在悠閒的時光,我與好姊妹們一起外出逛元朗,放假時候真的好想吃好西呀!我們去到 Yoho Mall 四處尋覓,在一期地下看到有間 Waffle 專門店,有多款甜或鹹的選擇,我們就決定入去品嚐下這裡的美食。餐廳裝修雅致,設計時尚,而牆上佈置很多綠色植物,令人心情舒暢。店裡地方寬闊,樓底高及座位之間不擠迫,沒有壓迫感,整潔舒適,感覺悠然寫意!餐牌上有幾款甜/鹹點早餐的 Waffle,不同種類的生果選擇,另有單點菜色的薯粒鑊仔、意粉、意大利飯、沙律、小食、特飲等,款式多樣化,很不錯。早晨全餐    $96這個早餐比起一般還要豐富,食材新鮮,很吸引。食品包括2隻蛋、香腸或煙肉或煙三文魚、多士、半份窩夫及沙律或哈蜜瓜或炸薯粒,真的很不錯  ;  而這碟可以一次過吃到多款食物,味道鮮美,惹味可口,非常滋味,真的大滿足呀!煙三文魚英式鬆餅     $112這碟造型別緻,賣相很漂亮!而食材也很豐富,包括配英式鬆餠配煙三文魚、水煮蛋及荷蘭醬跟炸薯粒或沙律或哈蜜瓜,水煮蛋加了荷蘭醬,口感嫩滑,醬汁惹味,而且水煮蛋裡面是流心,蛋味香濃,與少少鹹的煙三文魚很配,加上新鮮沙律菜伴碟,越食越開胃,的確很美味!

早晨全餐    $96

早餐
早晨全餐
煙三文魚英式鬆餅
2019-10-30 41 瀏覽
今晚在形點商場內看見這Cafe十分討好, 還有最我喜歡的窩夫甜品,整間店也是綠油油的心情也特別愉快。 我們點了兩個set Dinner及餐前小食炒磨菇,薯條及雞翼。磨菇忌廉湯選用珍寶大啡菇來烹調, 菇味特濃。香煎銀雪魚伴紅菜頭意大利飯 銀雪魚柳煎得很嫩滑及惹味,配上甜甜的紅菜頭意大利飯 ,色香味俱全也。法國燒春雞伴黑啤汁法國燒春雞不會燒得太乾很juicy, 肉質嫩滑,配上黑啤汁突出麦芽焦香味,口味比较醇厚略带甜味。另外招牌Waffle 及班戟是我們的至愛,Buckwheat Waffle 特別外脆內軟加埋朱古力雪糕及生果很好味,愛甜品一族必試。最後,我們發現這餐廳原來有dog dog menu 下次可以和我的愛犬及朋友到這裡聚一聚了。

磨菇忌廉湯選用珍寶大啡菇來烹調, 菇味特濃。

香煎銀雪魚伴紅菜頭意大利飯

法國燒春雞伴黑啤汁

2019-10-29 613 瀏覽
自從形點II開左之後都好少出外面食野,事關食肆種類應有盡有,亦不乏坐得舒服既cafe。Green waffle Diner係其中一間我假日愛去既餐廳,自助落單,環境清靜,空間充裕,能夠客人放鬆休閒咁用餐。Lunch set $100有找,包餐飲、餐湯/沙律同半份招牌窩夫,亦設有散嗌菜式。沙律用料不馬虎,無落多餘調味,靠酸酸甜甜既紅菜頭作主調,清新健康。軟殼蟹佔左漢堡三份之二大小,外殼裹上薄薄炸粉炸至薄脆,蟹肉幾多,口感乾爽,係偏鹹左少少。漢堡包外皮烘得幾香脆,中間又不失鬆軟芝士控絕不能錯過系列鑊仔通心粉上枱仲係jarjar聲,芝士醬非常稠密足料,每粒通心粉都被醬汁包裹住。表面再灑上車打芝士同煙肉粒增添鹹香,一入口濃厚芝味即時喺口中化開,好滿足~~~火龍果汁一睇就知真材實料無溝水,全杯以果肉打成,清甜又帶有細籽既咬口,排毒又美肌餐廳招牌窩夫即叫即製,唔會放到硬哂,外脆內綿,個人偏好唔加糖漿,可以食到原材料既麵粉同蛋香,為呢頓盛宴畫上完美句點

田園沙律

軟殼蟹漢堡伴薯條

漢堡包外皮烘得幾香脆,中間又不失鬆軟

芝士控絕不能錯過系列

火龍果汁

窩夫半份
2019-10-29
2019-10-27 31 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,我地訂左係yoho既green waffle🙂個獲仔牛薯仔超好食,我地order左份small size都夠兩個人食!另外叫左一份6隻雞翼😍😍好好食,兩隻味都好好食,我地叫左一款係蜜糖味,一款係辣味😆其實佢仲有第3隻味,下次試埋先😂waffle就係必食ga la🤣佢既waffle好趣口!配上ice cream不得了🤤🤤🤤🤤
2019-10-25 353 瀏覽
上次喺中環分店獨食完個豐富午餐,對個窩夫甜品念念不忘。於是今日帶埋男朋友嚟屋企附近嘅元朗分店食。我哋今日食晚餐,價錢比午餐貴啲,但份量就好似多啲,以不變嘅係食物都係咁好食。我哋嗌咗個二人餐,會包左沙律或者湯,一個伴碟同埋一個main course,飲品,仲有最重要嘅甜品。我就揀咗個沙律,今日個沙律係沙律菜上邊有啲麵包粒同埋芝士碎。啲麵包脆卜卜好似餅乾咁。男朋友嘅餐湯就係南瓜湯,濃濃嘅南瓜味,味道清甜。然之後就喺到「伴碟」啦。我以為佢所揀嘅伴碟係真係for你擺喺main course嘅碟上邊,但原來佢係額外碟上。黑椒炒蘑菇,食到蘑菇嘅清甜味又有啲好香嘅黑椒味,好食到main course都未嚟就已經俾我食咗一半。而另外一個我就揀咗番薯粒,番薯甜甜地,外層炸得好趣卜卜,入面就軟軟甜甜,我同男朋友都爭住食。 Main course我就揀咗燒春雞,佢有半個檸檬俾你訓練手握力去揤啲檸檬汁,未攞檸檬汁之前已經好好味,加埋檸檬吊起咗雞肉嘅鮮甜味,加上佢啲肉好嫩滑,好食。而男朋友就揀咗個西蘭羊扒,個羊一啲都唔騷,肉質都好嫩滑,比牛扒仲好食。食飽飽之後就梗係到甜品啦!原本我係想買兩個窩芙,不過陰差陽錯之

男朋友嘅餐湯就係南瓜湯,濃濃嘅南瓜味,味道清甜。

食飽飽之後就梗係到甜品啦!原本我係想買兩個窩芙,不過陰差陽錯之下,俾我試晒兩種甜品,因為佢嚟錯左。

兩份甜品都好大份,除咗有新鮮水果之外,仲有一球雪糕。我個窩芙依舊外脆內鬆軟,加埋個朱古力雪糕球,可以當朱古力醬咁點。

而男朋友個pancake其實都好好食,佢做到好鬆軟,加埋佢個雲呢拿雪糕一齊食,都好正架。

食完晒咁多野,杯飲品其實都唔係好飲得落,可想而知,呢一餐係幾咁飽啦🤣
2019-10-25
今日約左家姐食晏,我地係食評見到有張相係芒果牛油果煙三文魚沙律,吸引左我地黎想試下,但黎到唔見有,唔知係咪期間限定或者下午無。不過都無所謂,因為佢其他午餐都好吸引。我地叫左 軟殼蟹漢堡餐,同西蘭花雞柳縲絲粉。加18蚊可以同時有沙律同湯,我地一個加左,個餐好得意,有湯有沙律,仲包窩夫甜品同飲品,我地又俾左15蚊每人加一球雪糕。成個餐人均120蚊,係超級飽既,如果細食既朋友仔,咩都唔加都好多野食,都抵食既。軟殼蟹漢堡,同佢餐牌影出黎一樣咁靚,仲好香口,超出想像咁好食。軟殼蟹同平時壽司店,或我食過以黎既軟殼蟹好唔同,好挺身,好香口,好脆,咬落去啲蟹香味好鮮甜(好食到唔係好識形容有幾好食),個漢堡包皮,都用牛油烘香左,十分香口,整體好好食,值得試。餐湯係南瓜湯,南瓜味好金香。沙律都加左南瓜粒,感覺好健康。西蘭花雞柳縲絲粉,有陣魚香味,店員話啲汁用銀魚乾煮既。呢度飲品好多種選擇,特飲跟餐要加錢。咖啡拉花都好靚。窩夫加雪糕十分飽肚。

不過都無所謂,因為佢其他午餐都好吸引。

我地叫左 軟殼蟹漢堡餐,同西蘭花雞柳縲絲粉。

餐湯係南瓜湯,南瓜味好金香。
沙律都加左南瓜粒,感覺好健康。

西蘭花雞柳縲絲粉,有陣魚香味,店員話啲汁用銀魚乾煮既。

呢度飲品好多種選擇,特飲跟餐要加錢。
咖啡拉花都好靚。

窩夫加雪糕十分飽肚。
2019-10-24
2019-10-23 25 瀏覽
今日專程由9龍坐車入去搵我friend食lunch搵左lee間~因為可以無限時地坐所以我地兩個由2點坐到7點全程都好好服務不停幫我地加水我地叫左一咸一甜waffle估5到咸waffle都好好味!顧住食冇影相~佢都係用qr code自己點菜~全自助式會再食啊!~
今日專程由9龍坐車入去搵我friend食lunch
搵左lee間~
因為可以無限時地坐
所以我地兩個由2點坐到7點
全程都好好服務
不停幫我地加水
我地叫左一咸一甜waffle
估5到咸waffle都好好味!

顧住食冇影相~
佢都係用qr code自己點菜~
全自助式
會再食啊!~
2019-10-20 67 瀏覽
Yoho 好多新餐廳,每日都試不完,今次試試這間,落單以電子自己下單,方便快捷!味道尚可,就「牛油果汁」令到我飽左成日,「濃芝士通心粉」味道香濃,但通心粉份量比較小。店內員工熱情有禮,會詢問我們食後感,而且我見她們與小朋友客人也玩得開心有親切感!
有親切感!
牛油果汁
杏仁鮮奶
濃芝士通粉
牛油果蛋多士
牛油果汁
2019-10-16 171 瀏覽
餐廳採開放式設計,裝修帶清新文青風格,用草綠色作為點綴,感覺悠閒舒適。燒烤豬肋骨伴蕃薯條及沙律 (半份)豬肋骨可選半份或一份,半份有5條骨,份量不算太多,兩個人食剛剛好,豬肋骨燒得好香,肉質軟熟,燒烤味醬汁濃厚,非常惹味。薯條是用蕃薯做的,帶點甜甜的蕃薯味。藍莓香蕉士多啤梨窩夫 窩夫選擇了原味,窩夫還有其他味選不過要加錢,雪糕可選雲呢拿、朱古力、綠茶味,另也有其他味選擇,不過都要加錢。窩夫焗得鬆脆,一定要配埋生果和雪糕一齊食。新鮮奇異果汁奇異果汁用新鮮奇異果製成,帶點酸味。

燒烤豬肋骨伴蕃薯條及沙律 (半份)

燒烤豬肋骨伴蕃薯條及沙律 (半份)

新鮮奇異果汁

新鮮奇異果汁

奇異果汁用新鮮奇異果製成,帶點酸味。
2019-10-15
2019-10-16 37 瀏覽
今日去食呢一間green waffle dinner,知道佢啲窩夫好出名。但係除咗窩夫之外其他嘅食物都一樣咁正。 就等我同大家介紹下啦。餐廳好先進咁用QR code點餐,介面都叫方便易用。但係如果可以喺點餐時候喺電話度睇埋圖片嘅就更加好啦。今日叫咗個二人餐係有兩個前菜兩個主菜同埋兩個甜品。前菜叫咗個沙律同埋雞翼。沙律就不過不失,個醬汁都幾好食。但係個雞翼就要大贊啦,個雞翼連埋啲醬汁好好食。雞翼炸完再煮所以好香口。可惜只係得三隻唔係好夠喉。食完個前菜主菜好快就來到啦。雖然主菜嘅選擇只有三款略嫌少咗啲,但係甘啱有兩款我哋都幾想試吓。第一個就係燒春雞配黑啤醬汁。燒春雞係成隻上都真係好抵好大隻。但係大隻嘅春雞你好驚佢整到好鞋。但係好好個燒春雞無論雞胸定係雞腿肉都一啲都唔鞋!雞皮仲燒得好香脆。醬汁方面都好野味👍至於另一個主菜就係紐西蘭羊扒配香草汁,個羊上菜個時已經切開一嚿一嚿好易食。個羊仲要一啲都唔so! 不愧為紐西蘭羊肉。但係建議餐廳可以整多啲配菜咁可以擺得靚d😌食完晒個主菜其實都有七分飽,但係今日嘅重點甜品都未食,你就知餐廳真係比足料。食埋個甜品就啱啱好啦,有兩種甜品我哋一個揀咗窩夫另一個揀

食完晒個主菜其實都有七分飽,但係今日嘅重點甜品都未食,你就知餐廳真係比足料。食埋個甜品就啱啱好啦,有兩種甜品我哋一個揀咗窩夫另一個揀咗pancake。
兩款甜品都會附有雪糕,兩個甜品都唔錯但係我哋就覺得窩夫係比較好食嘅。因為個窩夫整到有口感啲而pancake就知平時食嘅熱香餅😛

我諗我下次來時都會食返個窩夫!
聽聞呢度嘅all day breakfast 時同埋其他skillet 都好正!下次都可以再試
2019-10-15 79 瀏覽
今日有點兒失落,所以想食一點甜品令自己開心。早到了Green Waffle,所以不用等候安排坐位。選擇了一張2人卡位,裝修望上去好舒服,以綠色為主。這間餐廳是自助點餐,只需掃描QR code點餐,簡單方便。我點了一杯lemon mint soda $45,都重薄荷葉味,另點了一個沙律及一個甜品作為晚餐。軟殼蟹牛油果沙律 $115 炸得香口的原隻軟殼蟹,配上新鮮的牛油果,沙律菜,麵包粒,加上蘋果醋汁,感覺清新而健康。藍莓香蕉士多啤梨窩夫 $84 熱辣辣的窩夫配上朱古力雪糕(有3款味道選擇 - 朱古力,雲呢拿,綠茶)生果方面有藍莓,香蕉及士多啤梨。

lemon mint soda

軟殼蟹牛油果沙律

2019-10-15
lemon mint soda
軟殼蟹牛油果沙律
2019-10-15 28 瀏覽
和朋友到形點行街街,路經此地看見這優雅閒適的文青feel Cafe, 綠油油的植物令人好像置身森林一樣,十分舒適。 我們點了兩個set lunch: 今天的精選沙律是油醋汁伴新鮮蔬菜沙律,餐湯是南瓜忌廉湯,忌廉湯十分香滑濃郁。青蘋果雞肉迷你薯粒鑊仔~卡邦尼溫泉蛋配上甜甜酸酸的青蘋果和炸過的薯粒。香▪濃▪醒胃▪集於一身。香煎龍脷柳拌銀魚柳蕃茄扁意粉~魚柳煎得很嫩滑及惹味,令人一口接一口吃過不停。招牌Waffle 怎能錯過,Buckwheat Waffle 特別外脆內軟加埋雲呢拿雪糕是絕配,令人滿足。

青蘋果雞肉迷你薯粒鑊仔~

香煎龍脷柳拌銀魚柳蕃茄扁意粉~
魚柳煎得很嫩滑及惹味,令人一口接一口吃過不停。

之前睇朋友page見到哩間Waffle專門店🤤已經好想去試吓究竟有幾好味今日趁住閒日放假 唔使咁多人特登去試吓係咪真係咁好食先😎去到門口望望餐牌見到呢度原來有🐶狗狗餐可以帶埋狗狗一齊食嘢 咁又幾有好喎👍🏻又有小朋友餐單👍🏻呢間Green Waffle 真係幾周到又細心我哋今日點左兩個餐我哋叫咗個Lunch set A $75香草雜菜迷你薯仔粒鑊仔Set 入面有一個小窩夫 可以比我淺嘗下誰知果然真係有驚喜 果然係做窩夫出名嘅👍🏻好味到我即刻order 多份大嘅😆再另外叫個Tea set 5 Snacks combo最鍾意佢嘅薯條 我覺得係甜薯黎🍠最後 食埋哩份大既窩夫入面好鬆軟 口感一流唔同平時食嗰啲硬骨骨嗰啲仲配埋芒果➕雪糕 簡直係完美💯鍾意食窩夫 絕對唔可以錯過😌仲有 原來星期三 仲有哩個優惠不過太飽食唔落喇 留返下次再試🍖
之前睇朋友page見到哩間Waffle專門店🤤

鍾意食窩夫 絕對唔可以錯過😌

仲有 原來星期三 仲有哩個優惠
不過太飽食唔落喇 留返下次再試🍖
2019-10-12 42 瀏覽
話說~呢間餐廳已經係第二次來的了😻餐廳個感覺好relax,環境翠綠,大多的吊燈都有水種植物在旁,招牌大大個綠色,好鬼Sharp,加上座位都坐得好舒服!仲有佢個鑊仔真係好好食,所以今次決定再encore🤤🤤今日我哋叫咗兩個set lunch,其中一個當然都係要返鑊仔啦!😽😽溫馨提示,餐廳的set lunch都可以揀餐湯或者餐飲(二選一的)~❤️《香草雜菜迷你薯粒鑊仔$75》~放咗匙羹落去拉高就見到長長的芝士絲,上面仲有隻糖心蛋,配雜菜、番茄仔、菇菇,入口香濃美味,個味好鬼Match~呢個薯粒鑊仔嘅味道依然係一試傾心☺️🧡《卡邦尼長通粉$75》~少許香草🌿配上芝士絲,裡面有菇、有煙肉粒,好Creamy,通粉軟厚度適中,味道也很不錯👍🏻💛《班蘭窩夫$42》~班蘭令窩夫增添清新,香甜的味道。配上在旁的糖漿,喜愛甜食的不妨一試喔,Yummy Yummy 😋
話說~呢間餐廳已經係第二次來的了😻

2019-10-11
5 分鐘 (堂食)
午餐
2019-10-12 31 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩🤩形點都好多野食,今日專程黎食green waffle! 以為淨係食甜品窩夫?唔止呀,其實係囙間西餐廳🍴😎呢個dinner set都幾抵食,包哂頭盤、伴菜、主菜、甜品同野飲👍🏻兩個人都係HK$378👏🏻嗌左沙律同蜜糖蒜香雞翼做頭盤,雞翼超香脆!加埋蜜糖蒜頭汁真係好香口😽另外仲有薯條同甜薯粒做配菜,份量都幾多👍🏻主菜黎啦 相當有驚喜!原隻法國燒春雞,配上整粒燒香的蒜頭,特製黑啤醬汁同檸檬🍋重點係成隻燒春雞燒得皮脆但肉嫩,食落去非常juicy ! 好抵讚👏🏻另一主菜就係紐西蘭羊西冷伴百里香燒汁🤩羊西冷好腍滑,唔會有太大羶味,百里香汁仍好搭西冷,好食😋仲未完呀!就算幾飽都仲食得落甜品🍮窩夫比班戟出色!推薦大家楝窩夫,香脆鬆軟,仲有陣陣香味!配左唔同水果,份量絕不手軟😍食左咁多野每人都係HK$230左右!好高CP值呀😎
推薦指數:🤩🤩🤩🤩

仲未完呀!就算幾飽都仲食得落甜品🍮