2019-01-06
同朋友去VCITY行街,想去附近一間餐廳食野,點知發覺執左笠,眼見方圓十里以內有間新開食店,店面吸引,於是就被吸引左入去啦。去到係星期五大概八點幾到,新店比較多人試,但都唔使等位。一睇個MENU,發現呢間食店「掛羊頭賣狗肉」,全部都係仿肉食既素食。之前聽過好多仿肉既素食,一路都無試過,覺得味道一定無咁好。點知今次竟然比食物圖片吸引左而試,果然人都係鍾意外觀吸引既野,哈哈。焗葡汁植物雞飯($79)整體黎講就係一個葡汁飯,完全食唔出邊舊係仿雞,我估應該係舊椰菜花,味道唔差,不過不失。焗素豬扒黃薑米飯($82)呢個飯個蕃茄有D酸,但係素豬扒整得口感味道都好似,仲好食過真正豬扒,有意外驚喜。新豬肉餃(跟主菜+$28)呢個新豬肉都係好出色,簡直同食緊真豬肉無分別,除左價錢之外。不過MENU上有講,呢隻「新豬肉」係成份上都比較健康。小麥草檸檬蘋果汁(跟主菜+$28)飲唔出蘋果味同檸檬味,又唔知小麥草係咩味,但飲落去幾特別,都幾好飲。呢間店性價比方面的確唔係太高,但係勝在有創意,味道都唔差,整間店用左淺藍色做主調,光線充足,環境黎講真係好舒服,有機會都會再試埋其他款式。
焗葡汁植物雞飯($79)
焗素豬扒黃薑米飯($82)
新豬肉餃(跟主菜+$28)
小麥草檸檬蘋果汁(跟主菜+$28)