2004-04-01 54 瀏覽
When i past by the bakery shop today, all te muffins are on sale($8) and just ready. Then i decided to try one. Actually i don't like carrot much, but the woman highly recommend, then i buy one to eat. It's really nice, and i think this is the most tasty carrot muffin that i ever had!!
2004-03-15 33 瀏覽
今日0係呢度買0左2盒刺身,一盒劍魚腩$50,一盒燒三文魚$40個劍魚有d腥,去元氣食好食d,不過塊肉好厚,同好肥美.個燒三文魚配0左d蔥,燒過0既魚肉都唔"high",入面仲好鮮甜,呢個唔錯~.~
2004-03-15 63 瀏覽
上個星期o係度買過兩個大福餅返屋企食. 呢個大福餅同sushi & sushimi一齊擺,pack好一盒盒,話係日本直送,$26兩個,我揀左緑色(草)同粉紅色(櫻).對個大福餅好大期望,所以食完dinner即刻食.個緑色o既就幾好,糯米皮煙煙靭靭,豆沙又唔太甜,似o係東京食到o個d. 但係粉紅色o個個就認真唔掂!個皮好似擺左成個星期,風乾晒咁!睇番到期日,明明仲有5日先到期...點解一個就咁煙靭,一個就好似"乾屍"咁?唔通係我唔識食?分數係俾粉紅色o既!因為$13一粒得咁o既水準!
唔通係我唔識食?
分數係俾粉紅色o既!因為$13一粒得咁o既水準!
2004-03-02 29 瀏覽
今日買左佢個chocolate mousse brownie做甜品.以前買過佢個great brownie, 覺得味道唔錯, 但係已經無再出. 所以買呢個chocolate mousse brownie. 佢其實係個brownie上面加上chocolate mousse. 個樣唔係好靚,所以無影低...食落覺得個mousse太濃太杰...似食緊溶左一半o既朱古力多d, 味道麻麻地...鍾意食以前個mousse brownie多d
2004-02-23 21 瀏覽
頭先買0左包olive & sun-dired tomato baguettes,0岩0岩試0左,都几好食,因為佢d餅係細細粒,好易食,一食就停唔到.同埋d餅好香蕃茄味~好食,但好快過期,我0個包係28/2,所以要食快d另外,之前買左盒truffettes de france0既朱古力,好好食呀!!!!!!佢係用low fat cocoa,d朱古力好香滑,我含住一粒0係口度等佢自己溶,之後成個口都係香濃0既朱古力味~~一盒都好大盒,一粒又几大粒,我諗可以食好耐
2004-02-20 14 瀏覽
琴日我講0既無花果乾,應該係叫fichi farciti,我睇番個籃底有呢個名~另外,我話佢係無花果乾包住3種果仁,一種係合挑,一種係榛子,另一種唔知叫咩今日我問0左家姐,佢話係要果....我竟然唔記得呢樣0野係叫要果...
2004-02-18 29 瀏覽
今日買0左包無花果乾果仁,24蚊,好好食呀!!!d無花果唔洗加糖去哂乾,都夠哂甜,你食得出隻甜味係天然的.果仁有合桃榛子同一種我唔知叫咩0既果仁.我個得榛子好味d~合桃就食唔出合桃味.不過個無花果乾真係好好食,煙煙韌韌,好味!
今日買0左包無花果乾果仁,24蚊,好好食呀!!!
2004-02-08 40 瀏覽
係啊..我都覺得度d scone,係la rose 一樣架..但係本人就覺得味道一般..唔係好好食,反而好想試下佢d cheese cake, 因為我係勁中意cheese!!,但係佢d cheese cake(尤其有朱古力包住,好似個袋咁果款..唔記得係咩cake),好大個..一個人去食實食唔晒,如果兩三個人去就好啦,可以share買幾款黎試嘛
2004-02-04 29 瀏覽
hehe...好鍾意食呢度個napolean...以前佢個strawberry napolean o既custard係朱古力味嫁!好正嫁!唔知點解後來就變返原味啦!兩個napolean都幾唔同嫁!形狀已經唔同!有strawberry o個隻係圓形,個酥皮脆好多, 而且無咁甜!有時d strawberry仲幾酸嫁!至於great napolean(即原味),係長方形o既!味道方面,可能因為有icing o係上面, 就會比較甜!因為我鍾意甜, 所以自從無左朱古力custart餡後我就只會買原味啦!其實我好想試佢個cheesecake, 但係我又好驚佢會一味得芝士味, 唔甜...所以到而家都未試過!仲有, 唔知你地發唔發覺, 佢d scones, pound cakes, cheesecakes....個樣都好似la rose o個d (惠康裡面同埋中環olivers裡面個面包corner)?好似話呢度個師傅係o個度轉過黎嫁!
好似話呢度個師傅係o個度轉過黎嫁!
2004-01-29 32 瀏覽
今日行過買左2個餅試,一個係SCONE一個係BAGEL,2個都唔錯,又唔太貴,個bagel雖然細細個要4.2,但好食就得啦,而且佢d餅4.2都唔貴~几抵食
2004-01-23 23 瀏覽
裝修後o既Great, Piazza改o左名為Coffee Shop~ 有一個外籍waitress好好禮貌~ sandwhiches唔錯~ 咖啡好香但好水~ 加一杯橙汁total $108~
2003-11-20 14 瀏覽
呢度有Veggie Burger combo供應,同BC Burger combo一樣都係58蚊,亦跟薯條同汽水。話時話,記憶所及在加國最平的burger combo好似唔使六蚊加紙,可能唔同地區有唔同價錢都唔定。
2003-11-19 17 瀏覽
嘩, 香港有white spot?! i love it... 不過其實都唔係間間white spot 都係餐廳形式o架, 以前我大學o個間都係淨賣burger o架, 而且, 都好貴... 最平o個個餐都六個幾加紙o既... anyway, 我估我都會去試下, 唔知有無veggie burger 呢?! my favorite!
今日來到great搵食,發現White Spot在此開檔!曾經在溫哥華幫襯過White Spot,在當地是一間特許經營的連鎖餐廳,除漢堡外,沙律、三文治、燒雞、意粉咩都有,味道同Kenny Rogers一樣只屬一般。而家在香港竟然變了一間只賣漢堡包的快餐店,仲用Triple O’s為名,Triple “O”在加國只係該店的一種醬汁名,可能呢度想以該醬汁做招牌都唔定。他鄉遇故知,梗要試試得唔得。叫左BC Burger Combo,主角的漢堡包仍夠份量,麵包是經烘熱的,內有芝士、牛肉、煙肉、生菜及蕃茄等,味道一般但一定夠飽,主角中的主角~牛肉似乎整熟左好耐,因為幾乾,麻麻地。加國的BC Burger話明牛肉係quarter pound的,香港的看來無咁大份,不過都無所謂,唔好食要咁大份做咩?若唔夠飽仲有薯條一杯,好在都算新鮮炸起,味道都係咁,吃了一半已飽了;檯面有白醋點薯條,唔對胃口亦有茄汁及芥辣供應。廚房屬半開放式,客人會見到入面整包的情況,但見幾位廚工無帶手套,就將包及各種餡料傳來傳去,好似唔係幾合衛生喎。在場外有個外籍侍應四維問人意見,已客氣的指出這一點,搞到佢好尷尬咁say sor
今日來到great搵食,發現White Spot在此開檔!
廚房屬半開放式,客人會見到入面整包的情況,但見幾位廚工無帶手套,就將包及各種餡料傳來傳去,好似唔係幾合衛生喎。在場外有個外籍侍應四維問人意見,已客氣的指出這一點,搞到佢好尷尬咁say sorry,希望以後有所改善。
連飲品一杯要58蚊,香港竟然收得比加拿大貴,試一次就無下次了。
2003-11-07 29 瀏覽
生蠔同壽司吧merge左,在收銀處附近。另外都可以試下個pizza express,薄餅即製,熱辣辣都唔錯的。