2016-05-30 2136 瀏覽
今日又來銅鑼灣, 因為去JP 睇戲順便係呢度食野, 隨便試左呢間Green Waffle~看似是主打健康主題的餐廳, 原來有很多不同類型的食物供應!坐位與是在商埸內的開放或坐位, 空間感更大!我點了一個多寶薯粒鑊仔$109有香腸、煙肉、牛扒粒、蘑菇、炸薯粒、水煮蛋及車打芝士,材料豐富,薯粒好香口得來又唔會好油!此外, 重點是個蛋夠流心! sleeping beauty $40呢杯由奇異果,士多啤梨及豆奶組成的smoothies飲品, 好FRESH,以新鮮水果做的, 天然又無加糖,  MIX 埋感覺新鮮, 味道獨特又健康 另外ORDER 左淨薯蓉$38, 好好好好食 佢並唔係其他出面餐廳果D用薯蓉粉開出來的薯蓉, 佢地真係自已用薯仔壓成的, 食得出有一粒粒薯粒!!!!而且超香口, 牛油味香得來又唔會好重好油!強烈推介
看似是主打健康主題的餐廳, 原來有很多不同類型的食物供應!
坐位與是在商埸內的開放或坐位, 空間感更大!
我點了一個多寶薯粒鑊仔$109
sleeping beauty $40

另外ORDER 左淨薯蓉$38, 好好好好食
  • 薯蓉
  • 多寶薯粒鑊仔
  • sleeping beauty
2016-05-28 237 瀏覽
牛扒粒薯粒鑊仔 - 成過幾間餐廳既鑊仔薯粒 依間取勝位係有好多本菇 蛋夠流心 而且唔算好油Egg benedict - 同樣流心蛋做得好好 一切開蛋汁即刻湧出黎!菠菜份量好多 係健康清淡之選Carbonara - 好香好濃郁 本菇同其他蔬果中和番本身heavy既carbonaraStrawberry & mango waffles with chocolate icecream - 即整既waffles熱辣辣 加埋生果同雪糕係perfect match!Fresh kiwi juice - 最意想唔到係奇異果汁出奇新鮮同真材實料 飲到啖啖果肉

• 牛扒粒薯粒鑊仔
  • Carbonara
  • Egg benedict
2016-05-27 213 瀏覽
今日準備喺銅鑼灣JP睇戲, 時間有啲趕, 所以就唔周圍揾, 喺返呢層食飯今日揀咗呢間目測都濶落多位, 應該唔駛等好耐睇個名, 初初以為係食GREEN嘢, 鬼佬素食原來係食美式地道嘢~叫咗個炸雞薯蓉($128), 佢整得唔錯, 唔同韓式炸雞或者KFC個醃料係幾香口, 外皮夠脆之餘, 肉仲係juicy嘅, 有啲實力另外配個薯蓉, 自家制嘅, 入口都滑, 重奶味, 再配啲gravy汁, 搞到我FD上哂癮我個FD鐘意食到再EXTRA叫多個, CRAZY!! 散叫一個薯蓉係$38全日早餐($111), all day breakfast嚟講, 佢好standard, 有蛋有腸但係勝在佢有埋個煙三文魚同埋佢哋嘅招牌貨, waffle, 咁你就可以試吓味嘞個waffle 係OK嘅, 佢整得幾鬆脆呢杯叫High Flyer, 幾好飲喎又佢係芒果,紅苺加雪糕打出嚟, 係就係邪惡啲, 不過幾好飲
今日揀咗呢間
目測都濶落多位, 應該唔駛等好耐
睇個名, 初初以為係食GREEN嘢, 鬼佬素食
原來係食美式地道嘢~
個waffle 係OK嘅, 佢整得幾鬆脆
呢杯叫High Flyer, 幾好飲喎又
佢係芒果,紅苺加雪糕打出嚟, 係就係邪惡啲, 不過幾好飲
2016-05-11
2016-05-24 266 瀏覽
今晚相約朋友來到銅鑼灣吃個晚飯,想吃點特別的,剛巧買了電影票未到時間,就到附近走走逛逛,看到有間綠油油的餐廳,人客頗多,一於去試試。炸雞腿窩夫早餐。兩隻炸雞腿,炸得香脆誘人,配上甜酸醬。雞腿炸得外脆內軟,炸粉薄薄,肉質極為嫩滑。炸薯粒香脆滿滿薯香,窩夫配上焦糖醬,盡顯餐廳的功架,以窩夫命名的餐廳,窩夫果然有水準。蛋香滿滿,入口不算香脆但非常軟熟,味道出色。Mac & Cheese。美式的芝士焗通心粉,芝士份量極為豐富,芝士多到滿瀉,味道咸香豐富。通心粉吸盡芝士醬香,焗得軟腍,煙肉咸香香脆,增加口感。
炸雞腿窩夫早餐。
Mac & Cheese。
2016-05-24
  • 美式勁厚車打芝士白汁鑊仔通粉
2016-05-23 247 瀏覽
今晚一人來到銅鑼灣吃個晚飯,發現一間以Waffle為題的餐廳,人客頗多,開放式餐廳食物香味處處飄,一於試試。一個人也要健康一下。蘋果醋青蘋果雞胸巴馬巨芝士沙律。蘋果醋味道開胃,酸酸甜甜味道頗是誘人,青蘋果爽脆香甜,份量也不小,雞胸以方粒上碟,口感較鞋,但是醬汁味道豐富香甜,咁蔬菜爽口清新,開胃前菜之選。勁濃巴馬芝士焗通心粉。巴馬芝士份量驚人,拉起條條芝士絲,咸香豐富。芝士極度黏口,忌廉味濃突出。通心粉不算彈牙,吸盡芝士香味,煙肉咸香豐富,味道極之出色。
一個人也要健康一下。蘋果醋青蘋果雞胸巴馬巨芝士沙律。
勁濃巴馬芝士焗通心粉。
2016-05-23
2016-05-23 401 瀏覽
難得到銅鑼灣工作, 一於相約友人一起食個晚飯, 聊聊近況. 入夜後的銅鑼灣一如以往地熱鬧. 和友人漫步於鬧市中, 不一會便到達晚餐地點“Green Waffle Diner”. 今晚想食點輕食和甜品, “Green Waffle Diner”便可以滿足這兩個願望了.約6:45pm到達, 餐廳內幾乎滿座, 幸好一早已訂枱, 甫到達便可安排入座. 這裡使用開放式設計, 環境開揚.餐牌選擇種類不少, 有薯仔、意粉、pancake、窩夫等。因為每道菜都好吸引, 一番深思後選擇了甚麼也有的多寶鑊仔薯粒($107)和期間限定的Red Velvet Rose Waffle($78), 一探是否物如其名般美. 下單後店員細心的問了甜品是否需要後上, 抵讚! 最怕餐廳一次過上晒所有食物, 也不知道食哪款才好, 食物也可能因放置太久而影響味道.不久, 鑊仔薯仔便登場了. 薯仔加上各式豐富配料, 香味撲鼻. 薯仔切得細細粒, 一口size. 炸得香脆金黃, 再舖滿煙肉粒、牛肉粒、洋蔥、野菌、兩隻水煮蛋和芝士. 外賣相當吸精, 所以忍不住相機食先.與友人匆匆拍照過後, 便立刻把薯仔放到口中. 薯仔外脆內軟,
愛爾蘭百利奶油咖啡
多寶鑊仔薯粒
與友人匆匆拍照過後, 便立刻把薯仔放到口中. 薯仔外脆內軟, 濃濃的薯仔味配搭不同的配料, 變化出不同的滋味.
配著香嫩的牛肉, 配著甜甜的洋蔥, 又或配著惹味野菌, 啖啖滋味, 好食得停不了口. 這個容器能保持食物的溫度, 慢慢食, 邊談心事, 也不怕會冷落了食物.
枱上還備有不同醬量和芝士粉, 重口味的食客也照顧得到!
差不多完成鑊仔薯仔後, 店員又一次主動細心地問是否需要上甜品, 時間剛剛好. 稍息一下, 便看到這個漂亮的甜品了. 平時窩夫食得多, 紅色倒是第一次! 除了堅立著擺放的紅色窩夫, 還有鮮雜果、soy cream和綠茶雪糕點綴. 滿滿一碟教人心花怒放.
窩夫外層烘得香脆, 內層仍保持鬆軟香滑, 加點楓糖漿, 已令人滿足. 再配點軟滑的soy cream和冰凍濃味的綠茶雪糕, 一凍一熱, 一脆一軟, 口感極豐富.
都說女孩有兩個胃, 有一個只供甜品, 對著如此色香味俱全的甜品, 當然欲罷不能啦! 偶而食口微酸的鮮果, 感覺又可以多食幾口了! 溫馨提示, 這個窩夫是期間限定, 要試的朋友仔可要儘快啦~
愛爾蘭百利奶油咖啡的賣相也不遜色, 香濃的咖啡上配著綿滑的奶油, 甜甜的味道不過份, 小啜一口, 淡淡的咖啡味於口內飄散, 讓人稍稍忘掉一天疲累的工作.

2016-05-18
愛爾蘭百利奶油咖啡
多寶鑊仔薯粒
  • Waffle
2016-05-22 202 瀏覽
是日到銅鑼灣與一位好耐冇見既朋友午餐,因朋友係「美式主義」既關係,我揀左呢排好hit既Green Waffle Diner。去到果然勁多人,所以我地都等左三四個字先有檯⋯入座後,朋友馬上叫左一個all day breakfast + 薯仔鑊,而我鍾情於窩夫,所以就叫左甜品了😝先來的是朋友點的-勁量早餐😂😂果然輸人唔輸陣!個早餐大份到嚇親我🙈幸好我地係share食⋯值得一提的是佢既炒滑蛋做得不錯,入口滑嘟嘟。但煙肉可能因為煎到過左位,所以有啲燶😓因為朋友佢唔食牛既關係,就揀左煙肉薯粒了!不過佢呢隻鑊仔份量都多,所以都幾重澱粉質。但味道又幾野味,青椒、洋蔥再配埋煙肉同車打芝士,成個感覺都好美國,半熟既水煮蛋黃汁撈埋入薯粒,令口感更豐富。唯美中不足地方是⋯味道偏咸、濃!😁到我的了~始終都係甜品適合我多啲!話明係「green waffle」就緊係要叫黎試下啦!由於係勁量早餐試左咸食窩夫,再加上聽聞佢呢度用既蜜糖係來自楓葉國👀所以我係落左較多既蜜糖係窩夫面😁但奇怪的是,即使我加左好多蜜糖,但第一口既窩夫入口都唔會太甜,反而有食熱香餅既味道!而且佢窩夫烘得好岩時候,入口都係好鬆軟,配埋生果一齊食,
去到果然勁多人,所以我地都等左三四個字先有檯⋯
勁量早餐
先來的是朋友點的-勁量早餐😂😂
煙肉薯粒鑊仔
雜莓香蕉士多啤梨窩夫
到我的了~
但奇怪的是,即使我加左好多蜜糖,但第一口既窩夫入口都唔會太甜,反而有食熱香餅既味道!而且佢窩夫烘得好岩時候,入口都係好鬆軟,配埋生果一齊食,味道變得酸酸甜甜,幾得意😆
2016-05-15
15 分鐘 (堂食)
勁量早餐
煙肉薯粒鑊仔
雜莓香蕉士多啤梨窩夫
2016-05-21 177 瀏覽
行完銅鑼灣搵食,去左食西餐-green waffle ,依間食店主打係食waffle,但見到佢餐牌,如果叫雞亦食,可以選擇食到兩,三隻口味。所以決定一試。佢有水牛味道,蒜香味道同燒烤汁味。於是點了後兩隻味道品嘗。雞亦本身係先炸了,所以食落皮脆脆,外層就鋪滿了厚厚既蒜香汁同燒烤汁,非常野味。同出面茶餐廳既雞亦與別不同。味道層次高很多。
2016-05-21
2016-05-21 273 瀏覽
中午和同事們在銅鑼灣吃午餐,選了這家在H&M對面戲院旁邊的窩夫餐廳,在地鐵站E出口走路3分鐘就到。中午1點來還有位置,餐廳是開放式的,沒有外牆,可以看到來往廣場的人。裝潢簡單,中間在牆上的green waffle很搶眼,顏色以綠色為主。中午有lunch set,有5款可以選擇,價錢適中。而且選擇set A到D還可以免費有窩夫送,如果把食物照片上載到social media還可以有一球免費雪糕送(基本上就是甜點免費)。我們點了一份煙肉蛋黃濃汁長通粉($82)。通粉煮得軟硬剛剛好,不會很硬那種。而且真的是濃汁,汁底creamy還蠻香,不算太結,而且吃完沒有很膩的感覺。不過汁底對我來說有點鹹,同事就說可以接受得了。另外一個餐我們點了紅酒燴牛肉伴薯蓉($78). 牛肉比較煙韌,但以pan來煮的話我覺得已經煮得蠻軟了,如果在淋一點會更好吃。牛肉份量很多,薯蓉打得蠻細,整個味道不會很鹹還蠻好吃。汁底屬於比較稀那種,像湯底一樣,裡面還放了青豆和車厘茄,感覺整道菜很健康哈哈。最後上的窩夫可以選雪糕的味道,我選了雲尼拿味。上來有一塊長方形窩夫配一球雪糕和忌廉。窩夫剛剛做好的,感覺很鬆脆,不是那種很厚實的
紅酒燴牛肉伴薯蓉
最後上的窩夫可以選雪糕的味道,我選了雲尼拿味。上來有一塊長方形窩夫配一球雪糕和忌廉。窩夫剛剛做好的,感覺很鬆脆,不是那種很厚實的感覺,所以吃完甜點覺得午餐的份量剛剛好!這家餐廳做waffles不錯,大家可以去試試看!
2016-05-20
2016-05-20 150 瀏覽
放工與朋友路經銅鑼灣,有間餐廳就近戲院,吃完晚飯順路可以再去看電戲。 多寶薯粒鑊仔用料有很多,有香腸,牛扒粒,炸薯粒等,全都製造成粒狀,有兩隻水煮蛋,截穿的時候沒有流心狀,有一點可惜,再混合車打芝士一起吃,味道特別配合。 Mood Maker內有藍莓,芒果及菠蘿橙汁,藍莓味重,與其他水果配合,味道獨特,飲品賣點全用新鮮蔬果製成,無添加,絕對的健康。脆脆雞腿餐炸雞腿有三大隻, 外皮真的很脆口,肉質很柔滑多汁,但外皮略微有點過黑,另外燒汁薯蓉特別好味,與其他餐廳相比,完全是兩種感覺,聽職員解說,原來是自家製的,全是用原材料製成,所以口感會感到很香滑鬆軟,之前我不太喜歡吃,口感太粉,但這次就喜歡上吃薯蓉,還再另加多一小碗薯蓉再吃,回味無窮。
放工與朋友路經銅鑼灣,
有間餐廳就近戲院,
吃完晚飯順路可以再去看電戲

多寶薯粒鑊仔
多寶薯粒鑊仔用料有很多

有香腸,牛扒粒,炸薯粒等,全都製造成粒狀,
有兩隻水煮蛋,截穿的時候沒有流心狀,有一點可惜

再混合車打芝士一起吃,味道特別配合
Mood Maker
Mood Maker內有藍莓,芒果及菠蘿橙汁

藍莓味重,與其他水果配合,味道獨特,
飲品賣點全用新鮮蔬果製成,無添加,絕對的健康
脆脆雞腿餐
脆脆雞腿餐炸雞腿有三大隻

外皮真的很脆口,肉質很柔滑多汁

但外皮略微有點過黑,
另外燒汁薯蓉特別好味

與其他餐廳相比,完全是兩種感覺,
聽職員解說,原來是自家製的

全是用原材料製成

所以口感會感到很香滑鬆軟

之前我不太喜歡吃,口感太粉

但這次就喜歡上吃薯蓉
薯蓉
還再另加多一小碗薯蓉再吃,回味無窮
2016-05-11
多寶薯粒鑊仔
脆脆雞腿餐
薯蓉
Green Waffle Diner 是一間感覺簡約年輕的咖啡西餐廳,提供一般西菜輕食。餐廳裝潢用上開放式設計,亦切合餐廳的定位。午市套餐有五款,除純窩夫餐外,其餘飯餐皆配上半件窩夫。筆者加 $14 要了一客「椰菜花湯」,以新鮮椰菜花打碎製作。相比平日享用的同款湯品,這客椰菜花湯的質感明顯較稠身,相信是廚師刻意留下少許菜花的真實食感。椰菜花是很特別的素材,拼湊海鮮味道特別好,可考慮追加一些白肉海鮮試試效果。主菜香草素菜薯粒鑊仔,以燒熱的鑊仔盛載,熱力迫人。菜式的主要配料除薯粒外,亦有芝士、雜菌、洋蔥、青椒、車厘茄及溫泉蛋。雖然菜式內盡是素菜,但紅黃綠三色不缺,在大量半溶芝士及流心蛋汁的發揮下,食味亦同樣吸引香口。不過,雖然菜式美味,但亦難掩那份膩感,建議與友人有福同享!主食煙肉蛋黃濃汁長通粉,亮點固然落在蛋黃濃汁上。醬汁的濃稠調味都見理想,個人口味喜歡引入更多芝士。配料方面只有少量煙肉及雜菌,雖然在這款意粉中外加配料不是重點,但多加配料份量確有助豐富麵食的味道享受。午餐跟主菜送上半件窩夫作甜品,筆者另加 $7 多要一球香草雪糕作陪襯。窩夫出品微暖,邊位帶脆,蘸點忌廉及雪糕吃都有不錯的效
午市套餐有五款,除純窩夫餐外,其餘飯餐皆配上半件窩夫。
椰菜花湯
椰菜花湯
香草素菜薯粒鑊仔
煙肉蛋黃濃汁長通粉
午餐跟主菜送上半件窩夫甜品,筆者另加 $7 多要一球香草雪糕作陪襯。窩夫出品微暖,邊位帶脆,蘸點忌廉及雪糕吃都有不錯的效果。可以的話,建議容許食客追加不同的醬材及糖果生果效果更佳,亦更切合窩夫專門店的名號。
香草雪糕窩夫
凍奶茶
[19/5/2016; Thu]

2016-05-19
香草素菜薯粒鑊仔
香草雪糕窩夫
上星期一因為有客戶突然約我銅鑼灣開會, 見開完會都約是午飯時間, 一個女生穿高跟鞋又不想行老遠, 於是近近地在翡翠明珠廣場內開餐, 貪其食店夠多選擇~~~走着走着, 看到這間叫Green Waffle Diner 的咖啡廳都不陌生, 因為上次我光顧過它們在中環的分店, 給我的感覺是食物超好吃, 而且店員友善, 再加上lunch我又不想大魚大肉, 所以麻就是最好坐坐咖啡廳吃個簡單午餐~~ 可能我上次是tea time 時間去, 所以那次需要單點~~但這次正值lunch hr, 所以有多款lunch set可供選擇~~真的很驚喜!!set lunch 給我的感覺相當抵吃, 環顧四周, 差不多所有人都叫set, 而且份量不算少, 另外餐點還會免費送上招牌waffle, 跟餐有湯(only E餐., 如選A-D餐則另可加HKD 14配餐湯)還有飲品(如選特色飲品拉花咖啡可以跟半價), 餐價約6、70元, 在銅鑼灣來說是很抵吃了!!!所以我就點了Set B - 露荀野菌水煮疍天使麵!!Menu 上的拉花咖啡實在太吸引了!!! 我被圖片上的mocha 所迷倒, 所以就選擇以半價來換杯咖啡喝喝~~(

所以我就點了Set B - 露荀野菌水煮疍天使麵!!
Menu 上的拉花咖啡實在太吸引了!!! 我被圖片上的mocha 所迷倒, 所以就選擇以半價來換杯咖啡喝喝~~(都只是加十多元)

本身是湯怪的闗係, 我加了錢要湯~~其實每天的餐湯都不一樣, 今天是椰菜花忌廉湯,一喝已可清楚知道它是以椰菜花磨成smoothies再加上濃濃的忌廉, 整個湯是濃到化不開, 忌廉香不住的飄出, 到於愛吃濃湯的你真的要一試~~

不過個人覺得一個湯份量有點兒多,吃後有點滯, (所以連waffle都沒有肚子放 ><"""), 二個人share一客其實是最好的!
露荀野菌水煮疍天使麵 - - 賣相不錯, 放在上面的半熟温泉疍好像挺好吃的樣子! 而且內裡用了幾款雜菌來弄, 所以菇菇和露荀的香味不住的湧出來!!!

把疍刺破後, 美味疍汁流出來, 沾在本身已被菇菇和露荀的天使麵上, 口感清新! 而且它的麵條弄得比較爽身, 再加上片片芝士薄片, 口感是美味到不得之了!!!! 身為輕食OL的我表示這款超好吃, 下次再來encore!
飯後當然要來杯咖啡, 這裡的咖啡一向水準之作, 咖啡不苦澀, 奶味甜度完全適中, 拉花很美(其實坊間己很少拉花有心機的餐室了), 就算真是飽到吃不到waffle, 但這杯咖啡還是被我ko~~~希望下次可以帶朋友一起來, 那就可以吃到更多好食物~~

Green Waffle Diner

銅鑼灣百德新街22-36號翡翠明珠廣場1樓10號舖

T: 2880 5123

2016-04-07
1 分鐘 (堂食)
2016-05-17 808 瀏覽
SOGO大減價,血拚完要食好D補充番體力,所以就簡左「Green Waffle Diner」呢間多好評同近近地的食店。地點位於百德新街MCL戲院旁邊,SOGO行過去只是幾分鐘,食店走向簡約路線,開放設計令人感覺更開掦,還有BAR TABLE可選擇,自主度更加高。地方寬敞,同朋友傾計最合適。餐單都是設計簡潔,符合"GREEN"這主題。而且款式蠻多的~旁邊還放有各種調味醬方便客人"加盬加醋",HAHADARK CHOCOLATE,鍾意CHOCOLATE的人一定要試試,好香而且好濃滑的黑朱古力飲品,雖然加左綿花糖會更甜,但唔係度度地方都有,所以好正同飲完覺得好滿足^^多寶鑊仔薯粒($107),入面有磨菇,煙肉,香腸,車打芝士,薯粒同牛肉。用鑊仔上是熱辣辣而且飄香處處,薯粒是正方形的,細細粒易入口,又香口同容易入味。撈埋車打芝士食就更加惹味,豐富了其味道及多了些層次。水煮蛋十分滑嫩,但我比較喜歡糖心類的蛋,所以我把它留待最後才食,蛋漿可以更加凝固。薯粒份量好多,我地兩個女仔食都好快見飽。牛扒粒又唔會好"孩",一次滿足多種口感。very nice~~ 除左menu外,其實.....佢仲有s
旁邊還放有各種調味醬方便客人"加盬加醋",HAHA
除左menu外,其實.....佢仲有special野show係台度而唔寫落menu架,如果唔留心睇,我地都miss左呢個限定的waffle。
大家去食ge記得睇真ddddd

呢個waffle係紅色的,非常之特別,有紅莓、藍莓同草莓。望上去充滿田野風味。我地簡左綠茶味雪糕配搭更加清新la。店員細心提示我地趁熱會更好食,所以我地立即起筷。將芝士cream同雪糕mixed埋一齊食層次好豐富,最鍾意有埋楓糖漿俾你任點,waffle鬆軟同充滿小麥味,係花心思製作的成品,唔怪得大家都推介。我和朋友為發現左呢個隱藏版waffle而沾沾自喜。

整餐飯食得開心同滿足,是日畫上完滿句號!!
2016-05-15
5 分鐘 (堂食)
  • 多寶鑊仔薯粒
2016-05-16 225 瀏覽
睇戲前黎食個午餐,嘩,原來呢度開左咁多餐廳,轉左一圈,決定食西餐。人氣很旺,等了好一陣才有位,等位時已決定點咩,有位後只坐下等食了。枱上有糖漿,茄汁,辣汁,黑胡椒等調味料。糖漿用的是syrup,好懷念的味道,學生時代在加國時常常自己整窩夫,用的就是這味道的syrup。點了一份勁量早餐$111,因為朋友都很細食,一早已決定點兩份主菜share食,既然要share,梗系點最重量。呢份早餐有煙肉三塊,腸仔兩條,一盤炒蛋,薯仔粒,兩塊多士同一大塊窩夫,一個人係無可能食很哂的,哈哈。蛋可選煎蛋或炒蛋,個人較喜歡炒蛋,炒得很滑呢。煙肉炸得像薯片般脆,薯仔粒烤很乾身,多士可塗果醬同牛油,最正係窩夫,蛋味牛油味香濃,就咁食已好正,再塗上牛油同加糖漿就更完美了。煙肉薯粒鑊仔$90,不知道早餐已有薯仔,再額外多點了一客,雖然材料差不多,但食落完全係另一個感覺。烘過的薯仔粒混了青椒,煙肉,洋蔥,同芝士,味道複雜加上十分香口,上面仲有兩隻水波蛋,整爛佢混埋蛋汁仲正,若覺得不夠味可再自行加點調味醬料,個人加了黑椒同辣汁同食,更香更惹味。雜莓香蕉士多啤梨窩夫配意式雲呢拿碎朱古力雪糕$71+20,食過咸點有點意猶未
雜莓香蕉士多啤梨窩夫配意式雲呢拿碎朱古力雪糕$71+20,食過咸點有點意猶未盡,又覺得呢度個窩夫好正,再看看餐牌決定多點一客窩夫,上枱時香噴噴,即叫即做熱辣辣好正。窩夫焗得外脆內軟,本身已加了朱古力醬,但好甜的我們還是加了大量糖漿同食,甜品就係要咁樣食啦~
原來六周年有九折,即係唔使加一啦,抵左
2016-05-15
20 分鐘 (堂食)
2016-05-15 288 瀏覽
今日咁難得同朋友一齊出嚟銅鑼灣,咁就上網睇下有乜嘢好路數先。咁就見到依一間用waffle來做招牌菜嘅餐廳。 而且我哋今日在平日嘅午餐食,所以有好多午市套餐,基本上有肉有菜有甜品嘅選擇由於小弟嘅朋友今日唔好好想食咁多野,所以我就同佢share ,因為聽講 LUNCH嘅份量好大,而且每個lunch set仲包左1個waffle。聽店員介紹原來這個A餐-鑊仔特色牛肉薯粒(skillet)是屬all day breakfast嘅一種相信宜家香港all day breakfast一地都係😂就連M記都有all day breakfast但係一啲傳統all day breakfast就較少見所以小弟今日就去左食all day breakfast#skillet 其實都係All day breakfast嘅一種,而且系北美地區非常流行😍而味道則好味過一般嘅All day breakfast而且無咁普通。Steak and Egg Skillet即叫即整,薯粒係炸完再放落鑊度,steak唔會鞋而且好爽口,再加上低溫煮蛋,但個蛋就淡口啲,加啲茄汁就好食好多! $82(lunch)Waffle其實小弟不太喜
咁就見到依一間用waffle來做招牌菜嘅餐廳。
相信宜家香港all day breakfast一地都係😂
就連M記都有all day breakfast
但係一啲傳統all day breakfast就較少見
所以小弟今日就去左食all day breakfast
Steak and Egg Skillet

$82(lunch)
Waffle
其實小弟不太喜歡甜品,尤其係超級甜嘅甜品(☆_☆)
但今次嘅Waffle唔會太甜,而且係即叫即整,加上朱古力雪榚,甘甘地之餘,又做到冰火交融嘅效果😍
p.s個人覺得這間的甜品比主菜做得更出色
題外話/補充資料: Marks: 7.5/10