2020-05-20 3583 瀏覽
係銅鑼灣食過呢間,已經好鐘意~~~係鰂魚涌成日經過都聽到好熱鬧,決定同屋企人黎食!遲來的母親節dinner!一早訂定位....非常方便!佢gei防疫措施都做得好足,有圍板,台面放埋消毒用品,都令人好安心。一行四人,叫左超多野食...前菜、主菜到甜品,真係超滿吹的一餐!CRAB TIAN  蟹肉、牛油果、蕃茄粒、西芹粒等砌成圓形狀,賣相好吸引,打卡唔錯,而且食落好爽好清新,好味!FRITES HOUSE MUSSELS呢個招牌忌廉青口,雖然唔點食海鮮gei我,都覺得好好味!因為佢好鮮之餘,佢個忌廉汁香濃,沾麵包超好食~而且青口隻隻都有返咁上下大,啖啖肉!最正係跟埋薯條,超香脆又新鮮熱辣,薯條控GEI我大愛,食唔停口!PIZZA MARGHERITA估唔到咁好味GEI PIZZA~真係有D意料之外,佢芝士味唔算太濃,入口係酸酸地GEI蕃茄味,但食落口感非常豐富,超飽肚~RACK OF BABY PORK RIBS呢個豬肋骨真係好曬滋味,肉質稔身,入口啖啖肉,個燒烤汁非常濃郁,鐘意食豬肋骨的話,呢個極度推薦!仲有佢個薯條好特別,看似普通,食落竟然係甜薯....好脆口,少少甜,好味!ROSEM
遲來的母親節dinner!一早訂定位....非常方便!
CRAB TIAN

FRITES HOUSE MUSSELS
PIZZA MARGHERITA
RACK OF BABY PORK RIBS

ROSEMARY ROAST CHICKEN
呢個燒春雞我極推介!!!首先佢個雞肉好滑好嫩好香口,個芥末醬真係配合得天衣無縫,好惹味,仲有薯仔同薯蓓增加口感,呢個雞真係食完係會想再食!
甜品食左兩款,一個係蘋果撻,另一個係焦糖燉蛋!
蘋果撻我地成家都好鐘意,熱辣辣蘋果撻上面加雪糕,口感豐富又啖啖蘋果肉~
至於焦糖燉蛋味道係唔錯,但唯一覺得唔夠熱.....
2020-05-16
母親節
2020-05-19 1486 瀏覽
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬食遊記 同同事慶祝生日,來到位於鰂魚涌的frites食生日晚餐。~原來是Wild Wagyu Wednesday,Wagyu burger只是盛惠一百大元,真的很便宜。~和牛漢堡好有層次,用了澳洲和牛漢堡扒配煙肉、洋葱、蕃茄、生菜、酸黃瓜、cheddar cheese。如此組合食下去會令meat patty唔單止好厚身,而且肉汁豐富,配上粗身薯條,果然份量十足。薯條炸得鬆脆, 但不會好油膩。吃落偏乾身,也好新鮮。
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬食遊記

同同事慶祝生日,來到位於鰂魚涌的frites食生日晚餐。
~
~
2020-04-14 1895 瀏覽
返工Happy Friday慰勞下自己都應該既🤤所以lunchtime就去左Frites·🥕Carrot soupStarter 可以揀soup或者salad飲落完全唔似罐頭味精湯 仲有啖啖紅蘿蔔蓉上面既麵包粒好脆✨口感豐富·🌊Frites house musselsmussels係呢度既signature之一粒粒都好有肉 🤤配埋個好creamy既汁 超夾值得一提嘅系佢嘅薯條👍🏻新鮮即炸 食落熱辣辣 唔會乾身仲有一塊烘熱左既sourdough bread搽埋佢個sour cream 好有garlic香
返工Happy Friday慰勞下自己都應該既🤤

新鮮即炸 食落熱辣辣 唔會乾身
仲有一塊烘熱左既sourdough bread
搽埋佢個sour cream 好有garlic香
2020-02-02 2100 瀏覽
逢星期一的任食青口夜我已經係第六次黎任你食,你食到幾多就幾多六款口味最好食個人認為係HOUSE同LAKSA味相對HOEGARDEN同白酒就有點遜色,或者可以先由呢兩款淡味食起最後成功挑戰到六盤!個包同薯條都好好食,絕對係一個陷阱唔好食多,否則就會浪費了空間加上超平的HAPPY HOUR價,一杯大啤酒都只係30-35蚊真係絕對無得輸,非常推介!!!
逢星期一的任食青口夜
我已經係第六次黎
任你食,你食到幾多就幾多
六款口味
最好食個人認為係HOUSE同LAKSA味
最後成功挑戰到六盤!

個包同薯條都好好食,絕對係一個陷阱
唔好食多,否則就會浪費了空間

真係絕對無得輸,非常推介!!!
2019-12-09
  • HOUSE MUSSEL
2019-12-01 3518 瀏覽
又係食餐好嘅日子。打工仔唔可以日日食貴嘢,間中一餐慰勞吓自己梗要嘅。Frites 中午有 lunch set. Starter 可以揀湯或沙律。同事嘅周打蜆湯我自己揀咗南瓜沙律。配埋火箭菜,果仁,芝士,唔太酸嘅醋汁。完美每日set lunch會有少少變化。但都會有一款魚。由於英文餐牌,揀咗食完都唔知咩魚嘅魚配青口,薯仔,西蘭花。又好啱食呀。同事嘅牛扒,五成熟。唔知係咪今日塊扒厚咗少少,中間有啲生。唔好諗住薯條係配菜就唔食,佢係即炸真係又香又脆。最後可選餐飲或甜品。是日為 apple cake. 海綿蛋糕中間有萍果粒粒,幾特別。完美一餐。叉完電又開工

同事嘅周打蜆湯

同事嘅牛扒,五成熟。唔知係咪今日塊扒厚咗少少,中間有啲生。
唔好諗住薯條係配菜就唔食,佢係即炸真係又香又脆。

完美一餐。叉完電又開工
2019-11-27
2019-10-12 2858 瀏覽
第一次食比利時菜,係公司請嘅,每人200都係一個唔錯嘅選擇。位署又係公司隔離,唔使行到去身水身汗,鋪頭係開放式,好異國feel,我點青口個餐,份量好够,有沙律/湯,成盤青口,大大盤,又有1包炸薯條。開頭嗰幾啖覺得無咩味,原來點唔到下面啲白汁,加咗之後真係好正,青口又滑,汁又够濃,回味無窮,啲青口好快俾我食晒,我仲筆啲汁食,同埋用面包點埋來食,務求唔好錯過任何一滴汁。如果想試異國嘢,呢間係個唔錯嘅選擇

如果想試異國嘢,呢間係個唔錯嘅選擇
2019-09-15 2465 瀏覽
Frites呢間野係好多商業區都有,佢出名係青口,而個日我其中一個老細就約我同另一位同事一齊,所以唔係好方便影佢地既,但佢地叫既係魚,咁我就主力講我呢個青口啦!先唔講好唔好食,佢個量多到食唔哂! 我幾經辛苦先食哂尐青口,但薯條同包就真係食唔落! 個青口好新鮮,唔係急凍,但就有好多“蘇蘇”,可能我技術低,唔可以用刀叉整,要咬同落手,都幾elephant, 我有用紙係咁易遮一遮,睇落elegant d啦🤭佢個sour cream都幾好味,但我點個source多,actually 包食左一半,薯條食左幾條...由於佢係個餐,有湯,但無影,個日係正常鬼佬雞湯,都幾好味~ 餐飲無特別啦,但因為太飽放棄左個甜品~

由於佢係個餐,有湯,但無影,個日係正常鬼佬雞湯,都幾好味~
餐飲無特別啦,但因為太飽放棄左個甜品~
2019-09-02
2019-08-23 2328 瀏覽
Just another day after-work looking for happy hour drinks, so we just get in whereever convenient and doesn't need to wait. The beer selection in FRITES is amazing, it have a selection of beers from all countries, from light to stronger taste, ranging from different alcoholic %. As there are too many choices, I just ordered the waitress's recommendation.Along with drinks, we ordered Rich Man's Burger and FRITES House Mussels for dinner ( as we're too lazy looking for others places after happy ho

Along with drinks, we ordered Rich Man's Burger and FRITES House Mussels for dinner ( as we're too lazy looking for others places after happy hour)

Rich Man's Burger - Australian Wagyu Beef with cheese, bacon, onions, egg, lettuce. It's literally everything u wants combined in a burger. The overall taste was very great, except the beef is a little dry.

FRITES House Mussels - Very creamy sauce with tomato, garlic, etc. It also comes with bread and fries. As mussels are the most famous dish at FRITES, it totally worth its name with the fresh mussels and quality. Highly recommend!
2019-07-03
  • FRITES House Mussel
2019-08-13 2122 瀏覽
Frites係香港都幾出名 估唔到原來太古都有分店 可以成為飯堂呢🤭食物portion都幾大份 建議大家叫幾樣share~特別推介.🔸海鮮扁意大利麵🍝 (HK$245) 好足料嘅pasta mussels都算幾多隻唔會得空殻,配埋白酒忌廉sauce 正子~🔸margherita pizza🍕(HK$125)🔸迷迭香燒春雞🐥 (HK$255) 一上枱已經聞到陣rosemary味好嫩滑的雞肉,雞皮仲微脆😌沾埋底部嘅芥末忌廉醬又係另一番滋味 雞胸肉都唔會柴 整體黎講8/10 好想試佢地ayce mussels night🤩
🔸margherita pizza🍕(HK$125)
  • Seafood Linguine
2019-07-31 1470 瀏覽
超差的服務態度 ,我們七人同行到餐廳,待應先給了我們一張四人枱,說稍後會給我們換枱或者把隔離枱也会預留給我們, 怎料當我們order完食物後,他竟然說沒有多餘枱要我們七人擠在一張四人枱上,我們多番要求可否換另外一張大枱?那時餐廳裏還有很多空枱,只是給人預訂了,突然有一個類似經理的女侍應走來, 說話態度極為惡劣对我們說, 我們只餘下這張枱,ok ?暗示著你鍾意食就食, 迫就唔好食,最終我們一台人即時離開。
2019-07-31
2019-07-23 1357 瀏覽
近0黎真係好忙好忙... 難得可以啤啤佢!!!   更難得係地方都唔洗諗, 所以呢~ 朋友幾重要!  記住要book位, 因為平日Happy Hour都好Full!lee個果然係好推介, 一次過試哂咁多個味, happy hr 大約$70, 十分抵飲!  仲有snack cheese ball送, 味道可口, 夠脆!Stella同Hoegaarden - 冇乜特別, 一般超巿都買到. Leffe Blonde 同 Brund ,前者味道較甘, 後者比較重口味.  但同樣黑啤我覺Guinness好飲過佢.Belle Vue最好飲, 特別, 有D果香味甜甜地但酒味又夠! 幾好幾好! 環境好有英倫feel 飲0野地方嘈是常識吧...我會再0黎~
近0黎真係好忙好忙... 難得可以啤啤佢!!!
  更難得係地方都唔洗諗, 所以呢~ 朋友幾重要!

環境好有英倫feel
 飲0野地方嘈是常識吧...

我會再0黎~
2019-06-15 1863 瀏覽
星期五到這比利時餐廳食晚餐,6點多已到達餐廳,點知人好多,好多人黎happy hour,同朋友幾個食下野,傾下計。氣氛熱鬧,但會嫌有d嘈同暗。Happy hour時段,啤酒半價👍🏻👍🏻👍🏻青口鍋👍🏻👍🏻有6款味道,我們選了白酒煮,上檯時即刻聞到好香,食落青口比一般的鮮甜。值得讚既仲有白酒個汁唔會太咸,一定試到青口既鮮味。Provence Lamb Cutlets 👍🏻👍🏻羊架叫左medium well, 但都差唔多熟晒。不過肉質嫩,好香。fish and frites 👍🏻👍🏻炸魚有質感,有鮮味,唔會好鬆,好霉主菜份量多,食得好滿足

Happy hour時段,啤酒半價👍🏻👍🏻👍🏻

Provence Lamb Cutlets 👍🏻👍🏻

fish and frites 👍🏻👍🏻
炸魚有質感,有鮮味,唔會好鬆,好霉

主菜份量多,食得好滿足

2019-06-14
  • Mussels
2019-04-14 2777 瀏覽
兩個人去食,因為d食物真係好大份,所以只點左一個前菜,一個main就已經好飽openrice訂座有八折,要埋單時同佢講我地點左前菜(凍蟹肉千層)好快就上黎,味道唔錯,本身唔食西芹,但唔太勁嘅味,接受到,加埋上去多士食,幾特別,最面果d係蟹肉,朋友話好正,因為本身太多野唔食,試左一件就算主菜叫左豬手,等得比較耐,但好滿意,上枱後見到已經幫我地分開晒肉同骨,皮好脆,肉夠味,至於配菜: 好鍾意佢d配菜,有薯仔,蘿白,脆肉瓜,因為唔食脆肉瓜只試左薯仔同蘿白,薯仔同蘿白都有d甜甜地嘅味,似有加蜜糖喺表面,再加埋d汁,好正見到Happy hour啤酒仲半價,好抵飲咁,可惜今日人唔多,只好下次有機會先至於環境,個人覺得太嘈,傾計好似要鬧交咁先聽到,不過除左咁,其他野都ok

openrice訂座有八折,要埋單時同佢講

• 750g Roasted Pork Knuckle
  • 凍蟹肉千層
2019-04-02 2391 瀏覽
自從食過巴黎嘅青口之後念念不忘,終於比我係香港搵到一間任食青口。依間餐廳每逢星期一就會做任食優惠,我就約埋老公黎試喇。一入到餐廳店員好快嚟到問我地有冇Booking,餐廳環境好好,尤其是係呀bar好有class。我同老公都每人叫咗杯野飲,我飲Stella 老公就嘟左杯mocktail。佢第一次上青口嘅時候係會連埋薯條同埋麵包嘅。薯條超級脆,配上啤酒一流。佢麵包配嗰個牛油醬有少少似sour cream既味道👍🏻塊面包出邊脆脆地入邊好軟熟。其他大致上每種青口我都試咗,最鍾意都係去嗰個house mussels,因為佢個汁好creamy。如果鍾意食香口同埋小小辣嘅,佢個laksa就會好啱你,佢一擺上台就聞到一個超香嘅喇沙味。餐廳好多人都係放工嚟飲吓嘢咁, 成個環境都好chill咁。
依間餐廳每逢星期一就會做任食優惠,我就約埋老公黎試喇。

佢第一次上青口嘅時候係會連埋薯條同埋麵包嘅。
薯條超級脆,配上啤酒一流。

餐廳好多人都係放工嚟飲吓嘢咁, 成個環境都好chill咁。
2019-04-01
  • Frites House Mussels
2019-03-26 1816 瀏覽
一直都覺得間餐廳嘅環境好靚,非常有情調。之前都係灣仔嗰邊試過佢哋嘅嘢都幾唔錯。不過今次呢間真係失望。尤其是佢哋青口,味道奇怪非常淡,忌廉湯除咗洋蔥同埋少少奶水味一啲都唔香濃。點左幾款啤酒朱古力啤酒都幾特別,酒精濃度唔高,配埋海鮮同埋肉類應該唔錯。一係佢哋招牌其中一款就係青口,但呢個青口......你都唔濃郁之餘,仲有啲生水味。我諗食應該都新鮮但係煮得好稀,忌廉湯非常淡味。不推介!!!生牛肉他他嘅味道幾唔錯,雖然價格比較貴而且份量唔多,但係算係呢餐入邊唔錯嘅選擇。對呢個三文魚藜麥沙律非常失望,之前喺灣仔食嘅三文魚非常大件但係呢一度直情少咗一大半,下邊嘅藜麥沙律唔錯,可惜上面嘅牛油果完全未熟,根本食唔到係硬既。。。豬手還可以,不過不失。不過外皮唔夠脆所以令到佢咬唔開,我哋淨係品嚐到入邊啲肉。