2008-05-20
母親節一行10個人去咗呢間gough 40.點咗以下:湯: Clam in fish broth係清湯,飲到一陣魚味. 但冇硯味. 偏甜,要自己加鹽,否則味有d怪. 硯只係烚好之後放落d湯度,所以唔韌,亦因為咁d湯冇硯味.前菜1)Spanish Ham with Salad and fresh fruitsSpanish Ham幾好味,不太鹹,有肉香. fresh fruits係蜜瓜. (2) Smoked Salmon with SaladOKMaincourse: (1) linguine in Crab Source Source非常非常之濃味,話有蟹膏加落去.但由於味太濃,唔多感受到d蟹膏ge原味.連碟有兩隻蟹腳,花咗好大力氣先至食到d肉.蟹肉冇乜鮮甜味,巳經預咗急涷蟹鮮味流失.(2) US Prime Rib Eye in Port Source ($720 二人份)我非常喜歡食牛扒,食親西餐一定叫佢d扒嚟試吓.今次個扒我估一人份約6-8安士.肉質都算軟,有d肉味但肉味唔太濃.個人覺得以$360一人份價錢計唔够好肉味,唔太值.如果$200我就會覺得ok.Port sourc
湯: Clam in fish broth
前菜:
(1)Spanish Ham with Salad and fresh fruits
(2) Smoked Salmon with Salad
OK
Maincourse:
(1) linguine in Crab Source
Port source非常非常之鹹.一d都引唔出/親托唔起d肉味.冇汁可能仲好過有汁.d汁完全破壞咗碟扒.我只能話成碟嘢味道好Dull.
(3) salmon (约$280)
三文魚屋企人話非常非常之唔新鮮,有d腥
(4) Duck Breast (约$280)
鴨胸冇鴨味.d汁又係引唔出/親托唔起肉味.唔好食.老板娘話鴨胸來自法國,都冇乜特别啫.
(5) roast chicken (约$280)
老板娘話係佢哋招牌菜.咁應該好掂嘞啩?一攞出呢,見到隻雞乾爭爭,已經心知不妙,好彩唔係我食.食呢味ge屋企人話靱到死,十分之難咬(由19歲到80歲ge屋企人都咁投訴).我阿公以前開餐廳,忍唔著問老板娘呢d係咩品種ge雞,老板娘話本地雞,係咁口感.我阿公就同老板娘講本地雞係好品種,d肉應該軟身,可能係煮得唔好.
另要咗4杯紅酒,都唔記得咩名堂嘞.初飲ok,有酒香,不太重酒精.我多手,係咁搖呀搖,搖呀搖,搖咗十幾廿個圏,酒味走晒,當堂嚇親快d飲晒佢.
總括而言,呢間嘢唔駛煮ge嘢,好似前菜咁係ok ge.但一到要煮ge 就真係麻麻哋.若果佢定價$100-200之間,我會算佢合格.但佢定價係$300-400之間,我覺得有好多其他好d ge地方可以選擇law.