2022-10-21 233 瀏覽
最近胖了想減肥,買了不同牌子的蒟蒻麵吃得上了癮,網上見到素食餐廳【Green Common】新餐牌上有蒟蒻米選擇,還有一系列以芋頭為主題的飲料與甜品,便拉著朋友來試試。葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 ($95)以藜麥蒟蒻米代替意大利飯,低卡高纖。加入葡汁燴製,整碟都是黃薑粉與椰奶的香味。吃下質感與彈牙的西米有點相似,大大一碟非常飽肚。新炸魚幾可亂真又沒有腥味,啖啖肉叫人吃得滿足。黑椒新牛堡 ($95)黑椒新牛堡以OMNI新漢堡排製作,100%植物製造,不含抗生素及膽固醇。配搭雜菇和爽脆椰菜絲,口感豐富。醬汁濃濃帶微甜,加上黑椒碎更加惹味。新蟹餅 跟餐 (免費) 像真度高,外表煎得香脆,內裡鮮味有一絲絲的口感,作為餐前小吃很不錯新餐肉趣趣條 跟餐 (免費)植物性「新餐肉」無論賣相、口感和味道與傳統午餐肉非常相似,趣趣條面面煎得香脆富油香,吃下鹹淡適中帶嚼勁,餘韻有大豆香氣。流心香芋西多士 ($46)西多士即叫即製,端上時呈金黃色,賣相對版。切下雖然沒有澎湃的流心效果,不過旁邊有小瓶芋泥可以添加。一口西多士一嘴芋香,邪惡又叫人無法抗拒。綿綿雲朵提拉米蘇 跟餐 (+$20)Tiramisu奶蓋厚厚

葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米 ($95)

黑椒新牛堡 ($95)

新蟹餅 跟餐 (免費)

新餐肉趣趣條 跟餐 (免費)

流心香芋西多士 ($46)

綿綿雲朵提拉米蘇 跟餐 (+$20)
Tiramisu奶蓋厚厚一層,濃稠度適中,微微鹹香中輕滲朱古力香。下層咖啡香道濃郁,醇而不苦,拌勻奶蓋更添層次感。

香芋烏龍綿綿茶 跟餐 (+$20)
烏龍綿綿茶以燕麥奶品調製,質地順滑,茶味與燕麥奶調度剛好。芋泥打得幼滑,整體甜度不高可喝出淡淡天然芋香。

2022-10-19 857 瀏覽
最近素食的風氣愈黎愈普遍 荃灣都開多左唔少的素食餐廳 今次決定一試主打新式素菜的代表 - Green Common 🥬Self-select set Combo 已經包括左小食 + 主菜 + 餐飲 小食 🥬🥒🫑- Omni新蟹餅 新派Omni肉配上惹味的泰式辣醬 入口酥脆 成功呃到肉食朋友😆- 蒜香炒雜菜雜菜的種類繁多 有秋葵、雜菌、甜椒🫑、西蘭花🥦、甘筍、椰菜等等 如果係傳统素食者 可以走埋五辛 個人食法都很喜歡將雜菜點埋泰式辣醬 一醬兩味 😁 主食見到今次有兩個新菜式就點齊一次😛葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米由偽魚柳、意大利青瓜配上藜麥和蒟蒻米 稱得上一個新式健康選擇 蒟蒻米粒粒彈牙有口感 配上葡汁偽魚柳幾入味 偽魚柳都細心切好三小份 容易分享🤭芝焗膳良肉醬意粉由純素芝士配上Omni 肉配上蕃茄汁意粉 🍝 賣相和傳統肉醬意粉幾可換真😆 飲品🧋:-提拉米蘇奶蓋-香芋烏龍綿綿茶兩杯飲品除左打卡able之外 另外都可以好貼心選擇半糖份量 減低罪惡感🫣 奶蓋和Tiramisu 充滿綿綿口感 另外餐廳都有提供小匙羹 當甜品食都可以😚最後我地都叫多左一個甜品 🍮 流心香芋西多士 見好多食客都有點e個

小食 🥬🥒🫑

-提拉米蘇奶蓋
-香芋烏龍綿綿茶

最後我地都叫多左一個甜品 🍮

流心香芋西多士

見好多食客都有點e個甜品 我地點個時店員話已經係最後一份 😂 可以選擇後上 上碟賣相精美 西多士夾心的香芋味濃 再可以加點香芋汁 適合喜歡香芋人士 🤗

想食素食又想新派一點 Green Common都不失為一個好選擇✅
2022-10-06
2022-10-19 538 瀏覽
成日都食好西,有時都幾大罪惡感😈。耐唔史食得清啲🌿,對身體都有好處👍🏻。Green Common🍃係我成日食嘅素食餐廳☺,偷偷話你知,其實素食都一樣咁好食😋㗎!·🍽自選套餐 HKD$95迷你小食 + 主菜/漢堡 + 餐湯/咖啡/茶·🐟葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米用藜麥蒟蒻米🌱代替意大利飯,低卡高纖👍🏻,食完一樣覺得飽肚,啱哂一眾瘦身嘅女士們🤗。蒟蒻米口感同真嘅飯🍚差唔多,唔會好大分別;混合藜麥及意大利青瓜🥒,令口感更加豐盈。搭配Omni Food嘅🐟新炸魚柳,口感酥脆可口🤤,像真還原度高,新炸魚柳無水銀及微膠粒,讓人吃得更放心💕。·🍔黑椒新牛堡又係還原度好高🤩!Omni嘅新牛肉🐂就好似真牛肉一樣,口感同賣相都好神似😋。burger配以黑椒汁、炒雜菌🍄及椰菜絲🍃一齊搭配,夾埋一齊厚到掔大口都食唔哂成個!·🦀Omni新蟹餅不含蛋、奶嘅純植物蟹餅☺,無添加抗生素及防腐劑,好健康👍🏻! 炸香後同樣做到外脆內軟嘅口感,內餡軟軟綿綿😙,好Q。·🐖新餐肉趣趣條 配煙燻蜜糖芥末醬零殘忍🙌純素新餐肉,熱量、總脂肪、鈉質的含量比傳統餐肉更低↘️,而且零膽固醇,食得更健康😊。新餐肉經氣炸後外皮脆卜卜,內裡亦油香

🍽自選套餐 HKD$95
迷你小食 + 主菜/漢堡 + 餐湯/咖啡/茶

🐟葡汁新炸魚柳燴藜麥蒟蒻米

🍔黑椒新牛堡

🦀Omni新蟹餅

🐖新餐肉趣趣條 配煙燻蜜糖芥末醬

零殘忍🙌純素新餐肉,熱量、總脂肪、鈉質的含量比傳統餐肉更低↘️,而且零膽固醇,食得更健康😊。新餐肉經氣炸後外皮脆卜卜,內裡亦油香十足。
🥧流心香芋西多士

雙重芋香💜滋味! 西多士一切開湧出😍流心香芋,再沾上香芋醬,味道香甜🤤,細緻綿密,加上西多士炸得香脆,好好食🤗。
+$20升級🍹綿綿純唇素奶蓋系列
*只限荃灣及尖沙咀店供應

🍹蝶豆花抹茶綿綿茶 +$20

蝶豆花顏色夢幻😻,與抹茶形式漸變效果。抹茶味道突出😚,微微苦澀,亦唔會好甜。
🍹香芋烏龍綿綿茶 +$20

香芋口感綿密☺,仲飲到點點芋顆微粒🤩,而且帶點烏龍茶的醇香,個人很喜歡💕。
📍Green Common
荃灣大河道98號如心廣場二期1樓101號舖
2022-10-05
朋友減肥 想食沙律 見呢間既沙律幾平就入左去我叫左個lunch set, 芝脆焗豬扒飯($88)包左個小食同花茶 Drink menu有好多選擇 好吸引 但大部分都要額外加錢 個豬扒飯熱辣辣 賣相好吸引 芝士好香 蕃茄好開胃 紅米飯軟硬適中 成個飯都唔差 唯獨是個素豬扒 應該係的食唔慣素肉既味 所以覺得一般 而個炸粉都麻麻地 比軟厚 但除咗個素豬 成個飯都好食的 所以我最後都有食曬小食個蟹餅冇影低 但好好食 外脆內軟 亦都唔算好細舊 好值得叫既小食而杯茶十分濃郁 伯爵茶味好出 好飲朋友既沙律亦都抵食 $38份量唔少 比起好多cafe都抵食環境夠闊落 枱面有水比你自己添 整體來講唔錯 下次有機會都想試其他lunch set
朋友減肥 想食沙律 見呢間既沙律幾平就入左去

我叫左個lunch set, 芝脆焗豬扒飯($88)

而杯茶十分濃郁 伯爵茶味好出 好飲

朋友既沙律亦都抵食 $38份量唔少 比起好多cafe都抵食

2022-09-25 269 瀏覽
小編同友人又去左食好嘢😂 有時食得太多肉都想清清地食番餐,小編都知,食素係唔代表清同健康,但係見到green common既食物咁吸引,又真係無乜食素既感覺,完全打破左小編對素食既概念。首先,新肌肉能量碗個份量真係好大😯 三塊新餐肉三塊豆腐,個底仲有好多鷹嘴豆,最貼心既唔洗顧客額外要求,沙律醬(aka花生醬)已經係另上,多醬少醬走醬真係個人選擇。小編同友人仲叫左個常餐,新雪菜肉絲米粉跟新餐肉同奶醬多,其實合埋隻眼食,小編會以為係茶記食緊普通既常餐😂 食落真係無乜分別,純粹係米粉既湯底無茶記咁鹹,值得一讚。最後加左個薯條,即炸熱辣辣,配上茄汁真係開胃之選。

最後加左個薯條,即炸熱辣辣,配上茄汁真係開胃之選。
2022-09-24 252 瀏覽
上星期同老婆兩個人去荃灣Green Common 食半自助餐,我無諗過,亦未試過,咁平靚正嘅素食餐廳。環境方面:入口有Green common Store, 賣自家品牌嘅素食,行兩步就係餐廳,乾淨企理,坐得都幾舒服。服務方面:職員有2個態度好,1個麻麻地,但可以接受。食物質素:兩個人食咗好多嘢,真係好多,量就唔講,淨係講食過啲乜😅主食,每人只能點一次,我哋點咗新吞拿芝味螺絲粉,好好食,食唔出同真肉有乜分別👍香辣星州叻沙,個湯好掂👍以下係任食小食:手指魚,普通蟹餅,唔似蟹肉,但好好食👍餐肉條,好似,好妳食👍👍👍樂樂雞=麥樂雞薯條,正常葡汁燴雜菜,麻麻鮮蔬沙律,真係鮮👍素湯係磨菇湯,正常甜品/飲品,只限一次雪麥糍,有兩粒,芒果味好味咖啡,正常總結:性價俾好高,唔講都唔知係素食,一定再嚟。

環境方面:

服務方面:
職員有2個態度好,1個麻麻地,但可以接受。

食物質素:
兩個人食咗好多嘢,真係好多,量就唔講,淨係講食過啲乜😅

主食,每人只能點一次,我哋點咗
新吞拿芝味螺絲粉,好好食,食唔出同真肉有乜分別👍
香辣星州叻沙,個湯好掂👍

以下係任食小食:
手指魚,普通
蟹餅,唔似蟹肉,但好好食👍
餐肉條,好似,好妳食👍👍👍
樂樂雞=麥樂雞
薯條,正常
葡汁燴雜菜,麻麻
鮮蔬沙律,真係鮮👍
素湯係磨菇湯,正常

甜品/飲品,只限一次
雪麥糍,有兩粒,芒果味好味
咖啡,正常

總結:
性價俾好高,唔講都唔知係素食,一定再嚟。
2022-09-15
  • 沙律
  • 吞拿芝味螺絲粉
  • 叻沙
  • 餐肉條
  • 樂樂雞
2022-07-24 634 瀏覽
偶爾食吓素,人都健康啲。上次試咗普通午餐,今次就可以一人一個午餐前菜放題set $95,可以試埋其他前菜🤤✨吉列趣脆魚手指新嘗試魚手指,又係一款超像真魚肉,香脆好味,加埋千島醬係最佳配搭👍🏻✨Omni 蟹餅哩個唔講其實唔覺係蟹餅,不過味道係ok都好味嘅。✨新餐肉趣趣條同上次一樣,食落真係幾似真餐肉,配埋煙燻蜜糖芥末醬更開胃。✨薯條新鮮脆卜卜薯條,香脆又好味😋✨新吞拿芝味螺絲粉依舊保持到好質素,香濃芝士味,仲可以拉絲😂 吞拿魚味道濃郁,像真度高。✨香辣星洲叻沙味道都幾正宗,唔太辣,我食開少辣都食到。雞件咬落口感超似👏🏻✨雪麥糍 (芒果、士多啤梨、綠茶)相比平日食嘅雪米糍,雪麥糍嘅外皮有咁煙韌,芒果同綠茶味都ok,士多啤梨味就假咗啲😂🔍整體感覺:每人一個主菜,再任食前菜,仲有甜品加飲品,限時90分鐘,價錢真係幾抵,味道都好,性價比超高😆 餐廳都幾大,所以坐落都幾舒適,職員服務態度好,熱心又快手👍🏻

吉列趣脆魚手指
✨吉列趣脆魚手指

Omni 蟹餅
✨Omni 蟹餅
哩個唔講其實唔覺係蟹餅,不過味道係ok都好味嘅。

✨新餐肉趣趣條
同上次一樣,食落真係幾似真餐肉,配埋煙燻蜜糖芥末醬更開胃。

薯條
✨薯條
新鮮脆卜卜薯條,香脆又好味😋

✨新吞拿芝味螺絲粉

香辣星洲叻沙
✨香辣星洲叻沙

雪麥糍
✨雪麥糍 (芒果、士多啤梨、綠茶)

吉列趣脆魚手指
Omni 蟹餅
薯條
香辣星洲叻沙
2022-07-20 444 瀏覽
近來食得太雜,老公提出食食素,屋企人推薦green common 西式素食,新肉類。我地join $95個All you can eat set,真心性價比好高。如果入得去食,又有三五知己,真係叫呢個,皆因小食可以無限任食,仲送雪米滋同飲品。小食魚柳同蟹餅真係好好好好食!點解可以咁似魚柳咁似蟹!樂樂雞我同老公一致同意比「真」麥樂雞仲好食,無諗過竟然係素😂由於個道成餐係素,任食都冇咩負擔,仲有食得好飽但並冇好唔舒服好滯既感覺。下次可以再去☺️提提未來漢堡都好正,豬排飯就有新意!

下次可以再去☺️
提提未來漢堡都好正,豬排飯就有新意!
2022-06-17 484 瀏覽
有時想食清啲食下素,但係又唔想咁悶食傳統嗰啲齋,於是試吓新派素菜!👆🏻Impossible burger 😻一睇呢個漢堡就知好嘢黎,佢個蓉雖然咬落去當然冇牛肉味,但係一啲都唔似食緊素,似食緊煎完嘅豬肉餅,仲幾Juice添,生菜同蕃茄超新鮮,加埋個忌廉汁,即刻冇乜罪惡感👆🏻焗新豬肉扒飯😻呢個賣相一百分!個汁都好好味,似食緊大型連鎖店嘅蕃茄汁不過再新鮮啲,個豬扒表面炸得好趣,係唯獨冇咗豬肉嗰個咬口感,其他都好味!*可惜太飽未有得試去過全素嘅雪糕,同場仲有好多素食點心! 有興想食素嘅人可以試吓呢類新派唔使咁悶...⚠️非進食時記得帶口罩⚠️除左口罩再消毒雙手💸.消費. $297🈵.回頭率. 8.5/ 10
👆🏻Impossible burger 😻

👆🏻焗新豬肉扒飯😻

⚠️非進食時記得帶口罩
⚠️除左口罩再消毒雙手
💸.消費. $297
🈵.回頭率. 8.5/ 10
the food here is normal but interesting in the name- calling. there are a varity of vegetarian-meat to try, this time we try the "午餐肉", quite fun. The price is economical. recommend to try at least one time.
2022-06-12
2022-06-05 359 瀏覽
今次終於試新野 ─ 新餐肉🐷新吞拿🐟原本都怕新派素食味道唔知如何,不過一試竟然有驚喜🤩午餐有兩款可選擇,$88餐包括小食、主菜及飲品或是日湯品;$108餐同樣係3款食物及飲品,不過小食可以任食,咁就一定夠飽啦😎✨ 新吞拿芝味螺絲粉睇落唔多,但食落夠哂飽。食落竟然同外面嘅吞拿魚螺絲粉味道極為相似,唔講真係唔知係素食吞拿魚,而芝士嘅口感同味道亦都好似,芝味十足🤤✨新餐肉趣趣條(半份)脆卜卜餐肉條同樣咁有驚喜,餐肉味香濃,炸到脆卜卜配埋芥末醬,食到停唔到口😍✨南瓜湯南瓜味濃郁,濃香味道感覺好似食緊啖啖南瓜蓉咁😋✨芝脆焗豬扒飯紅米飯底係健康素食不二之選,面層芝士好香,豬扒咬落嘅感覺同味道像真度極高,鬆軟夠腍👍🏻✨樂樂雞(3件)我都以為自己好似食緊麥樂雞咁,外層香脆,內層腍滑,配埋蜜糖芥末醬一齊食更正😍✨凍檸檬茶正常發揮,不過不失。🔍整體感覺:餐廳落地玻璃設計,採光度好好,裝修以白色為主夠簡潔,位置都闊落。哩餐素食完全同平時外面食嘅味道一樣,唔講真係唔知食緊嘅都係素🥬 每款食物味道都好味,下次一定要叫$108嘅午餐食,咁就可以任食小食🤓 哩個價錢食到哩個質素,性價比極高🆙
今次終於試新野 ─ 新餐肉🐷新吞拿🐟
原本都怕新派素食味道唔知如何,不過一試竟然有驚喜🤩

✨ 新吞拿芝味螺絲粉

新餐肉趣趣條
✨新餐肉趣趣條(半份)

✨南瓜湯
南瓜味濃郁,濃香味道感覺好似食緊啖啖南瓜蓉咁😋

✨芝脆焗豬扒飯

樂樂雞
✨樂樂雞(3件)

凍檸檬茶
✨凍檸檬茶
正常發揮,不過不失。

樂樂雞
2022-05-04 437 瀏覽
因為疫情關係都唔敢出街食飯見而家疫情緩和返就出去食嘢行下街今日就去左Green common等我好好紀錄呢個出山之lunch😂原來佢而家有半自助餐Lunch百幾蚊都幾抵食好似食90分鐘選擇唔算太多不過加多少少錢可以任食其實都可以一試而我自己之後約咗人所以只叫左lunch set小食+主菜+飲品份量都ok食材新鮮牛油果望落我以為好生但食落又啱啱好好香好滑因為有藜麥同大量豆所以食完都好夠飽佢仲有豆腐同新餐肉講真個味同質感都似嘅當然無真午餐肉禁香不過真係為食齋嘅人帶嚟驚喜(雖然我唔係素食者)係杯茶麻麻地叫凍檸茶但偏淡味茶底好淡而家可能真係疫情緩和出面多返好多人希望快d唔洗帶口罩可以再出動周圍食飯
因為疫情關係

所以食完都好夠飽
佢仲有豆腐同新餐肉
講真個味同質感都似嘅
當然無真午餐肉禁香
不過真係為食齋嘅人帶嚟驚喜(雖然我唔係素食者)

係杯茶麻麻地
叫凍檸茶但偏淡味
茶底好淡

而家可能真係疫情緩和
出面多返好多人
希望快d唔洗帶口罩
可以再出動周圍食飯
2022-05-02 471 瀏覽
ALL YOU CAN EAT $108, 一素回味,有前菜、主菜、飲品及甜品,留意只有前菜係任食,前菜都好多款選擇,有扮晒蟹餅,樂樂雞,新餐肉趣趣條,葡汁燴雜菜,是日窩心素湯,鮮蔬沙律配自製凱撒汁,每次只能叫兩樣,我最終都叫曬全部試過, 蟹餅,樂樂雞&新餐肉脆脆條都可以encore. 另外主菜有飯、沙律、烏冬、漢堡選擇, 我就試咗愚柳漢堡,漢堡包有一定分量,中間塊愚柳好味,適合同另一半分享!食物都是新鮮脆炸即煮,食完感覺新鮮,不油膩!食多多都唔怕肥,養生桂圓紅棗茶飲咗落肚好舒服,雪麥糍非常特別而且健康!👍👍👍冇辦法唔推介,因為實在食物新鮮、靚、同埋超值!必定會再幫襯!
,適合同另一半分享!
食物都是新鮮脆炸即煮,食完感覺新鮮,不油膩!食多多都唔怕肥

扮晒蟹餅,樂樂雞,新餐肉趣趣條,愚柳漢堡
2022-04-23
扮晒蟹餅,樂樂雞,新餐肉趣趣條,愚柳漢堡
  • 樂樂雞
  • 扮晒蟹餅
  • 愚柳漢堡
2022-04-23 273 瀏覽
今日陽光明媚🌞,相約好友去城門水塘郊遊。行咗幾個鐘,心情舒暢,圓圓的肚腩都唔見埋☹️。唔得😡!要立即餵返脹佢!我哋今日決定健康到底💪🏽、綠到底🌱,於是揀咗Green Common🌿。我叫咗芝脆焗豬扒飯($78)。吓?又話素?無錯,其實佢真身係純素芝士茄汁焗吉列新·豬扒飯嚟嘅。嘩!賣相同茶餐廳快餐店食開嘅焗豬扒飯毫無分別。厚厚嘅芝士番茄醬,大大塊嘅炸新豬扒,真係令人食指大動,流晒口水。淨睇賣相你真係估唔到佢係素豬扒,90%似真·豬扒。口感同真·豬肉都有80%似,煙韌彈牙有咬口。味道都有70%似,炸得酥脆香口,當然肉味無真·豬肉咁香,但其實唔特別講都未必能夠分辨得到,特別喺茄汁同芝士都會混淆味覺。飯底唔係普通白米,而係用咗紅米,十分健康。整體來講,性價比高👍🏽朋友都食到舔舔脷!高質素食餐廳,值得繼續支持!Let’s Go Green! Let’s Eat Green!

2022-04-23
2022-03-26 287 瀏覽
我自己每一個月(初一同十五),都會食素/中式傳統齋菜!因為素食飲食文化一方面能推動健康生活,另一方面也能保護地球,減少碳排量🥳⋯⋯Green Common 一直都好想去試,身邊朋友都推介去!原來荃灣開咗都唔知🤪我就叫左芝脆焗豬扒飯,厚切金黃色OmniPork新豬肉扒,淋上香濃番茄醬汁再加純素芝士,自己食完都唔覺得有罪惡感😛朋友叫左未來漢堡Plus(一份炸薯條+一款是新餐肉趣趣條)🔶 新餐肉,切條炸至微焦香脆,當中有高蛋白質和膳食纖維,且零膽固醇,健康又不怕肥膩😇🟣未來漢堡,純植物牛肉,主成分包括:水、碗豆分離蛋白、芥花籽油、椰子油…….成分非常健康,而且熱量非常低👍食落去又真係幾似真肉,不過我覺得佢太大陣煙熏味,太濃烈,自己唔太鍾意。🥲🍟炸薯條,唔似係急凍薯條,應該係新鮮薯仔切粗條,好鬼正,外脆內軟,你會越食越想食🤩 我想講佢個份量超級大,我哋兩個人食唔晒,要外賣拎走🥹⋯⋯我漏咗講,杯伯爵茶都好好飲🤣

成分非常健康,而且熱量非常低👍

柚子汁雜菜沙律
未來漢堡