打工仔。
Oreo  脆脆奶茶
岩鹽芝士經典綠茶
2019-06-18 47 瀏覽
行開APM覺得口乾乾,就同友人買杯野飲試下。呢間HAPPYLEMON在APM一樓,間鋪既主色係鮮黄,真係好吸引呀!個公仔仲有要好Q tim!近來黑糖大熱,所以決定試下呢間既質素如何。叫左一杯黑糖珍珠,一杯黑糖仙草。野飲夠曬凍,我就覺得有點過甜,不過黑糖都算香呀!佢D珍珠係偏香細粒個種,都好QQ,好有咬口,合格 !另外朋友叫左杯仙草,我飲左幾啖,感覺無珍珠個杯咁甜呀!仙草滑滑QQ好好味,早知我都叫仙草LA!
行開APM覺得口乾乾,就同友人買杯野飲試下。

近來黑糖大熱,所以決定試下呢間既質素如何。
叫左一杯黑糖珍珠,一杯黑糖仙草。
2019-06-11
下午茶