荃灣近這一年隨新商場的落成,開了非常多的新餐廳,於是嘗試了其中一家素菜餐廳。在門口已經看到很大一個招餐寫著新餐肉,說成份是蔬菜的東西,也挺像的啦。這家食物種類算是很多,有麵有飯,有中有西,總有樣啱食。但價錢對比真的肉食餐廳,感覺真的貴上很多,但是從健康角度看還可以啦。味道方面,試吃了牛肉和豬肉,其實是有那個味道的,可是咬下去的口感跟真實的比起來還是可以吃出差異,但食物外觀能有這個效果,已經非常可以接受了!
2020-09-08
2020-09-24 759 瀏覽
像真度80%素食✔️最近荃灣開左間林嘉欣代言素食餐廳 💚食落都幾似 味道吾錯 係健康之選👍🏼餐廳設計有空間感 一大片玻璃 可以望出去荃灣嘅景🏙✨未來豬柳蛋漢堡🍔素豬柳好真 用碗豆整竟然口感同真嘅一樣 好juicy 健康過m記冇甘肥冇甘咸✨新餐肉能量碗🥗高蛋白質 有菜有豆 羽衣甘藍硬左少少 配上素午餐肉 煎得脆脆地 都好真下次食素午餐肉配辛辣麵應該都好正✨茄醬肉丸🧆素ikea肉丸😆口感比較實 配上茄醬同素芝士✨未來抄手🥟素嘅紅油抄手 素餃子配少少辣帶點甜嘅辣醬🌶✨碳燒雪山咖啡🤎純素400次咖啡 用燕麥奶同咖啡打成挺身的泡沫雪山造型⛰上層飲落偏苦 泡沬口感與牛奶打成的creamy質地不同 健康之選 📍 Green Common (荃灣) @green_common荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓101號舖✨餐廳仲有個小超市 食飽可以買新素食番屋企煮
像真度80%素食✔️

✨碳燒雪山咖啡🤎

荃灣大河道98號如心廣場商場二期1樓101號舖
✨餐廳仲有個小超市 食飽可以買新素食番屋企煮
2020-09-13 635 瀏覽
作為一間素食餐廳、我覺得這家店煮的東西還挺有趣的、吃了個素葡國雞飯、有類似芝士的醬和像雞肉的素雞肉、喝了杯燕麥牛奶、牛奶對我而言可能淡口了點、說說環境、它有一邊的窗戶可以看到荃灣廣場、座椅也舒適、擺放的格局也可以、說說價錢、飯加飲料加服務費要107元、價格見仁見智啦
2020-09-13
2020-09-13 555 瀏覽
Friend’s day, Vegan day 🌱 🎈Green Common/Just want to say love the oat milk vegan coffee./上次系尖沙咀試完Green Common知道荃灣最近新開左間 就帶朋友黎試下啦😌未來漢堡Plus ($108)Beyond Burger Plus 🍔今次揀咗有牛油果同素芝士嘅burger望落去材料更加豐富 有我鍾意食嘅牛油果🤪味道方面 可能因為醬汁唔夠多 整體黎講食落比較乾上次食既未來黑椒漢堡反而會更推薦🤭植物肉醬意粉 ($74)Omnipork Spaghetti Bolognese🍝 蕃茄醬同素肉粒混合左一齊 食落酸味比甜味更突出 如果素肉可以再多少少同味道出返啲就更好啦岩燒雪山咖啡($43)Vegan Dalgona Coffee ☕️ 呢個好飲呀 表面有厚厚既咖啡奶泡同咖啡粒而底層系由燕麥奶沖成先飲左啖面層既奶泡 系帶有咖啡香既苦味到下面嗰層系濃濃燕麥奶呀🥰溝埋一齊可以完全中和到咖啡既苦味😋
Friend’s day, Vegan day 🌱
🎈Green Common

上次系尖沙咀試完Green Common
知道荃灣最近新開左間 就帶朋友黎試下啦😌

未來漢堡Plus ($108)
Beyond Burger Plus 🍔
今次揀咗有牛油果同素芝士嘅burger
望落去材料更加豐富 有我鍾意食嘅牛油果🤪
味道方面 可能因為醬汁唔夠多 整體黎講食落比較乾
上次食既未來黑椒漢堡反而會更推薦🤭

植物肉醬意粉 ($74)
Omnipork Spaghetti Bolognese🍝
蕃茄醬同素肉粒混合左一齊 食落酸味比甜味更突出
如果素肉可以再多少少同味道出返啲就更好啦

岩燒雪山咖啡($43)
Vegan Dalgona Coffee ☕️
呢個好飲呀 表面有厚厚既咖啡奶泡同咖啡粒
而底層系由燕麥奶沖成
先飲左啖面層既奶泡 系帶有咖啡香既苦味
到下面嗰層系濃濃燕麥奶呀🥰
溝埋一齊可以完全中和到咖啡既苦味😋
2020-09-07 594 瀏覽
Green common新開張今天嚟試吓佢嘅午餐叫咗個未來熱狗腸蘑菇炒意粉, 個醬汁幾好味但係個熱狗腸就麻麻地, 另外叫咗個燕麥奶茶唔加糖都幾好味, 餐廳環境開陽, 員工服務態度良好, 下次考慮嚟試吓啲沙律菜式睇吓味道好唔好
2020-09-07 466 瀏覽
Green Common其實喺其他分店都試過好多次,見佢喺荃灣如心廣場開咗新分店,作為荃灣人就即管去試一試支持下新開分店一如既往鋪頭分開兩部份,一邊係超市形式買賣貨品,另外一邊就係堂食。座位都算闊落,再加上限聚令兩人坐四人枱絕對係舒適的。嗌咗個樂樂趣,即係我成日形容為假的麥樂雞係用素做成的,雖然食落都有陣陣菇素味,炸得非常脆口,啱曬鍾意食香口嘢嘅人。韓式辣醬植物雞柳意粉 另外我嗌咗個假雞柳意粉,開頭食頭幾啖味道都算ok幾惹味,不過食到中後段味道實在太燶,個韓式醬汁不但喺啲餸菜上非常濃郁,係意粉上都同樣地有非常濃郁的韓式醬汁,導致整碟意粉每一口都只有一個味道就係燶燶的韓式醬汁…到後段實在吃不下去了

座位都算闊落,再加上限聚令兩人坐四人枱絕對係舒適的。

嗌咗個樂樂趣,即係我成日形容為假的麥樂雞

韓式辣醬植物雞柳意粉
到後段實在吃不下去了

2020-08-30 575 瀏覽
魚露炒雜菜-味道啱啱好,冇草青味,魚露味突出,唔太咸。材料豐富又夠新鮮,唔同種類既菜同菇(包括白蘑菇呀!),秋葵嫩口有驚喜🥦🥬🥒🌽🥕紅油抄手唔止第一次食,個皮同餡係正常同平時食開灣仔碼頭分別唔大,辣椒油好香好鍾意,亦唔太辣唔油膩,十分開胃!***如果碟子大多一倍,外觀會吸引d腸仔酥卷-酥皮夠薄,腸仔稍為實身,唔咸,個蜜糖芥末醬好味!上次食過樂樂雞,都推介既!(仿肉呢d好睇個人感想,大家不妨一試)

***如果碟子大多一倍,外觀會吸引d

腸仔酥卷-酥皮夠薄,腸仔稍為實身,唔咸,個蜜糖芥末醬好味!

上次食過樂樂雞,都推介既!
(仿肉呢d好睇個人感想,大家不妨一試)

2020-08-30