餐廳: Green Waffle Diner (擺花街)
資訊:

中環擺花街有間主打Waffle既餐廳🧇,見佢Brunch Set 唔錯,搵個星期六黎試下🤩發現佢既過濾咖啡仲可以無限添飲☕️‣ 煙肉燒烤菇窩夫賓尼迪蛋 ($148)賣相幾吸引,窩夫口感幾鬆軟,賓尼迪蛋流心配埋窩夫一齊食味道唔錯,燒蘑菇食落幾香,煙肉🥓煎到脆卜卜,成個搭配都唔錯👍‣ 自家士多啤梨大黃醬窩夫 ($93+$14)哩款係窩夫甜品,擺盤幾有心思,班蘭口味嘅窩夫味道幾特別,配埋酸酸甜甜士多啤梨大黃醬、Vanilla 雪糕一齊食落,口感幾豐富,總體質素唔錯🥰‣ 班蘭牛奶咖啡 ($66->$33)哩款特色咖啡賣相好吸引,咖啡牛奶班蘭三色漸變好特別,飲落咖啡味幾香,班蘭味唔會太重,成個搭配幾清新😋💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟餐廳地理位置都方便,係中環街市沿住扶手電梯上都可以到達🫶🏻 而且星期五/星期六 營業時間去到3am,即使想Happy Friday都唔怕夜呀🤣📢店員表示只要客人消費夠$680就可以申請VIP,下次消費就有9折優惠+可以儲分換獎品❤️💰Total: $317 ($158.4pp 已包括10%服務費)📍Green Waffle Diner中環擺花街43號地舖 (到訪分店)

‣ 煙肉燒烤菇窩夫賓尼迪蛋 ($148)

‣ 自家士多啤梨大黃醬窩夫 ($93+$14)

‣ 班蘭牛奶咖啡 ($66->$33)

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟

📍Green Waffle Diner
中環擺花街43號地舖 (到訪分店)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場13樓1303號舖
2023-06-12 26 瀏覽
這家簡餐店開在中環街口,門頭是大大的落地窗明亮寬敞,一眼就找得到。餐廳裡面裝修偏美式風格,綠色和橙色搭配,鮮活明亮,很好拍照📷我和朋友是去吃晚餐,點了一份主食和一份沙拉。💚藍青口扁意粉給了六隻青口,原料很足👍🏻意粉比較乾爽💚三文魚扒藜麥沙律用蘋果醋做醬汁,健康又提味。三文魚已經全部煎熟,很厚實一塊。沙拉裡面還有紫薯,蘿蔔,聖女果和鵪鶉蛋等,很大份😋➡️餐廳消費滿$680就可以申請vip,之後都有9⃣️折優惠。➡️中環店星期五&六 營業至3am

我和朋友是去吃晚餐,點了一份主食和一份沙拉。

💚藍青口扁意粉
給了六隻青口,原料很足👍🏻意粉比較乾爽

💚三文魚扒藜麥沙律

藍青口扁意粉
三文魚扒藜麥沙律
洋甘菊茶
2023-06-12 40 瀏覽
朋友下班,尋到鬧市之中的綠色感覺~很好的感覺,令人在工作後,可以一吃高質的美式食物。一入去先被店員熱情吸引,很好的服務,笑容亦令人快樂~燈光柔和。店子是美式西餐廳,放置了于少綠色植物作點綴,配合活力橙綠主調裝潢,令人在累累日子充電中環分店搭半山扶手電梯去到大館,落返地面轉右便到~店子星期五六仲會營業到凌晨三點,只要消費夠$680申請成vip會員,第二次去消費有優惠。不單止有一份茶包禮盒送,儲分換禮品窩夫、意粉、risotto、keto-friendly menu等飲品選擇,過濾咖啡亦可以無限添飲,朋友很喜歡!香草欖油蘑菇意粉青醬之馥郁香氣很獨特,配上蘑菇十分適合,要做到好味的青醬,巴馬臣芝士少不了。簡單美味。Homefries牛肉粒鑊仔炸薯粒比較特別,不是條狀,鑊仔上的,口感豐富。感覺厚實薯味滿滿,吃不停口。獨特香氣!牛肉粒,肉質軟熟粉嫩士多啤梨窩夫配自選雪糕自家制烘烤窩夫帶點空氣感,外脆內軟伴以一大球雪糕和果醬,入口冷熱,酸甜夾集,味道天然不過甜,過癮!忌廉大份,賣相精緻,配上士多啤梨和酥化窩夫,香脆!惹味之選,炸薯粒,配埋牛柳,味道類似外國風情味,有不同選擇,很棒餐廳充滿美式風格,

香草欖油蘑菇意粉

Homefries牛肉粒鑊仔炸薯粒
比較特別,不是條狀,鑊仔上的,口感豐富。感覺厚實
薯味滿滿,吃不停口。獨特香氣!牛肉粒,肉質軟熟粉嫩

士多啤梨窩夫配自選雪糕
忌廉大份,賣相精緻,配上士多啤梨和酥化窩夫,香脆!

餐廳充滿美式風格,輕鬆自在。這店子分店逢星期五、六更會營業至凌晨三點,朋友表示會再去!
今日做完運動比較夜,見到green waffle 仲有開就去左食,原來佢禮拜五六開到凌晨3點😱😱😱 浦完蘭桂坊想食d 甜品可以去☺️☺️都幾方便,其實係ifc 中環街市經果條以前d電影成日影嘅天橋行到尾,再係hollywood road 行多幾步就會見到舖頭。今日叫左個dinner set,加錢叫封門柳,整得好好,好濃肉味,唔un唔鞋。薯蓉都好creamy。另外叫左個cajun chicken wok仔薯仔粒,好香口,d雞都唔少,配埋芝士,流心蛋,好滿足。甜品係waffle,都唔錯👍個staff話佢地而家有個vip 申請。消費夠$680 就可以申請,可惜2個人戰鬥力比較差,唔夠。申請之後食野有9折優惠同有得儲分換禮物。

甜品係waffle,都唔錯👍

呢一間中環嘅美式小餐館位於擺花街 搭長電梯嘅時候會經過非常方便聽講星期五星期六仲會開到凌晨三點職員都好友善 價錢唔係太貴 但係份量真係好足而且佢嘅咖啡仲可以無限添飲我地叫左一個5course set 再加一個主食加甜品 飽到要轉外賣整體非常抵食😍😍😍雞翼/炸薯粒Dinner set內有雞翼超大隻 隻隻多肉飽滿係水牛城雞翼既味道脆口炸粉加酸辣醬汁好惹味配市面少見既小薯粒好好味鮮茄紫蘇鮮蜆意大利粉都係dinner set超大一份既意粉鮮蜆大大隻又有肉鐘意佢意粉煮得有彈性 紐西蘭草飼牛肉粒薯粒鑊仔呢個係a la carte見佢賣相特別忍唔住叫上台係熱騰騰既熱鑊上有Benedict egg 流心同芝士極配牛肉粒都好有彈性同薯粒混埋成道菜好令人回味自家士多啤梨大黃醬窩夫配朱古力雪糕同係set內甜品叫得green waffle 窩夫果然出色熱熱的外面微脆 內裡飽滿甜糖味配士多啤梨味醬同雪糕好好味班蘭班戟呢個係單點 班戟厚實班蘭味好香 有佢獨有既香草味都係大份到2人share 冇問題熱情果梳打亦無令人失望大杯得來多料 好消暑埋單時發現消費夠$680 就可以申請vip 之後再過嚟食就會有九折即刻申請咗
呢一間中環嘅美式小餐館

店員仲送咗一個靚靚嘅waffle茶羹俾我😍😍
  • 士多啤梨大黃醬窩夫配自選雪糕
  • 炸薯粒
2023-06-09 31 瀏覽
Green Waffle Diner地址:中環擺花街43號地舖G/F, 43 Lyndhurst Terrace, Central中環D出口一出向上環方法行8-10分鐘即到, 位置在中上環中間, 隨便一個站出都可以。中環星期五/六 CLOSE 3am, 岩玩得夜來醫肚 $218 8oz freshly roasted beef ,草飼肉眼扒,included wine ,要了紅酒襯牛啦,大大塊中mediumGreen Waffle Diner地址:中環擺花街43號地舖G/F, 43 Lyndhurst Terrace, Central中環D出口一出向上環方法行8-10分鐘即到, 位置在中上環中間, 隨便一個站出都可以。中環星期五/六 CLOSE 3am, 岩玩得夜來醫肚 $218 8oz freshly roasted beef ,草飼肉眼扒,included wine ,要了紅酒襯牛啦,大大塊中medium有個gravy ,牛味幾重,入口肉質軟腍,伴有薯蓉同蔬菜,好吃。$148 avocado bacon and egg keto waffle, 個組合有點似all day br
Green Waffle Diner

地址:中環擺花街43號地舖

$148 avocado bacon and egg keto waffle, 個組合有點似all day breakfast ,好高油脂的牛油果,新鮮好靚,又有蛋白質,waffle 味道偏eggy ,如果有埋keto syrup 就perfect

消費夠$680可申請vip 下一次再來有9折同儲分換GIFT ,我地換左個叉同tea bag set

Dinner set 咖啡可免費添飲

#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #central #supper #香港必食 #高CP #行程 #GreenWaffle #中環美食 #中環之旅

Dinner set 咖啡可免費添飲

Green Waffle Diner有兩間分店,分別在中環擺花街和銅鑼灣希慎廣場。只要消費夠$680就可申請成vip會員 ,第二次去消費就有9折優惠。不單止有一份茶包禮盒送,仲有得儲分換禮品🎁餐廳主打健康路線的西式美國菜:招牌窩夫、 超多選擇嘅All Day breakfast、burger、意粉、risotto、keto-friendly menu等🌱飲品選擇過濾咖啡仲可以無限添飲☕今次點了5 courses dinner special:頭盤+伴碟+主食+甜品+飲品 Only from $238🥗頭盤:精選沙律雜菜、車厘茄、蘋果沙律,配上自家醬汁,非常fresh🍟伴碟:有皮薯條薯條口感較厚實,薯皮的獨特香氣更添滋 (枱上有多款調味料自由添加)🍖主食:八安士安格斯封門柳配阿根廷青醬及自家製薯蓉 ( 需+$80)Medium-Well的安格斯封門柳,肉質軟熟粉嫩;自家製薯蓉非常滑綿,入口即溶🥞甜品:士多啤梨大黃醬窩夫配自選雪糕烘烤窩夫帶點空氣感,外脆內軟伴以朱古力雪糕和果醬,酸甜夾集十分過癮🍹餐飲:Set Iced Tea drink (需+$4)檸檬茶的紅茶非常濃郁,甜中帶著一些苦澀

今次點了5 courses dinner special:
頭盤+伴碟+主食+甜品+飲品 Only from $238

🥗頭盤:精選沙律
雜菜、車厘茄、蘋果沙律,配上自家醬汁,非常fresh
🍟伴碟:有皮薯條

🥞甜品:士多啤梨大黃醬窩夫配自選雪糕

🍹餐飲:Set Iced Tea drink (需+$4)
檸檬茶的紅茶非常濃郁,甜中帶著一些苦澀味

🍸飲品:椰子水 ($40)
味道清香,清涼解渴
(All prices are subject to 10% service charge)

餐廳充滿美式風格,輕鬆自在。中環分店逢星期五、六更會營業至凌晨三點🦉

📍Green Waffle Diner
地址:中環擺花街43號地舖
(港鐵中環站/香港站,行約六分鐘)
行去中環半山扶手電梯至大館,落返地面轉右就到
2023-06-09 26 瀏覽
西餐|Green Waffle Diner |中環佢哋依家有vip 申請。客人消費夠$680 就可以申請vip 之後第二次來消費開始 就有9折優惠同有得儲分 d分會換返其他獎品!仲月早餐set 餐廳過濾咖啡係可以無限添飲 ~—————————————🫶🏼 燒烤豬肋骨伴蕃薯條及沙律 HALF $168Barbecue Ribs with Sweet Potato Fries and Salad豬肋骨肉質唔乾 蕃薯條炸得好香脆 食落甜甜地 好開胃🫶🏼 Dinner Special $228Appetiser 頭盤 - Daily Soup 是日餐湯今次係蕃茄湯 勁香濃 好似食緊成個蕃茄湯較結身Side Dish 伴碟 - Homefries 炸薯粒比較特別 唔係條狀 口感更豐富薯味都好重 食唔停口ENTREE 主食 - 大硯意粉配墨西哥蕃茄汁硯份量都多 有6粒左右 好大隻蕃茄汁好香濃 上面仲有芝士Dessert 甜品 - 窩夫配自選雪糕窩夫即叫即整 蛋味好香朱古力味雪糕好重 而且唔會過甜Set Drink 飲品 - 熱茶茶香好香 飲返杯熱茶 係一個好好嘅完結————————📍中環擺花
西餐|Green Waffle Diner |中環

*中環街市直上斜路位置*
————————————

Overall 💗💗💗💗
2023-06-07 41 瀏覽
中環站行到行人天橋上少少就到,發現到一間主打健康飲食cafe,餐廳有早餐set 同過濾咖啡係可以無限添飲!星期五六仲開到零晨3點!食夠$680 可以做VIP,之後有9折同儲分換獎品🤩.🥣八安士安格斯封門柳配阿根廷青醬配薯蓉🥣:💰套餐+$80約厚切八塊,medium rare 配青醬,肉質彈牙嫩口,香滑薯蓉有牛油香仲有少少薯粒口感,加幾片紅菜頭。🥣水牛城雞翼🥣:💰+$38套餐加3隻,即叫即炸,炸皮好脆,好似食緊韓式炸雞咁,水牛城醬辣辣地,雞翼肥肉又嫩,配少量沙律菜。🥣炸薯粒🥣:一碗炸薯粒,啖啖薯肉好脆口,一匙一口好方便。🍰士多啤梨大黃醬窩夫配雪糕🍰:朱古力雪糕超濃味,窩夫好香外脆內軟,配新鮮打蓉士多啤梨大黃醬,酸酸地整體唔會漏。🥤凍奶茶🥤:💰+$4有驚喜❗️茶底好濃,好飲過茶餐廳😆自加糖漿,用環保飲管👍🏽
🥣八安士安格斯封門柳配阿根廷青醬配薯蓉🥣:💰套餐+$80

🥣水牛城雞翼🥣:💰+$38

🥣炸薯粒🥣:

一碗炸薯粒,啖啖薯肉好脆口,一匙一口好方便。

🍰士多啤梨大黃醬窩夫配雪糕🍰:

🥤凍奶茶🥤:💰+$4

有驚喜❗️茶底好濃,好飲過茶餐廳😆自加糖漿,用環保飲管👍🏽
哩次黎到每次去𝚙𝚖𝚚都會經過既店✨作為一個窩夫愛好者🧇想試哩間好耐🥰餐廳𝚖𝚎𝚗𝚞種類好多,其中最多就係窩夫類✨甜同鹹都有~店員全部都係外國人,服務態度都好好好🥰好𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍𝚕𝚢,我地平日夜晚去到幾乎冇咩人,哩間值得多𝚍人去食👍🏻坐得好舒服🧇𝙼𝚊𝚗𝚐𝚘 𝚂𝚝𝚛𝚊𝚠𝚋𝚎𝚛𝚛𝚢 𝙵𝚛𝚎𝚜𝚑 𝚆𝚊𝚏𝚏𝚕𝚎 $𝟿𝟾睇到一大餅既窩夫好療癒🥰味道係偏美式稍微淋既口感,不過一上到黎表皮都脆脆地既👍🏻搭配既芒果同草莓都好甜✨唔錯👍🏻🧇𝙱𝚎𝚎𝚛 𝙱𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛𝚎𝚍 𝙱𝚊𝚛𝚛𝚊𝚖𝚞𝚗𝚍𝚒 𝙵𝚒𝚜𝚑 & 𝙲𝚑𝚒𝚙𝚜 $𝟷𝟻𝟾上到黎好大碟🤣建議同朋友𝚜𝚑𝚊𝚛𝚎~味道都唔錯既,好貼心地有細碟檸檬汁可以點,唔洗自己擠檸檬🍋搭配既薯條🍟有兩款可以揀,我地揀既係粗薯條☕️𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟹🧉𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟻𝟷兩杯都唔錯👍🏻幾好飲,朱古力咖啡都吾會好甜,熱飲咖啡杯都好靚*餐廳消費夠$𝟼𝟾𝟶仲可以做埋v𝚒𝚙,第二次消費開始就有𝟿折同埋可以儲分換禮物👍🏻
餐廳𝚖𝚎𝚗𝚞種類好多,其中最多就係窩夫類✨甜同鹹都有~

☕️𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟹
🧉𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟻𝟷

2023-06-04 27 瀏覽
星期六一早起身去咗中環食個靚早餐🌞以前都有食過,有兩間分店同埋味道都好食✨中環呢間感覺氣氛chill啲,銅鑼灣希慎感覺就比較一般西餐廳,自己就會prefer中環呢一間🙆🏻‍♀️中環店其實都好易去,如果搭中環電梯兩個街口一落就已經係🌸好開心佢有Keto breakfast選擇,不過我今日想食少少carb,所以揀咗另外一款+decaf iced americano☕️原來中環鋪星期五六營業時間係去到3am🫣下次同朋友飲完嘢之後可以再過嚟食waffle🌝仲有今日先知如果消費夠$680就可以做vip,之後會有9折優惠同儲分換返🎁🥗煙三文魚牛油果炒蛋三文治健康早餐之選又好食,夾埋下面sourdough bread 10分滿足。🧇煙肉烤菇窩夫egg benedict脆脆煙肉🥓+juicy烤菇+鬆軟waffle好好食好正

🥗煙三文魚牛油果炒蛋三文治

🧇煙肉烤菇窩夫egg benedict
脆脆煙肉🥓+juicy烤菇+鬆軟waffle好好食好正
去到中環諗唔到食咩🫠睇睇下openrice見個門面幾吸引就同朋友揀左佢地食咁岩去到3點有brunch食😌🙆🏻‍♀️搭中環條出名嘅扶手電梯再係大館下少少就會搵到佢哋嘅出現而佢地星期五六營業時間係去到3am💖💖岩曬係中環食完酒🍻再去整返個宵夜食❣️手撕豬肉漢堡配薯條 $168份量都比想像中大個😳食得多牛 想有個唔同嘅變化今次係要 “手撕豬肉” 🐷🐷啲手撕豬肉帶有嚼勁嘅口感同時又唔會太柴🥰有種食緊肉鬆嘅感覺配上薯條 仲要係厚切個種🍟🍟❣️Berry Waffle Delight $98聽講呢到嘅waffle幾唔錯下 就想整返個食✅有分set同單點如果想自己自行配搭配料揀單點就好岩窩夫口感好煙韌 外脆內軟😎仲有好香嘅蛋香味再配埋雪糕 一冷🧊一熱🔥一口窩夫🧇一口雪櫃🍨爽爽爽❣️Mocha $25.5 (半價加購)我地蝕底左囉~~🥺食佢地嘅早餐set再叫過濾咖啡係可以無限添飲咁嘅樣好岩 #咖啡控 嘅朋友仔 ☕️好似我地食brunch再配咖啡可享半價加購呢杯mocha 散發出濃濃嘅咖啡氣味雖然苦中帶甜 但有好香嘅朱古力同奶香味🍫✨見都佢地有唔少promotion做緊只要食夠$680就可以申請做vip第二次再食
咁岩去到3點有brunch食😌

仲有好香嘅蛋香味
再配埋雪糕 一冷🧊一熱🔥
一口窩夫🧇一口雪櫃🍨爽爽爽
Berry Waffle Delight

❣️Mocha $25.5 (半價加購)
我地蝕底左囉~~🥺

手撕豬肉漢堡配薯條
Berry Waffle Delight
Mocha
2023-06-04 51 瀏覽
中環都可以食得好味高質啲,🥰服務唔錯,環境都舒服。這次我點了🥑每次必點的招牌菜,牛油果雜菜薯粒鑊仔。這道菜加入了牛油果,🧅同埋洋蔥和蕃茄等雜菜,🥔為原本的芝士薯粒增添了更多的香味。另外,我還點了一道🦀軟殼蟹蕃茄意大利飯,這道意大利飯的精髓在於濃郁的醬汁,和有奶香味的芝士粉。👍軟殼蟹中間的蟹膏,更是加強了整道菜的美味程度,用來拌飯,😚超好食。香煎三文魚扒,厚度頗重。🔥而且煎完之後,外脆內嫩。
中環都可以食得好味高質啲,🥰服務唔錯,環境都舒服。

香煎三文魚扒,厚度頗重。🔥而且煎完之後,外脆內嫩。
2023-06-04 11 瀏覽
以前係中上環返工都成日經過呢到,今次終於約左朋友一齊食💕本身以為係普通打卡Cafe,睇menu發現原來係加拿大同香港嘅 fusion菜🙈早餐set 都好多選擇好特別! 有自選waffle同奄列等等!! 好值得一提係餐廳嘅過濾咖啡係可以無限添飲😍Cafe裝修偏美式渡假風~ 幾打卡able!! Staff重送左份小禮物!係個窩夫形狀嘅咖啡匙羹!!好可愛💕💕💕.煙肉薯粒鑊仔 (baby) $94好有驚喜同好特別🤤超級熱辣辣🔥煙肉同薯粒、芝士、蛋好夾!! 薯粒好脆口😆係香港冇食過呢種料理~ baby size 兩個人食都好夠了~Set dinner 挪威三文魚椰菜花蓉配蜜糖豆$268有埋前菜、伴碟、甜品、飲品! 前菜揀左沙律, 伴碟加左$10要牛油粟米🌽主菜個三文魚煎得剛剛好~椰菜花蓉個口感好特別🤣有啲似奶蓋🤣甜品有雪糕窩夫食🧇😆窩夫都係偏美式嘅口感,唔會太飽!! 重有杯跟餐飲品添!!!(由香港站E出,經中環街市上天橋一路向大館方向行10分鐘倒,擺花街落返地面就到)
煙肉薯粒鑊仔 (baby) $94

Set dinner 挪威三文魚椰菜花蓉配蜜糖豆$268

• 炸薯粒
  • 士多啤梨大黃醬窩夫配自選雪糕
  • Waffle
2023-06-02 10 瀏覽
一家大小去完赤柱玩水🏖️之後去左中環一間cafe食飯🍷想不到環境好舒適,地方坐位都寬敞👍🏻香草欖油野菌扁意粉 欖油味道清新,加埋滿滿野菌食落唔會太heavy,意粉煮得軟硬適中,相當唔錯! 杏仁奶牛油果意大利飯在意大利飯上放了牛油果,提升口感層次,減低傳統意大利飯的油膩感😋又飽肚又滿足☺️啤酒脆漿銀鱈魚薯條 呢啲款真係冇得輸🤤有兩大條炸銀鱈魚🎏啤酒脆皮鬆脆可口,內裡魚肉鮮甜嫩滑,令人飽口感輕盈,無油膩感,完全唔似炸出嚟。薯條絕對唔喺配角!薯條外脆內軟糯,食到唔停得口🤪餐廳仲有唔少打卡位📸值得去chill一 chill😎

香草欖油野菌扁意粉

杏仁奶牛油果意大利飯