2019-12-23 71 瀏覽
開心星期五晚上來到元朗Green Diner Waffle,餐廳門口已經見到棵聖誕樹,裝飾營造不少聖誕氣氛。客人可以利用QR code落單,十分方便。點了一個一人晚餐,包頭盤、伴碟、主食、甜品及茶或咖啡。頭盤:煙鴨肉沙律,有2塊煙鴨肉在沙律面,煙鴨肉煙得咸香入味,沙律菜新鮮開胃。伴碟:炸薯粒細細粒好小巧,炸得香脆可口,外脆內軟。主食:龍蝦扁意粉,半隻龍蝦好大隻,肉質偏實,咬落彈牙鮮味。好多雜菇、蕃茄仔配料,扁意粉索晒蕃茄汁~甜品:鮮果窩夫配雲尼拿雪糕,窩夫鬆軟,生果新鮮。熱桂花檸檬蜜(套餐加配半價只需+$23):檸檬片之酸加上桂花蜜之甜,酸甜開胃又滋潤。呢個一人晚餐包晒頭盤、伴碟、主食、甜品及飲品,真係大滿足﹗

客人可以利用QR code落單,十分方便。
點了一個一人晚餐,包頭盤、伴碟、主食、甜品及茶或咖啡。

伴碟:炸薯粒細細粒好小巧,炸得香脆可口,外脆內軟。

龍蝦扁意粉

甜品:鮮果窩夫配雲尼拿雪糕,窩夫鬆軟,生果新鮮。

熱桂花檸檬蜜

呢個一人晚餐包晒頭盤、伴碟、主食、甜品及飲品,真係大滿足﹗
2019-12-20
5 分鐘 (堂食)
龍蝦扁意粉
熱桂花檸檬蜜
2019-12-22 44 瀏覽
今次要介紹既係Green Waffle Diner ,位置係Yoho一期入面 ,入元朗第一個站落車就到。餐廳環境好適合休閑傾下計,慢慢享受下,入座後我地叫左個二人套餐,一個套餐有齊餐前小食,湯,沙律,炒蘑菇同薯條,再加兩個主菜同兩個甜品同餐飲,真係好抵食!蘑菇雜錦雜菌湯 ,淡淡雜菌嘅香味。。十分好飲煙鴨胸沙律炸薯條主菜上場啦,龍蝦扁意粉,龍蝦肉口感唔同味道唔錯,再加上熱意粉既配合。。完美安格斯肉眼扒,五成熟,牛扒有好香既牛味,店員上菜時候還給一個溫馨提示,天氣凍趁熱食十分窩心到甜品有窩夫同pancake窩夫外脆內軟再加上雲呢拿雪糕嘅配合好好味,仲有生果伴碟感覺好FreshPancake做到好鬆軟,一樣都有生果同雪糕伴碟,為整餐飯畫上完美句號

蘑菇雜錦雜菌湯 ,淡淡雜菌嘅香味。。十分好飲

煙鴨胸沙律

炸薯條

甜品有窩夫同pancake

• 煙肉薯粒鑊仔
最近腦海中浮現著想吃窩夫的想法,於是上網查查看發現元朗有一家專吃窩夫的餐廳。這間餐廳除了窩夫外,同時也提供不同的西式美食,以迎合各人的口味。環境方面,或許是因應餐廳的主題,餐廳以綠色為主調,給人自然而舒服的感覺。座位寬敞舒適,讓人可以舒適地享受美食。食物方面,來到 Green Waffle Diner 當然要點Waffle 吧!我點了自選窩夫,另加配各種配料:黑朱古力豆窩夫配芒果、蘋果;另外配上焦糖雪糕和檸檬青檸雪芭,以及純楓樹糖漿。熱辣辣的窩夫即叫即製,外脆內軟熟,而且夾雜著黑朱古力的輕甜輕澀味,適合不喜歡太甜的朋友。加上酸酸甜甜的芒果和蘋果又是另一吃法,相當有趣。另外,把冷冰冰的雪糕雪芭塗上窩夫上一起吃用又是一款結合不同滋味的體驗。

10 分鐘 (堂食)
2019-12-19 67 瀏覽
又嚟元朗搵食。今次試嘅係呢間位於型點I嘅西餐廳,對於我呢個標準嘅甜味怪,好明顯係沖住佢嘅甜品而來。當然,飯點都要試下佢嘅其他菜式。店鋪位置其實都唔易搵。可能平日加上社會氣氛,晚餐時間都幾乎冇乜人。我哋點咗三樣嘢:牛肉粒薯粒鑊仔。濃厚嘅芝士鋪滿喺炸到香脆嘅薯仔粒上面,加埋滑滑嘅蛋,食起上嚟唔會黏口。牛肉粒juicy入味,份量又足,唔錯。香脆雞翼6隻。一半水牛醬汁一半香蒜蜜糖味。肉質都嫩滑juicy,個人比較鍾意水牛汁小小辣,幾惹味,但香蒜蜜糖味都唔差。到主角火焰玉桂窩夫配雪糕。窩夫外脆內軟,仲熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雪糕嚟食,有種冰火二重天嘅口感,鍾意食甜品嘅人絕對唔會失望
2019-12-19 63 瀏覽
來到元朗覓食 想起朋友介紹過這家店鋪決定一試餐廳環境以綠色/白色為主 看到餐牌選擇挻多的~這裡是用QR CODE自行上網下單 有餐牌可以看菜式·自選All Day Breakfast HKD$96可以自己Mix and match地選擇想要的配料🙈選擇了太陽蛋/煙三文魚/炸薯粒 還有窩夫配著🤤份量挻大份 炸薯粒有點像食薯條挻特別的感覺·白朱古力窩夫 HKD$74 賣相看不出是白朱古力 但會聞到白朱古力香味🙈味道不太甜 窩夫很脆挻煙韌 配合醬汁食更好食呢我們是自選配料 選擇自己喜歡的材料 挻不錯的感覺·熱鮮奶咖啡 HKD$38 咖啡有我喜歡的心型拉花 所以要拍照片打卡一下💖咖啡味道挻香 咖啡豆的味道不會感到太酸挻不錯

來到元朗覓食 想起朋友介紹過這家店鋪決定一試
餐廳環境以綠色/白色為主 看到餐牌選擇挻多的~
這裡是用QR CODE自行上網下單 有餐牌可以看菜式

·熱鮮奶咖啡 HKD$38

咖啡有我喜歡的心型拉花 所以要拍照片打卡一下💖
咖啡味道挻香 咖啡豆的味道不會感到太酸挻不錯

2019-12-15
10 分鐘 (堂食)
我開始番一星期一日的green day,green waffle 是一個不錯的選擇!各款食品都有素食選擇!餐廳環境開揚,有不少綠色裝飾,讓人感覺舒服,也覺得食物好像會健康點似的😂素的skillet一樣咁好食,香草什菜薯粒獲仔($104)配料有翠玉瓜、蘑菇、車厘茄、青椒、洋蔥,多種顏色,提供不同營養。而炸薯粒真是人間美味,外脆內軟,食極都不厭,加埋車打芝士同流心蛋黃,不得了!🥰 鍾意食肉的也可以選牛肉skillet,會更惹味。另一道是蕃茄乾雜菜扁意粉($114),材料有甜椒、蘑菇、蕃茄乾及巴馬臣芝士,蕃茄乾咸咸酸酸的,我覺得用來整意粉,特別美味!整體Green waffle環境不俗,地點方便,食物質素穩定,是不錯的選擇,就是晚餐價格貴了點,午餐抵食好多啊!還有waffle送!這裡的waffle也很好吃!8:30pm後來吃甜品還有7折!抵!

2019-12-18 482 瀏覽
為左食甜品而黎既餐廳,估唔到正餐都幾好食。成日行過形點都想黎食窩夫,襯平日晚上無咁多人,就決定今日黎食個dinner set。同朋友2個人叫左個2人餐,同一個小食。只要掃瞄單上面既二維碼,就可以自助點餐,真係好方便。前菜我地都簡左沙津,醬汁帶點酸,沙津菜爽脆開胃,仲有大大粒煎香左既火腿粒。伴碟叫左牛油粟米同薯條,牛油唔會太多,食落唔會覺太油膩,薯條炸得好香脆,餐檯上仲有茄汁比我地自己行落去。另外叫既小食,香辣番茄香腸薯粒鑊仔,半溶既芝士同薯仔真係好夾,薯粒好香,仲有兩隻流心蛋,蛋漿撈起黎陣香辣就會啖番d,整體真係好惹味。主菜龍蝦扁意粉意粉份量適中,蕃茄醬料味道好唔錯,仲夾雜左d 香菇,龍蝦既蝦尾,肉質鮮甜啖啖肉,口感彈牙。香燒紐西蘭羊架有得簡姆成熟,5成,7成,之後就係全熟,覺得可以加多個8成熟,因為我地叫左個7成熟睇落都仲係幾紅下,但食落又唔會有好重既羊膻味,香草既份量好足煎得好香,唔洗再點醬都好夠味。終於食到甜品la,叫左1個窩夫,1個pancake。兩個甜品既水果份量都幾多,水果鮮甜又爽口。Waffle都幾大塊,食落去外層脆口,內裏軟棉,配合雪糕及朱古力醬真係好滋味,雪糕又軟滑。
為左食甜品而黎既餐廳,估唔到正餐都幾好食。

主菜龍蝦扁意粉

香燒紐西蘭羊架

終於食到甜品la,叫左1個窩夫,1個pancake。
兩個甜品既水果份量都幾多,水果鮮甜又爽口。
pancake好鬆軟,有蛋香味,同樣灑咗糖霜同朱古力醬,賣相吸引,另外都有糖漿比客人自己加。

2019-12-16 41 瀏覽
係yoho mall附近有一間好有特色既西餐廳睇下個menu佢既材料都有用d健康食材例如蕃薯水果等等一入去waiter會比個QR code你scan黎落單係下午時段我就叫左個香草雜菜蕃薯粒鑊仔經過鑊仔焗後特別香口雜菜包左翠肉瓜青椒洋蔥等等另外加左車打芝士味道好濃郁蕃薯粒焗得岩岩好有少少脆口上面加左一隻水煮蛋有流心既口感飲品叫左一個奇異果汁用新鮮奇異果整既 啖啖都好有口感好fresh甜品方面呢度最正既就係有自選waffle可選原味/斑蘭味等配料同sauce都可以自己選我就選左斑蘭士多啤梨蜜糖waffle新鮮整出黎熱辣辣脆脆地斑蘭味如果可以再出d就更好士多啤梨好甜係係元朗一間唔錯既選擇
係yoho mall附近

斑蘭味如果可以再出d就更好
士多啤梨好甜

係係元朗一間唔錯既選擇
2019-12-15 32 瀏覽
開揚闊落嘅用餐環境,配合個green字用綠色既燈牌同各種花盤擺設。如果較肚餓我會揀dinner set ,價錢較抵,包晒前菜,小食,主食,甜品同野飲喎。我就唔係太餓所以散叫。依家好多餐廳都scan QR code 落單,非常方便,唔怕留單,自己可以對返清楚。落既時候仲會問一次過上晒啲野食定分開上左主食先最後上waffle 既選擇,好體心。煙肉薯粒鑊仔,配料由煙肉,青椒、洋蔥、 炸薯粒、1隻水煮蛋和車打芝士組成,芝士拉絲超濃郁,好邪惡,薯仔粒大小適中。大力推介喱個香草欖油野菌扁意粉好出色, 意粉入口彈牙,好濃pesto sauce。巨型Waffle配上香蕉藍妹士多啤梨,淋上朱古力醬,即叫即製,上枱waffle熱辣辣,外層香脆, 內層鬆軟,可揀自己鍾意既雪糕配口,今次揀了綠茶。
我就唔係太餓所以散叫。

大力推介喱個香草欖油野菌扁意粉
好出色, 意粉入口彈牙,好濃pesto sauce。
2019-12-14 42 瀏覽
同客食lunch, 因為客唔係好餓,所以決定同佢嚟食呢間GreenWaffle,一嚟坐得舒適,二嚟lunch包埋窩夫,加杯飲品都夠兩個女性食😆即時抵晒Lunch set 價錢由$68-88不等,係Yoho mall 嚟處呢個價都算親民,重送埋窩夫呢下真係抵嘅👍今日湯係甘筍湯幾好味,食得出忌廉同甘荀甜味,不過薑好似多咗少少。我叫咗肉眼扒煎蛋三文治伴蕃薯條,上枱賣相好靚,蕃薯條炸出嚟嘅顏色亦非常吸引❤️包皮煎過好香口,淨食個包都好味,牛扒ok;蕃薯條炸得岩岩好,香脆可口😋,唯一問題係,呢個漢堡包擺法食起上嚟好困難,蛋汁流到一枱都係,分返開切嚟食比較好。窩夫 估唔到有咁大件,粉漿調配得好好,甜味同脆度都好適中,作為午餐附送之甜品,夠晒誠意客人點嘅係High Flyer(芒果,紅莓汁加雲尼拿雪糕),幾好飲,酸甜度適中,都幾大杯,飲得出係真果汁,唔係化學調味料。

肉眼扒煎蛋三文治伴蕃薯條
跟餐窩夫
肉眼扒煎蛋三文治伴蕃薯條
跟餐窩夫
2019-12-14 28 瀏覽
係YoHo 嘅西餐廳雖然質素都唔錯,但價錢都相對比較貴。今日黎到呢間Green Waffle Dinner 一見到門面都裝修都好開揚,一D都唔會覺得焗促,氣氛又好,私人空間都好夠,真係非常舒適!二人餐相當抵食,$378 有餐湯,2份小食2份主菜2杯飲品,仲有2份招牌甜品!手機點餐值得一讚! 每個細項使唔使加錢都好清楚! 雖然唔小心點錯咗飲品,但係店員超好,整好咗杯野都主動話可以幫我地轉返好體貼!餐湯真材實料,絕對唔係用粉開! 有D薑味,唔膩,唔濟,幾正!滴漏咖啡好特別呀,都唔使另外加錢就叫到!自行調配濃度~炒蘑菇好好味呀,好香~份量亦都啱啱好!蕃薯條意想不到地好味! 外脆內軟,唔會甜到過火,食下食下就清哂!一D罪惡感都冇,仲覺得自己好健康添!前菜加$15可以叫到3隻雞翼,其實好抵~ 味道唔錯!主菜之一: 慢煮脆皮豬腩肉好特別嘅醬汁!正!我覺得呢個價錢食到燒豬腩肉好高質!不過個皮略微硬咗少少,好難切得開。呢個燒羊架好juicy!外面燒得好香口、入面又嫩滑!暫時係我食過嘅羊架入面嘅no.1!一次食哂窩夫同埋pancake,我超鍾意佢嘅鮮果!好正呀,平時齋叫一個甜品都要五十幾蚊,依家個餐入面

係YoHo 嘅西餐廳雖然質素都唔錯,但價錢都相對比較貴。
氣氛又好,私人空間都好夠,真係非常舒適!

手機點餐值得一讚! 每個細項使唔使加錢都好清楚!

好體貼!

滴漏咖啡好特別呀,都唔使另外加錢就叫到!
自行調配濃度~

炒蘑菇好好味呀,好香~
份量亦都啱啱好!

一D罪惡感都冇,仲覺得自己好健康添!

前菜加$15可以叫到3隻雞翼,其實好抵~ 味道唔錯!

主菜之一: 慢煮脆皮豬腩肉
好特別嘅醬汁!正!

一次食哂窩夫同埋pancake,我超鍾意佢嘅鮮果!好正呀,平時齋叫一個甜品都要五十幾蚊,依家個餐入面已經包埋啦!抵

2019-12-11
2019-12-14 37 瀏覽
前排聽朋友講元朗有間食西餐同WAFFLE唔錯,今晚終於約到女朋友去試下呢間GREEN WAFFLE DINERGREEN WAFFLE DINER位於Yoho一期門口一入就見到,每次經過都好想試,裝修綠色為主,半開放式,好清新既感覺我地叫左個二人SET有頭盤,前菜,主菜,甜品,飲品頭盤叫左個餐湯同蒜香蜜糖雞翼餐湯係南瓜湯,好足料,食到一粒粒南瓜,好香濃蒜香蜜糖雞翼,烤炸既皮,肉又嫩滑,好濃生蒜味同蜜糖味,不過個人覺得蒜味撞蜜糖有D怪,單純蒜味或者蜜糖會好D前菜叫左個甜蕃薯條同炒雜菇甜蕃薯條好厚切好香脆炒雜菇炒得好香主菜叫左個慢煮脆皮豬腩肉同香燒新西蘭羊架慢煮脆皮豬腩肉,豬腩肉係慢煮完再烤過,上面層皮好薄好脆,下面舊豬腩肉就幾滑,不過就瘦左D,有少少UN香燒新西蘭羊架係驚喜之作,火候剛剛好,外層少少焦香,內面仲係少少粉紅色,肉質嫩滑,味道係孜然味,唔會太濃蓋過晒羊味,係我食過最好味既羊架甜品窩夫果然係招牌菜 ,外脆內軟,而且碟上有大量青蘋果.士多啤梨粒粒同香蕉片,夾埋一齊食,好清新健康。PANCAKE蛋香味一流,好香軟,簡簡單單配雪糕食,好滿足飲品嗌左一杯美式咖啡同滴漏咖啡,咖啡幾香,糖
我地叫左個二人SET
有頭盤,前菜,主菜,甜品,飲品

頭盤
叫左個餐湯同蒜香蜜糖雞翼
餐湯係南瓜湯,好足料,食到一粒粒南瓜,好香濃

前菜
叫左個甜蕃薯條同炒雜菇
甜蕃薯條好厚切好香脆
炒雜菇炒得好香

主菜
叫左個慢煮脆皮豬腩肉同香燒新西蘭羊架

甜品
PANCAKE蛋香味一流,好香軟,簡簡單單配雪糕食,好滿足

飲品
嗌左一杯美式咖啡同滴漏咖啡,咖啡幾香,糖同奶都係盾自己加。
另外值得一提係呢度 侍應服務好好,會自動幫我地加水,仲會問下我地今日D食物O唔OK,GOOD

今日嚟到元朗形點食好西,話說元朗形點嘅餐廳開得越離越多,好多餐廳嘅環境都好優雅,尤其我最鍾意型點地下嗰一層餐廳,感覺係好開放式嘅。今日我就揀咗之前成日喺銅鑼灣食嘅Green Waffle Diner可能由於今日我哋係閑日嘅下午嚟到,所以竟然有set lunch menu,十分抵食,同時間又想喺度食呢度嘅馳名菜薯粒鑊仔。所以Why not both。Set lunch今次我揀咗沙律,最特別嘅係有紅菜頭,食落感覺都好清新。今次主菜叫左肉眼扒煎蛋三文治。上菜嘅時候非常有驚喜,冇諗過竟然系牛角酥,仲非常大隻添,咬落去真係好鬆脆。另外肉眼扒都夠腍,再加埋隻煎蛋個口感非常有層次。另外佢都有配番薯條,食落口甜甜地幾好食。另外我哋叫咗個多寶薯仔粒,呢個薯仔粒都幾足料,又有香腸又有煙肉就有牛肉粒,啱曬呢啲上滿足曬所有願望既我。薯仔粒就脆卜卜,再加上芝士同埋半生熟蛋都煮嚟食,好有滿足感。甜品就係套餐送嘅窩夫。上面落咗啲朱古力醬,如果覺得唔夠仲可以自己加糖膠添,窩夫食落口係非常鬆軟,真係完全估佢唔到,我仲以為套餐送嘅窩夫係好細份,呢度真係完全不吝嗇,十分抵食。飲品我就加咗個焦糖Latte,飲落口焦糖味都計得

今次主菜叫左肉眼扒煎蛋三文治。

飲品我就加咗個焦糖Latte,飲落口焦糖味都計得出,值得一讚。

而呢個奇異果汁亦都好出色,果肉感十足。

總結,餐廳做嘅早餐同埋窩夫都非常出色,加上餐廳環境優美,推薦大家嚟食啊。
2019-12-13 30 瀏覽
好同事生日,特意Search一下公司附近的餐廳,吃一餐豐富午餐🥣😌Green waffle 口碑不俗,坐得舒服,裝修很relax,已經有不少聖誕裝飾,心情靚靚🥰🥰10-12點是早餐時段,因為見午餐有 肉眼扒煎蛋三文治伴番薯條🤩🤩一於等12點吧😂😂果然不負眾望👍👍先來餐湯或沙律蘑菇忌廉湯-現打蘑菇很有口感,很香的蘑菇香,而且稀稠適中☺☺紅菜頭沙律🥗-比較少見,健康、新鮮😍😍肉眼扒煎蛋三文治😋😋包烘得表皮香脆,肉眼七成熟,牛味濃郁,加上煎蛋,口感豐富,很有層次🤤🤤蕃薯條十分香口,甜甜地,不用點茄醬也十分夠味😊😊轉餐加$20 榛子咖啡,很漂亮的拉花喎,打卡一流🥰🥰抹茶牛奶,抹茶味很濃,抹茶空必試😀😀仲有窩夫甜品🍮專責職員職場現做,外脆內軟,很香😜😜很不錯的lunch ,坐得舒服,價錢合理,一定會再來👍👍

果然不負眾望👍👍先來餐湯或沙律

紅菜頭沙律🥗-比較少見,健康、新鮮😍😍

蕃薯條十分香口,甜甜地,不用點茄醬也十分夠味😊😊

轉餐加$20 榛子咖啡,很漂亮的拉花喎,打卡一流🥰🥰

抹茶牛奶,抹茶味很濃,抹茶空必試😀😀

仲有窩夫甜品🍮專責職員職場現做,外脆內軟,很香😜😜

很不錯的lunch ,坐得舒服,價錢合理,一定會再來👍👍

午餐
2019-12-10 33 瀏覽
喺形點地下經過呢間好有聖誕特色就入去同男朋友試吓啦呢間餐廳係用電話自助點餐好方便唔需要店員等你order佢除咗餐牌上嘅窩夫仲可以自選窩夫揀你鍾意食嘅嘢首先窩夫口味我一定推介黑朱古力窩夫,窩夫入邊有朱古力餡,所以唔好揀完未啊如果唔係會好齋㗎,我再加左個焦糖醬生果就揀咗芒果估唔到雖然唔係當做季節不過都超級甜同埋雲呢拿味雪糕🍦一開頭係咁放上嚟我都覺得好單調個外表唔靚但其實佢咁樣放又方便我要幾多焦糖醬分開食雪糕又得飲埋個窩夫一齊食又得所以都幾方便!然後試咗店員推介新出左一個月嘅smoothie bowl($98)Butterfly pea我就揀咗配豆奶二入口啲成個波顏色都好吸引食落去口感好滑然後啲水果都好新鮮香蕉上面嘅係朱古力唔係藍莓哈哈然後仲有啲椰子片令到你口感冇咁dry一個人食超級飽又係健康食品所以我好推介
喺形點地下經過呢間好有聖誕特色就入去同男朋友試吓啦

呢間餐廳係用電話自助點餐好方便唔需要店員等你order