1) 栗子bread >> 個bread 又dry 又硬, 唔得!d 栗子蓉酸的!有無攪錯!?2) 栗子tart >> 難食到爆!栗子蓉又酸又唔甜, 而且好d 好dry, 放o左好耐o甘.......成$20!早知食龍島!

2005-01-15 46 瀏覽
今次試下Great o個D朱古力酥.外貌同A-1相似,但比起來較大個,酥皮較硬,但這裡的麵包都是較硬的,可能較適合外國人口味.價錢幾貴- $10!

2004-12-25 46 瀏覽
好耐之前試過o係great 買大福餅, 雖然豆沙好食, 但係大福o既靈魂-- 糯米皮竟然係又硬又乾, 我極度失望!!!之後就一直無再o係度買過大福餅. 但係前幾日, 見到佢改左包裝, 用保鮮紙封實膠盒, 而且仲貼左張"北海道大福"o既貼紙. 見佢改左包裝, 就俾多次機會佢啦!果然係掂喎! 今次o既糯米皮煙煙韌韌, 裡面o既豆沙唔會太甜, o岩o岩好! 我覺得好食過源吉兆庵o既大福餅!
2004-12-06 34 瀏覽
是日除了在triple食burger,還到了food hall買了碗米線,行了二次才能下決定,因為碗碗賣相都好吸引,最後要了魚蛋扎肉,只見師傳仔將三個米線放落滾水中,跟著配菜,上碗後,淋了大"喝"奶白色的魚湯放在托盤上,我一望,即刻嘩一聲,超多,除魚險扎肉外,還有粟米、椰菜、芽菜、昆布、西蘭花、金菇…好像將所有有o既菜蔬全數放進似的。米線滑,湯底都幾鮮味,但配菜真是過多了,雖然好夠味,卻似食多過食米線,可能言便是food court 的特色。
2004-11-21 44 瀏覽
20041119 6pm響灣仔見完客, 落Great 打個白鴿轉, 經過bakery 口痕痕買o左兩個mini doughnut 搭叮叮食, 係有好勁icing 果隻, 一個白, 一個黑(朱古力, 食味一般啦. 唔夠軟熟.
20041119 6pm

2004-11-18 75 瀏覽
見咁多正面食評, 就黎great買左個chicago bread試下. 店員聲稱呢種麵包no sugar, no butter, very healthy喎! 咦? 唔通個包只係小麥粉加水焗出黎?個包裡面有d提子同合桃, 不過我就覺得份量唔係好夠. 包底帶鹹味, 相信係因為no sugar o既縁故.味道我就唔係覺得好出眾啦, 不過係幾健康就真o既!
味道我就唔係覺得好出眾啦, 不過係幾健康就真o既!
2004-11-15 57 瀏覽
開通宵會,groupmate 買左一大盒飽餅返黎大家食,因為之前行開左,佢地留左個muffin俾我,係有我唔鍾意既玉桂味,不過都照食啦,個texture ok o既,但都係略油。
2004-11-08 46 瀏覽
週末黃昏, 晚飯前和朋友來一個下午蠔情, 蠔餐有兩個選擇, 分別係$128 三款六隻細蠔配一杯白酒, 和$158 三款六隻細蠔配一杯白酒, 兩個餐也點了, 正好每人可人品嚐六種大小不一的生蠔; 等了十分鐘左右, 十二隻生蠔由淡至濃按次序排好, 幾款生蠔味道不錯, 不帶一點碎殼, 只是在灑上檸檬汁時, 看不出生蠔有半點活力.
2004-09-08 38 瀏覽
我都有試過呢度既muffin,不過係前幾個禮拜去既時候,見到佢有試食個陣時食既,佢切到一粒粒,我食左隻朱古力味,當時又覺得ok喎,都幾甜,不過朱古力味係咁架啦!但係我就唔覺油,可能係因為細細舊唔會覺卦!我都有心大心細想買,諗左好耐,後來因為我都係想食包,所以無買到,聽到Avidog咁講,好在啫!
(非會員)
2004-09-08 33 瀏覽
個人好鐘意食Muffin, 但都覺得Great 嘅 Muffin 唔好食。佢Dmuffin 好油好肥膩,又偏甜。雖然有幾多囗味選擇,但款款都差多味,得個甜字。所以我唔會喺 依度買Muffin 嘅。
2004-09-08 35 瀏覽
好多款muffin....心大心細,於是就聽下售貨姐姐的推介啦,要了carrot muffin... 一吃...um...好粉,一d都唔好食既......!!! >.<
(非會員)
2004-09-06 27 瀏覽
唔知依個叫做乜嘢面包,一包大概有八塊。每塊size 好似MD 咁細細,薄薄哋,啡色,每塊都佈滿sunflower seed。食落質感比較硬,有粗鞋嘅感覺,但食依種包就正正要享受佢粗糙的質感。麵包好香麥味,感覺好豐富。依隻包可以做健康三文治,例如夾芝士蕃茄一起吃,係健康嘅午餐。芝士方面,個人最近愛上Cambozala 芝士,味道比較濃郁,又煙un,好正!可以喺 Great 嘅芝士counter 買到。
2004-08-28 36 瀏覽
今日去開金鐘, 梗係要黎呢度買包包!本來睇下有無一d比較多芝士既包,但係無,最後買左個raisin & cinnamon bagel,食落又幾好食,個bagel顏色啡啡地,充滿玉桂香,已經夠好味,而且硬內軟,唔錯!加埋個bagel夾雜左提子,多少少甜味,份量又足,配合得幾好!
今日去開金鐘, 梗係要黎呢度買包包!
2004-08-07 35 瀏覽
行開太古坊the great睇下d小食, 行到倦倦地坐底飲杯啡, 同朋友食一個遲來的下午茶. Order 左帶子三文魚菠菜麵, 菠菜麵似乎煮得未夠時間, 好硬身, 帶子過鞋口, 三文魚幾好, 用左好多牛油, 唔多討好, 不過都幾大碟, 要2個人share 先食得晒.咖啡list 上都幾多咖啡種類, 可惜落單時有一半都無得選擇, 只可叫traditional style coffee, 同朋友叫左cafe latte 同cuppuccino, 可惜都係唔多欣賞.服務唔多有禮貌~

服務唔多有禮貌~
2004-08-06 28 瀏覽
玉桂味唔重, 提子份量ok, 成個bagel 都好唔錯呀, 如果咬口勁d我重鍾意呀~